Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Νέες έννοιες στην πολιτική οικονομία και την πολιτική θεωρία

Σε μια συνομιλία που συναγωνίζεται σε ιστορική σπουδαιότητα την δημοσίευση του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου, ο παγκόσμιας εμβέλειας εγκέφαλος της αριστεράς Σλαβόι Ζίζεκ εισήγαγε τις κάτωθι ρηξικέλευθες έννοιες, τις οποίες θα κάνουμε μια πρώτη, άγουρη προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουμε.

"Πατριωτική αστική τάξη". Σύμφωνα με τον τιτάνα της Λιουμπλιάνα, αποτελεί "μυστηριακή κατηγορία" και "απαίσια έννοια" των παλιών εποχών του κομμουνισμού. Η έννοια είναι πράγματι μυστηριακή, καθώς στον ευρύτερο μαρξισμό ο όρος είναι "εθνική αστική τάξη", ενίοτε σε αντίστιξη με την "κομπραδόρικη", και σχετίζεται με θεωρίες περί απο-αποικιοποίησης. Η απαισιότητά της παραμένει μυστήρια, όσο και η σχέση της με την Ελλάδα. "Πατριωτική αστική τάξη" είναι πιθανώς οι εφοπλιστές.

"Καπιταλιστές που παράγουν για τους λαούς." Πρόκειται για την ολοκαίνουργια έννοια του διεθνιστή καπιταλιστή που παράγει μόνος του για τους λαούς όλου του κόσμου. Πιθανολογείται ότι οι "καπιταλιστές που παράγουν για τους λαούς" δημιουργήθηκαν απ' τη φαντασία της Ayn Rand και ζουν στον Βόρειο Πόλο, δίπλα στον Άι Βασίλη.

"Καπιταλιστές που δεν είναι τμήμα μιας διεθνούς εκμεταλλευτικής μαφίας". Πιθανώς, πρόκειται για τους καπιταλιστές που είναι τμήμα μιας εθνικής εκμεταλλευτικής μαφίας. Βλέπε και "πατριωτική αστική τάξη."

"Πράγματα που λειτουργούν στον καπιταλισμό όπως...η μικρής κλίμακας παραγωγή καταναλωτικών αγαθών." Αναφορά του γίγαντα της Κροατίας στην παραγωγή τσιγαριλικίων, τζιβανών, τζιβών, χαϊμαλιών, και χειροποίητων βραχιολιών για τα πόδια. Επίσης αναφέρεται στη δική μου παραγωγή λεμονιών (10 κιλά το χρόνο). Αυτή η παραγωγή οφείλεται στη λειτουργικότητα του καπιταλισμού και είναι ως επί το πλείστον αδιανόητη χωρίς αυτόν. Τι εννοείτε γιατί; Στο σοσιαλισμό θα απαγορεύονται τα τσιγαριλίκια.

"Πραγματικά παραγωγικοί καπιταλιστές"/"πραγματικά παραγωγική ντόπια καπιταλιστική τάξη". Η κεντρική ίσως θεωρητική καινοτομία της παρέμβασης Ζίζεκ. Οι πραγματικά παραγωγικοί καπιταλιστές διακρίνονται από:
α) τους φαντασιακά παραγωγικούς καπιταλιστές, πχ όσους νομίζουν ότι είναι καπιταλιστές ενώ παίζουν επιτραπέζια Μονόπολη.
β) τους πραγματικά αντιπαραγωγικούς καπιταλιστές, πχ όσους φτιάχνουν μάπα ηλεκτρικές συσκευές που χαλάνε αμέσως.
γ) τους φαντασιακά αντιπαραγωγικούς καπιταλιστές, πχ τα παιδιά βιομηχάνων που είναι Σιτουασιονιστές.
δ) τους φαντασιακά παραγωγικούς, πραγματικά αντιπαραγωγικούς και φαντασιακά αντιπαραγωγικούς εργάτες.

Διακριτικά γνωρίσματα των πραγματικά παραγωγικών καπιταλιστών είναι:
α) το μολύβι στο αυτί
β) το σκούπισμα του ιδρώτα με την ανάστροφη της παλάμης
γ) τα μούσκουλα
δ) το καθαρό κούτελο
ε) η συναισθηματική σχέση με τα μέσα παραγωγής, τα οποία τα παίρνουν στο σπίτι τους όταν φεύγουν απ' το εργοστάσιο γιατί τα πονάνε ρε φίλε.

Μια πληρέστερη ανάτυξη των καταλυτικών αυτών εννοιών αναμένεται στο νέο magnum opus του φιλοσόφου, μεγέθους 7.989.866 σελίδων, μόνο 179.740 ευρώ από τη Verso. Φημολογείται ότι για την έκδοση αυτή ο φιλόσοφος ετοιμάζει ένα νέο ανέκδοτο από την περιοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με θέμα τις ομοιότητες ανάμεσα στις νεροκολοκύθες και τα γεννητικά όργανα. Στη βάση αυτού του ανεκδότου, θα εξηγηθούν: η οργανική σύνθεση του κεφαλαίου στην ιμπεριαλιστική εποχή, η "απόλυτη ιδέα" στον Χέγκελ, η ανομβρία στον Ισημερινό, η υπόθεση Pussy Riot, η υπόθεση Τουχατσέφσκι, οι καλοκαιρινές διακοπές του Λακάν το 1933, η παραίτηση του Πάπα, και η δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

8 σχόλια:

 1. Σλοβενία...Η πηγή του δεξιού οπορτουνισμού στην πρώην Γιουγκοσλαβία από πάντα! Καρντέλι ζεις, ρε άτομο!
  ΙΛΡ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. η μικρής κλίμακας παραγωγή καταναλωτικών αγαθών---> αναφέρεται σε είδη πολυτελείας, περιορισμένης κατανάλωσης [οίνους ονομασίας προέλευσης, «λαϊκή» και άλλη χειροτεχνική παραγωγή, μόδιστρους υψηλής ραπτικής, προσαρμοσμένο λογισμικό, πλαστικές επεμβάσεις, ιατρικός τουρισμός και τα συναφή].

  Για τα μεγάλης κλίμακας αγαθά, αυτά θα διανέμονται στους απελεύθερους προλετάριους τού ΣΥΡΙΖΑ μέσω δελτίου και θα παράγονται από τους φιλάνθρωπους καπιταλιστές με μεθόδους ευγενούς άμιλλας (Kraft, Νεσλέ, Κόκα-Κόλα κ.λπ.).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΓΚΟΥΛΑΓΚ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ

  Πάγκαλος: «Ο Τσίπρας πρέπει να πάει φυλακή για τα γκουλάγκ»
  Την φυλάκιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε σήμερα ο Θεόδωρος Πάγκαλος με αφορμή όσα έγιναν παρουσία του κ. Τσίπρα με τον φιλόσοφο Σλαβόι Ζίζεκ, να λέει ότι όσοι δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στέλνονται στα γκουλάγκ.

  Ο πρώην υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει το επικείμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικές τριβές. «Δεν έχω διαβάσει το σχέδιο νόμου και γι’ αυτό θέλω να είμαι προσεκτικός. Δεν θεωρώ όμως ότι πρέπει να διώκομαι επειδή μίλησα υπέρ του Χίτλερ. Πρέπει να διώκομαι όταν βγω και πω ότι το Άουσβιτς και το Νταχάου ήταν εκπαίδευση των Εβραίων για να εργάζονται καλύτερα και πιο τίμια, γιατί είναι κλέφτες και τοκογλύφοι. Τότε, πρέπει να με βάλει κάποιος στη φυλακή για να μάθω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

  «Τα γκουλάγκ είναι τόπος βασανισμού όπου εκτελέστηκαν χιλιάδες από τη σταλινική τρομοκρατία ή πέθαναν από την πείνα και το κρύο. Αυτά δεν λέγονται ούτε γι’ αστείο», είπε, ενώ συνέχισε:

  «Και αν το είπε γι’ αστείο ακόμα αυτός που το είπε, πρόκειται περί κτήνους και ηλιθίου. Και αυτοί που τον κάλεσαν είναι επίσης κτήνη και ηλίθιοι και πρέπει να αποδοκιμαστούν από το λαό και να υπάρχει ένας νόμος που να βάζει στη φυλακή τον κ. Τσίπρα. Τον κάλεσε και τον χειροκρότησε. Δεν είναι χιούμορ».

  Πρόσθεσε μάλιστα: «Ο Μιχαλολιάκος όταν λέει "τι ωραίος που είναι ο Χίτλερ και έκανε σαπούνια τους Εβραίους» ή ο χρυσαυγίτης που λέει ''το καλύτερο σαπούνι βγαίνει από το κομμούνι'', τι είναι; Πρέπει να του κάνουμε ψυχανάλυση; Πού θα ξέρω εγώ αν το λέει ως αστείο; Όποιος επιβραβεύει και αποθεώνει φασισμούς – είτε είναι κόκκινοι είτε μαύροι – δολοφονίες ή γενοκτονίες, θα πρέπει να τιμωρείται» υπογράμμισε και κατέληξε.
  http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=280067

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΥΨΗ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα επίπεδα βλακείας στη χώρα έχουν ανέβει κατακόρυφα μετά την άδοξη μη έναρξη της απεργίας των εκπαιδευτικών. Ο Δρ. Λόμαξ, γνωστός για τις αντισυμβατικές του απόψεις για το θέμα, επισημαίνει ότι φαίνεται να υπάρχει συνάφεια μεταξύ της ομαλής λειτουργίας του υφιστάμενου εκπαιδευτικού συστήματος και της έξαρσης της βλακείας. Τα βλακόμετρα σε όλη τη χώρα καταγράφουν τιμές ρεκόρ, και ιδιαίτερα στην Αττική, όπου μαίνονται εδώ και μία περίπου εβδομάδα βλακοκαταιγίδες.

  Έως ότου ανακαλυφθεί η αιτία που εντείνει τα φαινόμενα αποβλάκωσης σε ασυνήθιστο βαθμό για αυτή την εποχή, οι επιστήμονες συνιστούν να κρατάτε ομπρέλα.

  ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πάντως πρέπει να σκεφτούμε την περίπτωση, η παρεούλα με τη μετενσάρκωση του Raoul Duke σε bad trip, να τους κάνει περισσότερο κακό απότι καλό- με δεδομένη την αλλεργία που έχουν για το σφυροδρέπανο δε νομίζω ότι θα χαρήκαν κ ιδιαίτερα με την αναφορά στα γκουλάγκ
  Odradek

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστό είναι αυτό που λες.

   Το άλλο που είναι σωστό είναι ότι αρκετά περισσότεροι από παλιότερα έχουν πάρει χαμπάρι τι νούμερο είναι ο συναχωμένος πράγμα ενθαρρυντικό αρκετά. Και όσο γίνεται θέμα για τους Κεδίκογλου και τους Πάγκαλους και τ' άλλα νούμερα, τόσο τέλος πάντων αρχίζει να κατηγοριοποιείται εκεί που ανήκει, στους φιλόσοφους για εκπομπές της Ανίτα Πάνια.

   Πάντως πολύ βλακεία αυτήν την εβδομάδα. Έχουν ξεσαλώσει οι αστοί, υστερία κανονική.

   Διαγραφή
  2. "Το άλλο που είναι σωστό είναι ότι αρκετά περισσότεροι από παλιότερα έχουν πάρει χαμπάρι τι νούμερο είναι ο συναχωμένος πράγμα ενθαρρυντικό αρκετά."
   Πράγματι, και άντε τώρα να τον ξεφορτωθούν που ονειρεύεται να γίνει κ ο μεσολαβητής ανάμεσα στους φιλελεύθερους αστούς κ τους καπιταλιστές, θα γελάει ο κόσμος

   "Πάντως πολύ βλακεία αυτήν την εβδομάδα. Έχουν ξεσαλώσει οι αστοί, υστερία κανονική."
   Τι να σου πώ, κάποτε ο συναχωμένος έλεγε ότι το καρναβάλι δεν υπονομεύει την εξουσία αφού είναι η ίδια η μορφή της τέτοια, μάλλον είχε δίκιο ο καψερός...

   Odradek

   Διαγραφή
 6. Από μπλουζάκι πάντως ο Τζιζκέϊκ σκίζει. Μου θύμισε ευρωεκλογές πριν μερικά χρόνια που οι επόπτες του ΣΥΝ είχαν έρθει στο τέλος για την καταμέτρηση, όλοι με το ίδιο μπλουζάκι που έγραφε: One solution. Revolution.
  Έπειτα και από εισαγωγή του διεθνιστή καπιταλιστή, σύντομα και η εισαγωγή του διαγαλαξιακού καπιταλιστή. Προτείνω μετά από πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το μπλουζάκι να γράφει Occupay Galaxy, με τη μούρη του Darth Vader επάνω.
  http://www.youtube.com/watch?v=R55e-uHQna0
  Ποσάδα ερχόμαστε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή