Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

Galbraith και Varoufakis-Μόνο ο SYRIZA μπορεί να σώσει την Ellada

James K. Galbraith (University of Texas/Levy Institute) και Yanis Varoufakis
Μόνο ο SYRIZA μπορεί να σώσει την Ellada
New York Times, 23 Ιουνίου 2013
Μετάφραση στα ΡενοΔουρικά: Lenin Reloaded

ATHENS — Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της Elladas, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ή ΕΡΤ, στις 11 Ιουνίου, έχει οδηγήσει σε πολιτικό drama. Οι δημοσιογράφοι και το προσωπικό του δικτύου κατέλαβαν τα κτίρια της ΕΡΤ και μεγάλα πλήθη συγκεντρώθηκαν για να δείξουν την υποστήριξή τους. Με τους δέκτες στο μαύρο, η αναμετάδοση συνεχίστηκε στο ίντερνετ [902 what?] και σύντομα οι σταθμοί σε όλη την Europe αναμετέδωσαν το σήμα. Αίφνης, ένας κρατικός οργανισμός που είχε μακράν απαξιωθεί για διαφθορά και νεποτισμό έγινε η voice της democratic resistance.

Η crisis θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση και να φέρει την αριστερή αντιπολίτευση στην εξουσία. Αυτό δεν θα ήταν bad για την Europe ή την Αμερική. Η πολιτική που εφαρμόζεται τώρα στην περιφέρεια της Europe επιδεινώνει την κρίση, απειλώντας την συνοχή της Europe και διακινδυνεύοντας το growth. Μια Greek κυβέρνηση που απορρίπτει αυτές τις αυτο-υπονομευτικές πολιτικές θα βοηθήσει περισσότερο από ό,τι θα κάνει κακό.Ταξιδέψαμε στη Thessaloniki στις 12 Ιουνίου, τη μέρα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, για μια προγραμματισμένη συνέντευξη στην ΕΡΤ3, τον τοπικό σταθμό της ΕΡΤ. Η συνέντευξή μας δεν έλαβε χώρα γιατί το κανάλι είχε σταματήσει την εκπομπή λίγες ώρες πριν. Στα γραφεία όμως συναντήσαμε τον Alexis Tsipras, ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης Syriza, το οποίο έχασε τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Elladas με μικρή διαφορά τον περασμένο Ιούνιο. Έχοντας απευθύνει χαιρετισμό στους occupiers, ο Mr. Tsipras περπάτησε μαζί μας για μια οικονομική συζήτηση που είχε ξαφνικά αποκτήσει ένα ακροατήριο πάνω από 2,000 people.

Ο πρωθυπουργός της Elladas, Antonis Samaras, έκλεισε την ERT για να ικανοποιήσει European απαιτήσεις για περικοπές στον δημόσιο τομέα. Αν δεν τον ακολουθήσουν οι κυβερνητικοί του εταίροι θα γίνουν νέες εκλογές στις οποίες θα γίνουν destroyed. Αλλά ο Mr. Samaras μπορεί να έβαλε πολύ ψηλά τον πήχυ.

Παρά τις αδυναμίες της, η ΕΡΤ είναι το μοναδικό μαζικό forum δημόσιας συζήτησης που έχουν οι Greeks. Το κλείσιμό της σήμανε την απομάκρυνση κάθε μη εμπορικού πολιτικού λόγου και των τοπικών νέων από τα ραδιοκύματα. Τώρα, η κυβέρνηση έχει μετατρέψει μια νεφελώδη συζήτηση για τη λιτότητα, την εμπιστοσύνη και τις αγορές πίστωσης σε ανοιχτή διαμάχη για τη δημοκρατία και την national independence. Σ' αυτό το fight, ο Syriza εκπροσωπεί το alternative, και ο Mr. Tsipras έχει πλέον την ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός.

Αν επιτύχει, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε ζωτικό για τις United States. Ο Syriza δεν έχει καμία πρόθεση να φύγει από το NATO ή να κλείσει αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Φυσικά, η αμερικανική συμπαιγνία στην ελληνική dictatorship της περιόδου 1967-1974 δεν έχει γίνει forgotten, και κάθε ελληνική κυβέρνηση είναι φυσικό να διαφωνεί, ως ένα σημείο, με τις United States για το Middle East. Το γεγονός όμως είναι ότι το πρόβλημα της Elladas σήμερα είναι με τη Europe, και ο Mr. Tsipras δεν θέλει να κάνει fight με τη Washington.

Ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τομέας θα αντιμετώπιζε μια νίκη του Syriza με horror. Αλλά οι τράπεζες και τα hedge funds know ξέρουν πως το μεγαλύτερο μέρος του Greek χρέους βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαίων φορολογούμενων και της ΕΚΤ, και πως ό,τι μένει το αρπάζουν οι επενδυτές γιατί ξέρουν πως θα πληρωθεί. Το big Finance ανησυχεί για το τι μπορεί να συμβεί αν κερδίσει αριστερό κόμμα στην Ελλάδα. Αυτό το ένστικτο είναι φυσικό για τους bankers. Αλλά το να υιοθετήσει την ίδια φοβική στάση το American government θα ήταν στρατηγικά μυωπικό.

Στην πραγματικότητα, ο Syriza μπορεί να είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη ελπίδα της Europe. Οι Greeks δεν θέλουν ούτε να φύγουν από το euro ούτε να αποσυντεθεί η euro zone, κάτι που είναι πιθανό να φέρει την κατάρρρευση της ΕΕ. Γνωρίζουν επίσης ότι η προσέγγιση της Europe στην κρίση, περιλαμβανομένης της όλο και πιο αυστηρής λιτότητας και των μεγαλύτερων δανείων, έχει αποτύχει οικτρά.

Αν δεν αλλάξουν αυτά τα policies, επίκειται ολική κατάρρευση της Greek economy. Οι βασικές προαπαιτήσεις για τη μεταρρύθμιση μπορούν να εκπληρωθούν μέσα στις υφιστάμενες European συνθήκες. Περιλαμβάνουν την αμοιβαιοποίηση της εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους με τη μεσολάβηση της ΕΚΤ· την αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω ενός European Stability Mechanism που θα μετατραπεί σε ένα είδος European equivalent του Troubled Asset Relief Program που είχε η America μετά την κρίση· ένα πρόγραμμα επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας· και μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης μέσω της ενδυνάμωσης της ασφάλισης των ανέργων, των βασικών συντάξεων, της ασφάλειας καταθέσεων, και των βασικών δημόσιων θεσμών όπως η εκπαίδευση και η υγεία. 

Ο Syriza σχεδιάζει την καταπολέμηση τόσο της αυξανόμενης πείνας όσο και του ξενοφοβικού νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής με σχολικά γεύματα και κουπόνια σίτισης. Μια Syriza government θα επιδιώξει αυτές τις μεταρρυθμίσεις καθώς και τη σωτηρία του European project. Κι αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι για τις United States.

Στην Ellada, μια μικρή και proud χώρα που στο παρελθόν έχει δώσει πολλές ideas στον κόσμο --περιλαμβανομένης της κυβέρνησης απ' το λαό, την οποία προτιμούμε να αποκαλούμε με το ελληνικό όνομα [democracy]-- έχει ξεκινήσει μια απρόσμενη εκστρατεία για την αλλαγή των λανθασμένων πολιτικών που διέπουν την ΕΕ.

Ο James K. Galbraith και ο Yanis Varoufakis είναι καθηγητές στο Lyndon B. Johnson School of Public Affairs στο University of Texas at Austin.

10 σχόλια:

 1. Δε λέω, καλή η Ιωνική διάλεκτος, αλλά η Δουρική είναι άφταστη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Say it loud: I'm SYRIZA (aka Europe’s best hope) and i'm proud!

   gdmn1973

   Διαγραφή
  2. "..Έχοντας απευθύνει χαιρετισμό στους occupiers, ο Mr. Tsipras περπάτησε μαζί μας για μια οικονομική συζήτηση που είχε ξαφνικά αποκτήσει ένα ακροατήριο πάνω από 2,000 people..."

   Αχάριστοι Έλληνες! Δεν είναι να δείτε κάποιον να κάνει προκοπή εκτός Ελλάδας. Στην ERT μόλις 200 ήρθαν γύρω από τον Mr.Tsipras.
   ( http://edoketora.blogspot.gr/2013/06/blog-post_20.html ). Ilief

   Διαγραφή
 2. Καλά τα σχόλια εδώ είναι σουρεαλιστικά
  http://www.koutipandoras.gr/38542/%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-new-york-times-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%BF-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%BF.html

  Και η Ισκρα προσπαθεί να καταπιεί την καμήλα
  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12495:new-york-times-syriza&catid=83:aristera&Itemid=200

  Λαγός ο Βαρουφάκης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επίσης το left.gr σε σχέση με το iskra (που και καλά το αμφισβητεί) δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα με το άρθρο... αντιθέτως...
  http://left.gr/news/new-york-times-mono-o-syriza-mporei-na-sosei-tin-ellada

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μία λογική εξήγηση για το γεγονός ότι αυτό το άρθρο άρεσε σε πολλούς συριζαίους είναι ότι διάβασαν μόνο τον τίτλο.

  Η άλλη ότι έχουν άγνοια της φαυλότητάς τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. απίστευτη φωτογραφία και πολύ καλή χρήση της δουρικής διαλέκτου

  Διορθώσεις : εθνικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της Elladas = εθνικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της #Ellada
  ΕΡΤ = #ΕRT

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εκτός θέματος ανάρτησης

  Και πριν "μας σώσει" η σοσιαλδημοκρατία (από ποιον; από τον εαυτό της;) με τα μεγάλα σχέδια, κάτι πιο "απλό" που δεν παραπέμπει σε Β'Παρουσία.

  ( http://www.902.gr/eidisi/voyli/20743/kke-epikairi-erotisi-gia-toys-aplirotoys-ktinotrofoys-apo-ti-dodoni-kai-tin )
  ΚΚΕ: Επίκαιρη Ερώτηση για τους απλήρωτους κτηνοτρόφους από τη «Δωδώνη» και την προσπάθεια τρομοκράτησης συνδικαλιστών.Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Από "Ρ" Τετάρτη 26 Ιούνη 2013
  ( http://rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=26/6/2013&columnId=1761 )

  (..)Μέσα στο γενικό χαμό πλάκωσαν και προβλήματα «made in usa»: Δυο ειδικοί σύμβουλοι του Τσίπρα ανέλαβαν να εξηγήσουν μέσω «New York Times» το αυτονόητο: Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δε σκοπεύει να βγάλει τη χώρα από το ΝΑΤΟ.
  Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των αυτοαποκαλούμενων αριστερών της «αριστεράς», οι οποίοι έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν γιατί, δήθεν, το κόμμα τους εμφανίζεται φιλοαμερικανικό. Κι όταν ηρέμησαν, όλοι μαζί αποφάσισαν να πάνε για διακοπές αφήνοντας τις «επιθετικές» κινήσεις για τον Σεπτέμβρη. Τότε, υπονοούν, θα 'ρθούν τα πάνω κάτω: Μπορεί και να καταθέσουν πρόταση μομφής στην κυβέρνηση! Να, κάτι τέτοια κάνουν και δεν μπορεί να κοιμηθεί ο Σαμαράς.

  Αλίμονο στους εργάτες, στους συνταξιούχους, στους ανθρώπους στις λαϊκές γειτονιές, που μέρα τη μέρα, χωρίς να ξεχωρίζουν πια απ' την απόγνωση, πότε είναι χειμώνας και πότε καλοκαίρι, πότε σχόλη και πότε μέρα δουλειάς, έχουν ακουμπήσει τις ελπίδες τους στον κάθε αγύρτη, που στον καταμερισμό εργασίας μεταξύ ομοτράπεζων, έχει αναλάβει εργολαβικά να πείσει τα λαϊκά στρώματα ότι θα ανθρωπέψει ο καπιταλισμός άμα τον βομβαρδίσεις με μομφές.(..)

  (..)ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: «Οι αρθρογράφοι "καθησυχάζουν" τις ΗΠΑ ότι παρά τη "συνθετότητα" των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βγάλει τη χώρα από το ΝΑΤΟ (...) "γεγονός παραμένει", σημειώνουν, "ότι το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι με την Ευρώπη και ο Τσίπρας δεν θέλει να ανοίξει καυγά με την Ουάσινγκτον"» (σχετικά με άρθρο στους «New York Times», το οποίο υπογράφουν οι Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και Γ. Βαρουφάκης / ΑΥΓΗ)

  ΡΗΛΑΞ: «Νευρική κρίση προκαλεί στο εσωτερικό του κόμματος το άρθρο στους "Νιου Γιορκ Τάιμς" που συνυπέγραψαν οι δύο άτυποι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα, καθώς από την πλευρά της μειοψηφίας θεωρήθηκε ότι το άρθρο παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως φιλοαμερικανικό κόμμα! (...) Η Κουμουνδούρου μεταθέτει για το ερχόμενο φθινόπωρο (...) την κλιμάκωση της αντιπολίτευσης στη νέα κυβέρνηση με περισσότερος επιθετικές κινήσεις, όπως είναι για παράδειγμα η κατάθεση πρότασης μομφής» (στα ΝΕΑ).(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Aπό "Ρ"
  ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7507105&publDate=27/6/2013 )

  (..)Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφέρει (και) τις ΗΠΑ;

  Οι οικονομολόγοι Γ. Βαρουφάκης και Τζ. Γκαλμπρέιθ, συνάδελφοι σε αμερικανικό πανεπιστήμιο - ο δεύτερος μάλιστα και στέλεχος του Levy Institute, το οποίο είχε φιλοξενήσει τον Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ -, συνέγραψαν ένα άρθρο, όπου υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στους αμερικανικούς «New York Times»!

  Τυχαίο; Μάλλον όχι. Οποιος το διαβάσει, αντιλαμβάνεται αμέσως το είδος της «σωτηρίας» που εννοούν οι δύο οικονομολόγοι. Αυτό που λένε καθαρά, είναι πως πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει από κυβερνητικό πόστο το μείγμα της διαχείρισης που προτείνει, μπας και οι καπιταλιστές ξελασπώσουν απ' την κρίση, αφού αυτό δεν έγινε κατορθωτό με το έως σήμερα εφαρμοζόμενο μείγμα. Και τα λένε αυτά για να κρύψουν ότι η αστική διαχείριση της κρίσης, ανεξάρτητα από το μείγμα, έχει στο κέντρο της την ενίσχυση των μονοπωλίων, την οποία αυτοί στηρίζουν, με παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

  Απευθυνόμενοι στην αμερικανική κυβέρνηση, οι δύο οικονομολόγοι τής συστήνουν να στηρίξει μια τέτοια προοπτική. Τη συμφέρει, όπως γράφουν, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να βγάλει την Ελλάδα απ' το ΝΑΤΟ κι έχει τέτοια στρατηγική που μακροπρόθεσμα ευνοεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

  Στο άρθρο τους υποστηρίζουν πως «αν ο Α. Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός δεν θα απειληθούν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ» αφού «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή να διώξει τις αμερικανικές βάσεις (...) Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να ξεκινήσει διαμάχες με τις ΗΠΑ». Διατείνονται ακόμα ότι «η κρίση θα μπορούσε να φέρει την αριστερή αντιπολίτευση στην εξουσία, κάτι που δεν θα είναι κακό για την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες».

  Προφανώς ξέρουν τι λένε. Ισως κάτι περισσότερο από εμάς, που ξέρουμε μόνο τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τα διαπιστευτήρια που κατέθεσε φόρα παρτίδα στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό...(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή