Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

ΚΚΕ: Επανακατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης για τις άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών

Την επίκαιρη Ερώτηση για τις άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών επανακατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

Ζητά:

Να παύσουν οι άδικες, πολύμηνες φυλακίσεις μεταναστών χωρίς χαρτιά, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και οι παραβιάσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων τους.

Δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοιχτών και δημόσιων προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, με επαρκή σίτιση και στέγαση, πρόσβαση σε πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεάν διερμηνεία και νομική αρωγή.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης Ερώτησης επισημαίνει:


Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: Για τις άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών

Η κυβέρνηση φυλακίζει άδικα και για πολλούς μήνες χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά, ανάμεσά τους και πολλούς αιτούντες άσυλο, στοιβάζοντάς τους σε απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως στην Αμυγδαλέζα και την Κόρινθο, ακόμη και σε αστυνομικά κρατητήρια που δεν πληρούν ούτε τους πιο στοιχειώδεις όρους ανθρώπινης διαβίωσης, όπως στη Δραπετσώνα, Νίκαια κλπ. Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κόμματός μας στην Αμυγδαλέζα διαπιστώσαμε ότι η σίτιση των 1.670 κρατούμενων μεταναστών είναι πλήρως υποβαθμισμένη, η ανεπαρκέστατη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται από ΜΚΟ, μετανάστες που έχουν άμεση ανάγκη νοσηλείας ή χειρουργείου δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία, τα είδη προσωπικής υγιεινής σπανίζουν, η τηλεφωνική επικοινωνία με τις πατρίδες τους είναι ουσιαστικά αδύνατη. Η απελπισία και δίκαιη αγανάκτηση των μεταναστών εντάθηκε μετά την παραλαβή υπηρεσιακών σημειωμάτων που παρατείνει την άδικη κράτησή τους μέχρι 12 μήνες. Η κυβέρνηση με την πολιτική της, στα πλαίσια και των αποφάσεων της ΕΕ, τους οδηγεί κυριολεκτικά σε απόγνωση. Αντί να καταργήσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σχεδιάζει να δημιουργήσει καινούρια και να επεκτείνει τα υπάρχοντα. Αντί να βελτιώσει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, απαντάει με άγρια αστυνομική βία και καταστολή, χρησιμοποιώντας τα ΜΑΤ, όπως πρόσφατα στο Κέντρο της Κορίνθου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ.Υπουργός, ποια μέτρα σκοπεύει για λάβει:

Για να παύσουν οι άδικες, πολύμηνες φυλακίσεις μεταναστών χωρίς χαρτιά, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και οι παραβιάσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων τους;

Για τη δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοιχτών και δημόσιων προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, με επαρκή σίτιση και στέγαση, πρόσβαση σε πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεάν διερμηνεία και νομική αρωγή.

Ο βουλευτής Σπύρος Χαλβατζής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου