Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Η Ισλανδία και οι αριστερές αναλύσεις του πόλου

Θεαματική είναι η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας μετά την επιβλητική αντίσταση του λαού της, ο οποίος με δημοψήφισμα συνέτριψε την ψοφοδεή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης που είχε υποκύψει στους ξένους δανειστές και την εξανάγκασε να μην πληρώσει στους ξένους καταθέτες τις οφειλές των ιδιωτικών ισλανδικών τραπεζών, αφήνοντας τες να χρεοκοπήσουν.
Γιώργος Δελαστίκ, "Η Ισλανδία γελά, η Ιρλανδία κλαίει", Έθνος/Ίσκρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Η Ισλανδία αρνήθηκε να δώσει νέα κεφάλαια στις τράπεζες και να διογκώσει το δημόσιο χρέος της. Άφησε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν, αλλά προστάτευσε τους εγχώριους καταθέτες μεταβιβάζοντας τη ζημία στους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους ξένους καταθέτες. [...] Η Κύπρος θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την επιλογή της Ισλανδίας.
Κώστας Λαπαβίτσας, "Η Κύπρος να γίνει Ισλανδία", Ίσκρα, 23 Μαρτίου 2013

Πριν από μερικά χρόνια, ένα μικρό νησί ψαράδων όρθωσε το ανάστημα του απέναντι στο παγκόσμιο κεφάλαιο. Οι τράπεζές του, είχαν «επενδύσει» σε χρηματοπιστωτικά παράγωγα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και προσέλκυσαν ξένους επενδυτές-καταθέτες. Όταν η αμερικάνικη φούσκα έσκασε, η Ισλανδία βρέθηκε στο δίλημμα, ή να σκλαβωθεί στους δανειστές της και να αποζημιώσει τους ξένους καταθέτες, ή να αφήσει τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Οι Ισλανδοί -και το δήλωσαν- είπαν ότι τίθεται (πάνω από το οικονομικό ζήτημα) το βασικό θέμα της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Επέλεξαν να χρεοκοπήσουν τις τράπεζες, να προστατεύσουν τους δικούς τους καταθέτες και να πάρουν τον δρόμο της εθνικής ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας. Έκαναν μια μεγάλη υποτίμηση κατά 40%, ανέκαμψαν και προστάτευσαν το κοινωνικό τους κράτος.
Κώστας Παπουλής, "Κύπρος και Ισλανδία, ο μονόδρομος της σωτηρίας", Σεισάχθεια, 23 Μαρτίου 2013


Πανικός έχει καταλάβει τις ηγεσίες των δύο κεντροαριστερών κομμάτων που κυβέρνησαν την Ισλανδία στο απόγειο της κρίσης επί τέσσερα χρόνια, από τα τέλη Απριλίου του 2009, εν όψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στη χώρα αυτή μεθαύριο, Σάββατο. Οι σοσιαλδημοκράτες από τη μια μεριά και ο συνασπισμός της Αριστεράς και των οικολόγων που συγκυβέρνησαν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας αναμένεται να υποστούν συντριπτικές ήττες, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις.[...] Οι σοσιαλδημοκράτες είχαν πάρει το 29% των ψήφων και 20 από τις 63 έδρες του ισλανδικού κοινοβουλίου. Οι αριστεροί και οι οικολόγοι είχαν πάρει το 22% των ψήφων και 14 έδρες, με αποτέλεσμα ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών, αριστερών και οικολόγων να έχει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να σχηματίσει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τη Γιοχάνα Σίγκουρδαντόουτιρ. [...] Η κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς όμως αποδείχθηκε ανάξια των προσδοκιών όσων την ψήφισαν - και δειλή, έτοιμη να υποκύψει ανά πάσα στιγμή στις πιέσεις των ξένων και πρωτίστως των Βρετανών. Ετσι, αποδέχθηκε να πληρώσουν οι Ισλανδοί πολίτες για να αποζημιωθούν οι κερδοσκόποι πελάτες μιας ιδιωτικής ισλανδικής τράπεζας στην Αγγλία και στην Ολλανδία.[...] Τη νύχτα του Σαββάτου θα μάθουμε τις λεπτομέρειες των ανακατατάξεων. Το βέβαιο όμως είναι η κατακρήμνιση μιας ακόμη κεντροαριστερής κυβέρνησης, εξαιτίας της προθυμίας της να υποτάσσει στα συμφέροντα των ξένων την τύχη του δικού της λαού. Οπως έγινε και στην Ιταλία, ξεπηδούν από τους κόλπους της Κεντροδεξιάς πολιτικές δυνάμεις που έχουν το θάρρος της αντίστασης στους ξένους επικυριάρχους και τους οποίους τελικά επιβραβεύουν και οι λαοί με την ψήφο τους, ελλείψει καλύτερης επιλογής. Το ίδιο έγινε ήδη και με τον δεξιό Ισλανδό πρόεδρο Γκρίμσον. Ο καιροσκόπος αυτός πολιτικός είχε τεράστιες ευθύνες για την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ισλανδίας πριν από την κρίση του 2008. Επέδειξε όμως ταυτόχρονα απαράμιλλο πολιτικό θάρρος προβάλλοντας βέτο το 2010 και το 2011 και επιτρέποντας έτσι στον λαό να πει τα μεγάλα του «Οχι» στα δύο δημοψηφίσματα.
Γιώργος Δελαστίκ, "Πέφτει η ισλανδική κυβέρνηση της κεντροαριστεράς", Έθνος/Ίσκρα, 25 Απριλίου 2013

11 σχόλια:

 1. Ωραίο λογοπαίγνιο :)

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΜΙΑ φορά να πέσουν μέσα για κάτι. ΜΙΑ φορά. Έτσι για να δω πώς είναι ρε παιδί μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ε άμα έπεφτε μέσα δεν θα ήταν Δελαστίκ.

   Διαγραφή
  2. E αυτή την φορά η αλλαγή στάσης έγινε σε ένα μήνα. Με τον πέπε γκριλο σε 1 μέρα! Ilief

   Διαγραφή
  3. Δελαστίκ και λοιποί έχουν μία πρακτική χρησιμότητα
   Είναι για τις προβλέψεις του "πάμε στοιχημα".
   Θα ζητάμε την γνώμη τους , θα παίζουμε το αντιθετο από τις προβλέψεις τους και θα κερδίζουμε.
   Με Δελαστίκ όχι πια κουβάς! Ilief

   Διαγραφή
  4. "ΜΙΑ φορά να πέσουν μέσα για κάτι. ΜΙΑ φορά. Έτσι για να δω πώς είναι ρε παιδί μου."

   Τέτοιες απαιτήσεις έχεις εσύ, που είσαι δογματικός ως εκτούτου αναμενόμενος ----> βαρετός, ανούσιος, χωρίς καμιά χαρά στη ζωή.
   Για τους άλλοι αυτό είναι το ωραίο.
   Το άρτζι μπούρτζι και λουλάς.
   Το ότιναναι.
   Η έκπληξη στον ίδιο τον εαυτό.
   Σαν αυτοτρολλάρισμα ένα πράμα.
   Πως έκαμνε ο Πίτερ Σέλλερς στον Ροζ πάνθηρα νομίζω, έβαζε τον κινέζο υπηρέτη του, κάθε που έμπαινε στο σπίτι του, να τον πλακώνει στο ξύλο από διάφορες γωνιές για να κρατιέται σε φόρμα με αυτούς τους αιφνιδιασμούς.

   Και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι δεν υπάρχει απαίτηση απο κανέναν για καμιά αυτοκριτική...
   Αυτή η απαίτηση είναι μόνο από το ΚΚΕ.

   Διαγραφή
 3. Για να πέσεις μέσα σε κάτι πρέπει να έχεις πολιτικη αντίληψη που να σου επιτρέπει να βλέπεις σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο της μιας βδομάδας. Όταν όμως ο βασικός σου στόχος είναι με κάθε τρόπο να πείσεις τον κόσμο ότι η κρίση δεν έχει αντικειμενικό χαρακτήρα και είναι αποτέλεσμα κακής πολιτικής και επομένως με την αλλαγή της πολιτικής και λίγη σκληρή διαπραγμάτευση θα ξαναγίνουμε ισχυρη Ελλάδα του Σημίτη (φτάνει να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση), τότε προφανώς θα ψάχνεσαι για να βρεις καλά παραδείγματα προς μίμηση. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι οτι το μόνο στο οποίο θα πέσεις μέσα είναι ο λάκκος με τα πολιτικά πτώματα της σοσιαλδημοκρατίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Το ίδιο έγινε ήδη και με τον δεξιό Ισλανδό πρόεδρο Γκρίμσον. Ο καιροσκόπος αυτός πολιτικός είχε τεράστιες ευθύνες για την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ισλανδίας πριν από την κρίση του 2008. Επέδειξε όμως ταυτόχρονα απαράμιλλο πολιτικό θάρρος προβάλλοντας βέτο το 2010 και το 2011 και επιτρέποντας έτσι στον λαό να πει τα μεγάλα του «Οχι» στα δύο δημοψηφίσματα."
  Εγώ αυτό θα το έβαζα και σαν κοάν, για να διαλογιστούμε πάνω στην αριστερή πολιτική ανάλυση.
  Τι να πει κανείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. τυπολατρικό το σχόλιο αλλά όποτε μπορέσεις βάλε την ορθή πηγή σε
  Κώστας Παπουλής, "Κύπρος και Ισλανδία, ο μονόδρομος της σωτηρίας", Το Μέτωπο (ΜΑΑ), 22 Μαρτίου 2013http://tometopo.gr/home/news/1290-k-------.html

  Καλός ο aggregator του Σεισάχθεια αλλά ο Παπουλής γράφει στο ΜΑΑ ακόμα και για Σχέδια Βήτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Χρησιμη και διδακτικη ιστορια(ΑΛΛΗ ΜΙΑ)
  Καλα κανεις και φρεσκαρεις την μνημη μας, αλλωστε τα γραπτα μενουν και δη τα διαδικτυακα, γιατι ο οπορτουνισμος τους ειναι τετοιος που μπορει να σε κανουν να πιστεψεις ακομα και οτι δεν τα ειπαν...

  kagemusha

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. http://seisaxthia.wordpress.com/2013/04/29/%CF%84%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%83-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CF%83-%CF%84/

  Έχω πράμα που σαλεύει...
  "...Εύκολα μπορεί κανείς να εξηγήσει τη θεαματική αύξηση της εκλογικής απήχησης του κεντροδεξιού Προοδευτικού Κόμματος. Ο αναδειχθείς το 2009 νεαρός ηγέτης του Σίγκμουντουρ Γκουνλόιγκσον είχε το θάρρος να αρνηθεί κατηγορηματικά να πληρώσουν οι Ισλανδοί πολίτες τους καταθέτες στη Βρετανία και στην Ολλανδία μιας ιδιωτικής ισλανδικής τράπεζας που χρεοκόπησε.

  Δικαίως τον αντάμειψαν οι Ισλανδοί ψηφοφόροι εκτινάσσοντας το ποσοστό του από το 14,8% του 2009 στο 24,4% προχθές και τις 9 έδρες του στις 19!..."

  "...Θα έχει πάντως ενδιαφέρον να δούμε αν η νέα δεξιά κυβέρνηση της χώρας θα ακολουθήσει μια γραμμή εθνικής ανεξαρτησίας ή αν θα παραδώσει τη χώρα στο έλεος της ΕΕ..."

  Κάτσε να ρίξω τα ταρό να δω... Μμμμμμμμμμμμ... Μμμμμμμμμμ... Η εθνική ανεξαρτησία προ των πυλών!

  ΑπάντησηΔιαγραφή