Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Μια ακόμη επιτυχημένη επιχείρηση χειραγώγησης

Το βράδι της 17ης Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκε η πολυαναμενόμενη Προσωρινή Διαταγή του Προέδρου του ΣΤΕ Κ. Μενουδάκου, παρουσιάσαμε μια άμεση ανάλυση (1, 2) του τι πραγματικά προέβλεπε. Η απόφαση εστιαζόταν στην αναστολή της διακοπής ραδιοτηλεοπτικού σήματος, ουδόλως όμως δεν αμφισβητούσε την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε και τις συνέπειές της για τους εργαζόμενους σ' αυτή και για την περιουσία της. Είδαμε ακόμα την δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος έκανε λόγο --σε μια φαινομενικά εξωφρενική "παρανάγνωση" της Π.Δ-- για "νίκη της λαϊκής πλειοψηφίας."

Χθες, στις 21 Ιουνίου, εκδόθηκε η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, η οποία επικυρώνει πλήρως την απόφαση του Κ. Μενουδάκου και καθιστά ακόμα σαφέστερη την  κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε και την ανάθεση των δικαιωμάτων εκπομπής της, καθώς και χρήσης δικών της συχνοτήτων και διαδικτυακών ιστότοπων, σε "ειδικό διαχειριστή" του (τύποις) Δημοσίου Τομέα. Για μια ακόμα φορά, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Δ. Τρίμης, προέβη σε εντυπωσιακή στρέβλωση της απόφασης του ΣτΕ δηλώνοντας, με αμίμητη άγνοια κινδύνου εξευτελισμού, πως "για όποιον γνωρίζει γραφή και ανάγνωση, είναι προφανές ότι με την απόφασή του αυτή το ΣτΕ διατάσσει την άμεση αναστολή της διακοπής των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών της ΕΡΤ Α.Ε."

Σήμερα, στον ιστότοπο tvxs, που έπαιξε σημαντικό και ενεργό ρόλο στην συσκότιση της πραγματικότητας, προϋπαντίζοντας το δήθεν επικείμενο άνοιγμα της ΕΡΤ Α.Ε, και πανηγυρίζοντας, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, την "ήττα Σαμαρά", δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση της RASS.

Η δημοσκόπηση αναφέρει μεταξύ άλλων: "το 72,7% δηλώνει πως επιθυμεί να ανοίξει αφού μειωθεί το προσωπικό και εξορθολογιστεί η λειτουργία της."

Αλλά αυτή φυσικά ήταν εξ αρχής και η επιθυμία της κυβέρνησης που υποτίθεται πως "ηττήθηκε", καθώς και η θέση για το πρακτέο του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Μετατοπίζοντας ψευδώς το όλο θέμα στο γελοία ανούσιο ζήτημα του σήματος εκπομπής, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ΜΜΕ που έπαιξαν το υποστηρικτικό στην συγκυβέρνηση παιχνίδι του (και αυτό συμπεριλαμβάνει σε περίοπτη θέση την ίδια την απεργιακή ΕΡΤ, καθώς και την πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ) εξαφάνισαν από το ραντάρ της δημόσιας συζήτησης την ουσία. Και η ουσία δεν είναι φυσικά αν "θα πιάνουμε ΕΡΤ", αν κάτι με το όνομα ΕΡΤ θα εμφανίζεται στις οθόνες μας, αλλά το τι θα απογίνει η περιουσία της ΕΡΤ Α.Ε και το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΡΤ Α.Ε μετά την τελεσίδικη κατάργησή της, που έχει βέβαια νομικά ήδη συντελεστεί, χωρίς να επηρεάζεται τούτο στο παραμικρό από το αν εξακολουθεί να εκπέμπεται "ανυπάκουα" πρόγραμμα με το σήμα "ΕΡΤ" ή όχι.

Για μια ακόμη φορά, το λαϊκό κίνημα εγκλωβίστηκε --αυτή τη φορά κυριολεκτικά-- στη λογική του θεάματος, θεωρώντας ότι η απόδειξη πως η ΕΡΤ Α.Ε ήταν "ασφαλής" βρισκόταν στην διατήρηση εν ζωή του τηλεοπτικού της σήματος και προγράμματος. Όμως η ΕΡΤ Α.Ε εκπέμπει, ουσιαστικά, "μετά θάνατον", και οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου της παρερμηνεύονται συστηματικά ως αγγελτήρια "ελπίδας" στην μετά θάνατον ζωή από τους επαγγελματίες του πλυσίματος λαϊκών εγκεφάλων. Το μόνο που απομένει είναι η εκκένωση του κτιρίου για λίγες μέρες, ώστε να αλλάξουν από τεχνικό προσωπικό τα τυπικά (να μπει δηλαδή το σήμα του μεταβατικού φορέα του δημοσίου στο λογότυπο) και να ξαναπροσληφθούν όσοι έχουν ήδη ενσυνείδητο σκοπό να εξυπηρετήσουν μια ακόμα εξαπάτηση του ελληνικού λαού με αντάλλαγμα, τι άλλο, το χρήμα -- έστω το σοβαρά μειωμένο χρήμα.

Αν και οι διαμαρτυρίες εξελίσσονται για πολλές μέρες, και αν και αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται --κυρίως σε ό,τι αφορά την ταχύτητα αγωνιστικών ανακλαστικών--, ωστόσο πρέπει επίσης να ειπωθεί πως σε κανένα σημείο δεν έφτασαν κοντά στο να θέσουν τα πραγματικά ζητήματα με τρόπο ξεκάθαρο και επιτακτικό, αφού αφέθηκαν κι αυτές να παγιδευτούν ολοκληρωτικά στην ψευδαίσθηση της "διάσωσης του σήματος" --αυτού δηλαδή ακριβώς που δεν κινδυνεύει-- αντί να κινηθούν για τη διάσωση της λαϊκής περιουσίας των υποδομών της ραδιοτηλεόρασης και των "ανεπιθύμητων" εργαζομένων -- που έχουν ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα. Δυστυχώς, κανείς από τους δεκάδες που έκαναν το σώου τους μπροστά στο ραδιομέγαρο δεν φαίνεται να ενοχλήθηκε να επισημάνει την πικρή αυτή πραγματικότητα στους συγκεντρωμένους, βοηθώντας τους να ξεκολλήσουν τον νου τους από την ανυπόστατη προσπάθεια να διασώσουν κάτι που αποτελεί ένα απλό τεχνικό ζήτημα ωρών ή ημερών. Και η χαώδης διαφορά ανάμεσα στο "δεν πιάνω ΕΡΤ, πού πήγε το σήμα;" και στο "έκλεψαν μέσα από τα χέρια μας περιουσία εκατομμυρίων ευρώ για να την παραδώσουν στους ιδιώτες, απολύοντας όσους έκριναν περιττούς και ανεπιθύμητους" έμεινε --και δείχνει ότι θα παραμείνει-- αδιάσχιστη.

14 σχόλια:

 1. Οι σοσιαλδημοκράτες ας πανηγυρίζουν για "νίκες"
  Η ΕΡΤ ήταν η αρχή. Kαι ένα γερό κρας τεστ για την συνέχεια.

  Η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο για να περάσει τις "μεταρρυθμίσεις". Αν παιρνούσε ο "τσαμπουκάς" της ακόμα καλύτερα για αυτή. Και στο σχέδιο Β, πέρασε αυτά που ήθελε με προμελετημένο ελιγμό.

  Υπάρχει το γενικότερο πλαίσιο (Αποκρατικοποιήσεις - απολύσεις - μειώσεις μισθών συντάξεων - περικοπές κοινωνικών δαπανών)
  Και οι εξελίξεις στην Ν.Α.Μεσόγειο ( Συρία ).Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και από το blog του Γιώργου
   ( http://giorgossarris.blogspot.gr/2013/06/blog-post_19.html )
   Το μΕΡΤικό του καθενός.Ilief

   Διαγραφή
  2. Πολύ καλό κείμενο, θα ανέβει, γιατί λέει κάποια πράγματα που θέλω να τα έχω αρχειοθετημένα και δεν τα κατέγραψα, αν και τα είδα κι εγώ.

   Διαγραφή
 2. Αληθεύει ότι έπαιξαν στο συγκεντρωμένο «λαό» την ενάτη τής χαράς, με τον λαό να ευφραίνεται με το πολιτισμικό συμβάν κάτω από το [ειρωνικό;!] πανό «thank you Europe»;

  http://en.wikipedia.org/wiki/Anthem_of_Europe

  Σύριζα, το κόμμα τής μεγάλης εγελιανής αντίφ_ρ_ασης!

  ΥΓ H ευρωπαϊκή εκστρατεία τού Φθείριζα δουλεύει clockwork orange. Μόλις ανακάλυψα και τον σωσία τού Σκουρλέτη: http://www.arts-wallpapers.com/artwallpapersbiz/hd-movie-walls/images/Close-up_of_Beethoven_face_from_Stanley_Kubrick_s_A_Clockwork_Orange.JPG

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. παρολο που ειμαι πληρως προετοιμασμενος, εχω συνηδητοποιησει τι μας περιμενει, ξερω το πως και το γιατι, καθε φορα που βγαινω βολτα στην γειτονια μου και βλεπω τον κοσμο, το μερος, πραγματικα τρομαζω με αυτο που ερχετε, πως θα μεταμορφωθει ο κοσμος, πως θα γινει η γειτονια και ποσοι θα μεινουμε ορθιοι να την θυμομαστε και να την ξαναχτισουμε καλυτερη και οπως της αρμοζει.
  απλα δεν θα επρεπε να φτασουμε εκει.
  καλο κουραγιο σε ολους μας, δυσκολο καλοκαιρι και σεπτεμβρης.
  θα τα λεμε στον δρομο! :) :) :)
  ισως εχει και ενα καλο, απαλαγουμε μια και καλη απο κατι οπορτουνακους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σωστή αν και όχι προφανής απ΄ότι φαινεται παρατήρηση: δεν είναι το σήμα αλλά οι εργαζόμενοι που θα πεταχτούν στον δρόμο. Όταν τον ρώτησε όμως ο χατζηνίκος τον παπαδημούλη "ο σύριζα τι θα κάνει αν θα γίνει κυβέρνηση με την ερτ?" ο τελευταίος για μια στιγμή έχασε τα λόγια του ο καημένος και στο τέλος είπε οτι θα την "εξυγιάνουμε ανοιχτή". Δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από το ουσιώδες: ο κόσμος θα χορταίνει φαίνεται με το σήμα της ΕΡΤ!

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι καταθλιπτική η κατάσταση. Κάτι που υποτίθεται πως αφορούσε εργασιακά δικαιώματα και προάσπιση της λαϊκής περιουσίας από τα νύχια των μεγαλοκαναλαρχών έχει εξελιχτεί σε Αλ Τσαντίρι. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ουσία, μόνοι μας μιλάμε, μόνοι μας ακούμε. Και η φωνή μας από την αρχή, από την πρώτη μέρα, σταθερά στο περιθώριο (ούτε την αναμετάδοση από 902 δεν μπήκαν στο φιλότιμο να αναφέρουν δίπλα στις ζούγκλες και τα press project).

   Δυστυχώς, η κατάσταση μοιάζει όλο και περισσότερο με πλατεία 2011 και θα έχει την ίδια κατάληξη όταν βαρεθεί ο κόσμος να κάθεται έξω απ' την Αγ. Παρασκευή. Θα μπουν οι μπάτσοι μέσα ήσυχα-ήσυχα και θα τελειώσει και τυπικά το παραμύθι.

   Κρίμα.

   Διαγραφή
  2. Η μόνη παρηγοριά στο τέλος είναι ότι τουλάχιστον οι φασίστες ήταν με τον Σαμαρά και δεν διείσδυσαν κι εδώ να μας πετάνε μάρμαρα και μολότωφ. Από την φονική γραφικότητα καλύτερη η σκέτη γραφικότητα.

   Διαγραφή
  3. "Από την φονική γραφικότητα καλύτερη η σκέτη γραφικότητα."

   "...
   Η ανοιχτή συνέλευση συνάντησε ένα μάλλον εχθρικό περιβάλλον: Το μπροστινό προαύλιο γεμάτο κομματικές και εθνικοπατριωτικές σημαίες συνοδεία συνεχούς μουσικού προγράμματος για πάσης φύσεως θεατές. Η πρόσβαση στο εσωτερικό του κτιρίου της κατάληψης απαγορευμένη με περιφρούρηση, και από κομματικούς (βλέπε ΠΑΜΕ και ΕΠΑΜ), σε ρόλο πόρτας νυχτερινού μαγαζιού. Η επαφή και η συνεργασία/συνδιαμόρφωση με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ελάχιστη έως μηδαμινή.
   ..."

   Γραφικότητα σίγουρα. Τι είδους θα φανεί.

   "Να ανοίξουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ το κτίριο στους αλληλέγγυους και να οικειοποιηθούν από κοινού τα μέσα παραγωγής και επικοινωνίας."

   Πως είπατε; Με ποια αφορμή θα μπουν τα ΜΑΤ;

   Πάνω από όλα συμβολισμοί: Πάνω πλατεία οι 300 και οι ελληνικές σημαίες. Προαύλιο της ΕΡΤ οι σημαίες του ΕΠΑΜ και του ΠΑΜΕ(!!!). Κάτω πλατεία συνέλευση μακριά από κόμματα. Πάρκινγκ της ΕΡΤ η ανοιχτή συνέλευση.
   Πόσο μαλάκας αισθάνεσαι όταν λες πως η επανάληψη μόνο ως φάρσα μοιάζει;

   Το Indy βγάζει μαργαριτάρια.

   Ορέστης

   Διαγραφή
 5. Ο ΣΥΡΙΖΑ, "το αποκάτω κατεστημένο", πουλάει θεσμολαγνεία, αδιαλείπτως, συστηματικά και στοχευμένα, χρόνια τώρα (πρόκειται για την κριτική στο δόγμα περί ψωροκώσταινας ως "λαθεμένου χειρισμού", κακής κατανόησης και ελλειπών ικανοτήτων των διαχειριστών).
  Η τρι(-δι-μονο-)κομματικοί, "το αποπάνω κατεστημένο", επιβάλλει θεσμοπειθαρχία με τον τρόπο που γνωρίζει καλά.

  Τα φερέφωνα και των δύο στα μέσα μαζικής ε(ξ)ημέρωσης και του διαδυκτιωμένου σωρού αρλούμπας και σύγχυσης στις επάλξεις, με ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα.
  Παίχτηκε στοχευμένα, στη βάση οδηγιών από μάνιουαλ, η παράσταση περί "δημοκρατίας" και "διαφάνειας" και από τους μεν και από τους δε. Έχουν το σκοπό καθαρό στο μυαλό τους: στήσιμο του θεάματος και διατήρηση του φιλοθεάμονος κοινού, χειροκροτητή κατά τις υποδείξεις του ανιματέρ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αντίθετα με σένα Αντώνη,εγώ βλέπω την αρχή της επώδυνης συνειδητοποίησης για πλατιές μάζες εργαζόμενων,μέσα απ'το γκρέμισμα των μικροαστικών αυταπατών τους.Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι λίγο-πολύ όπως οι περισσότεροι: διατεθειμένοι να "χάσουν κάτι" για να ξεπεραστεί η κρίση, αυτή που βαφτίστηκε χρέους,δανεισμού(!) από τα ΜΜΕ για ολικό αποπροσανατολισμό, αλλά όχι και να καταστραφεί η ζωή τους!Κι'όμως πρώτοι αυτοί, τα γρανάζια του επίσημου προπαγανδιστικού μηχανισμού τα χάνουν όλα, και κατηγορούνται για διεφθαρμένοι!Η λάθος κατεύθυνση του "αγώνα" τους,δείχνει βέβαια έλλειψη ταξικού προσανατολισμού,όμως κάτι αρχίζει να επωάζεται.Για να τους αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση Βενιζέλου-Σαμαρά, εκτιμώ ότι δεν θα φέρει τα ΜΑΤ.Ο Υπουργός που θα αναλάβε-από το ΠΑΣΟΚ όπως αναγγέλθηκε- θα προσπαθήσει να τους "παγιδεύσει" με παρασκηνιακές μεθοδεύσεις.Εκεί θα φανεί αν έχουν όντως αναπτυχθεί τα ταξικά αντανακλαστικά τους.
  Alone

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 'Για να τους αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση Βενιζέλου-Σαμαρά, εκτιμώ ότι δεν θα φέρει τα ΜΑΤ.Ο Υπουργός που θα αναλάβε-από το ΠΑΣΟΚ όπως αναγγέλθηκε- θα προσπαθήσει να τους "παγιδεύσει" με παρασκηνιακές μεθοδεύσεις.Εκεί θα φανεί αν έχουν όντως αναπτυχθεί τα ταξικά αντανακλαστικά τους."

   Δεν το αποκλείω, και φυσικά για την κυβέρνηση θα ήταν το καλύτερο αυτό. Θα εξαρτηθεί από το πόσο θα κρατήσει η περιφρούρηση.

   Διαγραφή
  2. Δεν θα κρατήσει η περιφρούρηση.
   Έχει επικρατήσει η λογική, ας είμαστε στους 2000 που θα επαναπροσληφθούν για το δίμηνο, και μετά βλέπουμε που θα χωθούμε.
   Άλωστε υπάρχει και η ...αγωνιστική παρακαταθήκη των εκλογών της ΕΣΗΕΑ.
   51% οι δυνάμεις της τρικομματικής!
   Όχι παίζουμε...

   Διαγραφή
 7. Το παιχνίδι ήταν από την αρχή στημένο.

  "Υπενθυμίζω για όσους το αγνοούν, ότι την 4η Αυγούστου 2011, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο νόμος 4002/11, ο οποίος στο άρθρο 66 προσθέτει άρθρο 14Β στο 14Α του ν.3429/2005, το οποίο επιγράφεται:

  «Κατάργηση, συγχώνευση και αναδιάρθρωση Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων»

  Και αναφέρει στην παρ.1:

  «Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος Υπουργού: α) οι ανώνυμες εταιρείες με την επωνυμία … «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε. (Ε.Ρ.Τ. ΑΕ)» … αα) να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να διασπώνται με απορρόφηση ή με σύσταση νέων εταιρειών …»

  Τι περισσότερο λέει η πρόσφατη Π.Ν.Π. με την οποία τόσος θόρυβος γίνεται, μέχρι να πέσει η Κυβέρνηση; Τι χρειαζόταν η Π.Ν.Π. αφού υπήρχε ψηφισμένος νόμος με το ίδιο περιεχόμενο;

  Αλληλοκοροϊδευόμαστε ή αλληλοϋποκρινόμαστε;

  Ιδιαίτερα ο κ.Βενιζέλος και πολλοί από τους τώρα Βουλευτές του, οι οποίοι έχουν ψηφίσει αυτό τον νόμο, έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται;

  Τι άλλο παρά «τρικυμία εν ποτηρίω» δημιουργείται; "

  Ο νόμος: http://issuu.com/panos65/docs/n.4002 σελ 60

  Τους πήρανε χαμπάρι και οι δικοί τους!

  Ορέστης

  ΑπάντησηΔιαγραφή