Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΡΤ

Κυβέρνηση: Απειλεί τους εργαζόμενους να εκκενώσουν την ΕΡΤ

Με απειλές στους εργαζόμενους «να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα και άμεσα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών την ανακοίνωση για την έναρξη καταβολής των αποζημιώσεων στους χιλιάδες απολυμένους της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «σε συνέχεια της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών για την προσωρινή λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, η κυβέρνηση προχωρά στον προσδιορισμό των 2.000 αναγκαίων θέσεων για την λειτουργία του μεταβατικού φορέα».

Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών «έχει ήδη δώσει εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος να καταβληθούν 2 μηνιαίοι μισθοί στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου της πρώην ΕΡΤ (σ.σ. είναι 2.656 από τους συνολικά 2.907), ως πρώτη δόση έναντι της συνολικής αποζημίωσης.


Στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου θα καταβληθεί ένας μισθός, μέχρι να υπάρξει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής και υπολογισμός τυχόν υπολοίπων, ενώ οι εργαζόμενοι κατηγοριών ΠΕΘ, Ειδικών Συμβούλων και Μετακλητών Υπαλλήλων δεν θα λάβουν αποζημίωση».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μίλησε για «προοπτική να υπάρξει πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης μέσα σε 1-2 μέρες», με τον όρο «οι εργαζόμενοι να απελευθερώσουν τις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου», να εγκαταλείψουν δηλαδή τον αγώνα τους.
902

ΚΚΕ: Σχόλιο για την ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών σχετικά με την ΕΡΤ

Σχόλιο εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών σχετικά με την ΕΡΤ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με όπλο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η κυβέρνηση προχωρά στο κλείσιμο της σημερινής ΕΡΤ και σε απολύσεις εργαζομένων. Ο προσδιορισμός 2.000 θέσεων για τον μεταβατικό φορέα δεν συνεπάγεται την κατοχύρωση αυτών των εργαζομένων. Για τους περισσότερους από αυτούς απλά σηματοδοτεί την αναβολή της απόλυσής τους. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πρέπει να αντιπαλέψουν την πολιτική της κυβέρνησης και το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να διαμορφώσει».

Την κατάργηση της ΕΡΤ επισφράγισε το Συμβούλιο της Επικρατείας

Την τελική απόφαση για την κατάργηση της ΕΡΤ, έλαβε την Πέμπτη το βράδυ η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Η απόφαση αναστέλλει την κοινή υπουργική απόφαση μόνο επί του σκέλους εκείνου που παύει τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, ενώ θεωρεί ότι η ΕΡΤ έχει καταργηθεί. Παράλληλα, ζητά την λήψη των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων, περιλαμβανομένης και της πρόσληψης «του αναγκαίοντος προσωπικού», για τη μετάδοση προγράμματος από μεταβατικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα «στο συντομότερο δυνατό χρόνο».

Ειδικότερα οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι πρέπει:

1) Να ανασταλεί η εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης ως προς το μέρος κατά το οποίο προβλέπει ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ.

2) Ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές.

Παράλληλα οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι «μέχρι τη σύσταση και την λειτουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να ληφθούν από τους κ.κ. Στουρνάρα και Κεδίκογλου και τον ειδικό διαχειριστή, τα αναγκαία εκείνα οργανωτικά μέτρα περιλαμβανομένης και της πρόσληψης του αναγκαιούντος προσωπικού για την εκ μέρους μεταβατικού δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού φορέα μετάδοση στο συντομότερο δυνατό χρόνο, του αναγκαίου προγράμματος ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων καθώς και να εκτελούνται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση κάθε είδους δικαιωμάτων και συμφερόντων που ανάγονται στον κύκλο δραστηριοτήτων της καταργηθείσης ΕΡΤ ΑΕ».

Ακόμη το δικαστήριο επιφυλάσσεται να επανέλθει αυτεπαγγέλτως εντός ευλόγου χρόνου για να διαπιστώσει αν έλαβε χώρα συμμόρφωση προς τα ανωτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου