Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

ΑΚΕΛ/ΠΕΟ: Κατήφορος χωρίς τέλος;

Αντρέας Φακοντής

Ο Αντρέας Φακοντής είναι Ελληνοκύπριος πολιτικός. Από το 2006 εκλέγεται βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Πάφου με το ΑΚΕΛ.

Σε νεαρή ηλικία έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (Π.Ε.Ο.Μ.) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ) και σε ηλικία είκοσι χρόνων μέλος του ΑΚΕΛ. Το 1985 προσελήφθη στην Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) στην Πάφο και το 1992 εξελέγη επαρχιακός γραμματέας της οργάνωσης. Από το 1996 έως το 2006 διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πάφου και υπήρξε επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ στο δήμο αυτό. Διετέλεσε επίσης μέλος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, της εταιρείας «Pafos Aphrodite Festival Cyprus Ltd» και πάρεδρος στο Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεως. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από το 2000.
Εξελέγη βουλευτής Πάφου με το ΑΚΕΛ το 2006 και επανεκλέγηκε το 2011. Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων. Επιπρόσθετα είναι μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Κομμάτων και Οργανώσεων Πάφου και μέλος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.
Βικιπαίδεια

Τον καθορισμό επαγγελματικών προσόντων και τη γνώση της ελληνικής γλώσσας για την εργοδότηση στην επισιτιστική βιομηχανία ζητούν οι βουλευτές που καλούν την Κυβέρνηση να υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα ώστε να αντιμετωπισθεί η εργοδότηση κοινοτικών σε βάρος των Κυπρίων και η παράνομη και η αδήλωτη εργασία.


Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας συζήτησε τη συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας και τους διάφορους τρόπους αντιμετώπισης της στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής αφού ανέφερε ότι η ανεργία τείνει να εξελιχθεί σε εφιάλτη, και ότι με βάση τις προβλέψεις, τους επόμενους μήνες η ανεργία θα ξεπεράσει το 20% και πιθανόν να προσεγγίσει το 25% με την ανεργία στους νέους να προβλέπεται πέραν του 50%.

Επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση ριζικά μέτρα που θα στοχεύουν στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τον περιορισμό της ανεργίας, είπε πως ενώ η Κύπρος τείνει να εξελιχθεί σε πρωταθλήτρια της ΕΕ στην ανεργία, ο αριθμός των κοινοτικών που βρίσκονται και εργάζονται στην Κύπρο έχει ξεπεράσει τις 100.000.

Οι κοινοτικοί και εργαζόμενοι από τρίτες χώρες έχουν ξεπεράσει τις 180.000, συνέχισε προσθέτοντας ότι έφθασε η ώρα η Κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική απασχόλησης των κοινοτικών στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε ότι ζήτησε την υιοθέτηση των επαγγελματικών προσόντων στη βάση των προτύπων που ετοίμασε η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (72 επαγγέλματα), όπως ζήτησε και από τον ΚΟΤ να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε σε κάποια επαγγέλματα να εισαχθεί η γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Ο κ. Φακοντής σημείωσε ότι η εισαγωγή της γνώσης της ελληνικής γλώσσας με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα επιτρέπεται από την ΕΕ.

Αναφορικά με την παράνομη και αδήλωτη εργασία, ο κ. Φακοντής αφού ανέφερε ότι ένας στους τέσσερις που εργάζεται στην Κύπρο είτε είναι αδήλωτος είτε είναι παράνομος, είπε ότι αναμένουν να ενισχυθούν τα αρμόδια κλιμάκια και να εφαρμοστεί η νομοθεσία ώστε να δοθεί τέλος σε αυτή τη γάγγραινα της οικονομίας, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε πως η Βουλή ζήτησε και ενημερώθηκε για την εφαρμογή απόφασης της προηγούμενης Κυβέρνησης που υποχρεώνει τους επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου να προσλαμβάνουν άνεργους από τα κατά τόπους γραφεία εργασίας και ότι έχει εισαχθεί στις προκηρύξεις των προσφορών πρόνοια.

Πρόσθεσε ότι τα αρμόδια τμήματα δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν την εφαρμογή καθώς δεν υπάρχει κλιμάκιο παρακολούθησης αυτής της απόφασης.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι η Εκκλησία αποδέχθηκε την έκκληση της Βουλής να συμπεριλάβει αυτή την πρόνοια στην προκήρυξη των έργων που εξήγγειλε.

Είπε ακόμα ότι σε 15 ημέρες θα συνεχιστεί η συζήτηση στην Επιτροπή και θα ετοιμασθεί πλαίσιο επί του οποίου θα εργαστεί η Βουλή για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε ότι από τις 45.000 δηλωμένων ανέργων τον Απρίλη, οι 33.000 είναι Κύπριοι, την ώρα που στην Κύπρο εργάζονται 53.000 εργάτες από τρίτες χώρες και 55.000 κοινοτικών εργαζόμενων.

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι το 2006 όταν η Ρουμανία και Βουλγαρία μπήκαν στην ΕΕ δεν ζητήθηκε από την τότε Κυβέρνηση παρέκκλιση με αποτέλεσμα η Κύπρος να κατακλυστεί με ανθρώπινο δυναμικό από αυτές τις χώρες.

Διατύπωσε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ζητήθηκε και δόθηκε παρέκκλιση δύο ετών για τους Κροάτες εργαζόμενους και υποστήριξε ότι πρέπει να εισαχθεί πρόνοια για γνώση της ελληνικής γλώσσας στην εργοδότηση κοινοτικών.

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι 54.000 κοινοτικοί είναι εγγεγραμμένοι στις κοινωνικές ασφαλίσεις και 35.000 οικιακοί βοηθοί. Παρατήρησε ότι οι Κύπριοι άνεργοι είναι γύρω στις 30.000 και ότι οι κοινοτικοί και οι προερχόμενοι από τρίτες είναι υπερτριπλάσιοι των Κυπρίων ανέργων. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η διαφορά στα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΤΚΑ να μην είναι αλλοδαποί από τρίτες χώρες ή και κοινοτικοί παράνομοι.

Η κ. Μαυρονικόλα είπε ότι αναμένει πως η Κυβέρνηση θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ πιο αποφασιστική στο θέμα της απασχόλησης κοινοτικών εργαζομένων. Κατήγγειλε δε ότι στο πρόγραμμα των 20 εκ. για εργοδότηση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, παρά τις εξαγγελίες της Υπουργού αφαιρέθηκε την τελευταία στιγμή η προϋπόθεση των 5 ετών μόνιμης παραμονής στην Κύπρο.

Διατύπωσε τη θέση ότι ουσιαστικά η ΕΕ χρηματοδοτεί με 20 εκ. για να εργοδοτήσουν οι ξενοδόχοι κοινοτικό προσωπικό και ότι μας δίνουν 20 εκ, για να εισπράξουν πολύ περισσότερα από τους μισθούς των κοινοτικών εργαζομένων. Επανέλαβε επίσης την εισήγηση για τη διενέργεια εξετάσεων σε αυτούς που προσλαμβάνονται στην ξενοδοχειακή που να αφορούν γνώσεις για τον τόπο και να καταγγελθεί η συνθήκη της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων και να μην εφαρμοστεί σε τομείς στους οποίους υπάρχουν Κύπριοι άνεργοι.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης συμφώνησε ότι πρέπει να είναι απαραίτητη η γνώση της ελληνικής γλώσσας για τους εργαζόμενους στην επισιτιστική βιομηχανία, διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει στις περιπτώσεις των ξενοδοχείων να λαμβάνεται υπόψη και η ιδιαιτερότητα των πελατών τους.
Παρατηρητήριο Εργασίας

8 σχόλια:

 1. που θα φτάνανε οι κύπριες να μισούν τη βουλγάρα παραδουλεύτρα και να εποφθαλμιούν τη θέση της, δεν το περίμενα με τίποτα!
  ΙΛΡ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. το σχόλιο αυτό είναι ρατσιστικό έστω κι αν δεν είναι ενσυνείδητα τέτοιο.

   Διαγραφή
  2. το σχόλιο δεν είναι καθόλου ρατσιστικό και δε θα μπορούσε, καθώς είμαι μισή Βουλγάρα. Αντίθετα είναι εντελώς ειρωνικό.
   ΙΛΡ

   Διαγραφή
  3. Το σχόλιο disdaimona επισημαίνει ότι το θέμα δεν είναι "οι κύπριες", αλλά η κυπριακή αστική τάξη. Ότι δεν είναι θέμα εθνικότητας και εθνικού μίσους εδώ, αλλά ταξικής εκμετάλλευσης και ως τέτοιο πρέπει να τίθεται. Γιατί βέβαια αυτό που προωθεί η κυπριακή αστική τάξη είναι να δουλεύουν κύπριοι για ξεροκόμματα και να λένε και ευχαριστώ γιατί "έδιωξαν τους ξένους."

   Ο προλεταριακός διεθνισμός απαιτεί να μην τους αφήνουμε να διαιρούν την εργατική τάξη με τέτοια κόλπα.

   Διαγραφή
  4. 1. η είδηση δεν αφορά κάποιες "παραδουλεύτρες", αφορά την επισιτιστική βιομηχανία, στην οποία εργοδοτούνται και άντρες και γυναίκες.
   2. δεν αποδέχομαι το σχόλιο ούτε ως ειρωνία, εφόσον μιλάμε για μια χώρα στην οποία 1 στους 5 πολίτες της ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το θεωρώ ρατσιστικό για τους κύπριους.
   3. κάτοικοι Κύπρου οι οποίοι ανήκουν στην αστική τάξη και έχουν στο σπίτι τους παραδουλευτρες είναι και ξένοι, μεταξύ άλλων και από την Βουλγαρία.
   στα υπόλοιπα με κάλυψε το σχόλιο του Αντώνη.

   Διαγραφή
  5. Μια μέρα στο Μοναστηράκι, έκαναν ντου οι δημοτόμπατσοι σε κάτι αλλοδαπούς μικροπωλητές. Οι άνθρωποι πουλούσαν καλώδια και φορτιστές. Τον έναν τον είχαν βάλει σε μια γωνία και τον κρατούσαν. Πέρασε ένας ελληναράς και φώναξε: να φύγουν όλοι, μας έχουν πάρει τις δουλειές. Και του είπα εγώ: ποια δουλειά σου πήρε, να πουλάς καλώδια στο Μοναστηράκι;! ήμουν ρατσίστρια προς τον έλληνα μήπως;! ή προς τον μαυρούλη που πουλούσε τα καλώδια;!

   Και δεν έχω στο νου μου την κυπριακή αστική τάξη, ούτε την ελληνική. Τα γίδια που θα πιστέψουν ότι η κάθε βουλγάρα ή ρουμάνα ή ελληνίδα κτλ, φταίει για τη φτώχεια τους έχω στο νου μου. Αυτούς που θα ακούς όλο και πιο συχνά στο δρόμο, στις καφετέριες, παντού να χύνουν χολή για το μετανάστη. Αυτούς που θα βλέπεις να χτυπάνε ανθρώπους στο δρόμο και εσύ απλά θα στέκεσαι σαν κολόνα, μη ξέροντας τι να κάνεις. Αυτούς που θα προσπαθείς να εξηγήσεις πως για το κακό που πάθανε δεν φταίει η Βίκυ Σταμάτη και ο Λάκης Γαβαλάς. Εύχομαι να απέχεις πολύ από αυτά τα σκηνικά. Αν και με κάτι τέτοιες ειδήσεις, δεν νομίζω ότι θα αργήσουν να φτάσουν και σε σένα. Τότε θα καταλάβεις την ειρωνεία του σχολίου μου.
   ΙΛΡ

   Διαγραφή
 2. Πού ν' ακούσεις τι έλεγε η κ. Χαραλαμπίδου (βουλευτίνα επίσης στο ίδιο κόμμα).
  Από ανάρτησή της στο fb με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 2013:
  "Απολύουν Κυπρίους και προσλαμβάνουν κοινοτικούς Την περίοδο 2009-2011, η απασχόληση των Κυπρίων μειώθηκε κατά 5080 άτομα, ενώ η απασχόληση των Ευρωπαίων και αλλοδαπών από τρίτες χώρες αυξήθηκε αντίστοιχα κατά 13.193 και 8.877" χωρίς περαιτέρω σχολιασμό..

  Ο κατήφορος για το ΑΚΕΛ νομίζω τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει επίπεδο. Πήρε "επωνυμικά" χαρακτηριστικά.

  "ΑΚΕΛ Κατήφορος" θα πρέπει να ονομάζεται πλέον το εν λόγω κόμμα.


  Tampakos Piezzette

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. http://www.theseis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=946

  ενδεικτικές επίσης οι τελευταίες σελίδες των κυπριακών εφημερίδων που ζητούν οικιακές βοηθούς με 350 ευρώ (βάση νομοθεσίας) γιατί τους παρέχουν στέγη και φαγητό! (μιν. μισθός 800 ευρώ: από αυτά επιστρέφεται στον εργοδότη για στέγη+φαγητό 450 ευρώ, αποζημίωση οικιακής βοηθού για πολλές πολλές ώρες εργασίας (πάνω από 8 ημερισίως): 350 ευρώ).

  Ας μη μπούμε και στα καμπαρέ προς το παρόν ...

  Το ΑΚΕΛ έχει και "Νέες Δυνάμεις" η Χαραλαμπίδου εκλέγηκε στις Νέες Δυνάμεις, δεν είναι μέλος του ΑΚΕΛ.

  Πρώτη φορά νομίζω εισήχθη ξένο εργ.δυν. το 1990. Σημαντικό γεγονός ήταν και η εγκατάσταση 30,000 Ελλήνων του Πόντου τα τέλη του 1990 στην Πάφο (κάτι σαν χάρη Κληρίδη προς ΠΑΣΟΚ αν δεν κάνω λάθος).


  Το λάθος εδώ με το ΑΚΕΛ κατά την γνώμη μου είναι που δεν εξετάζει το ποιός ωφελείται από την εισαγωγή εργατικού δυναμικού. Πέφτει στην παγίδα του λαικισμού.

  ΑΧΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή