Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

Το σκοτεινό παρελθόν της AFL-CIO: Οι μυστικές επεμβάσεις στην Ευρώπη, η χρηματοδότηση της πάλης ενάντια στα κομμουνιστικά συνδικάτα (Ι)

Στα δεξιά, ο Irving Brown

Το σκοτεινό παρελθόν της AFL-CIO
Οι μυστικές επεμβάσεις στην Ευρώπη, η χρηματοδότηση της πάλης ενάντια στα κομμουνιστικά συνδικάτα (Ι)
του Harry Kelber
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Λίγο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου, η AFL [American Federation of Labor, Αμερικανική Ομοσπονδία Εργαζομένων] άρχισε τη διενέργεια μυστικών επιχειρήσεων με στόχο τη δολιοφθορά σε κομμουνιστικά συνδικάτα και οργανώσεις που υπήρχαν στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. 

Ο ψυχρός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ, πρόσφατων συμμάχων στον πόλεμο εναντίον της χιτλερικής Γερμανίας, είχε αρχίσει να θερμαίνεται. Μέρος σ' αυτόν θα λάμβαναν τα εργατικά κινήματα και των δύο υπερδυνάμεων, τα οποία θα λειτουργούσαν ως υποκατάστατα των αντίστοιχων χωρών.

Η Επιτροπή Συνδικάτων του Ελεύθερου Εμπορίου (FTUC) ιδρύθηκε στο συνέδριο της AFL το 1944. Στόχος της ήταν η συνδρομή στα συνδικάτα του εξωτερικού. Ελεγχόταν αυστηρά από τέσσερις προεξέχοντες ηγέτες των εργαζομένων: τον George Meany, ταμία τότε του AFL· τον David Dubinsky, Πρόεδρο του Συνδικάτου Γυνακείου Ρουχισμού· τον Matthew Woll, Πρόεδρο του Συνδικάτου Φωτοχαρακτών· και τον George Harrison, Πρόεδρο των Σιδηροδρομικών Υπαλλήλων. 


Ο μακροπρόθεσμος στόχος τους ήταν η οικοδόμηση μιας παγκόσμιας οργάνωσης "ελεύθερων" συνδικάτων που θα ελέγχονταν από τις ΗΠΑ. Καθώς εργαζόντουσαν προς τον στόχο αυτό, γνώριζαν ότι μπορούσαν να βασιστούν στην στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, η οποία ήταν συνήθως εχθρική απέναντι στα συνδικάτα.  

Η FTUC ήταν μια υπηρεσία "εκτός προϋπολογισμού και συνεισφορών", της οποίας η οικονομική δραστηριότητα ήταν μυστική, ακόμα και από ηγέτες των συνδικάτων στα υψηλά κλιμάκια της AFL. Δύο από τις πρώτες της δράσεις ήταν ο διορισμός του Jay Lovestone ως Γενικού Γραμματέα και του Irving Brown ως μοναδικού εκπροσώπου της AFL στην Ευρώπη.

Ο Brown, που γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης το 1911, ήταν ένας εύσωμος, ψηλός άνδρας, που δεν ξεχώριζε εμφανισιακά και ήταν απλός στη δημόσια συμπεριφορά του. Αποφοίτησε με πτυχίο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πέρασε πολλά χρόνια ως συνδικαλιστής σε δύσκολες εκστρατείες, όπως αυτή στο εργοστάσιο της Ford στο Νότιο Σικάγο και τα ανθρακωρυχεία στην Κομιτεία Χάρλαν του Κεντάκι.  

Αυτό που καθιστούσε τον Brown εξαιρετική επιλογή για τη δουλειά ήταν το οξύ του μυαλό, η ανεξάντλητη ενέργειά του, η φωτογραφική του μνήμη για τα ονόματα τόπων και ανθρώπων, και το ταλέντο του να δημιουργεί φιλίες με σημαντικούς αξιωματούχους στις κυβερνητικές υπηρεσίες και τα συνδικάτα στις ΗΠΑ και το εξωτερικό. Η σύζυγός του Λίλυ, η οποία μιλούσε πέντε ευρωπαϊκές γλώσσες, εργάστηκε ως γραμματέας του και σύμβουλός του. 

Ο Irving διατηρούσε στενές αν όχι ένθερμες σχέσεις με τον Jay Lovestone, έναν πρώην ηγέτη των κομμουνιστών, τον οποίο είχε επιλέξει προσωπικά ο George Meany για τη διοίκηση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσων της AFL. Μαζί, έφτιαχναν την τέλεια ομάδα, με τον Jay να σχεδιάζει την αντικομμουνιστική στρατηγική για τους εργαζόμενους στην Ευρώπη και τον Irving να την εκτελεί. Η συνεργασία τους κράτησε πάνω από δύο δεκαετίες. 


Η χρήση δωροδοκίας για τη διάσπαση των γάλλων εργατών

Καταφθάνοντας στο Παρίσι τον Οκτώβρη του 1945, ο Brown περιέγραψε τα καθήκοντά του ως εκπρόσωπος της AFL ως εξής: "Θέλω να οικοδομήσω τα μη κομμουνιστικά συνδικάτα στη Γαλλία και την Ιταλία και να εξασθενίσω το CGT στη Γαλλία και το CGIL στην Ιταλία." Όφειλε να δίνει συχνά αναφορά στους Lovestone και Meany.

Ο Irving προτιμούσε να κάνει προσωπικές συμφωνίες με τους συνδικαλιστικούς ηγέτες της Ευρώπης, όπου, ως μοναδικός εκπρόσωπος της AFL, είχε και το ξεκάθαρο πλεονέκτημα. Αλλά μπορούσε να ενεργεί και σκληρά όταν χρειαζόταν. Το 1947-48, προσέλαβε τάγματα από μπράβους, πολλοί εκ των οποίων ήταν εγκληματίες, για να πάρει τον έλεγχο του λιμένα της Μασσαλίας από τα κομμουνιστικά λιμενικά συνδικάτα. Έτσι επέτρεψε στα συμμαχικά πλοία να φέρουν φαγητό, μηχανήματα και άλλα αντικείμενα που έλειπαν από τη Γαλλία και την Ιταλία.  

Όμως ο Irving, όσο ταλαντούχος κι αν ήταν, δεν θα μπορούσε να καθαρίσει τα λιμάνια για τις αποστολές των συμμάχων ή να αμφισβητήσει με επιτυχία τα κομμουνιστικά συνδικάτα χωρίς τα τεράστια ποσά χρημάτων τα οποία λάμβανε συνεχώς για να δωροδοκεί ξένους συνδικαλιστές, για να οργανώνει διαδηλώσεις, για να οργανώνει ή να σπάει απεργίες, για να επιδρά πάνω στις συνδικαλιστικές εκλογές, και για να παρεμποδίζει τις συνελεύσεις των κομμουνιστών. 

Ανάμεσα στο 1945 και το 1948, ο Brown λάμβανε χρηματοδότηση από το ταμείο της AFL, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ και από μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι Exxon, General Electric, Singer και άλλες με εμπορικά συμφέροντα στην Ευρώπη. Κατόπιν, το 1948, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το Σχέδιο Μάρσαλ (Σχέδιο Ευρωπαϊκής Ανάκαμψης), το οποίο μοίρασε 13 δισεκατομμύρια δολάρια στη Δυτική Ευρώπη και τίποτε στις χώρες υπό σοβιετική επιρροή. 

Το Σχέδιο Μάρσαλ όριζε πως 5% από την χρηματοδότηση έπρεπε να χρησιμοποιείται για διοικητικούς σκοπούς και για την ανοικοδόμηση των δυτικοευρωπαϊκών συνδικάτων. Αλλά εφόσον ο Irving είχε αναπτύξει στενή σχέση με τον Averill Harriman, τον διευθυντή του Σχεδίου Μάρσαλ, ήταν σε θέση να πάρει ένα καλό κομμάτι από τα 800 εκατομμύρια δολάρια που ήταν διαθέσιμα στο "ζαχαρωτό κονδύλι" [sugar fund] ώστε να χρηματοδοτήσει τις αυξανόμενες δραστηριότητές του.  

Όταν έλαβε τέλος το Σχέδιο Μάρσαλ το 1950, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), η οποία ιδρύθηκε το 1947, ήταν διαθέσιμη ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των μυστικών επιχειρήσεων του, και μάλιστα σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα. Η CIA μετέφερε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην  FTUC, γιατί θεώρησε τις μυστικές επιχειρήσεις του Brown χρήσιμες. Ούτε η CIA, ούτε η FTUC, είχαν καμία υποχρέωση να αναφέρουν αυτές τις μυστικές οικονομικές συναλλαγές. 

Dramatis Personae (σημειώσεις του Lenin Reloaded):

Φωτογραφία του Irving Brown (στη μέση) από το Getty Images. Αριστερά του, ο έλληνας συνδικαλιστής Φώτης Μακρής. Δεξιά του ο κύπριος συνδικαλιστής Μιχάλης Πισσάς. Από το συνέδριο του International Confederation of Free Trade Unions. Φωτογράφος Loomis Dean.

Irving Brown: Μέλος της AFL, πράκτορας της CIA με αποστολή την διάλυση των κομμουνιστικών συνδικάτων, συνεργάτης του Jay Lovestone. Έδρασε επίσης στη Χιλή για την ανατροπή του Αλιέντε. Στην δεκαετία του 1960, ερευνήθηκε η σχέση του με διεθνή σπείρα εμπορίας ναρκωτικών από το FBN (Federal Bureau of Narcotics). Η έρευνα σταμάτησε με εντολή άνωθεν. Έλαβε το Προεδρικό Παράσημο της Ελευθερίας από τον Ρόναλντ Ρήγκαν το 1988. Περισσότερα στο "Η λαμπρή καριέρα του Irving Brown".

Αφιερωματική φωτογραφία του Jay Lovestone

Jay Lovestone: Ο συνεργάτης του Brown στην μυστική επιχείρηση διάλυσης των κομμουνιστικών συνδικάτων, υπεύθυνος σχεδιασμού τακτικής της CIA στον τομέα αυτό. Μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΗΠΑ στην δεκαετία του 1910. Ηγέτης του ΚΚ ΗΠΑ στη δεκαετία του 1920. Διαγράφηκε από το ΚΚ ΗΠΑ το 1929 λόγω σύνδεσής του με τον Ν. Μπουχάριν και τη δεξιά αντιπολίτευση στην ΕΣΣΔ, και λόγω της υποστήριξής του στην θεωρία της "αμερικανικής εξαιρετικότητας", σύμφωνα με την οποία οι αμερικανοί σοσιαλιστές έπρεπε να ακολουθήσουν πιο μετριοπαθή πολιτική στις ΗΠΑ λόγω των ιδιομορφιών του αμερικανικού καπιταλισμού. Περισσότερα στο "Η λαμπρή καριέρα του Irving Brown".

Ο Averill Harriman στη Γιάλτα με τον Ιωσήφ Στάλιν

Averill Harriman: Πολιτικός, διπλωμάτης και επιχειρηματίας. Ο διευθυντής του Σχεδίου Μάρσαλ. Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης. Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ ως το 1946. Δύο φορές υποψήφιος για το χρίσμα του προέδρου των ΗΠΑ. Γιος του μεγιστάνα των σιδηροδρόμων E. H. Harriman. Είναι ο άνθρωπος με τον οποίο έστησε, στα 1924, την τράπεζα Union Banking Corporation, ο παππούς του Τζορτζ Μπους, Πρέσκοτ. Η UBC ήταν μια από τις βασικές αμερικανικές τράπεζες του χρηματοδότη των Ναζί Φριτς Τίσσεν, και τα περιουσιακά της στοιχεία, όπως και αυτά των εταιριών συμφερόντων Τίσσεν-Harriman Holland-American Trading Corporation, Silesian-American Corporation, και Seamless Steel Equipment, κατασχέθηκαν το 1942. Από τους βασικούς υποστηρικτές της γραμμής σκλήρυνσης στάσης απέναντι στην ΕΣΣΔ, ήδη από την Σύνοδο της Γιάλτας, όπου έλαβε μέρος. Έλαβε το Προεδρικό Μετάλιο της Ελευθερίας το 1969. Περισσότερα στο "Πώς ο παππούς του Μπους βοήθησε τον Χίτλερ να κατακτήσει την εξουσία".

45 σχόλια:

 1. Το 1947-48, προσέλαβε τάγματα από μπράβους, πολλοί εκ των οποίων ήταν εγκληματίες, για να πάρει τον έλεγχο του λιμένα της Μασσαλίας από τα κομμουνιστικά λιμενικά συνδικάτα. Έτσι επέτρεψε στα συμμαχικά πλοία να φέρουν φαγητό, μηχανήματα και άλλα αντικείμενα που έλειπαν από τη Γαλλία και την Ιταλία. --->

  Απ'ό,τι θυμάμαι, ο Brown δημιουργήσε απεργοσπαστικά συνδικάτα, γιατί οι κομμουνιστές λιμενεργάτες αρνούνταν να φορτώσουν όπλα με προορισμό την Ινδοκίνα [πρώτος πόλεμος] (όχι για εξωτερική «βοήθεια» στην κατεστραμμένη Γαλλία).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, σωστά. Από ό,τι καταλαβαίνω όμως, το άρθρο υπό μετάφραση είναι εγκωμιαστικό για την συνεισφορά του Brown.

   Διαγραφή
  2. "Το 1947-48, προσέλαβε τάγματα από μπράβους, πολλοί εκ των οποίων ήταν εγκληματίες, για να πάρει τον έλεγχο του λιμένα της Μασσαλίας από τα κομμουνιστικά λιμενικά συνδικάτα. Έτσι επέτρεψε στα συμμαχικά πλοία να φέρουν φαγητό, μηχανήματα και άλλα αντικείμενα που έλειπαν από τη Γαλλία και την Ιταλία."

   Απεργια,τριτη μερα
   στο λιμανι πατατρακ
   αλλοι λεν ηρθε χολερα
   αλλοι λεν ηρθε ο Μακ

   Μακ ο μαχαιροβγαλτης(απο την οπερα της πενταρας)

   Προλακαλτ

   Διαγραφή
 2. Έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τους Φώτη Μακρή και Μιχάλη Πίσσα?

  "Φωτογραφία του Irving Brown (στη μέση) από το Getty Images. Αριστερά του, ο έλληνας συνδικαλιστής Φώτης Μακρής. Δεξιά του ο κύπριος συνδικαλιστής Μιχάλης Πίσσας. Από το συνέδριο του International Confederation of Free Trade Unions. Φωτογράφος Loomis Dean."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. O Φώτης Μακρής ήταν ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του εργατοπατερισμού από το 1946 και μετά. Επιβλήθηκε επικεφαλής της ΓΣΕΕ από το Συμβούλιο Επικρατείας το 1946, που καθαίρεσε πραξικοπηματικά τη διοίκηση του ΕΡΓΑΣ (Μήτσος Παπαρήγας). Εκλεγόταν συνεχώς στη συνέχεια ως το 1964 τουλάχιστον. Δεξί του χέρι ήταν ο Θεοδώρου, γραμματέας του ΕΚΑθήνας, οπότε στην παλιά βιβλιογραφία θα δεις συχνά τον όρο "μακρηθεοδωρισμός", "μακρηθεοδωρικοί". Αντιπροσώπευε το σωματείο-σφραγίδα των κηπουρών, γιαυτό και σε γελοιογραφίες π.χ. του Μποστ θα δεις σπόντες για την κηπουρική. Νομίζω ότι μετά τη δικτατορία δεν έδρασε, θα ήταν και μεγαλος πια. Τον διαδέχτηκε ο Καρακίτσος.

   Διαγραφή
  2. μπορείς να βρεις το υπόβαθρο της ανόδου του "Μακρή" στο βιβλίο του Γ. Μαυρίκου "Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα 1918-1948".
   πρόκειται για ιστορικό παράδειγμα εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλιστή, ο οποίος διοριζόταν πρόεδρος της ΓΣΕΕ από τις μετεμφυλιακές κυβερνήσεις,
   συνεργάτης της CIA για καταπολέμηση των "κόκκινων" στα συνδικάτα
   και τσιράκι της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας συνδικάτων, που ήταν μακρύ χέρι του κεφαλαίου και των αντικομμουνιστών.

   @ψηρίς

   Διαγραφή
  3. Για τον Φώτη Μακρή:
   Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
   http://tsakthan.blogspot.gr/2009/03/blog-post_1523.html

   Όσα αναφέρονται εκεί βρίσκονται στην Διδακτορική ∆ιατριβή του Θανάση Τσακίρη στο scribd σελ.175
   http://www.scribd.com/doc/52593068/tsakiris-thanassis-phd

   Διαγραφή
  4. Βλέπω και η παρέα του αθέμιτα στο μπλογκ σας κύριε Σαραντάκο.

   http://sarantakos.wordpress.com/2013/06/28/kkeonion/#comment-178224
   http://sarantakos.wordpress.com/2013/06/28/kkeonion/#comment-178229
   http://athemita.wordpress.com/2013/06/11/και-δεν-έχουν-σφίξει-ακώμα-οι-ζέστες/#comment-9039

   Είστε σε πολύ καλό δρόμο (το επίπεδο που λέγαμε...)

   Διαγραφή
  5. Η εκλεκτή ομήγυρις χρυσαυγιτών με κουκούλα Γκυ Ντεμπόρ που σας επισκέπτεται έχει επίσης κάνει πλαστοπροσωπία σε σχόλιο δήθεν του Spiral Architect. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, όπως πλαστοπροσωπίες του Trash, του waltendegewalt, δική μου (σε άλλο ιστολόγιο), του modesto και πάρα πολλών άλλων.

   Και εις ανώτερα.

   Διαγραφή
  6. Κάθησα και διάβασα 130 σχόλια για να καταλάβω πως το πολυ δέκα είχαν περιεχόμενο. Η επίθεση στον Σαραντάκο ήταν χυδαία. Δεν μ' ενδιαφέρει 'ομως η συμπεριφορά των σχολιαστών όσο μ' ενδιαφερει η συμπεριφορά σου Αντώνη. Αν έμπαινες στο site του και κάποιος σου έγραφε ένα απ' αυτά που του 'γραψαν θα σε προστάτευε. Δε συμπεριφέρθηκες σωστά κι απορώ για τους λόγους που σ' οδήγησαν σε αυτήν την συμπεριφορά. on Αλέκα Παπαρήγα-Η θέση για την άρνηση συμμετοχής των ΚΚ σε αστικές κυβερνήσεις
   spiraΙ architect

   Προφίλ "spiral architect":

   http://www.blogger.com/profile/05373348310805439554

   Διαγραφή
  7. είμαι εγω. να τον σβήσεις δεν μπορω να τον βλεπω
   WhatTheFuck

   Διαγραφή
  8. γουίλης ισ μαι μπερθ ναιιμ on Απίστευτο κι όμως αληθινό...
   WhatTheFuck
   on 6/28/13

   Διαγραφή
  9. Ο Αντωνης 25 Ιουνίου 2013 - 4:15 μ.μ. είναι τρολ! Ποτέ ο Αντώνης δεν θα χρησιμοποιούσε την έκφραση: " να πάτε αλλού " on Για την συνδικαλιστική σύσταση της ΠΟΣΠΕΡΤ και για ένα μικρό επεισόδιο στο προαύλιο
   in response to This comment has been removed by a blog administrator., by Anonymous.
   WhatTheFuck
   on 6/25/13

   Διαγραφή
  10. έχεις παρανοήσει τελικά! πάω να σου δώσω και άλλα για σβήσιμο. on Για την συνδικαλιστική σύσταση της ΠΟΣΠΕΡΤ και για ένα μικρό επεισόδιο στο προαύλιο
   in response to This comment has been removed by a blog administrator., by Anonymous.
   WhatTheFuck
   on 6/25/13

   Διαγραφή
  11. ok ένας ξετρελλαμένος εντάξει; on Για την συνδικαλιστική σύσταση της ΠΟΣΠΕΡΤ και για ένα μικρό επεισόδιο στο προαύλιο
   in response to This comment has been removed by a blog administrator., by Anonymous.
   WhatTheFuck
   on 6/25/13

   Διαγραφή
  12. "Εδώ και αρκετό καιρό (μήνες) το "Π." χρησιμοποείται εμφανώς από δύο ..." Αδελφέ είσαι πολλά κιλά μαλάκας. Αμα σου ξαναγραψει ο Π. γραψε μου. Μόνο σε αυτό το σχολιο που αναφέρει χρησιμοπο(ι)ησα το nick του γιατί βαριομουνα να φτιάξω άλλο. Εδώ και αρκετό καιρό (μήνες) το "Π." χρησιμοποείται εμφανώς από ΕΝΑ άτομο, μαλακα μου. Δείξε μου ένα σχολιο που δεν είναι του Π. γιατί δεν προάγεσαι στο μάθημα που διδάσκεις (συγκριτική λογοτεχνία μαι αςς) on Βραζιλία: Καλύτερα να μην στηρίξουμε την αγανάκτηση κόντρα στην "αντιμνημονιακή" Ντίλμα, εμπλέκονται...νεοναζί
   in response to Φίλε, δεν ξέρω τι παίζεται, αλλά κάτι δεν πάει καλά. Τις προάλλες http://leninreloaded.blogspot.it/2013/06/blog-post_5220.html, κάτω από το σχόλιο μου, κάποιος με το ίδιο "όνομα" (Π.) δίνει τη διορθωμένη είδηση για τα αποτελέσματα της ΕΣΗΕΑ. Πίστεψα ότι παραλείφθηκε το "@" μπροστά από τη λέξη και δεν έδωσα σημασία. Μάλλον, κάποιοι έχουν πολύ χρόνο, αν και στο τέλος στήνουν δουλειές του ποδαριού. (Πράξε όπως θες με το παρόν μήνυμα, σχετικά με τη δημοσιοποίησή του ή μη.), by Π..
   WhatTheFuck
   on 6/24/13

   Διαγραφή
  13. Δεν έχεις βαρεθεί να τσακώνεσαι σε προσωπικό επίπεδο με όλους και με όλα; Ο παλιός γνωστός σου όποου βρεθεί και όπου σταθεί διατείνεται πως γράφει ασύστολα στο μπλοκ σου αλλα δεν τον παίρνεις πρεφα. on Βραζιλία: Καλύτερα να μην στηρίξουμε την αγανάκτηση κόντρα στην "αντιμνημονιακή" Ντίλμα, εμπλέκονται...νεοναζί
   in response to "Η αναγνωσιμότητα πέφτει, αφού οι άλλοι σχολιαστές διώχνονται και η χυδαιότητα των εναπομείναντων ικαονοποιείται από πιο κατάλληλες σελίδες όπως τη "lenin"reloaded κλπ." http://www.blogger.com/comment.g?blogID=81787152277490965&postID=7514386367468038190 Άφρισε λίγο ακόμα που εδώ δεν μπορείς να μπεις να δω κάτι... , by Αντωνης.
   Μπρεζνιεφικό απολίθωμα

   (ΠΛΑΣΤΟΠΡΟΣΩΠΙΑ)

   Διαγραφή
  14. ηξερα πως αν εγραφα σαν ντινος θα με εκοβες on Απίστευτο κι όμως αληθινό...
   in response to Δεν μου αρέσουν καθόλου τα βρέφη φρικασέ. Τα προτιμώ ξεροψημένα με πατάτες στον φούρνο., by Ntina.
   WhatTheFuck

   Διαγραφή
  15. Ουπς! Ποιος είναι αυτός που με πλαστοπροσωπεί (και που;), πανάθεμά με; Ενα προφίλ στο μπλόγκερ έχω και με το ίδιο παρανόμι (και μέηλ) σχολιάζω και σε μερικά ιστολόγια σαν και του Νίκου Σαραντάκου στο γουόρντπρες. Δεν έχω χρόνο να ξημεροβραδιάζομαι στο πισί, έχω και δουλειές.

   Διαγραφή
  16. Αντώνη, σε σχέση με τα σχόλια 6.44-6.50, εννοείς ότι πρέπει να ξέρω ποιοι είναι οι athemita και ιστοριοδίφης; Δεν παρακολουθώ τους διαδικτυακούς καβγάδες, σε διαβεβαιώνω. Ούτε τους Γάλλους φιλοσόφους παρακολουθώ.
   Και πώς να καταλάβω αν πλαστοπροσώπησαν κάποιον; Στο δικό μου το ιστολόγιο, μπορώ να το δω (από την IP, αλλά και πάλι αν ο άλλος είναι μυημένος στα κόλπα φαντάζομαι πως ούτε τότε).

   Διαγραφή
  17. Ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες και τις παραπομπές.

   Αντώνη, έχεις μπλέξει με παρανοϊκούς.

   Διαγραφή
  18. Εννοώ, κύριε Σαραντάκο, ότι σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, πριν κάνετε χιουμαράκι μαζί τους πρέπει να μάθετε ποιοι είναι, δηλ. τι πρεσβεύουν, και πώς λειτουργούν.

   Όχι ως χάρη σε μένα. Ως χάρη στον εαυτό σας. Για ρίξτε μια ματιά στο πιο κάτω που ήρθε χθες το βράδι για σας, πχ και αναρωτηθείτε από ποιον ήρθε:


   "Ο Νίκος ο Σαραντάκος είναι πίσω από τα προφίλ αθεμίτα και ιστοριοδίφης @Κάποιος που ξέρει on Το σκοτεινό παρελθόν της AFL-CIO: Οι μυστικές επεμβάσεις στην Ευρώπη, η χρηματοδότηση της πάλης ενάντια στα κομμουνιστικά συνδικάτα (Ι)
   in response to Έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τους Φώτη Μακρή και Μιχάλη Πίσσα? "Φωτογραφία του Irving Brown (στη μέση) από το Getty Images. Αριστερά του, ο έλληνας συνδικαλιστής Φώτης Μακρής. Δεξιά του ο κύπριος συνδικαλιστής Μιχάλης Πίσσας. Από το συνέδριο του International Confederation of Free Trade Unions. Φωτογράφος Loomis Dean." , by EG.
   Anonymous
   on 6/28/13"

   Διαγραφή
  19. χιουμαράκι=χιουμοράκι κάνατε μαζί τους. Για το ότι το παρόν ιστολόγιο είναι της CIA, βεβαίως βεβαίως...

   Διαγραφή
  20. Σε περίπτωση δε που δεν έχετε μπει καν στην περιέργεια, αθώος και άβγαλτος ων, για το με ποιους κάνετε χιουμοράκι για το Lenin Reloaded, έχω και απάνθισμα της παρεούλας που αποκτήσατε:

   http://leninreloaded.blogspot.com/2013/05/funny-games-iv.html

   Διαγραφή
  21. Όσο για τα συμπαθέστατα sock puppets με τα οποία συνομιλεί ο κύριος Αθέμιτα όταν δεν συνομιλεί με τον Omadeon και άλλες μεγάλες φιγούρες του πνευματικού ήθους, ο κος "Katanga" εμφανίζεται (και σας συζητά) άλλοτε χωρίς λινκ (http://athemita.wordpress.com/2013/06/11/και-δεν-έχουν-σφίξει-ακώμα-οι-ζέστες/#comment-9023) και άλλοτε με λινκ (http://athemita.wordpress.com/2013/06/11/και-δεν-έχουν-σφίξει-ακώμα-οι-ζέστες/#comment-9043) που παραπέμπει στο ανύπαρκτο σάιτ astanapane.com· το δε προφίλ του κου "666" (http://athemita.wordpress.com/2013/06/11/και-δεν-έχουν-σφίξει-ακώμα-οι-ζέστες/#comment-8998) μας παραπέμπει στο ανύπαρκτο σάιτ katastasiakialert.gr.

   Τώρα, εσείς μπορεί και να πιστεύετε ότι ο κος "Ιστοριοδίφης" δεν είναι sock puppet του ίδιου του κυρίου Αθέμιτα, όστις εμφανίζεται άλλοτε ως "Lenin Reloaded" (http://kondylis.wordpress.com/2013/03/01/1070/#comment-925), άλλοτε ως Trash, Modesto, waltendegewalt, spiral architect, συντηρητής ψυγείων, μηχανικός από την Ελευσίνα, κλπ κλπ,

   αλλά αυτό είναι δικαίωμά σας.

   Διαγραφή
  22. Να με συμπαθάς, Αντώνη, αλλά δεν έκανα κανένα "χιουμοράκι για το Lenin Reloaded" και σε παρακαλώ ή να τεκμηριώσεις αυτό που έγραψες ή να ζητήσεις συγνώμη.

   Όποιος καινούργιος σχολιαστής έρχεται *καλόπιστα* στο ιστολόγιό μου, τον υποδέχομαι με δυο λόγια, μια φιλοφρόνηση. Δεν ζητάω πιστοποιητικά φρονημάτων ούτε μπλέκομαι σε καβγάδες που τυχόν έχουν ανοίξει στη μπλογκόσφαιρα, ούτε καν επισκέπτομαι το ιστολόγιό τους, αν έχουν, παρά μόνο αν μού κινηθεί η περιέργεια. Βέβαια, πάνω από μία φορά μ' έχουν πάρει τα σκάγια όταν δυο επισκέπτες έχουν μεταφέρει στο ιστολόγιό μου τον καβγά τους που τον ξεκίνησαν αλλού, αλλά αυτά δεν μπορεί ποτέ να τ' αποφύγει κανείς.

   Οπότε, αν εσύ έχεις καβγά με τον Αθέμιτα, κι αν αυτός σε πλαστοπροσωπεί ούτε το ξέρω, ούτε θέλω να το μάθω, ούτε με νοιάζει. Αν θέλεις να μη σχολιάζω εδώ, πες το και θα γίνει, δεν θα χάσει και η Βενετιά βελόνι (είτε από τη μια είτε από την άλλη μεριά).

   Διαγραφή
  23. Μάλιστα. Άραγε θα αρχίσουμε συζήτηση περί φιλολογικής ερμηνείας τώρα;

   Προφανώς.

   Τα σχόλια στα οποία αναφέρομαι είναι τα κάτωθι:

   "Ιστοριοδιφης είπε

   28 Ιουνίου, 2013 στις 16:00
   Για λόγους τάξεως και επειδής θα αυτοκτονήσουν από μαράζι οι καταστασιακοί αν δεν τους αναγνωριστεί η πρωτιά:
   Από 24/06/2013 και ώρα 17 και μετά
   βρίσκεται το πλήρες κείμενο του http://902.gr/eidisi/apopseis-sholia/20642/kke-diadiktyo-kai-oi-paradohes-ton-mystikon-ypiresion
   με τα σωστά λινκς σε http://www.theonion.com/video/cias-facebook-program-dramatically-cut-agencys-cos,19753/
   στα Αθέμιτα:
   http://athemita.wordpress.com/2013/06/11/και-δεν-έχουν-σφίξει-ακώμα-οι-ζέστες/#comment-8991

   Μία παραλλαγή της είδησης που υπάρχει εκεί δίνει νέα διάσταση στο δημιουργικό μπλογκάρισμα(εκ του γκαρίζω):

   “Η πιο απλά, όπως το είπε ο διευθυντής της CIA Κρίστοφερ Ζαρντίνσκι, «το Leninreloaded είναι το όνειρο που έγινε πραγματικότητα, αφού εκεί μέσα όλοι βάζουν ip και προσωπικά δεδομένα, χωρίς ενδοιασμούς και προσφέρουν στην The Company (CIA) “ξεκούραστη”συλλογή δεδομένων»…”

   ToDo: Ο Απελάτης να ερωτηθεί στα ίσα αν διαβάζει καταστασιακούς ."

   "Sarant είπε

   28 Ιουνίου, 2013 στις 16:20
   50: Ωχ, δεν το είχα δει -τις προλαβαίνουμε τις αυτοκτονίες;"

   Στην κρίση του καθενός το τι συνιστά η απάντησή σας στο σχόλιο περί LR και CIA. Χιουμοράκι, ευγενική συμπεριφορά καθωσπρέπει οικοδεσπότη, ή άλλο τι.

   Διαγραφή
  24. Πράγματι, στην κρίση καθενός.
   Όπως είδες, έμεινα στη χρήσιμη πληροφορία του σχολίου (ότι υπήρχε προγενέστερη μνεία, πριν το αναφέρει ο Απελάτης) και αγνόησα τα άλλα.

   Διαγραφή
  25. «Όπως λένε, extraordinary claims require extraordinary proof, όσο πιο απίθανος ένας ισχυρισμός τόσο πιο γερές πρέπει να είναι οι αποδείξεις που παρουσιάζεις.»

   http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jun/29/speech-nsa-snowden-journalism
   http://www.wsws.org/en/articles/2013/06/29/army-j29.html
   http://www.wsws.org/en/articles/2013/06/29/cart-j29.html

   Μάστορας στην τρολική αντι-συνωμοσιολογία (με δασκάλα την «αντιφασίστρια» Φουρέστ, έτσι κύριε Ν.;). Ποιος έχασε την δημοκρατική του τσίπα... Αν, λέω εγώ τώρα, διαλυθεί η ΕΕ, ποιος θα πληρώνει τη σύνταξη τού Ν.; ---Το επαναστατικό ταμείο απόρων-ΕΚΜ.

   ΥΓ «Ελήφθη, ευχαριστώ», είπε η ΕΚ(Μ)διδόμενη και τσέπωσε το κατοστάρικο.

   Διαγραφή
  26. Ποια είναι η Φουρέστ δεν ξέρω. Ποιος έχασε τη δημοκρατική του τσίπα, ξέρω. Εσύ, που ανώνυμος κάνεις προσωπικές επιθέσεις σε κάποιον που γράφει με τ' όνομά του.

   Διαγραφή
  27. Μάλλον για την Caroline Fourest πρόκειται:

   http://fr.wikipedia.org/wiki/Caroline_Fourest

   http://en.wikipedia.org/wiki/Caroline_Fourest

   http://carolinefourest.wordpress.com/

   Περαστικός

   Διαγραφή
 3. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤ’ ΑΝΑΓΚΗΝ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ

  Αφεντικό, αφού έκλεισες τα σχόλια, δεν χρειάζεται να δημοσιευτεί, κράτησέ το όμως, σε παρακαλώ, ίσως χρειαστεί στο μέλλον.

  @ Νίκος Σαραντάκος

  Καλά κρασιά!

  @ Όλες κι όλους τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες


  […]

  Στη μακροχρόνια διαδρομή του, στην ιστορική του εξέλιξη, το γλωσσικό πρόβλημα έχει άμεση σχέση όχι μόνο με τις γενικότερες πολιτικές συνθήκες και το συσχετισμό των δυνάμεων στη συγκεκριμένη φάση ή περίοδο, αλλά με την ίδια την εξέλιξη και τη διαδοχή των κοινωνικοοικονομικών σχηματισμών.

  […]

  Το κίνημα του δημοτικισμού δεν ήταν ενιαίο στην κοινωνική του σύνθεση και κατά συνέπεια στους πολιτικούς στόχους. Περιέκλειε μέσα του όλες τις κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές αντιθέσεις του 20ού αιώνα.
  […]

  Στο κίνημα του δημοτικισμού ισχυρό αναδείχτηκε ισχυρό το λαϊκό ρεύμα που επηρεάστηκε από τη μαρξιστική ιδεολογία, από την επιστημονική κοσμοθεωρία του κομμουνισμού με φορέα το ΚΚΕ και τις συσπειρωμένες με αυτό ριζοσπαστικές πνευματικές δυνάμεις του τόπου. Ο ριζοσπαστικός αυτός δημοτικισμός είχε βαθύτερη ουσία, αντανακλούσε την ωρίμανση μιας γενικότερης αναγέννησης της ελληνικής κοινωνίας, πλευρά της οποίας ήταν και το γλωσσικό ζήτημα. Ένα μέρος του ρεύματος αυτού που βρισκόταν κάτω από την επιρροή της δράσης του ΚΚΕ συνέδεε το δημοτικισμό με την πάλη για κοινωνικές ανατροπές, για το σοσιαλισμό.

  Η κομμουνιστική αντίληψη για το γλωσσικό, ευρύτερα η ριζοσπαστική αντίληψη που διαμορφώθηκε, σε καμία περίπτωση δεν πρέσβευε την αντιπαράθεση, τον πόλεμο και τον διχασμό με την αρχαία κλασσική γραμματεία. Αντιπάλεψε τις θεωρίες και πρακτικές σύμφωνα με τις οποίες η μελέτη της γραμματείας του αρχαίου κόσμου εναρμονίζεται με τους σύγχρονους στόχους της κυρίαρχης τάξης, επειδή, δήθεν, τις ιδέες και αξίες που πρόβαλε τις θεωρούσε αιώνιες, αναλλοίωτες. Συγκρούστηκε με τις επιλογές εκείνες, που ταύτιζαν τη μελέτη των αρχαίων έργων μόνο με τη μελέτη της γλώσσας, κυρίως ως Γραμματική και Συντακτικό, αποσπασμένη από τη μελέτη των οικονομικών, γενικότερα των κοινωνικών σχέσεων και της αντανάκλασής τους στο εποικοδόμημα. Αντιτάχτηκε στην επιλεκτική διδασκαλία ορισμένων αρχαίων κειμένων με βάση τις ανάγκες της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής, χωρίς προσέγγιση του παρελθόντος μέσα στο συγκεκριμένο κοινωνικοϊστορικό πλαίσιο. Αντιπάλεψε τη λογοκοπία και το ρητορισμό, υποστήριξε την ανάγκη η γλώσσα να αντιπροσωπεύει τη σημερινή ζωή, τις ανθρώπινες πνευματικές κατακτήσεις, να βοηθά στην ικανότητα για κατανόηση του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος, των κοινωνικών σχέσεων.

  Εξαιτίας και των συνθηκών που διαμορφώθηκαν μεταπολεμικά στην Ελλάδα, των διώξεων που υπέστησαν οι κομμουνιστές διανοούμενοι, το ΚΚΕ δεν μπόρεσε, σ’ αυτές τις συνθήκες, να δώσει συνέχεια στη μεγάλη παρακαταθήκη που άφησαν στο γλωσσικό ο Δημήτρης Γληνός, ο Κώστας Βάρναλης κ. ά.

  […]

  (Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ. Β΄ Τόμος. 1949–1968. Τέταρτη Έκδοση, «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα 2012, σσ. 489–492 (3.Β.9. Η καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας. Ορισμένα συμπεράσματα για το γλωσσικό ζήτημα). H υπογράμμιση με ημίμαυρα είναι δική μου — Μη Απολιθωμένος κ.λπ. )

  Καλό Σαββατοκύριακο!

  Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μα θα τρελαθούμε όλοι μας εδώ μέσα (κάτι είπε η EG για παρανοϊκούς);

  Ο Σαραντάκος δημοσιεύει στο ιστολόγιό του αντιΚΚΕ προβοκατόρικο σχόλιο που στα ίσια λέει πως το LR κι ο Αντώνης βρίσκονται στην υπηρεσία της CIA, μετά ο Σαραντάκος χαριεντίζεται σαν να μην τρέχει τίποτα με τον προβοκάτορα που ’γραψε το σχόλιο αυτό κι όταν ο Αντώνης επισημαίνει και δίκαια στηλιτεύει (πάρα πολύ ευγενικά νομίζω) την προβοκάτσια αλλά και την ανοχή του Σαραντάκου, βγαίνει ο τελευταίος και απαιτεί κι από πάνω από τον Αντώνη να του ζητήσει συγνώμη που δικαιολογημένα διαμαρτυρήθηκε;

  Τι πράγματα είναι αυτά;

  Ή μήπως πρέπει να πει κανείς ότι αυτά είναι τα ήθη και τα έθιμα των ΣΥΡΙΖΑίων;

  Μου φαίνεται πως πραγματικά δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι αν ο Αντώνης δεν θελήσει να σχολιάζει εδώ ο Σαραντάκος…

  Μνήμων ουκ αμνήμων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όσο χρεώνεται ο Αντώνης τα σχόλια διαφόρων εδώ (του δικού μου συμπεριλαμβανομένου), άλλο τόσο χρεώνομαι εγώ τα σχόλια που γίνονται στο ιστολόγιό μου. Υπεύθυνος είμαι μόνο για τα άρθρα μου και τα σχόλιά μου. Μεγάλα παιδιά είναι οι άλλοι.

  Αλλά για τη Βενετιά και το βελόνι, ας πει το αφεντικό του ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κυριε Σαραντακο,αν εγω γραψω στο ιστολογιο σας καποιο προσβλητικο σχολιο για καποιον γνωστο σας,θα μου απαντησετε με χιουμορ αγνοωντας τη χοντροκπια μου?

  Προλεκαλτ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ δεν έχω καμία απαίτηση αυτού του είδους από τον κύριο Σαραντάκο, μην παρεξηγηθώ. Αυτού του είδους τις προσδοκίες τις είχα προ αμνημονεύτων, πριν κατανοήσω πλήρως τι εστί ταξική πάλη.

   Εγώ απλώς θέλησα να ενημερώσω τον κο Σαραντάκο ότι οι νέοι του σχολιαστές δεν ανήκουν στο χώρο της "αριστεράς", ούτε καν της ντεμέκ αριστεράς. Και ότι αν και δεν έχω ποτέ σχολιάσει στο ιστολόγιό του, έχω ματάκια και βλέπω.

   Διαγραφή
  2. Προλεκάλτ: Εξαρτάται. Δοκίμασε και θα δούμε. Πάντως σε τούτο εδώ το ιστολόγιο έχουν γίνει αρκετά άκρως προσβλητικά σχόλια εις βάρος μου (ακόμα από το 2012, πριν σχολιάσω εδώ) και δεν είδα τον υπεύθυνο του ιστολογίου να καυτηριάζει κάθε φορά τη χοντροκοπιά.

   Αντώνης: Ελήφθη, ευχαριστώ.

   Διαγραφή
  3. Ηθελα απλως να πω οτι οταν συμμετεχεις σε διαλογο με καποιον ,τον αποδεχεσαι ως συνομιλητη σου,αρα θεωρεις αποδεκτα και τα λεγομενα του-η εστω συζητησιμα(εκτος και αν εκφρασεις την διαφωνια σου γι αυτα που λεει).Επομενως η λογικη"νιπτω τας χειρας μου,δεν ευθυνομαι για τα λεγομενα τριτων",δεν ισχυει οταν μπαινεις στη διαδικασια να συζητας μαζι τους.Θα δεχομουν αυτο που λεει ο κυριος Σαραντακος αν αγνοουσε τα σχολια και δεν εμπαινε σε διαδικασια διαλογου.

   Εγω,ας πουμε,δεν θα καταδεχομουν να συζητησω με καποιον που ισχυριζεται οτι πχ οι γυναικες ειναι οντα κατωτερα,παρα μονο για να αντικρουσω την αποψη αυτη.

   Τουλαχιστον ετσι το βλεπω εγω ,μπορει να κανω και λαθος

   Προλεκαλτ

   Διαγραφή
 7. Για τον Μιχάλη Πισσά (και όχι Πίσσα), το έτερο εικονιζόμενο με τον Irving Brown:


  *Μιχάλης Πισσάς: Πρώην Γ.Γ της ΣΕΚ.
  Ο Μ. Πισσάς ανέλαβε το πηδάλιο της ΣΕΚ στις δύο πιο πολυτάραχες περιόδους της κυπριακής νεότερης ιστορίας, το 1946 (δύο μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της) έως το 1961 και το 1968-1971. Συνέδεσε την πολιτική και συνδικαλιστική του δράση με τις κρισιμότερες φάσεις του Κυπριακού.


  Υπήρξε σύμβουλος του Εθνάρχη Μακαρίου στον αγώνα για απελευθέρωση και αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού.
  Το 1956, ένα χρόνο μετά την έκρηξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ ταυτόχρονα με την εξορία του Εθνάρχη Μακαρίου, το αποικιοκρατικό καθεστώς με απόφαση του Άγγλου κυβερνήτη τον συνέλαβε και τον έκλεισε στα κρατητήρια. Ύστερα από πολλά διαβήματα και διαμαρτυρίες και χάρη στη δυναμική παρέμβαση των Διεθνών Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων, απελευθερώθηκε και μετέβη στις Βρυξέλλες. Εκεί εργοδοτήθηκε από τη Διεθνή και συνέχισε το διαφωτιστικό του έργο μέχρι την απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, οπότε εγκαταστάθηκε στην Αθήνα προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο Γραφείο της Εθναρχίας.
  http://disdaimona.blogspot.com/2013/06/afl-cio.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για όποιον ψάχνει στο γκουγκλ για τον Πισσά και δεν βρίσκει πολλά στοιχεία, να τον ψάξει με το πραγματικό του όνομα, που ήταν "Μιχαλάκης Πισσάς". Τον καιρό εκείνο οι άνθρωποι δεν ντρέπονταν να χρησιμοποιούν το υποκοριστικό τους, ιδίως στην Κύπρο.

   Διαγραφή
 8. Δεν είναι όλα τα δάχτυλα του χεριού ίδια και ίσα, ούτε καθένας από μας δουλεύει σε κάποια κολεχτίβα, ούτε σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Θα ήταν παράδοξα όλα αυτά άλλωστε. Δουλεύουμε (όσοι δουλεύουμε ακόμα) εντός του καπιταλιστικού συστήματος σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις με αφεντικά και εργάτες. Παλεύουμε όσο μπορούμε καθείς απ' το μετερίζι του και ανάλογα με τις δυνάμεις του. Σκεφτόμαστε και αναλύουμε με διαφορετικό volume ο καθένας, αλλά όλοι μας ζούμε το ντεζαβού της ιστορίας

  Ο Σαραντάκος -τουλάχιστον απ' ότι έχω καταλάβει- σχολίασε εδώ το ύφος του κειμένου της Αλέκας στην ομλία της στη Βουλή, όχι σε επίπεδο προθέσεών της αλλά σε γλωσσολογικό και ιστορικό επίπεδο, θέτοντας το ερώτημα "αν είχε σχέση η ΕΡΕ με το παρακράτος", αν και η Αλέκα καταφανώς μιλούσε για τον Καραμανλή σαν προσωπικότητα, βαζοντας διάφορα ειδησεογραφικά-ιστορικά τεκμήρια.

  Θα μου πείτε ότι, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, από την άλλη δεν πρέπει να κοιτάμε που θα σκοντάψει εννοιολογικά κάποιος, ειδικά αν αυτός είναι ο επί 22 χρόνια ΓΓ του ΚΚΕ. Έτσι κι αλλιώς επειδή το ΚΚΕ είναι πάντα προσεκτικό και σχολαστικό στις διατυπώσεις του, ένα κόμμα παραπάνω, μια παύση, ή μια λεκτική-φραστική ασάφεια (ειδικά απ' τον πρώην ΓΓ του) τα περιμένουν σαν βούτυρο στο ψωμί τους. Έτσι κι έγινε και δεν είναι η πρώτη φορά.

  Για τα υπόλοιπα, όπως την παρέμβαση της παρέας των αθέμιτων στο μπλογκ του Σαραντάκου τα αντιπαρέρχομαι, όπως θαρρώ ότι, τα αντιπαρήλθε κι αυτός. Άλλωστε πολλά φασιστοειδή παντός τύπου με πολλά παρανόμια παρεισφρύουν κατά καιρούς στο μπλογκ του, άλλοι σχολιαστές τους δίνουν, άλλοι δεν τους δίνουν σημασία.
  Κάτι τέτοιους τύπους "sui generis αριστερούς" (και καλά!) σαν τους πρώτους στο πανεπιστήμιο τους έβλεπα συγκαταβατικά. Μετά από χρόνια βλέποντας την όχθη που τελικά διάλεξαν άλλαξα γνώμη ... εννοείται.

  Υ.Γ.: “Ο διάλογος μεταξύ ετεροφρόνων είναι αδύνατος και μεταξύ ομοδόξων περιττός”.
  Παναγιώτης Κονδύλης (1943-1996)


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. spiral architect30 Ιουνίου 2013 - 11:37 π.μ: “Ο Σαραντάκος -τουλάχιστον απ' ότι έχω καταλάβει- σχολίασε εδώ το ύφος του κειμένου της Αλέκας στην ομλία της στη Βουλή”

   Ο κύριος Σαραντάκος ούτε το ύφος σχολίασε (σαφώς ειρωνικό), ούτε "τα επίπεδα γλώσσας και τα είδη ύφους" (όπως λένε οι περί τα φιλολογικά) στο λόγο της αναγνώρισε.

   Το μόνο που σχολίασε ήταν ότι η Αλέκα ΑΘΩΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΡΕ, αφού δεν είχε υπόψη της την τότε (24/5/1963) ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ.

   Ο κύριος Σαραντάκος της (λεξι)θήραθεν (με ήτα πάντα) παιδείας μας παρεμβαίνει με λογικά άλματα ανακυκλώνοντας τη σχετική φιλολογία Λαμπρών «δημοσιογράφων».

   Καλό είναι νομίζω (και χρήσιμο) να ασχοληθεί και λίγο με τα ιδεολογικά σαρδάμ άλλων και να μη Σ(φ)ΥΡΙΖΑδιάφορα.

   Υ.Γ. 1
   Από πότε εφαρμόζετ-αι/ε σαβουάρ βιβρ σε παρεισφρέοντα φασιστοειδή;

   Υ.Γ. 2
   Γιατί δεν πρόταξες τον Κονδύλη; Θα είχες αποφύγει τα όσα προηγήθηκαν του υστερογράφου σου (και των δικών μου).

   Διαγραφή
  2. @spiral architect
   «Σκεφτόμαστε και αναλύουμε με διαφορετικό volume ο καθένας»
   Στο παρόν blog ο Νίκος Σαραντάκος σκέφτεται και αναλύει μόνο για το ΚΚΕ και τα «ολισθήματά» του, τις «ελλείψεις» και τα «κουσούρια» του.
   Γνωρίζοντας λοιπόν όλοι ότι γράφει στην Αυγή, αυτή η συμπεριφορά κάνει κάποιον να σκέφτεται ότι ο τύπος είναι υποκριτής και πάσχει από στρουθοκαμηλισμό.
   Δεν μπορεί να μην κάνει αυτούς τους συνειρμούς και ο ίδιος του! Εκτός αν είναι τρελός, που δεν το νομίζω.
   Οπότε για να συνεχίζει να παρουσιάζεται εδώ με το ίδιο τέμπο, προφανώς έχει κρυμμένο άσο στο μανίκι του, που κάποια στιγμή θα μας τον τρίψει στη μούρη.
   Εως τότε ας κάνουμε ανώνυμη υπομονή είτε δουλεύουμε σε κολεχτίβα είτε παλεύουμε από κάποιο μετερίζι.


   «τα περιμένουν σαν βούτυρο στο ψωμί τους»
   Ποιοί? Τα υπόλοιπα δάχτυλα του χεριού που δεν είναι όλα ίδια?


   «Ο διάλογος μεταξύ ετεροφρόνων είναι αδύνατος και μεταξύ ομοδόξων περιττός»
   Μεγάλη σοφία επιβεβαιωμένη από τη ζωή, που δείχνει ότι τα φρονήματα κάποιου αλλάζουν με το ξύλο και μόνο.

   Διαγραφή
  3. @EG

   Οπότε για να συνεχίζει να παρουσιάζεται εδώ με το ίδιο τέμπο, προφανώς έχει κρυμμένο άσο στο μανίκι του, που κάποια στιγμή θα μας τον τρίψει στη μούρη. ———>

   Μπορείς περίπου να υποθέσεις για τι λογής «κρυμμένο άσο» πρόκειται;

   Αποψιλωμένος και ψυλλιασμένος

   Διαγραφή
  4. Ψυλλιασμένε
   Ψυλλοι στα αυτιά σου μπήκανε... Τόση εμπιστοσύνη έχεις στο κόμμα σου ;-)
   Δηλαδή δεν είναι πιο πιθανό να είναι αυτός τρελός ή πιο απλά υποκριτής?
   Ο πρώτος ή ο τελευταίος Αριστερός θα είναι?

   Διαγραφή