Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013

Δημ. Παπαδημούλης: Η θέση του Μαν. Γλέζου είναι δίπλα κι όχι απέναντι στον Αλ. Τσίπρα

Δημήτρη, έλα βάλε τη γλάστρα στη θέση της σε παρακαλώ!

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ (Δ. Οικονόμου), σχετικά με τις δηλώσεις του Μαν.Γλέζου στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δ.Παπαδημούλης, δήλωσε τα εξής:


Ο Γλέζος είναι σύμβολο και κόσμημα όχι μόνο για την παράταξή μας αλλά για όλη την Ελλάδα, είναι μια ιστορία γνήσιου και σύγχρονου πατριωτισμού στην πράξη κι όχι στα λόγια. Από εκεί και πέρα, και μολονότι διαφωνώ με την άποψή του, στα θέματα αυτά θα δώσουμε λύση με δημοκρατία, συντροφικότητα και κοινή λογική. Όσοι θέλουν, και είναι οι περισσότεροι, να συγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, θα προχωρήσουν, αλλά όσοι θέλουν να διατηρήσουν την αυτονομία τους, μπορούν να το κάνουν κι έχουν κάθε δικαίωμα, γιατί κανένας δεν μπορεί να τους υποχρεώσει για το αντίθετο. Ακόμη και σ΄ αυτήν την περίπτωση, εμείς οφείλουμε να βρούμε το δρόμο της στενής συντροφικής και συναγωνιστικής συνεργασίας. Κι αυτό θα κάνουμε στην πράξη, γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Η θέση του Μαν.Γλέζου είναι δίπλα κι όχι απέναντι στον Αλ.Τσίπρα.
Left.gr

4 σχόλια:

 1. από( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7530066&publDate=12/7/2013 )

  (..)ΣΥΡΙΖΑ
  Συνεχίζεται το συνέδριο με αντιπαραθέσεις και συμβιβασμούς

  Με ομιλίες αντιπροσώπων συνεχίζονται ως και την Κυριακή, οπότε και θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες για τις αποφάσεις και τα όργανα, οι εργασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, σε υποτονικό κλίμα.

  Κυρίαρχο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιχειρηθεί γεφύρωση του χάσματος που έχει προκύψει ανάμεσα στην ηγετική ομάδα και σε 5 συνιστώσες που αρνούνται να αυτοδιαλυθούν στο πλαίσιο ενιαιοποίησης του σχήματος.

  Το πρόβλημα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ακούει στο όνομα Μ. Γλέζος, ο οποίος μάλιστα δε συμμετείχε στην έναρξη του συνεδρίου, διαμαρτυρόμενος για την επιμονή του Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει η διάλυση των συνιστωσών. Απ' την πλευρά της, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει τον εκνευρισμό της απ' την εξέλιξη του πράγματος, όμως δεν επιθυμεί καθόλου μια σύγκρουση μαζί του και αναζητά συμβιβαστική λύση που αυτονόητα θα ισχύσει και για τις άλλες συνιστώσες.

  Παρότι δε διαφαίνονται εκπλήξεις, μιας και οι συσχετισμοί είναι δεδομένοι, σχετική αντιπαράθεση αναμένεται να εκδηλωθεί για τον τρόπο εκλογής του προέδρου. Η πρόταση της πλειοψηφίας για εκλογή από το συνέδριο μάλλον θα υπερψηφιστεί, δίνοντας στον νέο πρόεδρο υπερεξουσίες, προοπτική με την οποία διαφωνεί η μειοψηφία.(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ( http://www.rizospastis.gr/page.do?id=14673&publDate=11%2F7%2F2013&direction=&pageNo=12 )

   (..)Ανέξοδες υποσχέσεις και δημαγωγία

   Το ρόλο του «τυριού» στη «φάκα» που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το λαό έπαιξαν οι ανέξοδες υποσχέσεις για «ατομικά δικαιώματα» και υπεράσπιση των «κατακτήσεων της αστικής δημοκρατίας»! Για «καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων και των φτωχών», όταν μία μέρα πριν απ' την Χαλκίδα τούς είπε να μην ελπίζουν παρά μόνο στη φιλευσπλαχνία της Εκκλησίας και των διαφόρων ΜΚΟ.

   Υποσχέθηκε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα θεσπίσει «ρήτρα απασχόλησης, ώστε όποιος επιδοτείται από δημόσιο χρήμα, είτε ευρωπαϊκό είτε ελληνικό, να υποχρεούται να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης»! Υπόσχεση που προφανώς κατευθυνόταν στους μεγαλοεπιχειρηματίες και όχι στους εργαζόμενους. Οπως και η υπόσχεση για «ανάπτυξη» που, όπως είπε, «δε γίνεται χωρίς δημόσιες τράπεζες, που θα βοηθούν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα»!

   Κι ενώ η διαχείριση προκύπτει από κάθε λέξη των θέσεων και των προτάσεών τους, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να παρουσιάσει το κόμμα του σαν «τομή», επειδή δεν αρκείται να καταγγέλλει την εφαρμοζόμενη πολιτική αλλά θέλει να την αλλάξει. Δεν είπε φυσικά ότι στην ΣΥΡΙΖΑίικη εκδοχή της πολιτικής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης ή της ανάπτυξης, στο ρόλο του υποζυγίου παραμένει ο λαός. Αλλωστε στο όνομα της επιχειρηματικότητας πίνουν νερό.

   Ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε ένα «τριπολικό» πολιτικό σκηνικό, αναθέτοντας ρόλο εκτός απ' τη ΝΔ και στη Χρυσή Αυγή την οποία βάπτισε τρίτο πόλο, και τσουβαλιάζοντας ως μη όφειλε το ΚΚΕ στον πόλο της «αριστεράς».
   Η κριτική του προς τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε στην ανεδαφικότητα του «αριστερού κυβερνητισμού», παρότι αυτό ακριβώς υπερασπίζεται ο ίδιος. Ενώ επέκρινε τη ΝΔ για «υποταγή στις διαταγές των δανειστών», για «ασφυκτικό περιορισμό της δημοκρατίας» και για «ιδεολογικό λόγο στις ράγες της εμφυλιοπολεμικής δεξιάς».

   Διαλύθηκε ως κόμμα, συνεχίζει ως τάση

   Το μαύρο άσπρο έκανε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας νωρίτερα χτες στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ, που μέσα σε λίγες ώρες αποφάσισε τη διάλυση του κόμματος και τη διάχυσή του στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τον ΣΥΝ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ σαν «πειράματα ενότητας κόντρα στην παράδοση των διασπάσεων», όταν αμφότεροι διακηρυγμένο στόχο είχαν τη διάλυση του ΚΚΕ, με τον ΣΥΝ μάλιστα να αποτελεί και προϊόν διάσπασής του. Κοροϊδεύοντας εαυτούς και αλλήλους, ο Αλ. Τσίπρας έφτασε να μιλήσει για «θλίψη» που τάχα τους προκάλεσε τότε αυτή η διάσπαση, στην οποία πρωτοστάτησαν, ενώ δεν παραιτήθηκαν ποτέ απ' την προσπάθεια να ολοκληρώσουν ό,τι δεν μπόρεσαν τότε.

   Κατά τα λοιπά ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ιστορική εκδοχή της αριστεράς» τη σοσιαλδημοκρατία, στις αγκάλες της οποίας βρίσκεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του πρωτοστάτησε σε όλες τις «μεγάλες ανατροπές και στην ταξική αντιπαράθεση», αλλά δεν μπόρεσε να πάει ούτε μια αράδα παραπέρα το ψέμα αφού απ' τις ταξικές αντιπαραθέσεις απουσίαζαν, όταν δεν τις υπονόμευαν. Ετσι, αρκέστηκε να επικαλεστεί τα ξεφωνημένα φόρουμ και τη συμμετοχή τους σε αυτά.

   Επιμένοντας να αναποδογυρίζει την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΝ «αποδόμησε όλες τις μεγάλες ιδέες τους» και πήγε τάχα «κόντρα στον καιρό»!!! Όταν αποδεδειγμένα ταυτίστηκε και έγινε φορέας για τη μεταλαμπάδευση των ιδεών της αστικής τάξης στις εργατικές λαϊκές συνειδήσεις.

   Αυτό έκανε, για παράδειγμα, με τη στήριξη στην ΕΕ, στο Μάαστριχτ, στην ΟΝΕ κ.λπ., επιτιθέμενος με λύσσα στο ΚΚΕ που από ταξική σκοπιά αποκάλυπτε και αντιπάλευε όσα ο ΣΥΝ στήριζε. Για τις καλές του υπηρεσίες στην άρχουσα τάξη ανταμείβεται με την προαγωγή του σε δυνάμει διαχειριστή της εξουσίας της. (..)Ilief

   Διαγραφή
 2. Βγάλτε συμπεράσματα
  Δημοσίευση: Παρ, 12/07/2013 - 19:01

  ( http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/22166/vgalte-symperasmata )
  Της Κικής Αλεξάνδρου

  (..)Στο τιμητικό προεδρείο του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ φιγουράρει ο Πέτρος Φιλίππου. Είναι ο δήμαρχος Σαρωνικού, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από περίπου ένα μήνα εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο την ένταξη του Δήμου Σαρωνικού σε πρόγραμμα της ΕΕ που «ενθαρρύνει πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να αναδείξουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκάλεσε ο ναζισμός και ο σταλινισμός στην Ευρώπη». Ο Π. Φιλίππου ταυτίζει το ναζισμό – φασισμό με το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Πιστός υπηρέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αφεντικών που προσπαθούν εδώ και χρόνια να παραχαράξουν την ιστορία, να συκοφαντήσουν το σοσιαλισμό και να ταυτίσουν το ναζισμό με τους πιο συνεπείς πολέμιούς του, τους κομμουνιστές.

  Οι αριστεροί και οι αγωνιστές δεν μπορεί να έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ανάμεσα σε άλλα φιλοξενεί ανθρώπους και στελέχη με τέτοιες απόψεις. Δεν μπορεί να συνυπάρχουν με παρόμοιες ιδέες.(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη ατμόσφαιρα…
  Δημοσίευση: Παρ, 12/07/2013 - 17:45
  ( http://902.gr/eidisi/apopseis-sholia/22160/synedrio-syriza-mia-omorfi-atmosfaira )
  Του Μιλτιάδη Κόκκινου

  (..)Το σκηνικό της «αγαπημένης οικογένειας» που θέλει να περάσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριό του χαλάει μέρα με τη μέρα, καθώς πολλά στελέχη δηλώνουν δημόσια τη διαφωνία τους, αφήνοντας αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας.

  Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Μ. Γλέζου, ο οποίος δεν παρέστη κατά την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι και στο τιμητικό προεδρείο. Μάλιστα, ο Μ. Γλέζος, που είχε και προσυνεδριακά εκφράσει διαφωνία με τη διαδικασία αυτοδιάλυσης των συνιστωσών, επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε σε ένα κόμμα μονοπρόσωπο, δεν είμαστε σε ένα κόμμα αρχηγικό» και, αναφερόμενος στις συνιστώσες, τόνισε «πώς σκοτώνετε τα άλογα που μας έφεραν μέχρι εδώ;».

  Παράλληλα, ο Γιάννης Θεωνάς, ο οποίος δεν εκλέχτηκε μεν σύνεδρος από την οργάνωσή του, αλλά συμμετέχει στο συνέδριο ως μέλος και του τιμητικού προεδρείου (!), εξαπέλυσε επίσης επίθεση στον Αλ. Τσίπρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ, που επανέφερε προηγούμενη ανακοίνωσή της με την οποία τονίζει ότι διαφωνεί με την ντιρεκτίβα αυτοδιάλυσης των συνιστωσών και αρνείται να διαλυθεί και να διαχύσει τα μέλη του ΔΗΚΚΙ στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρόμοια στάση κρατάει και άλλη μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΑ (τροτσκιστές), ενώ μια άλλη συνιστώσα («Κόκκινο») διασπάστηκε λίγες μέρες πριν από το συνέδριο, καθώς αποχώρησε από αυτήν μια ομάδα, η τάση «Κ2», όπως τη λένε…

  «Πύργος της Βαβέλ» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Με συνιστώσες πριν ή με τάσεις στο νέο κόμμα διαγκωνίζονται ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα την υποταγή στην ΕΕ και τους «υγιείς» επιχειρηματίες.(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή