Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

"Μεμονωμένο περιστατικό" (902, εκπομπή αρχείου, 2008)


Μανωλάδα: Κέρδη βγαλμένα με αίμα διαχρονικά 

Η επίθεση στη Μανωλάδα δεν είναι ένα τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό. Δεν αποτελεί εξαίρεση, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση και τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πίσω από προσπάθειες να ερμηνευθεί το γεγονός της εγκληματικής επίθεσης ως «ακραίο», μεμονωμένη συμπεριφορά του συγκεκριμένου εργοδότη ή μια πράξη που κάποιοι ξεπέρασαν τα «όρια», επιχειρείται να αποκρυφτούν οι βαθύτερες αιτίες που γεννούν και με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν - και θα συνεχίσουν να οδηγούν - σε τέτοια και ανάλογα γεγονότα.

Είναι γεγονός ότι όλοι γνώριζαν. Από τους εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, της Περιφέρειας, ως την κυβέρνηση, όλοι γνώριζαν το καθεστώς δουλείας που επικρατεί ακόμη στη Μανωλάδα. Εξάλλου, το 2008 και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην ίδια ακριβώς περιοχή, για τον ίδιο ακριβώς λόγο και είχε καταγράψει η κάμερα της τηλεόρασης του «902», δεν είναι μακριά.

Όσοι σήμερα βγαίνουν και κλαίνε, ανακαλύπτοντας την Αμερική, είναι οι ίδιοι που όταν το ΚΚΕ έλεγε ότι τα κέρδη βγαίνουν με αίμα, το κατηγορούσαν για δυσφήμηση της εθνικής οικονομίας. Αστικό κράτος, οι νόμοι του και οι κυβερνήσεις οπλίζουν το χέρι των καπιταλιστών για να εγκληματούν κατά των εργατών. Εξάλλου και η εικόνα της Μανωλάδας, του 2013 και του 2008, δεν είναι «εικόνα» από το παρελθόν, δεν είναι μια «εκτροπή» του παρόντος, είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν για όλη τη χώρα, σε ολόκληρη την εργατική τάξη, σε Έλληνες και μετανάστες εργάτες. Είναι η νέα Ελλάδα της «ανάπτυξης», της «ανασυγκρότησης» και της «ανταγωνιστικότητας» όσο κουμάντο στην οικονομία και στην παραγωγή θα κάνουν οι καπιταλιστές.

902

16 σχόλια:

 1. http://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/18/texas-explosion-fertiliser-plant-live

  http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2013/4/18/1366273753736/-bestSizeAvailable.png

  http://discussion.guardian.co.uk/comment-permalink/22852704

  Για την βελτίωση τής ασφάλειας επικίνδυνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ανεγείρουμε: (1) οίκο ευγηρίας σε απόσταση 200 μέτρων, (2) δημοτικό σχολείο σε απόσταση 300 μ., (3) νοσοκομείο σε απόσταση 400 μ. και ... (50 παιδική χαρά σε απόσταση 100 μέτρων.
  ----
  The last time the Occupational Safety & Health Administration – the body that is tasked with making sure American workplaces are safe for employees – inspected the West Chemical & Fertilizer Co was in 1985.

  On that occasion it identified one serious, and two other violations and imposed a fine. Since then it has not visited the factory once.

  One industrial chemicals expert told the Guardian that he was not surprised by the lack of visits, adding that in the industry it was well known that the OSHA was “overworked and undermanned”.

  A glance of the figures confirmed that to be true - the watchdog is tasked with overseeing the safety of 7 million worksites in the US. In all, it has 2,000 inspectors nationwide and under current funding levels can only conduct 40,000 inspections every year.

  As such, a typical workplace can be expected to get a visit every 175 years. And the agency's budget is set to cut as a result of the sequester, making it likely that even less workplaces will be inspected.

  As a result of automatic spending cuts, the OSHA will have its budget cut by 8.2%.
  ----
  State and federal agencies have sent my colleague Matt Williams details of inspection records from the West Fertilizer plant where the explosion occurred.

  Records show that an odor complaint was made to the Texas Commission on Environmental Quality (TCEQ) against the West Fertilizer plant in 2006 – the year it was also fined by the Environmental Protection Agency (EPA).

  While investigating the complaint, the TCEQ found that the plant had not got in place a valid permit authorizing its emission of air contaminants.

  Prior to 2004, the factory had not been required to have a permit, due to being constructed before state and federal requirements kicked in.

  Follow up inspections by the TCEQ took place, but no further complaints have been logged by the commission. Meanwhile the EPA has issued more information as to the complaint that led its fine being levied against the factory.

  The deficiencies found by inspectors in 2006 included a failure to update its risk management plan, a failure to document how identified hazards had been addressed and poor employee training records.But since then no problems have been reported.

  The factory complied with a requirement to update its risk management plan in 2011, EPA records show.
  ----

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όταν Αμερική εβγάζαμε Eirin Brockovich σεις βλέπατε μικρομεσαίοι στο τιβί.
   Και βγάζομε συνέχεια Eirin Brockovich. Όχι μία κι δύο.

   Διαγραφή
 2. "Prior to 2004, the factory had not been required to have a permit" και "The deficiencies found by inspectors in 2006 included a failure to update its risk management plan"

  Μην πας στο Τέξας. Η Πυροσβεστική δεν είχε δώσει άδεια λειτουργίας στη Μαρφίν του Βγενόπουλου
  ΟΤΟΕ: http://www.sefk.gr/selides/anakoinosigiaotoekataggeliamarfin.htm
  Ο Βγενόπουλος απάντησε για το σκουλήκι το οποίον:
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_07/05/2010_400088
  και σήμερα στη δίκη:http://www.iefimerida.gr/news/100762/%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7-marfin-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%8D%CE%BF%CF%85.

  Ακόμα: "Οι εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν αφού όλες οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και πιθανότατα η τραγωδία να ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν ήταν ανοιχτή μια και μοναδική πόρτα διαφυγής για να αερίζεται «η παρακείμενη τουαλέτα λόγω προβλήματος της αποχέτευσης". (http://www.pelop.gr/?page=article&DocID=94661&srv=11).

  Άκουσε κανείς, κάτι;
  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "a typical workplace can be expected to get a visit every 175 years"

  "Ο µικρός αριθµός επιθεωρητών εργασίας (400 επιθεωρητές για
  περίπου 900.000 επιχειρήσεις) οι περιορισµένοι έλεγχοι, οι περιορισµένες αρµοδιότητές τους, οι µικρές σχετικά ποινές και κυρώσεις, η έλλειψη ουσιαστικής συνεργασίας και συντονισµού των µηχανισµών ελέγχου (ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, ∆ΟΥ), η ανασφάλεια και ο φόβος των εργαζοµένων να καταγγείλουν τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, η χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία προσφυγής στη δικαιοσύνη (υποθέσεις που εκκρεµούν 3 και 5 χρόνια) συνιστούν παράγοντες ανάπτυξης και διαιώνισης του προβλήµατος.
  (http://www.inegsee.gr/tekmhriwsh-thesewn-gsee/825-oi-ergasiakes-scheseis-stin-ellada-kai-protaseis-gia-tin-anabathmisi-toys.html, Ημερομηνία: 19 Μαρτίου 2013)

  7,5 επιχειρήσεις ανά ημέρα ανά επιθεωρητή.
  Να ήμουν πουλί να πέταγα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Υπάρχει μια εντατική προσπάθεια των ΜΜΕ και των πολιτικών δυνάμεων να παρουσιάσουν το γεγονός ως μεμονωμένο περιστατικό ρατσιστικής βίας που μας γυρνά αιώνες πίσω.

  Δεν είναι ούτε μεμονωμένο, ούτε ρατσιστικό, ούτε αφορά το παρελθόν.
  Είναι γενικευμένο, είναι η εκμετάλλευση, είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

  Είναι γενικευμένο γιατί η βία των εργοδοτών υπάρχει παντού. Από τα ανώτερα γραφεία των πολυεθνικών, μέχρι τα μηχανοστάσια των πλοίων και τα θερμοκήπία. Είναι γενικευμένο γιατί η βία αυτή ασκείται με τη φροντίδα των κυβερνήσεων που επιτάσσουν εργαζομένους, με την ανυπαρξία και την αδιαφορία των ελεγκτικών μηχανισμών, με την αδιαφορία των δικαστών και εισαγγελέων, με τη διαλλακτικότητα των ηγεσιών των σωματείων και των συλλόγων. Τα ίδια έγιναν ξανά στη Μανωλάδα, τα ίδια έγιναν στη Χαλυβουργία, τα ίδια γίνονται και θα γίνονται στις επιχειρήσεις που οι εργοδότες θέλουν σκλάβους-εργάτες, γιατί δεν μπορούν να κερδίσουν διαφορετικά. Τα ίδια γίνονται στο κράτος με τις απολύσεις των επίορκων, με τους απλήρωτους 5μηνους ΚΟΧ, με τους συμβασιούχους που πετιούνται στο δρόμο. Τα ίδια γίνονται με τους φτωχούς και ανασφάλιστους που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, το νοίκι, την ασφάλεια, που δεν μπορούν να μπουν σε νοσοκομείο γιατί δεν έχουν χρήματα.

  Είναι η εκμετάλλευση και δεν είναι ο ρατσισμός. Γιατί αλήθεια τι το ρατσιστικό υπήρχε στην Ιερισσό; Τι το ρατσιστικό υπήρχε στις επιτάξεις στο ΜΕΤΡΟ; Τι το ρατσιστικό υπάρχει στους επίορκους δημόσιους υπάλληλους; Τι το ρατσιστικό υπάρχει στους εργάτες του ΙΚΕΑ; Τι το ρατσιστικό υπάρχει στους απλήρωτους νοσηλευτές των ιδιωτικών κλινικών; Τι το ρατσιστικό υπάρχει στις μειώσεις των δημοσίων υπαλλήλων; Τι το ρατσιστικό υπάρχει στα χαράτσια και τους φόρους; Και αν αλήθεια πιστεύει κανείς ότι δε θα υπάρξει Μανωλάδα με Έλληνες τραυματίες και νεκρούς ακόμα, που το στηρίζει; Τι διαφορά έχει το μεροκάματο του μετανάστη με το μεροκάματο των €15 (και αν) που παίρνει ο ειδικευμένος Έλληνας μηχανικός σε ελληνικό τεχνικό γραφείο και μάλιστα χωρίς ασφάλιση;

  Είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον που θέλουν, γιατί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο προϋποθέτει τη βία. Και η σκληρή εκμετάλλευση, που προωθείται παγκοσμίως, προϋποθέτει ακόμη σκληρότερη βία. Γιατί οι συνθήκες, οι νόμοι, τα μνημόνια που εφαρμόζονται παγκοσμίως, υπό το οποιοδήποτε όνομα, τέθηκαν για να μείνουν και να ισχύσουν υπέρ του κεφαλαίο και σε βάρος των εργατών. Καμία αυταπάτη ότι θα υπάρξει κάποια δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη στηρίζεται σε πραγματικούς, υλικούς παράγοντες. Στηρίζεται στην οικονομία και η οικονομία ευνοεί το κεφάλαιο, ευνοεί τη Μανωλάδα, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το ΣΕΒ. Όταν ο εργάτης φέρει την οικονομία να λειτουργεί γι' αυτόν, τότε και η δικαιοσύνη θα είναι σύμμαχός του.

  Ο μόνος δρόμος για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων είναι η οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Ο κομμουνισμός, η εργατική ισότητα, η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και τον πλούτο. Κάθε τι διαφορετικό θα είναι αντεργατικό, που αργά ή γρήγορα θα φέρει βαρύτερη εκμετάλλευση και βαρύτερη βία. Το μόνο μέλλον είναι ο σοσιαλισμός, γιατί κάθε τι άλλο είναι παρελθόν. Ο καπιταλισμός είναι το παρελθόν και τόσα χρόνια ζούμε όλοι σε αυτό το σάπιο παρελθόν και σαπίζουμε και εμείς μαζί του.

  ...κι η γη με τους καρπούς που περισσεύουν
  σ' αυτούς που την πονούν και τη δουλεύουν...

  Μπ. Μπρεχτ - Ο κύκλος με την κιμωλία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αν και είδα μόνο ένα δελτίο χθες -αρκετό για μήνες- το μεσημεριανό του μέγκα, είμαι σίγουρος πως η γραμμή ήτανε αυτή ακριβώς που είδα στο μέγκα, να παρουσιαστεί δηλαδή ως μεμονωμένο περιστατικό. Δεν είναι μικροπολιτική, ούτε και ψέμα αυτό που λέει ο 902. Έτσι ακριβώς το περιέγραψα σε χθεσινό σχόλιο. Μου προκαλεί ανατριχίλα, αηδία και οργή η αντιμετώπιση. Συγκαλύπτουν τους εισαγγελείς, τους εργοδότες, την αστυνομία και το συγκεκριμένο περιστατικό και τους συγκεκριμένους εγκληματίες με αυτή τη στάση.
  Αηδία μου προκαλεί επίσης, που το αυθόρμητο στην Ελλάδα αφορούσε μόνο σε αντιμνημονιακές μούντζες και που το αυθόρμητο εκφράζεται ολίγον ρατσιστικά. Ήτανε μαθητής το 2008. Ποιος μας λέει ότι δεν υπήρξαν ανήλικοι αυτή τη φορά; Κι αν όχι, δεν ήτανε ακόμη μια αφορμή για ξέσπασμα; Νόμιζα θα γίνει της πουτάνας κι όμως δεν κουνήθηκε φύλλο ... ή απλά, ζήσαμε μία ακόμη συνέπεια-απόδειξη της φασιστοποίησης του λαού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και δεν είναι τυχαίο που για τις κινητοποιήσεις ΚΚΕ και ΠΑΜΕ "μούγκα στη στρούγκα"... Μάλιστα το πρωί ξαφνιάστηκα που είδα τη Μπαλού που είπε και για τη φίμωση αυτών των κινητοποιήσεων.

   http://www.902.gr/eidisi/politiki/14925/al-mpaloy-gia-manolada-ithikos-aytoyrgos-i-kyvernisi-kai-i-politiki-tis-video

   Πολύ καλή παρουσία στην εκπομπή και θεϊκή αντιπαράθεση με Τσακαλώτο, που είπε το θεϊκό: "τι λέτε τώρα; η ΕΕ είναι ο καπιταλιστής;"...έκανε και ανάλυση για το Μάρξ την κομμουνιστική διεθνή.. Θεός!!! Και ότι κάνουμε συμμαχία "μόνοι μας"

   Διαγραφή
  2. κι εγώ τον Γρηγορόπουλο και το 2008 σκέφτηκα, τσαφ.
   ασύλληπτη η μη-αντίδραση του κόσμου. ασύλληπτη. αρκούνται στο μποϋκοτάζ, τα ζώα. λες και οι εργάτες αυτοί δεν εργάζονται στην Ελλάδα, αλλά κάπου μακρυά, πχ στο Μπαγκλαντές. λες και το περιστατικό έγινε κάπου μακρυά, όπου εμείς απλά έχουμε συμφέροντα. και επιπλέον, λες και δεν μας αφορά προσωπικά. λες και εμείς αποκλείεται να εργαζόμαστε στο μέλλον υπό παρόμοιες συνθήκες.
   και υποψιάζομαι ότι και το μποϋκοτάζ για τα μάτια των ξένων το προωθούν πολλοί, για να μην μας πουν ρατσιστές οι ξένοι.

   πίκατσου

   Διαγραφή
 6. "Mεμονωμένο περιστατικό" νούμερο 34235

  ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7399820&publDate=19/4/2013 )

  Παρασκευή 19 Απρίλη 2013
  Μανω(ελ)λάδα
  (..) ***

  Πώς φτάσαμε, αλήθεια, στο προχτεσινό καπιταλιστικό ντελίριο δολοφονικής ασυδοσίας;

  Δεν ήταν όλες οι «κεφαλές του κράτους» που ενώθηκαν το 2008 στη Μανωλάδα ενάντια στους μετανάστες επειδή απεργούσαν ζητώντας ανθρώπινα μεροκάματα, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν κάποια ψίχουλα;

  Δεν ήταν οι βουλευτάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία, που στα έκτροπα του 2008 και του 2009 είχαν λάμψει διά της απουσίας τους, κι όσοι απ' αυτούς εμφανίστηκαν, έφτασαν στο σημείο, όπως ο τότε βουλευτής και σήμερα υπουργός Τζαβάρας, μιλώντας τότε στο ραδιόφωνο του «902», να αφήνουν υπονοούμενα για «δάκτυλο» (!) του ΚΚΕ πίσω από την εξέγερση των πεινασμένων!

  Οταν οι «καλύβες του μπάρμπα - Θωμά» λειτουργούν στη Μανωλάδα χρόνια, χωρίς να ενοχλείται καμία «Αυτού Εξοχότητα» εκ των κρατικών και κυβερνητικών τζακιών, όταν οι αυθάδικες γκριμάτσες μισαλλοδοξίας των εκπροσώπων του καθεστώτος της σαπίλας και οι ταγοί της αστικής νομιμότητας κηρύττουν τα «πολεμοχαρή» περί «μηδενικής ανοχής» και «επανακατάληψης των πόλεων» από τους πρόσφυγες, τάζουν βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς παιδιά μεταναστών, παρακολουθούν εξ αποστάσεως τις επιδρομές των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου κατά μεταναστών στα νοσοκομεία, δεν γνωρίζουν για τα μαχαιρώματα μεταναστών στις γειτονιές της Αθήνας, ιδρύουν «στρατόπεδα συγκέντρωσης» (!), τότε ρίχνουν, ναι ή όχι, την κοπριά του ρατσισμού στο ταξικό θερμοκήπιο που επωάζει από «αγανακτισμένους πολίτες» και αυτόκλητους «Ράμπο» μέχρι «φίδια», από όργανα του «νόμου του Λιντς» και «Ρίγκο» μέχρι καπιταλιστικά μαντρόσκυλα βγαλμένα από τον χιτλερικό απόπατο;

  Δεν είναι οι ταγοί της Δικαιοσύνης, οι εισαγγελείς και οι φαρισαίοι του καθεστώτος της «δικτατορίας» του κεφαλαίου, που δε γνωρίζουμε να επέβαλαν ακόμα κάποια ποινή στους κουμπουροφόρους, στους «φουσκωτούς», στους «νταήδες» της δολοφονικής ορδής που όπως επιτέθηκαν προχτές έτσι είχαν επιτεθεί το 2008 και το 2009 εναντίον των μεταναστών και των κομμουνιστών οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό των εργατών;

  Πέρα από τους φυσικούς αυτουργούς, εκείνους τους δυο βουκόλους του ημέτερου «καουμποϊστάν», που το 2009 έδεσαν στο μοτοσακό τους και έσερναν - μέρα μεσημέρι (!) - τους μετανάστες στους δρόμους του χωριού, δεν υπάρχουν άλλοι υπεύθυνοι, ηθικοί αυτουργοί του πολιτικού «νέφους» που «καθοδηγεί» αυτά τα ανθρωπάρια, αυτά τα φασιστικά τομάρια, σε συμπεριφορές «Τζον Γουέιν»;

  Δεν είναι εδώ και χρόνια που ενώ το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ καταγγέλλουν το «Φαρ Ουέστ» της Μανωλάδας, αναδεικνύοντας το θέμα της στυγνής εκμετάλλευσης των μεταναστών εργατών γης, δεν είναι εδώ και χρόνια που με αποστολές του «Ριζοσπάστη» στην περιοχή και με δημοσιεύματα επί δημοσιευμάτων για «τα σταφύλια της οργής» που αποκαλύπτεται η αγριότητα, αλλά το κράτος έκανε ότι δεν έβλεπε φιρμάνια όπως εκείνο του γνωστού Χρονόπουλου στη Ζαχάρω, που ζητούσε να του πηγαίνουν οι τσιφλικάδες όποιον μετανάστη τολμούσε να ζητήσει μεροκάματο πάνω από το ποσό που εκείνος είχε ορίσει, για να «τακτοποιήσει» το θέμα;...

  Είναι άγνωστο εις τας Αρχάς και εις το Κράτος τους ότι ένας από αυτούς τους επιστάτες των αφεντικών, που προχτές έστρεψαν καραμπίνες ενάντια στους εργάτες, είναι ο ίδιος που μόλις πριν μερικούς μήνες, τον Αύγουστο του 2012, είχε δέσει στο αγροτικό και έσερνε για ένα χιλιόμετρο στους δρόμους της Μανωλάδας (!) τον Αιγύπτιο μετανάστη που έκανε το «λάθος» να ζητήσει τα δεδουλευμένα του;...

  ***
  (..)Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. "Μεμονωμένα περιστατικά".
  Για Τιτανομέγιστους της δημοσιογραφίας που δεν έχουν πρόβλημα αν οι επιθυμίες τους (λόγω ταξικής τους θέσης) δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_33.html )
  Μανωλάδα: Η προϊστορία του αγώνα του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ στο πλευρό των μεταναστών εργατών γης.Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 8. ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7400765&publDate=19/4/2013 )
  (..) Ενας εκ των επιστατών του αφεντικού που πυροβόλησε σε βάρος των μεταναστών εργατών είναι ο ίδιος που τον περασμένο Αύγουστο του 2012, είχε δέσει στο αγροτικό και έσερνε στους δρόμους της Μανωλάδας έναν Αιγύπτιο μετανάστη επειδή έκανε το «λάθος» να ζητήσει τα δεδουλευμένα του. (..)

  (..)Επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και στελεχών του ΚΚΕ

  Πολλοί από τους μεγαλοκαλλιεργητές διαθέτουν ολόκληρο «στρατό» από «μπράβους» και «επιστάτες».

  Στη διάρκεια απεργίας των μεταναστών εργατών γης τον Απρίλη του 2008, αυτοί οι «μπράβοι» συγκρότησαν αποσπάσματα, εξαπέλυσαν πογκρόμ στις παράγκες, τις κατεδάφισαν, ξυλοφόρτωσαν οικογένειες μεταναστών και δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και όπλα για να γονατίσουν τους εργάτες γης.

  Λίγες ώρες νωρίτερα, είχαν εξαπολύσει τραμπούκικη επίθεση σε βάρος τριών στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ τους οποίους και τραυμάτισαν, επειδή βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας για να συμπαρασταθούν στους μετανάστες εργάτες γης. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 19 Απρίλη, δεύτερη μέρα της απεργίας, κλιμάκιο της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ πήγε στην πλατεία όπου γίνονταν η συγκέντρωση. Το βράδυ, μετά από νέα συγκέντρωση στην πλατεία, τραμπούκοι παρακρατικοί επιτίθενται και τραυματίζουν τρία στελέχη του ΚΚΕ, τον Χρήστο Γιάνναρο, γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του Κόμματος και τους Κοσμά Αλεξίου και Σωτήρη Αναστασόπουλο, μέλη της ΝΕ. Το ίδιο βράδυ, οι μπράβοι των αφεντικών εξαπολύουν πογκρόμ μπαίνουν μέσα στις παράγκες, κάνουν χρήση των όπλων τους.

  Τον Ιούνη του 2009 δύο αγροτοκτηνοτρόφοι, με την υποψία και μόνο ότι δύο Μπαγκλαντέζοι εργάτες γης είναι πιθανό να εμπλέκονται στην κλοπή αρνιών από τα κοπάδια τους, τους πήραν από το χώρο όπου βρίσκονταν, τους απείλησαν, τους εξύβρισαν, τους ξυλοφόρτωσαν και στη συνέχεια τους έδεσαν πίσω από το μηχανάκι τους και τους διαπόμπευαν στους δρόμους της Μανωλάδας.(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7400830&publDate=19/4/2013 )
  (..) Μανω(ελ)λάδα
  Γράφει:
  ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

  Ηταν 31 Μάρτη 2011. «Κόκκινο χρυσό» αποκάλεσε τότε τις φράουλες της Μανωλάδας, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου φροντίζοντας ταυτόχρονα να επιδαψιλεύσει δάφνες στους «πρωτοπόρους», όπως αποκάλεσε τους εκεί «τσιφλικάδες». Είναι οι ίδιοι «τσιφλικάδες» που έβγαζαν και βγάζουν το «χρυσό» τους χρησιμοποιώντας όλες τις μεθόδους της «ανθρωπιάς» απέναντι στους μετανάστες εργάτες γης. Είναι οι ίδιοι «τσιφλικάδες» που λίγο διάστημα πριν από τα εύσημα του πρώην πρωθυπουργού, είχαν στείλει τα τσιράκια τους να πραγματοποιήσουν νυχτερινή επιδρομή στα σπίτια εκατοντάδων μεταναστών εργατών γης - επειδή απεργούσαν για καλύτερα μεροκάματα - με καραμπίνες, πιστόλια, ρόπαλα και σιδερολοστούς, χτυπώντας τους και απειλώντας πως θα τους σκοτώσουν σε περίπτωση που δεν τερματιστεί η απεργία.

  Ολόκληρος πρωθυπουργός, δεν τα γνώριζε όλα αυτά;...

  *

  Ηταν 8 Μάη 2008.


  Η τοποθέτηση του τότε υφυπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν αποκαλυπτική περί της πολιτικής που υποθάλπει το «θερμοκήπιο» της κτηνωδίας που είχε συντελεστεί - και τότε - εναντίον των εργατών γης στη Μανωλάδα.

  Ο τότε υφυπουργός Χηνοφώτης, από βήματος Βουλής, όχι μόνο είχε καλύψει τους τσιφλικάδες, όχι μόνο επέδωσε εύσημο μνεία στην Αστυνομία που τους έκανε πλάτες όταν - και τότε - τρομοκρατούσαν μετανάστες και χτυπούσαν συνδικαλιστές, αλλά είχε προβεί και σε συστάσεις στο ΚΚΕ ότι πριν πάει να συμπαρασταθεί στους εργάτες, θα έπρεπε να ειδοποιήσει την... Αστυνομία!

  Βέβαια, ο κ. υφυπουργός είχε... καλή πρόθεση:

  Οπως είχε ισχυριστεί σε μια δοκησισοφία ολκής, έπρεπε να ειδοποιήσει το ΚΚΕ ότι πήγαινε να συμπαρασταθεί στους εργάτες γης, ώστε να σπεύσει η Αστυνομία για να προστατέψει τα μέλη του Κόμματος! Φυσικά καμία εξήγηση δεν δόθηκε - ούτε τότε - για το γεγονός ότι παρουσία της Αστυνομίας οι τραμπούκοι των «τσιφλικάδων» επιτελούσαν το «έργο» τους. Οτι οι τραμπούκοι και οι μισθοφόροι των καπιταλιστών παραγωγής φράουλας προπηλάκιζαν μετανάστες που πριν τους είχαν στοιβάξει σε απάνθρωπους καταυλισμούς. Οτι οι ίδιοι τραμπούκοι, μπροστά στα μάτια των αστυνομικών δυνάμεων βιαιοπραγούσαν ενάντια στα στελέχη του ΚΚΕ, που είχαν σπεύσει για συμπαράσταση στους εργάτες γης.


  Εκείνο όμως που σαφώς είχε ομολογηθεί εμμέσως από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του κεφαλαίου είναι ότι στην Ελλάδα του καπιταλιστικού νεοτσιφλικάδικου «Φαρ Ουέστ», όταν πρόκειται να υπερασπιστείς τα δικαιώματα των εργατών, χρειάζεσαι... αστυνομική προστασία!

  *

  Ηταν 20 Απρίλη 2008.

  Ο τότε υπουργός Εσωτερικών, κ. Πρ. Παυλόπουλος, στη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ που είχε συνέλθει στο Λουξεμβούργο για τα θέματα της μετανάστευσης είχε δηλώσει:

  «Η Ελλάδα ακολουθεί μια σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική, αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της, βασισμένη στις αρχές της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του»!

  Αυτά στα λόγια. Γιατί την ίδια ώρα που ακούγονταν αυτά τα ωραία και παχιά, στην πράξη, εδώ στην Ελλάδα, στη Μανωλάδα, το κράτος των καπιταλιστών είχε δείξει το πραγματικό του πρόσωπο: Κράτος - όργανο εκμετάλλευσης των εργατών. Μηχανισμός τρομοκράτησης των προλετάριων. «Στρατηγείο» καταστολής και επιβολής της βαρβαρότητας.

  Εκείνες τις ίδιες ώρες στη Μανωλάδα εκτυλίσσονταν σκηνές «άγριας Δύσης» στα καταλύματα - τρώγλες των μεταναστών εργατών. Γινόταν εισβολή των μεγαλοαγροτών με τους τραμπούκους τους στα παραπήγματα από νάιλον που αποτελούν - από τότε - στέγη για τους εργάτες γης. Εξελισσόταν το πογκρόμ των μπιστικών και των ραβδούχων της εργοδοσίας ενάντια στους σύγχρονους είλωτες.


  Εξελισσόταν δηλαδή το «έργο» με τον «δουλοκτήτη» να κρατά στο ένα χέρι το πιστόλι και στο άλλο το μαστίγιο. Αλλά αυτό το «έργο» - και τότε, και τώρα και πάντα - έχει όνομα:


  Λέγεται απανθρωπιά, λέγεται κτηνωδία, λέγεται καπιταλιστική «νομιμότητα». (..)Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ( http://902.gr/eidisi/politiki/14925/al-mpaloy-gia-manolada-ithikos-aytoyrgos-i-kyvernisi-kai-i-politiki-tis-video )
  Αλ. Μπαλού για Μανωλάδα: Ηθικός αυτουργός η κυβέρνηση και η πολιτική της (VIDEO).Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή