Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Παραπάνω από 2.500 απολύσεις εργαζομένων στην ΕΡΤ- Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ

Δεδομένες θεωρούνται οι απολύσεις των 2.500 και πλέον εργαζόμενων της ΕΡΤ, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς η προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου Κ. Μενουδάκου δεν υπεισέρχεται στο άρθρο 3 της από 11/6/2013 κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία οι εργαζόμενοι της κρατικής τηλεόρασης θεωρούνται απολυμένοι.

Μετά τα νομικά και άλλα πρακτικά προβλήματα που ανέκυψαν μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, ως προς την ερμηνεία της απόφασης, από το ΣτΕ δόθηκαν χτες εξηγήσεις που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το μέλλον των εργαζομένων.


Κατ' αρχήν επισημάνθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σ. Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης, κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι την ίδρυση του νέου φορέα. Επίσης, οι δυο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και το διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει το δρόμο» για τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ ΑΕ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο διαχειριστής θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κλπ.) για τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που τυχόν θα επαναπροσληφθούν ή θα απολυθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το πρόσωπο του διαχειριστή έχουν γίνει έως τώρα προτάσεις σε δυο τέως ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς και έναν καθηγητή Πανεπιστημίου, οι οποίες δεν ευδοκίμησαν.

Όσον αφορά το αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση απόφασης αναστολής, από το ΣτΕ ξεκαθαρίστηκε ότι μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα δεν θα εκδοθεί, εκτός και αν προκύψουν νέα σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν το σημερινό χάρτη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Για το σήμα της ΕΡΤ διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του προέδρου του ΣτΕ.

Αντίθετα, μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή την μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Σ' αυτή την περίπτωση θα εξετασθεί ποιες δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Τέλος, όπως επεσήμαναν δικαστές του ΣτΕ, η προσωρινή διαταγή του Κ. Μενουδάκου δεν καταλαμβάνει τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς η «τύχη τους» θα καθοριστεί από το διαχειριστή που θα οριστεί από τους δυο συναρμόδιους υπουργούς.Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ

Στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης κατατέθηκε και θα εξεταστεί από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή το κυβερνητικό νομοσχέδιο με τίτλο «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση», όπως έγινε γνωστό με σχετική ανακοίνωση του Παναγιώτη Μπαλτάκου, γενικό γραμματέα της κυβέρνησης.

Το σχέδιο νόμου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης στη διεύθυνση: http://www.minpress.gr/minpress/nea_ert.pdf

10 σχόλια:

 1. Συνελόντι ειπείν, μένει ανοιχτή προκειμένου να εκκαθαριστεί. Νίκη - μανίκι.

  Επίσης δεν έχω καταλάβει κάτι: Η ΠΟΣΠΕΡΤ προσέφυγε στο ΣτΕ εναντίον της ΥΑ συνολικά;

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ένα κλιπάκι τής απεργιακής ΕΡΤ κάποιος νομικός είπε στα γρήγορα (από τηλέφωνο): «η προσωρινή διαταγή δεν προβλέπει διαπλαστικό αποτέλεσμα». Αυτό ήταν το σημαντικότερο από όλη τη βαβούρα. Σε τι αναφέρεται; Στο ότι μέχρι την οριστική εκδίκαση θα θεωρούνταν [-->«διάπλαση»*] ως μη απολυθέντες οι εργαζόμενοι. Πήγαινε τώρα στο κείμενο τής απόφασης. Υπάρχει έστω και μία αναφορά σε απόρριψη [αιτιολογημένη ή μη] ενός τέτοιου αιτήματος [περί «διαπλαστικότητας»]; Άρα---> ο δικηγόρος δεν υπέβαλε τέτοιο αίτημα.

   Στο κάτω κάτω, αν είναι τόσο έντιμοι και αδιάφθοροι δημοκράτες, μπορούν να δημοσιεύσουν τα δικόγραφα, για να δούμε τι ζήτησαν. Δικόγραφα δεν δίνουν, το legal team τής ΠΟΣΠΕΡΤ ήπιε σύσσωμο σφηνάκια-εξαφανιζόλ, έχουμε όμως τον νεανία να μας ταράζει στις μαλακίες για την αποκατάσταση τής «νομιμότητας», τη συμμόρφωση με την απόφαση Στε και ό,τι άλλο του καπνίσει.

   * όχι των παίδων.

   Διαγραφή
 2. Μηπως ξεχασες κατι?
  Γιατι αναπαραγεις πλαστογραφημενη κακοβουλα δηθεν δηλωση απο το ΣτΕ, και δεν αναφερεις οτι ΕΠΙΣΗΜΑ οτ προεδρος του ΣτΕ διεψευσε τις δηθεν διευκρινηνσεις?
  Ουσιαστικα αναπραγεις αμασητη την προπαγανδα της κυβερνησης..
  Ευγε!
  Χρίστος Γ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ Χρίστο Γ:

   Θα πρέπει να σε μαλώσω γιατί είσαι πολύ απρόσεκτος αναγνώστης!!!!

   Δεν πρόσεξες, Χρίστο Γ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΗΓΗ της δημοσίευσης των υποτιθέμενων διευκρινίσεων του κυρίου Μενουδάκου; Να σε βοηθήσω εγώ. Αυτό που κατονόμασες ως αναπαραγωγή "αμάσητης της προπαγάνδας της κυβέρνησης" είναι....drumroll....το Left.gr, Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

   Ορίστε το λινκάκι που χρησιμοποίησα αγαπούλη, να στο φέρουν κολάρο στην Κουμουνδούρου: http://left.gr/news/dieykriniseis-apo-ste-gia-tin-apofasi-poy-afora-ti-leitoyrgia-tis-ert

   Διαγραφή
  2. Περαιτέρω: Από που ακριβώς συνήγαγες, Χρίστο Γ, ότι ο κύριος Μενουδάκος, τον οποίο παριστάνεις λίγο ως πολύ ως λαϊκό ήρωα και θύμα σκευωρίας δεν είχε ρόλο στις διαρροές αυτές;

   Άσε με να μαντέψω!!!


   Από την φιλολαϊκή του απόφαση για την ΕΡΤ, την οποία χαιρέτισε θριαμβευτικά ο Παπαδημούλης και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ!!!

   Σωστά;

   Διαγραφή
  3. Χρίστο, τον τόνο λίγο πιο δεξιά την επόμενη φορά και είσαι ...θεός! Τώρα τράβα να μαζέψεις τις ακαθαρσίες σας.

   Διαγραφή
  4. χρίστο γ
   είσαι παντέλειος και υπεραγώγιμος.
   Προσκυνώ σε τζόγια μου και ουλτραϊστή μου,
   σαρδέλα στο τσουρέκι μου κι αριστερό σκουτί μου.
   Kissy-kissy baby
   Yours faithfully

   rednready2

   Διαγραφή
 3. OK σορυ - αναπαραγεις αμασητη την προπαγανδα της κυβερνησης (μεσα απο το site του Συριζα) και κακοβουλα δεν αναφερεις την διαψευση αυτου που αναφερεις ως ¨πηγη" (αυτο απο μονος σου)
  Αισθανεσαι καλυτερα τωρα?

  Χρίστος Γ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε Χρίστο,

   τα χεις παίξει εντελώς. Αυτή τη φορά όχι μόνο δεν βγαίνει κανένα νόημα από όσα λες, αλλά υπογράφεις το σχόλιο με άλλο όνομα από ότι έχεις από πάνω. Να υποθέσω διπολική διαταραχή ή απλή βιασύνη στο τρολάρισμα;

   Διαγραφή
  2. Εξακολουθεις να κανεις γαργαρα το οτι αποσιωπησες την απάντηση του ίδιου του ΣτΕ για να κανεις την προπαγάνδα σου. Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσοτερο. Τους χαρακτηρισμούς , δικούς σου και των άλλων πουτρολλαρουν στο μπλογκ σου, τους στέλνω στον κατάλληλο ψυχαναλυτη- δεν με αφορούν. ( αν και επαγγελματικά για ψυχοπαθητικη διαταραχή προσωπικότητας θα μιλούσα )
   Φιλικά
   Χριστος Γ

   Διαγραφή