Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Εξομολόγηση Θανάση Καρτερού: Είμαι ηθικά και πολιτικά νεκρός εδώ και 22 χρόνια!

Τι σημαίνει διαγραφή από το κόμμα για ένα τέτοιο άνθρωπο [Β. Ζωγράφο], που συνειδητά υπηρετεί τις ιδέες του κομμουνισμού επί δεκαετίες; Καταδίκη σε πολιτικό και ηθικό θάνατο. Με αυτή την εσχάτη των ποινών του κομματικού καταστατικού τιμωρήθηκε ο εν λόγω άγνωστος στους πολλούς αλλά γνωστός στο σχολείο, στους συναδέλφους του και στην τοπική κοινωνία δάσκαλος.
Θ. Καρτερός*, 22 Μαϊου 2013, Αβγή

* Σύμφωνα με το πιο πάνω σκεπτικό, ο Θ. Καρτερός, ο οποίος ποτέ δεν έχει δηλώσει ότι απαρνήθηκε τις ιδέες του κομμουνισμού, υποβλήθηκε στην εσχάτη των ποινών και είναι ηθικά και πολιτικά νεκρός από το 1991, οπότε και διαγράφηκε από το ΚΚΕ.

20 σχόλια:

 1. Ασέβεια προς τον πεθαμένο λοιπόν το να παρατηρήσει κανείς ότι το ζόμπι που αρθρογραφεί στην Αυγή έγραψε επίσης το ψέμα-σαρανταποδαρούσα: "ένας παλιός κομμουνιστής και δάσκαλος διαγράφηκε από το ΚΚΕ διότι το άρθρο του στον προσυνεδριακό διάλογο του κόμματος δημοσιεύτηκε και σε αστικές εφημερίδες."

  ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ δημοσιεύτηκε ΡΕ ΜΠΑΓΛΑΜΑ (ουπς, σόρι), αγαπητέ μακαρίτη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάλλον εννοεί το ότι δημοσιεύτηκε και στην "Ελευθερία" (δεν πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονικά, τουλάχιστον όχι δωρεάν). Υπήρξε μάλιστα και θέμα καθώς το κείμενο εκεί είναι αλλαγμένο (δεν ξέρω σε τι βαθμό αλλά το παραδέχτηκε και ο Ζωγράφος στην επιστολή του). Ωστόσο ότι ήταν αυτός ο λόγος της διαγραφής δεν αναφέρεται πουθενά (το θέμα της δημοσίευσης έτσι όπως έγινε δλδ, απλώς ο ίδιος λέει ότι κλήθηκε σε απολογία για αυτό -- που μόνο περίεργο δεν μου ακούγεται). Μάλλον πρόκειται για το επόμενο επίπεδο της διαστρέβλωσης, από το "δεν με άφησαν να γίνω διευθυντής" (ενώ ήμουν ήδη), στο "διαφώνησα στο θέμα των διευθυντών στον προσυνεδριακό" (σταυρόπουλος κοπυράιτς), στην μπαλαφάρα του καρτερού. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κανένα από τα παραπάνω σενάρια δεν προκύπτει από την ίδια την επιστολή ζωγράφου την οποία καθώς φαίνεται δεν διάβασε κανείς από τους καλοθελητές.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  2. Η "Ελευθερία" Λαρίσης είναι οι "αστικές εφημερίδες";

   Και όχι, δεν βγαίνει ηλεκτρονικά κάτι από κει.

   Διαγραφή
  3. Είναι η μόνη περίπτωση και αυτή που αναφέρεται στην επιστολή ζωγράφου. Από εκεί πρέπει να πήρε το πάτημα για το σενάριο επιστημονικής φαντασίας που κατασκεύασε, μόνο αυτό λέω.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
 2. Μην κάνετε τον κόπο να ψάξετε, γιατί έχω ήδη ψάξει. Σε καμία.

  Αναδημοσιεύτηκε απλώς στην παρωδία της Ίσκρα του Λαπά όπως όλες οι επικριτικές για την ΚΕ επιστολές του προσυνεδριακού: http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11506:uhj-hkhj-jlkjlj&catid=83:aristera&Itemid=200

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Από την άλλη, το γεγονός ότι ο Καρτερός έχει 22 χρόνια πεθαμένος έχει μεγάλα πλεονεκτήματα για το δημοσιογραφικό του επάγγελμα. Για παράδειγμα, μιλάει απευθείας με τον Δημήτρη Γληνό πριν κάνει ρεπορτάζ: "Είναι βέβαιο όμως ότι θα θύμωνε πολύ ο Δημήτρης Γληνός αν ζούσε και διάβαζε τη σχετική είδηση."

  Δεν του πε ο Γληνός πως "η σχετική είδηση" είναι παπάντζες που βγαλε μόνος του ο Καρτερός; Τς τς τς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από "Ριζοσπάστη"
   ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7451045&publDate=23/5/2013 )

   (..)ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
   Η αντι-ΚΚΕ τύφλωση της «Αυγής» και η θέση του ΚΚΕ για τα στελέχη της εκπαίδευσης

   Ο κ. Θ. Καρτερός στην «Αυγή» στην προσπάθειά του να χτυπήσει το ΚΚΕ και τη θέση του για τα στελέχη της εκπαίδευσης σήμερα και το ρόλο τους, διατείνεται ότι τάχα το ΚΚΕ απαγορεύει στα μέλη του να γίνουν καλοί δάσκαλοι!!!

   Φτάνει δε στο σημείο να επικαλείται τον κομμουνιστή παιδαγωγό Δημήτρη Γληνό που το αστικό σύστημα -ακριβώς επειδή και ως κομμουνιστής ήταν καλός δάσκαλος- τον αντάμειψε με την εξορία.

   Ας εξηγηθούμε και ξέρουμε ότι κάποιοι από τους αντι-ΚΚΕ γράφοντες δεν θα καταλάβουν.

   Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ έχουν ανοίξει εδώ και χρόνια, ανοιχτά και καθαρά μέσα στο κίνημα των εκπαιδευτικών, το ρόλο των σημερινών στελεχών εκπαίδευσης. Το ΠΑΜΕ έχει καταθέσει πρόταση και μπροστά στα συνέδρια της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ ότι τα στελέχη της εκπαίδευσης (οι περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των νομών και οι σχολικοί σύμβουλοι), δεν έχουν θέση στα συνδικάτα γιατί προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική στην εκπαίδευση. Είναι αυτά τα στελέχη -και όχι μόνο- που το επόμενο διάστημα θα κληθούν να «αξιολογήσουν» τους εκπαιδευτικούς, όχι φυσικά με παιδαγωγικά κριτήρια, όπως κάποιοι φαντασιώνονται, αλλά με τα κριτήρια του συστήματος, για να τους στείλουν και στο σπίτι τους αν δεν ευθυγραμμίζονται με τις εντολές... Είναι αυτοί, αντικειμενικά, που καθοδηγούν την παιδαγωγική πράξη με βάση το γράμμα και το πνεύμα του «σχολείου ΑΕ».
   ***

   Και η αλήθεια είναι ότι όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται ήδη στα σχολεία και μόνο όποιος δεν έχει περάσει την πόρτα του δημόσιου σχολείου δεν τα ξέρει...

   Και αν έχει αντίρρηση ο κ. Καρτερός ας κοιτάξει τις δεκάδες στελέχη εκπαίδευσης που είναι στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ουκ ολίγες φορές απαγορεύουν σε μαθητές να κατέβουν σε κινητοποιήσεις για τα δικαιώματά τους. Καλούν σε απεργοσπασία και υποταγή στο γράμμα του νόμου τους εκπαιδευτικούς, κηρύσσουν το σχολείο «ουδέτερο χώρο», κλπ.

   Με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις - αυτό είναι το ζήτημα!
   ***

   Το όλο ζήτημα και η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ για τους διευθυντές θα ήταν απλά μια υποσημείωση αν τα αστικά ΜΜΕ δεν ξεσήκωναν έναν εντελώς κατευθυνόμενο θόρυβο που επικέντρωνε στα εξής: «Μα είναι δυνατόν να αρνείται το ΚΚΕ σε έναν εργαζόμενο να προκόψει, να βελτιώσει τη θέση του στο χώρο εργασίας του;».

   Οποιος θέλει να πιστεύει ότι βρισκόμαστε στη δεκαετία του '80 ή και του '90 που ο διευθυντής είχε κάποια περιθώρια να ελιχθεί και να παίξει ένα θετικό παιδαγωγικό ρόλο, ονειροβατεί ή δεν ξέρει τι του γίνεται.

   Τα πράγματα έχουν σφίξει. Το κράτος ζητάει σήμερα από τον διευθυντή να δίνει στοιχεία για το πόσα παιδιά πρέπει να χωράνε σε κάθε τάξη μέχρι ασφυξίας, θα ζητήσει αύριο να «αξιολογήσει» τους συναδέλφους του, να γίνει manager για την είσοδο των ιδιωτών, να καλεί τον εισαγγελέα για τυχόν μαθητικές κινητοποιήσεις και η «προκοπή και το μεροκάματό» του να μετριέται με την υποταγή του.
   ***

   Οι κομμουνιστές το ομολογούν. Δεν θέλουμε τέτοιες περγαμηνές! Είμαστε κάθετα ενάντια ο εκπαιδευτικός να γίνει γρανάζι του κράτους και της βαθιάς αντιδραστικής πολιτικής στο σχολείο και θα παλέψουμε γι' αυτό.

   Οι εκπαιδευτικοί ως εργάτες του πνεύματος καλούνται και από τις ανάγκες των καιρών να θέσουν τις γνώσεις και την έγνοια τους στην ισχυροποίηση της ταξικής πάλης, θα κληθούν να διαθέσουν προσωπικό χρόνο χωρίς ανταμοιβή. Και αυτό δεν θα αναγνωρίζεται «εγγράφως» από το κράτος.

   Τέτοια παραδείγματα έχει δώσει το κίνημα και στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης Γληνός αρνήθηκε την καταξίωση του συστήματος (πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) ήδη από τη δεκαετία του 1920 και χωρίς να είναι καν κομμουνιστής... Τη δικαίωση δεν την βρήκε από τους θεσμούς του αστικού κράτους αλλά από το λαό. Σε αυτό το ιστορικό παράδειγμα ο κ. Καρτερός πιάστηκε αδιάβαστος...

   Εμείς, παρά και ενάντια στον κ. Καρτερό, θα επιλέξουμε το δρόμο του Γληνού.(..)Ilief

   Διαγραφή
 4. "Αν και πεθαμένος, γράφω και συστατικές": "εξ όσων δείχνει η επιστολή του διαγραφέντος, καλός δάσκαλος ήθελε να είναι -και καλός δάσκαλος ήταν."

  Ρε ΟΛΑ τα ξέρει ο πεθαμένος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. http://i105.photobucket.com/albums/m229/amarantos/MY%20COVERS/laskaridis-front.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "Εξομολόγηση Θανάση Καρτερού: Είμαι ηθικά και πολιτικά νεκρός εδώ και 22 χρόνια!"

  Όχι στην Τατιάνα τατιανές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ηθικά και πολιτικά, εδώ και 22 χρόνια, είναι μαλάκας.

  Τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το επίπεδο της Αυγής πέφτει ραγδαία, σπεύδοντας να συναντήσει τη συνείδηση και τις αντιλήψεις ενός (περιθ)οριακά μικραστικοποιημένου κόσμου, από τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντλεί ψήφους και προσδοκά να πάρει περισσότερους (προφανώς τους χρειάζεται).

   Η ιστορία είναι παλιά, όμως αυτά τα κοινωνικά στρώματα δεν ελπίζουν σήμερα στην ανέλιξη τους... Αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής, βλέπουν το πιο ευάλωτα μέλη τους να έχουν καταστραφεί ήδη και μπορεί τελικά να κάνουν συντηρητικές ή αντιδραστικές επιλογές.

   Όσο για ορισμένους αρθρογράφους της Αυγής, ηθικοπολιτικά, η καριέρα να 'ν' καλά.

   gdmn1973

   Διαγραφή
  2. μεταλλάσεται σε Αυριν αυγή όπως και το κόμμα που εκπροσωπεί μεταλλάσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε σοσιαλ δημοκρατικό της χειρίστης κοπής ...

   Διαγραφή
 8. Αν θυμάται κανείς (είναι της ηλικίας μου δηλαδή) τι έγραφε η Αυριανή για να στηρίξει την "άνοδο" και την "επάνοδο" του Αντρε στην εξουσία και τι παπάρες έγραφαν για το ΚΚΕ και τα ρούβλια της KGB, με τους προδότες και τις άλλες αηδίες, με κάτι Γιομπαζολιάδες και τους άλλους κρατικοδίαιτους κοντυλοφόρους, θα δείξει μια κάποια ανοχή στον "πεθαμένο" γλύφτη της εξουσίας Καρτερό και την "Αυριαναυγή" τους.
  Από την άλλη με κάτι τέτοια από τους "πρώην", ανεβαίνει η εκτίμηση, προς το ΚΚΕ, για τις διαγραφές όλων αυτών των οπορτουνιστών τότε που το λάθος της μη διαγραφής, θα είχε εξαφανίσει το κόμμα.
  Δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ, σε προσωπικές συζητήσεις, φέρνω πάντα σαν παράδειγμα προς αποφυγή, όλους αυτούς τους οπορτούνες, πατώντας πάνω στην ξεφτιλισμένη στάση τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. οταν το αντικομμουνιστικό μένος αγγιζει τα όρια της φαιδρότητας και της βλακειας ....τι να σχολιάσει κανεις;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. αυριαναυγη!!! κορυφαιο, μπορω να το χρησιμοποιω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ο φασισμός δεν είναι δέκα κοντοκουρεμένοι παλληκαράδες που κυνηγούν δύο ταλαίπωρους ασιάτες, αφρικανούς μικροπωλητές.

  Ένα νεοναζιστικό κόμμα με τάση για διψήφιο ποσοστό, δεν είναι μια απλή μάζωξη διακοσίων περιθωριακών νοσταλγών της χούντας - ταγμάτων ασφαλείας.

  Είναι πολύ ευρύτερο, και αντιμετωπίζεται με την απομόνωση φασιστικών ιδεών - φασιστοειδών από κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Και κυρίως και πολύ ημαντικό από το εργατικό - ταξικό κίνημα. Δεν λένε στο βρόντο τα φασιστοειδή πως δεν χαρίζουν τους εργάτες στο ΠΑΜΕ. Και έχουν λυσσάξει τόσο από την αποκάλυψη του ρόλου τους ως τσιράκια των καπιταλιστών όσο και από την απομόνωσή τους από αυτό.

  Φασισμός σημαίνει χ.α.;
  Όχι βέβαια. Ο εκφασισμός κάθε πτυχής της πολιτικής ζωής , της ιδεολογίας, της πνευματικής ζωής(πολλοί «πνευματικοί» άνθρωποι κάνουν σχεδόν ανοικτές ρατσιστικές - αντικομμουνιστικές δηλώσεις), αποτελούν επιλογές της αστικής τάξης.

  Η αστική τάξη δεν μπορεί να κυβερνά όπως παλιά, με «κοινωνικά συμβόλαια», οι απο κάτω δεν θέλουν να κυβερνιούνται όπως παλιά, και «σφίγγει τα χαλινάρια». Τα κόμματα του κέντρου έστριψαν το καράβι προς τα δεξιά. Οι αριστεροί δημοκράτες τους ακολούθησαν.

  Είναι μόνο στην Ελλάδα; Αυτό συμβαίνει πολλά χρόνια στην Ιταλία-Ισπανία-Γαλλία. Στις Βαλτικές Χώρες, στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης , ο αντικομμουνισμός είναι επίσημη ή ανεπίσημη ιδεολογία. Ο αντικομμουνισμός είναι βασικό συστατικό προς την πορεία του συνολικού εκφασισμού της κοινωνίας.

  Βασική προϋπόθεση για τον φασισμό είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός.Η πορεία προς την φασιστικοποίηση είναι μονόδρομος για τον Καπιταλισμό στο τελευταίο στάδιό του σε περίοδο κρίσης. Δεν είναι ξεχωριστός του Καπιταλισμού. Φασισμός = Καπιταλισμός γράφει ο Μπογιό ή ο φασισμός είναι το πιο αντιδραστικό, αποκρουστικό πρόσωπο του Καπιταλισμού που λέει και ο Μήτσος. Είναι σάρκα από την σάρκα του καπιταλισμού.

  Μάχη κατά του φασισμού σημαίνει, ιδεολογική - πολιτική μάχη κατά του συστήματος που τον εκτρέφει. Μάχη κατά του φασισμού σημαίνει ιδεολογική - πολιτική μάχη υπέρ της σοβιετικής κληρονομιάς. Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/02/blog-post_8460.html )
  Η αστική μας τάξις.Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. η θέση του ΠΑΜΕ για την αξιολογηση
  http://kkepedia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_3979.html#more

  JS

  ΑπάντησηΔιαγραφή