Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Νέα απαράδεκτη απόρριψη της τροπολογίας του ΚΚΕ από την Κυβέρνηση

Με απαράδεκτο τρόπο και με την ανοχή ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ, η κυβέρνηση απέρριψε για δεύτερη φορά, ακόμα και τη συζήτηση της τροπολογίας του ΚΚΕ για την κατάργηση της ΠΝΠ και της Υπουργικής απόφασης για την ΕΡΤ.

Ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, επανέλαβε το σαθρό επιχείρημα πως η τροπολογία συνεπάγεται δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν εισάγεται για συζήτηση.

Για εμπαιγμό έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας πως οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί είναι ψεύτικοι, καθώς δε συνεπάγεται καμιά δαπάνη από την ψήφιση της τροπολογίας. Ο κρατικός προϋπολογισμός τόνισε, έχει ψηφιστεί και θα επανέλθει στην κατάσταση που ήταν. Κατήγγειλε την κυβέρνηση πως υπεκφεύγει με την ανοχή ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ και την προκάλεσε αν θεωρεί πως έχει την πλειοψηφία, να κάνει ονομαστική ψηφοφορία. «Εφόσον το αποφεύγει, σε αυτό το θέατρο σκιών δε μπορούμε να καθίσουμε», τόνισε ο Θ. Παφίλης, ανακοινώνοντας την αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ από την ολομέλεια της βουλής. Κάλεσε παράλληλα το λαό να βγάλει συμπεράσματα για το τι είναι αστικό κοινοβούλιο και αστική κυβέρνηση.


Ο Θ. Παφίλης, στην αρχή της συζήτησης, υπογράμμισε το γεγονός πως η απαράδεκτη ΠΝΠ της οποίας την κατάργηση απαιτεί το ΚΚΕ, αφορά πάρα πολλούς δημόσιους οργανισμούς και όχι μόνο την ΕΡΤ και δίνει τη δυνατότητα να απολυθούν μέσα σε μια νύχτα χιλιάδες εργαζόμενοι. Κατήγγειλε μάλιστα, πως ήδη οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, βρίσκονται μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Αντιδράσεις υπήρξαν και από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κομμάτων επίσης να αποχωρούν από την ολομέλεια. Οι ΑΝΕΛ, είχαν επίσης καταθέσει τροπολογία με το ίδιο περιεχόμενο στο νομοσχέδιο περί Εθνικού Κτηματολογίου.

Ρεσιτάλ υποκρισίας και εμπαιγμού από ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατηγόρησε για «παιχνίδι εντυπωσιασμού» όσους ζήτησαν από το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί επί της τροπολογίας, λέγοντας πως φοβούνται μήπως επέλθει «ουσιαστική συμφωνία» μεταξύ των αρχηγών της συγκυβέρνησης. Τόνισε πως το κόμμα της συμφωνεί με την ουσία της τροπολογίας του ΚΚΕ, «υπάρχει όμως και η πολιτική πραγματικότητα και η δικαστική πραγματικότητα» και παρέπεμψε στην αποψινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, δήλωσε πως δε μπορεί να εξωθείται ένα τόσο κρίσιμο θέμα σε επικοινωνιακό επίπεδο και παρέπεμψε επίσης, στο διάλογο και τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υπουργός περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος, επέλεξε να απουσιάζει από τη συζήτηση, αποφεύγοντας έτσι να είναι εκείνος που θα απορρίψει την τροπολογία, με δεδομένο ότι δεν έχει υπογράψει και την ΠΝΠ.

1 σχόλιο:

 1. Το άρθρο 73, παράγραφος 3 του Συντάγματος και το «δημοσιονομικό κόστος»

  Από χθεσινό "Ρ" Τετάρτη 19 Ιούνη 2013
  ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7496096&publDate=19/6/2013 )

  (..) O υπουργός Υγείας σε νομοσχέδιο του οποίου κατατέθηκε εμπρόθεσμα η τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, δήλωσε στην αρχή της συνεδρίασης ότι δε θα κάνει δεκτή καμία τροπολογία βουλευτών, επικαλούμενος το άρθρο 73, παράγραφος 3 του Συντάγματος.

  Όπως ισχυρίστηκε, το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι καμία πρόταση νόμου ή τροπολογία ή προσθήκη δεν εισάγεται για συζήτηση, αν προέρχεται από βουλευτές, εφόσον συνεπάγεται οποιοδήποτε δημοσιονομικό κόστος για το δημόσιο. Είπε ακόμα ότι η τροπολογία δε συνοδεύεται από έκθεση του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος της δημοσιονομικής επιβάρυνσης. (..)

  Το «δημοσιονομικό κόστος» επικαλείται και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανάντια στην τροπολογία του ΚΚΕ στο 6:30 του VIDEO
  ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/06/1-18062013.html )


  To ίδιο άρθρο του Συντάγματος ( άρθρο 73, παράγραφος 3 )

  επικαλέστηκαν τον Νοέμβρη του 2012 για να μην έρθει στην ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και της δανειακής σύμβασης.

  Από "Ρ" Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012

  ( http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=3/11/2012&pageNo=11&direction=1 )

  (..)Οι αστικοί θεσμοί θωρακίζουν από ρωγμές τα βάθρα του συστήματος

  Σχόλιο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή το γεγονός ότι δεν τέθηκε σε ψηφοφορία η Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων

  Μετά τη χθεσινή συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης, ζητήθηκε απ' τους δημοσιογράφους ένα σχόλιο για το γεγονός ότι η Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ δεν ψηφίστηκε στην επιτροπή της Βουλής, με το σκεπτικό ότι προκαλεί «δημοσιονομικό κόστος».

  Πρόκειται για κατά το δοκούν ερμηνεία από την εκάστοτε κυβέρνηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος (73 παρ. 3), που ακυρώνει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα κάθε κόμματος της αντιπολίτευσης να ψηφιστεί Πρόταση Νόμου που καταθέτει, αφού δεν υπάρχει καμία Πρόταση Νόμου που δε συνεπάγεται έστω και ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος. Κατά συνέπεια, η Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ θα πάει στην Ολομέλεια μόνο για συζήτηση. (..) Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή