Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Μαθήματα από την απώλεια ψυχραιμίας των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων και των συμβαλλομένων τους στη δημοσιογραφία και πολιτική

Αν υπάρχει ένα νέο στοιχείο που προέκυψε από τις κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ είναι η εκδήλωση για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια των σπόρων μιας ευρύτερης συνειδητοποίησης της κεντρικότητας του ΚΚΕ ως κόμματος και του ΠΑΜΕ ως φορέα του ταξικού κινήματος απέναντι στην ισοπεδωτική κυριαρχία του μονοπωλιακού αυταρχισμού που εκφράζει παραδοσιακά η ελληνική δεξιά. Αυτή η συνειδητοποίηση αποτελεί γνήσιο ανάθεμα για την ελληνική αστική τάξη, καθώς οι συνέπειές της, εάν εμβαθυνόταν και επεκτεινόταν, θα ήταν α) ραγδαίες και β) καθοριστικές για την περαιτέρω εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα. [...] Εμείς έχουμε μια απλή πρόταση για τον ελληνικό λαό: έχει πιστέψει ακόμα κι ότι ο γαϊδαρος πετάει όταν του το λέει το αστικό πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ του. Με τα γνωστά καταστροφικά και εξαθλιωτικά για τον ίδιο αποτελέσματα. Ας δοκιμάσει μία φορά να κάνει το αντίστροφο. Ας δοκιμάσει μία φορά να μην πιστέψει ότι οι προαναφερθέντες όμιλοι (με άμεση εμπλοκή και στα συμφέροντα Digea) τον αγαπούν περισσότερο από τους κομμουνιστές. Θα πάθει άραγε χειρότερα αν το αποπειραθεί από όσα έπαθε καταπίνοντας και αναπαράγοντας την "πληροφόρηση" των μονοπωλίων των ελλήνων πλουτοκρατών;
Όμιλος Λαμπράκη-Digea

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο όρος δημοκρατία είχε πάντα ταξικό περιεχόμενο
Παρέμβαση σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής προς τιμήν των Γρ. Λαμπράκη και Γ. Τσαρουχά

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, κάθε χρόνο, αδιαλείπτως, τιμά τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τον Γιώργη Τσαρουχά με μεγάλες πορείες ειρήνης σε όλες τις πόλεις, με εκδηλώσεις, ιδιαίτερα για τον Γιώργο Τσαρουχά στη Θεσσαλονίκη. Το κάνουμε συνειδητά. Τιμάμε τη μνήμη και των επώνυμων και των ανώνυμων που μπήκαν ορμητικά στο δρόμο του αγώνα, που παρέμειναν σταθερά στο δρόμο του αγώνα και σίγουρα είχαν ξεπεράσει και το φόβο του θανάτου. Διότι ο αγώνας για τα εργατικά, για τα λαϊκά δικαιώματα, ο αγώνας για την κατάργηση των αιτιών του πολέμου, συνεπάγεται μεγάλες θυσίες.

Οι δύο αυτοί άνθρωποι έγιναν - και σωστά - ήρωες, αλλά δείχνουν και το μέτρο της δύναμης του κάθε ανθρώπου. Πάντα υπάρχουν οι επώνυμοι ήρωες, αυτοί που ήταν στην κεντρική πολιτική σκηνή, που είχαν δημόσια αξιώματα - αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αλλά υπάρχουν αυτοί οι ήρωες ακριβώς γιατί μπορεί να μετατραπεί σε ήρωα ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαού. Τιμάμε τους ήρωες, τιμάμε τα θύματα, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Και για εμάς, ποτέ δεν πρόκειται να θεωρηθούν σαν ονόματα, σαν ήρωες για το μουσείο. Από αυτήν την άποψη, καλό θα είναι οι νεότερες γενεές να μη χάνουν την επαφή ούτε με το πρόσφατο ούτε με το παλαιότερο παρελθόν.
Όμιλος Μπόμπολα-Digea

Επιτρέψτε μου, όμως, να πω δύο - τρία λόγια για την περίοδο η οποία ανέδειξε αυτούς τους δύο ανθρώπους δικαιολογημένα σε ήρωες, που τους τιμάμε κάθε χρόνο. Η περίοδος 1962 - 1967, ένα χρόνο δηλαδή πριν τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το 1967 η χούντα, η δολοφονία με βασανιστήρια του Γιώργου Τσαρουχά, είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα περίοδος. Χωρίς να έχει καμία ξεχωριστή αυτοτέλεια, έχει μια αξία.

Οχι γιατί η Ιστορία επαναλαμβάνεται - ακριβώς η ίδια δεν επαναλαμβάνεται - αλλά όταν υπάρχει συνέχεια στην Ιστορία, στο πολιτικό σύστημα, στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, έχει μεγάλη σημασία να βγαίνουν συμπεράσματα. Και με αυτήν την έννοια, υπάρχουν και διαχρονικά συμπεράσματα, χωρίς κανείς να επιμένει να γυρίζει πίσω, χωρίς να νομίζει ότι μπορούμε να γυρίσουμε πίσω ή να θέλει να μεταφέρει το χτες μηχανιστικά στο σήμερα.
Όμιλος Μπόμπολα-Digea

Το ιστορικό πλαίσιο της εποχής
Το 1962, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πιο ανοιχτά από προηγούμενες φορές υπέβαλε ένα γνωστό υπόμνημα στα Ανάκτορα με τις διαφωνίες του. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θεωρείται από όλες τις πτέρυγες της Βουλής ως εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής. Και εμείς του το αναγνωρίζουμε, μόνο που ακριβώς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άνοιξε μια διαπάλη, η οποία απ' ό,τι φαίνεται ολοκληρώθηκε την περίοδο της χούντας. Διαπάλη η οποία υπήρχε, με φόντο πάντα την ταξική πάλη και τους αγώνες - τίποτα δεν εξελίσσεται χωρίς αυτό το φόντο. Αλλά υπήρχε και μια οξύτατη διαπάλη μέσα στους κόλπους της αστικής τάξης και μέσα στο πολιτικό σύστημα για τον εκσυγχρονισμό του και τη μεταρρύθμισή του.
Στάθης Τσαγκαρουσιάνος-Μεγαλοδημοσιογράφος

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε καταλήξει σε δύο συμπεράσματα: Το ένα ήταν ότι έπρεπε να πάρει προβάδισμα η εκτελεστική εξουσία, άρα και το Κοινοβούλιο, έναντι του Θρόνου και του Στρατού, που ήταν κέντρα εξουσίας, σε αντίθεση βεβαίως με τους μη εκσυγχρονιστές και μεταρρυθμιστές, που ήθελαν να παραμείνει το πράγμα όπως είχε τα πρώτα χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου.

Ταυτόχρονα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνειδητοποιούσε ότι δεν μπορούσε να περιμένει και πολλά από τα αμερικάνικα κεφάλαια των Ηνωμένων Πολιτειών και την καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα - όχι απλώς για τα κέρδη, αλλά για τη διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου - και έπρεπε να προσανατολιστεί προς την ΕΟΚ. Η διαπάλη στους κόλπους της αστικής τάξης ήταν μεγάλη και πήρε και τη μορφή βεβαίως της διαπάλης με το Θρόνο και το Στρατό.
Μάκης Τριανταφυλλόπουλος-Μεγαλοδημοσιογράφος

Ομως, επί της ουσίας, χωρίς να υποτιμάμε αυτές τις διαφορές και τη διαπάλη για τον εκσυγχρονισμό του αστικού πολιτικού συστήματος και αν θέλετε και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αυτή η διαπάλη είτε είχε να κάνει με εκσυγχρονιστές και με μεταρρυθμιστές στα πλαίσια της αστικής τάξης - να το ξεκαθαρίσουμε - είτε είχε να κάνει με τους οπισθοδρομικούς, το στοιχείο του αντικομμουνισμού το χρησιμοποίησαν και οι δύο.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήθελε να εντάξει το Παλάτι και το Στρατό μέσα στο σύγχρονο πολιτικό σύστημα, με κέντρο βέβαια την εκτελεστική εξουσία και το Κοινοβούλιο. Και ο κατοπινός διάδοχός του, ο Γεώργιος Παπανδρέου, το ίδιο ήθελε να κάνει. Και αυτός εξέφραζε μια τέτοια αντίθεση, πιο πολύ κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος. Και αυτός ήθελε να εντάξει στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και το Παλάτι και το Στρατό, με αποτέλεσμα και οι δύο σε αυτή τη σύγκρουση να υποχωρήσουν και να την εγκαταλείψουν.

Δυστυχώς, ήρθε το χουντικό πραξικόπημα μέσα από το βόρβορο των βασανιστηρίων κι όσα άλλα μπορούμε να πούμε - δεν χρειάζεται να κάνουμε ανάλυση τι ήταν η χούντα και τι ήταν η δικτατορία, που τις ζήσαμε - να λύσει αυτήν την αντίθεση, που δε θέλησε να τη λύσει ούτε ο ΙΔΕΑ, που τον είχε προσεταιριστεί ο Θρόνος.
Στέλιος Κούλογλου-Μεγαλοδημοσιογράφος

Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές
Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Ολα αυτά βεβαίως είναι στο φόντο της ανάπτυξης της πάλης και ενός ριζοσπαστισμού που αναπτύχθηκε μέσα στο λαό. Οχι βεβαίως ριζοσπαστισμού ανατροπής, αλλά εν πάση περιπτώσει ενός ριζοσπαστισμού που ήθελε καλύτερες συνθήκες ζωής οπωσδήποτε, περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες και ένα μέρος απ' αυτούς ήθελε ακριβώς και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος. Γιατί όσοι εκσυγχρονισμοί και μεταρρυθμίσεις να γίνουν, αυτή η περίφημη δημοκρατία στα πλαίσια του συστήματος που ζούμε έχει όρια και περιθώρια και δεν μπορεί να απαλλαγεί - κι όταν θέλει να απαλλαγεί, δε θα το κάνει - και από τα πιο ακραία στοιχεία της. Μπορεί να θέλει να τα υποτάξει, να τα κάνει δευτερότερα στοιχεία του πολιτικού συστήματος, αλλά τα έχει σαν εφεδρεία.

Βεβαίως, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την ΕΡΕ με τη δολοφονία του Λαμπράκη. Πολιτικές ευθύνες, όμως, υπάρχουν. Κι αν θέλετε, όλα τα στοιχεία δείχνουν, παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, ότι το ξεκίνημα αυτής της συνωμοσίας ήταν το Παλάτι, και είχε αιχμή και το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα εκείνης της περιόδου.
Χρυσή Αυγή

Δεν είναι τυχαίο το μένος που υπήρχε απέναντι στον Γρηγόρη Λαμπράκη. Γιατί πέρα από αγωνιστής, δημοκράτης, αριστερός κ.λπ., ηγήθηκε πραγματικά ενός κινήματος που εκείνη την περίοδο έβαζε σοβαρά ζητήματα στην Ελλάδα, όχι γενικά μία ειρήνη πασιφιστική, αλλά έβαζε ένα μεγάλο γεγονός: Οτι ναι μεν η Ελλάδα προσανατολιζόταν προς την ΕΟΚ, προς τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, αλλά δεν έπαυαν και οι εσωτερικές ακόμα αντιθέσεις να δίνουν τη δυνατότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιούν τη χώρα σαν προγεφύρωμα.

Και φυσικά ο Γιώργος Τσαρουχάς ήταν μία ιστορία ολόκληρη. Δεν ήταν μόνο το κίνημα της δεκαετίας του '50 και του '60. Ηταν, αν θέλετε, ο γόνος, το αναπόσπαστο σημείο της ΕΑΜικής και ΕΛΑΣίτικης αντίστασης. Και κάτι τέτοια δεν συγχωρούνταν σε μια Ελλάδα που ήθελε, που εξακολουθούσε και μέχρι το 1967, πριν γίνει το πραξικόπημα, να χωρίζει το λαό σε εθνικόφρονες και ΕΑΜίτες.
Όμιλος Βαρδινογιάννη-Digea

Απ' αυτήν την άποψη, οι δύο αυτές δολοφονίες δίνουν τροφή να σκεφτεί κανείς πολλά πράγματα για το τι είναι δημοκρατία, για το ποια είναι η πραγματική δημοκρατία, επίφαση της δημοκρατίας. Δεν υποτιμάμε καθόλου τη διαφορά, παραδείγματος χάριν, μεταξύ της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της φασιστικής. Δεν το υποτιμάμε καθόλου αυτό. Αλλά σήμερα πια, όταν μιλάμε για τη δημοκρατία, αν θέλετε κι ο όρος δημοκρατία έχει καθαρά ταξικό περιεχόμενο, όπως είχε και τότε. Επομένως, τα γενικά και αφηρημένα "παλεύουμε για τη δημοκρατία" μπορεί να ενώνουν όλους, αλλά ταυτόχρονα χαράσσουν και πραγματικές διαχωριστικές γραμμές».

Πηγή: Ριζοσπάστης

17 σχόλια:

 1. Ομοβροντία, μα πόσο πλουραλιστική! Τίτλοι κι "επιχειρήματα" για όλα τα γούστα κι όλα τα μεγέθη. Για τον ΠΑΣΟΚο, τον ανένταχτο αριστερό μικροαστό, τον πρώην αριστερό αστό, το διακριτικό φασίστα, τον απροκάλυπτο φασίστα, το Κατινάκι που πίνει φραπέ στο απέναντι μπαλκόνι.

  Τσούζει πολύ το σταλινικό απομεινάρι, ε; Κι ας πετάει με την πολιτική του το δίκιο του λαού στα σκυλιά, φέρνοντας το εκλογικό του ποσοστό στο 4,5%!

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Ομοβροντία, μα πόσο πλουραλιστική! "

   "Δεν υποτιμάμε καθόλου τη διαφορά, παραδείγματος χάριν, μεταξύ της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της φασιστικής. Δεν το υποτιμάμε καθόλου αυτό. Αλλά σήμερα πια, όταν μιλάμε για τη δημοκρατία, αν θέλετε κι ο όρος δημοκρατία έχει καθαρά ταξικό περιεχόμενο, όπως είχε και τότε."
   Αλέκα Παπαρήγα, Ομιλία για τους λαϊκούς ήρωες και αγωνιστές Γρ. Λαμπράκη και Γ. Τσαρουχά.

   Διαγραφή
 2. Η συντονισμένη επίθεση από το σκυλολόϊ θα έπρεπε να πονηρεύει την εργατιά και τους εργαζόμενους,τη λαϊκή οικογένεια πως πίσω από την ΕΡΤ κρύβεται κάτι πολύ μεγαλύτερο. Σίγουρα για την αντίδραση τους μετράει η άνοδος της επιροής του κόμματος αλλά αυτό φτάνει.
  Έρχεται γιγαντιαίων διαστάσεων κύμα απολύσεων στο δημόσιο, κατασχέσεις σπιτιών και εισοδημάτων,κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων. Προετοιμάζουν τους συσχετισμούς του κοντινού μέλλοντος.
  Απαιτείται επαγρύπνηση.

  rednready2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διόρθωση: αυτο φτάνει=αυτό δεν φτάνει

   rednready2

   Διαγραφή
 3. "Έρχεται γιγαντιαίων διαστάσεων κύμα απολύσεων στο δημόσιο, κατασχέσεις σπιτιών και εισοδημάτων,κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων. Προετοιμάζουν τους συσχετισμούς του κοντινού μέλλοντος."

  Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Και είναι κρίσιμο για αυτούς να ξαναβάλουν στο παιχνίδι τους απονομιμοποιημένους "ενδιάμεσους παίχτες", να ψάχνει ο ΕΒΕ και ο Δ.Υ να προστατευτεί απ' τον...Κούλογλου για να γίνει εγγυημένα ο κώλος του σουρωτήρι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και προς επίρρωσιν:


   Eurogroup: Επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

   Συστάσεις για επιτάχυνση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, έκανε εξάλλου την Τετάρτη ανώτατος αξιωματούχος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα είναι ουσιαστική για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

   Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος, η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα συνεχίζεται με εξαιρετικό ρυθμό, αλλά στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπάρχουν καθυστερήσεις και χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες.

   Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ζήτημα της ΕΡΤ, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι ελήφθη απόφαση για την επαναλειτουργία της με «ομαλότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο», εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «η μικροπολιτική και τα πολιτικά παιχνίδια υπερίσχυσαν, την τελευταία εβδομάδα, έναντι της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας».

   Για την εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος θα ενημερώσουν την Πέμπτη το Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, τόσο η τρόικα, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

   Συγκεκριμένα, ο Γ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ.
   http://www.902.gr/eidisi/oikonomia/20346/troika-eurogroup-diapistonoyn-simantiki-proodo-systinoyn-epitahynsi

   Διαγραφή
  2. Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ: Επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων

   Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ (Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς) και άλλων δημοσίων επιχειρήσεων μπορεί να επισπευσθεί, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) Στέλιος Σταυρίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

   Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, ο Σ. Σταυρίδης δήλωσε ότι η πώληση του 74% των μετοχών του ΟΛΠ -που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και είχε σχεδιασθεί ενδεικτικά να γίνει το 2014- μπορεί να επισπευσθεί και να πραγματοποιηθεί εφέτος, προσθέτοντας ότι μπορεί να περιλαμβάνει την παραχώρηση του μάνατζμεντ για μία περίοδο 30 έως 40 ετών.

   Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, πρόσθεσε ότι άλλες ιδιωτικοποιήσεις που μπορούν να επισπευσθούν περιλαμβάνουν τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ένα ποσοστό 6% μετοχών του ΟΤΕ που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και τη συμμετοχή του κράτους κατά σχεδόν ένα τρίτο στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια).

   Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ «θα επαναπροκηρυχθεί μόλις γνωρίζουμε πώς θα γίνει και είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά», σημείωσε Σ. Σταυρίδης, προσθέτωντας ότι μπορεί να πάρει ενάμισι χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός.
   (από το ίδιο)

   Διαγραφή
  3. Νέα αποχώρηση του ΚΚΕ από το κυνοβούλιο [sic] μετά τη νέα απόρριψη της τροπολογίας για ΠΝΠ.

   Διαγραφή
 4. Η άποψη ότι υπάρχει Ενιαίο Κέντρο Διοχέτευσης κάθε είδους μαύρης προπαγάνδας, φτηνού αντικομμουνισμού, παραχάραξης, διαστρέβλωσης, κατασυκοφάντισης, ψέματος κλπ. κλπ., φαίνεται για άλλη μία φορά ότι επιβεβαιώνεται !

  Ας μην τρέφουμε αυταπάτες.
  Υπάρχουν "άνθρωποι" που όλη μέρα (δεν ξέρω ... ίσως και ... όλη νύχτα) που η "δουλειά" τους (ίσως και επί πληρωμή) είναι να ... εντρυφούν σε κείμενα στελεχών ή εντύπων του ΚΚΕ, ώστε να ... "ανακαλύπτουν" ψήγματα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στον αέναο πόλεμο της αστικής τάξης εναντίον της εργατικής με προεξάρχοντα το ΚΚΕ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φάρε, δεν χρειάζεται το "ίσως επί πληρωμή", σίγουρα μεγάλο μέρος από αυτούς είναι επαγγελματίες, άλλωστε η ΕΕ το έχει πια θεσμοθετήσει επίσημα.

   Διαγραφή
 5. "Επιτρέψτε μου, όμως, να πω δύο - τρία λόγια για την περίοδο[...]"
  Γιατί ζητάει να της επιτρέψουν; από ποιον το ζητάει; από τη δεξιά; Αποτελεί ή δεν αποτελεί μέγιστο ολίσθημα να ζητάει την άδεια; Δεν ήταν προτιμότερη η εξής διατύπωση: "Απαιτώ να πω δυο-τρια λόγια","γουστάρω να πω δυο λόγια" "μάγκες να σπρεχάρω δυο φωνήεντα, τουμπεκί ψιλοκομμένο" κτλ κτλ.; Δεν έχει σταματημό ο αυτός κατήφορος;Πόσο καιρό ακομα το πουλημένο κκε θα γλείφει τη δεξιά;
  Εντέλει, τόσα σοβαρά έγκυρα και βραβευβευμένα μπλογκσ-σαιτς-μάιτς υπάρχουν.Ας τα επισκέπτονται τα στελέχη να μαθαίνουν την ιστορία και πως να ομιλούν. Ελεος πια.
  Σαραντάκο να πάρε θέση!

  ο φαν σου(funforever)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Παραφράζω:
  Ο αυριανισμός επαναλαμβάνεται ως φάρσα!

  rednready2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γιατί το ΚΚΕ δεν ζώνεται τα φυσεκλίκια να ξαναβγεί στο βουνό; Γιατί εμπόδισε το λαό να μπει στη βουλή; Ουουουου προδότες της επανάστασης! Ουουου Βάρκιζα! Ποιοί νομίζουν ότι είναι και μέσα σε 10 λέπτα αποδομούν την δημοκρατικότητα των θεσμών και του κοινοβουλίου μας; Ουουουου αντιδημοκράτες! Ουουου θέλετε να μας κάνετε Κίνα! Γιατί συνεχίζουν να μας χαλούν τα μαγειρέματα; Δεν θέλουμε θλιμμένους στην γιορτή μας, δε θέλουμε θλιμμένους στη γιορτή μας!
  πάρτε εδώ επανάσταση, όλα μεσά, πολύ γουστάρω να πούμε:
  http://www.newsbomb.gr/politikh/story/318564/fotopoylos-geniki-apergia-mehri-na-pesei-i-kyvernisi
  Πεσιμιστές ε πεσιμιστές!
  Odradek

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Φυσικα υπαρχει κεντρο καθοδηγησης της αντικομμουνιστικης προπαγανδας. Ο ΔΟΛ ειναι βασικος παικτης. Για να συννενοουμαστε, μπορουμε να το ονομασουμε "ροζ κουνελι". Σ'αυτη την υποθεση συμμετεχουν εθελοντικα "κυκλοι" του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, της ΧΑ και διαφοροι πληρωμενοι η βλακες του "χωρου". Αλλα δεν μασαμε. Η βρωμια δεν πιανει οσο νομιζουν. Διοτι με καθε τετοιο σε προβαλλουν. Θα το "πνιξουμε" το κουνελακι. ΑΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
  Από ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7498123&publDate=20/6/2013 )
  (..)Εκτίθενται για μια ακόμη φορά

  Η Αλέκα "αθώωσε" τον Καραμανλή. Δεν ξέρω αν η Αλέκα Παπαρήγα "απελευθερώθηκε" πολιτικά, τώρα που απηλλάγη από τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ». «Η Αλέκα "αθώωσε" τον Καραμανλή και την ΕΡΕ από τη δράση του Παρακράτους, που σκότωσε τον βουλευτή της ΕΔΑ». «Αφεση αμαρτιών σε Κ. Καραμανλή και ΕΡΕ από το ΚΚΕ για τη δολοφονία Λαμπράκη - Η Αλέκα Παπαρήγα αναγνώρισε την προσφορά του ηγέτη της Δεξιάς στον εκσυγχρονισμό της χώρας». Αυτά είναι μερικά σχόλια - εκτιμήσεις διαφόρων αστικών εφημερίδων και αναφέρονται στην ομιλία της Προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή, σε συνεδρίαση προς τιμήν των Γρ. Λαμπράκη και Γ. Τσαρουχά. Είναι γεγονός ότι ο αστικός Τύπος πάντα ψάχνει τρόπους να δημιουργήσει αμφιβολίες στον κόσμο για τις θέσεις του ΚΚΕ. Είναι εύκολο να το κάνουν, αλλά δε συνάδει με τη δημοσιογραφία, την «αντικειμενική» όπως λένε, ιδιαίτερα όταν τα γραφτά τους αναφέρονται στο ΚΚΕ. Γιατί σχόλιο ή εκτίμηση ατεκμηρίωτη, χωρίς να διασταυρώνουν αυτά που γράφουν, τους εκθέτει.

  Οσοι έγραψαν τα παραπάνω, ανακάλυψαν διαφοροποίηση της Αλ. Παπαρήγα από τις θέσεις του ΚΚΕ. Αυτό λένε «απελευθέρωση». Και αναφέρονται στο εξής απόσπασμα της ομιλίας της Αλ. Παπαρήγα:

  «Βεβαίως, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την ΕΡΕ με τη δολοφονία του Λαμπράκη. Πολιτικές ευθύνες, όμως, υπάρχουν. Κι αν θέλετε, όλα τα στοιχεία δείχνουν, παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, ότι το ξεκίνημα αυτής της συνωμοσίας ήταν το Παλάτι, και είχε αιχμή και το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα εκείνης της περιόδου».

  Μόνο που αγνοούν, ή ξέρουν και αποσιωπούν, δεν έχει σημασία, ότι αυτή είναι η εκτίμηση του Κόμματος, όπως αποτυπώνεται στον Β' Τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, που εγκρίθηκε, κατόπιν διεξοδικής συζήτησης σε όλο το Κόμμα, από πανελλαδικό σώμα, τον Ιούνη του 2011. Αντιγράφουμε απ' αυτό:

  «Η ιστορική έρευνα δεν έχει πλήρως αποκαλύψει τα βαθύτερα αίτια και τη μεθόδευση της δολοφονικής επίθεσης κατά του Γρ. Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Αν και οι πολιτικές ευθύνες αναμφίβολα βαρύνουν την κυβέρνηση Καραμανλή, ταυτόχρονα είναι φανερό ότι η δολοφονία του Λαμπράκη αποτέλεσε πλήγμα κατά της κυβέρνησης Καραμανλή. Από αυτήν την άποψη φαίνεται πιθανότερη η εκδοχή κεφαλή της συνωμοσίας και εκτέλεσης του σχεδίου να ήταν τα Ανάκτορα. Ταυτόχρονα, η δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη αποτελούσε ηχηρό χτύπημα κατά του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος». (..)Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Η ομιλία της Αλέκας, όπως γενικά ο λόγος και η σκέψη της, είναι ότι πιο ψύχραιμο, αψεγάδιαστο και τεκμηριωμένο από πολιτική και επιστημονική άποψη. Το θέμα είναι ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν μέσα σε ένα πλαίσιο ορθού λόγου και καλής προαίρεσης. Το αντίθετο δηλαδή από τα ισχύοντα του πολιτικού αγώνα και ενός κόσμου αποεννοιοποίησης των εννοιών. Η Αλέκα μιλά έχοντας επίγνωση και βαθειά γνώση της έννοιας, στην καθαρή της επιστημονική της μορφή. Το θέμα είναι ότι αυτή τη γλώσσα μπορείς να τη μιλήσεις, έστω και διαφωνώντας, με όποιον συμμερίζεται την ανάγκη γλώσσας, ως κώδικα παραγωγής αξιόπιστου και ελεγκτέου νοήματος. Κατά τη γνώμη μου δεν έχει κατανοήσει επαρκώς το πρόβλημα αυτό κάτι που το θεωρώ ηρωικό μεν -να επιμένει στο ενιαίο του Λόγου ενώπιον όλων- αλλά εξ ορισμού αυτουπονομευτικό. Απο κει και πέρα η μεθοδολογία της λάσπης είναι σοβαρή υπόθεση που πρέπει να απασχολήσει το κόμμα, συγκεκριμένα και κεντρικά. Προσωπικά προκρίνω πλέον την κατά μέτωπο επίθεση στους εμνευστές της. Δεν πρέπει να ξανασταθεί η άθλια αυτή προβοκάτσια. Σιπελ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να διευκρινίσω κάτι. Η συντρόφισσα Παπαρήγα έχει πολλάκις αποδείξει ότι μιλά επίσης τη γλώσσα του λαού. Εδώ επρόκειτο για μια εκδήλωση της Βουλής προς τιμή των Λαμπράκη και Τσαρουχά, όχι για μια πολεμική συνεδρία. Εξού και το χειροκρότημα στο τέλος της ομιλίας που επιβάλλεται από τους κανόνες αστικής υποκρισίας και δεν ήταν βέβαια, όπως διάφορα τρισάθλια κνώδαλα ισχυρίζονται, σημάδι έγκρισης του ιδεολογικού περιεχομένου της ομιλίας (έγκρισης ποιου πράγματος άραγε; Της κριτικής της αστικής δημοκρατίας και της σχέσης της με τη φασιστική ακρότητα;)

   Αυτό το οποίο έγινε λοιπόν είναι ότι τα αδίστακτα ενεργούμενα των μεγαλοεκδοτών (εφοπλιστών όπως ο Μαρινάκης και ο Αλαφούζος και χρηματοπιστωτικών γιγάντων) εκμεταλλεύτηκαν μια επίσημη ομιλία σε εκδήλωση ως προς το ύφος της για να συκοφαντήσουν έναν άνθρωπο στους γνήσια αγροίκους και φασίζοντες αναγνώστες τους. Και φυσικά δεν μπορεί αυτό να αφεθεί έτσι, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση. Η τεμπέλικη επανάληψη της πεπατημένης δεν θα τους αρκέσει πλέον.

   Διαγραφή