Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Μανωλάδα, 18 Απρίλη 2013

Μακελειό στη Μανωλάδα, πυροβόλησαν εργάτες γης, 4 σε κρίσιμη κατάσταση, σε συγκέντρωση καλεί το ΚΚΕ

Καταιγισμό από σφαίρες από απόσταση λίγων μέτρων, έριξαν χτες το απόγευμα άνθρωποι των μεγαλοτσιφλικάδων - φραουλάδων της Μανωλάδας σε εξαθλιωμένους εργάτες γης, μετανάστες! Οι περίπου 200 εργάτες μετά το τέλος της δουλειάς στα θερμοκήπια, πήγαν στα γραφεία της εταιρίας να ζητήσουν δεδουλευμένα πολλών μηνών. Εκεί, επιστάτες των αφεντικών πήραν τις καραμπίνες και πυροβόλησαν εν ψυχρώ και τραυμάτισαν πάνω από 35 εργάτες. Οι 4 από αυτούς χτυπήθηκαν σοβαρά. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, στο Νοσοκομείο του Πύργου και στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Το γεγονός έγινε ως εξής: οι μετανάστες εργάτες γης που πήγαν στα γραφεία της επιχείρησης για να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τρεις επιστάτες ενός μεγαλοτσιφλικά - μεγαλοεξαγωγέα της περιοχής. Οταν κατάλαβαν πως οι άνθρωποι του μεγαλοτσιφλικά δεν είχαν καμία πρόθεση να ικανοποιήσουν το αίτημά τους διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Τότε δύο εκ των επιστατών, όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες, πήγαν στα αυτοκίνητά τους και πήραν τις καραμπίνες τους, ενώ ένας τρίτος πήρε ένα περίστροφο κι άρχισε να πυροβολεί στον αέρα. Αμέσως μετά, οι δύο πρώτοι επιστάτες όπλισαν τις καραμπίνες κι άρχισαν να πυροβολούν στο ψαχνό. Ακολούθησε χάος καθώς από τον καταιγισμό των πυρών 33 εργάτες γης έπεσαν αιμόφυρτοι κάτω ενώ οι υπόλοιποι άρχισαν να τρέχουν προς τα χωράφια για να σωθούν από τις φονικές σφαίρες. Οι σφαίρες και τα σκάγια τούς βρήκαν στο κεφάλι, στα μάτια, στο λαιμό, στο στήθος, σε πολλά ζωτικά όργανα.


Οι δράστες με τη συνδρομή των δύο οδηγών εξαφανίστηκαν από το χώρο και αναζητούνται από την αστυνομία, ενώ λίγο αργότερα συνελήφθη ο μεγαλοτσιφλικάς - ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Μάλιστα, ένας εκ των δραστών, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο ίδιος που το καλοκαίρι του 2009 είχε δέσει δύο μετανάστες εργάτες γης πίσω από ένα μηχανάκι και τους έσερνε στους δρόμους της Μανωλάδας με την υποψία και μόνο ότι είχαν κλέψει λίγα πρόβατα.

Λίγο αργότερα, περισσότερα από 10 ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο που κείτονταν τραυματισμένοι οι εργάτες γης κι άρχισε η άμεση διακομιδή στο Κέντρο Υγείας και τα νοσοκομεία. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποδιευθυντής του Κέντρου Υγείας Βάρδας, Νίκος Χούντρας, στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, το σοκαριστικό σκηνικό με τους δεκάδες αιμόφυρτους τραυματίες τού έδωσε την εντύπωση πως πρόκειται για περιστατικό από πολεμικό μέτωπο.


Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την επίθεση στη Μανωλάδα

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σχετικά με την επίθεση στη Μανωλάδα αναφέρει:

«Οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα εκτός από την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία που δέχονται καθημερινά, τη δουλειά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και χωρίς ασφάλιση, τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και έλλειψης κάθε μέτρου υγιεινής χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σήμερα δέχτηκαν δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς από ανθρώπους-μπράβους της εργοδοσίας με αποτέλεσμα τη μεταφορά 28 από αυτούς στο νοσοκομείο».

ΚΚΕ για την δολοφονική επίθεση στη Μανωλάδα: Βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες, εργάτες γης, από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, επειδή διεκδικούσαν το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από είκοσι τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή. Η κυβέρνηση και οι αρχές της περιοχής έχουν βαρύτατες ευθύνες για το σύγχρονο δουλεμπόριο και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών που οδηγεί σε φαινόμενα όπως η σημερινή εγκληματική επίθεση σε βάρος τους.

Το συγκεκριμένο γεγονός, όπου μεγαλοαφεντικά με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, παραπέμπει σε άλλες εποχές και επιβεβαιώνει ότι η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού. Έλληνες και ξένοι εργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά, πρέπει να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά.

Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ: Συγκέντρωση στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας την Πέμπτη 18 Απρίλη στις 16.00

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους εργάτες γης της Μανωλάδας, που δέχθηκαν δολοφονική επίθεση, διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ, την Πέμπτη 18 Απρίλη στις 16.00 στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες, εργάτες γης, από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, επειδή διεκδικούσαν το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από είκοσι τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή. Η κυβέρνηση και οι αρχές της περιοχής έχουν βαρύτατες ευθύνες για το σύγχρονο δουλεμπόριο και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών που οδηγεί σε φαινόμενα όπως η σημερινή εγκληματική επίθεση σε βάρος τους.

Το συγκεκριμένο γεγονός, όπου μεγαλοαφεντικά με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, παραπέμπει σε άλλες εποχές και επιβεβαιώνει ότι η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού. Έλληνες και ξένοι εργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά, πρέπει να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας καταδίκασε το ματοκύλισμα των εργατών γης και βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους, με επίσκεψη αντιπροσωπείας της στο Νοσοκομείο του Πύργου, όπου και νοσηλεύονται αρκετοί τραυματίες, και καταγγελία του γεγονότος στις τοπικές αρχές.

Καλούμε το λαό της Ηλείας να καταδικάσει τις ενέργειες αυτές και την πολιτική που τις γεννά. Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης στους εργάτες γης της Μανωλάδας, την Πέμπτη 18 Απρίλη στις 16.00 στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας».

Το χρυσοφόρο «θερμοκήπιο» της κτηνωδίας

Το όργιο της ανελέητης εκμετάλλευσης και της βάναυσης τρομοκρατίας, που φτάνει μέχρι την απειλή της ζωής σε βάρος των μεταναστών που εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας από τους μεγαλοκαλλιεργητές - μεγαλοεξαγωγείς της φράουλας, χτες το απόγευμα πήρε σάρκα και οστά με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο.

Η χτεσινή εξέλιξη δεν αποτελεί ούτε μεμονωμένο γεγονός, ούτε τυχαίο. Στην περιοχή επικρατούν και βασιλεύουν οι σιδερένιοι νόμοι που έχουν επιβάλει οι μεγαλοκαλλιεργητές φράουλας με την ανοχή των τοπικών και κρατικών αρχών.

Οι μετανάστες εργάτες γης, με μεροκάματο 25 ευρώ, από ήλιο σε ήλιο, δουλεύουν σαν τους είλωτες και μένουν σε άθλια παραπήγματα από νάιλον στα βάθη των χωραφιών, στα οποία μάλιστα πληρώνουν και ενοίκιο. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις και μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών εργατών γης πως σε περίπτωση που χαλάρωναν την ώρα της δουλειάς, τους χτυπούσαν και τους απειλούσαν με όπλα και μάλιστα πολλές φορές πυροβολούσαν στον αέρα για εκφοβισμό.

Από την πλευρά των μεγαλοφραουλάδων και των μπράβων τους η τακτική του εκφοβισμού και του τραμπουκισμού αποτελεί δεύτερη φύση.

Μάλιστα, τον Απρίλη του 2008, δεν δίστασαν να πραγματοποιήσουν νυχτερινή επιδρομή στα σπίτια εκατοντάδων μεταναστών εργατών γης - απεργούσαν για καλύτερα μεροκάματα - με καραμπίνες, πιστόλια, ρόπαλα και σιδερολοστούς, χτυπώντας τους και απειλώντας πως θα τους σκοτώσουν σε περίπτωση που δεν τερματιστεί η απεργία.

Λίγες ώρες νωρίτερα ομάδα μπράβων των μεγαλοκαλλιεργητών είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας επειδή συμπαραστάθηκαν στην απεργία τους. Μετά την επίθεση το ΠΑΜΕ είχε διοργανώσει μεγάλη συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους μετανάστες εργάτες γης. Όπως τότε, έτσι και τώρα, τα αφεντικά πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους πρέπει.

11 σχόλια:

 1. Σεχτάρ ο Τρομερός18 Απριλίου 2013 - 2:07 π.μ.

  Ο ανεπτυγμένος Καπιταλισμός-που-σαπίζει δεν μπορεί να κάνει χωρίς τον Φασισμό. Τον έχει στο DNA του. Ποιά Χρυσή Αυγή; Αυτό είναι ο φαινότυπος.
  Το θερμοκήπιο του Φασισμού είναι ο Καπιταλισμός.
  Τα γονίδια είναι οι "μεγαλοεξαγωγείς" (ο κ. Μανωλάδας), οι "μεγαλοβιομήχανοι" (Μάνεσης), οι "μεγαλοτραπεζίτες", συνελόντι ειπείν, οι μεγαλοκεφαλαιοκράτες.
  Ερχονται κι άλλα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Συμπλοκη" για τους αλητες στο Βημα και τα Νεα, η σφαγη.

  "Στόχος της Βαγγελάτος ΑΕ. είναι η συνεχής αναβάθμιση του επιπέδου ποιότητας των προϊόντων και της παραγωγικής διαδικασίας καθώς και η άμεση διοχέτευση αγνών προϊόντων στην αγορά"."

  http://www.vangelatos-sa.gr/main.php?&page=clients

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. " Όπως τότε, έτσι και τώρα, τα αφεντικά πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους πρέπει."


  Δεν ξέρω ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση, αλλά σίγουρα το να δουλευόμαστε δεν αποτελεί κανενός είδους απάντηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συλλήψεις θα υπάρξουν ή "εντάξει μωρέ, μετανάστες είναι, γιατί να ασχοληθούμε;".
  Θα μπουκάρουν τα ξημερώματα σε σπίτια αφεντικών ή αυτά είναι μόνο για τους κατοίκους της Ιερισσού;

  Rossa Salonica

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Από εδώ:

  http://www.antiracismfascism.org/index.php?option=com_content&view=article&id=691:-l-r-&catid=38:press-releases-announcements&Itemid=150

  Η συγκλονιστική μαρτυρία που έφτασε στην ΚΕΕΡΦΑ και είναι ηχογραφημένη από τον Λιεντού, εργαζόμενο στην «Βαγγελάτος ΑΕ», την εταιρία της οποίας οι μπράβοι πυροβόλησαν στο ψαχνό τους απλήρωτους μετανάστες, είναι αποκαλυπτική για την άνεση με την οποία προσλαμβάνει ομάδες εργατών και τις αφήνει απλήρωτες.

  Διάβαζα κάποια από τα ρεπορτάζ των τελευταίων ετών για δικογραφίες, απειλές επιβολής προστίμων, κ.λπ. Κάνω λάθος ή είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται η επωνυμία εταιρείας από την περιοχή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Διάβαζα κάποια από τα ρεπορτάζ των τελευταίων ετών για δικογραφίες, απειλές επιβολής προστίμων, κ.λπ. Κάνω λάθος ή είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται η επωνυμία εταιρείας από την περιοχή;"

   Έχοντας διαβάσει αρκετά για τα γεγονότα του 2008 καθώς και τα πιο πρόσφατα του 2012, δεν θυμάμαι καμία αναφορά στην συγκεκριμένη εταιρεία.

   Διαγραφή
 6. Θέλω να ακούσω για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα. Να ακούσω για την ειρηνική μετάβαση στον σοσιαλισμό. Θέλω να ακούσω για το δημοκρατικό σοσιαλισμό, για την ειρηνική συνύπαρξη κεφαλαίου και εργατικής τάξης. Θέλω να ακούσω Μπαλάφα για τις ντρόγκες των μαύρων στη σοφοκλέους. Θέλω να δώ Αλέξη και Πάνο να καταγγέλλουν το συμβάν χέρι χέρι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  2. Αντώνη σβήσε το ποιο πάνω σχόλιό μου 18 Απριλίου 2013 - 6:06 μ.μ.
   Επανάληψη με διορθώσεις - προσθήκες

   Σε χώρες όπου τα κοινωνικά προβλήματα έχουν οξυνθεί, αλλά εκείνη την περίοδο, η ταξική πάλη δεν έχει κριθεί, εμφανίστηκε ο "σοσιαλισμός του 21ου αιώνα". Που συνήθως στηρίζονται σε κινήματα, σε προσωπικότητες με μεγάλο λαϊκό έρεισμα, αλλά όχι σε κόμματα νέου τύπου.

   Μία μικρή λεπτομέρεια. Ακόμα και όσοι επικαλούνται τον "σοσιαλισμό του 21ου αιώνα", δηλαδή κλάδος του ευρωκομμουνισμου, του καπιταλισμού με ευαισθησίες και κοινωνικά προγράμματα που να βγάζει κάποιο μέρος του κόσμου από την απόλυτη εξαθλίωση-περιθοριοποίηση, χρειάζονται κάποια από τα κότσια Τσάβες - Μοράλες όχι ψευτομαγκιές τύπου συριζαίου Μπαλάφα. Αυτό δείχνει το πόσο αντιδραστικές έχουν γίνει οι αστικές τάξεις όχι μόνο στις χώρες του "σοσιαλισμού του 21ου αιώνα" αλλά και οι άλλες αστικές τάξεις που τις στηρίζουν. Π.χ. μην ξεχνάμε τις στάσεις των ΗΠΑ-Ισπανία-ΕΕ στην Βενεζουέλα.


   Οι σοσιαλδημοκράτες ασχολούνται ποιο πολύ με καμπάνιες τύπου πούσυ ράιοτ και το δικαίωμα των ΜΚΟ σε έκφραση ( και σε παρέμβασεις ακόμα και σε εκλογές ) παρά με τα εργατικά ζητήματα.
   Ας πούμε πως η σιωπή τους όταν την ημέρα που φώναζαν για το δικαίωμα στην έκφραση στην Ρωσία αλλά ξέχασαν πως την ίδια ημέρα η αστυνομία της Ν.Αφρικής έριχνε στο "ψαχνό" σε απεργία εργατών ορυχείων λέει πολλά για την υποκρισία τους και την πολιτική θέση τους στο ταξικό γίγνεσθαι.

   Όταν οι εργάτες ΔΕΝ ζητούν τα δεδουλευμένα τους, τότε φαίνεται να υπάρχει "ειρηνική συνύπαρξη κεφαλαίου και εργατικής τάξης".Ιlief

   Διαγραφή


 7. “… Η καλλιέργεια κατάντησε βιομηχανία και οι κτηματίες ακολούθησαν το παράδειγμα της αρχαίας Ρώμης, μόλο που δεν την είχαν ακουστά. Έφεραν σκλάβους μόλο που δεν τους αποκαλούσαν σκλάβους: Κινέζους,Γιαπωνέζους, Μεξικανούς, Φιλιππινέζους. Αυτοί ζουν με ρύζι και φασόλια,έλεγαν οι επιχειρηματίες. Δεν έχουν ανάγκες …. Να κοίτα τους πως ζουν. Κοίτα τί τρώνε. Κι αν τύχει και κάνουν το ζόρικο πίσω στην πατρίδα τους …..Τους δουλοπάροικους που έφεραν από το εξωτερικό τους έδερναν, τους τρομοκρατούσαν, τους πέθαιναν της πείνας, τόσο, που, άλλοι ξαναγύριζαν στον τόπο τους και άλλοι εξαγριώθηκαν απ΄την απόγνωση και ή τους σκότωσαν ή τους εξόρισαν. Και ολοένα τα κτήματα μεγάλωναν σε έκταση ….”

  Τζον Στάινμπεκ – Τα σταφύλια της οργής – 1939.
  Διαδραματιζόταν στο Salinas Valley της California την εποχή του κραχ του '29
  Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα; Ε; Τι; Πως;

  ΑπάντησηΔιαγραφή