Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Ελλάς Ελλήνων Αντιρατσιστών (Ποιος είπαμε σπρώχνει τη Χρυσή Αυγή;)


Επίθεση στο Νίκο Δένδια εξαπέλυσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ιωάννης Λαγός. Μεταξύ άλλων ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την τιμωρία της «ρατσιστικής συμπεριφοράς που επιδεικνύουν οι αλλοδαποί σε βάρος των Ελλήνων».

Συνέντευξη του Νάνου Βαλαωρίτη για το "αντιρατσιστικό νομοσχέδιο"
[...]

Ως άνθρωπος της ηλικίας μου, αντιμετώπισα τρεις φορές το φασισμό στη χώρα μου.

[...] στην Κατοχή συνδέθηκα με τις πρώτες αντιστασιακές ομάδες της ΕΠΟΝ, στο Πανεπιστήμιο, ενώ δρασκελούσα τα μαυρισμένα πτώματα στο δρόμο.

Εργάστηκα εναντίον των Ιταλογερμανών έως το 1944, οπότε είχε αρχίσει ο εμφύλιος από την λανθασμένη τακτική του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, δυστυχώς, με σταλινικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, αντί να συνεργαστούν με τα άλλα φιλελεύθερα και αριστερά κόμματα εναντίον του φασισμού, εκτελούσαν τροτσκιστές και φιλελεύθερους αξιωματικούς στα βουνά.

Κατάλαβα από νωρίς ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ξενόφερτο κόμμα κόκκινου φασισμού που παραπλάνησε τον ελληνικό λαό.

Από τότε, λοιπόν, θεώρησα ότι η απάντηση στο φασισμό έπρεπε να είναι άμεση και χωρίς υποχωρήσεις!


[...]

Συνέχισα τον αγώνα μετά και στην Καλιφόρνια, έως την πτώση της χούντας...

[...]

Η πηγή της Χρυσής Αυγής είναι διπλή. Από τη μια μεριά είναι οι επιδειξίες, όπως οι punk, που κάνουν ρατσιστική επίδειξη χωρίς κανένα ηθικό έρεισμα. Και από την άλλη είναι εκείνοι με βίαιη συμπεριφορά φανατικών οπαδών ποδοσφαίρου. Χωρίς να είναι αναγκαστικά νεοναζί, υπάρχει η επίδειξη και η πρόκληση.[...]

Εξαρτώμεθα χεροπόδαρα από τους Ευρωπαίους. Το έχουμε κάνει μόνοι μας. Έχουμε παραδοθεί και στο ευρώ και στο μνημόνιο. Είμαστε δεμένοι με αυτούς.

Μόνο αν αλλάξουν αυτοί, έχουμε ελπίδα. Κάτι τέτοιο μπορούμε να το πιέσουμε να συμβεί. Πολιτικά, θεωρητικά, και με κάθε τρόπο. Όπως, το θέμα των αποζημιώσεων, το οποίο πρέπει να διεθνοποιηθεί, ώστε οι διεθνείς πιέσεις να αναγκάσουν τη Γερμανία να αποπληρώσει το χρέος της προς την Ελλάδα. Όλα αυτά τα θέματα είναι συνδεδεμένα...

Και γνωρίζουμε, και από τις αναλύσεις του Φουκώ, ότι η στάση απέναντι στην εξουσία ξεκινάει μέσα από το σπίτι, από τον πατέρα, τη μητέρα, τους δασκάλους, τους γιατρούς, προς τα παιδιά. Αυτή είναι η εξουσία. Και εξελίσσεται σιγά σιγά σε μία εξουσία κοινωνική.

Αυτή την μικροεξουσία έχει αναλύσει ο Φουκώ, και είναι κάτι το οποίο ασφαλώς υπάρχει. Για παράδειγμα η εξουσία των γιατρών απέναντι στους ασθενείς, και ούτω κάθε εξής. Παντού έχουμε πηγές εξουσίας. Η εξουσία είναι μία Λερναία Ύδρα.

[...]

Αν δεν αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο άμεσα, θα βρεθούμε στη θέση που βρέθηκαν άλλοι. Και όχι μόνο. Υπάρχουν και από την άλλη μεριά και οι Σταλινικοί. Λοιπόν αυτά, να μην τα ξεχνάμε. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα μοιάζουνε. Εκεί που συνενώνονται, είναι εναντίον της δημοκρατίας. Εναντίον αυτής της ιδέας της ελευθερίας (της έκφρασης, του τύπου, των δικαιωμάτων, κλπ).

[...] Δηλαδή, ποιος φταίει, για τον εμφύλιο; Φταίνε οι δεξιοί, ή ο Ζαχαριάδης; Γιατί δεν έγινε εμφύλιος στη Γαλλία ή στην Ιταλία; Διότι εκεί τα κόμματα τα σοσιαλιστικά και τα κομμουνιστικά, συμφώνησαν να κάνουν ένα κοινό μέτωπο εναντίον του φασισμού.

Εδώ, ήρθαν οι αντάρτες του ΕΑΜ και του ΟΠΛΑ, και τριγυρίσανε τους αξιωματικούς του Ψαρρού, και τους σφάξανε! Οι οποίοι αξιωματικοί, ήταν δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι.

Αυτοί το κάνανε από μόνοι τους; Το έκαναν επειδή είχαν νοοτροπία σταλινική. Αυτά όλα έρχονται απ’ έξω.

Το θέμα λοιπόν, είναι ότι πρέπει να πολεμήσουμε το φασισμό σε όλες του τις πλευρές και απ’ την αρχή και συνεχώς και με μετωπική σύγκρουση! Όχι με υπεκφυγές. Όχι να πηγαίνουν στας ελληνικάς καλένδας οι αντιρατσιστικοί νόμοι... Δηλαδή, αυτό που κάνουν τώρα με τον αντιρατσιστικό νόμο, που ούτε καν τον θέτουν μπροστά στη βουλή, και τον βάζουν στο ψυγείο… Αυτό είναι τεράστιο λάθος, και θα το μετανιώσουν μια μέρα.

Ο Μητρόπουλος παρομοιάζει την Ελλάδα με την Τουρκία. Η Ελλάδα, παρόλα τα αμαρτήματά της έχει μία δημοκρατική παράδοση, η οποία δεν υπήρχε ποτέ στην Τουρκία. Αφενός. Αφετέρου, η Τουρκία είναι μία Ισλαμική χώρα.

[...] Μπορούμε να θέσουμε την Χρυσή Αυγή εκτός νόμου, και μάλιστα έμμεσα, με το νόμο εναντίον του ρατσισμού. Από τη στιγμή που εκπέμπεις και πράττεις υπέρ του ρατσισμού και αντιδημοκρατικά είσαι εκτός νόμου! Απλούστατο.

Εάν δεν το περάσουν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, κακό του κεφαλιού τους και ολονών μας! Έπρεπε εξ αρχής να μη το δεχτούν οι δικαστικές αρχές, οι οποίες αναγνωρίζουν την ίδρυση ενός κόμματος.-

32 σχόλια:

 1. Μήπως υπάρχουν πάρα πολλοί που είναι χρυσαυγίτες και δεν το ξέρουν; Μήπως αν το ήξεραν, η Χ.Α. έκανε άνετα αυτοδύναμη κυβέρνηση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όπως είπε και ο Φουκώ...αν θες να βοηθήσεις την Χρυσή Αυγή να κατακτήσει την πολιτική εξουσία στη χώρα σου, πρέπει να μιλάς ως αριστερός σε ιστολόγια που ερμηνεύονται ως αριστερά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το θρεντ είναι ανοιχτό σε αντιφά, σαν αυτούς που μας έλεγαν, το καλοκαίρι του 2012, ότι δεν κάνουμε τα δέοντα για να πλακώσουμε τους χρυσαυγίτες στο ξύλο και να τελειώνει η υπόθεση.

  Ω αντιφάδες, where art thou? Διαβάζετε το "αντιρατσιστικό νομοσχέδιο";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. «Γιατί δεν έγινε εμφύλιος στη Γαλλία ή στην Ιταλία; Διότι εκεί τα κόμματα τα σοσιαλιστικά και τα κομμουνιστικά, συμφώνησαν να κάνουν ένα κοινό μέτωπο εναντίον του φασισμού.»

  Μαζέψτε τον ξεμωραμένο:

  Από την αστυνομική συνεργασία έως την εξύμνηση τού γερμανικού «κοινωνικού» μοντέλου [1938]

  Την ημέρα μάλιστα τής άφιξής του ο Ρίμπεντροπ δήλωσε, στον φίλο του Γκαρίλια,[xvii] «εντυπωσιασμένος από την παρουσία ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων».[635]

  «Εντυπωσιασμένος» ίσως, αλλά καθόλου έκπληκτος, αν κρίνει τουλάχιστον κανείς από τις προχωρημένες σχέσεις οικειότητας που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. «Η επιθετική και αποφασιστική στάση που υιοθέτησε ο κ. Νταλαντιέ απέναντι στον κομμουνισμό μετά το ξέσπασμα τής κρίσης τού Σεπτεμβρίου» συνέβαλε ουσιαστικά στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αν και έχει εξαλειφθεί κάθε ίχνος της από τα δημοσιευμένα γερμανικά αρχεία,[636] η στενή αυτή συνεργασία αποτυπώνεται ανάγλυφα στα πρωτότυπα αρχειακά έγγραφα που αφορούν τον Καρλ [Carl ή Karl] Μπέμελμπουργκ.

  Άνθρωπος τού Ράινχαρντ Χάιντριχ και τού Χάινριχ Μίλερ, ο Μπέμελμπουργκ διορίστηκε και μετέβη στο κατεχόμενο Παρίσι τον Ιούνιο τού 1940, για να αναλάβει ως επικεφαλής τού τμήματος Δ΄ τής Γκεστάπο.[637] Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η λαμπρή παριζιάνικη καριέρα του, που έφτασε στο απόγειό της κατά την Κατοχή,[639] ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, τον Ιούνιο τού 1938. «Ευρισκόμενος σε αποστολή στη χώρα μας, ήδη κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 1938, επί τη ευκαιρία τής επίσκεψης των βρετανών ηγεμόνων», ο τότε πενηντατριάχρονος[638] Μπέμελμπουργκ θα επιστρέψει ξανά στο Παρίσι στις 3 Δεκεμβρίου και, στη συνέχεια, στις 6 τού μήνα, θα υποδειχθεί «ως μέλος τής επίσημης ακολουθίας τού κ. φον Ρίμπεντροπ». Θα συνεχίσει την παραμονή του στο Παρίσι, ως «ακόλουθος τής γερμανικής πρεσβείας», επικαλούμενος, κατά περίσταση, διάφορα προσχήματα, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα «την παροχή συνδρομής στη γαλλική αστυνομία σε σχέση με τη διαλεύκανση τής δολοφονίας τού φομ Ρατ».[640]Από τον Ιανουάριο τού 1939, οι αρμόδιες για την απέλασή του αρχές — και, ειδικότερα, αφενός, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας) και η διεύθυνση της αστυνομίας και, αφετέρου, το Κε Ντ' Ορσέ — πετούσαν το μπαλάκι η μία στην άλλη, αφήνοντάς τον να δρα ανενόχλητος.[641] Μετά την επίσκεψή του στο Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας, έγινε γνωστό «ότι ο κ. Μπέμελμπουργκ [ήρθε] στο Παρίσι για να εκτελέσει αστυνομικού χαρακτήρα αποστολή: διακρίβωση στοιχείων, παρακολουθήσεις, έρευνες, κ.λπ., […] ότι περίμενε σύντομα την άφιξη και άλλων γερμανών αστυνομικών και ότι, κατ' αυτόν τον τρόπο, επρόκειτο να εγκατασταθεί, σε γαλλικό έδαφος, ένα ανεπίσημο παράρτημα τής Γκεστάπο». Στις υπόλοιπες κρατικές αρχές επικρατούσε η ίδια αδιαφορία έναντι «των σοβαρών κινδύνων» που «εγκυμονούσε η κατάσταση αυτή».[642] Μόνιμη επωδός των πληροφοριών που συνέρρεαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών ήταν ότι ο επικεφαλής και τα στελέχη τού παριζιάνικου παραρτήματος τής Γκεστάπο «ασχολούντ[αν] με το ζήτημα των προσφύγων στη Γαλλία».[643]

  [Συνεχίζεται]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. [Συνέχεια]

  Ένας τέτοιος εφησυχασμός δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Μετά την άνοδο στην εξουσία των χιτλερικών, η γαλλική δημοκρατία έδωσε το ελεύθερο στους αστυνομικούς και πολιτικούς υπαλλήλους τού Ράιχ να καταδιώκουν και να συλλαμβάνουν επί τόπου τους εβραίους και αντιφασίστες πρόσφυγες από τη Γερμανία. Ωστόσο, το Ράιχ δεν κατείχε την πρωτιά στον τομέα αυτό: ήδη από τη δεκαετία τού '20, η OVRA όπως και οι υπόλοιπες υπηρεσίες τού ιταλικού φασιστικού καθεστώτος, μπορούσαν επίσης ελεύθερα να διώκουν τους ιταλούς αντιφασίστες που έβρισκαν καταφύγιο στη Γαλλία.[644] Η ιστορικός Βίκι Κέιρον, που μελέτησε την περίπτωση των γερμανοεβραίων προσφύγων μετά το 1933, αγνοεί ότι οι γαλλικές αρχές αποδέχθηκαν αμέσως το σχετικό αίτημα των χιτλερικών. Η ιστορικός εντοπίζει χρονικά στο 1938 το «προοίμιο» των διώξεων τής κατοχής και αποδίδει το φαινόμενο στην αδιαφορία ή την ενδοτικότητα τής γαλλικής κυβέρνησης.[645] Ο Ροζέ Μπουρντερόν και ο Ιβάν Αβακούμοβιτς διαισθάνθηκαν μεν τη σημασία τής περίπτωσης Μπέμελμπουργκ, αλλά θεώρησαν ότι οι «γαλλικές αρχές» απέρριψαν το αίτημα που απηύθυνε προς αυτές ο Χάιντριχ, προκειμένου να επιτραπεί «επισήμως στον προστατευόμενό του [να] παραμείνει στο Παρίσι, για να παρακολουθεί τις ίντριγκες των γερμανών κομμουνιστών που κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Γαλλία μετά τη διάλυση των διεθνών Ταξιαρχιών» (—αναφέροντας επίσης εσφαλμένα ότι ο Μπέμελμπουργκ «αναχώρησε από τη Γαλλία» μαζί με τον Ρίμπεντροπ).[646] Συνεπώς, η ελευθερία αυτή που παραχωρήθηκε στην OVRA και στην Γκεστάπο θα πρέπει να καταλάβει εξέχουσα θέση στον κατάλογο των ενδείξεων για τις «δημοκρατικές απαρχές τού καθεστώτος τού Βισύ».[647] Σε τι διαφέρει άραγε το άρθρο 19 τής συνθήκης ανακωχής τής 22ας Ιουνίου 1940, που προέβλεπε την παράδοση στις γερμανικές αρχές των γερμανών προσφύγων, από το καθεστώς ασυδοσίας κινήσεων στη γαλλική επικράτεια που απολάμβαναν οι ναζιστικές διωκτικές αρχές, με τις ευλογίες τής παρακμάζουσας τρίτης δημοκρατίας, καθ' όλο το διάστημα μεταξύ τού 1933 και τού φιάσκου τού '40;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι να μαζέψουν, τώρα είναι που τους ξαμολήσαν όλους, τι Τζιαντζήδες, τι Μαυρουδήδες, τι Βαλαωρίτες, τι Πανούσηδες...

   Διαγραφή
 6. Ρε τι ωραία που γεμίζει η χώρα φασίστες με την ίδια ταχύτητα που γέμιζε "αριστερούς" μετά το 74...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Και ποιος έσπευσε να αναδημοσιεύσει το εμετικό φασιστικό παραλήρημα του κυρίου Βαλαωρίτη;

  Μα...ο απολυμένος του Ριζοσπάστη! http://neyrospastis.wordpress.com/2013/05/24/νάνος-βαλαωρίτης-μετωπική-σύγκρουση/

  Και με την κάτωθι κατακλείδα, περικαλώ: "Τα περί κόκκινου φασισμού δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Ωστόσο, το κείμενο στο σύνολό του είναι εξαιρετικό. Για μια ακόμη φορά ο ποιητής ορθώνει γενναία το ανάστημά του και μιλά με πάθος και με τόλμη, όπως οι αληθινοί ποιητές- πνευματικοί ηγέτες της πατρίδας."

  Να μας ζήσει η αριστερά ρε παιδιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Tσίμπα κι έναν κούλογλου με τα όλα του
  http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85
  έχει λυσσάξει με το ΚΚΕ ο λιγδιάρης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι έγινε, δεν του φτασε το άρθρο για τη γυναικάρα, την ψυχάρα, την ...άρα του διανοούμενου Νότη Μαυρουδή;

   Διαγραφή
  2. Το εργατικό κίνημα γενικά έχει πάρει την κάτω βόλτα, στις τελευταίες εκλογές προ 11 μηνών το ΚΚΕ είχε μεγάλες απώλειες, συνειδησιακά η συντριπτική πλειοψηφία του λαού βρίσκεται πολύ πίσω και ακόμα πιο πίσω με βάση τις σημερινές συνθήκες και καταστάσεις, παρ' όλ' αυτά ο Κούλογλου και οι αντικομμουνιστές συνάδερφοί του τελευταία δείχνουν να είναι πανικόβλητοι με τέτοια κείμενα που δεν κρατουν ούτε τα προσχήματα και ακομα ο πιο στόκος καταλαβαίνει ότι είναι τραβηγμένα από τα μαλλιά και τα νύχια.... αυτοεξευτελίζονται ακόμα και στους πιο αδαείς... άραγε τι είναι αυτό που έρχεται?

   Διαγραφή
  3. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Στις δημοσκοπήσεις, το ΚΚΕ δείχνει να έχει ανακτήσει το μισό τουλάχιστο από όσα έχασε στις εκλογές του Ιούνη 2012, και είτε βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής είτε ξεπερνά το ΠΑΣΟΚ. ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν στατικά ως κόμματα. Στις φοιτητικές, η ΚΝΕ είχε πολύ σημαντική άνοδο τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε. Θα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εκλογές στην ΟΛΜΕ. Προσωπική μου αίσθηση και από την εκ του σύννεγυς επαφή όταν επισκέφθηκα την Ελλάδα, είναι ότι η πορεία του ΚΚΕ είναι και πάλι ανοδική, με αργό σχετικά αλλά σταθερό ρυθμό. Στο μεταξύ την τελευταία περίοδο ξεπετιούνται διαρκώς νέα κόμματα καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ ιδιαίτερα δείχνουν είτε στάσιμα είτε με διαρκή πτωτική στάση.

   Εκτός ΚΚΕ, το μόνο κόμμα με άνοδο είναι η Χ.Α. Εξού και μια ενδιαφέρουσα βάση για την μανιώδη προβολή της "θεωρίας των δύο άκρων".

   Διαγραφή
  4. Έχει ανέβει το ΠΑΜΕ.
   ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/05/blog-post_6726.html )
   Και αυτό φοβίζει τους μελλοντικούς διαχειριστές του καπιταλισμού.Ilief

   Διαγραφή
  5. Αντώνη συμφωνώ απόλυτα... η άνοδος υπάρχει... όχι όμως τόσο μεγάλη που να δικαιολογεί αυτή την γελοία αντιΚΚΕ-αντικομμουνιστική προπαγάνδα που δε κρατάει τα προσχήματα...δε λέω και παλιότερα υπήρχε αλλά σαν να έχουν πυκνώσει τα σύννεφα και μάλιστα σε περίοδο "ήσυχη" για τους αστούς... απλά αυτό που υποψιάζομαι είναι ότι στο πολύ άμεσο μέλλον κάποια χρεωκοπία ή haircut ή οτιδήποτε άλλο που δεν μπορώ να σκεφτώ θα ισοπεδώσει ακόμα πιο πολύ το βιοτικό επίπεδο του λαού... Οι αντικομμουνιστές κονδυλοφόροι ήδη έχουν κινητοποιηθεί για να προλάβουν καταστάσεις...

   Διαγραφή
  6. Μετά τον Πάγκαλο
   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7085.html )
   και άλλοι παίρνουν σειρά στον αντικομουνισμό

   από TRASH – ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΡΡΗ
   Το Κατίν και ο Γκαιμπελκατινισμός του Χατζησωκράτη
   ( http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/05/blog-post_9955.html )

   ( http://edoketora.blogspot.gr/2013/05/blog-post_23.html ).Ilief

   Διαγραφή
 9. και έτσι ακόμα να είναι όπως τα περιγράφεις, που μακαρι να ειναι, το ΚΚΕ πρεπει να δουλέψει φοβερα πολύ περισσοτερο και σκληρότερα. η ερωτηση είναι η εξής: εστω Ότι γίνονται βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο 2014 μαζί με ευρωβουλευτικές και λαμβανει στις πρωτες ΚΚΕ 7% , ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,5%, ΧΑ 15%, ΝΔ 30%, ΣΥΡΙΖΑ 30%. το αποτέλεσμα θα το θεωρήσεις καλό για τους κομμουνιστες;

  land down under the bridge

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δουλεύει πάρα πολύ σκληρά, υπεράνθρωπα σκληρά, και απέναντι σε τρομερές δυσκολίες που προκαλούνται πρώτα από όλα από τον αποδεκατισμό των στελεχών του σε χώρους εργασίας λόγω απολύσεων, δεύτερον από την μεγάλη έλλειψη οικονομικών πόρων, και τρίτον από το όργιο προπαγάνδας και την τάση του κόσμου μετά το καλοκαίρι του 2011 να πετάξει λευκή πετσέτα. Φέτος που πήγα στην Ελλάδα, το θέαμα ήταν ένας κόσμος εντελώς παραιτημένος απ' την πολιτική...και το ΠΑΜΕ. Και αυτά.

   Διαγραφή
 10. ( http://902.gr/eidisi/apopseis-sholia/18038/syriza-skoyrletis-anamasaei-antikommoynistika-kataskeyasmata )

  (..)ΣΥΡΙΖΑ - Σκουρλέτης: Αναμασάει αντικομμουνιστικά κατασκευάσματα
  Δημοσίευση: Παρ, 24/05/2013 - 17:12

  Αποκαλυπτική είναι η τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χτες σε εκπομπή στον ΑΝΤ1 είπε ότι «η μεγάλη διαφορά στο ναζισμό και στο σταλινισμό δεν είναι ότι και οι δυο ήταν ολοκληρωτικές καταστάσεις που είχαν ανθρώπινα θύματα. Είναι ότι η κοσμοθεωρία του φασισμού θέλει να εξοντώσει τον άλλο λόγω της φυλετικής του καταγωγής, της διαφορετικότητας στο χρώμα και είναι κατά των αδυνάτων εν γένει. Οι άλλοι (σ.σ. οι Σοβιετικοί) έκαναν συγκεκαλυμμένα τα εγκλήματα. Εγκλήματα, αλλά όχι να εξισώνουμε τα ίδια με τα άλλα».

  Ο Π. Σκουρλέτης κάνει αυτό που υποτίθεται ότι αρνείται. Βάζει στο ίδιο τσουβάλι το ναζισμό με το σοσιαλισμό. Για τον Π. Σκουρλέτη οι ναζί και οι Σοβιετικοί είναι το ίδιο, εγκληματίες αλλά με …διαφορές! Ο Π. Σκουρλέτης βάζει πλάτη για να περάσει η αντιδραστική θεωρία των «δύο άκρων».

  Διαστρεβλώνει συνειδητά την ιστορία. Δε σέβεται τίποτα, ούτε την αλήθεια.
  Απάντηση του δίνουν τα 20 εκατομμύρια των νεκρών στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, αλλά και νεκρών γυναικών και παιδιών, τα 10 εκατομμύρια των σακατεμένων στις μάχες Σοβιετικών. Τα εκατομμύρια των νεκρών κομμουνιστών που σε κάθε κράτος πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης ενάντια στο φασισμό. Αυτή η θυσία των κομμουνιστών, αυτή η θυσία του λαού της Σοβιετικής Ένωσης ήταν που οδήγησε στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, έχει μπει ουσιαστικά στο χορό της θεωρίας των «δύο άκρων», στο χορό της ταύτισης του σοσιαλισμού με το ναζισμό, στο χορό της παραχάραξης της Ιστορίας. Όσοι αισθάνονται αριστεροί πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα.(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ποιος Κούλουγλου και Βαλαωρίτης, Σκουρλέτης, τα πάντα όλα του αντικομμουνισμού:

  «η μεγάλη διαφορά στο ναζισμό και στο σταλινισμό δεν είναι ότι και οι δυο ήταν ολοκληρωτικές καταστάσεις που είχαν ανθρώπινα θύματα. Είναι ότι η κοσμοθεωρία του φασισμού θέλει να εξοντώσει τον άλλο λόγω της φυλετικής του καταγωγής, της διαφορετικότητας στο χρώμα και είναι κατά των αδυνάτων εν γένει. Οι άλλοι (σ.σ. οι Σοβιετικοί) έκαναν συγκεκαλυμμένα τα εγκλήματα. Εγκλήματα, αλλά όχι να εξισώνουμε τα ίδια με τα άλλα».

  http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/18038/syriza-skoyrletis-anamasaei-antikommoynistika-kataskeyasmata

  subutai red

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. από REDFLY
   ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/04/blog-post_3.html )

   (..)Φτιάχνουν το μέτωπο, ώστε να αντιμετωπιστεί το ΚΚΕ
   Ένα φάντασμα πλανιέται στα μυαλά των αστών και μικροαστών υπηρετών τους: το φάντασμα του ΚΚΕ και της εργατικής εξουσίας. Όλες οι δυνάμεις του γερασμένου ελληνικού καπιταλισμού ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα : από την Χρυσή Αυγή μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον αντιδραστικό αστικό τύπο μέχρι τις διαδικτυακές αριστερές παραφυάδες τους. Και όπου λάσπη, αντικομμουνισμός και χάρα, ο γελωτοποιός του βασιλιά δεν μπορεί παρά να είναι πρώτος στην σειρά.(..)Ilief

   Διαγραφή
 12. αυτο το πραγμα με τους τσυριζαιους πρεπει να ειναι γραμμη, προχθες στην ελληνοφρενεια πηρε ενας και ελεγε οτι τον λαμπρακη τον εφαγαν οι κοτζαμανηδες αλλα το ιδιο εκανε και η NKVD!!!!! δεινουν τις εξετασεις τους απο οτι φαινεται.
  συνεχιστε, συνεχιστε κωλοπαιδαραδες, θα καλοπαιρασουμε ;) :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ενώ συνιστά αφέλεια το να περιμένει κανείς από το κράτος να μας σώσει από τον φασισμό, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης, τουλάχιστον στη μορφή που έχει διαρρεύσει, φέρνει τα πράγματα σε μια σαφώς καλύτερη ισορροπία, μολονότι δεν ακυρώνει ακριβώς τη θεωρία την άκρων. Γι' αυτό και η Ν.Δ. δεν το ανέχεται, γι' αυτό και δηλώνει ότι της αρκεί ο εν αχρησία νόμος του 1979. Σήμερα, και παρά τα όσα διακηρύσσει η διαβόητη θεωρία το κράτος δεν τηρεί καμία ουδετερότητα έναντι των «άκρων»: Οι ίσες αποστάσεις στη θεωρία, είναι στην πράξη το όχημα για την αναγωγή του πολιτικού Κέντρου και του ίδιου του κράτους σε άκρο. Από αυτή τη σκοπιά, λοιπόν, το νομοσχέδιο αν μη τι άλλο ανακόπτει ένα συνεχές.
  Για όλους αυτούς τους λόγους, έχω τη γνώμη ότι στη σχετική συζήτηση θα κριθούν πολύ περισσότερα από την μορφή που θα πάρει τελικά ο νόμος - εξ ου και η Αριστερά χρειάζεται να μπει ζωηρά στον καυγά. Αν δεν το κάνει, θα έχει επαναλάβει τον κακό εαυτό της του 2009, όταν δηλαδή έμεινε στη (δίκαιη) κριτική του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, στερώντας από τη δημόσια συζήτηση το μοναδικό ηθικοπολιτικό μέγεθος που θα μπορούσε να υπερασπιστεί αυθεντικά και να διευρύνει το πνεύμα του νόμου. Τότε αφήσαμε τη δημόσια διαβούλευση βορά στην Ακροδεξιά, με τα γνωστά αποτελέσματα. Σήμερα δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια.
  Αν όμως ισχύουν αυτά, ισχύει επίσης ότι η εμπλοκή της Αριστεράς στη συζήτηση δεν μπορεί να γίνει από θέσεις «συμπληρωματικής» δύναμης, και δη σε μια κυβέρνηση για την οποία αυτό το νομοσχέδιο είναι ξένο σώμα. Χρειάζεται, έτσι, να πούμε ότι το νομοσχέδιο, εκτός από καθυστερημένο, είναι και εξαιρετικά άτολμο - για παράδειγμα, στην προστασία των θυμάτων του ρατσισμού. Χρειάζεται να τονίσουμε ότι η Αριστερά δεν μπορεί να επιτρέψει η ποινικοποίηση της «υποκίνησης» να γίνει το άλλοθι για να συνεχιστεί η ασυλία που απολαμβάνει ο νεοναζιστικός ακτιβισμός. Και χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι είναι αποτρόπαιο μια ακροδεξιά συμμορία να χαρακώνει ένα 14χρονο παιδί, είναι όμως εξίσου αποτρόπαιο αστυνομία και δικαιοσύνη, που θα εφαρμόσουν τον νόμο, να ενσωματώνουν ιδέες και ρεπερτόρια αυτής της συμμορίας - και δη υπό κυβερνητική κάλυψη.

  Στη συζήτηση περί νομοσχεδίου δεν κρίνεται απλώς ο αντιρατσιστικός μας ανθρωπισμός - αν και προσωπικά τον προτιμώ από τον επελαύνοντα αγριανθρωπισμό. Αν ο ρατσισμός είναι μια «τεχνολογία» διαχείρισης του πληθυσμού, που, αξιοποιώντας προϋπάρχουσες ανισότητες και ταξικές θέσεις, αρχικά νομιμοποιεί την αφαίρεση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, και τελικά απαιτεί να ορίζει ποιες ζωές (δεν) αξίζει να ζουν, η συζήτηση για το νομοσχέδιο δεν είναι παρά μια συζήτηση για το κρατικό και κοινωνικό Απαρτχάιντ που τροφοδοτεί τη Χρυσή Αυγή - και που στηρίζεται σε αυτήν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διανύουμε την κρίσιμη φάση μιας διαδικασίας κατασκευής του «εθνικού τόξου», που ξεκίνησε πριν από την οικονομική κρίση. Το τόξο αυτό, που σήμερα ξιφουλκεί κατά του νομοσχεδίου (ή υπερψηφίζει την άρση ασυλίας του Π. Τατσόπουλου), μπορεί κανείς να το παρομοιάσει με οχυρωματικό έργο: Κάθε φορά που αποδεικνύεται ανεπαρκής η προϋπάρχουσα οχύρωση (όπως συνέβη σε κάθε «αποσταθεροποίηση» - στα «Δεκεμβριανά» και στις πλατείες, αλλά και στις εκλογές του 2012), το τόξο ανασυντάσσεται, γίνεται πιο επιθετικό και, την ίδια στιγμή, προσδιορίζει σαφέστερα τον κοινό του στόχο. Επιχειρεί και καταφέρνει να συναιρέσει συστημισμό και δεξιό «αντισυστημισμό» και ομογενοποιείται - έστω με αντιφάσεις. Κατασκευάζοντας την ιστορία του, δηλαδή την ταυτότητα και την πολιτική του, γυρνά πίσω στην Ιστορία και ανασυστήνει το μπλοκ των εθνικοφρόνων. Επικαλείται, γι' αυτό, την αδιαλλαξία του στο μεταναστευτικό και τα «εθνικά», όμως την ίδια στιγμή επιδιώκει να μεταμφιέσει το κοινωνικό ζήτημα σε θέμα νόμου και τάξης. Αναβιώνει τον αντικομμουνισμό. Επιμένει υπερβολικά στις διαφορές φασισμού και δικτατορίας, αλλά εξαφανίζει τις ομοιότητες. Επωφελείται απ' ό,τι κατέστρεψε νωρίτερα την αντιφασιστική μνήμη, και κερδίζει πόντους σήμερα που το Σκοπευτήριο της Καισαριανής βρίσκεται στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ.

   Το οχυρωματικό αυτό έργο πρέπει να ξηλωθεί. Όσοι απειλούν να σφάξουν τους μουσουλμάνους «σαν τα κοτόπουλα» ή πανηγυρίζουν τις επιθέσεις εναντίον 14χρονων κάτω από το προφίλ του κ. Δένδια στο facebook είναι κοινωνικά χρήσιμο να φοβούνται ότι μπορεί να κατηγορηθούν για εγκλήματα. Το κράτος δεν νοείται να χρηματοδοτεί συμμορίες. Κι αν ο νεοναζισμός δεν είναι μόνο «του κοινού ποινικού δικαίου», εντούτοις είναι και αυτού. Κατά τα άλλα, η αποτελεσματικότητα κάθε νόμου θα κριθεί μέσα στην κοινωνία.

   Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το «εθνικό τόξο» και η Αριστερά
   Παπαδάτος - Αναγνωστόπουλος Δημοσθένης
   http://www.avgi.gr/article/347980/to-antiratsistiko-nomosxedio-to-«ethniko-toxo»-kai-i-aristera

   Διαγραφή
  2. « η αποτελεσματικότητα κάθε νόμου θα κριθεί μέσα στην κοινωνία.»---> Και εγώ ο καημένος νόμιζα ότι κρίνεται στα δικαστήρια. Να ψηφίσουμε κι έναν νόμο απαγόρευσης κομμουνιστικών συμβόλων, έτσι για το πουλαντζικό γαμώτο, ρε παιδί μου, για να δούμε πώς θα κριθεί από την κενωνία.

   «όσοι πανηγυρίζουν τις επιθέσεις εναντίον 14χρονων κάτω από το προφίλ του κ. Δένδια στο facebook είναι κοινωνικά χρήσιμο να φοβούνται ότι μπορεί να κατηγορηθούν για εγκλήματα» --- Ουδέν σχόλιο.

   «ο νεοναζισμός δεν είναι μόνο «του κοινού ποινικού δικαίου», εντούτοις είναι και αυτού.»---> γι'αυτό και δεν προλαβαίνουν να μετράνε ποινικές καταδίκες «μέσα στην άτιμη την κενωνία» και από τα δικαστήρια.

   «Χρειάζεται, έτσι, να πούμε ότι το νομοσχέδιο, εκτός από καθυστερημένο, [και αγνώστου περιεχομένου] είναι και εξαιρετικά άτολμο [δεν μας στέλνει κι εμάς ένα αντίγραφο, να δούμε επιτέλους αν είναι όντως τολμηρό ή άτολμο, εδώ κοτζάμ Τζούλια ...] - για παράδειγμα, στην προστασία των θυμάτων του ρατσισμού.»

   Άλλα αντ'άλλων

   ΥΓ Στο Λονδίνο γίνεται ο χαμός. Μαζική υστερία.

   Διαγραφή
 14. Μηπως θα πρεπει να βγουμε επιθετικα;
  Εδω επιτρεπουμε στον καθε καραγκιοζη να βγαζει εκτως νομου το ΚΚΕ.

  Μηπως θα πρεπει να γινει μια συνεντευξη τυπου και ο Κουτζουμπας να ρωτησει καθαρα τους καραγκιοζηδες της ΔΗΜΑΡ, τι επιταγες εξαργηρωνουν;

  Το ιδιο επιθετικα και στο ΣΥΡΙΖΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις

  1. Ταυτόχρονα, στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η ΝΔ, με προσωπική εντολή του κ. Σαμαρά, παγώνει το νομοσχέδιο (..) κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το μάτι στη Χρυσή Αυγή». Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί ενάντια στο αντίστοιχο νομοσχέδιο που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, το 2011.

   Απαντώντας στις επικρίσεις ότι τώρα είναι ένθερμος υποστηριχτής των ίδιων πάνω - κάτω ρυθμίσεων, ισχυρίζεται ότι υπάρχει «μια όχι και τόσο "μικρή λεπτομέρεια", που δεν είναι άλλη από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και την άνοδο της ρατσιστικής βίας».

   Με τη στάση του δίνει άλλοθι στο αστικό σύστημα να αξιοποιήσει τη Χρυσή Αυγή για να χτυπήσει το κίνημα, με νόμους όπως αυτός που τώρα βρίσκεται στα σκαριά. Οπως έγινε και σε άλλες χώρες της ΕΕ, τέτοιοι νόμοι δεν στρέφονται ενάντια στις φασιστικές οργανώσεις, αλλά ενάντια στις ριζοσπαστικές δυνάμεις, καθώς αξιοποιούνται για να μπουν στο στόχαστρο η ιδεολογία και η δράση τους στο κίνημα.

   Ο ίδιος ο Β. Μουλόπουλος, ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, που συζήτησε το αντίστοιχο νομοσχέδιο Παπαϊωάννου το 2011, έλεγε μεταξύ άλλων: «Η πρόταση να αντιμετωπίζεται ποινικά η άρνηση, ο εγκωμιασμός ή η εκμηδένιση των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου είναι ατελέσφορη και επικίνδυνη (...) Το νομοσχέδιο εγκυμονεί κινδύνους περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης και της διακίνησης ιδεών».

   Και σε άλλο σημείο της ομιλίας του: «Το STOP στον αντισημιτισμό, στο ρατσισμό, στην ξενοφοβία, σε εγκλήματα πολέμου και στις γενοκτονίες, δεν περνάνε μέσα από ειδικούς και έκτακτους νόμους (...) Οι διατάξεις του ποινικού δικαίου είναι επαρκείς για να τιμωρήσουν τις συγκεκριμένες πράξεις».(..)Ιlief

   Διαγραφή
  2. Αλήθεια αυτός είναι ο λόγος που ο Σύριζα άλλαξε στάση;
   Τον φασισμό δεν τον είχε δει έστω σε μια μερίδα κόσμου στις πλατείες; Και τι έκανε τότε ο Συριζα;

   Για να διαβάσουμε τι είπε στη ΝΕΤ στις 22/5 ο Μήτσος

   ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7452328&publDate=23/5/2013 )

   -- Απειλεί η Χρυσή Αυγή τη δημοκρατία; Γιατί, υπάρχουν αρκετοί που λένε ότι συνιστά ευθεία απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα.

   ΑΠΑΝΤΗΣΗ-- Το ζήτημα είναι όμως ότι η Χρυσή Αυγή δεν απειλεί το καπιταλιστικό σύστημα στο σύνολό του. Θυμηθείτε με, μπορεί να τη δούμε να παίζει ρόλο και στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Στο μεσοπόλεμο, για παράδειγμα, η σοσιαλδημοκρατία τότε, άλλες δυνάμεις από το χώρο του «κέντρου» για να καταλαβαίνει και ο κόσμος, στήριξαν την άνοδο του Χίτλερ, του παραχώρησαν ουσιαστικά την εξουσία στη Γερμανία.

   -- Τώρα η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Σας ανησυχεί η εκλογική της άνοδος, μπορεί να οδηγήσει σε κάτι περισσότερο στη συνέχεια;

   ΑΠΑΝΤΗΣΗ-- Τη Χρυσή Αυγή θα πρέπει να την αντιμετωπίσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Υπάρχει ανοχή από το αστικό πολιτικό σύστημα. Μη ρίξουμε τις ευθύνες στον κόσμο, στους εργαζόμενους ή σε όσους ακολουθούν τη Χρυσή Αυγή, λόγω τσαμπουκά ή λόγω μιας αντισυστημικής ρητορείας που έχει στη Βουλή και την προβολή που έχει από αρκετά μέσα ενημέρωσης.

   Ακόμα και η αρνητική προβολή, ακόμα και όταν υποτίθεται κάνει κριτική κάποιος σε ένα κανάλι στη Χρυσή Αυγή, όταν προβάλλονται αυτές οι θέσεις σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης που ο κόσμος υποφέρει, που υπάρχει αντίληψη «όλοι ίδιοι είναι», έτσι χτυπάς το σαμάρι αντί για το γάιδαρο. Οταν λες ότι φταίνε οι βουλευτές, όταν η πλατεία του Συντάγματος κατακλυζόταν από διαδηλωτές που έλεγαν «να καεί η βουλή» κ.λπ. ή να πάνε «όλοι οι βουλευτές στο Γουδή», αυτό δεν είναι στην ουσία καλλιέργεια ναζιστικής, εθνικοσοσιαλιστικής, φασιστικής και αντιδραστικής ιδεολογίας;

   -- Υπήρχαν και άλλα κόμματα, δε συμμετείχε μόνο η Χρυσή Αυγή.

   ΑΠΑΝΤΗΣΗ-- Να πάρουν τις ευθύνες τους αυτά τα κόμματα που συμμετείχαν και με αυτά τα συνθήματα. Να συμμετάσχεις στον αγώνα, αλλά με άλλα συνθήματα, με άλλο περιεχόμενο.(..)Ilief

   Διαγραφή
 15. Για τη ΔΗΜΑΡ τι νόημα έχει; Ο καθένας μπορεί να καταλάβει.

  Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ, δεν εξαργυρώνει επιταγές γιατί ακόμα δεν τις έχει: Δείχνει καλή πίστη για να τις ΠΑΡΕΙ, με τον κίνδυνο φυσικά να διαπιστώσει αργότερα ότι ήταν... ακάλυπτες.

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Μια άλλη (δεν τη συμμερίζομαι) άποψη για το "σταλινισμό" και το Στάλιν.

  www.youtube.com/watch?v=m2xW6veHY9U

  Αντιδιαλεκτική ηλιθιότητα αλλά πιο κοντά στην αλήθεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Κάτι (ψιλο)άσχετο για το αντιρατσιστικό ν/σ.

  -Επειδή δεν γνωρίζουμε το κείμενο που φέρεται να υπάρχει, εντόπισα (μετά από υπόδειξη σε προηγούμενη ανάρτηση) ένα ν/σ που υπάρχει στο Υπ.Δικ από το Μάρτη.
  Μελετώντας τα βασικά "τεχνικά" στοιχεία του κειμένου κατέληξα σε δύο βασικά συμπεράσματα:
  -Πρώτο, δεν υπάρχει τίποτα που να έρχεται να αντιμετωπίσει το ν/σ, το οποίο να μην είναι ήδη ρυθμισμένο από τον Ποινικό Κώδικα, εκτός από τις κυρώσεις που προβλέπονται για τα νομικά πρόσωπα. Γενικά δεν υπάρχει καμία έλλειψη στο νόμο, που να έχει οδηγήσει ή καλύψει το ρατσισμό και ειδικά τους νταήδες της ΧΑ.
  -Δεύτερο, δεν υπάρχει κάτι που να τιμωρείται στο ν/σ, πολύ αυστηρότερα και πιο "παραδειγματικά" από τον Ποινικό Κώδικα ή το ν. 927/1979. Σε κάθε περίπτωση οι ποινές αναστέλλονται ή μετατρέπονται σε χρηματικές. Κανένας φασίστας δε θα μπει στη φυλακή για να αναθεωρήσει τις πράξεις και τις απόψεις του.

  -Αλλα βρήκα και κάτι που αποδεικνύει την ανικανότητά τους ακόμη και να προσποιηθούν ότι θέλουν να πατάξουν το ρατσισμό.
  -Στο άρθρο 4 τιμωρείται με φυλάκιση από 10 ημέρες έως 2 χρόνια και χρηματική ποινή από € 1.000 έως € 3.000 όποιος “δημόσια προφορικά ή διά του τύπου ή μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, εγκωμιάζει ή αρνείται ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως ορίζονται στα άρθρα 6, 7 και 8 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ή των εγκλημάτων που ορίζονται στο άρθρο 6 του Καταστατικού του Διεθνούς Στρατοδικείου που προσαρτάται στη Συμφωνία του Λονδίνου της 8ης Αυγούστου 1945 και η πράξη αυτή στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή το γενετήσιο προσανατολισμό κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσει ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή εχθροπάθεια κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της”.
  -Εδώ, όσον αφορά την περίπτωση του εγκομιασμού, προτείνεται μια ειδική περίπτωση του εγκλήματος του άρθρου 185 ΠΚ, σύμφωνα με το οποίο “οποιος εγκωμιάζει δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο έγκλημα που διαπράχθηκε και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών”.
  -Συνεπώς παρατηρείται το εξής παράδοξο: το νομοσχέδιο φέρεται ότι θα αντιμετωπίσει τα ρατσιστικά φαινόμενα αποτελεσματικότερα και αυστηρότερα από το ισχύον πλαίσιο. Όμως εδώ το ισχύον πλαίσιο (άρθρο 185 ΠΚ) προβλέπει μεγαλύτερη ποινή (έως 3 χρόνια) από το δήθεν αυστηρότερο ν/σ (έως 2 χρόνια). Το “εγκωμιασμός εγκλήματος” του ν/σ είναι ουσιαστικά μια “προνομιούχα μορφή” της διάταξης του ισχύοντα ΠΚ. Δηλαδή αντιμετωπίζει μια ειδική περίπτωση τέλεσης του ίδιου εγκλήματος με ηπιότερη ποινή.
  -Από την άλλη πλευρά η πρόβλεψη χρηματικής ποινής (€1.000 έως €3.000) δεν είναι στην πραγματικότητα ούτε σοβαρή προσπάθεια πάταξης των σχετικών εγκλημάτων και συμπεριφορών, ούτε και κάποια αβάσταχτη συνέπεια για τους δράστες. Και αυτό γιατί αφενός η πρόβλεψη χρηματικών ποινών είναι συνήθης τα τελευταία 5-6 χρόνια που το δημόσιο προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα πάση θυσία, αφετέρου οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων και οικονομικούς πόρους έχουν και συγκεκριμένους και ισχυρούς χρηματοδότες.

  Έτσι, προσπαθώντας να κατανοήσω, "τι σκατά θέλουν να κάνουν με το ν/σ", καταλήγω σε δύο συμπεράσματα..
  Το πρώτο είναι ότι προσπαθούν να δουλέψουν τον κόσμο ότι α) θέλουν να αντιμετωπίσουν το φασισμό/ρατσισμό, β) δεν έχουν τα νομικά εργαλεία για να τον αντιμετωπίσουν, γ) ότι η έξαρση οφείλεται σε αυτή την έλλειψη και όχι στις πραγματικές κοινωνικές συνθήκες και δ) ότι ceteris paribus ένας νέος νόμος θα λύσει ως δια μαγείας το πρόβλημα.

  Το δεύτερο είναι, διαβάζοντας και την απόφαση του Συμβουλίου, ότι στρώνουν το δρόμο σε αυτό που πραγματικά θέλουν να χτυπήσουν.
  Όμως, σύντροφοι, δε θα τους περάσει....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. μιας και οι νομικές σου γνώσεις δεν κρύβονται πάρε μία ερώτηση να σου βρίσκεται.
   στον νόμο του 1979 που καταργείται με αυτόν τον νέο, προστίθεται και μία παράγραφος από ένα άρθρο περί μετανάστευσης για delete που έλεγε απλά: "όσα αναφέρει ο νόμος του 79 διώκονται ΑΥΤΑΠΑΓΓΕΛΤΑ.

   Στο σχέδιο νόμου δεν βρίσκω πουθενά το αυτεπάγγελτα.
   Παρατηρήσεις;

   Διαγραφή
  2. Κατ' αρχήν όλα τα εγκλήματα διώκονται αυτεπάγγελτα. Κατ' έγκληση διώκονται μόνο όταν αυτό ορίζεται ρητά.
   Μέχρι και το 2001 τα εγκλήματα του ν. 927/79 διώκονταν κατ' έγκληση σύμφωνα με το άρθρο 4. Θεωρήθηκε τότε πως η αχρησία του νόμου οφειλόταν σε αυτό και για το λόγο αυτό ορίστηκε με το νόμο περί αλλοδαπών (2910/2001)ότι τα εγκλήματα διώκονται αυτεπάγγελτα.

   Και στο ν/σ τα εγκλήματα διώκονται αυτεπάγγελτα.
   Αλλά αυτό δε σημαίνει και κάτι. Έχει αποδειχθεί ότι δικαστικοί και διωκτικοί μηχανισμοί, δεν έχουν την ελάχιστη βούληση να πατάξουν, όχι το ρατσισμό, αλλά ούτε καν τα ρατσιστικά εγκλήματα.

   Διαγραφή