Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Ένας ΚΚΕς περισσότερος

Είναι γνωστό το ανέκδοτο όπου αναρχικός, χτυπημένος θανάσιμα από αυτοκίνητο έξω απ' τα γραφεία του ΚΚΕ, παρακαλά να τον κάνουν κατ' εξαίρεση μέλος του κόμματος ώστε, αφού πραγματοποιείται πράγματι η τελευταία του επιθυμία, να μπορεί να ψελλίσει ευτυχισμένος ότι τώρα θα ξέρει ότι μένει ένας ΚΚΕς λιγότερος

Κάτι σαν το αντίστροφο του ανεκδότου μπορεί κανείς να παρατηρήσει στο τελευταίο έμεσμα του Θανάση Καρτερού στην Αυγή, το οποίο ξεκινά ως εξής:
Το ΚΚΕ έχει νέο γραμματέα! Όσο και να πεις, αυτό είναι είδηση, αφού μετά από 22 χρόνια η Αλέκα Παπαρήγα δίνει τη θέση της σε ένα νέο πρόσωπο. Ας μη βιαστούν όμως οι αναλυτές να τη συνταξιοδοτήσουν. Η Αλέκα θα παραμείνει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού ως γνωστόν ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν είναι βουλευτής. Θα παραμείνει επίσης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής με ειδικό βάρος, εκ των πραγμάτων, στη λήψη αποφάσεων. Θα παραμείνει, τέλος, για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον, η ισχυρή προσωπικότητα του κόμματος - δεκαετίες ισχύος δεν σβήνονται από τη μια μέρα στην άλλη.
Εδώ έχουμε μια περίσταση όπου η ψυχαναλυτική προσέγγιση είναι μάλλον πιο γόνιμη ερμηνευτικά από την τυπικά πολιτική. Διότι το βασικό "πρόβλημα" που καταγράφεται από τον Καρτερό είναι ότι με την εκλογή Κουτσούμπα θα υπάρχει...ένας ΚΚΕς περισσότερος! Προφανώς, το κατ' ελάχιστον ζητούμενο, εφόσον, φευ, αναδείχθηκε νέος ΓΓ αντί να διαλυθεί το κόμμα, θα ήταν κάτι σαν την φυσική εξολόθρευση της προηγούμενης ΓΓ ώστε οι κοσμικές ισορροπίες σε ό,τι αφορά τον μέγιστο επιτρεπτό αριθμό μιντιακά σημαινόντων ΚΚΕδων να παραμένουν αδιατάρακτες. Τώρα όμως, και νοουμένου ότι, ουαί και αλλίμονο, η πρώην ΓΓ παραμένει βουλευτής, μέλος της ΚΕ και αρχηγός της Κ.Ο, η ύπαρξη νέου ΓΓ εισάγει μια υπεραριθμία στον συνολικό αριθμό ΚΚΕδων με τους οποίους ο κύριος Καρτερός νιώθει ότι θα αναγκαστεί να ασχολείται, η οποία λαμβάνει διαστάσεις αριθμητικού σκανδάλου.


Η ψυχανάλυση θα έλεγε ότι το πραγματικό νόημα του κειμένου Καρτερού είναι ακριβώς η έκφραση μιας αχαλίνωτης εξολοθρευτικής φαντασίωσης α λα αναρχικού του ανεκδότου και όχι το υποτιθέμενο, και εντελώς εκτός πραγματικότητας "Συνεπώς, ακόμα και να ήθελε ο Δημήτρης Κουτσούμπας να αλλάξει, όπως ονειρεύονται κάποιοι, έστω και ελάχιστα τη γραμμή του ΚΚΕ, δεν μπορεί να το κάνει - τουλάχιστον αμέσως." Είναι αδύνατο ο κύριος Καρτερός να πιστεύει στο ελάχιστο ότι αυτό το οποίο παρεμποδίζει τον νέο ΓΓ να κάνει το ΚΚΕ δωρεά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι η πρώην ΓΓ δεν μας έκανε τη χάρη να εξαφανιστεί από προσώπου γης. Και συνεπώς, η μόνη λογική ερμηνεία του κειμένου είναι πως αυτή καθαυτή η μη εξαφάνιση της πρώην ΓΓ από προσώπου γης συνιστά ένα είδος αφόρητου τραύματος για τον κύριο Καρτερό, διότι διαταράσσει τις φαντασιακές σχέσεις του με την κατασκευή του δαιμονικού άλλου: ως άλλη λερναία ύδρα, το ΚΚΕ έβγαλε τώρα δύο κεφάλια Γενικών Γραμματέων εκεί που πριν υπήρχε τουλάχιστον μόνο ένα, και το γεγονός ότι το ένα δεν είναι πλέον κεφάλι Γενικού Γραμματέως δεν παρηγορεί στο ελάχιστο τον εξοργισμένο μας Ηρακλή. Κάθε δε ελπίδα ότι η δυαρχία την οποία καταγράφει η φαντασία του θα μπορούσε να είναι και πλεονέκτημα για την δική του πλευρά χλωμιάζει μπροστά στο γεγονός, το οποίο ομολογεί το ίδιο κείμενο, ότι δυστυχώς τα δύο αυτά κεφάλια είναι ομοούσια και δεν προβλέπεται να μπορούν να φαγωθούν μεταξύ τους.

Ορισμένα πράγματα πρέπει να τα δει κανείς γραμμένα για να τα πιστέψει, αν και αυτό ακόμα δεν είναι αρκετό.

15 σχόλια:

 1. Εμπρός της γης οι κολασμένοι!!!
  Για όσους πιστεύουν πως ένας ενδεχόμενος πόλεμος (νάτος πετιέται!), μια ενδεχόμενη ανατροπή του Μαδούρο στη Βενεζουέλα η μια διαφαινόμενη κατάρρευση κάποια άλλης χώρας-πρότυπο, θα κάνουν το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να αλλάξει τροπάριο, γελιέστε!!
  Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ!

  "O επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπεπε Γκρίλο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συνεργασίας με την Κεντροαριστερά καλώντας το συνασπισμό του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να υποστηρίξει την υποψήφια του κόμματός του για την προεδρία της Δημοκρατίας Μιλένα Γκαμπανέλι «σαν βάση για ενδεχόμενη πολιτική συνεργασία των δύο φορέων»."

  «Η Γκαμπανέλι είναι μια δημοσιογράφος η οποία ξέρει να μάχεται εναντίον των ισχυρών εξουσιών. Αν ο Μπερσάνι την ψήφιζε, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή μιας πραγματικής συνεργασίας», δήλωσε ο Γκρίλο.

  «Μιλώ από καρδιάς στον Μπερσάνι, δεν τον κοροϊδεύω πλέον. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην αλλαγή, αλλά χρειάζεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα», τόνισε.

  Ωστόσο πηγές από τον Κεντροαριστερό Συνασπισμό αναφέρουν πως χρειάζεται μια υποψηφιότητα κοινής αποδοχής, ώστε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση. Εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς θα συναντηθούν την Τετάρτη με στελέχη του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» του Γκρίλο. "

  Πηγή: TVXS

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τυφλός αντικομμουνισμός-λυσσάξαν οι αστοί

  Διάβάστε το κύριο άρθρο της Καθημερινής-άξιος ο μισθός τους!

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_100015_17/04/2013_517735

  Η κ. Παπαρήγα

  Η κ. Αλέκα Παπαρήγα εκπροσωπεί απόψεις και ιδέες οι οποίες είναι σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της αστικής δημοκρατίας. Ως αρχηγός του ΚΚΕ καθιέρωσε πρακτικές διαμαρτυρίας που έκαναν ζημιά στη χώρα και τις αναπτυξιακές της προοπτικές.
  Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς το γεγονός πως σε κρίσιμες στιγμές συμπεριφέρθηκε με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, είτε στο Κοινοβούλιο είτε στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών. Η κ. Παπαρήγα ανήκει, άλλωστε, σε μια γενιά πολιτικών ηγετών που είχαν ζήσει ιστορικά επεισόδια της σύγχρονης Ελλάδας και αντιλαμβάνονταν πλήρως τους κινδύνους που δημιουργούν οι υπερβολές και οι ακρότητες.
  Υπ’ αυτήν την έννοια, η αποχώρησή της από την ηγεσία του κόμματός της αφήνει ένα κενό το οποίο θα φανεί στον δημόσιο βίο –παρά το ότι παραμένει μέλος της Βουλής– ο οποίος δεν είναι και ό,τι καλύτερο έχει αναδείξει η σύγχρονη πολιτική ζωή του τόπου...

  Kloukos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Η κ. Αλέκα Παπαρήγα εκπροσωπεί απόψεις και ιδέες οι οποίες είναι σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της αστικής δημοκρατίας."
   Ως προς αυτό έχει απόλυτα δίκαιο. Επιπλέον δεν θέλουμε εύσημα από τους αστούς, αντίθετα, θέλουμε να τρέμουν στη προοπτική της σοσιαλιστικής επανάστασης.

   Διαγραφή
 3. γέλασα πάρα πολύ, τόσο που ένιωσα την ανάγκη να το γράψω!!!
  εξαιρετικό...
  γ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εδώ ο Δελαστίκ παραδίδει μαθήματα πολιτικής ανάλυσης
  http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CF%83%CF%84%CE%BF-45-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BA%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-45-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BA
  και εσείς ασχολείστε με το γατάκι τον καρτερό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Το ΚΚΕ απειλείται πλέον με περιθωριοποίηση την ώρα της μεγαλύτερης κρίσης στην ιστορία του ευρωπαϊκού καπιταλισμού."
   Παρότι κάποιοι σαν τον Δελαστίκ έκαναν και κάνουν ότι μπορούν για αυτό, δεν θα τους περάσει ούτε τώρα.

   Διαγραφή
  2. Αυτές οι αναφορές στο Συνασπισμό του '89 από τους "ενωτικούς" μου θυμίζουν κάτι γνωστούς μου που κάνουν σχέση με μια μουν@ρ@ για 1 μήνα και έχουν να το λένε 15 χρόνια μετά . . . Τι 15; 24 χρόνια μετά!!!
   Γι' αυτό μάλλον καταλήγουν σε ψυχο-πολιτικές αναλύσεις "..μετά από λυσσαλέα φραξιονιστική διαπάλη ανάμεσα στη γραφειοκρατική και τη δεξιά πτέρυγά του"...

   Διαγραφή
 5. Άσχετο με το θέμα
  http://www.koutipandoras.gr/35586/%CE%BF-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%84%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-100-%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD.html
  Ο αρθρογράφος του παραπάνω Μ. Ανδρονόπουλος πρώην συνεργάτης και λογογράφος του ΓΑΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Nέες δημοσιογραφικές επιτυχίες των ΚΚΕδολόγων


  ( http://www.902.gr/eidisi/politismos/13775/efialtis-aytos-o-mpreht#/0 )
  Σάβ, 06/04/2013
  (..)Δεν γνωρίζει άραγε ο Γ. Αλλαμανής ότι το επιστημονικό συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μπρεχτ έχει εξαγγελθεί για τις 27-28 Απρίλη και επομένως δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί;(..)


  ( http://rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=16/4/2013&id=14547&columnId=161 )
  Τρίτη 16 Απρίλη 2013
  (..)Προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, ο Φ. Παπούλιας κάνει λόγο για «ονόματα εκπλήξεις» που δεν επανεκλέχτηκαν, συμπεριλαμβάνοντας στη σχετική λίστα τον σύντροφο Τάκη Τσιόγκα, μέλος της απερχόμενης ΚΕ, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή τον Απρίλη του 2010 και στη μνήμη του, όπως και όλων των άλλων μελών του Κόμματος που «έφυγαν» το τελευταίο τετράχρονο, το Συνέδριο κράτησε ενός λεπτού σιγή στην έναρξη της περασμένης Πέμπτης(..)


  ( http://rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=17/4/2013&id=14548&columnId=161 )
  Τετάρτη 17 Απρίλη 2013

  Νέα επιτυχία(!) του δημοσιογράφου Φ. Παπούλια
  (..) Νέα δημοσιογραφική επιτυχία σημείωσε χτες ο Φ. Παπούλιας και η «Εφημερίδα των Συντακτών», από την οποία μισθοδοτείται για να γράφει ψέματα και παραμύθια σε βάρος του ΚΚΕ. Ο συντάκτης της εφημερίδας σέρβιρε χτες στους αναγνώστες της ένα ακόμα «ρεπορτάζ» από την κοιλιά του, αυτή τη φορά για τη σύνθεση του νέου Πολιτικού Γραφείου που εκλέγει η ΚΕ. Με διαπιστώσεις του τύπου «ο τάδε μπορεί να είναι αλλά μπορεί και να μην είναι» (!), επαναφέρει γελοία σενάρια και προσωπικές του φαντασιώσεις, που καμιά σχέση δεν έχουν με τις αρχές και τη λειτουργία του ΚΚΕ. Επικαλείται μάλιστα για τα γραπτά του πηγές που «έχουν γνώση των εσωκομματικών λειτουργιών του ΚΚΕ». Αλήθεια, αυτές οι «πηγές» του, δεν τον ενημέρωσαν ότι τα μέλη του απερχόμενου Πολιτικού Γραφείου δεν είναι δώδεκα, όπως γράφει, απαριθμώντας τα μάλιστα ένα ένα, αλλά δεκατρία; Τόσο βαθύς γνώστης του ρεπορτάζ που καλύπτει είναι ο Φ. Παπούλιας! Πουλάει μυθεύματα και πράγματα που γεννάει η φαντασία του. Και η εφημερίδα στην οποία εργάζεται, επιμένει να τα πασάρει στους αναγνώστες της σαν «αντικειμενικό ρεπορτάζ»... (..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. απάντηση από "Ρ"

  ( http://rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=17/4/2013&id=14548&columnId=161 )
  (..)Με το ζόρι...

  Αλλες φορές τα βάζουν με την «κομματική ηγεσία» που -δήθεν- επιβάλλει αυθαίρετα αποφάσεις στο Κόμμα, άλλες φορές τα βάζουν με τον τρόπο που οι αποφάσεις λαμβάνονται... Βέβαια, το αληθινό τους πρόβλημα είναι οι ίδιες οι αποφάσεις, η γραμμή και οι αρχές λειτουργίας του ΚΚΕ που ...με το ζόρι θέλουν να τις κάνουν σαν τα μούτρα τους.

  Αληθινά, αυτές τις μέρες, οι «κουκουεδολόγοι» έχουν ξεπεράσει εαυτόν στη λύσσα με την οποία πασχίζουν να στριμώξουν το ΚΚΕ στα μέτρα των αστικών κομμάτων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν μάλιστα ορισμένοι. Γράφει λοιπόν στη χτεσινή «Αυγή» ο Θαν. Καρτερός: «... ακόμα και να ήθελε ο Δημήτρης Κουτσούμπας να αλλάξει, όπως ονειρεύονται κάποιοι, έστω και ελάχιστα τη γραμμή του ΚΚΕ, δεν μπορεί να το κάνει - τουλάχιστον αμέσως. Αναλαμβάνει με ομόφωνα ψηφισμένα συνεδριακά ντοκουμέντα, που "τσιμεντάρουν" τη στρατηγική και την τακτική του κόμματος...».

  Θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει απλά πως όνειρό τους είναι ένα ΚΚΕ όπου τις αποφάσεις τις διαμορφώνουν και τις εφαρμόζουν ένας ή περισσότεροι «ηγέτες». Οτι δηλαδή θέλουν με το ζόρι το ΚΚΕ να γίνει σαν τα μούτρα τους. Οτι γι' αυτούς δεν έχουν καμία σημασία οι αποφάσεις που συλλογικά συζητούν και παίρνουν τα μέλη του Κόμματος σε όλη τη χώρα, βασισμένα στην πείρα των καθημερινών λαϊκών αγώνων στους οποίους πρωτοπόρα συμμετέχουν.  ... σαν τα μούτρα τους!

  Οτι είναι αποκαλυπτική η περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζουν τη γνώμη χιλιάδων εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, γυναικών και νέων από τα λαϊκά στρώματα τα οποία, σάρκα από τη σάρκα του λαού μας, δίνουν ως μέλη του ΚΚΕ, αντιπαλεύουν τα προβλήματά τους όχι «τυφλά» αλλά στοχοπροσηλωμένα, έχοντας πλήρη συνείδηση και του αντιπάλου και της διεξόδου.

  Ομως, όχι. Δεν είναι ούτε η ιντριγκαδόρικη λογική ούτε η φτήνια (και σε επιχειρήματα) που τους χαρακτηρίζει πρώτα απ' όλα. Είναι η συνειδητή τους επιλογή να χτυπούν ολόπλευρα το ΚΚΕ γιατί είναι το Κόμμα που με συνέπεια αντιπαλεύει την πλουτοκρατία. Από κει ξεκινούν όλα: και η εμμονή τους να καταντήσει το ΚΚΕ ένα κόμμα που λειτουργεί με τους όρους και τους στόχους που βολεύουν την πλουτοκρατία. Ομως, το ΚΚΕ ούτε είναι ούτε και θα γίνει σαν τα μούτρα τους.(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το σχετικό ανέκδοτο, εγώ το ξέρω και μάλιστα το έγραψα στο μπλογκ, είναι με ... "Ρηγά" !!!

  Τώρα, και ... ψυχίατρο να τους πάνε, μάλλον κι αυτόν θα τον ... τρελάνουνε στο τέλος !

  Οι άνθρωποι μυρίστηκαν χρήμα, και δεν τους σταματάει τίποτα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το ακόλουθο είναι διαμαντάκι. Καλά είναι δυνατό να γράφει κανείς αυτό το πράγμα, ότι σύγχυση και να χει στο κεφάλι του; Είναι αδύνατο. Νομίζω ότι το τοπίο ξεκαθαρίζει. Για να σου επιτίθενται με τέτοιο δόλο, κάτι τους χαλάς. Το λιγότερο που χαλάς αλλά και το πιο βαθειά προσωπικό συνάμα είναι η αυτεπίγνωση που τους προκαλείς. Πρέπει να είναι βαθειά αηδιασμένοι με την τραγικότητα αναπαραγωγής του ευατού τους.

  http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BA%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7

  Σιμπέλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δολοφονούν εργάτες!!! http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/14758/makeleio-sti-manolada-pyrovolisan-ergates-gis-4-se-krisimi-katastasi

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. να σας πω εγω τι θελουν να πουν οι .."ποιητες"

  1)το ΚΚΕ παραμενει "Σταλινικο" και μαλιστα με ΜΗΤΕΡΟΥΛΑ !
  2)Η ΜΗΤΕΡΟΥΛΑ θελει να ελεγχει ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ (το σατανικο μυαλο της εβαλε -ακουσον,ακουσον- τους Συνεδρους να την ..ματαξαναεκλεξουν)
  3)δεν θελει να χασει ...το βουλευτικο μισθουλακο της
  4)θελει να σπουδασει και τα ....υπολοιπα παιδια της στην Αμερικη
  5)η "ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ" ειναι η νεα επιχειρηση του κομματος που θα προελθει απο συχγωνευση ΟΛΩΝ των golden boys & girls του ΠΓ

  αρα ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ το ΚΚΕ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή