Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Το εργατικό κίνημα στην εποχή των Sammy Jankis


Οι κάμερες αποχωρούν η εκμετάλλευση μένει

Εκατοντάδες εργάτες βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν σ' όλη τη χώρα μετά από κάλεσμα των συνδικάτων τους, του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, καταδικάζοντας το εργοδοτικό έγκλημα στη Μανωλάδα εκφράζοντας παράλληλα την ταξική αλληλεγγύη τους. Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα, όπως και τα μέσα ενημέρωσης της αστικής τάξης που φρόντισαν να εξαφανίσουν τις σχετικές ειδήσεις.
***
Η σχισμή που άνοιξαν στις παράγκες της εκμετάλλευσης οι πυροβολισμοί στη Μανωλάδα έκλεισε. Ηρεμία τάξη και ασφάλεια επικρατούν ξανά στην περιοχή. Μετά την καταγγελία του γεγονότος από τον ΣΕΒ, οι τρεις πιστολέρο παραδόθηκαν στην αστυνομία, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους εργάτες γης ότι μπορούν να επιστρέψουν στα χωράφια ήσυχοι, οι άλλοι μεγαλοτσιφλικάδες διαχώρισαν τη θέση τους από το αφεντικό των εργατών που χτυπήθηκαν και όλα καλά.

Ολα; Μια βόλτα στα Μέγαρα και στη Βοιωτία, στην Πιερία, στην Ημαθία και την Κρήτη, μπορεί να αναδείξει τις αντίστοιχες «Μανωλάδες». Τα ίδια μεροκάματα, οι ίδιες συνθήκες ζωής. Σ' αυτήν καθαυτή τη Μανωλάδα, δίπλα στο κακό τσιφλίκι των 200 εργατών, η συγκομιδή συνεχίστηκε χωρίς διαταραχή στα τσιφλίκια με 2.000 εργάτες ανά τσιφλίκι που παίρνουν το ίδιο μεροκάματο, είναι ανασφάλιστοι και μένουν στα ίδια παραπήγματα.


Το σημαντικότερο, η παραγωγή έφυγε για τις διεθνείς αγορές ακριβώς στη 1.30 το μεσημέρι με διασφαλισμένη πιστοποίηση HACCP και βεβαιώσεις «ΔΗΩ», ότι δηλαδή τα προϊόντα τους είναι ασφαλή και βιολογικά.

Ο τζίρος των 95 εκατομμυρίων ευρώ από τη φράουλα δεν κινδυνεύει από τις ανακοινώσεις ορισμένων σούπερ μάρκετ ότι δεν αγοράζουν από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Εξάλλου το προϊόν κατά 90% είναι εξαγώγιμο.

Τι μένει; Ορισμένα στοιχεία που καταγράφηκαν στα ψιλά μιας επιστολής δύο ομάδων μεγαλοπαραγωγών που διαμαρτυρήθηκαν προχτές, γιατί δυσφημείται η παραγωγή της φράουλας. Μιλάνε για τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν και αναφέρουν ότι στην Τουρκία οι εργάτες γης δουλεύουν με 6 δολάρια, ενώ αυτοί είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν 20 ευρώ. Λένε, δηλαδή, πως ο τσακισμένος μισθός των 500 ευρώ που έχει επιβάλει η κυβέρνηση με το μνημόνιο δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Με δεδομένο ότι η εξασφάλιση ανταγωνιστικότητας παραμένει το Ευαγγέλιο, το «παράπονο» των μεγαλοπαραγωγών μεταφράζεται σαν αίτημα για παραπέρα μείωση των μεροκάματων στα χωράφια. Και ως γνωστόν η κυβέρνηση είναι ευαίσθητη σε τέτοια αιτήματα.

Τι άλλο μένει; Η απόφαση των ταξικών συνδικάτων να επιβάλουν στην πράξη το «κανένας μόνος του», το «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι». Ερήμην της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα με ενεργοποίηση της αστυνομικής υπηρεσίας αντιμετώπισης ρατσιστικών εγκλημάτων και σε λύπη των «κινημάτων» που ισχυρίζονται πως η ταξική πάλη διεξάγεται με ηλεκτρονικά μπανεράκια για μποϊκοτάζ στα προϊόντα μιας εταιρείας.
[1] "Τη πρώτη μέρα του συμβάντος της είδησης στα φραουλοχώρια [...]  Η είδηση αυτή έτυχε χλιαρής υποδοχής στα επίσημα, καθεστωτικά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ (με 2-3 εξαιρέσεις) [...] Την επομένη [...] εμφανίζονται τα πρώτασέλιδα για το θέμα [...] Τα γεγονότα της Μανωλάδας κάνουν το γύρο του κόσμου, κυρίως μέσω του ενεργού διαδικτύου. Χτες και ιδιαίτερα σήμερα, αμέτρητα τα ζωντανά ρεπορτάζ κι αμέτρητες λεπτομερείς κοινωνικοπολιτικές αναλύσεις κι επιφυλλίδες. Η συμμετοχή «ηχηρών» ονομάτων της εγχώριας δημοσιογραφίας έχει τη τιμητική της [...]. Τα υπουργεία «παίρνουν θέση» και καταδικάζουν, η Δικαιοσύνη ξυπνά (είχε ήδη ξεκινήσει, για να είμαστε δίκαιοι, «κάποιες διαδικασίες»). Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας βγαίνει «αίφνης» από την αταραξία καταγγέλλοντας οργισμένος την απανθρωπιά και την ανομία [...] Στα «Μεγάλα» , στα μεσαία και στα μικρά τηλεοπτικά κανάλια, η Μανωλάδα παίρνει με το σπαθί την πρώτη θέση… εκτοπίζοντας τα γεγονότα της Βοστώνης στη δεύτερη. Μεγάλα σουπερμάρκετ, αναγκάζονται επισήμως να… μποϋκοτάρουν τη συγκεκριμένη «φραουλο-επιχείρηση» (τι να κάμνουν, ο πελάτης έχει δίκιο)."
roides.wordpress.com

[2] "Την Πέμπτη, μια μέρα μετά το μακελειό στη Μανωλάδα, το ΚΚΕ διοργάνωσε μεγάλη διαδήλωση στην περιοχή, δίνοντας άμεση απάντηση στο κράτος, στους μεγαλοκαλλιεργητές και στις τοπικές αρχές που ευθύνονται για το σύγχρονο δουλεμπόριο στα φραουλοχώραφα. Το ΠΑΜΕ διοργάνωσε διαμαρτυρίες στην Αττική, ενώ πικετοφορίες διοργάνωσε το ΚΚΕ και σε άλλες πόλεις. Δραστηριότητα με χαρακτηριστικό την αμεσότητα, τη μαζικότητα, αλλά τα διαδικτυακά Μέσα των αστών δεν έγραψαν λέξη. Το αποσιώπησαν και τα δελτία ειδήσεων το βράδυ της Πέμπτης. Αυτό συνεχίστηκε και χτες, λέξη δεν έγραψαν οι αστικές εφημερίδες, που μερικές καμώνονται και τις υπερευαίσθητες στα ζητήματα της μετανάστευσης. Ούτε αράδα δεν έγραψε και η «Αυγή». Για όλους αυτούς οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, των συνδικάτων, δεν υπήρξαν ποτέ." Ριζοσπάστης, 20 Απρίλη 2013

[3]  "Έτσι κι αλλιώς, οι περισσότεροι Έλληνες έχουν αποφασίσει πως δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στη χώρα μας. Ως και οι αναρχικοί [sic] κουράστηκαν. Στη Μανωλάδα πυροβολούν ανθρώπους και δεν τρέχει τίποτα [sic]." Πιτσιρίκος, 19 Απρίλη 2013

[4] "ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Μανωλάδα δεν υπάρχει μόνο στην Ηλεία
«Το έχουμε πει δημόσια και το ξαναλέμε, να τ' ακούσει πρωτίστως η κυβέρνηση: Το χέρι που θα σηκώνεται να χτυπήσει εργάτη, Ελληνα ή μετανάστη, θα το "τσακίσουμε"».
Με αυτά τα λόγια, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος - κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου στον Πύργο, στο πλαίσιο περιοδείας του στο Νομό Ηλείας - έδωσε το στίγμα της απάντησης Ελλήνων και ξένων εργατών στον τραμπουκισμό των μεγαλοαγροτών της Μανωλάδας, κάνοντας με αυτό τον τρόπο σαφές πως η τρομοκρατία δε θα περάσει, θα αποκρουστεί.
«Μανωλάδα, δεν υπάρχει μόνο στην Ηλεία», τόνισε εξαρχής ο Σπύρος Χαλβατζής, στη συνέντευξη προς τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. «Οι περισσότερες περιοχές της χώρας, έχουν και κρύβουν, μικρές και μεγάλες Μανωλάδες». «Αλλά και το γεγονός ότι υπογράφτηκε μια σύμβαση από τη ΓΣΕΕ και το ΣΕΒ, που δίνει αύξηση 1 ευρώ την ημέρα, είναι κι αυτό, μια άλλη παραλλαγή της Μανωλάδας», υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής. Και πρόσθεσε: «Είναι υποκριτές όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν ήξεραν τίποτα».
[...]
Τρεις μέρες μετά τις άνανδρες επιθέσεις από ομάδα εντεταλμένων παρακρατικών στη Νέα Μανωλάδα ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ και το όργιο τρομοκρατίας που εξαπέλυσαν το ίδιο βράδυ σε βάρος των μεταναστών, χτες, κάτω από την πίεση των γεγονότων και τη δράση του ΚΚΕ, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ και της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηλείας (ΠΑΣΟΚ) αναγκάστηκε να αποδεχτεί την πρόταση ψηφίσματος της ΝΑΣ που απαιτεί την ικανοποίηση των αιτημάτων των μεταναστών (αύξηση μεροκάματου, καταβολή δεδουλευμένων, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υποδομές, νομιμοποίηση κ.ά.). Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Σπ. Χαλβατζής.
Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ Γιώργος Καραπάνος, έθεσε τη διοίκηση της νομαρχίας, αλλά και το σύνολο των δημοτικών αρχών προ των ευθυνών τους. Σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή, κατά την οποία αποκαλύφθηκε το θέμα, θα έπρεπε να είχε σταθεί στην πρώτη γραμμή αγώνα και διεκδίκησης μαζί με τους μετανάστες. Αντιθέτως, συμπλήρωσε, βρίσκεστε και παρέχετε τις υπηρεσίες σας αφειδώς, στους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεπενδυτές της περιοχής.[...]"Ριζοσπάστης, 24 Απρίλη 2008

5 σχόλια:

 1. MEMENTO
  Ο ήρωας πάσχει από προσωρινή απώλεια μνήμης, και δεν θυμάται τι συνέβη πριν από 15 λεπτά. Για να θυμάται γράφει πάνω στο σώμα του πληροφορίες, ψάχνοντας στο μεταξύ να βρει το δολοφόνο της γυναίκας του.
  Δεν θυμούνται οιμ πιτσιρίκοι τι έγινε χτες, το 2008, τι γινόταν στην Ήπειρο με τους πρώτους Αλβανούς μετανάστες.
  Εμείς αντίθετα, θυμόμστε, έχουμε μνήμη άγρια. Οι δολοφονους της δικής μας ζωής, έχουν όνομα και επώνυμο.

  Αντώνη, έκανες ένα κολασμένο κολάζ. Είσαι ιδιοφυΐα. Τα σέβη μου, πάλι και πάλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν και μου διαφεύγει ο χαρακτήρας του κυρίου Sammy Jankis, στην ταινία.
  Είσαι πραγματικά κολαζμένος.
  Εύγε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "ο μόνος εφικτός ανθρώπινος αγώνας είναι αναπόφευκτα και νομοτελειακά ο κομμουνιστικός"
  Τα εύσημά μου και για το συγκεκριμένο.
  Τρέχεις με πολλά γκάζια, σύντροφε.
  Στο μεταξύ "πιάστε και έναν Λαφαζάνη".
  Πού να σε προλάβουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Πού να σε προλάβουμε!"

  Τρέχω μήπως προλάβω το δίλεπτο για το οποίο θυμούνται οι "αισθάνομαι"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μα δε μπορώ να καταλάβω, τί ακριβώς θέλεις να προβάλλουν τα μέσα κ οι δημοσιογράφοι; Τον μετανάστη να λέει ότι η πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία; Εργάτες κ αλληλέγγυους να δείχνουν άμεσα τα αντανακλαστικά τους, κατεβαίνοντας οργανωμένα στον δρόμο; Αφού δεν έχει μολώτωφ, δεν έχει "κλέφτες, κλέφτες", δεν έχει ανθρώπους τρομοκρατημένους από την προοπτική ότι θα μείνουν άστεγοι. Τί θέλεις δλδ; Δεν καταλαβαίνεις ότι προετοιμάζονται να παίξουν τα τελευταία τους χαρτιά; Τον εργάτη που σηκώνει κεφάλι, δεν τον θέλουν, δεν γράφει καλά, παρά μόνο ως θύμα...
  Δ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή