Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

The Z Files II: Οι κομματικές δεσμεύσεις ενός "αντιφιλελεύθερου σταλινιστή"

"Οι φιλελεύθεροι κομμουνιστές είναι μεγάλοι διευθυντές επιχειρήσεων οι οποίοι θέλουν να αναζωογονήσουν το πνεύμα του ανταγωνισμού, ή, για να το θέσουμε αντίστροφα, φλώροι της αντικουλτούρας που αναλαμβάνουν μεγάλες επιχειρήσεις. Το δόγμα τους είναι μια νέα, μεταμοντερνοποιημένη μορφή της παλιάς αόρατης χείρας της αγοράς του Άνταμ Σμιθ. Εδώ, η αγορά και η κοινωνική ευθύνη δεν είναι αντίθετα πράγματα. Μπορούν να ενωθούν για το αμοιβαίο τους συμφέρον."
Slavoj Zizek,  Βία: Έξι λοξοί στοχασμοί, σελ. 15 αγγλ. εκδ.

Φιλελεύθερη Δημοκρατία της Σλοβενίας, λήμμα Wikipedia

Η Φιλελεύθερη Δημοκρατία της Σλοβενίας (Liberalna demokracija Slovenije, LDS) είναι ένα φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα της Σλοβενίας. Μεταξύ του 1992 και του 2004 ήταν το μεγαλύτερο κόμμα εξουσίας στη χώρα. Το 2011, στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Σλοβενίας, δεν κατάφερε να μπει στην Σλοβενική Εθνική Συνέλευση. Το κόμμα είναι μέλος της Φιλελεύθερης Διεθνούς και της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη. Το LDS κυριάρχησε στην πολιτική της Σλοβενίας κατά την πρώτη δεκαετία μετά την ανεξαρτησία. Με την εξαίρεση μιας σύντομης διακοπής το 2000, είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ανάμεσα στο 1994 και το 2004, όταν και έχασε τις εκλογές από το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα της Σλοβενίας.  Αυτή η ήττα συνοδεύτηκε από παρακμή, εσωκομματικές συγκρούσεις και πολιτική διάσπαση. Στις εκλογές του 2008, το LDS ενώθηκε άτυπα σε συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες και το Zares, έχασε όμως περίπου το 80% των κοινοβουλευτικών του θέσεων, πέφτοντας από 23 σε μόλις 5, ώστε να γίνει το μικρότερο κοινοβουλευτικό κόμμα. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2011, κατέρρευσε ακόμη περισσότερο. Πήρε μόλις το 1.48% της ψήφου κι έτσι δεν πέρασε το όριο εκλογής βουλευτή, που είναι 4%.

Το 1990, ο διάσημος Σλοβένος κοινωνιολόγος, φιλόσοφος και πολιτισμικός κριτικός Σλαβόι Ζίζεκ ήταν ο υποψήφιος του LDS για την Προεδρία της Σλοβενίας (θέση βοηθητική του Προέδρου της Δημοκρατίας, που καταργήθηκε το 1992).

Zares-Σοσιαλφιλελεύθεροι, λήμμα Wikipedia

Το Zares – Σοσιαλφιλελεύθεροι (Zares – socialno-liberalni) είναι ένα σοσιαλφιλελεύθερο πολιτικό κόμμα της Σλοβενίας. Πρόεδρός του είναι ο Gregor Golobič, ο πρώην ΓΓ της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας της Σλοβενίας (LDS) [...] Το κόμμα υποστηρίζει μια κοινωνικά προοδευτική και οικονομικά σοσιαλδημοκρατική αντζέντα, υποστηρίζει διακαώς την ΕΕ, και είναι σφοδρός αντίπαλος του πρώην σλοβένου πρωθυπουργού Janez Janša. Από της 17 Νοέμβρη 2007, το Zares είναι μέλος-παρατηρητής της Φιλελεύθερης Διεθνούς.
[...]

Σκάνδαλο Ultra

Τον Ιούνιο του 2009, ο Golobič ενεπλάκη στο λεγόμενο Σκάνδαλο Ultra, το οποίο πήρε το όνομά του από την σλοβένικη εταιρεία πληροφορικής Ultra, όπου και εργαζόταν ο Golobič από το 2003 ως το 2007. Κατηγορήθηκε ότι παραπληροφόρησε τα ΜΜΕ για την επένδυσή του στην εταιρία αυτή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας για τις προεδρικές εκλογές του 2008.  Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η εταιρία είχε περίπου 21 εκατομμύρια ευρώ σε μη αφαλισμένα δάνεια στην κρατική τράπεζα Nova Ljubljanska Banka (NLB). Όταν τα ΜΜΕ εξέτασαν τα δάνεια, ανακαλύφθηκε ότι ο Golobič είναι ιδιοκτήτης του 10% της Ultra SUM, μιας εταιρίας με βάση την Ολλανδία, η οποία είναι με τη σειρά της ιδιοκτήτρια του  70% της εταιρίας Ultra. Το γεγονός αυτό το είχε αποκρύψει από τους πολίτες κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2008. Ο Golobič ζήτησε δημόσια συγνώμη για παραπλάνηση του λαού αλλά αρνήθηκε να παραιτηθεί από Υπουργός Ανώτερης Παιδείας, Επιστήμης και Τεχνολογίας.  

Ο Ζίζεκ σε εκδήλωση του Zares με τον πρώην ΓΓ της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας της Σλοβενίας και νυν πρόεδρο του Zares Gregor Golobič:

[2011-07-14] Zares - Žižek : Golobič from Zares on Vimeo.

Άρθρο για τις τοποθετήσεις Ζίζεκ στην πιο πάνω εκδήλωση των Slovenian Times:

[...]
Φαίνεται πως η αριστερή πολιτική πτέρυγα στη Σλοβενία φοβάται να αντιμετωπίσει το ζήτημα των φόνων μετά τον Β' Παγκόσμιο, είπε ο διεθνούς φήμης φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ σε εκδήλωση που οργανώθηκε από το κόμμα Zares. Ο Ζίζεκ κάλεσε σε καθαρή ρήξη με το παρελθόν.

Το βρίσκει "τραγικό ότι δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να αντιμετωπίσουμε αξιοπρεπώς τον Σταλινισμό." Το πρόβλημα με τον Σταλινισμό, θεωρεί, σε σχέση με τη Γιουγκοσλαβία μετά τον Β' Παγκόσιο Πόλεμο, είναι ότι "καλοί άνθρωποι που θεωρούσαν ότι έκαναν καλά πράγματα, έκαναν φρικτά πράγματα."

Πρέπει να παραδεχτούμε όλες τις συνέπειες του σταλινισμού, μιας και "δεν κάνουμε κακό στον εαυτό μας με τον τρόπο αυτό", είπε με έμφαση. 

[...]

Ο Golobic σημείωσε ότι αυτό που τον ενοχλεί περισσότερο στην πολιτική στη Σλοβενία είναι οι "ψεύτικοι σύμμαχοι", και τόνισε ότι το Zares είναι το μόνο πολιτικό κόμμα στη Σλοβενία που δεν μπορεί να εξαγοραστεί. 

Ο Ζίζεκ εξήγησε ότι ήρθε στην εκδήλωση για να υπερασπιστεί τον φίλο του τον Golobic, που έχει τη δημόσια φήμη πως είναι έξυπνος αλλά διεφθαρμένος και ψεύτης. Ο Ζίζεκ είπε ότι αντιθέτως, η εμπειρία του με τον Golobic είναι πως είναι "έντιμος ως το μεδούλι αλλά κάπως χαζός κάποιες φορές."  

Tweet του κόμματος Zares με δηλώσεις Ζίζεκ για την Ελλάδα:

5 σχόλια:

 1. Ομιλία Zizek σε συνέδριο του Zares, 2011: http://www.youtube.com/watch?v=TcHLU5Jf4yA (αγγλικοί υπότιτλοι)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. περιμένω πως κ πως άρθρο του σλοβένου για το φρουδικό ολίσθημα του φιλαράκου του στο Ζάγκρεπ: "O Λακάν μαζί με τον Γκωτιέ, ή η Ναόμι Κάμπελ ως το συμπτωμικό αντι-παράδειγμα εντός του καπιταλιστικού θεάματος"

  Odradek

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η Παρθενορραφή τού Oldboy, τώρα ως σεμνή παρθένος τού ευπρεπούς δημοσίου διαλόγου:

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=365796

  Ω τόμπολα, ω μούρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παρθενορραφή γιατί; Παλιότερα είχε και άρθρα στην καθημερινή αν δεν κάνω λάθος. Όσο για τις πολιτικές του προτιμήσεις είναι γνωστές, προεκλογικά ήθελε συνεργασία συριζα-δημαρ.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
 4. Ζηλεύετε τους ανθρώπους που κάνουν προκοπή
  Τώρα με τα "κοννέ" του Στόουν, οι Αλέξης - Σλάβοϊ θα κάνουν καριέρα στο Χόλυγουντ.

  ( http://revol-now.blogspot.gr/2013/05/oliver-stone.html )
  (..)Συνεργασία έκπληξη Oliver Stone και Αλέξη Τσίπρα

  Φωτο: Pink Froyd.

  Κεραυνοβολημένος από την πολιτική γοητεία του Αλέξη Τσίπρα ο πολυβραβευμένος αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν αποφάσισε να ξαναγυρίσει τη "Δυναστεία" (εναλλακτικός τίτλος που απορρίφθηκε: PASOK II: The Return), αυτήν τη φορά με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρωταγωνιστής ασφαλώς ο Αλέξης. Ακολουθούν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές του νέου σήριαλ που θα κάνει θραύση:

  Σκηνοθεσία: Όλιβερ Στόουν.
  Σενάριο: Σλάβοϊ Ζίζεκ (συνεργάζεται ο Πέτρος Τατσόπουλος).

  Μπλέϊκ: Αλέξης Τσίπρας.
  Αλέξις: Ρένα Δούρου.
  Κριστλ: Μαρία Κανελλοπούλου.
  Φάλλον: Γιάννης Δραγασάκης.
  Μπέντζαμιν: Δημήτρης Παπαδημούλης.
  Αμάντα: Ζωή Κωνσταντοπούλου.
  Κλαούντια: Σοφία Σακοράφα.
  Στο ρόλο του ασώτου υιού: o Παναγιώτης Λαφαζάνης.

  Μουσική / Soundtrack: Γιώργος Σταθάκης και η μπάντα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ).
  Κοστούμια: Αυτόνομη Παρέμβαση, ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ.
  Φωτισμός / Προβολείς: Νίκος Φωτόπουλος. Παραγωγή: Γιάννα Αγγελοπούλου, Ίδρυμα Λάτση.
  Executive Producers: Σλάβοϊ Ζίζεκ, Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, Die Linke, Φρανσουά Ολάντ. (..)Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή