Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013

Κανένα ΜΜΕ, εκτός «Ρ» και «902», στη συνέντευξη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για τη Ναυπηγική Βιομηχανία

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για τη Ναυπηγική Βιομηχανία, στο πλαίσιο των δράσεων για το συντονισμό των εργαζομένων ενάντια στη διάλυση των ναυπηγείων. Η συνέντευξη αναβλήθηκε καθώς στο χώρο της συνέντευξης δεν παραβρέθηκε κανένα μέσο ενημέρωσης με εξαίρεση τον «Ριζοσπάστη» και τον «902».

Με ανακοίνωσή του το ΕΚ Πειραιά τονίζει: «Καταγγέλλουμε τη στάση των ΜΜΕ και της κυβέρνησης, την προσπάθεια φίμωσης του συνδικαλιστικού και λαϊκού κινήματος (...) Το μόνο που μας προβάλλουν είναι η ανάπτυξη που έχει κάνει η Cosco, χωρίς όμως να μιλάνε για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας εκεί, χωρίς δικαιώματα, χωρίς δημοκρατία και ούτε λόγος για Σωματείο ή για τις 30.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν εξαιτίας της».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά, Νίκος Ξουράφης, θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για το θέμα της Ναυπηγικής Βιομηχανίας με πρώτο σταθμό την ανοιχτή συγκέντρωση - συλλαλητήριο όλων των εργαζομένων του κλάδου τη Δευτέρα 1η Ιούλη στις 6 μ.μ. στο ΕΚΠ και στη συνέχεια στις 7 Ιούλη με εκδήλωση - συναυλία στις 8 μ.μ. στο λιμάνι του Πειραιά.
902

20 σχόλια:

 1. Σιγά μην πάνε !!!! Τι είναι ενα Εργατικο Κέντρο μπροστα στον ΤΑΡ τον ΝΑΜΠΟΥΚΟ στις γερανογέφυρες της ΚΟΣΚΟ στον ανασχηματισμό.... την ΔΗΜΑΡ που θα επαναπατριστει ; ή όχι;;;;
  Τι να λενε και οι εργαζόμενοι και τα προβλήματά τους !!!!!! άνευ ουσίας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η απεργιακή ΕΡΤ δεν μπορούσε να παρευρεθεί?

  Και μετά θα ρωτάνε όταν έρθουν τα ΜΑΤ που είναι ο κόσμος?
  johngr1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Tο προσωπικό της ΕΡΤ δεν μπορεί να βγει πλέον με τον εξοπλισμό του (αυτοκίνητα, κάμερες κλπ) εκτός του κτιρίου της ΕΡΤ. Έκανε όμως αφιέρωμα για την προβλήτα 3 της Κόσκο και τις συνθήκες εργασίας (είχε και τον αντίλογο δηλαδή) στο ιντερνετικό δελτίο των 18:00.

   Διαγραφή
  2. Και οι δημοσιογραφοι είναι κλειδωμενοι μέσα στο κτήριο και δεν μπορούν να βγουν εξω

   Johngr1973

   Διαγραφή
 3. Ένα εργατικό κέντρο τι να σου κάνει, να'τανε καμιά δωδεκαριά ομοσπονδίες, μάλιστα: http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=26/6/2013&id=14654&pageNo=12&direction=1
  Έφη Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στο λινκ που έβαλε η Έφη - 1

   (..)«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΓΙΑ ΟΙΥΕ
   Αποφασίζουν πίσω από την πλάτη των εργαζομένων

   Ανακοίνωση - καταγγελία για τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) σε «πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», χωρίς να έχει συζητηθεί στα όργανα και χωρίς καμία σχετική απόφαση, εξέδωσε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία ΟΙΥΕ» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

   Η ανακοίνωση της «ΔΑΣ ΟΙΥΕ» έχει ως εξής:

   «Μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης πληροφορηθήκαμε ότι η Ομοσπονδία συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, στο τσουνάμι των ανέργων και της μνημονιακής πολιτικής. Σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ προαναγγέλλουν συλλαλητήριο με τη σύμφωνη γνώμη και της ΟΙΥΕ για τις 29/6/2013, συμφώνησαν και προτείνουν μάλιστα "πολιτική απεργία".

   Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

   1. Πότε συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή, η διοίκηση της ΟΙΥΕ και πήρε απόφαση έστω και κατά πλειοψηφία για τη συμμετοχή ή όχι της ΟΙΥΕ σε ένα τέτοιο συντονιστικό, με δεδομένο ότι πέρα από τη σύγκληση της ΟΙΥΕ σε σώμα στις 4/4/2013 δεν είχε συνεδριάσει ποτέ άλλοτε μέχρι τις 14/6/2013 χωρίς να μπει τέτοιο θέμα;

   2. Προφανώς έχουν "γράψει" στα παλαιά των υποδημάτων τους τα όργανα που αποφασίζουν για την πορεία της ΟΙΥΕ (Εκτελεστική Επιτροπή, διοίκηση, ΔΣ Σωματείων) θεωρώντας ότι είναι τσιφλίκι τους για να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις της "Αυτ. Παρέμβασης", που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

   3. Μιλούν για την αντιμετώπιση της μνημονιακής πολιτικής οι παρατάξεις ΕΜΕΙΣ - ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΑΚΕ, αυτές που στηρίζουν τα μνημόνια, που ακόμα και σήμερα υπερασπίζονται την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων, του 8ωρου, της σταθερής δουλειάς, δουλειάς με δικαιώματα.

   4. Ανησυχούν για τους ανέργους όταν οι ίδιοι κάνουν τα στραβά μάτια στις απολύσεις που γίνονται και είναι χιλιάδες. Πρωτοστατούν στις μειώσεις μισθών που έχουν γίνει και ξεπερνούν το 30%, αποτέλεσμα των συμβάσεων που έχουν υπογράψει με μειώσεις μισθών στο εμπόριο, στους ναυτιλιακούς υπαλλήλους.

   5. Είναι τυχοδιώκτες, προτείνουν απεργία και μάλιστα πολιτική όταν τα συνδικαλιστικά τους στελέχη από τα σούπερ μάρκετ και άλλους χώρους δουλειάς είναι μονίμως απεργοσπάστες, όπως έκαναν και στην απεργία για την ΕΡΤ στις 13/6/2013, είναι τα μάτια και τα αυτιά της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα γι' αυτό και στήριξε απλόχερα την "Αυτ. Παρέμβαση" με 100 αντιπροσώπους στα συνέδρια της ΟΙΥΕ και του ΕΚΑ».(..)Ilief

   Διαγραφή
  2. Στο λινκ που έβαλε η Έφη - 2

   ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7506458&publDate=27/6/2013 )
   (..)«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ»
   Χρησιμοποιούν τη ΓΕΝΟΠ για επικοινωνιακά παιχνίδια

   Τη σύσκεψη που διοργανώθηκε πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων και χωρίς να συνεδριάσει κανένα όργανο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ καταγγέλλει και η παράταξη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας ΔΕΗ» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) και με ανακοίνωσή της σημειώνει:

   «Με έκπληξη διαβάσαμε μέσα από γνωστή ιστοσελίδα συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ και σε άρθρο στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ότι την Πέμπτη 20 ΙΟΥΝΗ 2013 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ομοσπονδιών με τη συμμετοχή της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

   Σε αυτήν αποφασίστηκε εκτός των άλλων συλλαλητήριο στις 29 ΙΟΥΝΗ 2013, κάλεσμα να αποφασίσουν οι διοικήσεις τους για γενική "πολιτική" απεργία για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της κυβέρνησης που το εφαρμόζει.

   ΡΩΤΑΜΕ:

   Πότε και σε ποια συνεδρίαση το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ πήρε απόφαση (Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως ούτε άλλες ομοσπονδίες που συμμετείχαν είχαν πάρει απόφαση) με συμφωνία ποιου πήγε σε αυτή την σύσκεψη και να συμφωνήσει σε τι; Το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ έχει να συνεδρίαση στην ουσία πάνω από 5 μήνες. Αυτή είναι η δημοκρατία τους; Χρησιμοποιούν τη ΓΕΝΟΠ για επικοινωνιακά παιχνίδια;

   Αυτοί που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη και υπέγραψαν τη διακήρυξη, κάλεσαν σε γενική πολιτική απεργία. Να απαντήσουν τι έκαναν στο χώρο της ΔΕΗ για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 13-6-2013 ενάντια στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που είχε ελάχιστη συμμετοχή και ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ; ...ΤΙΠΟΤΑ.

   Ενώ καλούν σε ανατροπή του «μνημονίου και της κυβέρνησης που το εφαρμόζει» οι ίδιοι υπέγραψαν ΣΣΕ που εφαρμόζει ακριβώς ό,τι το μνημόνιο προέβλεπε, έχουν βάλει την υπογραφή τους να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ανοίγοντας το δρόμο στην τελική ιδιωτικοποίηση.

   Σήμερα βρίσκονται στην τελική ευθεία οι διεργασίες για τον πλήρη διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ, την παραχώρηση της εμπορίας σε θυγατρική υπό τον ΚΟΠΕΛΟΥΖΟ. Θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ για να οργανώσει την πάλη ώστε να μην περάσουν αυτά τα μέτρα ή θα συγκαλούνται συντονιστικά με διάφορες μορφές που θα εξυπηρετούν τα επικοινωνιακά παιγνίδια και τις επιδιώξεις του ΕΑΜΕ, της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ και όχι την οργάνωση του αγώνα;

   Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική που δίνει διέξοδο στην κρίση προς όφελος του κεφαλαίου προβάλλοντας τις δικές τους ανάγκες και όχι να βάλουν πλάτη όπως κάνουν με τις θέσεις τους αυτές οι ηγεσίες για να αλλάξει ο διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής.

   Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν πρέπει να επιτρέψουν να ξαναπαιχτεί το ίδιο έργο στις πλάτες τους».(..)Ιlief

   Διαγραφή
  3. ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7506505&publDate=27/6/2013 )
   Στο λινκ που έβαλε η Έφη – 3α

   ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
   Καταγγέλλει μεθοδεύσεις για το στήσιμο του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού

   Τις μεθοδεύσεις από κάποιες ομοσπονδίες και την προσπάθειά τους να χρησιμοποιηθεί η τελευταία σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ ως «Δούρειος Ιππος» για να στήσουν ένα συντονιστικό όργανο Δευτεροβάθμιων Σωματείων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που θα υπηρετεί τη νέα συνταγή διαχείρισης της ίδιας αντεργατικής πολιτικής και θα ποδηγετεί το κίνημα σε αυτή, προς δόξαν του «νέου» κυβερνητικού συνδικαλισμού, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας. Η Ομοσπονδία, αφού υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη στις 20 Ιούνη δεν ήταν της ΑΔΕΔΥ, ούτε είχε το περιεχόμενο που είχε αποφασιστεί από την Εκτελεστική της Επιτροπή, δηλαδή συζήτηση για απολύσεις, διαθεσιμότητες, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καταργήσεις Νομικών Προσώπων κ.λπ., σημειώνει στην ανακοίνωσή της:

   «Ως Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) δεχτήκαμε πρόσκληση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ για σύσκεψη στα γραφεία της με τους προέδρους των Ομοσπονδιών στις 20-6-2013 για να συζητήσουμε πώς θα φρενάρουμε το τσουνάμι των απολύσεων, που άρχισε από την ΕΡΤ και θα ακολουθήσει και σε όλο το δημόσιο τομέα. Στη συνέχεια δεχτήκαμε και νέα πρόσκληση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ ότι η εν λόγω σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

   Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με τη σύσκεψη αυτή χρησιμοποιήθηκε ως "Δούρειος Ιππος" από κάποιες Ομοσπονδίες (π.χ. ΠΟΕ - ΟΤΑ, ΟΙΥΕ) για να στήσουν ένα συντονιστικό όργανο Δευτεροβάθμιων Σωματείων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που θα προχωρήσει σε προκήρυξη πολιτικής απεργίας με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης...
   Εχουμε, λοιπόν, συνάδελφοι, να παρατηρήσουμε τα εξής: -συνέχεια-

   Διαγραφή
  4. -συνέχεια-( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7506505&publDate=27/6/2013 )
   Στο λινκ που έβαλε η Έφη – 3β
   ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
   Καταγγέλλει μεθοδεύσεις για το στήσιμο του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού

   (..)1) Αυτή δεν ήταν σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ, ούτε είχε το περιεχόμενο που είχε αποφασιστεί από την Εκτελεστική της Επιτροπή (συζήτηση για απολύσεις, διαθεσιμότητες, ΠΝΠ, καταργήσεις Νομικών Προσώπων κ.λπ.). Ηταν σύσκεψη της ΠΟΕ - ΟΤΑ και ιδιαίτερα των παρατάξεων της "στριμωγμένης" ΠΑΣΚΕ, της "Αυτόνομης Παρέμβασης" (ΣΥΡΙΖΑ) και των "Παρεμβάσεων" (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), με περιεχόμενο την ανατροπή της κυβέρνησης...

   2) Ηταν ολοφάνερο ότι οι εκπρόσωποι των περισσότερων ομοσπονδιών δεν εξέφραζαν με τις τοποθετήσεις τους τα όργανα από τα οποία προέρχονταν, αφού ούτε τέτοιες συζητήσεις έχουν γίνει, ούτε τέτοιες αποφάσεις έχουν πάρει... Παρ' όλα αυτά στη συνέχεια (21-6-13) είδαμε στα site να κυκλοφορεί ανακοίνωση - δελτίο Τύπου υπογραμμένο από 12 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, που είχαν πάρει απόφαση να συμμετέχουν σε συγκεκριμένες δράσεις...

   3) Η στάση του προεδρείου της σύσκεψης ήταν απαράδεκτη απέναντι σε όποιον εξέφραζε άλλη άποψη. Ετσι έκανε και απέναντί μας όταν ο εκπρόσωπός μας άσκησε κριτική στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ για τον προσανατολισμό και τη στάση της όλα τα τελευταία χρόνια.

   Επιχείρηση καπελώματος

   Συνάδελφοι, δεν είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια συντονισμού σωματείων και μάλιστα και με τον ιδιωτικό τομέα που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, αλλά είμαστε αντίθετοι:

   -- Σε κάθε προσπάθεια που γίνεται να αναδειχτούν στους εργαζόμενους μόνο τα αποτελέσματα της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής και να κρυφτούν οι αιτίες και οι υπεύθυνοι των προβλημάτων μας.

   -- Σε κάθε προσπάθεια καπελώματος του κινήματος και προώθησης του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού..., που θέλει το συνδικαλιστικό κίνημα να αποτελέσει το γρανάζι για να αντικατασταθεί η σημερινή κυβέρνηση από μια άλλη παραλλαγή της, με άλλο βέβαια μείγμα διαχείρισης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, μέσα όμως στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου!!

   -- Σε κάθε προσπάθεια να γίνουμε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ, στους
   σημερινούς "ανένταχτους", "ακηδεμόνευτους" και "αντιμνημονιακούς" συνδικαλιστές, ηγέτες των παρατάξεών τους, που ήταν οι χτεσινοί στυλοβάτες των κυβερνήσεων, της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, των κοινωνικών διαλόγων και του συμβιβασμού με το ρεαλισμό, το εφικτό και τη μοιρολατρία.

   Εξάλλου, οι πρωτεργάτες αυτού του συντονισμού είναι οι ίδιοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι το κίνημα διασπασμένο, όπως έκανε η ΠΟΕ - ΟΤΑ με τα 18 σωματεία που απέκλεισε από το τελευταίο συνέδριό της, γιατί έδωσαν δικαίωμα ψήφου στους συμβασιούχους συναδέλφους, που υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις με μειώσεις στους μισθούς, που συγκαλύπτουν την απεργοσπασία και δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την ουσιαστική οργάνωση των εργαζομένων σε γραμμή ρήξης με τα συμφέροντα των δημάρχων, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των πολυεθνικών.

   Πολιτικές απεργίες (!!!) με ποσοστά συμμετοχής 5-10% για να πέσει η κυβέρνηση (και μετά;), και απεργοσπαστικές δυνάμεις που πρωταγωνιστούν στο δήθεν συντονισμό σωματείων, λειτουργούν εντελώς αποπροσανατολιστικά και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια ριζοσπαστικοποίησης και χειραφέτησης εργατικών δυνάμεων.

   Συνάδελφοι, για εμάς ο συντονισμός για να οδηγεί στη λύση των προβλημάτων και τη διέξοδο πρέπει να οργανώνεται από τα κάτω, να έχει μαζικά χαρακτηριστικά και να παλεύει για τα προβλήματα με ταξικό προσανατολισμό, για την ανατροπή κάθε αντιλαϊκής πολιτικής».(..)Ilief

   Διαγραφή
 4. το αυτο συμβαινει και με τον Κατσελη που κλεινει και αφηνει 500 εργαζομενους στο δρομο. Ουτε ΑΚ ουτε ανταρυσα ουτε συριζα ουτε ΕΠΑΜ ουτε αλλου ειδους αλληλεγγιοι στην πυλη. Ουτε ο Γλεζος να βγαζει πυρινους λογους Μονο το ΠΑΜΕ Λογικο αυτοι ειναι εργατες μπλε κολλαρα και η επαφη μαζι τους λερωνει ασε που καποιος πρπει να πληρωσει την κριση ωστε η εργατικη αριστροκρατια να εχει λιγο φαγακι στο πιατο της

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και μιας και το ανέφερε ο Άναυδος, κοίτα να δεις κάτι πράγματα (με αφορμή την αναφορά του στους εργαζόμενους του Κατσέλη του ομίλου Δαυίδ:
   http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7506967
   και εγώ ο έρμος που νόμιζα ότι δεν είναι στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξης η ψωροκώσταινα...

   Διαγραφή
  2. Για τον Κατσέλη κλπ εταιρείες Holdings ισχύει το "Grow or die".
   Η ΑΠΑΤΗ της, και καλά, "ανάπτυξης"...
   Aυτού του τύπου οι "εταιρείες" Holdings, συμμετοχών, private equity's κλπ μορφών, όπως πχ αυτή του Βγενόπουλου, σαρώνουν υγιείς επιχειρήσεις με σταθερή πελατεία και κερδοφορία και τις εντάσσουν σε μια διαδικασία αρμέγματος μέχρι τελικής εξάντλησης. Ενίοτε, το κάνουν απλά για να καταπιούν τον ανταγωνισμό.
   Κατόπιν μεταβιβάζουν το νέο ενισχυμένο σχήμα, σε άλλες εταιρείες - υποτιμητικής κερδοσκοπίας, οι οποίες με τραπεζικό δανεισμό τις "εξορθολογίζουν" με πωλήσεις assets, απολύσεις κλπ και τις ξαναμαναμεταπωλούν σε επόμενο κερδοσκόπο "επενδυτή" για να συνεχιστεί ο κύκλος της απάτης...
   Στην περίπτωση του Κατσέλη ( Nutriart Holdings) ο κύκλος κόπηκε, καθώς στην ρημαγμένη Ελλάδα κανείς δεν "επενδύει" ίδια κεφάλαια μόνο, χωρίς τραπεζικό δανεισμό και κυρίως με καταρρέουσα την εσωτερική ζήτηση για προϊόντα.
   Η πραγματική οικονομία ανέδειξε το ισχυρό brand του Κατσέλη, η "μεγέθυνση" από τo ισχυρό consortium , Tinola Holding SA (και Thrush Investment Holding Ltd) των Δαυίδ - Λεβέντη, (που τον πρώτο τον διόρισαν πρόεδρο του ΔΣ της Γιουρομπανκ!) το κλείνει.
   Τζόγος!
   Πτωχεύουν το διευρυμένο σχήμα Nutriart, γιατί δεν έχει κέρδη, γιατί θα πρέπει να βάλουν λεφτά από αυτά που έχουν υπερσυσσωρεύσει στο εξωτερικό, γιατί οι εργαζόμενοι πλέον αποτελούν βαρίδια γι΄αυτούς.
   Μια κλασσική ιστορία νεοφιλελεύθερου μοντέλου καταστροφής!

   Όταν ο Μόντι έλεγε ότι "οι νέοι θα πρέπει να συνηθίσουν να αλλάζουν δουλειές συνεχώς, και για να μην βαριούνται" ήξερε τι έλεγε, γιατί ήταν εξ αρχής μέσα στην κολλεγιά.

   Και τελικά απομένει να τους συμπαρίσταται το ΠΑΜΕ, αλλά οι ίδιοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι, από τη μια να μην θέλουν να αυτοδιαχειριστούν τον Κατσέλη και την Αλλατίνη (έτσι για δοκιμή ρε αδερφέ!) από την άλλη στις επόμενες εκλογές πάλι τους ίδιους θα ψηφίσουν γιατί οι γκουμουνιστές της Αλέκας και του Μήτσου θα τους πάρουν τα σπίτια και θα τους βιάσουν τις κόρες.
   (καμιά φορά απογοητεύομαι ...)

   Διαγραφή
  3. Ανδρέα,
   δεν έχουμε "μοντέρνο" "υγιή" καπιταλισμό χωρίς διαφθορά όπως σε άλλες ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Μόνο "υποανάπτυκτο" "κομπαδόρικο"!
   ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/04/blog-post_27.html )
   Ο Αμελέτητος καθηγητής Μελέτης(μέρος πρώτο). Κείμενο και σχόλια.Ilief

   Διαγραφή
  4. Πέμπτη 27 Ιούνη 2013
   ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7506979&publDate=27/6/2013 )
   (..) ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΤΣΕΛΗ»
   Σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

   Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς 40) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της αρτοβιομηχανίας «ΚΑΤΣΕΛΗΣ» στις 10.30 π.μ., μετά την απόφαση της εργοδοσίας να βάλει «λουκέτο» στην εταιρεία «NURTIART» («ΚΑΤΣΕΛΗΣ», «ΑΛΛΑΤΙΝΗ», «ΠΛΑΖΑ») πετώντας στο δρόμο περίπου 500 εργάτες. Οι εργαζόμενοι απαιτούν τριμερή συνάντηση, αίτημα στο οποίο η ηγεσία του υπουργείου δεν απάντησε. Οι εργαζόμενοι παραμένουν στο εργοστάσιο από τη μέρα που ανακοινώθηκε το κλείσιμο. Από την πλευρά της η εργοδοσία συνεχίζει τις απόπειρες για να διασπάσει τους εργαζόμενους. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις μια μέρα μετά την απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο, μια μικρή μερίδα εργαζομένων γνωστοποίησε τη σύσταση ενός διασπαστικού εργοδοτικού σωματείου. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως η εργοδοσία θα αξιοποιήσει κάθε μηχανισμό προκειμένου να προχωρήσει τα σχέδιά της.
   Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

   Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή το κλείσιμο της εταιρείας και τις πρόσφατε εξελίξεις, τονίζει ανάμεσα στα άλλα: «Επιβεβαιώνεται με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες, αλλά οι εργοδότες όταν το απαιτούν τα συμφέροντά τους.

   Η στρατηγική των βιομηχάνων αφορά την κερδοφορία τους και για να την υπερασπίσουν δε θα διστάσουν να πετάξουν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Δεν είναι ούτε ανίκανοι, ούτε κακοί διαχειριστές. Υπερασπίζονται μια χαρά τα ταξικά τους συμφέροντα. Τεράστια ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση έχει η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, οι οποίες οδηγούν στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες εργαζομένους.

   Στο πλευρό τους έχουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και μάλιστα με το νέο προσωπείο που προσπαθούν να φτιάξουν για να αποπροσανατολίσουν τους εργάτες, να τους διασπάσουν, ώστε να μη δουν το ταξικό τους συμφέρον, να μας οδηγήσουν στην ηττοπάθεια ώστε να αποδεχτούμε το «μικρότερο κακό». Δηλαδή, να αποδεχτούμε να δουλεύουμε με μικρότερα μεροκάματα, χωρίς κλαδική σύμβαση, χωρίς δικαιώματα.

   Αυτόν το ρόλο θέλει να παίξει και το νεοεμφανιζόμενο διασπαστικό «σωματείο» στον «ΚΑΤΣΕΛΗ» που πρωτεργάτης του είναι ο κατεξοχήν άνθρωπος του βιομηχάνου. Καλούμε όλους να γυρίσουν την πλάτη στο σωματείο που έστησε η εργοδοσία και να συσπειρωθούν στο ταξικό σωματείο τους και στο κλαδικό συνδικάτο που είναι και η πραγματική δύναμή σας.

   Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευσή τους. Να μη γίνει καμία απόλυση και καμία αλλαγή των εργασιακών σχέσεων». (..)Ιlief

   Διαγραφή
  5. Ξέρω είμαστε ιθαγενείς ακόμα. Υπανάπτυκτοι. Μόνο που στα στοιχεία που παραθέτει ο Naphta εδώ: http://geonaphta.blogspot.gr/2013/06/monopolies-watch-2-1-coca-cola-hellenic.html
   σχετικά με την Coca Cola Hellenic, ο ίδιος ο όμιλος μας κατατάσσει ως χώρα στις ανεπτυγμένες αγορές. Θα μου πεις ως αγορά ανεπτυγμένη, ως οικονομία υπανάπτυκτη. Μόλις έρθει ο Αλέξις και εξαφανιστούν αυτά τα φαινόμενα διαφθοράς και πάρει τα πάνω του ο υγιής καπιταλισμός θα περάσουμε στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Έχει πολλά στάδια ακόμα ο καπιταλισμός στο Ελλάντα να διανύσει μέχρι να φτάσει στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξης. Μέχρι τότε εγώ ξεκινάω μονόζυγο να δυναμώσει η πλάτη μου γιατί πρέπει να δώσουμε ώθηση στον υγιή ανταγωνισμό που είναι προ των πυλών.

   Διαγραφή
  6. Θέλουμε "υγιή" καπιταλισμό χωρίς διαφθορά. Όπως στις(άλλες) ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες

   (..)Ούτε ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΝΑΤΟ μετεβλήθη επειδή πριν λίγα χρόνια αποπέμφθηκε ο Β.Κλας από γενικός γραμματέας του, λόγω εμπλοκής του στο σκάνδαλο με τα ελικόπτερα Agusta, ούτε βεβαίωςτο πλιάτσικο στο Ιράκ έπαψε να είναι πλιάτσικο επειδή επήλθε «κάθαρση» στην πυραμίδα του ΝΑΤΟ.

   Ουδέποτε «συναχώθηκε» ο καπιταλισμός στις ΗΠΑ, όταν τη δεκαετία του 70 βρέθηκε στο στόχαστρο η δυναστεία Ροκφέλερ ή επειδή την δεκαετία του 90 συνέβηκε κάτι ανάλογο με την Microsoft του Μπιλ Γκέιτς, ή επειδή κατέρρευσε η δεμένη με χίλια νήματα διαπλοκής με το Λευκό Οικό εταιρεία Enron, ή επειδή υπήρξαν ακόμα και πολιτικοί σεισμοί στο αμαρικάνικο πολιτικό εποικοδόμημα μεγέθους ενός Γουότερ-γκέιτ ή ενός Ιράν-γκέιτ. Όσο για τις πολυεθνικές, με τα 1,5 δις δολλάρια που «έσπρωξαν» σε Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον και Κέιν στις προεδρικές εκλογές του 2008, ξέρουν καλύτερα ποιοι εκλέγουν τους προέδρους στις ΗΠΑ.

   Ουδέποτε μετεβλήθη ο χαρακτήρας της ΕΕ, όπως προέβλεπαν επί προεδρίας Σαντέρ διάφοροι «φωστήρες», λόγω της αποπομπής ολόκληρης (!) της κομισιόν με την κατηγορία των σκανδάλων. Παρομοίως, οι επίτροποι ποτέ δεν έπαψαν να διορίζονται με βάση την προϋπηρεσία που έχουν σε πολυεθνικές ή να προστρέχουν σε αυτές μετά την «ευδόκιμη» θητεία τους στην Κομισιόν

   Ούτε τα «καθαρά χέρια» των εισαγγελέων εξάγνισαντο σύστημα στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι και της Κεντροαριστεράς. Ούτε η αυτοκτονία Μπερεγκοβουά έφερε την «κάθαρση» στη Γαλλία, μία χώρα όπου τον Σιράκ, με την «περιώνυμη» θητεία του στο Δήμο του Παρισιού, τον διαδέχτηκε ο Σαρκοζί, επίσης ελεγχόμενος για δοσοληψίες του δικού του κόμματος με την βαθύπλουτη Μπετανκούρ της L’Oreal. Ούτε βεβαίως η φυλάκιση Βρεττανού βουλευτή το Γενάρη του 2011 με αφορμή τα σκάνδαλα «αξιότιμων» μελών του βρετανικού κοινοβουλίου απέτρεψε τη λιτότητα, μία λιτότητα που όμοιά της δεν έχουν ζήσει οι Βρετανοί πολίτες από την εποχή που ο Τσώρτσιλ τους υποσχέθηκε «δάκρυα και αίμα».

   Αντιθέτως, έχουμε το φαινόμενο η θητεία ακόμα και σε πρωθυπουργικούς θώκους, όπως των Σρέντερ και Μπλέρ, να αξιοποιείται ως μία πρώτη τάξεως «συστατική» για τις προσλήψεις τους ως συμβούλων, από την Gazprom και από την JP Morgan, αντίστοιχα(..)

   Μπογιόπουλος «ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΗΛΙΘΙΕ» (Σελίδες 124-125)Ilief

   Διαγραφή
  7. Θέλουμε "υγιή" καπιταλισμό χωρίς διαφθορά. Αλλά να μπορεί να γίνει μία αλλαγή έδρας της επιχείρησης,με "σωστή φορολογία" για την "ανάπτυξη" όπως στις(άλλες) ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Από τον μη κομμουνιστή Μαϊκλ Μουρ

   ( http://www.scribd.com/doc/82809633/Michael-Moore-%CE%97%CE%BB%CE%AF%CE%B8%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CE%AF )

   (..) * Για τον τελευταίο χρόνο για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία, σαράντα τέσσερις από τις κορυφαίες ογδόντα δύο αμερικανικές εταιρείες δεν πλήρωσαν το καθιερωμένο ποσοστό του 35% του φόρου που πρέπει να πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα, το 17% των εταιρειών δεν πλήρωσαν ΚΑΘΟΛΟΥ φόρους - και επτά απ' αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της General Motors, έπαιξαν με τον φορολογικό κώδικα, μαγειρεύοντας τα έξοδα και τις φορολογικές πιστώσεις, μέχρι που η κυβέρνηση κατέληξε να τους οφείλει εκατομμύρια δολάρια! (..)

   (..)• Έξι μεγάλες αμερικανικές ασφαλιστικές έχουν τώρα την έδρα τους στις Βερμούδες, περιλαμβανομένων και των ασφαλιστικών γιγάντων Chubb,Hartford, Kemper, Liberty Mutual και άλλες.

   Η Accenture,πρώην Andersen Consulting, πρόσφατα «μετακόμισε» στις Βερμούδες για να μην πληρώνει φόρους. Πρόκειται, απλά, για μια μετακίνηση στα χαρτιά — εξακολουθούν να διατηρούν τα γραφεία τους σε όλη τη χώρα και όλοι πηγαίνουν το πρωί στη δουλειά τους και κάνουν ό,τι έκαναν πάντα για την Andersen. Μόνο η «έδρα» της μετακινήθηκε. Δεν θα σ' άρεσε κι εσένα να ξυπνήσεις αύριο το πρωί και να δηλώσεις ότι «μετακόμισες» στα Φίτζι, παρόλο που εξακολουθείς να βλέπεις την Τοπέκα έξω απότο παράθυρο σου; Σύμφωνα με εκτιμήσεις του περιοδικού Forbes οι φορολογικοί παράδεισοι κοστίζουν στον μέσο Αμερικανό πάνω από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο ( και πρέπει εμείς να καλύψουμε τη διαφορά, είτε πληρώνοντας παραπάνω φόρους, είτε απολαμβάνοντας λιγότερες δημόσιες υπηρεσίες ). -

   (.. )Αντί όμως να μαζεύει τα χρήματα αυτά που κλέβονται από εμάς, πώς περνάει τελευταία τον καιρό της η Εφορία; Αποφάσισε να κυνηγήσει εσένα.
   Ακριβώς. Ύψωσε τη λευκή σημαία' εγκαταλείπουν τις προσπάθειες τους ν' αναγκάσουν τους πλούσιους να πληρώσουν τους φόρους τους. Η νέα πολιτική τους είναι να εστιάσουν τις προσπάθειες τους σ' εκείνους που βγάζουν τα λιγότερα. Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Κονγκρέσου (General Accounting Office), οι φορολογικοί έλεγχοι σε όσους βγάζουν λιγότερα από είκοσι πέντε χιλιάδες δολάρια το χρόνο έχουν διπλασιαστεί, ενώ σ' αυτούς που βγάζουν παραπάνω από εκατό χιλιάδες δολάρια έχουν μειωθεί κατά 25%

   Τι σημαίνει αυτό για τα δημόσια έσοδα; Είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 26% του συνόλου των φόρων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, ενώ οι φόροι που πληρώνεις εσύ, ο μέσος Αμερικανός, αυξήθηκαν κατά 13% τουλάχιστον.

   Στη δεκαετία του'50, τα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις αποτελούσαν το 27% των συνολικών εσόδων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει κάτω από το 10%. Και ποιος πλήρωσε τη διαφορά; Εσύ και η δεύτερη δουλειά σου(..)

   (..)Σπουδαία τα λάχανα, όμως! Αυτό συμβαίνει με κάθε νέα, πρωτοποριακή εφεύρεση - αναρίθμητοι επιχειρηματίες μπαίνουν στο παιχνίδι για να κάνουν την τύχη τους, και στο τέλος παραμένουν μόνο λίγοι μέτριοι αλλά αδίστακτοι.

   Είναι αυτό που ονομάζεται Κ-Α-Π-Ι-Τ-Α-Λ-Ι-Σ-Μ-Ο-Σ.

   Το 1919,είκοσι χρόνια μετά την ανακάλυψη του αυτοκινήτου, υπήρχαν εκατόν οχτώ κατασκευαστές αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δέκα χρόνια αργότερα, ο αριθμός αυτός είχε περιοριστεί στις σαράντα τέσσερις μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Στο τέλος της δεκαετίας του '50 ο αριθμός είχε πέσει στις οχτώ, και σήμερα διαθέτουμε συνολικά 2,5.
   Έτσι λειτουργεί το σύστημα μας. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να μετακομίσετε στον... στην... διάβολε, πού μετακομίζει κανείς στις μέρες μας;
   Α, ναι, φυσικά - στις Βερμούδες! (..)Ilief

   Διαγραφή
 5. Αντωνη,

  Εσυ πρέπει να έχεις κάποια στοιχεια για τη σχέση/διασύνδεση πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης στην Κύπρο με τούτο το μονοπωλιακό συγκρότημα Δαυίδ-Λεβέντης.
  Επίσης, στοιχεία που έχουν διαφύγει του "Ρ" είναι οι επιχειρήσεις Λεβέντη στην Κύπρο και στα Βαλκάνια,(μεταξύ αυτών διάφορες Coca Cola σε ολες σχεδον τις βαλκανικές και σε άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, υποκαταστήματα και μονάδες παραγωγής π.χ.Frigoglass Ρουμανίας κλπ κλπ) καθώς επίσης και το "αγαθοεργώς κοινωνικό" έργο των διάφορων ιδρυμάτων που έχει δημιουργήσει αυτός ο μονοπωλιακός οργανισμός....

  Αυτά για να πειστεί ακόμα περισσότερο ο ...έρμος ο @Ανδρέας......για το σταδιο ανάπτυξης της Ελλάδας:)

  Vikar

  ΑπάντησηΔιαγραφή