Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

Ο πατριωτισμός της αριστεράς για ιθαγενείς

Η επιλογή του TAP, το ξεπούλημα του ΔΕΣΦΑ στα Αμερικανοαζέρικα συμφέροντα και μάλιστα αντί πινακίου φακής (είναι γνωστό ότι η τελική προσφορά των Αζέρων είναι η μισή της αρχικής και το ένα τρίτο της προσφοράς των Ρώσων) καθώς και η αιφνίδια αποχώρηση των Ρώσων από την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης Σαμαρά στις Αμερικανικές επιδιώξεις για έλεγχο των ενεργειακών «δρόμων» στα πλαίσια του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με τη Ρωσία, αλλά και στις πιέσεις από την Ε.Ε..
Θανάσης Πετράκος, Βουλευτής Μεσσηνίας και υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, left.gr

Rena Dourou:
Το «ρεύμα» επικοινωνίας σε ό,τι αφορά την κρίση στη Συρία, είναι σαφές ότι περνά καλύτερα μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης καθώς οι δύο τους έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα. Αχμαντινεζάντ και Μεντβέντεβ συμφώνησαν λοιπόν ότι «πρέπει να πάψει η βία και να ξεκινήσει εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ εξουσίας και αντιπολίτευσης χωρίς προϋποθέσεις». Πίσω από τη διπλωματική γλώσσα βρίσκονται τα συμφέροντα των δύο χωρών από τη διατήρηση του status quo στη Συρία. Η Μόσχα έχει συμβόλαια πώλησης όπλων στη Δαμασκό ύψους τουλάχιστον 1.5 δισ. δολαρίων (περίπου το 10% των πωλήσεων όπλων της Ρωσίας), ενώ σε επίπεδο στρατηγικής, το λιμάνι Ταρτούς στα δυτικά της χώρας, αποτελεί πολύτιμη θύρα εξόδου της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Παράλληλα, για την Τεχεράνη το καθεστώς Άσαντ συνιστά αναντικατάστατο σύμμαχο –γέφυρα επιρροής στη Μέση Ανατολή– εξ ου λοιπόν και η έμπρακτη στήριξη στο καθεστώς με την άφιξη, στις 20 του μήνα, των ιρανικών πολεμικών πλοίων Ναγκντί και Καργκ στο πλαίσιο της «συμφωνίας στρατιωτικής συμφωνίας» των δύο πλευρών. Ήταν η δεύτερη φορά από την επανάσταση του 1979, που ιρανικά πλοία έκαναν την εμφάνισή τους στη Μεσόγειο…


Την «τριάδα» των χωρών που υποστηρίζουν το status quo στη Δαμασκό συμπληρώνει η Κίνα, που στο πλαίσιο του ντόμινο της αλληλοεπίδρασης, δεν επιθυμεί αποσταθεροποίηση της Συρίας, γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε το Ιράν, στο οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό για τις εισαγωγές πετρελαίου της. Από την πλευρά τους, ΗΠΑ και Γαλλία (καθώς η ΕΕ είναι ξανά ανύπαρκτη στο θέμα), περιορίζονται στις φραστικές καταδίκες, ενώ το ΝΑΤΟ, δημόσια τουλάχιστον, αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, τύπου Λιβύης.

Οι εξεγερμένοι, σήμερα, λαοί του αραβικού κόσμου σίγουρα πρέπει να αντιμετωπίζουν τη Μόσχα εξόχως επιφυλακτικά, καθώς μέχρι στιγμής η στάση της είναι σαφώς υπέρ της διατήρησης του στάτους κβο. Με άλλα λόγια, η Ρωσία των Μεντβέντεβ και Πούτιν είναι μια δύναμη της συντήρησης και της αποφυγής κάθε είδους ανατροπής. Είτε πρόκειται για την Αίγυπτο είτε για τη Λιβύη, η Μόσχα δεν ξεφεύγει από τη διπλωματική, μετρημένη, «στρογγυλεμένη» γλώσσα έναντι του κύματος των εξεγέρσεων που σαρώνει τον αραβικό κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί τον «εκρωσισμό» του περιβάλλοντός της, αυτή τη φορά με οικονομικά μέσα, για τους ίδιους γεωπολιτικούς λόγους που μετά από το 1945 επεδίωξε και δημιούργησε την «ασπίδα» των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Ρωσία: Δύναμη υποκρισίας και συντήρησης

3 σχόλια:

 1. Τι να περιμένει κανείς; Το προϊόν αλλιώς το πουλάς έξω και αλλιώς μέσα. Στους ιθαγενείς αρέσουν οι πατριωτικές αγριάδες, επομένως αυτές σερβίρουν.

  Είναι ενδεικτική και η προσέγγιση του ζητήματος του TAP από δαύτους: ξεπούλημα, Αμερικάνοι, Αζέροι και η καημένη η ψαροκώσταινα...
  Το τι σημαίνει αυτή η συμφωνία για τους αστικούς συσχετισμούς ούτε κουβέντα. Για τα ΕΛΠΕ του Λάτση που είναι και στην ΔΕΠΑ και στην ΔΕΣΦΑ δεν μας νοιάζει. Το ότι αυτό αποτελεί μια στρατηγική συμμαχία της εγχώριας αστικής τάξης με συγκεκριμένα διεθνή συμφέροντα ούτε. Ότι ήταν και πολιτική απόφαση της ΕΕ η στήριξη του TAP, καθώς είχε μετατοπίσει σταδιακά την υποστήριξη της από τον Nabucco. Και αυτό δεν είναι απλά ένα ζήτημα μιας κακής Γερμανίας: είναι ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ενεργειακή πολιτική!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μου αρέσει, πολύ μου αρέσει, όταν μιλάει το κόμμα των Δουροτσιπραίων και των συνασπισμένων Ινστιτούτων για υποταγή στις αμερικανικές επιδιώξεις. Τη βρίσκω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φωναζει ο βιαστης"βοηθεια,με βιαζουν"!

  Προλεκαλτ

  ΑπάντησηΔιαγραφή