Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

The Guardian-Πώς ο παππούς του Μπους βοήθησε τον Χίτλερ να κατακτήσει την εξουσία (ΙI)

Άρθρο της New York Herald Tribune: "Ο Τίσεν έχει 3 εκατομμύρια δολάρια ρευστό σε θυρίδες στην Νέα Υόρκη. Η UBC μπορεί να κρύβει αυγοφωλιά για τους υψηλόβαθμους Ναζί που χρηματοδοτούσε παλαιότερα."

Γαργαλιστικοί
Ο Π. Μπους ήταν επίσης στο ΔΣ μίας τουλάχιστον από τις εταιρείες που δημιουργούσαν μέρος του πολευθνικού δικτύου εταιριών "βιτρίνα" που επέτρεπαν στον Τίσεν να κινεί περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο. 

Ο Τίσεν ήταν ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρίας άνθρακα και χάλυβα στη Γερμανία και έγινε πλούσιος από τις προσπάθειες του Χίτλερ να επανεξοπλίσει τη Γερμανία ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Ένας από τους στυλοβάτες του διεθνούς επιχειρηματικού δικτύου του Τίσεν, η  UBC, εργαζόταν αποκλειστικά για μια τράπεζα ιδιοκτησίας του Τίσεν στην Ολλανδία, η οποία ήταν και η ιδιοκτήτρια της UBC. Ακόμα πιο γαργαλιστικοί είναι οι σύνδεσμοι του Π. Μπους με την Consolidated Silesian Steel Company (CSSC), η οποία είχε τη βάση της στην πλούσια σε ορυκτά περιοχή της Σιλεσίας, στα γερμανοπολωνικά σύνορα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η εταιρία χρησιμοποίησε δούλους των Ναζί από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, περιλαμβανομένου του Άουσβιτς. Η ιδιοκτησία της CSSC άλλαξε χέρια πολλές φορές στην δεκαετία του 1930, αλλά τα στοιχεία του Εθνικού Αρχείου των ΗΠΑ που αποχαρακτηρίστηκαν πέρσι συνδέουν τον Π. Μπους με την  CSSC, αν και δεν είναι σαφές αν ο ίδιος και η UBC εξακολούθησαν να εμπλέκονται με την εταιρία όταν κατασχέθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Τίσεν το 1942. 


Τρεις διαφορετικές ομάδες εγγράφων αναδεικνύουν την εμπλοκή του Πρέσκοτ Μπους. Και οι τρεις είναι άμεσα προσβάσιμες, χάρη στο λειτουργικό σύστημα αρχείων των ΗΠΑ και στο βοηθητικό και αφοσιωμένο προσωπικό της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου στην Ουάσινγτον και των Εθνικών Αρχείων στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Η πρώτα ομάδα εγγράφων, τα έγγραφα Harriman στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, δείχνουν ότι ο Πρέσκοτ Μπους ήταν διευθυντής και μέτοχος μιας σειράς εταιριών που είχαν εμπλοκή με τον Τίσεν.

Η δεύτερη ομάδα εγγράφων, η οποία βρίσκεται στα Εθνικά Αρχεία, βρίσκεται στον φάκελο αρ. 248, ο οποίος αφορά την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Αυτό το οποίο δείχνουν αυτά τα έγγραφα είναι πως στις 20 Οκτωβρίου του 1942, ο Φύλακας Περιουσιών Αλλοδαπών κατάσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία της UBC, διευθυντής της οποίας ήταν ο Πρέσκοτ Μπους. Μετά την εξέταση των βιβλίων της τράπεζας, έγιναν περαιτέρων κατασχέσεις δύο θυγατρικών, της Holland-American Trading Corporation και της Seamless Steel Equipment Corporation. Ως τον Νοέμβριο, η Silesian-American Company, μια ακόμα από τις επιχειρήσεις του Πρέσκοτ Μπους, είχε επίσης κατασχεθεί. 

Η τρίτη ομάδα εγγράφων, η οποία βρίσκεται επίσης στα Εθνικά Αρχεία, περιέχεται στους φακέλους για την IG Farben, η οποία καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου.
Ρίτσαρντ Νίξον, Πρέσκοτ Μπους

Έκθεση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Φύλακα Περιουσίας Αλλοδαπών το 1942 δήλωνε για τις εταιρείες ότι "από το 1939, αυτές οι ιδιοκτησίες (χάλυβα και ορυχείων) βρίσκονται στην κατοχή της γερμανικής κυβέρνησης και τίθενται σε λειτουργία από την ίδια, όντας αναμφίβολα ιδιαίτερα βοηθητικές για την πολεμική κινητοποίηση της χώρας αυτής".

Ο Πρέσκοτ Μπους, ένας ψηλός γόης με βαθιά, τραγουδιστή φωνή, ήταν ο ιδρυτής της πολιτικής δυναστείας των Μπους και κάποτε θεωρούνταν πιθανός υποψήφιος πρόεδρος ο ίδιος. Όπως ο γιος του ο Τζορτζ και ο εγγονός του ο Τζορτζ Γ. ο Πρέσκοτ πήγε στο Γέιλ όπου ήταν --πάλι σαν τους απογόνους του-- μέλος της μυστικής και ισχυρής φοιτητικής εταιρείας "Κρανίο και οστά"[Skull and Bones]. Ήταν διοικητή πυροβολικού στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και παντρεύτηκε την Dorothy Walker, κόρη του George Herbert Walker, το 1921.

Το 1924, ο πεθερός του, γνωστός τραπεζίτης-επενδυτής από το Σεν Λούις, τον βοήθησε να στήσει μια εταιρεία στη Νέα Υόρκη με τον Averill Harriman, τον πλούσιο γιο του μεγιστάνα των σιδηροδρόμων E H Harriman, ο οποίος είχε γίνει τραπεζίτης.
Έμβλημα της Skull and Bones Society

Μια απ' τις πρώτες δουλειές που ανέθεσε ο Walker στον Μπους ήταν η διεύθυνση της UBC. Ο Μπους ήταν ιδρυτικό μέλος της τράπεζας. Τα σχετικά έγγραφα, τα οποία δείχνουν ότι ήταν ένας από τους επτά διευθυντές, δείχνουν επίσης ότι είχε μια μετοχή στην UBC, αξίας  $125.

Η τράπεζα ιδρύθηκε από τον Harriman και τον πεθερό του Μπου για να προσφέρει μια αμερικάνικη τράπεζα στους Τίσεν, την πιο ισχυρή βιομηχανική οικογένεια της Γερμανίας. 

Ο Αύγουστος Τίσεν, ιδρυτής της δυναστείας, ήταν μέγας χορηγός της πολεμικής κινητοποίησης της Γερμανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη δεκαετία του 1920, αυτός και οι γιοί του Φριτς και Χάινριχ εδραίωσαν ένα δίκτυο διεθνών τραπεζών και εταιριών ώστε τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα χρήματά τους να μπορούν να διοχετευτούν στο εξωτερικό αν απειλούνταν. 

Όταν ο Φριτς Τίσεν κληρονόμησε την αυτοκρατορία επιχειρήσεων το 1926, η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας παρέπεε. Όταν άκουσε τον Αδόλφο Χίτλερ να μιλά, ο Τίσεν μαγεύτηκε απ' τον φλογερό νεαρό. Έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος τον Δεκέμβριο του 1931 και παραδέχεται πως στήριξε οικονομικά τον Χίτλερ στην αυτοβιογραφία του, Εγώ πλήρωσα τον Χίτλερ, όταν οι εθνικοσοσιαλιστές ήταν ακόμη περιθωριακό κόμμα. Πολλές φορές παρενέβη για να βοηθήσει το κόμμα όταν τα έβγαζε πέρα δύσκολα: το 1928, ο Τίσεν αγόρασε το παλάτι Barlow στην Briennerstrasse του Μονάχου, το οποίο κατόπιν ο Χίτλερ μεταμόρφωσε στο Brown House, τα κεντρικά γραφεία του Ναζιστικού κόμματος. Τα χρήματα ήρθαν από άλλη μια διεθνή επιχείρηση του Τίσεν την τράπεζα voor Handel en Scheepvarrt του Ρότερνταμ.
Ο Fritz Thyssen πίσω απ' τον Χίτλερ

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 30, η Brown Brothers Harriman, η οποία ισχυριζόταν πως ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα ιδιωτικών επενδύσεων στον κόσμο, και η UBC είχαν αγοράσει και αποστείλει εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό, καύσιμα, χάλυβα, άνθρακα και αμερικανικά κρατικά ομόλογα για να θρέψουν και να χρηματοδοτήσουν την προετοιμασία του Χίτλερ για τον πόλεμο. 

Ανάμεσα στο 1931 και το 1933, η UBC αγόρασε περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια χρυσού, απ' τα οποία τα 3 εκατομμύρια στάληκαν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία που εξέτασε ο Guardian, μετά τη ίδρυσή της, η UBC έστειλε δύο εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς της BBH, ενώ μεταξύ του 1924 και του 1940 τα περιουσιακά στοιχεία της UBC ήταν περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια, πέφτοντας στο 1 εκατομμύριο σε λίγες μόνο περιπτώσεις. 

Το 1941, ο Τίσεν διέφυγε από τη Γερμανία μετά από διαφωνία με τον Χίτλερ αλλά συνελήφθη στη Γαλλία και κρατήθηκε για το υπόλοιπο του πολέμου. 

Τίποτε δεν ήταν παράνομο στην επιχειρηματική συνεργασία με τους Τίσεν σε όλη τη δεκαετία του 30 και πολλά από τα πιο γνωστά ονόματα στις αμερικανικές επιχειρήσεις επένδυσαν πολλά στη γερμανική οικονομική ανάκαμψη. Όμως τα πράγματα άλλαξαν άρδην μετά την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία το 1939.  Ακόμα και τότε, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η BBH είχε το νόμιμο δικαίωμα να συνεχίσει επιχειρηματικές σχέσεις με τους Τίσεν μέχρι το τέλος του 1941, καθώς οι ΗΠΑ παρέμεναν τυπικά ουδέτερες μέχρι την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Το πρόβλημα ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου του 1942, όταν η New York Herald-Tribune δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "Ο Άγγελος του Χίτλερ έχει τρία εκατομμύρια δολάρια σε αμερικανική τράπεζα."Οι τεράστιες αγορές χρυσού της UBC είχαν κινήσει τις υποψίες ότι η τράπεζα ήταν στην πραγματικότητα μια "κρυφή αυγοφωλιά" που ο Τίσεν και άλλοι υψηλά ιστάμενοι των Ναζί έκρυβαν στην Νέα Υόρκη. Η Επιτροπή Περιουσιών Αλλοδαπών (APC) ξεκίνησε έρευνα.

18 σχόλια:

 1. Αντ. Σαμαράς: Το κράτος δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη της οικονομίας

  Το κράτος δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη της οικονομίας αλλά σταθερό αρωγό της επιχειρηματικότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην 21η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

  Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι οι επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, εισόδημα, πλούτο και υγιή ανάπτυξη ενώ υποστήριξε πως καθήκον της Πολιτείας είναι να δημιουργεί ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες στο εξωτερικό.

  Το κράτος, συνέχισε, διευκολύνει την επιχειρηματικότητα μέσα στην χώρα, εξαλείφει εμπόδια όπως η διαφθορά, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η γραφειοκρατία, επιβάλλει κανόνες και τους εγγυάται, κανόνες που ευνοούν την επιχειρηματικότητα.

  http://www.naftemporiki.gr/finance/story/658215

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Δασκαλόπουλος και η… “ηγέτιδα τάξης της κοινωνίας”!

  «Δεν είμαστε συντεχνία. Είμαστε ηγέτιδα τάξη της κοινωνίας”, αναφώνησε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στην κλειστή συνεδρίαση του ΣΕΒ!
  Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε «ισότιμο εταίρο του πολιτικού συστήματος» το Σύνδεσμο, ενώ αναφερόμενος στον ρόλο που καλείται να παίξει στα νέα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, τόνισε ότι ο ΣΕΒ δεν είναι άβουλος θεατής αλλά ενεργός διαμορφωτής του δημόσιου βίου μας.

  Μία ακόμα ρήση του που έκανε αίσθηση ήταν και η εξής: “Δεν είμαστε οικονομοτεχνικοί σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης. Είμαστε δύναμη προόδου και διαμόρφωσης πολιτικής. Δεν είμαστε σωματείο περιορισμένης ευθύνης. Είμαστε μία διευθυντική ομάδα με εθνικό λόγο και ρόλο που συνομιλεί απ’ ευθείας με την κοινωνία. Δεν νοείται μία πραγματικά σύγχρονη Ελλάδα χωρίς μία πραγματικά σύγχρονη επιχειρηματική τάξη”!

  http://www.toxrima.gr/o-daskalopoulos-ke-i-igetida-taxis-tis-kinonias/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Eκτός θέματος - εντός σχόλιου

   ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=1154861&publDate= )

   Η εργατική τάξη είναι η μόνη ηγέτιδα δύναμη της ταξικής πάλης

   (..) «Απ' όλες τις τάξεις, που τούτη τη στιγμή βρίσκονται αντιμέτωπες με την αστική τάξη, μόνο το προλεταριάτο είναι τάξη αληθινά επαναστατική. Οι άλλες τάξεις χάνονται από τη μεγάλη βιομηχανία, ενώ το προλεταριάτο είναι το πιο χαρακτηριστικό προϊόν της. Οι μεσαίες τάξεις, ο μικρός βιομήχανος, ο μικρέμπορας, ο βιοτέχνης, ο αγρότης, όλοι αυτοί καταπολεμούν την αστική τάξη, για να διατηρήσουν την ύπαρξή τους σαν μεσαίες τάξεις και να σωθούν από τον αφανισμό.(...) Αν είναι επαναστατικές, είναι σχετικά με το επικείμενο πέρασμά τους στο προλεταριάτο, και τότε δεν υπερασπίζουν τα σημερινά, αλλά τα μελλοντικά τους συμφέροντα, εγκαταλείπουν τη δική τους άποψη για να πάνε με την άποψη του προλεταριάτου (...). Οταν το προλεταριάτο στην πάλη του ενάντια στην αστική τάξη, συγκροτείται αναγκαστικά σε τάξη, όταν γίνεται με μια επανάσταση κυρίαρχη τάξη και, σαν κυρίαρχη τάξη καταργεί βίαια τις παλιές σχέσεις παραγωγής, καταργεί και τους όρους ύπαρξης της ταξικής αντίθεσης, τις τάξεις γενικά και έτσι και την ίδια τη δικιά του κυριαρχία σαν τάξη». (Κ. Μαρξ - Φ. Ενγκελς, «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος»). (..)Ilief

   Διαγραφή
 3. Ο Κάρολος Παπούλιας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις Cosco στον Πειραιά

  «Εζησα την αποδοτικότητα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας», δήλωσε

  Τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη.

  Τον κ. Παπούλια υποδέχθηκαν ο αναπληρωτής διευθυντής του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, Άγγελος Καρακώστας, ο διευθύνων σύμβουλος Captain Φου Τσενγκ Κιου και ο πρεσβευτής της ΛΔ της Κίνας στην Ελλάδα Ντου Κιουέν.

  Ο Πρόεδρος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και συγκεκριμένα στις πέντε νέες γερανογέφυρες και στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον προβλήτα ΙΙΙ η οποία αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από 1η Ιουλίου 2013.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στο επιχειρησιακό ηλεκτρονικό τμήμα (control room) του ΣΕΠ όπου γίνεται η διαχείριση των πλοίων και των κοντέινερ και μίλησε μαζί τους.

  «Βλέπω ότι όλοι εδώ είστε νεολαία» είπε ο Κάρολος Παπούλιας και οι εργαζόμενοι απάντησαν με τη σειρά τους «είμαστε ευχαριστημένοι που δουλεύουμε εδώ και οι συνθήκες είναι πολύ καλές».

  «Όταν οι συνθήκες είναι σωστές, τότε και οι εργαζόμενοι μπορεί να αποδίδουν καλύτερα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  «Ήταν μια θαυμάσια επίσκεψη και έζησα ακριβώς αυτή την αποδοτικότητα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κάρολος Παπούλιας.

  Νομίζω ότι περιμένουμε κι άλλους επενδυτές από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, είπε ο Πρόεδρος και χαρακτήρισε πολύ καλό ότι περίπου 1.000 εργαζόμενοι διαβιούν κάτω από καλές συνθήκες εργασίας και είναι ικανοποιημένοι.

  Ο υπουργός Ναυτιλίας Κ.Μουσουρούλης δήλωσε ότι με τη σημερινή επίσκεψη του Προέδρου στις εγκαταστάσεις έγινε μια παρουσίαση του επενδυτικού προγράμματος της Cosco στη χώρα.

  http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=515446

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εκτός θέματος - εντός σχολίου

   ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7465543&publDate=31/5/2013 )
   «Παιδί μου, έχεις δει ευτυχισμένο άνθρωπο;»... Γράφει:
   ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ.

   EG με ξεπέρασες στα κοπιαρίσματα. Ilief

   Διαγραφή
  2. Ναι και είχα άγχος μη με προλάβεις σε κάποια του Ρ...

   Διαγραφή
 4. Πάρε κόσμε, ΤΖΑΜΠΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ!!!

  ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ

  (…)
  Κάθε άνεργος που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφ’ όσον επιλεγεί βάσει των κριτηρίων και της διαδικασίας που περιγράφεται στην Πρόσκληση, θα εγγραφεί σε «Μητρώο Ωφελουμένων» και θα δικαιούται την «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας». Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 35.000 άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών, εκ των οποίων 15.000 θα είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων /ΤΕΙ και 20.000 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

  Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας: αφορά στην οικονομική αξία ποσού 1.100€, το οποίο αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) και συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, των ωφελουμένων από τους παρόχους κατάρτισης. Το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 1400€, στην περίπτωση μετατροπής της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου, σε σύμβαση εργασίας, της οποίας η διάρκεια δεν θα είναι μικρότερη των έξι (6) μηνών, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή, ο πάροχος κατάρτισης, θα έχει παράσχει επιπρόσθετες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης από τις αρχικές, οι οποίες εν τέλει οδήγησαν με επιτυχία στην υπογραφή σύμβασης εργασίας του καταρτιζομένου.
  (…)
  http://www.voucher.gov.gr/project/view/id/6

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Βραβεύτηκε η υγιής επιχειρηματικότητα της Βόρειας Ελλάδας
  Τετάρτη, 03 Απρίλιος 2013 13:30 | |

  Την υγιή επιχειρηματικότητα της Βόρειας Ελλάδας, που σε πείσμα της οικονομικής κρίσης επενδύει, βράβευσε απόψε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) σε ξενοδοχείο της πόλης, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη και Μακεδονίας- Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου.

  Ήταν η ελάχιστη αναγνώριση, στο πρόσωπο αυτών που βραβεύτηκαν, για τη μεγάλη προσπάθειας που γίνεται το τελευταίο διάστημα στην μεταποίηση, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς την κοινωνία. "Θα πρέπει να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο με την Ιρλανδία που σε λίγο καιρό βγαίνει από την επιτήρηση. Όπως τα καταφέραμε παλιότερα, έτσι θεωρώ ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και τώρα. Μέχρι τέλος Μαϊου θα αλλάξουν πολλά πράγματα στο τραπεζικό σύστημα, το δημόσιο θα δώσει τα χρωστούμε στους δικαιούχους, θα τρέξει το ΕΣΠΑ, κάποια άλλα προγράμματα, θα πέσουν χρήματα στην αγορά από τις τράπεζες", είπε ο κ.

  Χατζηδάκης. Ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Θεόδωρος Καράολου επισήμανε ότι με τις βραβεύσεις των βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών αναδεικνύεται η "τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν" και υπογράμμισε ότι αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι η ελληνική παραγωγή συνεχίζει να υπάρχει. "Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να βρει η ελληνική οικονομία τον βηματισμό της τόσο μέσα στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς”, υπογράμμισε. Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ εξάλλου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βιομήχανοι και τόνισε ότι με τις βραβεύσεις ο Σύνδεσμος θέλει να δείξει "ότι υπάρχει η ελληνική αξία".

  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή βραβείων των εταιρειών που διακρίθηκαν για την επιχειρηματικότητά τους το 2012. Το βραβείο «Γυναίκα Επιχειρηματίας», απενεμήθηκε στην Κωνσταντίνα Ουζουνοπούλου (Μύλοι Θράκης), το βραβείο «Εξωστρέφειας» στην εταιρία "Ελληνικοί Λευκόλιθοι ΑΕ", τον έπαινο «Εξωστρέφειας» η "Κρόνος ΑΕ", το βραβείο «Καινοτομίας» η "ΕΥΓΕ Πιστιόλας ΑΒΕΕ", το βραβείο «Περιβάλλον» μοιράστηκαν οι εταιρίες "Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ" και "Α. Χατζόπουλος ΑΕ", το βραβείο «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» πήραν οι εταιρείες "Βίκος" και "Ανατόμικ Χέλπ ΑΕ", το βραβείο «Αριστεία Μεσαία Επιχείρηση» οι "Ελβιάλ ΑΕ" και "Ιωνική Σφολιάτα ΑΕ", ενώ το βραβείο «Αριστεία Μεγάλη Επιχείρηση» πήραν οι εταιρείες "Κρι Κρι" και "Γιουριμάκ Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ρυζιού και Ζυμαρικών".

  http://www.thousandnews.gr/index.php/thessnews/47061-2013-04-03-09-33-41.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αλ. Τσίπρας: Ο ΣυΡιζΑ θα σταθεί αρωγός στην υγιή επιχειρηματικότητα

  Ρεπορτάζ Μάρω Καπετάνη

  Αμοιβαία «καρφιά» αντάλλαξαν χθες ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ κ. Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου στην οποία απευθύνθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τη θεσμική του ιδιότητα, όπως ο ίδιος επισήμανε.
  Προσφωνώντας τον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι «το αίτημα της αλλαγής σήμερα δεν είναι μονοπώλιο κάποιου φορέα. Είναι υπόθεση της Δεξιάς αν πράγματι θέλει να εκσυγχρονιστεί και είναι υπόθεση της Αριστεράς αν πράγματι φιλοδοξεί να κυβερνήσει», ενώ και στην ομιλία του υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε φιλόσοφοι ώστε να αρκεστούμε να ερμηνεύουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος, πρέπει να τον μετασχηματίσουμε». Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε πάντως χρήσιμο και ευπρόσδεκτο τον ριζοσπαστισμό του ΣυΡιζΑ, καθώς, όπως επισήμανε, δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα, αλλά επιβάλλεται να μπορούμε να συζητούμε για όλα. Διερωτήθηκε, ωστόσο, γιατί η Αριστερά προασπίζεται την ύπαρξη άχρηστων πρακτικά φορέων, που μόνο την κομματική σκοπιμότητα άλλων εξυπηρετούν.

  ΒΕΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΒ
  Ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ από την πλευρά του, αφού επισήμανε κατά την ομιλία του πως οι βιομήχανοι θα έχουν από τον ΣυΡιζΑ «καθαρές κουβέντες, καθαρές σχέσεις χωρίς μισόλογα», κατηγόρησε ευθέως τον ΣΕΒ για την απουσία του από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την οποία χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» και ζήτησε να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη απόφαση. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας δεν μπορεί να γίνει «με ρ α κ έ ν δ υ τ ο υ ς εργαζομένους» και «διαλυμένες εργασιακές σχέσεις». Ο ίδιος επανέλαβε, εξάλλου, τη δέσμευσή του για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μικτά καθώς και της μετενέργειας.

  Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι ο ΣυΡιζΑ θα σταθεί ως κυβέρνηση αρωγός στην υγιή επιχειρηματικότητα, τερματίζοντας παράλληλα - και θεσμικά - την «ψευδώνυμη επιχειρηματικότητα των αποκρατικοποιήσεων». Κατονομάζοντας δε το νερό, τον ηλεκτρισμό, την ενέργεια και τους ενεργειακούς πόρους της χώρας, έκανε σαφή την κάθετη αντίθεση του ΣυΡιζΑ «στην πλήρη ιδιωτικοποίηση» των εν λόγω τομέων. Αντιθέτως, τάχθηκε υπέρ των δημοσίων επενδύσεων ταχείας απόδοσης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας των παραγωγικών επενδύσεων. «Α ν ά π τ υ ξ η ίσον Δ η μ ο κ ρ α τ ί α συν ε π ε ν δ ύ σ ε ι ς», σημείωσε.

  Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευσή του για ακύρωση του μνημονίου και αντικατάστασή του, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, με Εθνικό Σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφερόμενος τέλος στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος του χρέους προέβλεψε ότι αυτό θα συνοδευτεί με ένα νέο, σκληρό πακέτο μέτρων.
  (…)
  http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1918478&nt=103

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» : Κάνει αβάντες σε εφοπλιστές - επιχειρηματίες με παρέμβασή της στη Βουλή

  Εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο έδωσε πάλι η «Χρυσή Αυγή» ζητώντας στη Bουλή να δοθούν στους εφοπλιστές και νέα κίνητρα, ο δε λαός να αναλάβει τα χρέη των τραπεζιτών.

  Ο βουλευτής της ναζιστικής οργάνωσης Ηλίας Παναγιώταρος μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής είπε μεταξύ άλλων στους εκπροσώπους της κυβέρνησης: «(...) βλέπουμε στον προϋπολογισμό που λέτε ότι από φορολόγηση των πλοίων υπό ελληνική σημαία θα αποκομίσουμε 80 εκατ. ευρώ... ε το πιο εύκολο που θα κάνουν οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι να αλλάξουν τη σημαία για να γλιτώσουν τα λεφτά, αντί να βρεθεί μια χρυσή τομή κι από δυο τρεις Ελληνες που είναι μάξιμουμ σε κάθε πλήρωμα, ο καπετάνιος και ο πρώτος μηχανικός, να δοθούν κίνητρα για να είναι και οι υπόλοιποι ναύτες Ελληνες (...)».

  Την ίδια στιγμή οι «Χρυσαυγίτες» δε λένε κουβέντα για το καμποτάζ για το οποίο χρόνια αγωνίζονται οι ναυτεργάτες και έχει να κάνει με τη διατήρηση ελληνικού πληρώματος στα πλοία (οι ναυτεργάτες υπερασπίζονται την ύπαρξη ελληνικού πληρώματος πρώτα και κύρια για την ασφάλεια τη δικιά τους και των επιβατών, στα ναυάγια που έγιναν τα τελευταία χρόνια, το πλήρωμα δεν μπορούσε να συνεννοηθεί ούτε για να κατεβάσει τις βάρκες γιατί απλούστατα δε μιλάει την ίδια γλώσσα). Ομως τέτοια ζητήματα η «Χρυσή Αυγή» δεν αγγίζει καθώς θίγονται συμφέροντα «πλοιοκτητών». Μόνο ζητά να τους δοθούν νέα κίνητρα (βλ. νέες επιδοτήσεις άρα χρήμα του λαού, ή νέες φοροαπαλλαγές άρα «κενά» στα έσοδα που πάλι ο λαός θα κληθεί να καλύψει).

  Ο Παναγιώταρος υποστήριξε εξάλλου ότι «θα πρέπει να γίνει επειγόντως (...) εθνικοποίηση των χρεοκοπημένων τραπεζών», κάτι που παπαγαλίζει διαρκώς η «Χρυσή Αυγή» και σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός θα αναλάβει (και) τα χρέη των χρεοκοπημένων τραπεζιτών.

  Εγκώμια σε επιχειρηματίες και υπουργό Οικονομικών

  Αποκαλυπτικά για το ρόλο και χαρακτήρα της «Χρυσής Αυγής» ως αποκούμπι του συστήματος και όσα είπε στην ίδια επιτροπή της Βουλής έτερος βουλευτής της οργάνωσης, ο Γεώργιος Γερμενής (γνωστότερος ως «Καιάδας»). Κατ' αρχάς η κριτική που άσκησε στον προϋπολογισμό ήταν στο πλαίσιο ότι έχει «(...) νούμερα χωρίς λογική, νούμερα που δε βγαίνουν (...) το ΑΕΠ συρρικνώνεται σταδιακά».

  Ακολούθως μπήκε και αυτός στο ζουμί: «(...) ο επιχειρηματικός κόσμος στενάζει (...) λέτε ότι θα φορολογήσετε τα πλοία του ελληνικού στόλου με βάση το τονάζ (...) την ίδια μέρα που θα εφαρμοστεί το μέτρο τα περισσότερα πλοία του εμπορικού στόλου θα υποστείλουν την ελληνική σημαία και με μεγάλη ευκολία θα επιλέξουν μια σημαία άλλη που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους. Και ενώ ο κλάδος της ναυτιλίας έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία κατά το παρελθόν, εσείς πάλι συμβάλετε καθοριστικά στην καταστροφή του».

  Ακολούθως, έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι είναι αδύνατο αυτός να κατάρτισε προϋπολογισμό με τέτοια νούμερα που δεν βγαίνουν: «Εσείς κύριε καθηγητά, κύριε Στουρνάρα (...) τα έχετε διδάξει στην μακροοικονομία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, για ποιο λόγο λοιπόν υποβιβάζετε το επίπεδό σας, ξέρουμε όλοι και από όσους έχουμε ρωτήσει στο πανεπιστήμιο είσαστε από τους καλύτερους καθηγητές στην οικονομία (...) με εκπλήσσετε κύριε καθηγητά». Τόση ...αντισυστημικότητα ενώπιον του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κατά τ' άλλα προδοτικής συγκυβέρνησης.

  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7128221

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΘΕΣ ΦΟΡΟ-ΑΠΑΛΛΑΓΗ; ΓΙΝΕ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ!

  Ο κ. Θόδωρος Βενιάμης είναι ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών.
  Είναι ο ίδιος άνθρωπος που στις 13/6/2010, λίγο μετά δηλαδή από την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου, είχε δηλώσει για λογαριασμό των εφοπλιστών:
  «Αισθανόμαστε καλά στην Ελλάδα»...
  *
  Προχτές, ο κ. Βενιάμης και ο πρωθυπουργός συναντήθηκαν.
  Λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες και φύγουν οι κάμερες δόθηκε μια απολαυστική παράσταση.
  Ο μεν Σαμαράς δήλωσε:
  «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος μας είναι και ουσιαστικό και ηθικό το χρέος όλων να συμβάλουν στην προσπάθεια για την ανάκαμψη του τόπου».
  Ο κ. Βενιάμης απάντησε:
  «Ο εφοπλιστικός κόσμος συναισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών αλλά και τη μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα να ανακάμψει και να αναπτυχθεί, ανταποκρίνεται πλήρως στις προκλήσεις, δηλώνει "παρών" και συμβάλλει στην προσπάθεια μέσα από τα φορολογικά έσοδα που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος»...
  *
  Κατόπιν αυτών, έχουμε να υπενθυμίσουμε:
  *
  1) Η «πατριωτική» συνεισφορά των εφοπλιστών στα φορολογικά έσοδα έχει προσδιοριστεί επ' ακριβώς:
  Το ποσό, που πληρώνουν ως φόρο οι εφοπλιστές, είναι μικρότερο ακόμα κι από το ποσό που πληρώνουν οι μετανάστες για παράβολα προσωρινής παραμονής τους στη χώρα!
  Τόσος είναι ο... «φορο-πατριωτισμός» τους.
  *
  2) Οντως, οι εφοπλιστές δηλώνουν «παρών». Αλλά όχι με τον τρόπο που παριστάνουν ο πρόεδρός τους και ο πρωθυπουργός. Είναι «παρόντες» με τον δικό τους «πειρατικό» τρόπο. Και συγκεκριμένα:
  Την ώρα που ο ελληνικός λαός χειμάζεται και η Ελλάδα βυθίζεται, αυτοί αποδεικνύουν τι κρύβεται πίσω από τη φράση «η κρίση είναι ευκαιρία»:
  Μέσα στους πρώτους επτά μήνες του 2012, οι «πατριώτες» εφοπλιστές δαπάνησαν πάνω από 2 δισ. δολάρια για την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων, αγοράζοντας από τη δευτερογενή αγορά 111 ποντοπόρα πλοία, σπάζοντας παγκόσμιο ρεκόρ στην αγορά αυτού του είδους. Οσο για τις παραγγελίες νεότευκτων πλοίων, εκεί δεν τους πιάνει κανένας! Τα ποσά που θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2012 σε παραγγελίες νεότευκτων πλοίων από τους Ελληνες εφοπλιστές υπερβαίνουν τα 6 δισ. δολάρια!
  Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ναυλομεσιτικός οίκος «Allied Shipbroking Inc», οι Ελληνες πλοιοκτήτες προηγούνται μακράν των υπολοίπων τόσο σε ποσά που κατέβαλαν, όσο και σε αριθμό πλοίων. Τα «πατριωτάκια» μας - αυτοί που φτιάχνουν «αυτοκρατορίες» πάνω στην ανείπωτη εκμετάλλευση των ναυτεργατών και των επιβατών έχοντας ως μόνιμο χορηγό το κράτος - έχουν αφήσει δεύτερους τους Κινέζους, τρίτους τους Νορβηγούς και τέταρτους και καταϊδρωμένους τους... Γερμανούς.
  *
  3) Αυτό το εφοπλιστικό «θαύμα» έχει πολύ... γήινες εξηγήσεις.
  Ιδού:
  Στην Ελλάδα, που οι νόμοι αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, υπάρχει ένας και μοναδικός νόμος που εδώ και τέσσερις δεκαετίες αποτελεί το «ιερό ευαγγέλιο» όλων των κυβερνητικών «σωτήρων».
  Πρόκειται για το νόμο 27/1975 «Περί φορολογίας πλοίων κ.λπ.», που
  στα 30 άρθρα του περιλαμβάνει κοντά ...60 φοροαπαλλαγές (!) για τους εφοπλιστές.
  Κάθε άρθρο και δύο φοροαπαλλαγές, δηλαδή!

  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΣΥΝΕΧΕΙΑ

  Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, το φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές είναι πολύ απλό:
  Δεν πληρώνουν φόρο!
  Για την ακρίβεια, πληρώνουν ένα συμβολικό «παράβολο» βάσει της χωρητικότητας του πλοίου τους. Αν, για παράδειγμα, ένας εφοπλιστής διαθέτει πλοίο 20.000 κόρων, ηλικίας έως 4 χρόνων, τότε ο «φόρος» που θα πληρώσει είναι της τάξης των 5.300 δολαρίων!
  Δηλαδή,
  είτε 1 εκατομμύριο κέρδη έχει από αυτό το πλοίο, είτε 1 δισ. ευρώ κέρδη έχει, αυτός 5.300 δολάρια θα πληρώσει!
  Αλλά κι αυτό ελέγχεται. Γιατί με άλλες διατάξεις (άρθρα 7, 8, 9 κ.λπ.), ακόμα και το παραπάνω «συμβολικό» ποσό, υπό κάποιες πολύ ...συχνές προϋποθέσεις, είτε μειώνεται στο μισό είτε εξαλείφεται πλήρως!
  *
  Αλλωστε, ο νόμος (άρθρο 2) είναι σαφής:
  «Ο κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου επιβαλλόμενος φόρος (σ.σ.: τα 5.300 δολάρια, δηλαδή) εξαντλεί πάσαν υποχρέωσιν του πλοιοκτήτου, ως και του μετόχου ή εταίρου ημεδαπής ή αλλοδαπής εταιρείας οιουδήποτε τύπου εκ φόρου εισοδήματος, καθ' όσον αφορά εις τα κέρδη, τα οποία προκύπτουν εκ της εκμεταλλεύσεως πλοίων»!
  *
  Και δεν είναι μόνο ότι οι εφοπλιστές απαλλάσσονται από κάθε μορφής φόρο εισοδήματος. Απαλλάσσονται από κάθε μορφής φόρο, γενικώς!
  Συγκεκριμένα:
  • Απαλλάσσονται από τα κέρδη αν πουλήσουν ένα πλοίο,
  • απαλλάσσονται από τα έσοδα αν εισπράξουν ασφαλιστική αποζημίωση για ένα πλοίο,
  • απαλλάσσονται από τα κέρδη των ναυτιλιακών τους επιχειρήσεων,
  • απαλλάσσονται ακόμα και από τα παράβολα για τα έγγραφα με τα οποία διανέμουν τα κέρδη τους (!),
  • απαλλάσσονται μέχρι και από φόρο κληρονομιάς (!), αφού, σύμφωνα με το άρθρο 29, οι εφοπλιστές έχουν επιτύχει την «απαλλαγήν εκ του φόρου κληρονομιών επί πλοίων, μετοχών ή μεριδίων ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών πλοιοκτητριών πλοίων, καλύπτουσαι εφεξής άπαντα τα άνω των 1.500 κόρων ολικής χωρητικότητος πλοία»!
  *
  Συμπέρασμα:
  Στην Ελλάδα, που έχει μετατραπεί σε τεκμήριο φορολόγησης ακόμα και ο αέρας που αναπνέουμε, αν είσαι εργάτης, συνταξιούχος ή άνεργος και έχεις την ...ατυχία να απέκτησες ή να κληρονόμησες κάποιο σπίτι, τότε η Εφορία ισοδυναμεί με μαύρο φίδι που σε έφαγε.
  Αν όμως είσαι κανακάρης ή θυγατέρα κάποιου «Σεβάχ»
  και διαθέτεις ή κληρονομήσεις ...στόλο,
  τότε δεν πληρώνεις τίποτα!
  ***
  Δε χρειάζεται, λοιπόν, να απορούμε γιατί οι εφοπλιστές, σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, «αισθάνονται καλά στην Ελλάδα».
  Ούτε να αμφιβάλλουμε για το τι κρύβεται πίσω από τις έννοιες «φορολογική ασυλία», από τη μια και... «φορολογική δικαιοσύνη», από την άλλη.
  Κατά τα λοιπά, όπως μας διαβεβαίωσαν ο εφοπλιστής Βενιάμης και ο πρωθυπουργός Σαμαράς, ο εφοπλιστικός κόσμος ήταν και θα παραμείνει - καθόλου δεν αμφιβάλλουμε -
  «"παρών" και συμβάλλει στην προσπάθεια μέσα από τα φορολογικά έσοδα που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος»...


  Γράφει:
  ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

  http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=7068544&publDate=

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανδρέας Λοβέρδος: «Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ»
  Κάνει ακτιβισμό πάνω σε μεγάλα προβλήματα, ανέφερε σε συνέντευξή του
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2013

  Σε μια προκλητική τοποθέτηση, ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή «ελληνική Χεζμπολάχ» και «πρώτο κίνημα που γεννιέται αυθεντικά μετά την Μεταπολίτευση», ενώ τόνισε ότι «κάνει ακτιβισμό πάνω σε μεγάλα προβλήματα» και «παράγει εμπιστοσύνη και απολαμβάνει δημοσκοπικά ποσοστά».
  Επιπλέον, ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι «βγάζοντας τα γενικά πολιτικά τους προτάγματα, η Χρυσή Αυγή μοιάζει με την υπόλοιπη αντιπολίτευση, λέει ό,τι λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ».
  Την τοποθέτηση αυτή έκανε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ την Τρίτη. Συγκεκριμένα ερωτηθείς για την δημοσκοπική άνοδο της Χρυσής Αυγής, είπε: «Είναι αυθεντικό το ποσοστό».
  «Πάνω σε μεγάλα προβλήματα, όπως το μεταναστευτικό, το παρεμπόριο και η έλλειψη ασφάλειας και αστυνόμευσης κάνει ακτιβισμό η ελληνική Χεζμπολάχ και παράγει εμπιστοσύνη και απολαμβάνει ποσοστά. Αυτό γιατί να το καταγγείλει κανείς;» αναρωτήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
  Και συνέχισε στο ίδιο στιλ: «Γιατί μας προβληματίζει το γεγονός ότι ανεβαίνει κάποιος που κάνει, με τρόπο ακτιβίστικο, πολιτική πάνω σε αυθεντικά προβλήματα;»

  Πρόκειται για το «πρώτο κίνημα που γεννιέται αυθεντικά», μετά την Μεταπολίτευση σημείωσε ο πρώην υπουργός.

  Επιπλέον, τόνισε: «Όταν μιλάμε επί της ουσίας, βγάζοντας τα γενικά πολιτικά τους προτάγματα, η Χρυσή Αυγή μοιάζει με την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Λένε ό,τι λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ».

  Κατέληξε, δε, με την παρατήρηση: «Δεν τους κλέβεις τη δύναμη όταν τους καταγγέλλεις».]


  Επειτα από το θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του ο κ. Λοβέρδος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Φτάνει πια η δημαγωγία και ο φασισμός των δήθεν αριστερών. Αρκεί η συνειδητή ή ασυνείδητη συνηγορία υπέρ του παραεμπορίου, της ανασφάλειας των πολιτών και των λαθρεμπόρων των φτωχών του τρίτου κόσμου. Πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων μόνο οι φασίστες ζητούσαν. Οι ψευτο-ασφαλίτες της σύγχρονης ψεύδο-αριστεράς δεν νομιμοποιούνται να ελέγχουν τα φρονήματα κανενός. Αλήθεια, που είναι οι τραμπούκοι -ακτιβιστές των δυόμιση ετών, επί των κυβερνήσεσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, που το έπαιζαν "αγανακτισμένος λαός"; Έχουν πια συμμαζέψει τη βία τους στην δήθεν προοπτική κάποιας εξουσίας; Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, μαθήματα δημοκρατίας δεν δέχομαι από κανέναν. Πέρασα τις εξετάσεις μου στην κατάληψη του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, στις 16-17 Νοεμβρίου του 1973».

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=498223

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Θ. Πάγκαλος: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΥΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

  Μετωπική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΚΕ εξαπέλυσε το πρωί ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο.

  Έκανε λόγο για "μαύρους και κόκκινους" φασίστες και πρότεινε να αλλάξει η νομοθεσία, αλλά να μην αφορά μόνο τη Χρυσή Αυγή: «Να διορθωθεί η νομοθεσία... να μην αφορά όμως μόνο τη Χρυσή Αυγή αλλά να αφορά όσες δηλώσεις γίνονται στη Βουλή και έχουν χαρακτήρα να ανατραπεί το πολίτευμά μας. Δεν μπορεί να γίνει η Βουλή σαν το Πανεπιστήμιο του 1962 όταν πηγαίναμε για να παίξουμε ξύλο και δεν ξυριζόμαστε για να μην μας κάνουν σημάδια οι μπουνιές»

  Αναφερόμενος στην «λογική των δύο άκρων» ο κ. Πάγκαλος τόνισε:
  «Εγώ τη δέχομαι τη λογική των δύο άκρων, ότι το ένα άκρο τροφοδοτεί το άλλο… αλλά η άποψη ότι εσύ κρίνεις, ότι ξέρεις εσύ τι είναι καλύτερο, είναι ίδια και στη Χρυσή Αυγή και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η μπουνιά του Ηλιόπουλου είναι φασιστική και το γιαούρτι είναι δημοκρατικό; Αυτοί είναι αριστεροί και προοδευτικοί; Φασίστες είναι. Υπάρχουν μαύροι φασίστες υπάρχουν και κόκκινοι φασίστες».

  Τα οικονομικά των κομμάτων και το ΚΚΕ

  Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, ο Θόδωρος Πάγκαλος έστρεψε την συζήτηση και στο ΚΚΕ:

  «Είναι παράνομο το ΚΚΕ. Αφού δεχθούν όλα τα κόμματα τον έλεγχο τότε θα μιλήσουμε για το ΠΑΣΟΚ... Δεν μπορεί να υπάρχει κόμμα στη Βουλή, όπως το ΚΚΕ που να λέει ότι δεν αποκαλύπτει τα οικονομικά του. Το θεωρώ συνωμοτικό μυστικό, είναι απαράδεκτο. Για να παρέμβει η δικαιοσύνη στα οικονομικά των κομμάτων πρέπει να λύσουμε το ακραίο και εξοργιστικό πρόβλημα του ΚΚΕ, το οποίο αρνείται το νόμο».

  http://www.capital.gr/News.asp?id=1798775

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΚΥΝΙΚΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ... (Πάγκαλου)

  ...Όπου εξηγείται, για μια ακόμα φορά, πώς σε έναν καυγά που στήνεται χάρη σε ατάκα σλοβένου επαγγελματία της προβοκάτσιας ανάμεσα σε συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, το ξύλο βρίσκει με ραντάρ την καμπούρα του κομμουνιστή. Πάρε-βάλε ο Ζίζεκ στον Πάγκαλο, με ποδοσφαιρικούς όρους.

  "Για όσους διατηρούν και την ελάχιστη αμφιβολία πού αποσκοπεί το νομοσχέδιο για το ρατσισμό και την ξενοφοβία καλό θα ήταν να διαβάσουν τη δήλωση του Θ. Πάγκαλου στο ρ/σ «Βήμα»: «Είμαι υπέρ της ύπαρξης ενός νομοσχεδίου που θα εμποδίζει την αποθέωση φασιστικών και αυταρχικών μεθόδων του παρελθόντος, εγκλημάτων, γενοκτονιών (...) Δεν θεωρώ όμως ότι πρέπει να διώκομαι επειδή μίλησα υπέρ του Χίτλερ. Πρέπει να διώκομαι όταν βγω και πω ότι το Αουσβιτς και το Νταχάου ήταν εκπαίδευση των Εβραίων για να εργάζονται καλύτερα και πιο τίμια, γιατί είναι κλέφτες και τοκογλύφοι. Τότε, πρέπει να με βάλει κάποιος στη φυλακή για να μάθω. Οπως και όταν έχεις τον Στάλιν δίπλα στο κρεβάτι σου (...) Το Γκούλαγκ είναι τόπος βασανισμού όπου εκτελέστηκαν χιλιάδες από τη σταλινική τρομοκρατία ή πέθαναν από την πείνα και το κρύο. Αυτά δεν λέγονται ούτε γι' αστείο. Και αν το είπε γι' αστείο ακόμα, αυτός που το είπε, πρόκειται περί κτήνους και ηλιθίου (...) Δεν είναι χιούμορ. Ο Μιχαλολιάκος όταν λέει "τι ωραίος που είναι ο Χίτλερ και έκανε σαπούνια τους Εβραίους" ή ο χρυσαυγίτης που λέει "το καλύτερο σαπούνι βγαίνει από το κομμούνι", τι είναι; Πρέπει να του κάνουμε ψυχανάλυση; Πού θα ξέρω εγώ αν το λέει ως αστείο; Οποιος επιβραβεύει και αποθεώνει φασισμούς - είτε είναι κόκκινοι είτε μαύροι - δολοφονίες ή γενοκτονίες, θα πρέπει να τιμωρείται».

  Παλιά αλεπού στο κουρμπέτι ο Θ. Πάγκαλος κι αν κάποτε τα λεγόμενά του μπορούσαν να αποδοθούν στη γραφικότητά του και στον ωμό αντικομμουνισμό που τον χαρακτηρίζει, οι εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει δεν επιτρέπουν σήμερα τέτοιες απλοϊκές ερμηνείες.
  Ριζοσπάστης"

  http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7085.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Τελειώνω με μια αφίσα, γιατί μια εικόνα χίλιες λέξεις:
  http://www.liveauctioneers.com/item/1107697


  Και κλείνω με ένα απόσπασμα απο δικό σου κείμενο Αντώνη, το οποίο νομίζω ότι είναι απο τα πιο καίρια και επεξηγηματικά που έχεις γράψει-δεν το παραθέτω ολόκληρο γιατί κάποιοι θα με βρίσουν και δεν θα έχουν άδικο:

  "...το πολίτευμα το οποίο ονομάζεται σύγχρονη δημοκρατία αποτέλεσε την προνομιούχο πολιτική έκφραση της μεγαλύτερης ολιγαρχικής συσσώρευσης οικονομικής δύναμης στην παγκόσμια ιστορία. Ούτε η δουλεία, ούτε η φεουδαρχία, ούτε η αριστοκρατία, ούτε κανένα άλλο πολιτειακό σύστημα εκτός της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας δεν αποδείχθηκε τόσο κατάλληλο ως πολιτικό περίβλημα για τη ραγδαία, κατακόρυφη συγκεντροποίηση του πλούτου στα χέρια των ελάχιστων.

  Αυτό είναι μια πρώτη και ουσιώδης παρατήρηση: δεν είναι καθόλου ότι η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία "προδόθηκε" από μια κατ' εξαίρεση περίοδο ολιγαρχικής ή μονοπωλιακής συγκεντροποίησης της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος, αλλά αντίθετα, ότι η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία ήταν η σταθερή πολιτειακή μορφή αυτής της συγκέντρωσης, η πολιτειακή της προϋπόθεση."

  leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_8491.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Η δημοκρατια ειναι το κομμα της συσσωρευσης του κεφαλαιου. ΑΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή