Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Προκλητική η κυβέρνηση απέναντι στην τροπολογία του ΚΚΕ - Το ΚΚΕ επανέρχεται

Με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο, η κυβέρνηση απέρριψε όχι μόνο να τεθεί σε ψήφιση, αλλά ακόμα και να συζητηθεί η τροπολογία του ΚΚΕ για την αναδρομική κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την κατάργηση δημόσιων φορέων και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, τόνισε πως είναι «αυτονόητη» όχι μόνο η απόρριψη της συγκεκριμένης τροπολογίας από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και η συζήτησή της στη Βουλή, γιατί - όπως είπε - προκαλεί δαπάνες στον προϋπολογισμό και επικαλέστηκε το σχετικό άρθρο του Συντάγματος.

Έντονη η αντίδραση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, Θανάση Παφίλη (Δείτε εδώ βίντεο), να καταγγέλλει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση ενός τεράστιου πολιτικού ζητήματος με συνδικαλιστικά τερτίπια και με την επίκληση του Συντάγματος.


Απαίτησε να γίνει συζήτηση και ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία, σημειώνοντας πως ήταν εμπρόθεσμη, σχετική με τη συζητούμενη στην Ολομέλεια ΠΝΠ για το «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών και σημείωσε πως αν η κυβέρνηση ήθελε να απορρίψει τη συζήτηση της τροπολογίας με το συγκεκριμένο επιχείρημα, θα μπορούσε να έχει ζητήσει έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Κάλεσε την κυβέρνηση να μην προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και την προκάλεσε αν έχει την πλειοψηφία να θέσει την τροπολογία προς ψήφιση.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ σε δηλώσεις του στο Περιστύλιο της Βουλής ο Θ. Παφίλης τόνισε πως η κυβέρνηση με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο, εκμεταλλευόμενη τη σιωπή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αρνήθηκε να κάνει το αυτονόητο: Να αποδείξει δηλαδή ότι έχει πλειοψηφία στη Βουλή και ότι μπορεί να εφαρμόσει αυτό το έκτρωμα που λέγεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ξεκαθάρισε πως η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ, καθώς το ΚΚΕ, επανέρχεται στο θέμα, έχει καταθέσει την ίδια τροπολογία στο επόμενο νομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση ξεκινά από αύριο στη Βουλή. «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, να αποδείξει αν έχει πλειοψηφία στη βουλή για να εφαρμόσει αυτούς τους νόμους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θ. Παφίλης.

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων επίσης να αποχωρούν από την Ολομέλεια.

Εκκωφαντική η σιωπή ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για το θέμα, καθώς ενώ βρίσκονταν εντός της αίθουσας οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των δυο κομμάτων (Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Οικονόμου) δεν πήραν το λόγο για να τοποθετηθούν για τις προκλητικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, εκ των υστέρων και στο τέλος της συνεδρίασης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ τοποθετήθηκαν για το θέμα.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε πως η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής και πως έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση της ΠΝΠ.

Ο Β. Οικονόμου δήλωσε πως δεν τοποθετήθηκε επειδή η συζήτηση ήταν επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας και πως η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ.

5 σχόλια:

 1. έγινε κάτι και έφυγαν τα σχόλια από εδώ; είχα αναφερθεί στο 101 του κανονισμού της βουλής. αν θυμάμαι καλά. αλλά μπορεί και να ήταν σε άλλο κείμενο.

  πίκατσου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν έχουν φύγει σχόλια. Πράγματι έκανες ένα δεύτερο σχόλιο το τελευταίο διήμερο, λογικά ήταν σε άλλη ανάρτηση όμως.

   Διαγραφή
  2. έλεγα μήπως μπήκαν τρολ και έγινε κάνας σαματάς και έφυγε ολος ο σχολιασμός του άρθρου.

   μετά θυμήθηκα ότι όταν σ'την πέφτουν τρολ απλά κλείνεις τον σχολιασμό, δεν αφαιρείς τα πάντα ;)

   πίκατσου

   Διαγραφή
  3. το βρηκα κιόλας , είναι στο "Η σύγκρουση του ΚΚΕ με την ΝΔ και η κρίσιμη σημασία των "ενδιάμεσων παιχτών".

   πίκατσου

   Διαγραφή
 2. 1. «Προκαλείται δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2013 και για αυτό απορρίπτεται το νομοσχέδιο.»

  2. «Ο προϋπολογισμός του 2013 ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη του 2012 και περιέχει όλη την δαπάνη για την ΕΡΤ έως και τον Δεκέμβρη του 2013 και σε πλήρη λειτουργία της Α.Ε.»

  Η πρόταση νούμερο ένα ακούγεται καθαρά σε κάθε μέσο.
  Η αλήθεια της δεύτερης πετσοκόβεται σε βίντεο και αποδελτίωση της είδησης ανάλογα το μέσο.

  Facts: Η πρώτη δικαιολογία καθαρά και δύο φορές με κόψιμο της αλήθειας της δεύτερης: http://www.youtube.com/watch? v=H_APPkzewBo
  Από τo REAL gr portal που αναπαράγετε ως κομμένο και ραμμένο βίντεο σε tvxs κτλ
  http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%AF%CF%86%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CF%84

  Η αλήθεια του Παφίλη: http://www.youtube.com/watch? v=sE4CETFtkAI

  Νίκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή