Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

Η πολιτική επιστήμη σήμερα

Ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, εκτοξευθήκαμε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπλασιάζοντας τα ποσοστά μας μέσα σε 2,5 χρόνια (Οκτώβριος 2009: 4,6%, Ιούνιος 2012: 26,9%), όμως δεν κερδίσαμε τη μάχη: ο πόλεμος συνεχίζεται, από πολύ καλύτερες θέσεις, βέβαια, αλλά και πολύ πιο οξυμμένος.

Ως κοινωνία, αφυπνιστήκαμε, δίχως όμως να εξοστρακίσουμε τους στραγγαλιστές μας. Προτιμήσαμε να τους ακολουθήσουμε, αφού μας έπεισαν να φοβηθούμε εκείνους που προσπαθούσαν να αποτρέψουν τον στραγγαλισμό. [...] Ας το δούμε με αριθμούς, όσο πιο απλουστευτικά γίνεται: τρεις στους δέκα είπαν «Ιησού Χριστέ, έρχονται οι κομμουνισταί!» (29,7%), λίγο λιγότεροι απάντησαν «Αρκετά μαζί σας, τσαρλατάνοι!» (26,9%), ένας στους δέκα παραδέχτηκε πως «Μαζί τα φάγαμε» (12,3%), κάποιοι λιγότεροι είπαν κάτι σαν «Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει» (7,5%), άλλοι είπαν «ΟΥΓΚ!» (6,9%), «Ίσως. Δεσμευόμαστε. Υπεύθυνα. Μπορεί!» (6,2%), «Εμπρός λαέ, έξω απ’ την Ε.Ε.» (4,5%) και κάποιοι λίγοι κάτι σαν «Ένας... μάνατζερ μας χρειάζεται!», «Παίξτε με κι εμένα», «Επαναστατήστε, ρε!» κ.λπ.


Ας δούμε πώς διαμορφώνεται το μωσαϊκό της ιδεολογική αυτοτοποθέτησης όλων όσοι το καλοκαίρι φώναξαν «Αρκετά μαζί σας, τσαρλατάνοι!» [...]

Για να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο χωρίς να χάσει αυτόν τον κόσμο, για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο αλλοπρόσαλλων ακροατηρίων, οφείλει να αναγνωρίσει το κοινό νήμα που τα ενώνει. Και αυτό δεν είναι άλλο από την απόγνωση που γεννά η έλλειψη συλλογικών μέσων κοινωνικής αντίστασης και αλληλεγγύης και η συνεπαγόμενη ατομική κατάρρευση μπροστά στο συλλογικό αδιέξοδο. Ταυτόχρονα, είναι η ελπίδα και η προσδοκία που γεννά κάθε τι νέο, αλλά και ο φόβος που γεννά κάθε τι άγνωστο.

[...] Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ οφείλει να αγκαλιάσει αυτόν τον κόσμο και να τον μετατρέψει από εν δυνάμει Δούρειο Ίππο της κυρίαρχης ιδεολογίας στο εσωτερικό του και πιθανό παράγοντα διάβρωσης του ιδεολογικού και αξιακού φορτίου της Αριστεράς, στον πιο πιστό σύμμαχο μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.
[...]
* Ο Αλέξανδρος Μπίστης είναι πολιτικός επιστήμονας, μέλος της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού / Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ (@albist)
Left.gr

11 σχόλια:

 1. Νομίζω ότι έκανε ένα λάθος ο Μπίστης. Το σωστό για το κόμμα του 26,9% είναι: Αρκετά! Μαζί σας τσαρλατάνοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εχει κάποια οικογενειακή σχέση με το γνωστό και μη εξαιρετέο αλλαξοΜπίστη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν γνωρίζω, αλλά δηλώνω εντυπωσιασμένος. Ο άνθρωπος θεωρεί αναγκαιότητα την περαιτέρω εκλαϊκευση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη βάση χαριτωμένων λεζάντων τύπου "Μαζί τα φάγαμε" και "Ουγκ", προφανώς λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το ακροατήριό του στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλο τρόπο να εννοιολογήσει τα πολιτικά κόμματα, αναπτύσσει την εμβριθή θεωρία της απόγνωσης ως κοινής συνισταμένης των συστατικών στοιχείων της εκλογικής βάσης, αναπτύσσει την επιστημονικότατη θεωρία του φόβου και της ελπίδας ως θεμελιωδών πολιτικών κινήτρων και καταπλήσσει τα πλήθη με την έννοια της αφύπνισης απέναντι στους στραγγαλιστές που παραμένει αφύπνιση παρά το γεγονός ότι τους ακολουθούμε.

   Αυτή την ώρα κοιτάζω οδηγούς σπουδών να δω σε ποιο πρόγραμμα πολιτικών επιστημών διδάσκεται αυτή η τρομερή μεθοδολογία ανάλυσης, αλλά δεν έχω δει κανένα. Πρέπει να είναι πολύ καινούργια.

   Διαγραφή
 3. 11+3 σημεία (και τέρατα) για το "θαύμα" του ΣΥΡΙΖΑ
  Με την αγάπη μου και την παραπομπή μου στην φοβερή συνέντευξή σου με τον ΠιΛαφ.

  http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_2532.html#comment-form

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αντώνη, έφευγα και στη βιασύνη μου σου έστειλα να μάθεις... τα δικά σου.
   Αυτό είναι για τα 11+3 σημεία http://zbabis.blogspot.gr/2013/04/113.html

   Διαγραφή
 4. Για την "δημοσκοπολογία".
  Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

  ( http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=241163 )
  ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΦΥΓΜΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ
  500.000 ευρώ για γκάλοπ! . Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ.Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και άλλη "δημοσκοπολογία"

   Σάββατο 12 Ιούνη 2010
   από ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=5696277&publDate=12/6/2010 )

   (..)«Ενσωματωμένοι» στην άθλια προπαγάνδα

   Στα ψιλά πέρασε χτες η είδηση ότι εταιρεία επικοινωνιολόγων στην Ελλάδα συνεργάστηκε με το ΔΝΤ για να στηρίξει την προώθηση του αντιλαϊκού μνημονίου της κυβέρνησης με την ιμπεριαλιστική τρόικα. Τι είπε χτες ο επικεφαλής της συγκεκριμένης εταιρείας, καταθέτοντας στην επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο «Ζήμενς»; Οτι για λογαριασμό του ΔΝΤ, και με το αζημίωτο, αναλάμβανε να φέρει σε επαφή με την τρόικα διάφορους δημοσιογράφους, ώστε στη συνέχεια αυτοί να συνδράμουν επικοινωνιακά την προώθηση του μνημονίου και των αντιδραστικών μέτρων που περιέχονται σε αυτό.

   Επί της ουσίας, ομολόγησε ότι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας έχει μεγάλη «ουρά». Οτι σ' αυτόν είναι ενταγμένοι με τον πιο επίσημο τρόπο «δημοσιογράφοι» που κάνουν επαφές με το ΔΝΤ και γράφουν κατά παραγγελία υπέρ των μέτρων που προωθούνται σε βάρος του λαού. Μετά από αυτή την αποκάλυψη, ο καθένας δικαιούται να πιστέψει ότι ένα μεγάλο μέρος όλων αυτών που με τη γραφίδα και το μικρόφωνό τους συμμετέχουν στην προπαγανδιστική επίθεση υπέρ των αντιλαϊκών μέτρων και κατά των εργατικών κινητοποιήσεων έχουν περάσει από το τραπέζι του ΔΝΤ.

   Η ίδια η εταιρεία επικοινωνιολόγων ισχυρίζεται ότι ένα από τα καθήκοντά της ήταν να αποδελτιώνει και να στέλνει στο ΔΝΤ τα δημοσιεύματα του Τύπου που το αφορούσαν. Ανάλογη δουλειά «επικοινωνιακής στήριξης» με την αξιοποίηση δημοσιογράφων είχε στήσει η ίδια εταιρεία και για λογαριασμό της «Ζήμενς». Πρόκειται για την αποθέωση της αθλιότητας όλων εκείνων που επιτίθενται στο λαό και τον συκοφαντούν, όντας ενσωματωμένοι σε προπαγανδιστικούς μηχανισμούς που μόνο στόχο έχουν να κάνουν το άσπρο μαύρο για λογαριασμό της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της.(..) Ilief

   Διαγραφή
 5. off topic(εκτός θέματος)

  'Ελληνες κομμουνιστές στην Αμερική; Και όμως...!

  ( http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/03/blog-post_7488.html )

  Τρειλερ για το ντοκιμαντερ
  Ταξισυνειδησία - η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού.Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική επιστήμη ρε Αντώνη... μας νοιάζει να έχουμε για πρόεδρο άντρα μικρής ηλικίας, ευπαρουσίαστο με ωραίο χτένισμα, με αγωνιστικό χαβαλέ και πολιτικές ατάκες από τη δεκαετία του '80 και να έχει ταυτόχρονα πολλές καλές γνωριμίες... γιατί όχι και κάποιον που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις συνομωσίες που έχουν βάλει την Ελλάδα κάτω από την γερμανική μπότα... γενικότερα δεν μας ενδιαφέρει η ουσία μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα... τι δεν καταλαβαίνεις? αν γράφουμε και καμιά ανάλυση σαν την παραπάνω το κάνουμε με το ζόρι για να μην μας πουν και απολιτίκ... ούτως ή άλλως βαριόμαστε να διαβάζουμε και δεν μπορούμε να περιμένουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας στον σοσιαλισμό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και καμιά εικοσαριά κιλά ποιο αδύνατος και να βάζει και ζελέ στο μαλί του. Αυτά που το πας;
   "μην μας πουν και απολιτίκ" , διαβάζουμε δελαστίκ.Ilief

   Διαγραφή
  2. Μόνο είκοσι κιλά? Πρέπει να βάλει μεγάλους στόχους ο σύντροφος. Όχι μόνο να αδυνατήσει αλλά να φτιάξει και φυσική κατάσταση, έτσι ώστε να μπορέσει να κάνει και κανένα διάπλου. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.
   Πρέπει να τους πόνεσε πολύ ο "άγνωστος" Κουτσιούμπας.
   Σιδεροκέφαλος να είναι.
   Τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

   Διαγραφή