Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

Το αγαπημένο μου της ΕΡΤ

Κάθισα χθες που βρήκα λίγο χρόνο να δω το "πειρατικό" πρόγραμμα της ΕΡΤ για κανα δίωρο. Είχε ήδη μιλήσει ο Μπογιόπουλος, τον οποίο δεν πρόλαβα να ακούσω. Ομολογώ ότι από όσο παρακολούθησα, απογοητεύτηκα. Για το τι συνέβη τα τελευταία τρία χρόνια σε άλλους κλάδους, δεν άκουσα κουβέντα. Για το γιατί συνέβησαν όσαν συνέβησαν, επίσης.  Το μόνο που άκουσα επί δύο ώρες ήταν διάφορες δηλώσεις συμπαράστασης από υψηλά πρόσωπα και οργανισμούς, έναν απίθανο του ΣΥΡΙΖΑ (Ελληνιάδης) που, ίσως λόγω ονόματος, πρέπει να είπε τις λέξεις "Ελλάδα", "Ελληνισμός" και "ελληνικά" κάπου 40 φορές μέσα σε τρία λεπτά και δεν είχε κανέναν ειρμό ή συνάφεια με το θέμα, έναν άλλο απίθανο των Οικολόγων Πράσινων που μας υποσχέθηκε (απείλησε;) ότι θα φέρει τον Κον Μπεντίτ, καλλιτέχνες και δημάρχους. Και είδα τον Προκόπη Δούκα επαναστάτη (ε, όχι ακριβώς). Για να μιλήσουμε έντονα και καθαρά, στο δίωρο που παρακολούθησα αυτό που είδα ήταν μια καθαρά αστικού χαρακτήρα γραφικότητα που αντικειμενικά κάνει όχι εργατικό αγώνα αλλά cheerleading στην επόμενη κυβέρνηση εργοδοτών και τίποτε παραπάνω.

Οπότε, γιατί να με νοιάζει για την ΕΡΤ; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο σκέφτηκα ότι είναι υποχρεωμένος να απαντήσει κάποιος που βλέπει το ζήτημα από κομμουνιστική σκοπιά, και για αυτό θα ήθελα να πω δυο κουβέντες.

Με νοιάζει, κατ' αρχάς, για τους εργαζόμενους, απ' τους οποίους θα μου επιτραπεί να εξαιρέσω τους μη τεχνικούς και τους μη χαμαλοδημοσιογράφους, δηλαδή αυτούς που είναι οι γνωστές φυσιογνωμίες που εμφανίζονται στο "γυαλί." Για τους τελευταίους δεν νιώθω καμία αλληλεγγύη και θα ήταν ψέματα να πω το αντίθετο. Όμως η τηλεόραση, όπως και οτιδήποτε άλλο σήμερα, βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία, και το τεχνικό προσωπικό, μαζί με τους χαμηλά αμειβόμενους δημοσιογράφους, είναι μέρος της εργατικής τάξης, και είναι επιπλέον ένα δυνητικά χρήσιμο για την εργατική τάξη κομμάτι εργαζομένων. Σε αντίθεση με τους παρουσιαστές, κλπ, για τους οποίους δεν βλέπω τι χρησιμότητα θα μπορούσαν ποτέ να έχουν για τον εργάτη, ούτε τι διάθεση να γίνουν χρήσιμοι για ένα τέτοιο ακροατήριο έχουν τώρα ή θα μπορούσαν να αποκτήσουν στο εγγύς μέλλον.

Με νοιάζει, επίσης, για δύο μορφές συσσωρευμένου κεφαλαίου που αντιπροσωπεύει η ΕΡΤ και που θεωρώ σημαντικό να διεκδικηθούν ως αυτό που είναι, δηλαδή λαϊκή περιουσία.

Πρώτον, για τις τεχνικές υποδομές της (στούντιο, αναμεταδότες, κεραίες, κάμερες, βίντεο, μηχανήματα, κλπ), τα οποία έχει πληρώσει ένα προς ένα ο ίδιος λαός που πλήρωσε όλη την υλικοτεχνική υποδομή της ηλεκτροδότησης της χώρας, της υδροδότησης της χώρας, του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της, των αεροδρομίων και των λιμανιών της, της τηλεφωνίας της. Αυτές τις υποδομές οι κομμουνιστές οφείλουν να τις διαφυλάξουν.

Εδώ βέβαια, τα πράγματα είναι πολύ σημαντικό να είναι σαφή: όλες αυτές οι υλικοτεχνικές υποδομές τις οποίες ονομάζουμε δημόσιες, δεν ήταν δημόσιες, αλλά κρατικές. Οι δύο όροι δεν είναι καθόλου συνώνυμοι από την κομμουνιστική σκοπιά. Γιατί βέβαια, σε ένα καπιταλιστικό κράτος, το κράτος είναι απλώς ιδεολογική έκφραση και μέσο υλικής άσκησης της ισχύος της αστικής τάξης. Ο "δημόσιός" του χαρακτήρας έγκειται αποκλειστικά στο ποιος το πληρώνει, όχι στον ποιον --ποιανού συμφέροντα-- εξυπηρετεί. Και η ΕΡΤ δεν εξυπηρετούσε αυτόν που την πλήρωνε αλλά αυτόν που ήλεγχε, δηλαδή την ίδια αυτή αστική τάξη η οποία αφενός την κλείνει και αφετέρου διαμαρτύρεται για αυτό το κλείσιμο (γιατί η αστική τάξη, εθνική και ευρωπαϊκή, βρίσκεται και από τις δύο πλευρές του φράχτη στο ζήτημα τούτο, ακριβώς επειδή η τηλεόραση, σε αντίθεση με το νερό ή το ηλεκτρικό, είναι φορέας ιδεολογίας και ιδεολογικοπολιτικής ηγεμονίας)

Με δεδομένη αυτή την πραγματικότητα, δεν έχει κανένα νόημα για μας να υπερασπιζόμαστε ένα "δημόσιο αγαθό" του οποίου η "αγαθότητα" αφορά μόνο τα συμφέροντα αυτών που το εκμεταλλεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια· αλλά δεν είναι επίσης εφικτό --με δεδομένο ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα που το κράτος θα έρθει στα χέρια αυτών που το συντηρούν για να τους καταπιέζει-- να αφεθεί το συσσωρευμένο κεφάλαιο δεκαετιών απαλλοτριωμένης εργασίας να δοθεί δωρεάν στον οποιοδήποτε ιδιώτη καπιταλιστή αφού πρώτα του το μάζεψε και του έβαλε και κορδέλα και φιόγκο με τον ιδρώτα του ο λαός. Αυτός ο τελευταίος όμως πρέπει να καταλάβει, κι εμείς πρέπει να τον βοηθήσουμε να καταλάβει, ότι βέβαια η ΕΡΤ-εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, παλαιότερα εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, η ΕΡΤ της αποσιώπησης της απεργίας των Χαλυβουργών, η ΕΡΤ της συστηματικής περιθωριοποίησης των κομμουνιστών, η ΕΡΤ που έχει βγάλει ένα μεγάλο "for sale" στον επόμενο σωτήρα της χώρας, αυτή η ΕΡΤ δεν είναι η ΕΡΤ "που μας ανήκει και την θέλουμε πίσω." Η ΕΡΤ μας ανήκει και δεν την θέλουμε πίσω, όχι με την μορφή που είχε από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, δηλαδή τη μορφή ενός από τα ιδεολογικά όργανα της κρατικής εξουσίας ως καπιταλιστικής εξουσίας. Αυτό που θέλουμε είναι μια άλλη --πραγματικά δημόσια-- τηλεόραση για ένα άλλο --πραγματικά λαϊκό-- κράτος. Και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο ως ιδεολογικό μας στίγμα.

Η άλλη μορφή συσσωρευμένου κεφαλαίου --και τούτο εδώ έχει διπλή μορφή-- που με νοιάζει στην ΕΡΤ είναι το αρχείο της, το οποίο επίσης κινδυνεύει να πέσει στα χέρια ιδιωτών. Το αρχείο αυτό είναι από τη μία πλευρά συσσωρευμένο υλικό κεφάλαιο --απαρτίζεται από μαγνητοταινίες, ψηφιακό υλικό, συσσωρευμένες χιλιάδες ώρες εργασίας, κόστους μηχανημάτων καταγραφής υλικού, κλπ-- κι από την άλλη συσσωρευμένο συμβολικό κεφάλαιο, γιατί μέσα σ' αυτό το αρχείο υπάρχει καταγεγραμμένη οπτικά και ηχητικά η ιστορία του λαού του τόπου, ακόμα και πολύ πριν τη δημιουργία της ΕΡΤ, από τη Μικρασιατική καταστροφή στον Εμφύλιο, από τον Παπάγο στη χούντα και στην εισβολή στην Κύπρο· και η ιστορία του σύγχρονου πολιτισμού του λαού, γιατί υπήρξε στον εικοστό αιώνα λαϊκός πολιτισμός στη χώρα, όσο κι αν τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια έχουν γίνει τα μέγιστα για να σβηστεί απ' τη μνήμη. Τούτα εδώ δεν είναι κανενός ιδιοκτησία, με κανένα τρόπο, παρά του ίδιου του ελληνικού λαού, που όπως και τόσα άλλα πράγματα, του κλέβεται μέσα απ' τα χέρια. 

Αυτές είναι οι δικές μου μέριμνες, οι δικοί μου καημοί, "το αγαπημένο μου της ΕΡΤ" -- και όχι το δημοσιοσχετίστικο πανηγυράκι που βλέπω στο γυαλί. Και για αυτό, και για όλα όσα αρπάχτηκαν από την εργατική τάξη τα τελευταία χρόνια και για δεκαετίες πριν, αξίζει τον κόπο, για άλλη μια φορά, οι κομμουνιστές να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις.

74 σχόλια:

 1. εγω παλι λεω οτι για τους περιπου 4500 ρουσφετοδιορισμενους απο Πασοκ και Νδ που ακουνε ΚΚΕ και βγαζουν φλυκταινες δε θα επρεπε να δωσει το ΚΚΕ "γη και Υδωρ". Να ετοιμαζομαστε και για το παρασημο της ανοιχτης παλαμης απο τους ΔΥ της ΕΡΤ που κατα 90% ψηφιζουν ΠΑΣΟΚ και πλεον Συριζα.

  http://stokalokaistodiaolo.blogspot.gr/2013/06/blog-post_8835.html

  επιτελους διωξτε τους απο τον 904, δεν αντεχουμε αλλο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ισχύει ότι είπε τέτοιο πράγμα ο Γλέζος; Έχω άποψη για τη πορεία του και δεν έχω καμία πρόθεση να τον υπερασπιστώ, αλλά μου φαίνεται χοντρό για τον συγκεκριμένο να είπε κάτι τέτοιο.

   Διαγραφή
  2. για να το γραφω ρε συ PEDRO σημαινει οτι το ειπε, εκτος αν μας πεις οτι "παερμηνευθηκαν οι δηλωσεις του" . . .
   η καθυστερηση στην απαντηση οφειλεται σε τεχνικους λογους

   Διαγραφή
 2. Εγώ μπορώ απλώς να πω ότι στο δίωρο που είδα εγώ από τιβι, η αίσθηση ήταν "καθαρή πασοκίλα" (περιλαμβανομένης της συριζαϊκής της εκδοχής). Αλλά αυτή είναι η εικόνα, και δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό που δεν είναι εικόνα, και που στατιστικά είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων. Μπορώ να πω ότι σε αντίθεση με τους τύπους που εμφανίζονται, οι αόρατοι (αρκετοί έστω) είναι φορείς τεχνογνωσίας που πρέπει να ενδιαφέρει το λαό και τους κομμουνιστές και πρέπει να διεκδικηθούν.

  Τώρα, αν η "πειρατική" ΕΡΤ είναι αυτό που είδα και δεν έπεσα σε καμιά ζώνη "αφιέρωμα στο ΠΑΣΟΚ που αγαπήσατε", δεν θα ξαναπάρω από παρακολούθηση, ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι δεν έπεσες. Να μη μας σταμπάρουνε κι όλας!

   Το λερωμένο μου της ΕΡΤ: http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=2328746175112522898#allposts

   Και με την άδειά σου

   Διαγραφή
 3. δυστυχως δεν επεσες σε καμμια περιεργη ζωνη, αυτη ειναι και η ΕΡΤ οπως και ολο το Δημοσιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ σωστά όλα αυτά και τα επισημαίνουμε για να μην έχουμε αυταπάτες, παρά την στήριξη που ορθώς παρέχει το Κόμμα, που το κάνει για όλους αυτούς τους λόγους που κατονομάζεις Αντώνη.

  Εγώ αυτό που θα θεωρούσα πραγματική εξέλιξη θα ήταν αν κάνανε εκπομπή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, δηλαδή όλοι πέρα από "τους μη τεχνικούς και τους μη χαμαλοδημοσιογράφους". Και ακόμα περισσότερο αν δίνανε βήμα στους απεργούς άλλων κλάδων. Αλλά μάλλον ονειρεύομαι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μες στο μυαλό μου είστε κι εσύ κι ο Αντώνης, ειδικά με τη διάκριση που κάνει περί δημόσιας και κρατικής.

   Κι εγώ περιμένω τους εργαζόμενους αυτούς, να ενώσουνε κλάδους και να καλέσουνε σε κοινούς αγώνες. Αυτό το ρόλο τον έχει το ΠΑΜΕ όμως και μέσα στην ΕΡΤ, τη φωλιά των κομματόσκυλων, δεν έχει πέραση.

   Από την άλλη, δυστυχώς και πάλι δίνεται βάση στη μορφή πάλης, στην αντίδραση για την αντίδραση. Προωθημένα αιτήματα;
   Αυτά λείπουνε. Από υπερεπαναστατικότητα χορτάσαμε.

   Διαγραφή
  2. Αν χρειαστεί - δηλαδή αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν αποκτήσουν ταξική συνείδηση - πρέπει ακόμα και να παραμερίσουμε αυτούς που διατηρούν τον αστικό κρατικό χαρακτήρα του δελτίου ακόμα και τώρα.

   Αιτήματα;; Δεν υπάρχουν αυτά... Όλα για την "δημόσια τηλεόραση"...

   Διαγραφή
 5. Αυτό πέρα από την αλλαγή του περιεχομένου, θα σήμαινε και την ανατροπή της αστικής δομής της λειτουργίας των ΜΜΕ. Θα ήταν μια μορφή "κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. οι υπεύθυνοι του απεργιακού δελτίου της ΕΡΤ, σε αυτές τις 5 περίπου ώρες που παρακολούθησα εγώ τουλάχιστον, χθες και σήμερα, δεν φρόντισαν να γράψουν κάπου στην οθόνη σε μόνιμη βάση (όπως αναφέρουν συνέχεια για τα σάιτ) ότι εκπέμπουν από τον 902 (τιβί) και το 902.gr. Αναφέρθηκαν μόνο 2-3 φορές και με αφορμή την παρουσία κάποιου ΚΚΕ στο στούντιο.

  θα ήταν μικρότητα να το λέω αυτό ενδεχομένως, αν αυτή η αναφορά στην τηλόραση του 902 δεν είχε και πρακτική σημασία: ο 902 είναι ο μόνος τρόπος αυτή τη στιγμή (και για όσο κρατήσει) να βλέπει ΕΡΤ όποιος ζει στην Ελλάδα και δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ. πράγμα που σημαίνει, πως ο νέος πχ που έχει πρόσβαση στο ίντερνετ θα μπορούσε να πει στους γονείς του, βλέποντας ΕΡΤ από το ίντερνετ και ενημερωνόμενος άμεσα για την τηλεοπτική δυνατότητα, να δουν ΕΡΤ από την τιβί με τον τάδε τρόπο (στο τάδε κανάλι) - αν αναφερόταν σε μόνιμη βάση.

  αλλά όχι. προτιμούν να αναφέρουν την ebu, το enikos.gr και το zougla.gr.

  και μου λέτε ότι υπάρχει σωτηρία για δαύτους. που ούτε πρακτικά προς όφελός τους δεν μπορούν να σκεφτούν. που αναφέρθηκαν στο πρωτοσέλιδο της Libération και στο σηματάκι της Télé Bruxelles καμιά εικοσαριά φορές περισσότερες από την (για έστω πρακτικούς και ιδιοτελείς λόγους, επαναλαμβάνω) αναμετάδοση του 902.

  πίκατσου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Επιτελους και μια προσεγγιση της προκοπης γιατι λιγο ακομα και θα πιστευαμε οτι ξεκιναει καμια επανασταση με πυλωνα την ΕΡΤ. Ασφαλως και ειμαστε αλληλεγγυοι στον αγωνα των εργαζομενων της ΕΡΤ γιατι αφενος μεν γνωρίζουμε τι στοχευση αυτων των επιλογων αφετερου επειδη μισανθρωποι δε θα γινουμε.Ομως,το να παραγνωρίζουμε το πως βρεθηκαν εκει περα αυτοι οι ανθρωποι διορισμενοι απο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ,το ρολο που επαιξαν τοσα χρονια απεναντι σε ανθρωπους που ερχονταν αντιμετωποι με αυτη την πολιτικη συνιστα εθελοτυφλία.Το τελευταιο διαστημα μαλιστα γινεται μια προσπαθεια να διαχωριστει διαχωριστει ο ρολος των δημοσιογραφων απο αυτο των τεχνικων (αληθεια οι τεχνικοι πως διοριστηκαν;)Αφελεις βεβαια δεν ειμαστε για να πιστεψουμε οτι η ΕΡΤ θα μπορουσε να εχει φιλολαικο χαρακτήρα απο τη στιγμη που ειναι κρατικο καναλι.
  1)http://kkepedia.blogspot.com/2013/06/blog-post_8348.html
  2)http://kkepedia.blogspot.com/2013/06/blog-post_2357.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "ο τελευταιο διαστημα μαλιστα γινεται μια προσπαθεια να διαχωριστει διαχωριστει ο ρολος των δημοσιογραφων απο αυτο των τεχνικων (αληθεια οι τεχνικοι πως διοριστηκαν;)"

   μη λέτε τέτοια πράγματα χωρίς να ξερετε ή χωρίς να μας λετε τι ξέρετε. Πες μας αφού ξέρεις, με ποιές διαδικασίες προσλαμβάνονται οι τεχνικοί της ΕΡΤ.


   το πρόβλημα είναι η θεση του δημοσίου (κρατικού) υπαλληλου, γιατι αισθάνεται οτι το βιοποριστικό του συμφέρον βρίσκεται στην υπηρεσια αυτού του κρατους. Ειναι πολύ δυσκολο να βγει από αυτή τη σκέψη.

   tkar


   Διαγραφή
 8. Τα αποτελέσματα των εκλογών στις τελευταιες εκλογες της ΠΟΣΠΕΡΤ ''δειχνουν '' την ολη εικονα στο χωρο αυτο .....και την αυριανη μερα ... και ναι θα έλεγα οτι μάλλον ονειρευεσαι !!!!!!!

  Για το Δ.Σ.:

  ΕΝΙΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ : 71,67%. Έδρες 14

  ΠΑΣΥΜΗΤΕ : 11,67%. Έδρες 2

  ΔΑΣ : 9,17%. Έδρες 2

  ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΡΤ : 7,5%. Έδρες 1

  Για την Ελεγκτική Επιτροπή:

  ΕΝΙΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Έδρες 3

  Για τη ΓΣΕΕ:

  ΕΝΙΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Έδρες 3

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. http://geonaphta.blogspot.co.at/2013/06/blog-post_13.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αγαπητά συντρόφια,
  ας το πάρουμε χαμπάρι πως τα πάντα είναι Προπαγάνδα.
  Ο πόλεμος της Προπαγάνδας δεν γίνεται χωρίς στρατούς πασόκων, συριζαίων και χωρίς γεωργιάδηδες.
  Θα χρειαστεί μία μάχη για να ανοίξει η ΕΡΤ σε απεργιακό - ταξικό δελτίο. Μετρήσιμο είναι. Όταν δείτε απεργούς της Μεβγάλ ή της χαλυβουργίας να μιλάνε ως προσκαλεσμένοι θα φανούν οι πρώτες νίκες.

  Είναι προφανές πως σε πρώτη φάση προτεραιότητα είχε να βγαίνει το σήμα της και αυτήν την στιγμή δείχνει πως βρήκε την λύση της με την EBU(ενδιαφέρον προκαλεί ο ρόλος της).

  Υπομονή και επιμονή. Δεν θα βρούμε τίποτα έτοιμο.
  Υπομονή γιατί κάλλιστα θα μπορούσε ο πρώτος μπαρουφολόγος να μιλήσει για "Νέο Ανένδοτο" ή "παλιό ανέκδοτο;"

  Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα πρέπει να ωριμάσουν γρήγορα και μέσα από τον αγώνα τους για να καταλάβουν το ταξικό συμφέρον τους.
  Άλλωστε οι δημόσιοι υπάλληλοι τώρα πια ξέρουν πως έρχεται η σειρά τους είτε είναι στην εφορία, είτε στην ΕΥΔΑΠ κτλ κτλ.

  Νίκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Σύντροφοι, ο διακόπτης έχει κατέβει εδπω και χρόνια. Απλά τώρα το έδειξε και η τηλεόραση. Ένα ακόμα σοσιαλμιντιακό ριάλιτι. Ως το σοσιαλιστικό ρεαλισμό έχουμε δρόμο ακόμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 12. Συμφωνώ σε όλα εκτός από την πρώτη παράγραφο..δηλαδή τι θέλεις να μην μιλάει κανένας εκτός από τους κκέδες ; έτσι εννοείς την ελέυθερη και λαική ερτ ;

  Giannis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Συμφωνώ πολύ με το κείμενο και εν πολλοίς αυτή είναι και η δική μου αίσθηση. Μια διαφωνία μόνο για τον Ελληνιάδη (αν και δεν τον άκουσα στην ερτ) τον εκτιμώ και συμπαθώ πολύ από τα γραπτά του στο Δρόμο της αριστεράς και τις εκπομπές του στο κόκκινο.

  Θα πρέπει γρήγορα να καταλάβουμε ότι αυτό που βγαίνει σαν πρόγραμμα από την ερτ αυτή τη στιγμή δεν είναι τυχαίο ούτε αυθόρμητο. Φάνηκε από την πρώτη στιγμη με το ρόλο της Στάη και άλλων που στο παρά πέντε του κλεισίματος προχθές, μιλούσαν για τους όρους και τις προυποθέσεις της επόμενης μέρας...
  Προσπαθούν με νύχια και με δόντια η εκπομπή του "πειρατικού" προγράμματος να μην πάρει εργατικά και ευρύτερα λαικά χαρακτηριστικά. Έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους και τις προσμονές τους στην αστικότητα και τον καθωσπρεπισμό των παρουσιαστών - δημοσιογράφων που δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν συνεχώς το αυταρχικό του κλεισίματος, να μην διευρύνουν τη συζήτηση στα κοινωνικά προβλήματα (δίπλα στη Σωτηρία πχ κλείνουν 4 από τις 8 πνευμονολογικές κλινικές! - ριζοσπάστης προηγουμ. εβδομάδας), να μην αλληλεπιδούν με ό,τι συμβαίνει. Κρεσέντο αυτοαναφορικότητας.
  Αυτό αντικατοπτρίζει την τακτική και στόχευση της ποσπέρτ αφού μένει σε μια επικίνδυνα ρεφορμιστική διαχείριση του άγωνα των εργαζομένων αλλά και ευρύτερα του λαού.
  Προς επίρρωση των παραπάνω, μου δημιούργησε πολλά ερωτηματικά το γεγονός της μη υπαράσπισης των άλλων δύο εγκαταστάσεων σε Μουρούζη και Κατεχάκη. Μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία το πρώτο βράδυ των παρουσιαστών με τον τελευταίο εργαζόμενο στη Μουρούζη(κ.Πανταζή αν θυμάμαι) ο οποίος και δήλωσε ότι απειθαρχεί και δεν υπακούει στις εντολές της αστυνομίας για εγκατάλειψη του κτιρίου, του ευχήθηκαν καλή δύναμη τονίζοντας ότι "φυλάει θερμοπύλες"...και έκλεισε η γραμμή αφήνοντάς τον μόνο με δύο διμοιρίες από κάτω. Καμμία άλλη νύξη, καμμία έγνοια, καμμία παρότρυνση να προστρέξει κόσμος και εκεί (όταν στο ραδιομέγαρο υπήρχαν μερικές χιλιάδες).

  Η δική μου ταπεινή εκτίμηση είναι ότι η ανταπόκριση του κόσμου (και ειδικά του πιο πολιτικοποιημένου) στο γεγονός του κλεισίματος και στις λιγοστές εκκλήσεις εργαζομένων (που συνέχεια σκεπάζονταν από τους παρουσιαστές) ώθησε τα πράγματα μέχρι εδώ και μάλλον δεν υπήρχε τέτοια διάθεση. Είναι φανερό ότι δέχονται ισχυρές πιέσεις άνωθεν και ακολουθούν μια πολύ στενή τακτική, δίνοντας βάρος κυρίως στις ενστάσεις και εντυπώσεις που έχουν ήδη προκληθεί στα υπόλοιπα ραδιοτηλεοπτικά και ειδησεογραφικά ευρωπαικά δίκτυα. Ευρωπαικά, το τονίζω.

  Στόχος των κομμουνιστικών δυνάμεων θα πρέπει να είναι αυτός από εδώ και πέρα. Να πάρει το πειρατικό πρόγραμμα εντελώς άλλα χαρακτηριστικά. Και θα δοθεί σφοδρή μάχη για αυτό. Και σε αυτό πρέπει να συμβάλλουν όσοι κυρίως καλούνται στα πλατώ της ερτ αλλά και όσοι εντός και εκτός του κτιρίου συμπαραστέκονται και αγωνίζονται. Και οπωσδήποτε να υπαρασπιστούμε πάση θυσία τις εγκαταστάσεις.

  Η κίνηση του ΚΚΕ να δώσει χώρο μέσω του 902 (αλλά και γενικά η όλη στάση του) είναι υπέροχη και πολύ προωθητική.Δείχνει πως πρέπει να λειτουργεί ένα κομμουνιστικό κόμμα (και μιλάω ως μέλος ανταρσυα) Και είναι μεγάλη ευκαιρία για τον 902 να προτάξει μέσω του προγράμματος του και αναλογα με τις δυνάμεις του ένα άλλο ήθος, ύφος και περιεχόμενο ενημέρωσης. Είναι μοναδική ευκαιρία.

  Θα κατεβαίνουμε συνέχεια στην ερτ. Δε τους την χαρίζουμε. Σε κανέναν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για Ελληνιάδη: Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, πρωτη φορά τον έβλεπα, ούτε ήξερα ποιος είναι, αλλά ειλικρινά ήταν ανεκδιήγητος. Έφτασε από τον ελληνισμό, τα ελληνικά και τα τοιαύτα στην σύγκριση Αλίκης Βουγιουκλάκη με την Τζούλια Αλεξανδράτου. Δεν είχε καμία συνάφεια με τίποτα η εμφάνισή του. Ακόμα και ο Οικολόγος-Πράσινος, που έλεγε παπάρες, ήταν τουλάχιστον εντός θέματος.

   Διαγραφή
  2. Για τον παλιό μπασκετμπολίστα λες, που του φωνάζαν κάποτε στο Παλέ "είναι παρθένα του Ελληνιάδη η χτένα";

   Αυτός νομίζω ότι είναι, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πια. Βράχος.

   Προσωπική εντύπωση από την ΕΡΤ: το σκηνικό προσπαθούν πολλοί και διάφοροι να πάει στο "αγανακτίστας" ξανά, μπας και αναστηθούν οι πεθαμένοι...

   Όσο είμαστε εμείς εκεί, δεν θα περάσει, συνολικά τουλάχιστον.

   Η θα πρέπει να φύγουμε, ή να μας "φύγουνε", ιφ γιου νόου γουάτ άι μιιιιιιιιιιιιιν...

   Κ.Π.Τ.Σ.

   Διαγραφή
  3. Ελληνιάδη το ανάγνωσμα.

   «Σ’ αυτή τη φάση, που τα σαρκοβόρα, εσωτερικού και εξωτερικού, έχουν πέσει σαν ακρίδες πάνω μας, πάνω στον τόπο και τους ανθρώπους, πάνω στα δημόσια αγαθά και τον εθνικό πλούτο, μόνο μια υπερσυγκέντρωση των δυνάμεών μας μπορεί να τους αναχαιτίσει και, γιατί όχι, να τους ανατρέψει» (http://giatinkinonikiaristera.blogspot.gr/2012/05/blog-post_1671.html)

   Ναι έχει ειρμό. Αλλά πώς τα λένε τα σαρκοβόρα; Υπερσυγκέντρωση ποιων δυνάμεων; Να τους αναχαιτίσει (ποιους; τα σαρκοβόρα, εννοεί; γιατί στη σύνταξη κάτι μου διαφεύγει). Και με τι δυνάμεις; Ομόρροπες; Αντίρροπες; Ή συνιστώσες; Ε, κι αν δεν τους ανατρέψει (τα σαρκοβόρα, δηλαδή), ε, δε βαριέσαι, τα ξαναλέμε.

   Είπαμε έχει ειρμό. Αλλά αν καταλάβατε γιατί κατεβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ να το πείτε και σε μένα. Ή μάλλον, γι αυτό ακριβώς κατεβαίνει. Γκέκε, ου νου γκέκε;

   Είχε τύχει να τον ακούσω σε εκδήλωση προς τιμήν σύγχρονου σημαντικού ποιητή μας. Για να μην μας κουράσει (επειδή όπως ο ίδιος είπε πλατειάζει) είχε την ομιλία του γραμμένη. Και μετά την πρώτη πρόταση, με το όνομα του ποιητή και την γνωριμία τους, συνέχισε από στήθους (μισή ώρα είναι λίγο) και μας είπε την ιστορία της ζωής του και για το «ντέφι», το περιοδικό που εξέδιδε.
   Άλλη αναφορά στον ποιητή δεν ακούσαμε. Μείναμε όλοι… άναυλοι (που λέμε). Μηδέ του ποιητή εξαιρουμένου.

   Μας βαράνε ντέφια

   Διαγραφή
  4. Σεχτάρ ο Τρομερός13 Ιουνίου 2013 - 9:21 μ.μ.

   Αντώνη, δεν έπεσες καθόλου έξω για τον Ελληνιάδη. Επειδή τον ξέρω δεν εκπλήσσομαι... Αυτή η "aristera" έχει κάνει το μυαλό του κόσμου κουρκούτι εδώ και 50 χρόνια, κι όπως φαίνεται κάνει καλή δουλειά...
   "...γιατί να με νοιάζει για την ΕΡΤ;"
   Ηταν και η δική μου πρώτη αυθόρμητη σκέψη: "Καλά, είμαι με τα καλά μου να τρέχω τώρα για την ....Μάγια Τσόκλη"!
   Αλλά, δυστυχώς στη ζωή τα λουλούδια είναι ανακατεμμένα με τα σκατά, κι έτσι, ακριβώς με το σκεπτικό, που βάζεις, τρέχω κι εγώ δυό μέρες τώρα στη Μεσογείων, όπως μας καλεί το ΠΑΜΕ (και η συμπαθέστατη Αγλαϊα Κυρίτση).
   Από την άλλη, με αυτή την αφορμή σκέφτομαι, πόσο πίσω είναι το συνδικαλιστικό/εργατικό κίνημα στη χώρα μας. Ηταν μια μοναδική ευκαιρία να στηθεί μια καταπληκτική επιχείρηση αντιπληροφόρησης με την κατάληψη της ΕΡΤ, που θα τάραζε τα νερά...
   Δυστυχώς, τα μικρόφωνα τα κρατάει γερά η σαβούρα του εργατοπατερισμού και το κομμουνιστικό κίνημα μπορεί μεν να υπερτερεί καταθλιπτικά στο οδόστρωμα της Μεσογείων, πρέπει όμως να είναι πολύ προσεχτικό.
   Δε θάθελα να είμαι καθοδηγητής του ΠΑΜΕ η στο ΚΚΕ αυτές τις ώρες...
   Χαρά στα κουράγια και την ψυχραιμία τους!


   Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  6. Φτου να πάρει:πλατειάζει=πλατυάζει

   Διαγραφή
 14. Φερανε και τους Reporters Sans Frontières για έξτρα δημοκρατίλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Να πω κι εγώ μερικές σκέψεις μου:
  Σε σχέση με το δημόσιο και το κρατικό, πρέπει εκτός των άλλων να δώσουμε προσοχή και στην αποστροφή του Κεδίκογλου όταν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κλείνει την ερτ: Η "νέα ερτ" είπε "θα είναι δημόσια αλλά όχι κρατική". Εδώ πρέπει να ξεκαθαριστεί πρώτα από όλα ότι δεν είναι δυνατή η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα έξω από την κρατική ιδιοκτησία, χωρίς φυσικά και εντός αυτής να διασφαλίζεται αναγκαστικά.

  Από 'κει και πέρα ο διαχωρισμός ανάμεσα σε δημόσια και κρατική λειτουργία είναι διαχωρισμός που σχετίζεται με τις λειτουργίες του κράτους γενικά, κάθε κράτους, στα χαρακτηριστικά του οποίου συνυπάρχουν η ταξική καταπιεστική λειτουργία, η λειτουργία άσκησης και διασφάλισης της ταξικής εξουσίας, και ταυτόχρονα η λειτουργία που σχετίζεται με την υπηρέτηση δημόσιων αναγκών, και με την δεύτερη αυτή λειτουργία υποταγμένη στην πρώτη και καθορισμένη σε μορφές και περιεχόμενο από αυτή: ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της τάξης που μονοπωλεί την κρατική εξουσία και τον εκάστοτε βαθμό επίδρασης της ταξικής πάλης.

  Σχετικά με το πρόγραμμα των εργαζομένων (δημοσιογράφων) της ερτ, προσωπικά το παρακολούθησα αρκετά μην περιμένοντας πάντως να φτάσω και στην κάθαρση (!) από το περιεχόμενο του και χωρίς να εξαρτώ από το περιεχόμενο του την αξία και τη σημασία της κομματικής απόφασης για την παραχώρηση της συχνότητας του 902 στους εργαζόμενους της ερτ που αγωνιζονται και επειδή αγωνίζονται, και που δεν θα μπορούσε εν τέλει παρά ο αγώνας τους να είναι καθορισμένος από το επίπεδο των αντιλήψεών τους για τον αγώνα, το περιεχομενό του και την προοπτική του. Αυτό το επίπεδο αντανακλάται και στο πρόγραμμά τους και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, επίπεδο που μόνο μες στη διαδικααία του ιδιου του αγώνα των νικών του και των διαψεύσεών του μπορεί να μετασχηματιστεί θετικά.
  συνεχίζεται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. συνεχεια
  Δεν πέφτω λοιπόν από τα σύνεφα γι' αυτό το επίπεδο, παρ' όλα αυτά ακόμα και στη βάση αυτού του "επιπέδου" θα είχα την απαίτηση λιγότερης αυτοαναφορικότητας, στενότερης σύνδεσης του αγώνα που δίνουν με τον αγώνα όλων ων εργαζομένων, ανάδειξης αυτού του συνολικού αγώνα οι αιτίες του οποίου παραμένουν απαράλλαχτες είτε με είτε χωρίς δημόσια τηλεόραση.
  Χαρακτηριστική στιγμή πάντως, που μου προκάλεσε σχεδον αποτροπιασμό, ήταν όταν συνδικαλιστής του παμε στο δημόσιο ενημέρωσε για εκπαιδευτικούς που παρά την επιστράτευση απεργήσανε και γιαυτό δέχτηκαν απειλές για διαθεσιμότητα από τους προϊσταμένους τους, και ο δημοσιογράφος που έκανε το πρόγραμμα εκείνη τη στιγμή άρχισε αυτόματα τα "δεν έχουμε αρκετό χρόνο πρέπει να δούμε προαύλιο" (!!!;;;) με μια επιδεικτική αδιαφορία για το γεγονός ότι οι άνθρωποι απειλούνται με διώξεις επειδή τάχθηκαν αλληλέγγυοι στον δικό τους αγώνα, για τη δουλιά τους, για το δημοκρατικό αγαθό της ενημέρωσης κλπ κλπ.

  Πάντως δεν εξαρτώ από αυτά την παραχώρηση της συχνότητας, ούτε από την παραχώρηση της συχνότητας αυτά ή τα άλλα, τα θεωρώ δυο διαφορετικά θέματα, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνοδεύονται από κριτική σε ό,τι χρειάζεται, κριτική με όρους αναγκαίους από την άποψη ανάπτυξης κι ωρίμανσης του κινήματος.

  Και κάτι για τις υποδομές: αφενός μην ξεχνάμε ότι λχ η Πελοπόνησος έχει μείνει εδώ και χρόνια χωρίς σιδηρόδρομο (την ίδια ώρα που η "ανάπτυξη" κορυφωνόταν") και δυστυχώς το ζήτημα δεν αναδείχθηκε όσο κι οπως θα έπρεπε ώστε να γίνει υπόθεση λαϊκού κινήματος. Και, δεύτερο, εκτός των τυπικά δημοσιων υποδομών (συγκοινωνίες, ύδρευση κλπ) αναγκαία είναι και η διαφύλαξη των άμεσα παραγωγικών υποδομών που, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι λιγότερο δημόσιες, ξηλώνονται ή παραδίδονται στη φθορά της αχρησίας από τους ιδιοκτήτες τους. Από αυτή την άποψη έχει πχ κι ο αγώνας στη ΒΙΟΜΕΤ μια αξία ικανή να ενταχθεί στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας και της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, όπως κι ο αγώνας και το περιεχόμενο που θα έπρεπε να παίρνει σε κάθε ανάλογη περίπτωση (λχ στα τσιμέντα χαλκίδας σήμερα, στα ναυπηγεία που βρίσκονται στον αέρα εκχωρημένα σ' αυτούς που θέλουν να τα κλείσουν, κλπ κλπ, ατελείωτη η σειρά των ανάλογων περιπτώσεων σε πλήθος βιομηχανικών κλάδων).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Το "πλουραλιστικό" γαϊτανάκι το βλέπετε αυτή την στιγμή; Πιάνει όποιον βρει στο προαύλιο και ρωτάει πως σας φαίνεται το μαύρο στην οθόνη...

  Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Αυτό είναι κλασσική ΑΣΤΙΚΗ τηλεόραση.
  Για να την κάνουμε τηλεόραση του λαού και των εργαζομένων πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας το δελτίο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Κρίμα που δεν πρόλαβες το Μπογιόπουλο, ανέπτυξε άψογα το γεγονός οτι τα ιδιωτικά κανάλια δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τη χρήση των δημόσιων συχνοτήτων, τη θεσμοποιημένη φοροαπαλλαγή που τους έχει προσφερθεί απο το κράτος και τα θαλασσοδάνεια που τους έχουν δωθεί, αποδομώντας το επιχείρημα που θέλει να αντιπαραβάλει τον ''κρατικοδίαιτο'' και ''άχρηστο'' δημόσιο τηλεοπτικό φορέα με τα υποτίθεμενα ''υγιή'' και ''αυτοχρηματοδοτούμενα'' ιδιωτικά κανάλια.

  Η ΕΡΤ δεν μας νοιάζει αυτή τη στιγμή γιατί είναι τέλεια ή έστω καλή. Η ΕΡΤ μας νοιάζει γιατί ένινε αντικείμενο απίστευτης (ακόμα και για τα δεδομένα της αστικής δημοκρατίας) επίθεσης με χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού, φασιστικού και οργουελικού τύπου.

  Το ''αποφασίζουμε και διατάσουμε'' μας νοιάζει αυτή τη στιγμή. Ένα ''αποφασίζουμε και διατάσουμε'' που επιβάλεται ως πρόβα τζενεράλε για ένα γενικότερο ''αποφασίζουμε και διατάσουμε'' που θα έρθει αν δεν εστιάσουμε σε αυτό και μόνο σε αυτό επι του παρόντος.

  Νίκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Είναι φανερό ότι και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι προετοιμάζουν το έδαφος για την "νέα ΕΡΤ". Ο δικηγόρος τώρα που μιλούσε το είπε και ανοιχτά.

  Πρέπει να αφυπνίσουμε τον κόσμο πριν βρεθούμε προ τετελεσμένων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Εντάξει... Μην περιμένουμε και θαύματα από την μία μέρα στην άλλη... Αυτό που κατάλαβα εγώ βλέποντας συνεχώς (όχι μόνο ένα δίωρο), βγάζουν στον αέρα όποιον πάει εκεί... Δεν νομίμω πως το πολυψάχνουν αυτό... Κι έτσι περνάνε και πολλοί καμμένοι. Ειδικά πολλοί συριζαίοι που έτσι κι αλλιώς είναι μανούλες σε αυτά και κάνουν κρα για κάμερες... Καλά αυτός ο οικολόγος που "απειλούσε" ότι θα μας φέρει και τον κον μπεντίτ ήταν η κορύφωση... Θα προτιμούσα τον batman εγώ... :)

  Αυτό που με πείραξε εμένα περισσότερο ήταν όταν χθες το βράδυ άρχισε να κάνει μια σούμα με το τι έγινε όλη μέρα, παρέλασαν όλλοι οι πολιτικοί αρχηγοί με τις δηλώσεις τους, εκτός από τον Κουτσούμπα. Και γενικά η δράση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ ήταν εξαφανισμένη... Ελπίζω να ήταν απλή παράλειψη από την κούραση. (εντάξει, όσο ζω ελπίζω κι έχω και αυταπάτες... :) )

  Τεσπα... θα δείξει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Kάποιες πολύ πρόχειρες παρατηρήσεις προς σκέψη:
  Αυτή τη στιγμή πολύς κόσμος παρακολουθεί (ίσως για πρώτη φορά) 902, είναι κ αυτό μια ευκαιρία για επικοινωνία, θέλει χειρισμό
  Μικροπολιτικό μεν αλλά η έκβαση μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τρικομματική, ήδη Δημάρ απότι φαίνεται αναλύεται στα εξ ων συνετέθη, δεν αποκλείω ότι είναι στημένο αλλά εφόσον κυριαρχήσει σαμαράς οι υπόλοιποι ξεβρακώνονται εντελώς κ ας μη γελιόμαστε ό,τι γίνεται είναι η κερκόπορτα για άλωση όλου του δημοσίου
  Η πλειοψηφία των απολιτίκ κ μικροαστών είναι υπέρ του κλεισίματος όποτε ας μην παρασυρόμαστε από την δίκαιη αγανακτησή μας για αυτό που οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να παρουσιάζουν τάχα μου ως δημόσια τηλεόραση
  Odradek

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Εγώ θα τρολάρω λίγο και θα αναφερθώ στα παλικάρια του ΣΥΡΙΖΑ, τους νεόκοπους σωτήρες όπως επισήμανε και ο Γ.Γ. με δύο πραγματικά "αστεία" περιστατικά.
  Και τα δύο μου τα περιέγραψαν σύντροφοι σήμερα στη συγκέντρωση και δεν τα έζησα προσωπικά.
  Το πρώτο έχει να κάνει με δημοσιογράφο της ΕΡΤ που είπε ότι οι κομμουνιστές αν μη τι άλλο έχουν χιούμορ που παρέδωσαν τη συχνότητα του σταθμού τους για να ακούγεται ο ΣΥΡΙΖΑ (δεν ξέρω ποια δημοσιογράφος το ανέφερε, ποια μέρα και ποια ώρα από το πρόγραμμα της πειρατικής ΕΡΤ).
  Το δεύτερο είναι περιστατικό από το βράδυ της πρώτης νύχτας που ανακοινώθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ (κατά τις 3 τα ξημερώματα) όπου ο σύντροφος που μου το περιέγραψε, εκείνη την ώρα αποχωρούσε και ακούει από το μεγάφωνο στον προαύλιο χώρο του ραδιομεγάρου πάνω κάτω τα εξής: "Αυτή την ώρα ξαναβρίσκεται ανάμεσά μας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Τον καλέσαμε να ανέβει στο βήμα να μιλήσει αλλά δεν δέχθηκε. Μας είπε ότι προτιμά να μείνει κάτω μαζί με μας γιατί είναι ένας από εμάς".
  Θα ζήσουμε πολλά ακόμα. Ο σουρεαλισμός χτυπάει κόκκινα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ...δημοσιογράφο[ς] της ΕΡΤ που είπε ότι οι κομμουνιστές αν μη τι άλλο έχουν χιούμορ που παρέδωσαν τη συχνότητα του σταθμού τους για να ακούγεται ο ΣΥΡΙΖΑ (δεν ξέρω ποια δημοσιογράφος το ανέφερε, ποια μέρα και ποια ώρα από το πρόγραμμα της πειρατικής ΕΡΤ).

   Ειλικρινά το σκέφτηκα κι εγώ, με πίκρα, βλέποντας τον... Κοψίδη να αγορεύει από τη συχνότητα του 902! Σουρεαλιστικό, πράγματι, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι η κίνηση του 902 ήταν ευρηματική, ηθικά υποδειγματική, κέρδισε κόσμο και εξέθεσε πολλούς. Η λύσσα κυβέρνησης και καναλαρχών είναι ενδεικτική. Μα ό,τι και να κάνουν, το πολύ-πολύ να "κόψουν" απ' τον αέρα τέτοιες ανούσιες φλυαρίες. Το λόγο του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, των εργαζομένων στην ΕΡΤ και τον κόσμο που μένει εκεί συμπαριστάμενος δε θα τολμήσουν να τον κόψουν, τουλάχιστον τώρα.

   Όσο για το ύφος και τις απόψεις των επωνύμων / παραγόντων / τηλεαστέρων που βγαίνουν στο γυαλί (και) της ΕΡΤ, περιμέναμε κάτι άλλο;

   gdmn1973

   Διαγραφή
  2. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να εννοήσω ότι κακώς το ΚΚΕ παρέδωσε τη συχνότητα του 902 στην υπηρεσία των εργαζομένων της ΕΡΤ. Πρέπει να συνεχίσει να το κάνει διότι η πάλη πρέπει να συνεχιστεί με κάθε μέσο και πιστεύω ότι το "πειρατικό" πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ αποτελεί θαυμάσια ευκαιρία για να έχει το κόμμα λόγο που δεν είχε ποτέ από την κρατική συχνότητα. Τα παραπάνω περιστατικά τα ανέφερα καθαρά για να τονίσω ότι οι τυχοδιώκτες του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν επίσης τα πάντα, λαϊκίζοντας συνεχώς για να τραβήξουν τον κόσμο προς το δρόμο της αλλαγής διακυβέρνησης και όχι προς το δρόμο αλλαγής εξουσίας. Και πρέπει να αντισταθούμε και να παλέψουμε αυτή τη λογική με κάθε τρόπο. Θεωρώ πολύ καλή την ομιλία του Γιώργου Μηλιώνη στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που θέτει τα πράγματα με το όνομά τους: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pXzWb3S5sSc#!
   (Η ομιλία από το 10:40 έως το 19:40)

   Διαγραφή
 23. Den kserw an ta pragmata einai diaforetika sto radiofwno, p.x. stin Thessaloniki irthan oi dimosiografoi tis ET3 (radiofwnikis) kai kanan ekpompi apo tis konsoles tou
  904 http://www.902.gr/eidisi/politiki/19715/thessaloniki-sta-mikrofona-toy-904-oi-ergazomenoi-tis-ert-3-video-foto#/4
  http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/19814/thessaloniki-i-apergiaki-sygkentrosi-foto-video#/1
  Pantws stin sugkentrwsi tin Triti to vradu eksw apo tin ET3 enas anekdiigitos prwin upallilos tis ERT eipe se suntrofo "Ti egine me tous apolumenous tou rizospasti tous plirwsatai;" kai alla tetoia xudaia.
  Alla o agwnas sunexizetai, autes einai domes pou prepei na tis uperaspistoume. Akoma kai para tin thelisi tous!

  Partydog

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Σχετικό με τα σωματεία
  Οι πλατείες είναι εδώ .
  Και μετά τα "συνταγματικά τόξα" απορούν για την άνοδο των φασιστών.
  VIDEO από το blog του REDFLY
  ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/06/blog-post_808.html )

  (..) Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πάτρα για το κλείσιμο της ΕΡΤ, με εμφανή όμως τα σημάδια της έλλειψης χρόνου στην οργάνωση και ενημέρωση των εργαζομένων απο την μια, και της ανοιχτής απεργοσπαστικής διάθεσης του εργοδοτικού συνδικαλισμού που παρεμπόδισε με όποιον τρόπο μπορούσε την έκφραση των εργαζομένων μέσω της απεργίας.

  Και αυτό φάνηκε περισσότερο απο κάθε άλλη φορά, όταν τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, έφτασαν με πορεία στην πλατεία Γεωργίου όπου το Εργατικό κέντρο και οι αριστεροί υποστηρικτές τους, μετρούσαν μετα βίας 150-200 άτομα. Ούτε καν τα μέλη τους δεν παρεβρέθηκαν στην διαδήλωση !

  Νωρίτερα το ΠΑΜΕ είχε κάνει προσυγκέντρωση στην πλατεία Τριών Συμμάχων στις 9.30, όπου απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της Γραμματείας Πάτρας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών ο Ιωαννίδης Ανέστης καθώς και η Ειρήνη Γόντικα, γραμματέας του σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού και στέλεχος του ΠΑΜΕ

  Αποκάλυψη στην συγκέντρωση της πλατείας Γεωργίου, ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου, Γ. Σουβαλιώτης. Ως γνήσιος εκπρόσωπος των εργοδοτών και του συνδικαλιστικού χρυσαυγιτισμού, ζήτησε την απομάκρυνση των κομμάτων από το κίνημα. Ποιός, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με το βαθύ ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί εδώ και χρόνια να διαλύσει το κίνημα και τον συνδικαλισμό στην περιοχή. Και σε μια διαδήλωση που αποτελούνταν κατα 90-95% από τα μπλοκ του ΠΑΜΕ.

  Απότομα μετά την φράση για "απομάκρυνση των κομμάτων", υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες από τμήμα της συγκέντρωσης, η πλατεία σείστηκε από τα συνθήματα των εργαζομένων του ΠΑΜΕ, "Εμπρος λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, μαζι με το ΠΑΜΕ, αντίσταση και πάλη" & "Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά", ενώ αντίδραση υπήρξε και από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (και τα έξι) που κρατούσαν πανό με το όνομα του κόμματός τους, οι οποίοι και απομάκρυναν τον Σουβαλιώτη από το μικρόφωνο. Βέβαια αυτός ο τύπος εκλέχτηκε στην διοίκηση του εργατικού κέντρου πριν από 2 χρόνια, με την ΠΑΣΚΕ να παίρνει 55%, την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλες εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις της κυβερνητικής ανατροπής, στην ουσία έχουν ευθύνη στην δημιουργία αυτών των πλαστών πλειοψηφιών, όπως επίσης στην στήριξη των απεργιακών τους συγκεντρώσεων. Υποκρισία και θράσος από την διοίκηση του Εργατικού κέντρου, πολιτικό θέατρο από την συμβιβασμένη ρεφορμιστική αριστερά.

  Το βίντεο δυστυχώς από το thebest.gr δεν αποτυπώνει ακριβώς αυτό που έγινε, αλλά τουλάχιστον ακούγεται η λέξη "ενότητα" κατά ριπάς απο το στόμα του Σουβαλιώτη (..).Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Αντιγράφω από τον AGIS:" Σχετικά με το πρόγραμμα των εργαζομένων (δημοσιογράφων) της ερτ, προσωπικά το παρακολούθησα αρκετά μην περιμένοντας πάντως να φτάσω και στην κάθαρση (!) από το περιεχόμενο του και χωρίς να εξαρτώ από το περιεχόμενο του την αξία και τη σημασία της κομματικής απόφασης για την παραχώρηση της συχνότητας του 902 στους εργαζόμενους της ερτ που αγωνιζονται και επειδή αγωνίζονται, και που δεν θα μπορούσε εν τέλει παρά ο αγώνας τους να είναι καθορισμένος από το επίπεδο των αντιλήψεών τους για τον αγώνα, το περιεχομενό του και την προοπτική του. Αυτό το επίπεδο αντανακλάται και στο πρόγραμμά τους και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, επίπεδο που μόνο μες στη διαδικααία του ιδιου του αγώνα των νικών του και των διαψεύσεών του μπορεί να μετασχηματιστεί θετικά." Νομίζω ότι το παραπάνω είναι το ψύχραιμο και συνάμα το πιο πολιτικό σχόλιο στην ανάρτησή σου. SIPEL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. "Η συμμαχία του Νότου" και η "δημοκρατική" ΕΕ.

  ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/06/handelsblatt.html )
  Η "δημοκρατική" Ευρώπη επικροτεί την λογοκρισία και την τηλεοπτική χούντα των ιδιωτών - Handelsblatt: "Ο Σαμαράς επέδειξε πολιτικό θάρρος"

  ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/06/blog-post_6774.html )
  Κανένα πρόβλημα στην Ευρώπη με το κλείσιμο της ΕΡΤ.Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Στη πραγματικότητα, ακριβώς για όλα αυτά που αναφέρει ο LR, είμαστε αμήχανοι μπροστά στο θέμα της ΕΡΤ και αυτό φάνηκε και στη μεγάλη διαδήλωση σήμερα. Όλοι θέλουμε να υπερασπιστούμε αυτά που αναφέρει το άρθρο ότι αξίζουν να υπερασπίσουμε, αλλά κανένας την ΕΡΤ σαν ΕΡΤ. Ειδικά από την στιγμή που αυτό το "απεργιακό" τους δελτίο που βγαίνει στον αέρα, εξακολουθεί να είναι, ουσιαστικά, στήριξη της κυβέρνησης! Όχι πλέον γιατί θέλουν να στηρίξουν την κυβέρνηση, αλλά γιατί έχουν την ίδια ιδεολογία. Αστοί δημοσιογράφοι μέχρι το μεδούλι. Οι χιλιάδες που διαδηλώσαμε σήμερα με το ΠΑΜΕ, πήγαμε γιατί θεωρήσαμε την ΕΡΤ μια ευκαιρία για έκφραση της εναντίωσης μας με το αστικό καθεστώς και της επιθυμίας για σύγκρουση με αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. To KKE έδωσε απάντηση σε πολλά με αυτή την κίνηση ΜΑΤ. Πρωτα από όλα στο ΄περίφημο "το ΚΚΕ θάβει τους αγώνες που δεν ελέγχει". Εδώ είναι πεντακάθαρο ότι δίνει κάθε βοήθεια σε έναν αγωνα που κάθε άλλο παρά ελέγχει και το κάνει γιατί η επίθεση κατά της ΕΡΤ αγγίζει πολύ μεγάλες μάζες του λαού και ειδικά όλους αυτούς που αντιδρούν στις πολιτικές της συγκυβέρνησης. Η κινηση του 902 δεν απευθύνεται στους ΚΚΕδες αλλά σε όλους εκείνους που δέχονται άκριτα την αντιΚΚΕ προπαγάνδα. Ειναι καθαρό για όσους μιλάνε με τον κόσμο ότι αυτή η κίνηση έχει θετική συνεισφορά στην τωρινή και κυρίως τη μελλοντική πρόσβαση και απήχηση του ΚΚΕ στις μάζες. Νομίζω ότι όλοι δεχόμαστε ότι κάτι τέτοιο είναι θετικό και αναγκαίο.(Εννοείται ότι δε μιλάω με όρους εκλογών.Ξέρουμε ότι δεν θα μας ψηφίσουν γι αυτό και δεν το κάνουμε βεβαια για αυτό)
  Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα για το οποίο δέχεται κριτική και επίθεση το ΚΚΕ είναι το ότι "δεν δέχεται τη διαφορετική αποψη".Εδώ λοιπόν αφήνει την όποια διαφορετική άποψη να μεταδίδεται μέσα από τη συχνότητά του.
  Το προγραμμα του 902 έτσι κι αλλιώς λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι "πρόγραμμα αξιώσεων" και φυσικά δεν είναι κάποιο πρόγραμμα από το μέλλον, κάτι δηλ. που θα κάναμε π.χ. στο σοσιαλισμό.Εκεί θα είχαμε άλλα δεδομένα και άλλες δυνατότητες που τώρα φυσικά δεν έχουμε. ΔΕ νομίζω ότι χάνουμε κάτι από τις ώρες που παραχωρούμε. Ισα ισα κερδίζουμε κοινό που ποτέ δεν θα έμπαινε στον κόπο να δει τον 902 και που μπορεί τώρα να ακούσει κι ένα κομμουνιστικό δελτίο ειδήσεων.
  Επίσης ξαφνικά δημιουργεί ένα μεγάλο άγχος στο σύστημα και το αναγκάζει να εκτεθει ανεπανόρθωτα με τις διαρκείς διακοπές του σήματος, αποκαλύπτοντας στην πράξη τη σχέση κρατους-επιχειρηματιών(digea).
  Tέλος στέλνει ένα σήμα και μήνυμα δύναμης στο λαό δείχνοντάς του ότι μπορεί και πρέπει να του έχει εμπιστοσύνη.
  Δεν ξέρω αν περίμενε κανείς λαική και όχι αστική τηλεόραση από τους ανθρώπους της ΕΡΤ.
  Θα προσθέσω ότι είναι άλλο να κάνουμε κριτική και να τσαντιζόμαστε με την πραγματικά εκνευριστική συμπεριφορά δημοσιογράφων της ΕΡΤ(ενώ τους έχουμε δώσει φωνή με τον 902) και άλλο να κάνουμς κριτική στο ΚΚΕ για τη συμπεριφορά αυτών των δημοσιογράφων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Τα περί "κριτικής στο ΚΚΕ" δεν τα λέω για κάποιο σχόλιο εδώ αλλά βλέποντας ότι υπάρχει μια συζήτηση γύρω από το θέμα και στο fb.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Μπράβο για το σχόλιο.
  Ίσως θα άξιζε να θυμηθούμε τι έλεγε ο Παζολίνι, ήδη από το 73, για την τηλεόραση και τη λειτουργία της στον δυτικό κόσμο (μόνο για όσουν ξέρουν ιταλικά δυστυχώς):

  http://www.filosofico.net/Antologia_file/AntologiaP/Pasolini_01.htm

  Α.Ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Το ερώτημα που τελικά τίθεται : Υάρχουνε μάζες που θέτουνε προωθημένα αιτήματα ώστε να συναντηθούμε για το χτίσιμο της λαϊκής συμμαχίας; Βρίσκονται στην ΕΡΤ ή κάπου αλλού αυτές οι μάζες; Μπορεί να αλλάξει η μάζα της ΕΡΤ; Με ποιον τρόπο;

  Σκοπός του ΠΑΜΕ είναι να ενημερώσει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και να τους ταρακουνήσει. Και καλά έκανε με την απεργία ενώνοντας δυνάμεις. Πολύ σωστές κινήσεις.

  Χρειάζονται κι άλλα κι από τους ίδιους τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Δεν μπορεί άλλο (!!!) όλοι να θέλουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν στο δικό τους τομέα και να ξεχωρίζουν το δικό τους αγώνα από τον αγώνα άλλου κλάδου/τόπου δουλειάς της εργατικής τάξης.

  Δεν μπορώ να χωνέψω ότι είμαστε τόσο αμερικανάκια και παρτάκηδες πια.

  Τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Δε ξέρω αν το γνωρίζατε, αλλά η ερτ είχε μια εκπομπή, την νυχτερινή βάρδια: http://www.youtube.com/watch?v=7hcPb8CznvU.
  κάπως έτσι με την κάμερα στο χώρο των εργαζομένων και μόνο με τον δικό τους λόγο θα είχε νόημα η "πειρατική ερτ".
  cia 239

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Το κείμενο ειναι απαράδεκτο και δειχνει την απουσια του γράφοντα από κοινωνικούς αγώνες και γνώση της ταξικής πάλης, εκθέτει το Κόμμα και παρασυρει νέους σε αριστερίστικες λογικές αναρχοσυνδικαλισμού !!
  Το ΚΚΕ ΠΆΝΤΑ αγωνιστηκε μαζι με όλους όσους συμμετείχαν και ειχαν διαφορετική πολιτική αναφορά και στο τελος εθριάμβευσε γιατι κέρδισε αυτό το λαό και αυτό τον καθοδήγησε στη Νικη (ΕΑΜ - αντιδικτατορική πάλη).
  Το κείμενο το αποκαλώ απαράδεκτο γιατί υποθάλπτει την ιδια λογική που επίσημα παρουσιάζει ο χρυσαυγητισμός κατηγορώντας τους εργαζόμενους ως λαμογια και βολεμένους κ.λ.π και κινείται στην ιδια λογική.
  Αν νεοι άνθρωποι διαβαζουν ενα "κομμουνιστικό" μπλογκ και σχηματίζουν άποψη από τέτοιες παρεμβάσεις και οχι από το Κόμμα, τοτε τα πράγματα είναι σοβαρά!!
  Το Κόμμα τελικά ειχε δικιο ότι τα διάφορα μπλογκς κάνουν ζημιά !!!

  Ερωτώ οσους ειναι μελη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ,
  ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΕΤΟΙΑ ΓΡΑΜΜΗ?
  ΟΧΙ !!
  Αφού λοιπόν αυτο που λέει εδω ο εν λόγω, δεν εχει σχέση με το Κόμμα τοτε ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ και δέχεστε αυτή τη θέση ως "σωστή"?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πραγματικά απορώ πώς μπορεί ένας άνθρωπος να είναι τόσο αναξιοπρεπής. Μα πώς τα καταφέρνετε να ζείτε με τόσο ξεφτιλισμένο χαρακτήρα;

   Διαγραφή
  2. Δίνε του παλιοπροβοκάτορα! Αλλού αυτά!
   Και μόνο η κακεντρέχειά σου δείχνει ότι δεν μπορεί να είσαι του Κόμματος.

   Εκτός του ότι ο Αντώνης εκφράζει την προσωπική του άποψη και όχι του Κόμματος (και δεν δίνει γραμμή), που ακριβώς εντόπισες "αριστερίστικες λογικές αναρχοσυνδικαλισμού¨;;
   Στα αυτονόητα της κομμουνιστικής πολιτικής; Στο ότι κάνει κριτική στην αστική μορφή του δελτίου;; Την ίδια κριτική κάνει το Κόμμα πάντα.

   Και μόνο με αυτό:
   "Το ΚΚΕ ΠΆΝΤΑ αγωνιστηκε μαζι με όλους όσους συμμετείχαν και ειχαν διαφορετική πολιτική αναφορά και στο τελος εθριάμβευσε γιατι κέρδισε αυτό το λαό και αυτό τον καθοδήγησε στη Νικη (ΕΑΜ - αντιδικτατορική πάλη)."
   δείχνεις την ξεφτίλα σου. Γιατί κανείς δεν έθεσε ζήτημα "πολιτικής αναφοράς", αλλά ταξικού χαρακτήρα. Και περί αυτού πρόκειται!
   Φυσικά και είναι το Κόμμα εκεί γελοίε. Τι έχει να κάνει; Είπε κανείς να μην είναι εκεί;

   Άντε γύρνα στη τρύπα σου!

   Διαγραφή
  3. @jakob sverdlov:
   "Το ΚΚΕ ΠΆΝΤΑ αγωνιστηκε μαζι με όλους όσους συμμετείχαν και ειχαν διαφορετική πολιτική αναφορά και στο τελος εθριάμβευσε γιατι κέρδισε αυτό το λαό και αυτό τον καθοδήγησε στη Νικη (ΕΑΜ - αντιδικτατορική πάλη)."
   Σοβαρά ρε φίλε;
   Πότε νίκησε (θριάμβευσε κιόλας!)το ....ΕΑΜ(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) και δεν το έμαθε ποτέ κανείς;
   (Για την αντιδακτατορική πάλη δεν το συζητάω καν...)
   Άμα είναι να κάνεις τρολιά, κάντηνε σωστά τουλάχιστον...

   Διαγραφή
  4. πιάσανε δουλειά τα troll και το σκουπιδαριό. Έτσουξε πολλούς η στάση του Κόμματος και η παρουσία του ανάμεσα σε ανθρώπους που κάποτε έκλειναν τα αυτιά τους στη φωνή των κομμουνιστών. Sverdlov, τον πούλο αρμ! Ξυδάκι, ψευταράκο και περαστικά.

   Διαγραφή
 34. Jacob είσαι θεός! Έχεις απόλυτο δίκιο, το σχόλιό σου από άποψη επιχειρηματολογίας κ δομής είναι άψογο, φαίνεται ότι προέρχεσαι από τα σπλάχνα του κόμματος, ρισπέκτ μεγάλε! τί μας συμβουλεύεις να κάνουμε όσοι αμαρτήσαμε διαβάζοντας το μπλογκ του εν λόγω, χαρακίρι ή να αρχίζουμε να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας; δώσε μας τα φώτα σου!
  Odradek

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. jacob
  Την λογοκρισία κρατα την για τον εαυτο σου και φατην....Επίσης δεν ειναι δικια σου δουλεία να μάθεις τι και ποιοι είμαστε.....
  ΥΓ
  Δεν εισαι μελος του κόμματος....

  aeras kopanistos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. "Η κίνηση του ΚΚΕ να δώσει χώρο μέσω του 902 (αλλά και γενικά η όλη στάση του) είναι υπέροχη "

  ΔΩΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Δημοσιεύθηκαν εδώ αλλά και στο Σφυροδρέπανο λίγα "περίεργα" σχόλια σχετικά με το άρθρο. Δεν καταλαβαίνω την διαφωνία τους. Το άρθρο δεν λέει ότι κακώς το κόμμα μεταδίδει την ΕΡΤ από τον 902, αν αυτό είναι το ζήτημα. Αντίθετα η κίνηση αυτή είναι εξαιρετική από κάθε άποψη και δεν προκύπτει από κάπου ότι την αμφισβητεί το άρθρο. Κατάλαβα λάθος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάποιοι υποφέρουν που υπάρχει αυτό το μπλογκ και δεν μπορούν να το κρύψουν.

   Το σχόλιο του sverdlov δημοσιεύτηκε για καταστεί φανερό ότι έχουν μπει σε λειτουργία εντολοδόχοι ενόψει δημιουργίας άτυπης προεκλογικής περιόδου και ανάγκης να χτυπηθεί εκ νέου το ΚΚΕ μην τυχόν και σηκώσει κεφάλι και κόψει τη φόρα των φερέλπιδων σωτήρων.

   Permanent ban στο σίχαμα με το ψευδώνυμο jacob sverdlov.

   Ξανακόπιασε, κουφάλα.

   Διαγραφή
  2. Ο σχεδιασμός για τα προεκλογικά χιτάκια, έχει ήδη αρχίσει, και δεν έχουμε δώσει την πρέπουσα σημασία (το μυαλό μας στους αγώνες εμείς οι αχαΐρευτοι).
   Κάτι έχω πιάσει εδώ ( http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/06/blog-post_14.html ), και νομίζω πως καλό θα είναι να μην το υποτιμήσουμε.

   Διαγραφή
  3. Είναι απόλυτα σαφές για μένα ότι μέσω της ΕΡΤ και του χειρισμού της ετοιμάζεται η διάδοχη πολιτική κατάσταση.

   Θα πρέπει να είναι εντελώς χαζός κανείς για να μην δίνει σημασία στο γεγονός ότι οι Βρυξέλλες, οι μεγάλες αστικές εφημερίδες της Ευρώπης, κλπ χτυπούν Σαμαρά, ότι μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα αναμεταδίδουν ΕΡΤ, ότι με λίγα λόγια κάνουν ανοιχτή αντιπολίτευση στην συγκυβέρνηση.

   Και θα πρέπει να είναι εντελώς στραβός αν δεν πρόσεξε ότι όλα άρχισαν αμέσως μετά το φιάσκο της πώλησης της ΔΕΠΑ στην Gazprom και τις δηλώσεις Σαμαρά ενάντια στην Κομισιόν. Η δεσπόζουσα αίσθηση είναι ότι ο Σαμαράς αντιμετωπίζεται ως στημένη λεμονόκουπα από την ΕΕ, όπως και τόσοι άλλοι πριν απ' αυτόν, περιλαμβανομένου του ΓΑΠ.

   Είναι απόλυτα σαφές ότι γύρω απ' την ΕΡΤ παίζονται σχεδιασμοί της επόμενης μέρας και ελπίζω να μην έχει κανένας σύντροφος την αυταπάτη ότι ο ταξικός χαρακτήρας των αιτημάτων μας είναι αυτός που πριμοδοτείται από την "αντιπολίτευση" που έχει δημιουργηθεί με πρωταγωνιστές την EBU, τη Liberation, ή τα ευρωπαϊκά κανάλια που αψηφούν την κυβέρνηση.

   Δείτε και αυτό, τόσο το παράθεμα όσο και το άρθρο, για να έχετε μια οπτική του πώς βλέπει τα πράγματα απ' τη σκοπιά του ΣΥΡΙΖΑ. Και για τους λόγους για τους οποίους εμφανίστηκε εδώ και στο Σφυροδρέπανο αυτός ο κόπρος:

   "Το πρόβλημα και των 3 είναι ότι μια προεκλογική περιόδος σε αυτό το περιβάλλον με την ερτ να εκπέμπει πειρατικά θα δώσει στον σύριζα σίγουρη αυτοδυναμία. "
   http://www.techiechan.com/?p=1996

   Διαγραφή
  4. Και θα με ενδιέφερε η άποψη του Απολιθωμένου για το τι βρήκε "κάπως άστοχο" στο πιο πάνω κείμενο. Γιατί εγώ δεν είδα να λένε τίποτε διαφορετικό τα δύο άρθρα του 902 για το θέμα της ΕΡΤ που ανέβασα κι εδώ χθες.

   Διαγραφή
  5. Εννοώ του Μπρεζνιεφικού Απολιθώματος (Σφυροδρέπανο), σόρι.

   Διαγραφή
  6. Α, μιας και στο κείμενο αναφέρεται ο πασιονάριος Π. Δούκας, αυτό αλιέφθηκε από αναγνώστη του LR στο tweeter:

   Prokopis Doukas@ProkopisDoukas
   @allohas Ούτε θα στηρίξω ποτέ απεργίες καθηγητών μέσα στις εξετάσεις, ούτε τα αιτήματα των εργαζομένων στο Μετρό, έτσι όπως διατυπώθηκαν.
   13 Jun 13

   Διαγραφή
  7. Κάτι τελευταίο: Ελπίζω το ΚΚΕ να είναι καλά προετοιμασμένο για την χωρίς προηγούμενο ομοβροντία των "γιατί κύριε" που θα δεχτεί αν πάμε σε προεκλογική περίοδο και επαναλάβει ότι αρνείται την προεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τώρα θα προστεθεί το επιχείρημα ότι κάνει κωλοτούμπα από τη στάση του τις μέρες αυτές που διανύουμε. Φαντάζομαι το γνωρίζει αυτό.

   Διαγραφή
  8. Υπάρχουν δεκάδες απαντήσεις στην ερώτηση "γιατί κύριε". Πιστεύω ότι αν γίνουν εκλογές, και είναι πλέον πολύ πιθανόν να γίνουν, το ΚΚΕ θα είναι σε σαφώς λιγότερο δύσκολη θέση από αυτήν που ήταν τον Ιούνη πέρυσι, όση πόλωση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αν επιδιώξουν. Αντίθετα, το παιχνίδι για τους αστούς θα είναι πολύ δύσκολο.

   Διαγραφή
  9. Θα είναι σίγουρα δύσκολα τα πράγματα, όπως ήταν και δύσκολα. Έχω την εντύπωση όμως ότι πολύ περισσότερος κόσμος έχει καταλάβει κάποια πράγματα. Αυτό που τουλάχιστον πιστεύω είναι ότι δεν θα υπάρξουν άλλες απώλειες.
   Από εκεί και πέρα σε τέτοιο ενδεχόμενο η στάση του ΚΚΕ μόνο να το ωθήσει θα μπορέσει.

   Διαγραφή
  10. Δύσκολα οι αστοί να θέλουν εκλογές τώρα. Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εκλογές σε καλοκαίρι είναι πολύ. Η τρικομματική, θα κρατηθεί τουλάχιστον μέχρι κει λίγο μετά από τις Γερμανικές εκλογές. Οι αστοί δεν είναι τόσο βλάκες να καίνε τα χαρτιά τους χωρίς τελείως να τα ξεζουμίσουν.

   Αυτό που προβληματίζει είναι ο τρόπος και ο χρόνος της ανακοίνωσης για την ΕΡΤ.

   Eπίδειξη δύναμης; Θεωρούν πως είναι πολιτικά - ιδεολογικά αρκετά ισχυροί και θα το περνούσαν το Π.Ν.Π;

   H NΔ σκέφτηκε «εγωϊστικά»; Ότι δεν έχει πια ανάγκη τους άλλους δύο εταίρους, και σκέφτεται πως θα συσπειρώσει τους άλλους δεξιούς που έφυγαν από την ΝΔ ; Και αν οι άλλοι δύο του λένε τα δικά τους θα τους απειλεί με εκλογές;

   «Μπλόφα» που «μετρά τα αντανακλαστικά» της κοινωνίας «μέχρι να βρεθεί μία ενδιάμεση θέση την οποία εκτιμούν πως είναι εύκολα εφαρμόσιμη; Με την σύμφωνη γνώμη σχεδόν όλων των κομμάτων; Π.χ. «αναδιάρθρωση» της ΕΡΤ και του υπόλοιπου δημόσιου τομέα;

   Ή εκτιμούν ότι δεν θα μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που ζητά ή θα μπορούσε να ζητήσει για μετά τις Γερμανικές εκλογές το διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο; Oπότε βρήκαν τρόπο να παραδώσουν την κυβέρνηση σε "εθνικής σωτηρίας" ή "με κορμό Συριζα"; Ιlief

   Διαγραφή
  11. Άφωνος με τον techie:

   «Η ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα του πολέμου, όπου οι ηττημένοι διατήρησαν αυτούσια την εξουσία τους. Ακόμα και στη ναζιστική γερμανία οι αμερικάνοι έψαξαν σκληρά, ...»

   Τι βιογραφικά, τι ελέγχους μπαγκράουντ, τι αντιφα τεστ ρόρσαχ, μέχρι και τον Χάνιμπαλ Λέκτερ έφεραν να κάνει αποναζιστοποίηση. Στην Ελλάδα όμως, o Χανιμπαλ δεν ήρθε ποτέ, γι' αυτό μας προέκυψε ο Σίμος ...

   ΥΓ Τώρα ποιες είναι οι αντιρρήσεις τού Σφυροδρ.; Το μόνο που δεν θίγεις στο άνω είναι η λειτουργία τού διατάγματος που αφορά κάθε δημόσια επιχείρηση.

   Διαγραφή
 38. Προσωπικά θα συμφωνήσω απόλυτα με τα σχόλια του Αντώνη για τη διάδοχη πολιτική κατάσταση που ετοιμάζεται πυρετωδώς και ότι το κόμμα θα βρεθεί σε πιο δύσκολη θέση από ότι πέρυσι τον Ιούνη. Οι κραυγές περί άλωσης της δημοκρατίας, κυβερνητικής χούντας, να βάλουμε φρένο και μετά βλέπουμε, όλο και περισσότερο βρίσκουν απήχηση. Ο κόσμος δεν έχει καμία διάθεση για ένταση της ταξικής πάλης ή για ταξικό προσανατολισμό του αγώνα. Κάθε απόγευμα γεμίζει η ΕΡΤ, αλλά στην απεργία δεν κουνήθηκε φύλλο και δεν φταίει ότι δεν είχαμε χρόνο για προετοιμασία. Το κείμενο του Trash επίσης για την ετοιμασία του διπόλου και την εκτίναξή του στα ύψη είναι και για μένα το πιο πιθανό σενάριο σε περίπτωση εκλογών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η κατάσταση μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι χειρότερη. Πάνω απ' όλα δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν απώλειες. Αντιθέτως μπορεί κάποιοι (έστω και λίγοι) που βλέπουν τώρα τι εστί ΣΥΡΙΖΑ, να κατάλαβαν το λάθος τους.

   Το δίπολο θα ενδυναμωθεί αυτό είναι αλήθεια. Η μόνη λύση είναι να ενδυναμωθεί η Λαϊκή Συμμαχία. Τα δύσκολα δεν θα είναι τα εκλογικά, αλλά κυρίως όλα τα υπόλοιπα. Ας προετοιμαζόμαστε για σκοταδιστικές εποχές στο μέλλον. Δεξιά ή Αριστερά στην εξουσία θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι. Οι πιο σκληροί αγώνες έρχονται. Και δυστυχώς έχεις δίκιο: δεν υπάρχει "καμία διάθεση για ένταση της ταξικής πάλης ή για ταξικό προσανατολισμό του αγώνα". Κάποτε θα καταλάβουν όμως ίσως ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Εκεί στοχεύει το Κόμμα: στο ταξικό. Γιατί οι τάξεις (όταν έχουν ταξική συνείδηση) δεν εξαπατώνται.

   Διαγραφή
 39. Σημειώνω για χάρη διαφάνειας ότι δικηγόρος του sverdlov που ενεφανίσθη να πει ότι "δεν πρέπει ως κομμουνιστές να λογοκρίνουμε τις απόψεις άλλων" πήγε να τα βρει με τον πελάτη του στο spam.

  Όταν πηγαίνατε εσείς εγώ ερχόμουν. Μπρρρρρτ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άμα γουστάρουν ας προσέλθουν και σε μένα αφού τους πονάει τόσο το θέμα:
   http://geonaphta.blogspot.co.at/2013/06/blog-post_7603.html

   Διαγραφή
 40. Τεχνικά μιλώντας και γενικά, με βάση τα άνωθεν, μην τα στέλνουμε όλα στον καιάδα.

  Δείτε κι εδώ: ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
  http://www.mediafront.gr/

  Έχουν εκλογές 18-19 Ιούνη, και κάποιοι frontman από την 'πειρατική' ΕΡΤ είναι υποψήφιοι με τη Δημοσιογραφική Συνεργασία.

  Καλώς ή κακώς αυτούς έχουμε και με αυτούς θα πάμε, γιατί στην τελική αυτοί είμαστε κι εμείς όλοι σε στατιστικό μέσο όρο.

  Πχ, η Αγλαΐα Κυρίτση που βλέπω τώρα στην ΕΡΤ είναι υποψήφια με τον συνδυασμό μας στην ΕΣΗΕΑ. Θα την κρεμάσουμε; Τότε θα έπρεπε να έχουμε κρεμαστεί όλοι μας, κατά καιρούς με βάση τι έχουμε πει και κάνει.

  Ας μην κανιβαλιζόμαστε μεταξύ μας.

  Σκεφτείτε πως πρόεδροι ΕΛΜΕ δικοί μας, στη συνεδρίαση των ΕΛΜΕ για τη στημένη απεργία των καθηγητών, κατέβηκαν και ήταν υποχρεωμένοι να στηρίξουν πλαίσιο και απόφαση αντι-ΠΑΜΕ, πχ Παρεμβάσεων, από τη γενική τους συνέλευση.

  Όποιος συνδικαλίζεται τα κατανοεί αυτά και κατανοεί τη δημοκρατικότητα των συνδικαλιστών μας, σε σχέση με τους αριστερούληδες...
  (Φατούρου λέμε - την έχουν άχτι οι σύντροφοι καθηγητές την ξεφτιλισμένη που δεν ήθελε απεργία στις εξετάσεις πριν μερικά χρόνια όταν έδινε πανελλήνιες το παιδί της, αλλά τώρα απεργία διαρκείας η απεργοσπάστρια)...

  Δες κι αυτό:
  http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/20273/apaiteitai-eniaios-agonas-sygkroysi-me-astiko-kratos-foto#/0

  Η σύμφυση θεωρίας και πράξης είναι ζόρικο πράμα για τους κομμουνιστές σε πραγματικές συνθήκες...

  subutai red

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και να μην αναφέρουμε το ποιος-ποιον.

   Ποιοι απήργησαν προχθές από την ΟΛΜΕ.

   Ποιοι "σπάσαν" την επιστράτευηση...

   Σίγουρα όχι οι Παρεμβάσεις, οι Συριζαίοι, οι εργοδοτικοί και άλλοι "επαναστάτες" του πληκτρολογίου...

   subutai red

   Διαγραφή