Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

Νέο ρεκόρ ανεργίας στην Ευρωζώνη - «Πρώτη» η Ελλάδα σε συνολικό ποσοστό και σε ανεργία των νέων

Νέο ρεκόρ ανεργίας καταγράφεται στην ευρωζώνη τον Απρίλη, καθώς βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση και εντείνονται οι αντιλαϊκές πολιτικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα Παρασκευή η Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη έφτασε τον Απρίλη στο 12,2% -το υψηλότερο από τη θέσπιση του ευρώ- έναντι 12,1% τον Μάρτη, ενώ συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε αμετάβλητο στο 11%.

Η Eurostat εκτιμά ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον Απρίλη κατά 104.000 άτομα (εκ των οποίων τα 95.000 στην Ευρωζώνη), ανεβάζοντας το σύνολο των ανέργων σε 26,6 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ και 19,4 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ.

Μέσα σε ένα χρόνο (δηλ. σε σύγκριση με τον Απρίλη του 2012) οι άνεργοι στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 1,64 εκατομμύρια άτομα.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι τα επίσημα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν μόνο ένα μέρος της ακόμα πιο ζοφερής πραγματικότητας, αφού με βάση τα κριτήρια των μετρήσεών της θεωρείται εργαζόμενος ακόμα και εκείνος που δούλεψε έστω και μία ώρα την εβδομάδα της καταγραφής.


Παραμένει «πρώτη» η Ελλάδα - Ιστορικά ρεκόρ σε Ιταλία και Γαλλία

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ συνεχίζουν να καταγράφονται στην Ελλάδα (27% τον Φλεβάρη – αυτά είναι τα πιο πρόσφατα που δημοσιεύει για την Ελλάδα η Eurostat), στην Ισπανία (26,8%) και την Πορτογαλία (17,8%).

Στη Γαλλία, τη δεύτερη πιο ανεπτυγμένη καπιταλιστική οικονομία στην ΕΕ μετά τη Γερμανία, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε ιστορικό ρεκόρ τον Απρίλη (3.276.000 άτομα), ενώ στην Ιταλία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 36 χρόνων (12%).

5,6 εκατομμύρια άνεργοι νέοι στην ΕΕ

Από το σύνολο των ανέργων, 5,6 εκατομμύρια είναι οι άνεργοι κάτω των 25 ετών στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 3,6 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη, διαμορφώνοντας τα ποσοστά ανεργίας των νέων σε 23,5% και 24,4% αντίστοιχα.

Και εδώ τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφουν η Ελλάδα (62,5% το Φλεβάρη), η Ισπανία (56,4%) και η Πορτογαλία (42,5%), ενώ η ανεργία των νέων στην Ιταλία έφτασε στο 40,5%.

902

4 σχόλια:

 1. 30 εκ άνεργοι..τραγικό, μενεις απλά σιωπηλός για ώρα.

  saronida

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανάπτυξη, ανάπτυξη και πάλι ανάπτυξη. Υπάρχει λύση για την κρίση του ευρωπαϊκού πιστωτικού συστήματος, μακριά από την πολιτική της Μέρκελ. Μέτωπο με τον Ολάντ, για την Ευρώπη των λαών, χωρίς κατάθλιψη!

  Εμπρός ντουνιά, μη σκύβεις στο ακρογιάλι!
  Με τον Τσιπρομπάμ, αντίσταση και ζάλη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. και όχι μόνο αυτό.
  ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7466082&publDate=31/5/2013 )
  ΕΥΔΑΠ
  Βγάζει στο σφυρί σπίτι άνεργου μεταλλεργάτη για 831 ευρώ!

  Στο σφυρί βγάζει η ΕΥΔΑΠ σπίτι ανέργου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για οφειλή 831 ευρώ, γεγονός που πρέπει να σημάνει συναγερμό για κάθε εργατική, λαϊκή οικογένεια, για ολόκληρη την εργατική τάξη! Ο άνεργος με την ειδικότητα του μεταλλεργάτη, πατέρας δύο παιδιών, αφού καταδικάστηκε από την βάρβαρη πολιτική, εδώ και τρία χρόνια να μην μπορεί να πιάσει εργαλείο στα χέρια του, τώρα κινδυνεύει από στιγμή σε στιγμή να χάσει το σπίτι του, τον κόπο μιας ζωής, που έχτισε φτύνοντας αίμα μέσα στη Ζώνη. Χτες έγινε μια πρώτη παρέμβαση από αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά μαζί με τον άνεργο στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στον Πειραιά απαιτώντας να σταματήσει η διαδικασία, κάτι για το οποίο η διευθύντρια του καταστήματος δήλωσε «αδυναμία»...

  Ο άνεργος μεταλλεργάτης δεν κατάφερε να εξοφλήσει στην ΕΥΔΑΠ λογαριασμούς από το 2012. Η εταιρεία αφού του έκοψε την παροχή νερού, στη συνέχεια έβαλε δικηγόρο, ερεύνησε για την ακίνητη περιουσία του ανέργου στα υποθηκοφυλακεία, εντόπισε ότι έχει ένα σπίτι και στις 29 Μάη, δηλαδή πριν δύο μέρες, δικαστική επιμελήτρια ξεκίνησε τη διαδικασία της «αναγκαστικής κατάσχεσης».

  Οπως αναφέρεται στην έκθεση της δικαστικής επιμελήτριας «αφού έλαβα υπόψη μου και σε εκτέλεση της με αριθμό ειδικού πρωτοκόλλου 691/22-04-2013 έγγραφης παραγγελίας για κατάσχεση, του Προϊσταμένου της υπηρεσίας Αναγκαστικών Εισπράξεων της επισπεύδουσας εταιρείας με την επωνυμία ΕΥΔΑΠ (....) και του σχετικού πίνακα οφειλών που περιλαμβάνεται στην έκθεση αυτή», «μου δίνεται η νόμιμη εντολή και πληρεξουσιότητα να κατάσχω αναγκαστικά στην κινητή και ακίνητη περιουσία του παραπάνω αναγραφόμενου οφειλέτου»... δηλαδή του ανέργου!

  Μάλιστα η ΕΥΔΑΠ εκτίμησε την περιουσία του μεταλλεργάτη «για το ποσό των 50.000 ευρώ με τιμή πρώτης προσφοράς για την έναρξη του πλειστηριασμού το ποσόν των 30.000 ευρώ» και όλα αυτά για 831 ευρώ, οφειλή που με τοκογλυφικές προσαυξήσεις τις οποίες επέβαλε η εταιρεία έφτασε τα 972,39 ευρώ.

  Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, με δήλωσή του στο «Ρ» έκανε σαφές ότι: «Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι το οργανωμένο ταξικά προσανατολισμένο κίνημα θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Θα προχωρήσουμε σε επανασύνδεση του νερού με δικό μας εθελοντικό συνεργείο και δικά μας μέσα. Θα κόψουμε τα χέρια σε όποιον αετονύχη μαυραγορίτη προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να πάρει το σπίτι του ανέργου. Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους, να τους δώσουν ταξικό προσανατολισμό. Να οργανώσουν επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, εργοστάσιο, να οργανώσουμε επιτροπές αγώνα των σωματείων σε κάθε γειτονιά και μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές να αγωνιστούμε κόντρα στη βαρβαρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής, να μη γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα. Να μην επιτρέψουμε να μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό, καμία οικογένεια χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην περάσει κανένας πλειστηριασμός. Εμείς έχουμε τη δύναμη, εμείς παράγουμε τον πλούτο και μπορούμε να τον διεκδικήσουμε». (..)Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. από "Ρ"( http://rizospastis.gr/story.do?id=7469115&publDate=1/6/2013 )
  (..)Η ταξική αλληλεγγύη φέρνει αποτέλεσμα

  Επανασυνδέθηκε το νερό στον άνεργο μεταλλεργάτη

  Η δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης ανάγκασε την ΕΥΔΑΠ να επανατοποθετήσει το ρολόι και να επανασυνδέσει την παροχή νερού στον άνεργο μεταλλεργάτη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οποίος λόγω οφειλής 831 ευρώ, όχι μόνο είχε μείνει χωρίς νερό, αλλά, βρέθηκε αντιμέτωπος και με τον κίνδυνο παρολίγο να χάσει το σπίτι του γεγονός που αποτράπηκε.

  Με εντολή της εταιρείας, δικαστική επιμελήτρια από τις 29 του Μάη, δηλαδή πριν τρεις μέρες, ξεκίνησε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης (κατάσχεσης), βγάζοντας «στο σφυρί» το σπίτι του ανέργου (και μάλιστα με πρώτη τιμή τα 30.000 ευρώ!), γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Συνδικάτου Μετάλλου. Η προβολή του θέματος από την πρώτη σελίδα του «Ρ» ανάγκασε την ΕΥΔΑΠ να αναζητήσει «κοινά αποδεκτή λύση για τη διευθέτηση της οφειλής», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση - απάντησή της στο δημοσίευμά μας.

  Η υπόθεση του άνεργου μεταλλεργάτη δεν είναι μία μεμονωμένη περίπτωση. Οι εργατικές λαϊκές οικογένειες έχουν γονατίσει από τη βαρβαρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής, από την ανεργία, την απλήρωτη δουλειά, τους λεηλατημένους μισθούς, την ανέχεια...

  Χαρακτηριστικά χτες το μεσημέρι έγινε ξανά παρέμβαση στην ΕΥΔΑΠ, αυτή τη φορά από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών επειδή η εταιρεία αφαίρεσε το ρολόι από σπίτι ναυτεργάτη ο οποίος είναι πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» και απλήρωτος εδώ και 7 μήνες!

  Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα σωματεία και η Επιτροπή αναφέρουν ότι μετά τη δυναμική παρέμβαση, από την ΕΥΔΑΠ δόθηκε η δέσμευση ότι θα επανατοποθετηθεί το ρολόι στο σπίτι του ναυτεργάτη, ο οποίος είναι προστάτης της μονογονεϊκής οικογένειας της αδερφής του, μητέρας δύο μικρών παιδιών. (..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή