Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Γιώργος Τσαρουχάς

Γιώργος Τσαρουχάς

Ο Γιώργος Τσαρουχάς ήταν βουλευτής της ΕΔΑ και ένας από τους πρωτεργάτες του αγώνα κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Πέθανε κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων,μετά τη σύλληψή του, στις 9 Μαΐου του 1968.

Ο Γιώργος Τσαρουχάς γεννήθηκε το 1912 στην περιοχή της Αδριανούπολης και το 1924, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο χωριό Δρυινοχώρι, κοντά στην Καρπερή Σερρών. Γράφτηκε στην Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, από όπου όμως αποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, για ένα χρόνο, εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης και για τη συμμετοχή του στο ΚΚΕ. Μετά την λήξη της αποβολής του, πήρε μεταγραφή στην Νομική Αθηνών, από όπου αποφοίτησε. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40 ως εθελοντής, κατά τη διάρκεια της κατοχής έγινε γραμματέας του ΕΑΜ Ανατολικής Μακεδονίας και μετά την απελευθέρωση διορίστηκε νομάρχης Καβάλας. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου συνελήφθη, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση από τα Έκτακτα Στρατοδικεία της εποχής και εξορίστηκε στη Γυάρο. Αφέθηκε ελεύθερος το 1951, συνελήφθη όμως ξανά δύο χρόνια αργότερα και εξορίστηκε εκ νέου, αυτή τη φορά στον Αη Στράτη. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος το 1961 και αφού μετέβη στη Μόσχα για να υποβληθεί σε θεραπεία στο μάτι (όπου είχε μόνιμο πρόβλημα), επέστρεψε στην Ελλάδα και στις εκλογές του 1961 εκλέχτηκε βουλευτής με την ΕΔΑ. Στις 27 Μαΐου του 1963, το βράδυ της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Γιώργος Τσαρουχάς δέχτηκε και αυτός επίθεση, ενώ κατευθυνόταν στην αίθουσα που θα μιλούσε ο Λαμπράκης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και να μεταφερθεί αιμόφυρτος στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε 29 ημέρες. Ήταν δε βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη των δολοφόνων του Λαμπράκη. Μετά την επιβολή της δικτατορίας το 1967, ανέλαβε επικεφαλής της αντιδικτατορικής οργάνωσης Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) Θεσσαλονίκης και της παράνομης κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Τάχθηκε δε με το μέρος του γραφείου εσωτερικού του κόμματος και εναντίον της 12ης Ολομέλειας του ΚΚΕ που έγινε το 1968 και όπου οι διαφωνούντες θεώρησαν ότι εγκαταλείφθηκε ο επαναστατικός χαρακτήρας του κόμματος.Η δολοφονία του

Στις 10 Μαΐου του 1968 δημοσιεύτηκε στον τύπο η είδηση ότι ο κομμουνιστής Γιώργος Τσαρουχάς συνελήφθη ενώ πήγαινε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Όμως κατά την ανάκριση που διεξήχθη μετά την πτώση της δικτατορίας, ο ανακριτής Ηλιάδης βρήκε στη θυρίδα της Σήμανσης ένα φιλμ από το οποίο προέκυψε ότι ο Τσαρουχάς είχε υποστεί βασανιστήρια μετά τη σύλληψή του. Επρόκειτο για φωτογραφίες του κακοποιημένου σώματος του νεκρού πια βουλευτή,στις οποίες φαίνονταν τα μαστιγώματα στην πλάτη, τα πρησμένα κάτω άκρα και κυρίως τα χτυπήματα στο εσωτερικό των μηρών που, σύμφωνα με γιατρούς που είδαν τις φωτογραφίες, πρέπει να ήταν τα μοιραία.

Ο Τσαρουχάς κατά τη σύλληψη του,είχε πάνω του ένα σημείωμα με την τελευταία απόφαση της κομματικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, το οποίο πρόλαβε να καταπιεί. Το σημείωμα αυτό βρέθηκε κατά την νεκροψία-νεκροτομή και φωτοτυπία του συμπεριελήφθη στη δικογραφία για την υπόθεση Τσαρουχά και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη στις 10 Μαΐου 1979. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους έγινε η δίκη για τη δολοφονία του Τσαρουχά, όπου κατηγορούμενοι ήταν οι Στέφανος Καραμπέρης, Φωκίων Καραπάνος, Δημήτριος Σταματόπουλος και Δημήτριος Τασόπουλος, αξιωματικοί της αστυνομίας που η χούντα είχε παρασημοφορήσει για τη σύλληψη του Τσαρουχά. Καταδικάστηκαν σε μικρές ποινές φυλάκισης.

14 σχόλια:

 1. ''Τάχθηκε δε με το μέρος του γραφείου εσωτερικού του κόμματος και εναντίον της 12ης Ολομέλειας του ΚΚΕ που έγινε το 1968 και όπου οι διαφωνούντες θεώρησαν ότι εγκαταλείφθηκε ο επαναστατικός χαρακτήρας του κόμματος.''και ως γνωστόν οι οπορτουνιοστές δεν ξαναγίνονται επαναστάτες, ειδικά αν είναι νεκροί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω ότι, προκειμένου να υποσκάψετε το ΚΚΕ, έχετε απωλέσει κάθε ηθική αναστολή και κάθε σεβασμό για οτιδήποτε. Μου προκαλείτε αηδία. Και το χειρότερο είναι ότι έχει γεμίσει η χώρα από τις χαβούζες των υπάρξεών σας. Σε βαθμό που να μη θέλω να ξαναπατήσω το πόδι μου.

   Για την στάση του ίδιου του ΚΚΕ απέναντι στον μάρτυρα της δικτατορίας Γ. Τσαρουχά, ελπίζω να αρκούν τα πιο κάτω:

   Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής, τόνισε μεταξύ άλλων: «Τιμάμε σήμερα δύο πρωτοπόρους αγωνιστές, τον Γρηγόρη Λαμπράκη και το Γιώργη Τσαρουχά, δύο αγωνιστές με διαφορετικά βιώματα και προσωπικές διαδρομές, με κοινό όμως σημείο αναφοράς την πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος, τους αγώνες της ΕΔΑ και του ΚΚΕ στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας, είτε αυτή επιβαλλόταν σε καθεστώς αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, είτε σε καθεστώς ανοιχτής δικτατορίας του κεφαλαίου. Επομένως, ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Γιώργης Τσαρουχάς δεν μπορεί να αποσπαστούν από τον πολιτικό χώρο που έδρασαν και να αξιολογηθούν ως δύο μεμονωμένα πρόσωπα».
   Αναφερόμενος στη δολοφονία των δυο αγωνιστών, είπε ότι «η δολοφονία του Λαμπράκη, υπήρξε αποτέλεσμα της δράσης των μηχανισμών καταστολής που εξέθρεψε και ενθάρρυνε το αστικό κράτος και το πολιτικό σύστημα σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας 1950 και 1960». Θύμισε επίσης, ότι «ο Γιώργης Τσαρουχάς, στέλεχος του ΚΚΕ και επικεφαλής του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου Θεσσαλονίκης, συνελήφθη από τη Χούντα και δολοφονήθηκε με άγρια βασανιστήρια τη νύχτα της 9ης Μάη του 1968».
   Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «η μνήμη της θυσίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά, καθώς και των άλλων χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα δίκαια του εργαζόμενου λαού, για εμάς δεν έχει αξία εθιμοτυπική. Τιμούμε τους αγώνες τους, με αγώνες».

   Για να φτάσουμε στους πνευματικούς πατέρες ανθρώπων όπως ο πιο πάνω, δηλαδή τους χουντικούς:

   Λίγο αργότερα, την έντονη αντίδραση του Σπ. Χαλβατζή, προκάλεσε η προσπάθεια παραχάραξης του παρελθόντος από τον εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Χρυσανθακόπουλο, ο οποίος στην ομιλία του υποστήριξε ότι «ο Γιώργος Τσαρουχάς διαφώνησε με την ηγεσία του ΚΚΕ λίγο πριν δολοφονηθεί». «Αυτό είναι ψέμα!» τόνισε παρεμβαίνοντας ο Σπ. Χαλβατζής, λέγοντας ότι «ο Γ.Τσαρουχάς ήταν γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης της Θεσσαλονίκης».
   http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6660338&publDate=

   Διαγραφή
  2. Πατρινέ θα σου πρότεινα είτε να ανακαλέσεις, είτε να ξεκουμπιστείς και να μην ξαναγράψεις σχόλια στο LR. Γελοίε.

   Rossa Salonica

   Διαγραφή
  3. Τυπάκια σαν τον "πάτρα" κάνουν τη λέξη "ανθρωπος" να μοιάζει με αισχρολογία.Συγχαρητήρια!Ανάθεμα με αν ξέρει και τον Τσαρουχά.
   Με κάτι τέτοιους κόβω εντελώς το διαδίκτυο.
   Συνέχισε την εξαιρετική δουλειά Αντώνη και καλό στομάχι.

   Αντίο,
   rednready2

   Διαγραφή
  4. Μπροστά στο αντικομμουνισμό τους, οι εξυπνάκηδες μικροαστοί δεν λογαριάζουν μία.
   Να τους θυμήσουμε πως σαν σήμερα, στις 22 Απριλίου 1870, γεννήθηκε ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ.
   Συνέχισε Αντώνη.Ilief

   Διαγραφή
 2. Σκωτωνε η χουντα;
  αντε καλε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δυό ερωτήσεις που τις έχω στο μυαλό μου από καιρό:

  1)Γιατί να θέλει κάποιος να είναι κομμουνιστής και να περνάει των παθών του τον τάραχο?

  2)Γιατί να θέλουν κάποιοι, είτε «δημοκρατικοί» είτε μη «δημοκρατικοί» να μην υπάρχουν κομμουνιστές? Και προσπαθούν βεβαίως με κάθε τρόπο, είτε με το «γάντι» είτε χωρίς να το καταφέρουν. Και όπως όλοι ξέρουμε, ήδη στις πολιτισμένες χώρες το έχουν καταφέρει και ο κομμουνισμός είναι ένα εκλιπόν μουσειακό είδος, όπως οι δεινόσαυροι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν κατάλαβα την δεύτερη ερώτηση.

   Για την πρώτη, η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή. Γιατί κάποιοι άνθρωποι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να μην είναι κομμουνιστές.

   Διαγραφή
  2. Δεν συμφωνείς ότι ΟΛΟΙ-όσο "δημοκρατικοί" κι αν είναι- θέλουν την εξάλειψη των κομμουνιστών?
   Νομίζω ότι συμφωνείς.

   Και γι' αυτό αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που τους απωθεί.

   Εμένα η εντύπωσή μου (η οποία μου φαίνεται αρκετά επιφανειακή πάντως) είναι ότι θέλουν και οι αριστεροί "δημοκράτες" ακόμα, να εξαλειφθεί ο κομμουνισμός για να παίζουν με το αριστερό πουλ@κι τους και με τις μάσκες V for Vendetta* και να μην υπάρχει κανείς που να τους ξεμπροστιάζει και να τους ξεφτιλίζει.
   Γιατί βεβαίως η ιδεολογία της κυρίαρχης τάξης δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα με αυτές τις "παραστάσεις", μπορώ να πω ότι ίσα-ίσα διασκεδάζει κιόλας την ανία της.   *"ανατρεπτικό εργαλείο του συστήματος" τις χαρακτηρίζει ο κύριος του επόμενου ποστ, χωρίς να έχει καμιά συναίσθηση του πόσο γελοίο είναι αυτό που λέει.

   Διαγραφή
  3. Αυτή η «θεωρία» όμως δεν μου βγαίνει όταν σκέφτομαι πχ τους αριστερούς των αρχών του 20ου αιώνα που είχε να αντιμετωπίσει ο Λένιν, οπότε προφανώς δεν είναι έτσι απλά ότι «είναι γελοίοι οι αριστεροί»-έτσι όπως πολύ εύκολα και απαξιωτικά υπονοώ στο προηγούμενό μου σχόλιο.

   Διαγραφή
 4. Να θυμηθούμε ακόμα τον Παναγιλωτη Ελή. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, στον Ιππόδρομο, 25/4/1967. (http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=3640113&publDate=
  και τον Νικηφόρο Μανδηλαρά, από "πνιγμό, 17/5/1967" (http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3656766&publDate=21/4/1996
  και εδώ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%82
  Και ακόμα: http://tvxs.gr/news/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF/%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%84-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82

  Οι χούντες εκτελούν (πάντα με την έννοια τού "δολοφονούν"), ως όργανα του κεφαλαίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. http://iliatora.gr/news_details.php?id=5862, στην πρώτη φώτο έχεις τον Ζευγο (http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/culture/personalities/zevgos.htm) από το ΚΚΕ. Δεν είναι ο Τσαρούχας αυτός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μάλλον έχεις δίκαιο, γιατί κι εμένα μου φάνηκε ότι το πρόσωπο στη φωτό δεν είναι του Τσαρουχά, αλλά μπερδεύτηκα επειδή ταυτοποιείται ως Τσαρουχάς εδώ: http://kokkinosfakelos.blogspot.com/2013/04/21_21.html

  Θα τη διορθώσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΜΙΚΡΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

  Φίλε Αντώνη, μια μικρή διόρθωση για την φωτογραφία της αγγλόγλωσσής σου ανάρτησης (24/2/2105) για τον Γιώργο Τσαρουχά.

  Η φωτογραφία που έχεις βάλει, έχει παρθεί μετά την δολοφονία του Λαμπράκη το 1963 και δείχνει τον βαριά τραυματισμένο Τσαρουχά· δεν δείχνει τον Τσαρουχά μετά τα βασανιστήρια του 1968 που προκάλεσαν τον θάνατό του, όπως σημειώνεις.

  Η φωτογραφία του δολοφονημένου από τα βασανιστήρια Τσαρουχά είναι εδώ:

  http://tvxs.gr/sites/default/files/imagecache/thumbnail_250_inside/article/2013/16/126263g-tsarouxas.aski_.jpg

  Με βαθιά συγκίνηση θυμάμαι ακόμα την ανακοίνωση-καταγγελία της δολοφονίας του από την «Φωνή της Αλήθειας», ήμουνα τότε μαθητής του Δημοτικού και τις εκπομπές τις άκουγαν οι γονείς μου κάθε βράδυ…

  Καλή σου νύχτα και να ’σαι πάντα καλά που θυμάσαι και θυμίζεις τους νεκρούς του αγώνα,

  Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή