Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Εξέπεσε η επαναστατική στρατηγική; Γιατί, κύριε;

Η στιγμή του τραυματικού σοκ, όπου ανακαλύπτεται ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης (καλέ τι λες!):
Διαπιστώνουμε ότι η επαναστατική στρατηγική εξέπεσε, σε λίγους μόλις μήνες, σε ιδεολογική καταβολή, σε ανενεργή παράδοση, που οι σύντροφοι-ισσες δεν φαίνονται διατεθειμένοι, έστω ως τάση, έστω με εργαλείο ένα περιοδικό, να την επικαιροποιούν και να τη διατηρούν ενεργή.

Τρεις αράδες μετά, το θαρραλέο ξεπέρασμα του τραύματος:
Ευχόμαστε, παρόλα αυτά, στους συντρόφους-ισσες να διεκδικήσουν την επικαιροποίηση της επαναστατικής στρατηγικής και την οικοδόμηση ενός επαναστατικού ρεύματος, όπως είχαν δεσμευτεί στις διαδικασίες του συνεδρίου του Κόκκινου. Αν μη, τι άλλο, θα είναι ένας κάποιος θώρακας απέναντι στις ισχυρές πιέσεις ενσωμάτωσης στις οποίες έχουν εκτεθεί με τις επιλογές τους.

Και τρεις αργότερα, η χαρούμενη ιαχή "Ο Αγιοβασίλης ζει, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν απλώς 'πιέσεις ενσωμάτωσης', πάμε όλοι μαζί σε κοινές μάχες με τα μαξιλάρια μας στο μεγάλο μας pyjama party!":
Ασφαλώς θα χαρούμε να βρεθούμε μαζί σε κοινές μάχες μέσα και έξω από το ΣΥΡΙΖΑ. Οι δρόμοι μας χωρίζουν φυσιολογικά, χωρίς πικρίες, χωρίς δραματικούς τόνους και χωρίς τις "ακρότητες" που χαρακτήρισαν πρόσφατα άλλους χώρους εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΙΑ "ΜΩΡΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝ."

(Πηγή: "Ανακοίνωση του Κόκκινου, μπλα μπλα μπλα", Left.gr)

15 σχόλια:

 1. "να διεκδικήσουν την επικαιροποίηση της επαναστατικής στρατηγικής"

  Ρε άμε στο διάολο από δω χάμω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βάλανε και τους "διεθνείς επαναστάτες" σε δουλειά, δεν μας έφταναν οι δικοί μας:

  "«Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και δική μας ήττα»
  Τετάρτη, 10 Ιούλιος 2013 16:57
  του François Sabato *

  περιοδικό Κόκκινο, τεύχος 55


  ο ρόλος των επαναστατών δεν είναι να καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ, εν αναμονή των πιθανών μελλοντικών προδοσιών. Αντίθετα, είναι να τον στηρίξουν ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και να κάνουν τα πάντα για να ενισχύσουν την αντι-καπιταλιστική διάσταση του αγώνα. Διότι, ας το πούμε καθαρά: η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι και δική μας ήττα."
  http://www.kokkino.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2585:l---------r&catid=15&Itemid=37

  ΤΗ ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΣΑΝΙΔΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγώ πάντως να την πω την αμαρτία μου δεν πολυκαταλαβαίνω ποιές είναι αυτές οι πιέσεις ενσωμάτωσης που εκθέτουν τους πρώτους ενσωματωμένους στα μάτια των δεύτερων (ημι-ενσωματωμένων). Στο ίδιο πολιτικό κόμμα δεν συμμετέχουν; Δλδ τώρα τι θα γίνει, θα τα βροντήξουν απ'το μαγαζί οι κόκκινοι ημι-ενσωματωμένοι; Γιατί πολιτικές διαφωνίες δεν βλέπω, στην αναγκαιότητα της κυβέρνησης της αριστεράς καταλήγουν όλοι, και οι μόνοι που βγάζουν νόημα στην επιχειρηματολογία τους είναι οι πασόκοι, οι μπελαντηδοκοσμάδες απλώς αρλομπολογούν προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Το όλο νταβαντούρι μου θυμίζει το ξεκατίνιασμα ανταρσυας και εεκ προεκλογικώς με αφορμή τα λογότυπα (που κατέληξε όπως κατέληξε).

  Τεσπα, συγγνώμη που φραξιονίζω σε ξένο κόμμα, πάνω σε ένα άνευ ουσίας θέμα κιόλας, αλλά βαριόμουνα κι άρχισα να διαβάζω άρθρα τους κι έτσι μπήκα στο κλίμα. Την έπεσε κι ο γνωστός σταλίνας Νταρθ Βέιντερ στο λεφτ.γρ και τους πόνεσα τους τρότσκες.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Οι πιέσεις ενσωμάτωσης" είναι απλώς ένας εύσχημος τρόπος για να περάσεις την αρχιπαπαρδέλα ότι υπήρχε κάτι στον ΣΥΡΙΖΑ "μη ενσωματωμένο" to begin with. Δηλαδή ένας τρόπος του να ξαναπαραμυθιάσεις κανέναν κοιμισμένο όρθιο για το τι είναι αυτό το κόμμα.

   Δεν πιστεύω να πιάνεται ως φραξιονισμός όταν λέω ζήτω η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ στα τσακίδια οι συνιστώσες να γλιτώσουμε από τις αηδιαστικά υποκριτικές στάσεις αυτού του τύπου;

   Διαγραφή
 4. "Η πρόταση αυτή πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί στις ακόλουθες κατευθύνσεις, πράγμα που προσπαθεί να επιτύχει και η αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ:
  ► Μια κυβέρνηση αριστερών κομμάτων, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζί με αριστερές προσωπικότητες και όχι μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή ταξικών συμμαχιών."

  Δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τρεις αναφορές στον Τρότσκι σε ένα τέτοιο αρθράκι. Φαντάσου να του δίναν και παραπάνω χώρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "ο ρόλος των επαναστατών δεν είναι να καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ, εν αναμονή των πιθανών μελλοντικών προδοσιών."
  Ενώ σαν τρότσκας είναι ΟΚ να καταγγέλλεις την ΕΣΣΔ ως "εκφυλισμένο εργατικό κράτος" και και να πολεμάς λυσσαλέα τα "σταλινικά" κόμματα αναπαράγωντας όλη την αντικομμουνιστική προπαγάνδα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, μόνο που το Κόκκινο, προερχόμενο από διάσπαση της ΔΕΑ, προερχόμενη και αυτή από διάσπαση του τρισμέγιστου ΣΕΚ (πρώην ΟΣΕ), υϊοθετεί την θεωρία του «κρατικού καπιταλισμού», όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον Tony Cliff τη δεκαετία του '40. Η αντίληψη τους, δηλαδή, για την πρώην ΕΣΣΔ είναι πολύ χειρότερη της "ορθόδοξης" τροτσκιστικής άποψης περί «εκφυλισμένου εργατικού κράτους». Θυμίζω πως τα ίδια υποστήριζε η ηγεσία του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του '50, αλλά και ο Χότζα για την περίοδο μετά την «αποσταλινοποίηση», αν δεν απατώμαι.

   Έχει γράψει σχετικά με το ζήτημα αυτό κάποια σοβαρά κείμενα (ανεξαρτήτως των όποιων πολιτικών διαφωνιών με το ρεύμα του τροτσκισμού και της 4ης Διεθνούς, εγώ του αναγνωρίζω πως τουλάχιστον ο άνθρωπος αυτός είχε πολύ βαθιά και σαφή γνώση της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας, μεταξύ άλλων) και ο Ernest Mandel. Δεν ξέρω ποιά είναι η γνώμη σου, Αντώνη και των υπόλοιπων εδώ, για τον εν λόγω κύριο (τον Μαντέλ εννοώ). Εγώ πιστεύω πως σίγουρα είναι πιο σοβαρός και αξιοπρεπής (όπως και οι αντίστοιχες οργανώσεις εδώ, οι δύο ΟΚΔΕ) από κάτι τονικλίφηδες, κάτι SWP, Καλλίνικους, Γκαργκάνες , κ.λπ.

   Διαγραφή
  2. Έχεις δίκιο με τη συμπλήρωση περί "κρατικού καπιταλισμού", καθώς η ελεεινότητα πολλών τροτσκιστών τους οδήγησε και πέρα από τον Τρότσκι.

   Mandel έχω διαβάσει μεγάλο μέρος του "ύστερου καπιταλισμού" και της εισαγωγής του στην μαρξιστική οικονομία (δεν θυμάμαι τον ακριβή τίτλο, νομίζω ότι ήταν αρχικά δίτομο). Χωρίς να συμφωνώ σε πολλά και γενικά έχω πρόβλημα με τον όρο "ύστερος καπιταλισμός" (ως ξεχωριστό στάδιο από τον ιμπεριαλισμό), σίγουρα τον παραδέχομαι ως σοβαρότερο της σαβούρας που παράγει ο χώρος και αξίζει να ασχοληθεί κανείς με το έργο του.

   Διαγραφή
  3. Ένα ΜΠΡΑΒΟ στο Laiko Stroma.
   Από το blog του

   ( http://filolaiko.blogspot.gr/2011/05/2.html )

   (..)Ο Κλιφ λοιπόν δουλειά δεν είχε φαίνεται και είπε το 1947 «Δεν βγάζω κανένα βιβλίο που να λέω και εγώ το μακρύ μου και το κοντό μου για την ΕΣΣΔ;»

   Ήταν ωραία εποχή τότε (αρχή ψυχρού πολέμου) και ο Κλιφ είχε μια πελώρια λαχτάρα όχι για Nesquick, αλλά να μην μείνει εκτός αντικομμουνισμού που ήταν στην μόδα.

   Τι λέει λοιπόν ο «συναγωνιστής» ή «σύντροφος» (μπλιάχ) Κλιφ; Ότι, λέει, η παλιά θεώρηση του Λέοντος (όχι αυτού με τα έμπλαστρα, του άλλου) ότι η ΕΣΣΔ είναι «εκφυλισμένο εργατικό κράτος» ή «εργατικό κράτος με γραφειοκρατικές παραμορφώσεις» και ότι χρειάζεται μόνο «η πτώση του Στάλιν απ’ την εξουσία» δεν φτουράει, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες. Η ΕΣΣΔ πλέον δεν έχει «σοσιαλιστική παραγωγική βάση με σταλινικό εποικοδόμημα», το σύστημα που υπάρχει στην ΕΣΣΔ είναι ο «κρατικός καπιταλισμός».

   Δηλαδή; Δηλαδή, δεν μας ενδιαφέρει, που δεν υπάρχει αγορά, δεν μας ενδιαφέρει που δεν υπάρχουν κρίσεις, δεν μας ενδιαφέρει που δεν υπάρχουν αστοί, δεν μας ενδιαφέρει που δεν υπάρχει ατομική ιδιοκτησία, δεν μας ενδιαφέρει που οι εμπορευματοχρηματικές σχέσεις δεν παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Γίνεται, λέει, ο παπάρας ο Κλιφ, Το κράτος λέει ολόκληρο είναι καπιταλιστής, η γραφειοκρατία κυβερνάει κλπ. Είναι φανερό πως το αντιμαρξιστικό καραγκιοζιλίκι, που αξιοποιήθηκε δεόντως από τους αστούς, περί «κρατικού καπιταλισμού» είναι αυτό ακριβώς, αντιμαρξιστικό καραγκιοζιλίκι.(..) Ilief

   Διαγραφή
  4. Οι «επαναστατικές»δυνάμεις που στις δηλώσεις τους ο Τ.Κλιφ ανακάλυψε τις αρχές της «σοσιαλιστικής δημοκρατίας» ήταν:

   Oι άντρες του Βλάσοφ, στρατηγoύ του σοβιετικού στρατού, που αφού αιχμαλωτίστηκε, πολέμησε στην πλευρά των ναζιστικών ενόπλων δυνάμεων και του Μπαντέρα, αρχηγού οργάνωσης Ουκρανών εθνικιστών(UPA), συνεργατών των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων, και υπεύθυνων για την εξόντωση εκατοντάδων Εβραίων.

   Η περιφρόνηση στην ουσιώδη ταξική αντίθεση μεταξύ ΕΣΣΔ και των ιμπεριαλιστικών-φασιστικών κρατών, τον οδηγεί να θεωρεί τα ανδρείκελα των ναζί ως προοδευτικούς αριστερούς. Ilief

   Διαγραφή
  5. Τι έλεγε ο Μαρξ για την "διανομή".

   «ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΚΟΤΑ» του Κ.ΜΑΡΞ

   (..)Άσχετα από όσα αναπτύξαμε ως εδώ, ήταν γενικά λάθος να δώσουν τόση σημασία στη λεγόμενη διανομή και να τονίζουν κυρίως αυτήν.
   Η κάθε φορά διανομή των μέσων κατανάλωσης είναι μονάχα συνέπεια της διανομής των ίδιων των όρων παραγωγής. Αυτή πάλι η διανομή εκφράζει το χαρακτήρα του ίδιου του τρόπου παραγωγής.

   Ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής π.χ., στηρίζεται στο ότι οι εμπράγματοι όροι παραγωγής είναι μοιρασμένοι σε μη εργαζόμενους με τη μορφή ιδιοκτησίας κεφαλαίου και με μορφή γαιοκτησίας, ενώ η μάζα είναι μονάχα ιδιοκτήτης του προσωπικού όρου παραγωγής, της εργατικής δύναμης. Εφόσον τα στοιχεία της παραγωγής έχουν διανεμηθεί μ' αυτό τον τρόπο, προκύπτει από μόνη της η σημερινή διανομή των μέσων κατανάλωσης. Αν οι εμπράγματοι όροι παραγωγής είναι συνεταιριστική ιδιοκτησία των ίδιων των εργατών, τότε προκύπτει επίσης μια διαφορετική από τη σημερινή διανομή των μέσων κατανάλωσης.

   Ο χυδαίος σοσιαλισμός (κι απ' αυτόν πάλι ένα μέρος απ' τους δημοκράτες) κληρονόμησε από τους αστούς οικονομολόγους την αντίληψη να θεωρεί και να χειρίζεται τη διανομή ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής, και έτσι να παρουσιάζει το σοσιαλισμό σαν να περιστρέφεται κυρίως γύρω από τη διανομή. Αφού όμως από πολύ καιρό έχει αποσαφηνιστεί η πραγματική σχέση, γιατί να γυρίζουμε ξανά προς τα πίσω;(..)Ilief

   Διαγραφή
 7. Άσχετο, αλλά η παραίτηση Γιούνκερ αφορά αποκαλύψεις για το τμήμα τού δικτύου stay-behind [Gladio] στο Λουξεμβούργο: δολοφονίες το 84-86, όπου εμπλέκονται αστυνομικοί, 17.000 φάκελοι που δεν κατεστράφησαν και αστυνομική σκευωρία σε βάρος γενικού εισαγγελέα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι και τόσο άσχετο:

   http://tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CE%BF%CE%B9-%CF%86%CE%AC%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%82

   "Η κατάρρευση του εργοστασίου έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα των κακών συνθηκών εργασίας στο Μπαγκλαντές, το οποίο είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής ρουχισμού για την Ευρώπη. "

   ...ή πως συνθήματα που ενίοτε θεωρούνται προοδευτικά (ευρώπη των λαώνων) φαίνονται κάτω από άλλο πρίσμα (αυτό της πεισματάρικης πραγματικότητας) τελείως φασιστικά.

   JKL

   Διαγραφή
 8. Αυτό το είδατε;
  http://left.gr/news/anakoinosi-toy-kokkinoy-gia-tin-apohorisi-omadas-syntrofon-isson
  χαχαχα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή