Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Για την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ (IΙ)

Επαναλαμβάνουμε τώρα την παρ. 2 της Προσωρινής Διαταγής του ΣτΕ:

"Δ ι α τ ά σ σ ο υ μ ε

[...]

2. Τη λήψη από τους συναρμόδιους Υπουργό Οικονομικών και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ' αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης."


Κατ΄αρχάς, η φρασεολογία της Προσωρινής Διαταγής παραπέμπει άμεσα στην ΚΥΑ, και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 1, παράγραφος 2, το οποίο κατά τα άλλα αναστέλλεται (Η ΠΔ γράφει πολύ προσεκτικά ότι αναστέλλεται το αρ. 1 παρ. 2 "πλην άλλων", πλην δηλαδή του σημείου με έντονα και υπογραμμισμένα στοιχεία):


"Η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, η κυκλοφορία εκδόσεων, η λειτουργία διαδικτυακών ιστότοπων όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα της ΕΡΤ. Α.Ε. και των θυγατρικών αυτής, διακόπτονται μετά το τέλος του κανονικού προγράμματος της 11ης Ιουνίου 2013 και έως τη σύσταση νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον στο πλαίσιο της τήρησης αρχών που συνάδουν με τους όρους της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης εντός του ανταγωνιστικού ραδιοτηλεοπτικού περιβάλλοντος".

Με άλλα λόγια, Η ΠΔ δεν παρεμποδίζει στο παραμικρό τη σύσταση της ΝΕΡΙΤ (ή όποιο άλλο όνομα πάρει), στη βάση των διατάξεων της ΚΥΑ που δεν αναστάληκαν. Για τον λόγο αυτό δεν αναφέρεται σε συνέχεια της μετάδοσης από την ΕΡΤ, την οποία το αρ. 1 παρ. 1, που δεν αναστάληκε, καταργεί. Αναφέρεται γενικά σε "δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα" που "θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον [...] εντός του ανταγωνιστικού ραδιοτηλεοπτικού περιβάλλοντος."

Η υπηρέτηση του "δημοσίου συμφέροντος" "εντός του ανταγωνιστικού ραδιοτηλεοπτικού περιβάλλοντος" είναι επικαθορισμός της τελεσίδικα πια πρώην δημόσιας τηλεόρασης από το σύνολο τυπικών και άτυπων κανόνων του ιδιωτικού εμπορίου, στο οποίο και εντάσσεται δια νόμου. Προϋποθέτει την μετατροπή της κρατικής τηλεόρασης σε τηλεόραση που δεν θα ανήκει στο κράτος αλλά θα εξυπηρετεί απλώς τα "συμφέροντα του δημοσίου"-- όπως βέβαια αρκεστεί να εκλάβει η μεγαλοαστική τάξη που ελέγχει το κράτος τούτα τα συμφέροντα! Δηλαδή, όπως τα εξέλαβε στην περίπτωση των άλλων εταιρειών δημοσίου συμφέροντος (ΟΤΕ, λιμάνια, κλπ) που ξεπουλήθηκαν ή θα ξεπουληθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Για αυτό και δεν αναστάληκαν οι διατάξεις του άρθρου 2 πλην της περ. β της παρ.1 (περί περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ, δηλαδή της ουσίας του όλου θέματος απ' τη σκοπιά του ιδιωτικού κεφαλαίου -- βλ. "επενδυτές"), άλλωστε.

Αυτό το οποίο προβλέπεται ουσιαστικά είναι απλώς η συνέχιση των εκπομπών υπό κάποιο μεταβατικό και τυπικά μόνο δημόσιο φορέα (που δεν νομίζω ότι μπορεί να συνεχίσει να είναι η "ΕΡΤ Α.Ε") έως ότου παραδοθεί η περιουσία της ΕΡΤ ΑΕ, οι συχνότητες της, οι υποδομές της, κλπ, στον "νέο φορέα." Στο διάστημα αυτό της μετάβασης, εξακολουθεί να ισχύει η κατάργηση των συμβάσεων εργασίας όπως προβλέπει το άρθρο 3, παράγραφος 1.

Αυτά για την ΚΥΑ. Αλλά ακόμα και αυτή η μερική και επουσιώδης αναστολή δύο σημείων της ΚΥΑ δεν αφορά σε τίποτε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία ανοίγει τον δρόμο για ανάλογες επιχειρήσεις blitzkrieg στο δημόσιο.

Το ΚΚΕ έχει ζητήσει την κατάργηση της ΠΝΠ κι έχει ζητήσει να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα για την κατάργησή της. Εκεί βρίσκεται ένα κρίσιμο --από την νομική άποψη, βέβαια-- μέτωπο. Να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τόσο για την ΕΡΤ όσο και για οποιοδήποτε άλλο δημόσιο φορέα. Πριν να είναι αργά για το εργατικό κίνημα να οχυρωθεί απέναντι στο νέο κύμα αντεργατικών επιθέσεων. Δεν είναι το παν για την άμυνα του εργατικού κινήματος, είναι όμως ένα σημαντικό εφόδιο.

Τις επόμενες ημέρες θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάχυ στην ΕΡΤ. Θα φανεί ξεκάθαρα ποιοι έχουν τη διάθεση να αγωνιστούν σε έναν αγώνα που δεν έχει καν ξεκινήσει ουσιαστικά και ποιοι απλώς κορόιδευαν και ψάρευαν λαϊκή συμπάθεια με κροκοδείλια δάκρυα. Ο λαός δεν είναι πλέον στο πρωτόγονο επίπεδο πολιτικής αντίληψης που τον θέλουν. Και έχοντας κάνει το καθήκον του στα μέτρα του εφικτού για να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους και να εμποδίσει το επαίσχυντο ξεπούλημα του δικού του μόχθου, θα κρίνει αμείλικτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου