Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Σφαγή στη Μανωλάδα: Ανακοίνωση Δημ. Συσπείρωσης και ΟΓΕ, επίκαιρη ερώτηση ΚΚΕ, κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις Μανωλάκου, Λαμπρούλη, Κατσώτη

Η Δημοκρατική Συσπείρωση καταγγέλλει το νέο έγκλημα στη Μανωλάδα

Η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη, σε ανακοίνωσή της, για το νέο έγκλημα σε βάρος των μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα, τονίζει ότι φτάνει πια.

Επισημαίνει:

«Προκαλεί αποτροπιασμό και οργή η χτεσινή μαζική δολοφονική επίθεση στη Μανωλάδα Ηλείας από μεγαλοεργοδότες και μπράβους τους εναντίον μεταναστών εργατών γης, επειδή διεκδικούσαν να πληρωθούν το μόχθο τους.

Ο πυροβολισμός εν ψυχρώ δεκάδων εργατών θυμίζει σκηνές από την εποχή του δουλεμπορίου στις φυτείες της Αμερικής. Δεν πρόκειται για τυχαίο ούτε πρωτόγνωρο γεγονός. Αποτελεί το φυσικό επακόλουθο της ασυδοσίας που απολαμβάνει η μεγαλοεργοδοσία από τις κρατικές αρχές, για να εκμεταλλεύεται άγρια τους μετανάστες εργάτες γης, στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας και σε όλα τα σύγχρονα γκέτο των μισθωτών σκλάβων. Αποδεικνύει με αποκρουστικό τρόπο την εντεινόμενη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννάει τέτοια φαινόμενα, την αναγκαιότητα για την ανατροπή του.

Η κυβέρνηση επωμίζεται τεράστιες ευθύνες για τη χθεσινή δολοφονική επίθεση, αποτελεί τον ηθικό αυτουργό της. Η συνολική αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει, η ρατσιστική ρητορική και πρακτική της κατά των ξένων εργατών, η ανοχή της στη στυγνή εκμετάλλευσή τους, οπλίζουν τα χέρια των αφεντικών και των μπράβων τους, όπως και των ρατσιστικών ναζιστικών συμμοριών.


Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" απαιτεί:

- την άμεση σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών

- την κρατική μέριμνα για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας των τραυματισθέντων

- την άμεση πληρωμή τους, την εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων νόμιμης και αξιοπρεπούς εργασίας, διαβίωσης και παραμονής των μεταναστών εργατών γης

- την προστασία τους από επιθέσεις και απελάσεις».


ΟΓΕ: Για τη δολοφονική επίθεση στους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας

Την καταδίκη της εκφράζει η ΟΓΕ για τη δολοφονική επίθεση στους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας. Όπως σημειώνει: «Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι οι εκμεταλλευτές του μόχθου μας δε θα διστάσουν να υπερασπιστούν τα κέρδη τους με την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, που φτάνει μέχρι και σε εγκληματικές επιθέσεις εις βάρος των εργατών και των εργατριών».

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΓΕ:

«Οι σύλλογοι και οι ομάδες γυναικών της ΟΓΕ καταδικάζουν τη δολοφονική επίθεση στους μετανάστες εργάτες γης από τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και τους επιστάτες στη Μανωλάδα Ηλείας. Το δίκαιο αίτημα των 200 εργατών γης να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους συνάντησε την εργοδοτική βία των αφεντικών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην εργασιακή ζούγκλα της Μανωλάδας οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι μπράβοι τους, με την ανοχή των κρατικών και τοπικών αρχών, τρομοκρατούν τους μετανάστες και τις μετανάστριες εργάτριες για να αποδεχτούν τη "δουλειά χωρίς μισθό", σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, χωρίς καμιά ασφάλεια της υγείας τους.

Θυμίζουμε στις γυναίκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών ότι παλιότερα υπήρχαν καταγγελίες από μετανάστριες εργάτριες στα χωράφια φράουλας στη Μανωλάδα ότι αναγκάζονταν να πάνε για δουλειά την αμέσως επόμενη μέρα μετά τη γέννα!

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι οι εκμεταλλευτές του μόχθου μας δε θα διστάσουν να υπερασπιστούν τα κέρδη τους με την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, που φτάνει μέχρι και σε εγκληματικές επιθέσεις εις βάρος των εργατών και των εργατριών.

Για τη γυναίκα του καθημερινού μόχθου, της φάμπρικας, του χωραφιού, του μικρομάγαζου, του θρανίου και του γραφείου, σε όποια φυλή κι αν ανήκει, υπάρχει μόνο η λύση του καθημερινού, οργανωμένου και συλλογικού αγώνα ενάντια στην πολιτική που στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους μεγαλοτσιφλικάδες και καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση εμάς και τα παιδιά μας».

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τη δολοφονική επίθεση στη Μανωλάδα

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη δολοφονική επίθεση σε μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Θέμα: Για τη δολοφονική επίθεση σε μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα.

Δολοφονική επίθεση, με καταιγισμό πυροβολισμών, δέχτηκαν την Τετάρτη 17 Απρίλη διακόσιοι περίπου μετανάστες, εργάτες γης, από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας. Διεκδίκησαν με μαζική κινητοποίηση, το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων 6 μηνών. Η κινητοποίηση χτυπήθηκε εν ψυχρώ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από είκοσι τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανάλογα γεγονότα συμβαίνουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές της περιοχής έχουν βαρύτατες ευθύνες γιατί γνωρίζουν και στηρίζουν το σύγχρονο δουλεμπόριο, καθώς και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και ζωής των μεταναστών εργατών. Εκθειάζουν δημόσια και ανά τακτά διαστήματα το συγκεκριμένο τρόπο καπιταλιστικής-αγροτικής ανάπτυξης (καλλιέργεια φράουλας) σαν πρότυπο κερδοφορίας.

Το συγκεκριμένο γεγονός, όπου μεγαλοαφεντικά με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες, επιβεβαιώνει ότι η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Να σταματήσει το σύγχρονο «δουλεμπόριο» των εργατών γης, των μεταναστών στην περιοχή της Μανωλάδας και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης

Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, με βάση την Σ.Σ.Ε.

Να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης, να εξασφαλισθεί η πλήρης αποκατάσταση της υγείας των τραυματισμένων, να μην απελαθεί κανείς και να εξασφαλισθεί η νόμιμη παραμονή και εργασία τους».
Δ. Μανωλάκου για Μανωλάδα: Κατήγγειλε τη δολοφονική επίθεση κατά των μεταναστών και την πολιτική της συγκυβέρνησης

Τη δολοφονική επίθεση εναντίον των μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα και την πολιτική της συγκυβέρνησης κατήγγειλε στη Βουλή η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ.

«Όταν διεκδικήσανε οι εργάτες γης στη Μανωλάδα τα δεδουλευμένα τους, οι μεγαλοΪδιοκτήτες σηκώσανε τα όπλα σε δολοφονική επίθεση» σημείωσε και απευθυνόμενη στον υφυπουργό Εργασίας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, πρόσθεσε ότι «αν σήμερα σηκώνονται δολοφονικές επιθέσεις σε εργάτες μετανάστες, αύριο με αυτή σας την πολιτική, θα επεκταθούν και στους Έλληνες απλήρωτους εργάτες».

902


Γ. Λαμπρούλης για Μανωλάδα: Έλληνες και ξένοι εργαζόμενοι με κοινό μέτωπο να αντιπαλέψουν τη βαρβαρότητα

Κάλεσμα στους Έλληνες και ξένους εργαζόμενους με κοινό μέτωπο να αντιπαλέψουν τη βαρβαρότητα απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, καταγγέλλοντας στην ολομέλεια της Βουλής τη δολοφονική επίθεση στη Μανωλάδα Ηλείας, απέναντι σε μετανάστες εργάτες γης, από μεγαλοϊδιοκτήτες και επιστάτες.

Σημείωσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που μεγαλοαφεντικά με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους και κατήγγειλε πως όλα αυτά γίνονται με την ανοχή των τοπικών και κυβερνητικών αρχών.

«Επιβεβαιώνεται η βαρβαρότητα που υφίστανται οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, είναι συνώνυμο αυτού του συστήματος του καπιταλιστικού» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Λαμπρούλης.

Ενοχλημένος από την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέτζος δήλωσε πως δεν εκδηλώνεται οποιαδήποτε ανοχή των ελληνικών αρχών απέναντι σε οποιαδήποτε πράξη βίας και παρανομίας.

Μάλιστα, επικαλέστηκε το αυτονόητο, δηλαδή πως μετά το «τραγικό συμβάν» 34 υπήκοοι τρίτων χωρών φιλοξενούνται σε μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Γ. Λαμπρούλης απάντησε πως καλά έγινε και βεβαίως έπρεπε να τύχουν περίθαλψης οι μετανάστες, ωστόσο το ζήτημα είναι πώς οδηγήθηκαν να φτάσουν να ζητήσουν υπηρεσίες υγείας. Επανέλαβε πως ευθύνες έχουν τόσο οι τοπικές αρχές όσο και η κυβέρνηση, καθώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο παράδειγμα.

902


Χρήστος Κατσώτης: Η συγκυβέρνηση είναι ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος στη Μανωλάδα

Η φιλοεπιχειρηματική στάση της συγκυβέρνησης, το μίσος για τους εργάτες και τους αγώνες τους οδηγεί στα εγκλήματα όπως αυτό της Μανωλάδας, τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, από το βήμα της Βουλής.

Όπως σημείωσε: «Είσαστε οι ηθικοί αυτουργοί. Χρόνια τώρα γνωρίζατε την κατάσταση στη Μανωλάδα με την εκμετάλλευση που δεν είχε προηγούμενο. Ενώ είχατε πλήρη γνώση, όχι μόνο δεν κάνατε τίποτα, αλλά αντίθετα ενισχύσατε την εγκληματική στάση των τσιφλικάδων και των υποτακτικών τους».

902

3 σχόλια:

 1. Τώρα λοιπόν θα τους απελάσουν, έτσι θα γλυτώσουν και τα αφεντικά από την πληρωμή των μεροκάματων! Νομίζω ότι οι διαμαρτυρίες δεν αρκούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επιστολή προέδρων αγροτικών συνεταιρισμών για την "συκοφάντησή" τους από τα μμε:

  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paragwgoi_fraoylas_manwladas_ta_mme_mas_sykofantoun_sthrizomena_se_memonwmeno_alla_katakriteo_peristatiko.2217032.html

  Δώστε βάση στα όσα γράφουν για τα μεροκάματα (αφού είναι πιο χαμηλά στην Τουρκία...) και στις "προτάσεις" τους.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για την επιστολή των παραγωγών φράουλας και τα "μεμονωμένα" που γράφουν

   από ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7398195&publDate=18/4/2013 )

   (..) Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των δραστών είναι ο ίδιος που το καλοκαίρι του 2009 είχε δέσει δύο μετανάστες εργάτες γης πίσω από ένα μηχανάκι και τους έσερνε στους δρόμους της Μανωλάδας με την υποψία και μόνο ότι είχαν κλέψει λίγα πρόβατα (..)

   (..) Το χρυσοφόρο «θερμοκήπιο» της κτηνωδίας

   Το όργιο της ανελέητης εκμετάλλευσης και της βάναυσης τρομοκρατίας, που φτάνει μέχρι την απειλή της ζωής σε βάρος των μεταναστών που εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας από τους μεγαλοκαλλιεργητές - μεγαλοεξαγωγείς της φράουλας, χτες το απόγευμα, πήρε σάρκα και οστά με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο.

   Η χτεσινή εξέλιξη δεν αποτελεί ούτε μεμονωμένο γεγονός ούτε τυχαίο. Στην περιοχή επικρατούν και βασιλεύουν οι σιδερένιοι νόμοι που έχουν επιβάλει οι μεγαλοκαλλιεργητές φράουλας με την ανοχή των τοπικών και κρατικών αρχών.

   Οι μετανάστες εργάτες γης, με μεροκάματο 25 ευρώ, από ήλιο σε ήλιο, δουλεύουν σαν τους είλωτες και μένουν σε άθλια παραπήγματα από νάιλον στα βάθη των χωραφιών, στα οποία μάλιστα πληρώνουν και ενοίκιο. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις και μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών εργατών γης πως σε περίπτωση που χαλάρωναν την ώρα της δουλειάς, τους χτυπούσαν και τους απειλούσαν με όπλα και μάλιστα πολλές φορές πυροβολούσαν στον αέρα για εκφοβισμό.

   Από την πλευρά των μεγαλοφραουλάδων και των μπράβων τους η τακτική του εκφοβισμού και του τραμπουκισμού αποτελεί δεύτερη φύση.

   Μάλιστα, τον Απρίλη του 2008, δεν δίστασαν να πραγματοποιήσουν νυχτερινή επιδρομή στα σπίτια εκατοντάδων μεταναστών εργατών γης - απεργούσαν για καλύτερα μεροκάματα - με καραμπίνες, πιστόλια, ρόπαλα και σιδερολοστούς, χτυπώντας τους και απειλώντας πως θα τους σκοτώσουν σε περίπτωση που δεν τερματιστεί η απεργία.

   Λίγες ώρες νωρίτερα ομάδα μπράβων των μεγαλοκαλλιεργητών είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας επειδή συμπαραστάθηκαν στην απεργία τους. Μετά την επίθεση εκείνη, την επόμενη μέρα, το ΠΑΜΕ διοργάνωσε στην περιοχή συγκέντρωση. Και λίγες μέρες αργότερα οργάνωσε παμπελοποννησιακή κινητοποίηση με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων. Οπως τότε, έτσι και τώρα οι εργάτες πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση στην τρομοκρατία των αφεντικών.

   Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση των μεγαλοαγροτών κατά των αλλοδαπών εργατών γης. (..)Ilief

   Διαγραφή