Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Σκέψου για τη σοσιαλδημοκρατία, κατάλαβε τη σοσιαλδημοκρατία, ξεπέρασε τη σοσιαλδημοκρατία!

Θα κάνουμε ένα πολιτικά παιδαγωγικό κουίζ, στο οποίο οι συμμετέχοντες με σχόλια θα πρέπει να αποφύγουν να "κλέψουν" εντοπίζοντας την απάντηση μέσω μηχανών αναζήτησης.

Η ερώτησή μας είναι:

Ποιος πολιτικός αρχηγός κόμματος κατέθεσε την πιο κάτω κοινοβουλευτική ερώτηση για τα τεκταινόμενα στην Νέα Μανωλάδα το 2008 και εξέφρασε τα πιο κάτω ερωτήματα;

Στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας παράγεται το 90% της εθνικής παραγωγής φράουλας. Η τοπική οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται σε μεγάλο μέρος στην κοπιώδη εργασία αλλοδαπών εργατών, οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των οποίων είναι επιεικώς απαράδεκτες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκατοντάδων μεταναστών ζει γκετοποιημένη σε παραγκουπόλεις στις παρυφές του χωριού. Στους εν λόγω καταυλισμούς υφίστανται περιορισμοί μετακίνησης, περιφράξεις, φωτισμός με προβολείς. Για τα παιδιά των μεταναστών το σχολείο είναι άγνωστο. Οι περισσότερες οικογένειες μεταναστών δεν διαθέτουν στα παραπήγματά τους φως και νερό, ενώ όσοι κατορθώνουν να εξασφαλίσουν, τα πληρώνουν στον ιδιοκτήτη του χωραφιού, μαζί με το νοίκι ύψους 100 – 150 ευρώ που του καταβάλλουν για το παράπηγμα. Το μεροκάματο φτάνει τα 22 ευρώ, οκτώ ευρώ κάτω από το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.

Στις 18 Απριλίου οι αλλοδαποί εργάτες διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους και ζητώντας ανθρώπινους μισθούς κήρυξαν απεργία, ενώ την επόμενη ημέρα απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο του χωριού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, άγνωστοι, υπό την ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων, να προπηλακίσουν, να καταδιώξουν και να ξυλοκοπήσουν αλλοδαπούς εργάτες και μέλη πολιτικών δυνάμεων που εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους. Παρόμοιες αθλιότητες με θύματα αλλοδαπούς εργάτες έχουν αποκαλυφθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας προσβάλλοντας κάθε έννοια πολιτισμού και δημοκρατίας.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

• Με ποιους τρόπους προτίθεται η κυβέρνηση να προστατεύσει τα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των αλλοδαπών εργατών, στην εργασία των οποίων στηρίζεται ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης συγκεκριμένων κλάδων της παραγωγής, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους;
-------

«Πού ήταν το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ώστε να ελέγξει τις συνθήκες; Εκ των υστέρων; Όταν είχαν ήδη κινητοποιηθεί οι πάντες; Όταν το θέμα αναδείχθηκε από τον τύπο.»

«Ποιος ασχολήθηκε με το γεγονός ότι τα παιδιά των μεταναστών δεν πήγαιναν στο σχολείο; Ποιος ασχολήθηκε με τις άθλιες συνθήκες ζωής αυτών των ανθρώπων σε 129 καταυλισμούς, όπως με ενημέρωσε σε γραπτή μου ερώτηση ο υφυπ. Εσωτερικών κ. Χηνοφώτης; Κάποια στιγμή ξέσπασε αυτό που ξέσπασε. Και οι δούλοι κάποτε επαναστατούν και τότε μόνο τρέξατε πίσω από τα γεγονότα».

«Οι μετανάστες επί σειρά ετών είναι θύματα εκμετάλλευσης, αιχμάλωτοι των διαθέσεων διαφόρων».

23 σχόλια:

 1. Για να λες σοσιαλδημοκρατία και η ερώτηση έγινε το 2008, να υποθέσω ο Παπανδρέου;

  Rossa Salonica

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε ρε Salonica ψάξτο και λίγο. Το όνομα είναι έκπληξη.
   Oι "σιγανοπαπαδιές" της σοσιαλδημοκρατίας που τώρα σχεδόν δεν μιλάνε. Ilief

   Διαγραφή
  2. Δεν το γκουγκλάρισα, έπαιξα με τους κανόνες του παιχνιδιού!

   Η αλήθεια είναι ότι ξέχασα πως παίζει να το είπε και το φρούτο ο Κουβέλης. Ξέχασα πως κάποτε το έπαιζε αριστερός.

   Rossa Salonica

   Διαγραφή
  3. Αυτό είναι το πρόβλημα. Ξεχνάμε πολύ γρήγορα. Βλ. και ανάρτηση για Μανωλάδα στην εποχή του Sammy Jankis.

   Διαγραφή
  4. Παρέκαμψα τους κανόνες της ανάρτησης του Αντώνη, το παραδέχομαι.Ilief

   Διαγραφή
 2. Όχι σύντροφε, όταν λέω πολιτικός αρχηγός κόμματος εννοώ ΕΝΕΡΓΟΣ πολιτικός αρχηγός κόμματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. H αλήθεια είναι ότι μας έβαλες πολύ δύσκολα σήμερα... σαν αδιάβαστος έκλεψα και πραγματικά εξεπλάγην με την απάντηση...

   Διαγραφή
  2. Η ειρωνία είναι ότι μόνο εγώ καραφλιάζω και ο συγκεκριμένος έχει ακόμα πυκνές μπούκλες... μάστορας σοσιαλδημοκράτης... έφτιαξε καλή σχολή ο Ανδρέας...

   Διαγραφή
 3. Δεν συμφέρει. και 25 ευρώ λίαν επιεικώς.
  ( http://www.youtube.com/watch?v=WcuBM23tQOg#! ).Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και άλλα "μεμονωμένα" περιστατικά στην Μανωλάδα

   Και Βούλγαροι μετανάστες για την συγκομιδή της φράουλας.
   R11 DHMOSIOGRAFOI XYLO FRAOYLES

   ( http://www.youtube.com/watch?v=xzjrXdIH_s4 )

   Α όλα και όλα, το κεφάλαιο δεν είναι ρατσιστικό. άσπροι-μαύροι-κίτρινοι αρκεί να μαζεύουν φράουλες.Ilief

   Διαγραφή
 4. Τα παραπάνω νομίζω ότι δεν έχουν σχέση με την σοσιαλδημοκρατία. Ο Κουβέλης δεν είναι σοσιαλδημοκράτης, πολιτικός απατεώνας είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Was ist "σοσιαλδημοκρατία" αν δεν είναι αυτό ακριβώς το πολιτικό μόρφωμα που όταν κάθεται κάθε κατεργάρης στον πάγκο του αποκαλύπτεται ως πολιτική απάτη;

  Δηλαδή ο Τσίπρας είναι "αριστερότερος";

  Υ.Γ. Είσαι και μαρτυριάρης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. …και στα κουβέλια τότε σάπιζε το μέλι.
  Τραβέρσο ανάποδο… (και πότε ήταν στη σωστή κατεύθυνση;)
  Καββαδίας

  Κουβέλι=κυψέλη
  ΕΤΥΜ. μεσν. < *κυβέλιον<μτγν. κυβέλα «φωλιά αγρίων θηρίων», αγν. ετύμου!!
  Μπαμπινιώτης

  Ήταν ποτέ έτυμος(αληθινός);
  Μπάμπης(σκέτο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εννοώ ότι η σοσιαλδημοκρατία έχει σχέσεις με εργατικά στρώματα και απήχηση σε εργαζόμενους, ο Κουβέλης, εκτός από τους απατεώνες του αστικού πολιτικού σκηνικού, δεν έχει σχέση με οτιδήποτε και η απήχησή του είναι μόνο σε ότι πιο συντηρητικό υπάρχει στη κοινωνία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί, είχε ο ΓΑΠ σχέση με τα εργατικά στρώματα; Έχει ο Τσίπρας;

   Το ζουμί εδώ είναι

   α) Ότι πάρα πολύ εύκολα ξεχάστηκε ότι ΚΑΠΟΤΕ έκανε το μάγκα και ο Κουβέλης, όπως τον κάνουν σήμερα άλλοι

   β) Ότι ο Κουβέλης του 2008 ακούγεται πολύ ριζοσπαστικότερος από τον Τσίπρα του 2012-13

   γ) Ότι αυτό δεν έχει καμία σημασία γιατί το θέμα δεν είναι ποτέ πόσο "ριζοσπαστικός" ακούγεσαι όταν παίρνει την τάξη σου να ακούγεσαι τέτοιος

   και δ) Ότι όσο ο λαός δεν μαθαίνει από την επανάληψη της ΙΔΙΑΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ τόσο θα παραμένει εγκλωβισμένος στο ψέμμα της σοσιαλδημοκρατίας.

   Έχει άλλη μια ευκαιρία ένα κομμάτι του κόσμου να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ότι ο κύριος που διαμαρτυρόταν σφόδρα για τα εργατικά δικαιώματα σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το 2008 συγκυβερνά στην φάση που πυροβολούνται ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ το 2013.

   Διαγραφή
  2. Δεν έχω αντίρρηση επί της ουσίας, απλά θέλω να επισημάνω ότι το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είχαν ή έχουν απήχηση στην εργατική τάξη, ενώ ο Κουβέλης είναι το απόλυτο τίποτα που επιβιώνει σαν γλείφτης της αστικής εξουσίας από την μια και των πιο συντηρητικών μικροαστών από την άλλη. 'Άλλωστε αυτή την στιγμή παίζει τον πιο βρώμικο ίσως ρόλο, νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν υπήρχε περίπτωση να επιβιώσει χωρίς αυτόν. Δεν θέλω να υποβιβάσω τον βρώμικο ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας εν γένει, μόνο να τονίσω ότι η ΔΗΜΑΡ δεν εκφράζει τίποτα πέρα από την πιο γλοιώδη έκφραση της αστικής πολιτικής.

   Διαγραφή
 8. Οι πηγές των παρατιθέμενων στο ποστ:

  Εκμετάλλευση αλλοδαπών εργατών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας
  Επίκαιρη Ερώτηση Φώτη Κουβέλη προς την Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
  http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=9924

  «Συνθήκες αιχμαλωσίας των αλλοδαπών εργατών στη Ν. Μανωλάδα». Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Φώτη Κουβέλη για την εκμετάλλευση εργατών φράουλας.
  http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=9966

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αυτός είναι ο (μεθ)επόμενος πρόεδροε της Δημοκρατίας. Το 2020 δηλαδή. Καλά θα είναι. Ηλικιακά ό,τι πρέπει. Από τότε που ήταν πρόεδρος του ΣΥΝ (τρομάρα του) το λέγαμε, όχι για πλάκα. Δυστυχώς, οι συριζαίοι και οι παραφυάδες τους, όλα αυτά τα αναχώματα, θα μας (σας) ταλαιπωρούν για χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. μια στιγμή. τι σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν έχει σχέση με τα εργατικά στρώματα";. μήπως εννοείς ότι "δεν αντιπροσωπεύει πραγματικά τα εργατικά στρωματα", πράγμα που είναι ορθό αλλά είναι τελείως άλλο πράγμα από αυτό που έγραψες; η πολυχρονεμένη και πολυπαινεμένη εργατική τάξη έβγαλε τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά πρώτη δύναμη σε Β'Αθήνας , Β Πειραιά,υπόλοιπο Αττικής και δεύτερο σε Β'Θεσσαλονίκης. άρα ο τρισάθλιος και ελεεινός ΣΥΡΙΖΑ έχει και παραέχει -εκολογική, το λιγότερο-"σχέση με τα εργατικά στρώματα"

  land down under the bridge

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στις εθνικές εκλογές του 2009, το ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη Παπανδρέου πήρε 43.92% της ψήφου, περισσότερο από ό,τι θα δει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξης, δεν πα να τριχοτομήσει το Μνημόνιο.

   Πώς θα περιέγραφες τη σχέση του ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ με τα εργατικά στρώματα; Στενότερη από αυτή του Κουβέλη; Πιο στο γράσσο ο ΓΑΠ;

   Διαγραφή
 11. θα περιέγραφα τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τα εργατικά στρώματα σχιζοφρενική. το ΠΑΣΟΚ ξεσκίζει τα εργατικά στρώματα (θυμάμαι ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τι έκανε και τι δεν εκανε το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ και η ΠΑΣΚιτικη ΓΣΕΕ του Παναγόπουλου το Δεκέμβρη του 2008, όταν η ανεργη και στην επισφάλεια νεολαία πήρε τους δρόμους)και τα εργατικά στρώματα το ...ανταμοίβουν επειδή τα ξεσκίζει.

  για εμένα όσο τρελό είναι να ανταμείβεται μετά τη φοβερή τριετία 2010-2012 με το 27% ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλο τόσο τρελό ήταν να ανταμειφθεί με 43% το ΠΑΣΟΚ, λίγους μήνες μετά την εξέγερση του 2008.

  αλλά όλα αυτά , υποστηρίζουν τη ....δική μου θέση, ότι δηλαδή τα εργατικά στρώματα πολύ εύκολα ξεχνάνε και στηρίζουν εκλογικά κάθε αρχιτσαρλατάνο ΓΑΠ και Alexis, και τους κομμουνιστές τους έχουν για το ....μετά , όταν οι άνεργοι θα πάνε πλέον για τα κρεματόρια ως "άχρηστοι, ανεπρόκοποι, αποτυχημένοι στο παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας, περιττό βάρος της κοινωνίας " έτσι δεν είναι;

  land down under the bridge

  ΑπάντησηΔιαγραφή