Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

Τρεις επιστολές για τη Ν. Μανωλάδα

METRO Α.Ε.Β.Ε

Αγαπητή κυρία,

Ενημερωθήκαμε για τα δυσάρεστα γεγονότα στη Μανωλάδα, όπως όλοι από τα ΜΜΕ, και όπως όλοι πέφτουμε απ' τα σύννεφα. Ποιος να το περίμενε! Πρώτη φορά συνέβη εξάλλου να χρησιμοποιείται ο βίαιος καταναγκασμός στην μη καταβολή μισθού εκτός από την βία του ίδιου του μισθού από όπου κλέβουμε 95% εργατική υπεραξία.

Ως Ελληνική εταιρεία που συνεργάζεται χρόνια με καλοκάγαθους και προσηνείς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται και εκφράζουμε την έντονη επιδοκιμασία στην ηθική της εποχής μας, την εποχή των Φώτηδων Κουβέληδων.

Βασική Αρχή μας είναι να επιλέγουμε τους προμηθευτές και τους συνεργάτες μας με γνώμονα όχι μόνο την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα των προϊόντων τους (σλόγκαν μας είναι ότι το άλογο πρέπει να είναι τόσο φρέσκο που να χλιμιντρίζει), αλλά και το ηθικό και κοινωνικό τους ανάστημα απέναντι στους ομοίους τους, καθώς ως γνωστόν ο κόσμος των μονοπωλίων χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλο, πάρα πολύ μεγάλο, ηθικό και κοινωνικό ανάστημα, κυρίως δε κοινωνικό ανάστημα, κυρίως ένεκα του ότι έχουν ένα σκασμό λεφτά. Αυτήν την αρχή μας θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα και σε αυτήν την περίπτωση.

Παρακολουθούμε προσεκτικά (επί 24ωρου βάσεως μη σας πούμε) και περιμένουμε τις ανακοινώσεις και τα συμπεράσματα των γνωστών εξονυχιστικών ερευνών των αρχών που ξεκίνησαν το 2007 και πριν τέσσερις κυβερνήσεις. Καιγόμαστε να μάθουμε για τις ευθύνες του μονοπωλιακού καπιταλισμού στις συντεταγμένες που ορίζει η δράση μίας και μόνο εταιρείας (αυτό καταλαβαίνουμε ως "μονοπώλιο"), ωστόσο για λόγους αρχής, διακόπτουμε άμεσα τη συνεργασία με τον εν λόγω προμηθευτή έως ότου εξακριβωθεί αν οι μετανάστες εργάτες αυτοπυροβολήθηκαν μαζικά κατά τη διάρκεια γλεντιού και ευρισκόμενοι υπό την γνωστή ευφορική επήρεια του άδειου στομαχιού.

Φιλικά,


Αγαπητή κυρία

Αρχικά θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι δεν συνεργαζόμαστε με τον συγκεκριμένο παραγωγό για την προμήθεια φράουλας. Είναι όμως μέχρι σήμερα προμηθευτής μας σε μπανάνες. Αριστερός τέλει μπανάνα ή ντεν τέλει; Οι παραγωγοί μπανάνας είναι ως γνωστόν ευτυχισμένοι μετανάστες που τραγουδάνε ολημερίς το "Ο μίστερ τάλιμαν τάλι μι μπανάνα".

Αλλά για να επιστρέψουμε στη μεγάλη μας σκασίλα. Μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στη Μανωλάδα Ηλείας και ακολουθώντας την αυστηρή πολιτική μας απέναντι στους προμηθευτές μας, διακόπτουμε άμεσα όποια συνεργασία με τον συγκεκριμένο παραγωγό έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση, η οποία παρουσιάζει πολλά σκοτεινά σημεία, κυρίως Μπαγκλαντέσιους, Πακιστανούς και Ινδούς.

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την υπόθεση μη μας φύγει με την υψηλή αίσθηση ευθύνης που απορρέει από τις αρχές της ΑΒ Βασιλόπουλος, δηλαδή το κέρδος, το κέρδος, το κέρδος και το κέρδος.

Με εκτίμηση


Αγαπητά μονοπώλια,

Πρώτα νομιμοποιήσατε την πώληση ληγμένων τροφίμων, κι εγώ σήκωσα ανάστημα κόβοντας τα Δρακουλίνια.

Μετά άρχισατε το εμπόριο κρέατος αλόγων, κι εγώ σας κατατρόπωσα γράφοντας αστεία λογοπαίγνια στο τουίτερ.

Μετά έσκασε και η Μανωλάδα και εγώ σας τσάκισα αντικαθιστώντας τις φράουλες με κίουι.

Όταν έρθει ο Γ' Παγκόσμιος, εγώ θα το πω στη μαμά μου.

Μετά τιμής,

Ρούλης

Υ.Γ. Για να φοβηθείτε ακόμα περισσότερο, σας επισυνάπτω βίντεο του Γιαννάκη, του πρωτοπόρου των κινημάτων καταναλωτικής αντίστασης:
9 σχόλια:

 1. Για πληρέστερη ενημέρωση σου αγαπητέ μου πελάτη:(http://bloodstrawberries.wordpress.com/)

  Η Lidl
  «δεν προμηθεύεται φράουλες από το συγκεκριμένο παραγωγό».
  Βρήκε καλύτερους πακιστανούς)

  Ο Σκλαβενίτης
  «έχουμε αποσύρει από τα καταστήματά μας τα προϊόντα του συγκεκριμένου προμηθευτή κι έχουμε διακόψει τη συνεργασία μας».
  (Προσωρινά ή μόνιμα, θα σε γελάσω)

  Η ΟΚ MARKETS
  «έχει παύσει τη συνεργασία της με την εν λόγω εταιρία από τον Ιούλιο του 2012».
  (Εδώ πάντως μην ψάξεις για φράουλες)

  Και ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΕΒΕ-ΕΚΜ
  θα αντικαταστήσει τις φράουλες με λαχανάκια Βρυξελλών.

  Μη γράφεις άλλα γράμματα με πνίγουνε τα κλάματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το νιώθω, το ψυχανεμίζομαι, το σακουλεύομαι, ήρθε η ώρα για ένα κίνημα της φράουλας. Ένα κίνημα χωρίς προηγούμενο, ένα κίνημα που θα ανατρέψει τον καπιταλισμό απ' όπου κι αν προέρχεται. Ή θα τον αναδιαπραγματευτεί. Ή θα τον αναστείλει. Ή θα τον αντικαταστήσει με ένα ηθικότερο και ανθρωπινότερο καπιταλισμό, όπου οι φράουλες δεν θα μεγαλώνουν σε θερμοκήπια και δεν θα χρειάζεται να κάνεις τη μέση σου πτυσσόμενη για να τις μαζέψεις, αλλά θα πετάγονται από το έδαφος στον κεσέ μέσα σε καταπράσινα φραουλοχώραφα, let me take you down cause I am going to strawberry fields αισθάνομαι, το αισθάνομαι, έρχεται ο φραουλοσοσιαλισμός!

   Διαγραφή
  2. Ένας καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο.

   Διαγραφή
  3. Ένας καπιταλισμός με φραουλένια γεύση!

   Διαγραφή
 2. Μια σημείωση μόνο. Το πρόβλημα με τα ληγμένα τρόφιμα και ιδιαίτερα τις "ληγμένες" κονσέρβες, δεν είναι πως δεν μπορούμε να τις καταναλώσουμε. Για ένα μήνα πέρα από την ημερομηνία λήξης, ίσως και περισσότερο, μπορούν να καταναλωθούν.

  Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει δυνατότητα σίτισης όλου του λαού, αλλά οι τροφές συσσωρεύονται στα ράφια με αποτέλεσμα να ξεπερνιέται η ημερομηνία λήξης*. Το πρόβλημα λοιπόν, είναι πως υπάρχει κρίση υπερσυσσώρευσης και τα μονοπώλια εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να αυξήσουν το κεφάλαιό τους.

  *Πολλές φορές, αυτή η ημερομηνία τοποθετείται με βάση τον κύκλο παραγωγής των εταιρειών παρά με βάση την υγειονομική προστασία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 30%...που βρίσκεται καλέ το υπόλοιπο 18%-20%? Φοράει τα ροζ, τα μπλε ή τα μπλέ που είναι ανεξάρτητα?


  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Βρείτε τις ομοιότητες σε χώρες του "αναπτυγμένου καπιταλισμού" (όχι του κομπαδόρικου που γρέφει ο κονδύλης)με Μανωλάδα.

  ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  από Ριζοσπάστη.
  ( http://rizospastis.gr/page.do?publDate=20/4/2013&id=14559&pageNo=2&direction=1#overlay/0/ )

  ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

  ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ: «Βούλγαρος μετανάστης στα "αζήτητα" της γερμανικής κοινωνίας (...) Στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης ανθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία (...) Ο 36χρονος Μπίσερ Ρούσεφ ήταν ένας φτωχός βοσκός από το Βέτοβο της Βουλγαρίας (...) βρέθηκε στη Φρανκφούρτη να εργάζεται για λογαριασμό του αυτοαποκαλούμενου "βασιλιά των Βουλγάρων", ενός 43χρονου ονόματι Αϊντίν, κάτι σαν "αρχινονού" της βουλγαρικής κοινότητας της πόλης (...) Στις 28 Ιανουαρίου 2013, την ώρα που εργαζόταν στο βιοχημικό εργοστάσιο Hochst, μεταφέροντας βαριά κεραμικά φίλτρα, γλίστρησε από μία σκάλα, κι έπεσε από μεγάλο ύψος πάνω σε μια σιδερένια πλατφόρμα (...) Στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε, ο Αϊντίν του ζήτησε επανειλημμένα να πει πως "έπεσε από τη σκάλα του σπιτιού του" και να αρνηθεί πως ήταν εργατικό ατύχημα (...) έχουν περάσει τρεις μήνες κι ο Μπίσερ ακόμη να χειρουργηθεί, αφού είναι ανασφάλιστος, θύμα μιας γκρίζας ζώνης στην γερμανική αγορά εργασίας που απασχολεί χιλιάδες ξένους μετανάστες ως "ψευδο-απασχολούμενους" (...) Καμία από τις εταιρίες που εμπλέκονται στο βιοχημικό εργοστάσιο Hochst δεν δέχεται πως ο Ρούσεφ ήταν εργαζόμενος της, άρα ο άτυχος Βούλγαρος αυτή τη στιγμή δεν δικαιούται να τύχει ασφάλισης που θα του κάλυπτε τα 15.000 ευρώ που απαιτούνται για την επέμβαση που θα τον έκανε να ξανασταθεί στα πόδια του» (στο ΒΗΜΑ).


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 2 από τα 3
  Τυχαίες ομοιότητες του "ανεπτυγμένου" καπιταλισμού με τον "κομπαδόρικο -παρασιτικό" που λέει και ο Κονδύλης

  ΗΠΑ

  από "Ρ"
  ( http://rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=20/4/2013&columnId=1761 )
  (..) Ασχετο: Τα ρεπορτάζ από την έκρηξη στο εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας καλύπτουν ήδη εκατοντάδες ώρες τηλεοπτικού χρόνου. Παραδόξως, δεν βρέθηκαν μερικά δευτερόλεπτα για μια αναφορά στους εργάτες του εργοστασίου. Ξέρουμε με λεπτομέρειες πόσα σπίτια είναι γύρω γύρω, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι δούλευαν εκεί μέσα και τι απόγιναν. Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο για πλείστες όσες ανάλογες περιπτώσεις ανά την υφήλιο... (..)

  από "Ρ"
  ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7403579&publDate=20/4/2013 )

  (..) ΗΠΑ - ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ
  Αυξάνεται ο αριθμός νεκρών και αγνοουμένων

  Ακόμα είναι άγνωστο πόσοι εργάτες είχαν βάρδια την ώρα της πυρκαγιάς, ενώ το εργοστάσιο παλιότερα είχε κλείσει για ζητήματα ασφάλειας

  Τίποτε απολύτως δεν έμεινε όρθιο από το εργοστάσιο
  ΝΤΑΛΑΣ.--

  Σε κατάσταση σοκ από την τεράστια καταστροφή βρίσκονται οι κάτοικοι της πόλης Γουέστ. Καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη στο εργοστάσιο αζωτούχων λιπασμάτων West Fertilizer Co. το βράδυ της Τετάρτης. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο του εντοπισμού αγνοούμενων στα ερείπια του εργοστασίου, καθώς και στα ερείπια παρακείμενων κτιρίων που κατέρρευσαν αλλά μέχρι αργά χτες, δεν υπήρχε καμία επίσημη αναφορά γα τον τελικό αριθμό των νεκρών.

  Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι ο αρχικός αριθμός των νεκρών «5 έως 15» θα αυξηθεί. Βέβαια, τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν την καταστροφή είναι πολλά. Πέρα από τα αίτια της πυρκαγιάς που διερευνώνται τρία εικοσιτετράωρα μετά, δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των εργατών που ήταν στη βάρδια την ώρα της έκρηξης. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει λίστα με το προσωπικό, εκτός αν υπήρχαν αδήλωτοι εργαζόμενοι, πράγμα πολύ πιθανό, καθώς πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή του Τέξας χρησιμοποιούν μετανάστες με χαμηλά μεροκάματα. Επίσης, η χωροθέτηση τόσο επικίνδυνου εργοστασίου σε κατοικημένη περιοχή είναι επίσης ένα ζήτημα, ενώ για τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας στη λειτουργία του το 2006 το εργοστάσιο είχε διακόψει για ένα διάστημα τη λειτουργία του και δεν είχε ανανεωθεί η άδειά του.

  Πάντως, σε δηλώσεις ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας Τζέισον Ρέγιες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν» επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 14 νεκροί, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Γουέστ, Τόμι Μουσάκα, είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα USA Today, ότι τουλάχιστον 60 άνθρωποι αγνοούνται από την έκρηξη. Ο Μασούκα ανέφερε ότι οι περισσότεροι νεκροί είναι διασώστες, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν οι 10 πρώτοι που έσπευσαν να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά να έχουν χάσει τη ζωή τους. Οσο για τους τραυματίες, τουλάχιστον, 160 έχουν διακομισθεί σε κοντινά νοσοκομεία, ενώ ορισμένοι εξ αυτών εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. (..)

  Και από waltendegewalt
  ( http://waltendegewalt.wordpress.com/2013/04/19/may-capital-bless-us-all-as-we-gather-in-his-name/ )

  May Capital bless us all as we gather in His name.

  (..)Για τη βελτίωση τής ασφάλειας επικίνδυνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ανεγείρουμε: (1) οίκο ευγηρίας σε απόσταση 200 μέτρων, (2) σχολείο σε απόσταση < 300 μ., (3) νοσοκομείο σε απόσταση 400 μ. και (4) παιδική χαρά σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τη βιομηχανική μονάδα.(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 3 στα 3

  Τυχαίες ομοιότητες του "ανεπτυγμένου" καπιταλισμού με τον "κομπαδόρικο -παρασιτικό" που λέει και ο Κονδύλης.

  ΣΟΥΗΔΙΑ
  Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

  Από TRASH
  ( http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/03/hambuger.html )
  (..)ΣΟΥΗΔΙΑ: Πλύσιμο, καθάρισμα & τηγάνισμα hambuger!

  To συνεχιζόμενo πείραμα με την μεταναστευτικη εργασία, έχει αποτύχει εντελώς. Είναι εύκολο να το πει κανεις αμέσως μετά τις ειδησεις της περασμένης εβδομάδας, oπου Αφρικανοί απασχολούνται στη δασικη βιομηχανία, ειδηση που μπορεί κανείς να διαβάσει στην εφημερίδα, ενω στελεχη της υπηρεσιας Μετανάστευσης πιαστηκαν για πώληση αδειας παραμονης και κατηγορουνται για δωροδοκία.
  Στους μετανάστες προσφέρονται οι ίδιες θέσεις ανειδίκευτης εργασίας οπως σ ολους τους μετανάστες και πρόσφυγες τα τελευταία 35 χρόνια. Πλύσιμο πιάτων, καθαριοτητα, τηγάνισμα χάμπουργκερς. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τα 2/3 των αδειών εργασίας αφορουν αυτό το είδος εργασιων.
  Για να αποκτήσει κανεις μια άδεια εργασίας, η υπηρεσία του πρέπει να εγκριθεί από το σωματειο στο χώρο εργασίας, ο μισθός δεν πρέπει να είναι πολύ χαμηλος και η σύμβαση δεν πρέπει να περιέχει παραδοξότητες.
  Πώς ομως φαίνεται, στην πραγματικότητα, για τον εργαζόμενο είναι μια αλλη υποθεση.

  Ένας που πλενει πιατα σε πληρες ωράριο θα πρέπει να κερδίζει τουλάχιστον 18 774 SEK προ φόρων, συμφωνα με τις συλλογικες ξενοδοχειο/εστιατορικες συμβασεις. Το οποιο σημαινει μόνο περιπου 15.000 κορώνες καθαρο μισθο - ένας μετανάστης ειναι πιθανόν να πάρει πολύ λιγότερα.

  Η άδεια εργασίας είναι προϋπόθεση για την απασχόληση, και ως εκ τούτου εξαρταται απο τη καλη θεληση του εργοδότη. Υπαρχουν με άλλα λόγια, πολύ ορθολογικοι λόγοι για να μην παραπονιούνται όταν αποδεικνύεται ότι ούτε οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, ή οι αποδοχές εχουν εγκριθεί σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις. Όπως είδαμε με την υπόθεση McDonalds στη Στοκχόλμη, το περασμενο φθονοπωρο, φανηκε οτι ακομη και αφεντικα επαιρναν δωροδοκιες κάθε μήνα απο τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους τους!

  Η μετανάστευση εργατικού δυναμικού έχει ανοιξει για να εκμεταλλευθει ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να αισθάνονται ότι μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Μερικές φορές, βέβαια, επειδή αισθάνονται ότι μια πιθανη μόνιμη κατοικία αξίζει τον άθλιο μισθό. Και τουλάχιστον δεν είναι χωρίς εγγραφα, έχουν την άδεια να διαμένουν και να εργάζονται στη χώρα με όλα αυτά που συνεπάγεται το δικαίωμα σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση για τα παιδιά, και ούτω καθεξής.

  Η κυνική εκμετάλλευση της ανθρώπινης φτώχειας και της απελπισίας ήταν εύκολο να προβλεφθεί. Υπήρχαν πολλοί που προειδοποιουσαν, ή λογικά θα πρέπει επίσης εκείνοι που αποφάσισαν το σημερινό μοντέλο να ειχαν καταλάβει πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μεσον εκμεταλλευσης. Το ερώτημα είναι αν νοιαζόταν αυτοι.

  Όλα τα μέτρα της εργασίας που η αστική κυβέρνηση εισήγαγε είχαν σαφή σκοπό – προσβλεπαν ολα στη μείωση των μισθών και στη διαβρωση της ασφάλειας της απασχόλησης και κατά συνέπεια στρεφονταν και κατα της δύναμης των σωματείων. Γινεται με μικρά βήματα, μακριά από π.χ ...Θατσερικες μετωπικες επιθεσεις εναντια στο βρετανικο εργατικό κίνημα της δεκαετίας του 1980.
  Ο πρωθυπουργος Fredrik Reinfeldt λέει ότι σέβεται το «σουηδικό μοντέλο» - ταυτόχρονα ομως αλληλεπιδρούν διάφορες νομοθετικές αλλαγές και ενεργειες που το θετουν εκτος παιχνιδιου.

  Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε ότι η κριτική της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού δεν είναι οτι «έρχονται εδώ και παίρνουν τις δουλειές μας», αλλά μιλαμε για ανθρώπινη εκμετάλλευση. Πρώτον, οσοι εξαπατωνται με τους μισθους τους και τις συνθήκες εργασίας, και μετα κατ επέκταση ολοι οι αλλοι όταν οι μισθοί πιέζονται προς τα κάτω.
  του Daniel Wilander Mτφ απο Αrbetaren Πηγή: Γλόμπινγκ (..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή