Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

Φιλολογικαί και ιδεολογικοπολιτικαί διαδρομαί στη μάθηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Η ΤΑΣΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΑΣΗ
Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΡΙΜΙΚΗΡΗ*
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Ο λόγος είναι εμφανέστατος, εξαιτίας της κρίσης του σάπιου πολιτικού συστήματος της χώρας ο ελληνικός λαός έχει στρέψει πολλές απ΄ τις ελπίδες του στις δυνάμεις της Αριστεράς και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα ποτέ η Αριστερά τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει αναδειχθεί σε τόσο σημαντικό διεκδικητή της κυβερνητικής εξουσίας.
Σωστά, επίσης, υποστηρίζεται από πολλούς ότι πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλιθεί μαζί με άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να κυβερνήσει την χώρα σε μια πραγματικότητα, όμως, σκληρή και άκρως εχθρική για μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Μια κυβέρνησης που πάνω απ΄ όλα θα έχει ανάγκη από την στήριξη όλων των οργανωμένων προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων για να κρατηθεί στην εξουσία.

Ο ρόλος λοιπόν ενός οργανωμένου χώρου γερού και μαζικού της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς εκ των πραγμάτων θεωρείτε αναγκαίος και αποφασιστικός παράγοντας επιβίωσης μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επομένως να μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα όχι μόνο πολιτικής ενότητας αλλά και με ιδεολογικό στίγμα ευδιάκριτο που θα έχει επιλέξει οριστικά και αμετάκλητα την ταξική του όχθη. Ένα κόμμα σύγχρονο που θα διαφοροποιείται κάθετα πολιτικά από τα γνωστά κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και προπαντός από τα προεδροκεντρικά αρχηγικά κόμματα που γνωρίσαμε στην Ελλάδα. Ένα κόμμα που το κέντρο βάρος των πολιτικών του αποφάσεων δεν μπορεί να είναι μόνο η κοινοβουλευτική του ομάδα όπως στα άλλα αστικοδημοκρατικά κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε επιτρέπεται να γίνει ποτέ μια μεταλλαγμένη εκδοχή του ΠΑΣΟΚ στη νέας εποχή και κάτι τέτοιο δεν θα γίνει γιατί τα αριστερά του αντισώματα είναι πανίσχυρα.

Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ επομένως μπορεί να επιτευχθεί μόνο κάτω από συγκεκριμένες ιδεολογικές και πολιτικές προϋποθέσεις.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής θα πρέπει να είναι ένα πολιτικό κόμμα της σύγχρονης ταξικής ριζοσπαστικής και οικολογικής Aριστεράς. Ένα κόμμα που θα θέλει να εκφράσει την εργατική τάξη και την ανάγκη της να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στην κοινωνία. Ένα κόμμα που θα υπερασπίζεται δυναμικά τον κόσμο της μικρομεσαίας αγροτιάς, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους επιστήμονες, την προοδευτική διανόηση και τον κόσμο του πολιτισμού, τις γυναίκες και τους νέους που παλεύουν ενάντια στις ξεχωριστές μορφές καταπίεσης που υφίστανται στην καπιταλιστική κοινωνία, τους πολίτες με οικολογικές ευαισθησίες, τις κοινωνικές μειονότητες και τα αδύναμα τμήματα του πληθυσμού που αγωνίζονται ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις, την ξενοφοβία, τον κρατικό αυταρχισμό και τη βία.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων θα πρέπει να έχει τις ρίζες του στις καλύτερες παραδόσεις του αριστερού κομμουνιστικού, εργατικού και προοδευτικού φιλειρηνικού κινήματος της Ελλάδας και του κόσμου.

Θα είναι ένα κόμμα που έρχεται από τα παλιά, ταυτισμένο με τις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνικού λαού, τους εθνικοαπελευθερωτικούς και πατριωτικούς του αγώνες για δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία.

Ένα κόμμα που θα συνδέει πάντα διαλεκτικά τον πατριωτισμό με τον διεθνισμό του.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δημιούργημα δυνάμεων που αγωνίζονται με την διαφορετικότητα των αρχών της Aριστεράς για την ανατροπή της καπιταλιστικής κοινωνίας, την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής στη χώρα μας και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα θα επιδιώξει να γίνει ένα κόμμα δυνατό πολιτικά και προπαντός μαζικό για τον λόγο αυτό πάντα θα στοχεύει να γίνει αποδεκτό από την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θα προσπαθήσει να συνενώσει όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, που έρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, που έχουν όμως αποδεχθεί τη διαφορετικότητα της δικής μας αριστεράς. Μια διαφορετικότητα που αναδεικνύει τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Μιας διαφορετικότητας που στοχεύει στην απελευθέρωση του ανθρώπου από οποιαδήποτε μορφή καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αλλοτρίωσης και καταπίεσης στις παραγωγικές, κοινωνικές, πολιτικές, ιδεολογικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές του σχέσεις. Μιας διαφορετικότητας που θέλει την εργατική τάξη και τον λαό πρωταγωνιστή στην πάλη ενάντια στην καθημερινή καταπίεση του κεφαλαίου και στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να διαμορφώσει καινούργιο τύπο σχέσεων μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής μακριά από μοντέλα κομμάτων αρχηγικών, γραφειοκρατικών και συγκεντρωτικών.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ τέλος επιβάλλεται να είναι και ένα κόμμα πολυτασικό που θα αναδεικνύει τη διαφορετικότητα, που τη θεωρεί πλούτο όχι μόνο για τα μέλη του, αλλά και τον ελληνικό λαό στο σύνολό του.

Για τον λόγο αυτό και μέσα από την τελευταία του πανελλαδική συνδιάσκεψη επιβεβαίωσε την ανάγκη ίδρυσης ενός κόμματος ενιαίου και πολυτασικού.

Η θεσμοθέτηση των τάσεων αποτέλεσε πρωτοποριακή τομή του ΣΥΝ στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Σήμερα αυτή η θετική διαφορετικότητα θα πρέπει να ενσωματωθεί ουσιαστικά μέσα στην λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό τους ζήτημα είναι να λειτουργούν αυτές οι τάσεις σαν ρεύματα ιδεών που θα εμπλουτίζουν την πολιτική σκέψη του κόμματος.
Η έλλειψη εμπειρίας από την λειτουργία πολυτασικού κόμματος όμως υπάρχει. Τα περισσότερα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζήσει το μοντέλο κόμματος Νέου Τύπου με όλες τις γνωστές αρνητικές αλλά και θετικές πλευρές του. Πολλές φορές η συμμετοχή σε μια οποιαδήποτε εσωκομματική τάση κατανοήθηκε αμυντικά με μια λογική δηλαδή υπεράσπισης της άποψης, μηχανιστικά.

Αυτή η πραγματικότητα δεν πρέπει να μας φοβίζει και να αντιμετωπίζουμε το πολυτασικό κόμμα φοβικά γιατί τότε υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να μπατάρουμε σε ένα κόμμα συγκεντρωτικό πρόσωποκεντρικό και προεδροκεντρικό όπως είναι μέχρι σήμερα τα κόμματα του συστήματος.

Η ποιοτική αναβάθμιση της ουσιαστικής συμμετοχής και δημοκρατίας, της παραγωγής πολιτικού σχεδιασμού μέσα στη ζωή της ίδιας της τάσης σαν υποσύνολο ενός συνόλου που είναι το κόμμα είναι ένα ζητούμενο που πρέπει να το αναζητήσουμε με επιμονή και υπομονή. Φυσικά σε καμιά περίπτωση η τασική τοποθέτηση του καθένα μας δεν μπορεί να υποσκάπτει την υλοποίηση των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος.

Η σημερινή πραγματικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν επιτρέπει άλλες επιλογές οργανωτικής δόμησης μακριά και έξω από το ενιαίο και πολιτασικό κόμμα. Είναι αυταπάτη όσοι νομίζουν ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το στελεχικό δυναμικό που έχει και με αυτή την ιδεολογική και πολιτική σχηματοποίηση και πολιτική κουλτούρα που τον διακατέχει μπορεί να λειτουργήσει με ένα άλλου τύπου μοντέλο κομματικής διάρθρωσης.

Συμπερασματικά στο σημαντικό αυτό ζήτημα της λειτουργίας των τάσεων θα πρέπει να πούμε ότι δεν είναι δυνατόν να αναθεματίζεται η πολυτασική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Η δαιμονοποίηση μιας κατάκτησης που μας επιτρέπει να συνυπάρχουμε και με την διαφορετικότητά του ο καθένας μας δεν μπορεί να αφορίζεται, ειδικά παραμονές του ιδρυτικού καταστατικού μας συνεδρίου από κανένα στέλεχος του κόμματος όσο υψηλόβαθμο και αν είναι με έναν τρόπο που δεν βοηθά το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει δυναμικά. Καλό θα είναι λοιπόν να ανοιχθεί ένας δημιουργικός διάλογος ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να καλυτερεύσουμε την λειτουργία των τάσεων που εκ των πραγμάτων, αρέσει ή όχι σε ορισμένους, θα υπάρχουν εντός του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ανάγκη να χαράξουμε όλοι μαζί τις διακριτές συντεταγμένες και τις καταστατικές ρυθμίσεις του νέου πολυτασικού κόμματος της Ελληνικής Αριστεράς.

Η δυνατότητα της έκφρασης της τασικής διαφορετικότητας και με την Λίστα και την αναλογική καταγραφή της στα όργανα και τα αντιπροσωπευτικά σώματα του κόμματος είναι επιβεβλημένη όταν ζητηθεί. Με υποκρισία και με κρύψιμο της διαφορετικότητας κατω από το χαλί δεν πάμε μακριά.
Σ΄ αυτό το συνέδριο μπορεί να προχωρίσει μια διαδικασία πολιτικής όσμωσης, ένα πολιτικό εγχείρημα πρωτόγνωρο που άρχισε πριν από χρόνια και που μπορεί να γεννήσει το νέο ηγεμονικό πολιτικό υποκείμενο της ελληνικής ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αρκεί φυσικά να το θελήσουν όλοι αρχίζοντας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα στελέχη του χωρίς καμιά εξαίρεση. Οι δυνάμεις που συναποτελούν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρο ότι θα σταθούν υπεύθυνα και δεν θα τραυματίσουν την μεγάλη ελπίδα που ο ίδιος ο λαός και ο κόσμος της αριστεράς δημιούργησαν με την πρωτόγνωρη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριμικήρης Βασίλης

Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ – ΚΠΕ ΣΥΝ

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013.

8 σχόλια:

 1. * Το κείμενο Πριμηκήρη κυκλοφόρησε αρχικά στην Ευρωενωσιακή Επιθεώρηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΕΕΡΑ) και μεταφράστηκε στα ελληνικά από τα Σουαχίλι.**

  ** Διαισθητική κρίση του ιστολόγου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο σύριζα έχει και τασικό πεδίο. Δηλαδή ισχύει το περίφημο θεώρημα Gauss: τα σκατά του εσωτερικού(συνιστώσες) του συνδέονται με τα σκατά στην περιφέρειά του ("προοδευτικά" αφεντικά).

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Από επιθεώρηση του Δελφινάριου σε μετάφραση Σεφερλή "από ελληνικά σε αγγλικά ή ρωσικά και πίσω πάλι" (πού έλεγε μια ψυχή), μέσω Ου-Ρενα-νίας, όμως.
  Και καλά τα γραμματοσυντακτικά σαρδάμ, πάει στο διάλο.
  Για τα ιδεολογικά, δεν θα βρεθεί κανένας σαραντάπηχος της θήραθεν (ναι, με ήτα) παιδιάδας (ναι, με αλφα ιώτα) μας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αντώνη
  Με τις εικόνες που έβαλες ανάμεσα στα λεγόμενα του συριζαίου,
  είπες τα πάντα όλα! Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φωτορομάντζο "Η όπερα της δεκάρας". Επειδή δεν μου φταίει ο Μπρεχτ, και επειδή η δεκάρα, για τους παλιότερους, έχει μικρότερη αξία από την πεντάρα (ο.ε.δ)

   Διαγραφή

 5. Μπορεί να βοηθήσει κάποιος?. ΚΥΡΙΕ Ν.ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ, τα φώτα σας....
  Λέμε "όπως ΣΤΑ ΑΛΛΑ αστικοδημοκρατικά κόμματα", οταν ισχυριζόμαστε ότι εμεις δεν είμαστε τέτοιο κόμμα?

  Η μήπως "γλώττα λανθάνουσα τ΄αληθή λέγει"?


  Vikar

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. «διακριτές συντεταγμένες»

  [Το μοντέλο μικρής οπής] δε λαμβάνει υπόψη ότι οι περισσότερες πραγματικές φωτογραφικές μηχανές έχουν μόνο διακριτές συντεταγμένες. Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο μικρής οπής μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως μία πρώτη προσέγγιση για την απεικόνιση μιας σκηνής 3D σε 2D. Η ισχύς του εξαρτάται από την ποιότητα της κάμερας και γενικά μειώνεται από το κέντρο της εικόνας προς τα άκρα καθώς αυξάνονται οι παραμορφώσεις που δημιουργούνται από τους φακούς. (ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ, διπλ. εργασία)


  Στη συνέχεια με βάση τις κεντρικές ροπές (cental moments) [...] υπολογίζεται η βασική κατεύθυνση τού ανθρώπου θ. Το επόμενο βήμα είναι η στροφή ώστε ο βασικός άξονας να γίνει παράλληλος των στηλών στην εικόνα και ο άνθρωπος να έρθει σε όρθια στάση. Βέβαια επειδή αναφερόμαστε σε διακριτές συντεταγμένες εικόνας, στην στροφή θα χρειαστεί κάποια παρεμβολή (interpolation), διότι κάθε σημείο (pixel) στη στραμμένη εικόνα θα αντιστοιχεί σε 4 [σημεία]. «Αναγνώριση και Παρακολούθηση των Μελών τού Ανθρωπίνου Σώματος σε Κίνηση», Κ.Παναγιωτάκης.

  Η δυναμική απόκριση ενός γραμμικού ελαστικού συστήματος με απόσβεση μη κλασικού τύπου βρίσκεται με απευθείας ολοκλήρωση των συζευγμένων εξισώσεων κίνησης στο πεδίο του χρόνου, εκφρασμένων στις πραγματικές διακριτές συντεταγμένες, ή με ιδιομορφική επαλληλία χρησιμοποιώντας τις ιδιομορφές χωρίς απόσβεση (πραγματικές ιδιομορφές) ή τις ιδιομορφές με απόσβεση (μιγαδικές ιδιομορφές) του συστήματος αυτού. «Μέθοδος ταυτοποίησης λόγων ιξώδους ιδιομορφικής απόσβεσης γραμμικών ελαστικών κατασκευών υποκείμενων σε σεισμική διέγερση.», Γ.Παπαγιαννόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή