Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

ΜΕΒΓΑΛ - Αθήνα: Συνέχιση της απεργίας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σε γενική τους Συνέλευση

Συνέχιση της απεργίας τους, που σήμερα κλείνει τις 35 μέρες, αποφάσισαν, με νέα γενική τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι στο υποκατάστημα της Αθήνας της ΜΕΒΓΑΛ. Απαιτούν εξόφληση των δεδουλευμένων 4 μηνών, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και διασφάλιση των θέσεων εργασίας ενώ θα επιδιώξουν συνάντηση με την εργοδοσία προκειμένου να τους δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της ότι θα βάλει «λουκέτο» στο εν λόγω υποκατάστημα

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων – Ποτών, απεργοί από Αθήνα και από τα τμήματα διακίνησης της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζεται η συμπαράσταση στον αγώνα τους

Το απόγευμα της Δευτέρας με απεργούς της ΜΕΒΓΑΛ συναντήθηκε η αντιπροσωπεία των Γάλλων σιδηροδρομικών που βρίσκεται στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Μάλιστα, εκείνη την ώρα οι απεργοί αναχωρούσαν για τα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.


Ανακοίνωση στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων». Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «χαιρετίζει τους εργάτες του υποκαταστήματος Αθήνας της ΜΕΒΓΑΛ που δίνουν ένα σκληρό και περήφανο αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων 5 μηνών, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, που θα κατοχυρώνουν όλες τις θέσεις εργασίας δίχως καμιά μείωση μισθών, και ενάντια στην τελευταία απόφαση της εργοδοσίας να βάλει λουκέτο στο υποκατάστημα της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι της ΜΕΒΓΑΛ βρίσκονται ήδη στην 34η μέρα της απεργίας τους παρακάμπτοντας την υποκρισία και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, την επιδίωξή της να διασπάσει τον αγώνα τους, να τους εξαντλήσει ώστε να υποταχθούν».

Τη συμπαράστασή της εκφράζει και η «Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών».

2 σχόλια:

 1. Oι "ανεξάρτητοι" - "ακομμάτιστοι" συνδικαλιστές δεν θέλουν "καπέλωμα" από το ΠΑΜΕ
  από
  ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/05/blog-post_9446.html )

  (..) Διαβάζω στην Ημερησία ένα άρθρο σχετικά με τις κινητοποιήσεις της Μεβγάλ που ξεκίνησε η "ομοσπονδία γάλακτος" στη Θεσσαλονίκη. Η είδηση αφορά τις εγκαταστάσεις τις Μεβγάλ στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης που βρέθηκαν το πρωί στις 28/5 εργαζόμενοι στα τρόφιμα-ποτά, στην γαλακτοκομία και σε άλλους κλάδους για να περιφρουρήσουν την 24 πανελλαδική απεργία που κύρηξαν οι ομοσπονδίες τους. Να θυμήσουμε ότι οι εργαζόμενοι στην Μεβγάλ Αττικής βρίσκονται σε απεργία για περισσότερο από ενα μήνα. Όπως διαβάζουμε λοιπόν στο δημοσίευμα με τίτλο "Μεβγάλ, οι εργαζόμενοι έδιωξαν το ΠΑΜΕ", το σωματείο της Μεβγάλ "Ο Αξιός", όχι απλά δεν θέλει να πάρει μέρος στην απεργία και στις λοιπές κινητοποιήσεις, αλλά σαμποτάρει και τις προσπάθειες των ταξικών σωματείων για κλιμάκωση του αγώνα. Η αιτιολόγηση δια στόματος του αντιπροέδρου του Αξιού είναι η εξής.

  "Εμείς σαν Σωματείο Εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ 'Ο Αξιός', με περισσότερα από επτακόσια μέλη, δεν συμμετέχουμε. Δεν θέλουμε την παρέμβαση του ΠΑΜΕ στα εργασιακά μας θέματα, δεν θέλουμε η ΜΕΒΓΑΛ να έχει την κατάληξη της ΑΓΝΟ», επισήμανε ο αντιπρόεδρος του «Αξιού» Βασίλης Ζωγραφίδης."

  Αλήθεια σε τι διαφέρει η τοποθέτηση του συνδικαλιστή Ζωγραφίδη από αυτήν του προέδρου της Μεβγάλ; (..)


  Ο Poe googlαρε το όνομα του Βασίλη Ζωγραφίδη. Και τι βρήκε;


  ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ
  Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας
  Τομεάρχης Ν. Καβάλας:
  Βασίλειος Ζωγραφίδης, τεχνικός τροφίμων.

  Έτσι για να βλέπουμε με ποιούς είναι εκείνοι οι "ανεξάρτητοι" που δεν θέλουν παρεμβάσεις τρίτων στα εργασιακά τους.Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7463883&publDate=30/5/2013 )

   (..) Ενοχοποιούν τους εργάτες

   Τελικά δεν έχουν το θεό τους. Χτες, σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου της ΜΕΒΓΑΛ ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη για μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της επιχείρησής τους.

   Την ίδια μέρα οι αστικές εφημερίδες - προς δόξαν την ελεύθερης και αντικειμενικής ενημέρωσης- ανακάλυπταν πως «οι εργαζόμενοι έδιωξαν το ΠΑΜΕ» από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και πως αν και «παραμένουν απλήρωτοι 2,5 μήνες»... δεν θέλουν να γίνουν ΑΓΝΟ. Δηλαδή να κλείσει το εργοστάσιο. Οι συνειρμοί προφανείς. Οι εργάτες που αγωνίζονται λοιπόν κλείνουν τα εργοστάσια. Αυτή είναι η μόνιμη επωδός των αστών και των μέσων προπαγάνδας που διαθέτουν, εδώ και πέντε χρόνια, από τότε που ξέσπασε η καπιταλιστική κρίση.

   Αυτά έλεγαν και στην περίπτωση της «Χαλυβουργίας» του Μάνεση, αλλά το εργοστάσιο το έκλεισε ο ίδιος ο Μάνεσης όταν οι εργάτες επέστρεψαν αφού με τα ΜΑΤ η κυβέρνηση έσπασε την απεργία. Και η ΖΗΜΕΝΣ στη Θεσσαλονίκη κερδοφόρα ήταν, αλλά έκλεισε για να μεταφέρει σε άλλη χώρα τις δραστηριότητές της επειδή βρήκε μεροκάματα εξαθλίωσης.

   Και άλλα εργοστάσια έκλεισαν για να μεταφερθούν στα Βαλκάνια. Αυτά κάνουν οι καπιταλιστές. Αλλά τα αστικά επιτελεία, αυτά επαναλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση που ένα εργοστάσιο, μια ομάδα εργατών, ένας κλάδος σηκώσει κεφάλι και δεν αποδεχτεί τη σύνθλιψη των δικαιωμάτων του και τη σκλαβιά που επιδιώκουν να επιβάλουν βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές.

   Είναι η επανάληψη της ίδιας γνωστής συνταγής ενοχοποίησης του λαού και των εργαζομένων. Για το δημόσιο χρέος φταίει ο λαός που «ζούσε πάνω από τις δυνατότητές του». Για την ανεργία, οι άνεργοι που δεν θέλουν να πάνε να δουλέψουν σε δουλειές παρακατιανές. Για την κρίση στον αγροτικό τομέα, οι αγρότες που τεμπελιάζουν στα καφενεία. Ενας ολόκληρος λαός σπιλώνεται και ενοχοποιείται για να βγουν λάδι οι πραγματικοί ένοχοι, οι καπιταλιστές και το ίδιο το σύστημά τους, που έθρεψε και γέννησε την καπιταλιστική κρίση, που βάζει τα λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, που οδήγησε σε 1,5 εκατομμύριο ανέργους. Αλλά ακόμα πιο πολύ, κατά την άποψή τους, φταίνε αυτοί που ενσπείρουν «καινά δαιμόνια», που δεν κάθονται στα αυγά τους, που απαιτούν να πληρώνονται όταν εργάζονται, που δε σκύβουν το κεφάλι στις μειώσεις των μισθών, στις απολύσεις, στη βία των αφεντικών. Και ποιοι είναι αυτοί; Το ΠΑΜΕ, οι κομμουνιστές, που δε θέλουν να καταλάβουν τη «νέα πραγματικότητα». Αγύριστα κεφάλια, επιμένουν να μιλάνε για δικαιώματα, για αγώνες, για αξιοπρέπεια. Ξέρουν οι αστοί και τα τσιράκια τους πού βαράνε, γνωρίζουν από πού προέρχεται ο πραγματικός κίνδυνος για τα συμφέροντά τους και επιχειρούν να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους, να τους διασπάσουν, να τους εκφοβίσουν και να τους υποτάξουν, επιστρατεύοντας και τους «κατάλληλους» συνδικαλιστές.

   Οσο όμως και αν αφρίζουν, οι εργάτες ξέρουν ότι ο μόνος δρόμος για να υπερασπίσουν το ψωμί τους και τα στοιχειώδη δικαιώματα είναι ο κοινός αγώνας ενάντια στα αφεντικά και όχι η υποταγή στις ορέξεις τους. Και αυτό το δρόμο θα τον βρίσκουν κάθε μέρα όλο και περισσότεροι. Σε αυτό το δρόμο ακόμα περισσότεροι θα συναντιόνται με το ΠΑΜΕ. (..)Ιlief

   Διαγραφή