Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

The Guardian-Πώς ο παππούς του Μπους βοήθησε τον Χίτλερ να κατακτήσει την εξουσία (Ι)

Πώς ο παππούς του Μπους βοήθησε τον Χίτλερ να κατακτήσει την εξουσία
Ben Aris, Βερολίνο, Duncan Campbell, Ουάσινγκτον
The Guardian, 25 Σεπτεμβρίου 2004 
Μετάφραση: Lenin Reloaded

Δεκαετίες τώρα, κυκλοφορούν φήμες περί δεσμών μεταξύ της πρώτης οικογένειας των ΗΠΑ και της ναζιστικής πολεμικής μηχανής. Τώρα ο Guardian αποκαλύπτει πώς οι συνέπειες γεγονότων που αποκορυφώθηκαν με πράξεις κάτω απ' τον Νόμο περί Εμπορίου με τον Εχθρό εξακολουθούν να γίνονται αισθητές από τον αμερικανό πρόεδρο. 

Ο παππούς του Τζορτζ Μπους, ο αμερικανός γερουσιαστής Πρέσκοτ Μπους ήταν ο διευθυντής και κύριος μέτοχος εταιριών που άντλησαν κέρδος από την εμπλοκή τους με τους χρηματοπιστωτικούς υποστηρικτές της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο Guardian έχει αποκτήσει επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι ο Πρέσκοτ Μπους ήταν διευθυντής που είχε σχέσεις με τους οικονομικούς αρχιτέκτονες του Ναζισμού από φακέλους που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ.

Οι επιχειρηματικές ασχολίες του Πρέσκοτ Μπους, οι οποίες συνεχίστηκαν έως ότου τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας του κατασχέθηκαν βάση του Νόμου περί Εμπορίου με τον Εχθρό, οδήγησαν, εξήντα χρόνια αργότερα, σε αγωγή η οποία κατατέθηκε στη Γερμανία για ζημίες που δημιουργήθηκαν στη χώρα εξαιτίας της οικογένειας Μπους. Η αγωγή κινήθηκε από δύο πρών εργάτες-δούλους στο Άουσβιτς και έχει δημιουργήσει έντονη αίσθηση ότι θα επακολουθήσει προεκλογικό σκάνδαλο.
 Prescott Bush, George Herbert Walker Bush

Τα τεκμήρια έκαναν επίσης έναν πρώην αμερικανό κατήγορο για τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου να ισχυριστεί ότι οι πράξεις του γερουσιαστή θα έπρεπε να είναι βάση για τη δίκη του με κατηγορία την ενίσχυση του εχθρού. 

Η συζήτηση για την συμπεριφορά του Πρέσκοτ Μπους υποβόσκει κάτω απ' την επιφάνεια εδώ και καιρό. Υπάρχει σταθερό διαδικτυακό κουτσομπολιό για τον σύνδεσμο "Μπους/Ναζί", και αρκετό από αυτό είναι ανακριβές και άδικο. Όμως τα νέα στοιχεία, πολλά από τα οποία  αποχαρακτηρίστηκαν ως απόρρητα μόλις πέρσι, δείχνουν ότι ακόμα και μετά την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο, και όταν ήδη υπήρχαν σημαντικές πληροφορίες για τα σχέδια και τις πολιτικές των Ναζί, ο Πρέσκοτ Μπου εργαζόταν και αντλούσε κέρδος από εταιρίες με άμεση σχέση με τις γερμανικές εταιρίες που χρηματοδότησαν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Έχει επίσης επισημανθεί ότι τα χρήματα που ο Π. Μπους κέρδισε από αυτές τις ασχολίες βοήθησαν στην θεμελίωση της περιουσίας της οικογένειας Μπους και έβαλαν τις βάσεις για την πολιτική της δυναστεία. 

Παραδόξως, λίγες από τις δουλειές του Μπους με τη Γερμανία έχουν διερευνηθεί, εν μέρει εξαιτία του απόρρητου στάτους των στοιχείων που τον αφορούν. Αλλά τώρα, η αγωγή αποζημίωσης ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέθεσαν δύο επιζώντες του Ολοκαυτώματος εναντίον της οικογένειας Μπους, και η επικείμενη δημοσίευση τριών βιβλίων για το ζήτημα απειλούν να καταστήσουν το επιχειρηματικό παρελθόν του Πρέσκοτ Μπους άβολο θέμα για τον εγγονό του, τον Τζορτζ, καθώς επιζητά την επανεκλογή του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. 
Friτz Thyssen, "Εγώ πλήρωσα τον Χίτλερ"

Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πρέσκοτ Μπους υποστήριζε την ναζιστική ιδεολογία, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η εταιρία για την οποία εργαζόταν, η Brown Brothers Harriman (BBH), λειτουργούσε ως αμερικανική βάση του Γερμανού βιομηχάνου Φριτς Τίσεν [Fritz Thyssen], ο οποίος ενίσχυσε τη χρηματοδότηση του Χίτλερ στη δεκαετία του 1930 πριν συγκρουστεί μαζί του στα τέλη της δεκαετίας. Ο Guardian έχει δει τεκμήρια που δείχνουν ότι ο Π. Μπους ήταν ο διευθυντής της Νεοϋορκέζικης βάσης Union Banking Corporation (UBC) η οποία εκπροσωπούσε τα αμερικανικά συμφέροντα του Τίσεν, και ότι ο Π. Μπους εξακολούθησε να εργάζεται για την τράπεζα και μετά την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο.

6 σχόλια:

 1. Τα τελευταια τρια κείμενα είναι για σελιδοδείκτες. Ευγε μαν!


  metalorixos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. - Κε Κουτσούμπα, αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί κοινοβουλευτικά ή με μία ανατροπή του συστήματος; Δηλαδή, ας υποθέσουμε ότι στις επόμενες εκλογές ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού πειστεί με αυτά που λέτε και σας δώσει ποσοστό εξουσίας, θα κάνετε κυβέρνηση ΚΚΕ;

  - Εάν μας δώσει ποσοστό εξουσίας δεν θα κάνουμε κυβέρνηση; Βεβαίως θα κάνουμε. Και σημαίνει ότι ένας λαός θα είναι αποφασισμένος γι’ αυτό, σημαίνει ότι θα έχει ακούσει το πρόγραμμά μας, θα έχει ακούσει την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, θα είναι αποφασισμένος, δηλαδή θα είναι αυτό που λέμε η έκφραση και σε επίπεδο πολιτικό καθαρά, αυτό που λέμε συμμαχία στη βάση του λαού. Δηλαδή θα έχουν ενωθεί οι εργάτες, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι έμποροι, σε μια συμμαχία λαϊκή που θα θέλει να βάλει τη σφραγίδα της στην εξουσία. Γιατί εμείς δεν λέμε κυβέρνηση ΚΚΕ, να είμαστε οι εκπρόσωποι, έχω ξαναπεί κάτι σαν Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Έχουμε δηλαδή τον Κουτσούμπα ή κάποιους άλλους που βγαίνουν στη βουλή, παίρνουν και την πλειοψηφία, πιθανόν και με κάποιους άλλους που τους δίνουν μια ανοχή και κάνουν μια κυβέρνηση πλειοψηφίας και ως διά μαγείας θα λύσουν τα προβλήματα. Σημαίνει κίνημα οργανωμένο, σημαίνει ο λαός να είναι ο πρωταγωνιστής αυτών των εξελίξεων, η εργατική τάξη μπροστάρης σε αυτό και όχι με το κεφάλι κάτω.

  - Πάντως αν μου επιτρέπετε υπάρχει ένα στοιχείο διαφοροποίησης σε ό,τι αφορά αυτό που είπατε ότι αν μας δώσει ο λαός την εξουσία μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία και βέβαια θα την πάρουμε…

  - Θα είναι άλλες οι συνθήκες. Σημαίνει άλλες συνθήκες αν μας την δώσει. Βεβαίως δεν θα πεις απέχω από τη διακυβέρνηση, αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα. Άλλο αν μου πείτε αν αυτό είναι ρεαλιστικό να γίνει αύριο, σε ένα μήνα, αν με ρωτήσετε έτσι, θα σας πω δεν το βλέπω. Θα φαινόταν όχι μόνο σαν να πετάμε στα σύννεφα, αλλά μη χαρακτηρίσω… Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε στο ΚΚΕ. Άλλο πράγμα εμείς λέμε και είπαμε και πέρσι για τις κυβερνήσεις εντός των τειχών.  αυτά που λεει εδώ ο Κουτσούμπας σε τι διαφέρουν από αυτά που λέει ο Ρούσης ή η Ανασύνταξη;

  sef

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "εμείς δεν λέμε κυβέρνηση ΚΚΕ, να είμαστε οι εκπρόσωποι"

   "Σημαίνει άλλες συνθήκες αν μας την δώσει [ο λαός την εξουσία]. Βεβαίως δεν θα πεις απέχω από τη διακυβέρνηση, αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα. Άλλο αν μου πείτε αν αυτό είναι ρεαλιστικό να γίνει αύριο, σε ένα μήνα, αν με ρωτήσετε έτσι, θα σας πω δεν το βλέπω."

   Μάθε να διαβάζεις ελληνικά πρώτα και μετά δικαιούσαι να μάθεις και την γραμματική μορφή της ερώτησης. Έχει κλουβιάνει το μυαλό σας με τις μπούρδες που διαβάζετε κάθε μέρα απ' "τη διανόηση" που σας μόρφωσε.

   Και μην ξανασχολιάσεις για άσχετο θέμα σε άσχετο ποστ.

   Διαγραφή
  2. Για να το πασάρεις καλύτερα από δω και πέρα, καλύτερα να πετάς την ρουκέτα χωρίς λινκ, γιατί αλλιώς θα τρως τις ντομάτες εντός δευτερολέπτων (όπως εδώ πχ) αντί λεπτών. Θέλει και τρόπο η παπάτζα.

   Αλλά μιας και πιάσαμε τις σαχλαμάρες, να προτείνω να διαβάσετε και το παρακάτω παρέα μ'ένα κουτί χαρτομάντηλα, πρόκειται για κραυγή αγωνίας, για ένα ανθρώπινο ξέσπαμα, για το δράμα ενός πασόκου (της φραξιάς των "αντιεξουσιαστών στην εξουσία", γεια σου ρε "χώρε"!), μιλάμε δλδ για πολύ κλάμα ρε παιδί μου:

   http://parallhlografos.wordpress.com/2013/05/30/syriza-dexiosi/

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  3. της φραξιάς των "αντιεξουσιαστών στην εξουσία",

   Ψιτ, κύριος, έχω προϊόντα αυτοδιαχείρισης, ενδιαφέρεσαι;

   Διαγραφή
  4. Το έγραψες που το έγραψες. Βάλε ένα "εκτός θέματος" μαζί με το λινκ
   ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7463151&publDate=30/5/2013 ).Ilief

   Διαγραφή