Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Επιστήμη

Κάθε φορά που υπάρχει φάση ανάπτυξης, οι απολογητές του καπιταλισμού ισχυρίζονται πως η τάση προς την κρίση που έχει ταλαιπωρήσει το καπιταλιστικό σύστημα από τις απαρχές του έχει επιτέλους ξεπεραστεί. Όταν η φάση ανάπτυξης ανακοπεί, οι οικονομολόγοι διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα προσφέρει μια αποσπασματική εξήγηση της κατάρρευσης. Η κρίση των αρχών του 90 ήταν το αποτέλεσμα του απρόσεχτου δανεισμού της δεκαετίας του 80. Η κρίση των αρχών του 80 ήταν το αποτέλεσμα υπερβολικών κρατικών δαπανών στα τέλη της δεκαετίας του 70. Η κρίση των μέσων του 70 ήταν το αποτέλεσμα της πληθωριστικής χρηματοδότησης του πολέμου στο Βιετνάμ...η κρίση της δεκαετίας του 30 ήταν το αποτέλεσμα λανθασμένων τραπεζιτικών πολιτικών....κάθε κρίση έχει και άλλη αιτία, και όλες οι αιτίες καταλήγουν στην ανθρώπινη αποτυχία, ενώ καμία στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. [...] Οι αστοί οικονομολόγοι πρέπει να αρνούνται ότι οι κρίσεις είναι ενδογενείς στην κοινωνική μορφή της καπιταλιστικής παραγωγής διότι ολόκληρη η οικονομική θεωρία βασίζεται στην υπόθεση ότι το καπιταλιστικό σύστημα αυτορυθμίζεται, και έτσι ότι το βασικό καθήκον του θεωρητικού οικονομολόγου είναι να ταυτοποιεί τις ελάχιστες συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να διατηρηθεί αυτή η αυτορύθμιση, έτσι ώστε κάθε κατάρρευση να ταυτοποιείται ως αποτέλεσμα εξαιρετικών αποκλίσεων από το φυσιολογικό.
Simon Clarke, Η θεωρία της κρίσης στον Μαρξ, 1994

Η κοκαϊνη ευθύνεται για την οικονομική κρίση;

Ο πρώην σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα ναρκωτικών, Ντέιβιντ Νατ υποστήριξε πως η οικονομική κρίση προκλήθηκε επειδή μεγάλο ποσοστό τραπεζιτών κάνουν χρήση κοκαϊνης.

Ο αμφιλεγόμενος ακαδημαϊκός, που είχε απομακρυνθεί από τη θέση του όταν υποστήριξε πως το ecstasy είναι τόσο ασφαλές όσο και η ιππασία, δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Times ότι η κατάχρηση της κοκαϊνης ήταν η αιτία της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως σημείωσε λόγω της κοκαϊνης απέκτησαν υπερβολική αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους και αυτό τους οδήγησε σε κινήσεις με πολύ μεγαλύτερο ρίσκο.

Ο Νατ, καθηγητής Νευροψυχοφαρμακολογίας του Imperial College, υποστήριξε πως η κοκαϊνη είναι το ιδανικό ναρκωτικό για την κουλτούρα των τραπεζιτών «που βασίζεται στον ενθουσιασμό και στην επιθυμία για όλο και περισσότερα». Είναι ένα ναρκωτικό πως σε ωθεί προς αυτήν την κουλτούρα, σημείωσε.

5 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Εξαρτάται απο το ΒΑΘΜΟ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ! Οπως συμπεραίνει ένας μεγάλος κλασσικός και εικονογραφημένος οικονομοπολιτικοθυμόσοφος :
   "Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι σήμερα το κράτος είναι υποχρεωμένο να κάνει ότι είναι δυνατόν για να ικανοποιήσει τις αγορές χρήματος, και με αυτή την έννοια να εξασφαλιστεί η συσσώρευση των 500Ευρου!" καταλήγωντας-οριστικά και αμετάκλητα-πως:"Και αν αυτό σημαίνει ότι το κράτος αρνείται απολύτως να ακούσει τις διαμαρτυρίες, αν αυτό σημαίνει να αφήσει τους ταραξίες να καίνε τις πόλεις, τότε ας είναι"


   Καλά πέτυχες χρυσωρυχείο διαχειριστά μου
   rednready2

   Διαγραφή
 2. Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην πίεση και την κούραση οι τραπεζίτες ,καταναλώνουν επίσης, πολύ καφέ με αποτέλεσμα Να Χάνουν Το Τράβηγμα Τους Σε Δύο Κατευθύνσεις. Η δε υπερβολική τους αυτοπεποίθηση από τη χρήση κοκας τους οδηγεί μακριά από την κοινωνία πράγμα που-υποθέτω ότι έχει γίνει σαφές από την κρίση σε όλο και περισσότερους ανθρώπους- είναι καλό για τους..."ανθρώπους" γιατί έτσι ωθούνται περισσότερο προς την ιδέα οτι το να προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα μέσα από τις τράπεζες είναι απολύτως μάταιο. Έτσι μπορούμε να ελπίζουμε οτι η μη προσανατολισμένη προς τις τράπεζες πολιτική θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο το κράτος από την κοινωνία.
  οι τραπεζίτες απλά την πίνουν όσο κι αν διαμαρτύρεται η "πιο Δημιουργική αριστερά" και δεν βάζουν τους "ανθρώπους" πάνω από τα κέρδη φέρνοντας την κρίση.
  Νομίζω πως αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα και ενδεχομένως πολύ σημαντικά από την άποψη των μελλοντικών κατευθύνσεων.

  τα πα καλά χολοουτέτοιε μου; http://leninreloaded.blogspot.gr/search/label/Holloway

  rednready2
  ΥΓ Ευρωπαϊκός πολιτισμός, σωτήριο έτος 2013
  (Είμαι περίεργος που αποδίδει την κρίση ο γαστρεντερολόγος της βασίλισσας....)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η βασίλισσα είναι δουλευταρού. Πρωϊ - πρωϊ στα χωράφια.

   Η ανταμοιβή για την σκληρή δουλειά, είναι κάποιες "επιδοτησούλες" από την ΕΕ

   ( http://www.zcommunications.org/farm-subsidies-the-report-card-by-devinder-sharma )
   ZNet Commentary Farm Subsidies: The Report Card November 27, 2005 By Devinder Sharma

   (..)Britain's Queen Elizabeth II is not a farmer, but she is amongst the highest recipient of agricultural subsidies. In 2003-04, she received nearly US $ 1.31 million in farm payments. Her son and heir apparent to the British throne, Prince Charles, received more than US $ 480,000 as agricultural support for his personal estate, the Duchy of Cornwall, and the Duchy's Home Farm. (..)Ilief

   Διαγραφή
 3. Τι εννοεί ο ποιητής;

  «Η αριστερά του Γλέζου και του Τσίπρα θα πρέπει να σκεφτεί και κάτι ακόμα. Αν στη Γερμανία μετά το 1945 η εξουσία πέρναγε στην εργατική τάξη, θα ζήταγε αποζημιώσεις; Από ποιους; Από αυτούς που πεθαίνανε στο Άουσβιτς και το Νταχάου; Ας φανταστούμε την Ελλάδα όπως ήταν στον εμφύλιο ή στα χρόνια που ακολούθησαν να ζητάει αποζημιώσεις για τα θύματα του ναζισμού από μια προλεταριακή Γερμανία που δεν θα ήταν υπό την προστασία του σχεδίου Μάρσαλ, ούτε μέλος της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ. Τότε ζητάτε αποζημιώσεις, ναι ή όχι;»

  http://avantgarde2009.wordpress.com/2013/05/02/ethnikos-kormos-kai-apozimioseis/?utm_source=feedly

  ΑπάντησηΔιαγραφή