Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Laura Petricola-Οι μετανάστες εργάτες της Ελλάδας ξεκινούν ιστορική απεργία (2008)

Laura Petricola
Οι μετανάστες εργάτες της Ελλάδας ξεκινούν ιστορική απεργία
29 Μαϊου 2008
People's World (αμερικανικό ενημερωτικό ιστολόγιο για την εργατική τάξη, συνδεδεμένο με το ΚΚ ΗΠΑ, απόγονος του Daily Worker)
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Οι μετανάστες που εργάζονται στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας, στην περιοχή της νότιας Πελοποννήσου της Ελλάδας, όπου και συγκεντρώνεται το 90% της παραγωγής φράουλας της χώρας, ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα μια ιστορική απεργία για να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους μαζί με τους έλληνες εργάτες. Μετά από μια τριήμερη απεργία στις 18-20 Απριλίου, οι εργάτες γης επέστρεψαν στην δουλειά με αύξηση μεροκάματου στα 25-26 ευρώ. Το μεροκάματό τους ήταν 22-23 ευρώ για μια πλήρη μέρα εργασίας. Οι εργάτες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους για μεροκάματο 30 ευρώ. 

Αν και πάνω από 2000 από τους 2500 εργάτες γης της Νέας Μανωλάδας είναι μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Ινδία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες, αντιστάθηκαν στην αστυνομική τρομοκρατία και τις βάρβαρες επιθέσεις των μεγαλοπαραγωγών, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, καθώς και ψηλότερο μισθό. Το Πανελλήνιο Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) βρίσκεται στη Μανωλάδα εδώ και ένα χρόνο, βοηθώντας τους μετανάστες εργάτες να οργανώσουν την πάλη τους και να συνδέσουν αυτά τα ζητήματα με την ευρύτερη εργατική πάλη σε όλη την Ελλάδα. 

Στις 11 Μαϊου, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από όλη την Πελοπόνηησο και τα γύρω νησιά κινητοποιήθηκαν στη Μανωλάδα σε μια μαζική επίδειξη αλληλεγγύης με τους εργάτες γης. Το σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν "Έλληνες και Μετανάστες Εργάτες Ενωμένοι στην Πάλη!" Οι μεγαλοτσιφλικάδες έκαναν αποφασιστικές προσπάθειες να στρέψουν τους έλληνες αγρότες ενάντια στο ΠΑΜΕ και τους απεργούς, ισχυριζόμενοι ότι η μεταναστευτική εργασία κοστίζει στους Έλληνες τις δουλειές τους. 

Οι μετανάστες εργάτες γης της Νέας Μανωλάδας ζουν και εργάζονται σε άθλιες συνθήκες. Αναγκάζονται στην εργασία καθημερινά, ακόμα και τις Κυριακές. Οι χαμένες μέρες είναι χαμένοι μισθοί και συνεπάγονται την απειλή απόλυσης. Μαζεύουν φράουλες σε θερμοκήπια με εσωτερική θερμοκρασία 113 βαθμούς της κλίμακας Φαρενάιτ. Δεν υπάρχουν τουαλέτες στον χώρο εργασίας. Οι εργάτες πρέπει να χρησιμοποιούν τα χωράφια. Η μόνη παροχή νερού έρχεται από τους σωλήνες με τους οποίους ποτίζονται οι φράουλες. 

Πολλοί εργάτες ζουν σε θερμοκήπια γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι αλλού. Καλύπτουν τα αυτοσχέδια κρεβάτια τους από ξύλινες παλέτες με εφημερίδες και κουρέλια. Δεν υπάρχει πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ή τουαλέτες. Αυτοί που είναι αρκετά "τυχεροί" ώστε να έχουν κατοικία ζουν με άλλους 25 ή και περισσότερους και μοιράζονται μια και μοναδική τουαλέτα σε εγκατελειμμένα σπίτια του χωριού ή σε αποθήκες, όπου πληρώνουν ενοίκιο ως και 50 ευρώ κατ' άτομο. 

Οι εργάτες πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους για κάθε εργατική φροντίδα, με μια κυβέρνηση η οποία αρνείται να δώσει δωρεάν ιατρική κάλυψη στους χωρίς χαρτιά μόνιμους μετανάστες. Κι όμως έχουν πολλά ιατρικά προβλήματα εξαιτίας της εξοντωτικής εργασίας και της υπερβολικής χρήσης ζιζανιοκτόνων και παρασιτοκτόνων χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό. Πολλοι εργάτες μεγαλώνουν μικρά παιδιά σε τέτοιες φρικτές και απελπιστικές συνθήκες. 

Η κυβέρνηση αρνείται να εγγυηθεί τα βασικά δικαιώματα των εργατών και αντ' αυτού κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει το "δικαίωμα" των μεγαλοτσιφλικάδων να απομυζήσουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος απ' αυτούς. Μισή μόνο ώρα εργασίας αντιπροσωπεύει το κόστος σε μισθούς για μια ολόκληρη μέρα. Οι υπόλοιπες έξι και μισή ώρες μπαίνουν στην τσέπη του αφεντικού. Με πιο ξεκάθαρους όρους, ο εργάτης γεμίζει κατά μέσο όρο πέντε κάσες φράουλας την ώρα, με κάθε κάσα να έχει 10 κουτιά. Κάθε κουτί πουλιέται γύρω στα 3 ευρώ. Κάντε τους λογαριασμούς! [σσ. κάθε εργάτης μαζεύει φράουλες αξίας 150 ευρώ την ώρα, άρα 1200 ευρώ το οκτάωρο, ενώ αμείβεται με γύρω στα 25 ευρώ για το διάστημα αυτό]

Με δεδομένα τα εμπλεκόμενα κέρδη, είναι ξεκάθαρο γιατί οι απεργοί και τα μέλη του ΠΑΜΕ βρέθηκαν υπό επίθεση. Απ' την πρώτη μέρα, οι απεργοί τρομοκρατήθηκαν από τα αφεντικά. Κατά τη δεύτερη μέρα της απεργίας, τρία μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) τα οποία ήταν παρόντα σε στήριξη της απεργίας δέχτηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν, ενώ ένοπλες ομάδες έκαναν έφοδο στην παραγκούπολη των εργατών. Οι απειλές και οι προκλήσεις συνεχίστηκαν και την τρίτη μέρα, ενώ η αστυνομία έμεινε αδιάφορη.  

Την τρίτη μέρα, οι γαιοκτήμονες συμφώνησαν σε αύξηση μισθού και οι απεργοί συμφώνησαν να επιστρέψουν στη δουλειά, δεσμευόμενοι ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για 30 ευρώ μεροκάματο. Το ΚΚΕ απαιτεί να παρέμβουν τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, χωρίς όμως αποτέλεσμα ως τώρα. 

Η απεργία δείχνει πως οι μετανάστες έχουν δύναμη όταν αυτή η δύναμη μπαίνει στο κανάλι της μαζικής συλλογικής δράσης. Το ΚΚΕ προτείνει ένα πλαίσιο οργάνωσης και πάλης για τις ανάγκες των μεταναστών και των οικογενειών τους το οποίο περιλαμβάνει άμεση νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα στη δουλειά, την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια. 

1 σχόλιο:

  1. "Μαζεύουν φράουλες σε θερμοκήπια με εσωτερική θερμοκρασία 113 βαθμούς της κλίμακας Φαρενάιτ."
    Δηλαδή σε 45 βαθμούς Κελσίου.

    "Μισή μόνο ώρα εργασίας αντιπροσωπεύει το κόστος σε μισθούς για μια ολόκληρη μέρα."
    Ούτε καν μισή ώρα, στα 10 λεπτά έχουν βγάλει ήδη το μεροκάματό τους εφόσον αυτό είναι 25 ευρώ και ωριαίως παράγουν 150 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή