Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Ν. Μόττας-Θατσερισμός: Γνήσιο τέκνο του βάρβαρου Καπιταλισμού

Θατσερισμός: Γνήσιο τέκνο του βάρβαρου Καπιταλισμού

«Η εκδίκηση μας θα είναι το γέλιο των παιδιών μας»,
Bobby Sands (Ιρλανδός απεργός πείνας, 1954-1981).

Του Νικόλαου Μόττα.

Με το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ ξεκίνησε η δημόσια συζήτηση για την πολιτική κληρονομιά της «Σιδηράς Κυρίας» - του λεγόμενου νεοφιλελευθερισμού, ή αλλιώς «Θατσερισμού». Η Θάτσερ, πρωθυπουργός της Βρετανίας απ' το 1979 ως το 1990, έμεινε στην ιστορία για την προσήλωση της στην πολιτική γραμμή των εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων, την άγρια καταστολή των απεργιών και του εργατικού κινήματος και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στα νησιά Φώκλαντ (Μαλβίνας) το 1982. Για να αντιληφθούμε το φαίνομενο Μάργκαρετ Θάτσερ, πρέπει πρώτα να δούμε το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε. Η άνοδος της «Σιδηράς Κυρίας» στην εξουσία ήλθε ως απότοκος των ενδοκαπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έλαβαν χώρα τη δεκαετία του 1970 στη Βρετανία και ευρύτερα στην Ευρώπη. Αυτές οι αναδιαρθρώσεις υπήρξαν το προοίμιο του νεοφιλελευθερισμού που θα ακολουθούσε τις επόμενες δεκαετίες, της άγριας, ολομέτωπης επίθεσης του καπιταλιστικού συστήματος ενάντια στην εργατική τάξη.


Κατά την περίοδο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αποτέλεσμα των ενδοιμπεριαλιστικών ανακατατάξεων αλλά και του γεγονότος ότι βρισκόταν στο στρατόπεδο των νικητών, η Βρετανία γνώρισε μια περίοδο σχετικής καπιταλιστικής ανάπτυξης. Παρ' ότι η χώρα βγήκε λαβωμένη απ' τον πόλεμο, οι δεκαετίες του 1950 και 1960 έδωσαν την ευκαιρία στο βρετανικό κεφάλαιο να ανασυνταχθεί και να διατηρήσει σταθερά επίπεδα ανάπτυξης. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 παρατηρήθηκαν τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα μείωσης της ισχύος του βρετανικού καπιταλισμού σε διεθνές επίπεδο – η Βρετανία έμοιαζε να είναι ο αδύναμος κρίκος του καπιταλιστικού συστήματος, με μειωμένα ποσοστά ανάπτυξης και υψηλό πληθωρισμό. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '70 η χώρα είχε βρεθεί στην πιο σημαντική οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Με την άνοδο της ανεργίας διογκώθηκε η αντίδραση σημαντικού μέρους της βρετανικής εργατικής τάξης η οποία έβλεπε τις κυβερνήσεις να επιχειρούν τη μετατόπιση του βάρους της κρίσης σε αυτήν. Το 1972 σημειώθηκαν μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις από ναυτεργάτες και μεταλλωρύχους, με τους δεύτερους να πρωταγωνιστούν σε μαζικές απεργίες και δύο χρόνια αργότερα, το 1974. Καθώς η θέση της βρετανικής αστικής τάξης στο διεθνές καπιταλιστικό στερέωμα κλειδωνίζονταν, η καταστολή ενάντια στις εργατικές κινητοποιήσεις γινόταν ολοένα και αγριότερη. Την ίδια περίοδο, σε διεθνές επίπεδο και με επίκεντρο τις ΗΠΑ, λάμβαναν χώρα σημαντικές ενδοκαπιταλιστικές αλλαγές αναφορικά με το μείγμα αντιμετώπισης της κρίσης υπερσυσσώρευσης: το κεϋνσιανό μοντέλο καπιταλιστικής διαχείρησης έδινε τη θέση του στη θεωρία του μονεταρισμού, της λεγόμενης “Σχολής του Σικάγο”, που αργότερα θα μετουσιώνονταν στις λεγόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

¨Όσο οι κυβερνήσεις των Εργατικών (Ουίλσον, Κάλαχαν) αδυνατούσαν να δώσουν λύση στο οικονομικό αδιέξοδο, τόσο η βρετανική αστική τάξη προσανατολίζονταν σε μια επιλογή που θα διασφάλιζε, χωρίς παρενέργειες για τα συμφέροντα της, την ανάκαμψη των κερδών της. Το 1976 η κυβέρνηση του Τζέημς Κάλαχαν αποφάσισε να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δανειοδότηση – η κίνηση αυτή είχε σημαντικές επιπτώσεις: Οι Εργατικοί όφειλαν να εφαρμόσουν σκληρή δημοσιονομική πολιτική, να περικόψουν μεγάλο μέρος των δημόσιων παροχών και να περάσουν νέα αντεργατικά μέτρα. Η πολιτική αυτή απόφαση τους έφερε σε ευθεία σύγκρουση με τα εργατικά συνδικάτα τα οποία έβλεπαν την – υποτιθέμενα – προοδευτική παράταξη να επιχειρεί την επανάκαμψη της οικονομίας προς όφελος του βρετανικού καπιταλισμού, φορτώνοντας το βάρος στα εργατικά λαϊκά στρώμματα. Το Εργατικό Κόμμα είχε διαρρήξει τους δεσμούς του με σημαντικό μέρος της εργατικής τάξης, προκαλώντας κύματα απεργιακών κινητοποιήσεων (1979). Τότε υπήρξε η χρυσή ευκαιρία των Συντηρητικών να επανέλθουν στην εξουσία δριμύτεροι. Με νέα αρχηγό τη Μάργκαρετ Θάτσερ οι Τόρις “πάτησαν” πάνω στην αντιλαϊκή πολιτική των Εργατικών, κατηγόρησαν τα συνδικάτα για τη χαοτική κατάσταση και ανέλαβαν να βγάλουν το βρετανικό Κεφάλαιο απ' την κρίση διασώζοντας τα κέρδη του με κάθε κόστος. Κερδίζοντας τις εκλογές της 3ης Μάη 1979 η Θάτσερ ξεκίνησε έναν ανηλεή πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη της Βρετανίας με στόχο να επιβάλλει ένα νέο μοντέλο καπιταλιστικής διαχείρισης: εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, περιορισμό του κράτους στην οικονομία (ώστε τα μονοπώλια να έχουν το ελεύθερο στην άκρατη κερδοσκοπία), ξερίζωμα των δομών του κοινωνικού κράτους, αντεργατικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος του μεγάλου Κεφαλαίου και των εργοδοτών.

Μια απ' τις βασικότερες παραμέτρους του Θατσερισμού υπήρξε η μεθοδευμένη προσπάθεια διάλυσης των εργατικών συνδικάτων. Πως άλλωστε θα θριάμβευε η πολιτική της ελεύθερης οικονομίας (της κερδοφορίας, δηλαδή, του Κεφαλαίου) εάν δεν απονευρώνονταν πλήρως οι ισχυροί θύλακες αντίστασης της εργατικής τάξης; Η κυβέρνηση των Συντηρητικών ξεκίνησε από τα πιο αδύναμα συνδικάτα και σταδιακά κήρυξε τον πόλεμο στις πλέον ισχυρές εργατικές ενώσεις, όπως αυτή των μεταλλωρύχων της Βρετανίας. Η πολιτική της κυβέρνησης Θάτσερ οδήγησε σε εξαθλίωση τα λαϊκά στρώμματα της χώρας, αναγκάζοντας μεγάλο μέρος της νεολαίας να εξεγερθεί, όπως συνέβη στο Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ αλλά και το Λονδίνο το 1981. Την ίδια περίοδο που η βρετανική πλουτοκρατία έπαιρνε “τα πάνω της”, οι λαϊκές μάζες βιομηχανικών πόλεων όπως το Λίβερπουλ βυθίζονταν στην ανέχεια και την ανασφάλεια. Το αντίδοτο στο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας ήταν ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος με “πατριωτικό προσωπείο”. Η ένοπλη ανάμειξη της βρετανικής κυβέρνησης στα νησιά Φώκλαντ (Μαλβίνας), η στρατιωτική σύρραξη με την Αργεντινή αλλά και η άκαμπτη, αποικιοκρατική στάση του Λονδίνου στο θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας είχαν ως στόχο να σηκώσουν απ' το λήθαργο τον μικροαστικό πατριωτισμό των βρετανών. Δεν είναι άλλωστε σπάνιο στην σύγχρονη ιστορία βαθιά αντιδραστικές, αντιλαϊκές κυβερνήσεις να εμπλέκονται σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώμματα. Σε αυτήν της την προσπάθεια η “Σιδηρά Κυρία” δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο σύμμαχο απ' τον αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν.

Η κυβέρνηση της Θάτσερ κατέστειλε με πρωτοφανή αγριότητα τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων την περίοδο 1984-85. Το μήνυμα που ουσιαστικά ήθελε να περάσει η βρετανική κυβέρνηση ήταν πως θα έδειχνε μηδενική ανοχή σε κάθε προσπάθεια εργατικής, λαϊκής αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. «Αντιληφθήκαμε», σημείωνε ο Μικ ΜακΓκάχεϊ, αντιπρόεδρος της Ένωσης Μεταλλωρύχων Βρετανίας την περίοδο 1972-1987, «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης των Συντηρητικών να χρησιμοποιήσει την κρατική μηχανή εναντίον μας. Προκειμένου να διαλύσει το κοινωνικό κράτος έπρεπε να διαλύσει το εργατικό κίνημα και χρειάστηκε να επιτεθεί πρώτα στους μεταλλωρύχους». Ο στόχος δεν ήταν άλλος απ' τη δημιουργία ενός οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος που θα ευνοούσε, κατά το μέγιστο δυνατό τρόπο, την κερδοφορία των μονοπωλίων. Σε αυτό το πλαίσιο αυξήθηκαν κατακόρυφα τα κέρδη των τραπεζιτών του λονδρέζικου City, ενώ τα βρετανικά λαϊκά στρώμματα φτωχοποιήθηκαν με σταθερό ρυθμό.

Για τους υπέρμαχους της ελεύθερης αγοράς, της εκμετάλλευσης και του Καπιταλισμού η Θάτσερ υπήρξε μια «πετυχημένη πολιτικός» - μια «εμπνευσμένη μεταρρυθμίστρια» όπως έγραψε πρόσφατα στο βιβλίο συλληπητηρίων της βρετανικής πρεσβείας ο Αντώνης Σαμαράς. Η Θάτσερ υπήρξε πράγματι πετυχημένη. Όχι βέβαια για το λαό, αλλά για το βρετανικό Κεφάλαιο, από αυτήν την άποψη πέτυχε ο λεγόμενος Θατσερισμός. Η «Σιδηρά Κυρία» υπήρξε όντως μια «εμπνευσμένη μεταρρυθμίστρια»: έκανε το καλύτερο δυνατό για να ενισχύσει την κερδοφορία των καπιταλιστών, να διαλύσει εργατικά κεκτημένα, να ρημάξει τη βρετανική εργατική τάξη και να επιβάλει ένα μοντέλο πολιτικής που θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τα αποτελέσματα για το λαό της Βρετανίας ήταν ασφαλώς οδυνηρά. Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν σημαντικά, η οικονομία της χώρας αφέθηκε στα νύχια των μονοπωλίων και των τραπεζιτών ενώ η ανεργία αυξήθηκε ως αποτέλεσμα της αποβιομηχανοποίησης. Σε όλη τη χώρα, αλλά ιδιαίτερα στις λαϊκές, εργατικές συνοικίες, υπήρξε αύξηση της εγκληματικότητας και εκτεταμένο εμπόριο ναρκωτικών ως αποτέλεσμα της κοινωνικής κατάρρευσης που επέφερε η πολιτική Θάτσερ.Την ίδια περίοδο (1980-1990) που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι βρετανικές πολυεθνικές συσσώρευαν κέρδη, η φτώχεια του πληθυσμού αυξάνονταν. Το 1978 – ένα χρόνο πριν την εκλογή της Θάτσερ στην πρωθυπουργία – το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκονταν κάτω απ' το 60% του μέσου ετήσιου εισοδήματος ήταν περίπου 13%. Το 1980 είχε εκτιναχθεί πάνω από 15%, το 1988 είχε ξεπεράσει το 20% και το 1990 (χρονιά που η Θάτσερ παραιτήθηκε) άγγιζε το 22.2% του πληθυσμού. Ταυτόχρονα με την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας στα ευρύτερα λαϊκά στρώμματα, συνεχίζονταν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Κατά τη διάρκεια της θητείας της Μ.Θάτσερ ιδιωτικοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, κολοσσοί όπως: Britoil (1982), Associated British Ports (1983), Enterprise Oil (1984), Jaguar (1984), British Telecom (1984), British Gas (1986), British Airways (1987), Rolls-Royce (1987), Βρετανική Χαλυβουργία (1988), Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (1990). Από τις ιδιωτικοποιήσεις προέκυψαν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι και το μεγάλο Κεφάλαιο βρήκε πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και νέο κύκλο κερδοφορίας. Οι ηγέτες του Εργατικού Κόμματος, που είχε ηττηθεί το 1979, “ένιπταν τας χείρας τους” όταν η κυβέρνηση της Θάτσερ επιχειρούσε τη διάλυση των εργατικών σωματείων και το ξεπούλημα των εταιρειών στους καρχαρίες του Κεφαλαίου. Η θρυλική απεργία των μεταλλωρύχων την περίοδο 1984-85 δεν βρήκε καμία υποστήριξη ούτε απ' τους Εργατικούς του Νέιλ Κίνοκ, ούτε απ' την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών. Η βρετανική σοσιαλδημοκρατία – αυτή που μια δεκαετία αργότερα θα εκφράζονταν απ' τον Τόνυ Μπλερ – αποδείχθηκε περίτρανα όχι μόνο παράταξη των συμφερόντων του Κεφαλαίου, αλλά έμμεσος υποστηρικτής του Θατσερικού νεοφιλελευθερισμού. Την πεπατημένη της Θάτσερ άλλωστε ακολούθησε η κεντρώα κυβέρνηση του Μπλερ, σε ένα βαθιά αντιλαϊκό πρόγραμμα που για επικοινωνιακούς λόγους ονομάστηκε «Τρίτος Δρόμος».

Συμπερασματικά.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ υπήρξε γνήσια πολιτική εκπρόσωπος του βρετανικού καπιταλιστικού συστήματος. Τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική, ο Θατσερισμός συνέβαλε στις ενδοιμπεριαλιστικές ανακατατάξεις που έλαβαν χώρα στη παγκόσμια πολιτική σκηνή τη δεκαετία του '80. Αποτέλεσε δε, κατά κάποιον τρόπο, προοίμιο όσων ακολούθησαν τις επόμενες δύο δεκαετίες: το θρίαμβο της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ (με την Περεστρόϊκα του φίλου της Θάτσερ, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ), την ευρωπαϊκή συνθήκη του Μάαστριχτ (1992) και τον βαθιά αντιλαϊκό-αντεργατικό χαρακτήρα της, την αιματηρή ιμπεριαλιστική ανάμειξη του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ, η πλήρης απελευθέρωση των χρηματιστικών αγορών από την κυβέρνηση Κλίντον (1998) με την κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών. Η Θάτσερ και η πολιτική της “έστρωσαν το δρόμο” για την σύγχρονη φιλομονοπωλιακή πολιτική που, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, επεκτάθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού. Τα αποτελέσματα της τα ζούμε σήμερα έντονα με την καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης.

Αν είναι κάτι που, εν τέλει, συμβολίζει ο «Θατσερισμός» αυτό είναι το ταξικό μίσος του Κεφαλαίου για την εργατική τάξη. Και προκειμένου να καθυποτάξει την εργατική τάξη χρησιμοποιεί όλα τα μέσα – συμμαχεί με αιμοσταγείς φασίστες τύπου Πινοσέτ και απάνθρωπα καθεστώτα (άπαρτχαιντ Νότιας Αφρικής), μάχεται με αγριότητα ενάντια σε απελευθερωτικά κινήματα (Βόρειος Ιρλανδία), υφαρπάζει τον πλούτο της κοινωνίας και τον δωρίζει στους καπιταλιστικούς αλιγάτορες, βυθίζει στην ανυποληψία και την απόγνωση μειονότητες και μη προνομιούχους. Αυτή υπήρξε η κληρονομιά του Θατσερισμού. Μια κληρονομιά που ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την πεμπτουσία του Καπιταλισμού, της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας.

* Ο Νικόλας Μόττας είναι υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας (PhD), ιδρυτής και διαχειριστής του Ελληνικού Αρχείου Τσε Γκεβάρα (guevaristas.net) και αρθρογράφος.

4 σχόλια:

 1. να το σχετίσουμε με τα προχθεσινά.

  (..) ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
  Στηριζόμαστε στην παράνομη μετανάστευση!

  Κυνικές παραδοχές για τον τρόπο που λειτουργεί ο κλάδος

  Να αποποιηθούν ευθύνες και να δηλώσουν ότι δεν πρέπει να τσουβαλιάζονται όλοι οι επιχειρηματίες παραγωγής φράουλας, επιχειρούν με επιστολή τους οι εκπρόσωποι δύο από τους σημαντικότερους συνεταιρισμούς της περιοχής της Μανωλάδας, οι οποίοι ζητούν αποκατάσταση της τάξης, για να μην συκοφαντείται ο κλάδος ολόκληρος.

  Πάντως, από την επιστολή τους προκύπτει ότι η περιβόητη παραγωγή φράουλας, οι φοβερές εξαγωγές του προϊόντος και τα συνεχώς αυξανόμενα κέρδη όλων όσοι απασχολούνται με το είδος, στηρίζονται σε αρχές, που είναι κοινές για όλες τις επιχειρήσεις, ενώ αποτελούν ενιαία αντίληψη για τον τρόπο δημιουργίας και λειτουργίας του κλάδου. Ετσι, λοιπόν, αυτοί που «με αφορμή το θλιβερό περιστατικό» της Μανωλάδας, θέλουν, όπως λένε, «την προστασία της οικονομικής βιωσιμότητας της περιοχής», θεωρούν ότι πρέπει να αποδεχτούμε το καθεστώς που τους επιτρέπει να έχουν κέρδη, ένα καθεστώς που στηρίζεται στις παραδοχές ότι:

  Ολόκληρη η επιχειρηματική δραστηριότητα της φράουλας, στηρίζεται στην παράνομη μετανάστευση.
  Χωρίς εργάτες γης δεν μπορεί να βγει η παραγωγή.
  Οι παράνομοι μετανάστες διαμένουν περιοδικά στην περιοχή της Βουπρασίας και σε άσχημες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που δεν μπορούμε εμείς να λύσουμε, δεδομένου πως οι υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή (ενοικιαζόμενες οικίες κλπ) αδυνατούν να τους απορροφήσουν ακόμα και στο ελάχιστο.
  Για να μην προσπεράσουν την περιοχή, οι επιχειρηματίες τους παρέχουν γη σε δικά τους χωράφια και εκείνοι από μόνοι τους εγκαθιστούν παραπήγματα, τα οποία βεβαίως είναι κακής ποιότητας.
  Εργάζονται 6-6,5 ώρες την ημέρα και παίρνουν μεροκάματο 23-25 ευρώ.
  Ο ανταγωνισμός του κόστους π.χ. στην Τουρκία, ανέρχεται για τις ίδιες ώρες εργασίας, περίπου στα 6-10 δολάρια.

  Επειδή, λοιπόν, συμβαίνουν όλα αυτά, οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών «Υρμίνη» και «Ηλιδα», προτείνουν στο Δημόσιο να... κατασκευάσει με κονδύλια του ΕΣΠΑ τους αναγκαίους καταυλισμούς, όπου θα στεγάζονται οι εργάτες γης όσο χρόνο θα πρέπει να εργάζονται στα χωράφια τους, ενώ δεν αποκλείουν εντελώς και το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν κάπως και αυτοί στη σχετική δαπάνη...

  Είναι ολοφάνερο, ότι και για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, η ένοπλη δολοφονική επίθεση στους εργάτες γης αποτέλεσε την αφορμή, όχι για να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός, όχι για να δηλώσουν ότι εκεί που δούλεψαν οι καραμπίνες είναι η κόλαση της εξαίρεσης, αλλά για να εξηγήσουν ότι χωρίς μετανάστες, χωρίς παράνομη και ανασφάλιστη εργασία, χωρίς συνθήκες διαβίωσης που να θυμίζουν άλλες εποχές, δεν πρόκειται να συνεχιστεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα στον κλάδο της φράουλας. 'Η, για να συνεχιστεί, πρέπει κι αυτούς να τους πληρώσει το Δημόσιο με κονδύλια που στόχο θα έχουν τη στήριξη της αυξημένης κερδοφορίας τους. (..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. O καπιταλισμός έχει πολλές μανωλάδες

  ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7400823&publDate=19/4/2013 )
  (..) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  Επικαλείται τη νομιμότητα που οδηγεί στην εξαθλίωση

  «Καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τη βία και την ανθρώπινη εκμετάλλευση. Η νομιμότητα στην αγορά εργασίας και η τήρηση των νόμων είναι αδιαπραγμάτευτη. Αλλωστε, έχω κατ' επανάληψη τονίσει ότι η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία αποτελούν κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα».

  Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, ο οποίος υποτίθεται πως «βγήκε από τα ρούχα του» με όσα έγιναν και ανακάλυψε τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που «ξεφεύγουν» από τη νομιμότητα. Φώναξε λίγο παραπάνω για να δείξει πως τάχα η Μανωλάδα είναι κάποια κουκκίδα κόλασης μέσα στον παράδεισο των εργασιακών συνθηκών. Για να κρύψει το απόλυτα ταξικό (και γι' αυτό απάνθρωπο για τους εργάτες) περιεχόμενο της «ανταγωνιστικότητας» που υπηρετούν και στην οποία είναι υποταγμένη και η νομιμότητά τους.

  Η δική τους ανάπτυξη οδηγεί σε μια πραγματικότητα όπου:

  - Η ανασφάλιστη εργασία το 2012 έφτασε το 36%. Δεν αφορά δε μόνο τους εξαθλιωμένους αλλοδαπούς εργάτες. Από τους ανασφάλιστους το 42% είναι αλλοδαποί και το 58% ντόπιοι εργαζόμενοι.

  - Χιλιάδες νέοι με μοναδικό κριτήριο την ηλικία αμείβονται με 511 ευρώ μεικτά, χιλιάδες νέοι με το καθεστώς της πρακτικής άσκησης και με συμβάσεις μαθητείας εργάζονται για 100 - 200 ευρώ το μήνα.

  - Το πρόγραμμα για ανέργους ηλικίας 18 έως 26 ετών που θα απασχοληθούν σε δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές και άλλα και θα είναι για ένα χρόνο ανασφάλιστοι.

  - Οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης το 2012 ήταν 35,4%, όταν το 2011 ήταν 32%, το 2010 26,5% και το 2009 ήταν 16,7%.

  - Οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μέσω ΜΚΟ παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και μόνο μετά από διεκδικητικούς αγώνες καταβάλλονται τα δεδουλευμένα.

  - Στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία οφείλονται χιλιάδες ρεπό, εφημερίες και αργίες και δεν πληρώνονται οι υπερωρίες.

  - Το μεγαλύτερο ποσοστό (55,81%) των 21.520 εργατικών διαφορών που εξέτασε το 2012 το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας αφορούσαν στην καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων.

  - Την ίδια ώρα ο συνδικαλισμός, η απεργία, η διεκδίκηση των εργαζομένων τιμωρείται ακόμη και με απόλυση.

  Οι «Μανωλάδες», λοιπόν, δεν είναι ούτε εξαίρεση ούτε καμιά «παρατυπία», όπως θέλουν να πείσουν. Είναι απόρροια της πολιτικής και της οικονομίας που στηρίζουν και υπηρετούν. (..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. καλημέρα σας

   πολλά τα παιδία του συστήματος και πολλά και τα δικά μας

   να δούμε "τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά...."

   Διαγραφή
 3. @trash,αντώνης

  Άφησα ένα σχόλιο στον trash στο παρακάτω άρθρο που χάθηκε στην ροή των ειδήσεων από τα πρόσφατα. Δεν ξέρω αν το είδες αντώνη.

  http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_9779.html#comment-form

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή