Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

Breitman & Goda-Η σκιά του Χίτλερ: Οι ναζί εγκληματίες πολέμου, η αμερικανική κατασκοπεία και ο Ψυχρός Πόλεμος

Richard Breitman & Norman J.W. Goda
Έκδοση των Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Το 1998, το Κογκρέσο θέσπισε τον Νόμο περί Αποκάλυψης Ναζιστικών Εγκλημάτων Πολέμου [P.L. 105-246] ως μέρος μιας προσπάθειας να ταυτοποιηθούν, να αποχαρακτηριστούν και να δημοσιευτούν τα Ομοσπονδιακά αρχεία για τη διάπραξη ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου και οι προσπάθειες των συμμάχων να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν τους εγκληματίες πολέμου. Κάτω από την διεύθυνση των Εθνικών Αρχείων, το Interagency Working Group [IWG] έκανε προσβάσιμα σε έρευνα πάνω από 8 εκατομμύρια σελίδα ντοκουμέντων - περιλαμβανομένων πρόσφατων ντοκουμέντων του 21ου αιώνα. Ιδιαίτερης σημασίας για αυτόν τον τόμο είναι πολλά αποχαρακτηρισμένα αρχεία κατασκοπείας της CIA και του Army Intelligence Command, τα οποία δεν είχαν τύχει πλήρους επεξεργασίας και δεν ήταν πλήρως προσβάσιμα όταν το IWG εξέδωσε την Τελική Αναφορά του το 2007.

Κατά συνέπεια, το Κογκρέσο [με τον νόμο HR 110-920] ανέθεσε στα Εθνικά Αρχεία το 2009 το καθήκον να ετοιμάσουν ένα επιπρόσθετο ιστορικό τόμο ως συνοδευτικό του τόμου έκδοσης 2005 Η αμερικανική κατασκοπεία και οι Ναζί. Οι καθηγητές Richard Breitman και Norman J. W. Goda σημειώνουν στο Η σκιά του Χίτλερ πως αυτά τα ντοκουμέντα της CIA και του στρατού αναδεικνύουν "νέα τεκμήρια εγκλημάτων πολέμου και δράσεων εγκληματιών πολέμου εν καιρώ πολέμου· μεταπολεμικά ντοκουμέντα για την αναζήτηση εγκληματιών πολέμου· ντοκουμέντα για την απόδραση εγκληματιών πολέμου· ντοκουμέντα για την προστασία εγκληματιών πολέμου από τους Συμμάχους· και ντοκουμέντα για την μεταπολεμική δράση εγκληματιών πολέμου."

Ο τόμος αυτός δοκιμίων δείχνει την σημαντική επίδραση που είχε το Κογκρέσο και οι υπηρεσίες του Εκτελεστικού Τομέα στην υιοθέτηση μιας ευρύτερης και πληρέστερης δημοσίευσης πρώην απόρρητων ντοκουμέντων για τα εγκλήματα πολέμου. Λεπτομέρειες για τα αρχεία που επεξεργάστηκε το IWG και που δημοσιεύτηκαν από τα Εθνικά Αρχεία μπορούν να ιδωθούν πληρέστερα στον διαδικτυακό μας ιστότοπο, iwg@nara.gov.
William Cunliffe, Office of Records Services,
National Archives and Records Administration

Περιληπτικές αναφορές, επιμέλεια Lenin Reloaded

Wilhelm Beisner
Μπήκε στο Γραφείο Εξωτερικής Πολιτική του Ναζιστικού Κόμματος υπό τον Alfred Rosenberg. Έγινε ειδικός στα Βαλκάνια.Πληροφορίες τον εμπλέκουν στην Kristallnacht του Βουκουρεστίου κατά την οποία δολοφονήθηκαν 120 Εβραίοι (Ιανουάριος 1941). Υπηρέτησε στα Waffen-SS και ενεπλάκη σε εθνοκάθαρση στο υπό γερμανική κράτηση πολωνικό έδαφος με την ομάδα Selbstschutz. Μεταξύ της άνοιξης του 1941 και του τέλους του έτους υπηρέτησε στην Κροατία ως επικεφαλής ενός Einsatzkommando Zagreb. Κατά την περίοδο της παραμονής του στην Κροατία διενεργήθηκαν μαζικές δολοφονίες Σέρβων και Εβραίων από την κροατική Ustaschi. Έλαβε τον γερμανικό σταυρό, δεύτερη τάξη, για τις υπηρεσίες του τον Ιανουάριο του 1942. Το 1943 τιμήθηκε επίσης από την κροατική κυβέρνηση.Στα τέλη του 1941 στάληκε στην Αθήνα. Το τελευταίο διάστημα του πολέμου ήταν στην Ιταλία.Εκεί φαίνεται να συνελήφθη από τους αμερικανούς. Αναφέρεται ότι διέφυγε της κράτησης με τη βοήθεια των Γάλλων. Στα τέλη του 1950 εντοπίστηκε στο Μόναχο. Η CIA ανέφερε ότι είχε επιχείρηση, με το όνομα Omnia, η οποία ήταν μάλλον για γαλλικά κατασκοπευτικά συμφέροντα.Δυτικογερμανική αναφορά όμως γράφει πως ο Beisner, που ενεπλάκη στο εμπόριο όπλων στην Μέση Ανατολή, είχε επίσης καλές σχέσεις με τους Αμερικανούς. Το 1959, η CIA συμπέρανε δοκιμαστικά ότι ο Beisner εργαζόταν για την δυτικογερμανική κατασκοπεία (BND).

Rudolf Mildner
Συνελήφθη 30 Μαϊου 1945. Οι αμερικανικές αρχές γνώριζαν ότι ήταν μέλος της Γκεστάπο για πολλά χρόνια αλλά δεν τον πίεσαν να αποκαλύψει τις δραστηριότητές του. Όμως ο Mildner ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων Πολωνών της αντίστασης. Ήταν αυτός που διενεργούσε τις "δίκες 1 λεπτού" στο Τετράγωνο 11 του Άουσβιτς. Με άγνωστο τρόπο, διέφυγε από τις αμερικανικές αρχές στις 11 Αυγούστου του 1946. Το 1949 ήταν ελεύθερος στην Αργεντινή με άλλους ναζί εγκληματίες πολέμου.

Klaus Barbie
Αρχηγός της Γκεστάπο στη Λυόν (1942-44). Μεταξύ του 1949-50 διείσδυσε στις δραστηριότητες του ΚΚΓ (KPD) στο Augsburg, όντας στρατολογημένος από τις ΗΠΑ για λογαριασμό της στρατιωτικής αντικατασκοπείας. Απέδρασε στην Αργεντινή με τη βοήθεια της αμερικανικής στρατιωτικής αντικατασκοπείας.

Αποχαρακτηρισμένο βρέθηκε υλικό 1200 φακέλων που αφορά την χρήση ναζιστών εγκληματιών πολέμου για την αντικατασκοπεία σε βάρος του KPD στα πλαίσια της "Επιχείρησης Ευτυχία". Οι αναφορές του πράκτορα Ralph Kahn στο Μάνχαϊμ δείχνουν ότι έγινε εκτεταμένη χρήση προσωπικού της Γκεστάπο με γνώσεις για την οργάνωση των κομμουνιστών στη Γερμανία για να γίνει αποτελεσματική διείσδυση στο KPD.

Mykola Lebed
Ενεπλάκη στη δολοφονία Πολωνού υπουργού από την Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών το 1934. Διέφυγε από τη φυλακή με την εισβολή των Ναζί στην Πολωνία το 1939. Διενήργησε εθνοκάθαρση σε βάρος μη ουκρανικών πληθυσμών. Αναφορά της αμερικανικής στρατιωτικής αντικατασκοπείας το 1947 τον περιγράφη ως "γνωστό σαδιστή και συνεργάτη των Γερμανών." Όμως την ίδια χρονιά τον προστατεύει από την σύλληψη από Σοβιετικούς. Οι Αμερικανοί τον βοήθησαν να διαφύγει στο Μόναχο μαζί με την οικογένειά του. Εργάστηκε για τη CIA και για την διείσδυση στην Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Η CIA τον προστάτευσε από διερευνήσεις για τα εγκλήματα πολέμου, αρνούμενη κάθε σύνδεσή του με τους Ναζί και παρουσιάζοντάς τον ως Ουκρανό πατριώτη. Ο Lebed πέθανε το 1998 στο Νιού Τζέρζεϊ.

1 σχόλιο:

  1. Είχε στηθεί κύκλωμα διαφυγής ναζί εγκληματιών πολέμου από Βατικανό-ΗΠΑ (πχ. από Γιουγκοσλαβία κυρίως προς Λατινική Αμερική).* Η καθολική «παροικία» των ΗΠΑ συνέδραμε χρηματικώς ήδη πριν από τον πόλεμο. Ομοίως, το Βατικανό μέσω ΗΠΑ χρηματοδοτούσε πογκρόμ και «απελευθερωτικές» ταραχές μεταπολεμικά στις ανατολικές χώρες.

    [Ουστάσις Γιουγκ., Ουνίτες στην Ουκρανία ήταν ενταγμένοι στον «αγώνα» υπέρ του φασισμού].

    Mit Brennender Sorge (my ass)

    ΑπάντησηΔιαγραφή