Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

Αγορά δύο πολεμικών πλοίων για την επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ


Την ενίσχυση της επιτήρησης της κυπριακής ΑΟΖ με την αγορά δύο πολεμικών πλοίων ανοικτής θαλλάσης ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης»., επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα η έρευνα και ανόρυξη υδρογονανθράκων, αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις ασφάλειας.

Ο υπουργός σημειώνει ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα εξευρεθούν τρόποι ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ότι προωθείται η δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών με διάφορες χώρες, κυρίως το Ισραήλ, λόγω κοινών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ΄επέκταση τα γεωστρατηγικά δεδομένα οδηγούν σε επανασχεδιασμό της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, τονίζει ο κ. Φωτίου και συμπληρώνει: «αυτό ήταν ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεων μου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και αυτούς τους σχεδιασμούς έχουμε αποφασίσει και προωθούμε».

Στα μέσα της βδομάδας ο Κύπριος υπουργός θα έχει συνομιλίες στη Μόσχα με το Ρώσο ομόλογό του για θέματα διμερών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Πηγή:ΑΜΠΕ/Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου