Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Mail: Σχέδια επαναπατρισμού των Βρετανών από την Κύπρο

Μυστικό σχέδιο άμεσου επαναπατρισμού των Βρετανών που ζουν στην Κύπρο εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες έχει καταρτίσει η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης “Mail”. Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές η ταμπλόιντ εφημερίδα αναφέρει ότι αν η κρίση στην Κύπρο βγει εκτός ελέγχου, τότε θα προσφερθούν από το Λονδίνο στους Βρετανούς κατοίκους εισιτήρια επιστροφής στη χώρα τους.

Υπάρχει επίσης πρόβλεψη μεταφοράς στο αεροδρόμιο για όσους το χρειαστούν, πιθανότατα από Βρετανούς στρατιώτες που υπηρετούν στις βάσεις. Συνολικά υπολογίζεται ότι στην Κύπρο διαβιούν 60.000 Βρετανοί, ενώ 3.000 είναι τα μέλη στρατιωτικού προσωπικού και οι οικογένειές τους στις βρετανικές βάσεις.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου, ωστόσο η πηγή της εφημερίδας δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι βέβαιο ότι δε θα χρειαστεί η εφαρμογή του σχεδίου. «Ωστόσο είναι σαφές πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους Βρετανούς πολίτες υπό κάθε περίσταση, όπου κι αν βρίσκονται», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το σχέδιο έχει καταρτιστεί μετά από συνεννόηση αρκετά μεγάλου χρονικού διαστήματος μεταξύ της Ντάουνινγκ Στριτ, του υπουργείου Άμυνας και του Φόρεϊν Όφις. «Εδώ και μήνες είχαμε αντιληφθεί ότι υπήρχε πιθανότητα κάτι σαν αυτό να συμβεί στην Κύπρο και έχουμε λάβει τα κατάλληλα και συνετά μέτρα για να προετοιμαστούμε. Αν Βρετανοί υπήκοοι δεν μπορούν να βρουν δικά τους χρήματα και θέλουν να έρθουν πίσω, τότε πρέπει να βοηθήσουμε», αναφέρει άλλη πηγή της Κυριακάτικης Μέιλ.

Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει πρόσθετες πτήσεις ιδιωτικών εταιρειών μεταξύ Κύπρου-Βρετανίας και κάλυψη του κόστους των εισιτηρίων για όσους δεν μπορούν να τα πληρώσουν, λόγω της επιβολής περιορισμών στην κίνηση λογαριασμών και χρημάτων.

Όπως σημειώνεται, δεν έχει γίνει γνωστό αν η βρετανική κυβέρνηση θα ζητούσε στη συνέχεια πίσω τα χρήματά της από όσους θα αξιοποιούσαν την προσφορά της.

Ελευθεροτυπία

7 σχόλια:

 1. Αν το δημοσίευμα της Mail είναι αξιόπιστο, δείχνει ότι η αγγλία έχει κάνει εκτίμηση και για "αναστάτωση" στο νησί.IIief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ότα ο ίδιος ο Όλι Ρεν περιγράφει αυτό που έρχεται με όρους εμπειρίας του 1974, τα λόγια περιττεύουν.

   Διαγραφή
  2. "Είναι προφανές ότι το βάθος της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο σημαίνει ότι το εγγύς μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα και το λαό. Η Κομισιόν θα κάνει ό,τι μπορεί για να απαλύνει τις κοινωνικές συνέπειες αυτού του οικονομικού σοκ και να βοηθήσει την προστασία των πιο ευάλωτων ανθρώπων.

   Θα είναι απαραίτητο ο κυπριακός λαός να ανοικοδομήσει την οικονομία του σε νέα βάση, και η Κομισιόν είναι έτοιμη να κινητοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεσή της για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση.

   Η Κύπρος και οι Κύπριοι έχουν περάσει πολύ δύσκολους καιρούς στο παρελθόν, και ξέρετε τι εννοώ και ξεπέρασαν αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Τώρα θα έρθουν πάλι σκληροί καιροί. Αλλά είμαι βέβαιος ότι αν δουλέψουμε σκληρά μαζί, θα ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες."

   Σημείωση: "Ανοικοδόμηση" σημαίνει η οικονομία σας είναι ερείπια αυτή τη στιγμή. Και είναι η γλώσσα μετά το πέρας εχθροπραξιών. Μόνο που αυτή η "ανοικοδόμηση" δεν πρόκειται να γίνει, καθώς (πάλι Όλι Ρεν):

   "οι πρόσφατες εξελίξεις είχαν αρνητικές συνέπειες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κύπρου. [...] Στις επόμενες εβδομάδες, θα εκτιμήσουμε και θα αναλύσουμε τις μακρο-οικονομικές προβλέψεις, οι οποίες πρέπει να επικαιροποιηθούν, και σε αυτά τα πλαίσια θα κάνουμε μια αναθεωρημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα πρέπει να είναι μέρος του τελικού Μνημονίου."

   Δεν ξέρω αν έχει καταλάβει ο μέσος Κύπριος τι σημαίνει η παραπάνω παράγραφος από τη σκοπιά του προσχεδιασμού, εκ μέρους ΕΕ που περίμενε εδώ και τόσους μήνες, επιβολής του Μνημονίου σε συνθήκες απόλυτης διάλυσης της οικονομίας που η ίδια προκάλεσε.

   Διαγραφή
  3. Ή αν έχει συνειδητοποιήσει ότι όλα του τα πολιτικά κόμματα έχουν συμβάλλει και συναινέσει έμπρακτα και ρητορικά στην πιο πάνω κατεύθυνση, εφόσον το ΑΚΕΛ δεν έκανε το παραμικρό παρά να καθυστερεί χωρίς να παίρνει καμία απόφαση εξόδου εδώ και ένα χρόνο και μαζί με τους υπόλοιπους έστρωσαν ήδη το δρόμο του Μνημονίου τον Δεκέμβρη με την συνεδρία-παρωδία των 24 αντεργατικών νομοσχεδίων σε 29 λεπτά.

   Και είπαν και άλλα οι Τροϊκανοί, ανάμεσα στα οποία ήταν ότι η αρχική τους πρόταση ήταν απλώς δόλωμα, και ότι αυτή που ήθελαν να περάσουν ήταν αυτή που πέρασαν.

   Διαγραφή
  4. Οι Άγγλοι σαν καλύτεροι στην αποικιοκρατία έχουν μάθει να μελετούν όλα τα ενδεχόμενα.
   Χωρίς να σημαίνει πως είναι το πρώτο.

   Το 74 μπορεί να το αναφέρε ο Ρεν και για επιπλέον πίεση. "Δεχτείτε ότι κάνουμε γιατί υπάρχουν και πολύ χειρότερα" σαν να τους λέει. Ο κ.Δημήτρης θα χρεωθεί την κακή πολιτική, ο κ,Νίκος την κακή διαπραγμάτευση, για να μπουν οι άλλοι της αστικής τάξης στην "κολυμπήθρα του Σιλωάμ".Ilief

   Διαγραφή
  5. Όσο για τους μικροκαταθέτες ΕΚΤΟΣ Τράπεζας Κύπρου (όσοι είμαστε στην Κύπρου τελειώσαμε ήδη, αφού θα εγκλωβιστούμε με τα περιοριστικά μέχρι να καταρρεύσει και αυτή), αυτούς δηλαδή που "σώθηκαν", προειδοποιήθηκαν ληδη για το πόσο σώθηκαν απ' τα περί "αναθεωρημένης ανάλυσης περί βιωσιμότητας του χρέους" ως μέρους του Μνημονίου που έρχεται σε δύο εβδομάδες μάξιμουμ.

   Απλά θα πτωχεύσουν λίγο πιο αργά.

   Αυτά παθαίνει όποιος δεν έχει ταξικό κίνημα που να φοβίζει την δική του και την ξένη αστική τάξη στοιχειωδώς. Τρώει μία, τρώει τη δεύτερη και μένει σέκος απευθείας.

   Διαγραφή
  6. Πληροφοριακά από χθεσινό σκαϊ.
   Στην εκπομπή του αντιμνημονιακού Τράγκα, στο μνημονιακό σκάι, μαζεύτηκαν μαζί με τον Γλέζο, και οι Αλαβάνος και ο αγαπητός σου Π.Π,ο οποίος συμφώνησε με τον Αλαβάνο για την Ευρωζώνη .

   «..αν δεν ήταν 21 εκατομμύρια νεκροί (εννοεί της Ρωσίας) θα είμασταν αποικία του Χιτλερ αντί μισοαποικία χρέους της Μέρκελ ».
   Αυτό το «μισοαποικία χρέους» μάλλον είναι δείγμα βαθιάς πολιτικής ανάλυσης άλλα Ισκρα. Και αφού λοιπόν είμαστε «μισοαποικία χρέους της Μέρκελ» γιατί από τα ΜΜΕ, δεν επιμένουν , για μονομερής διαγραφή του χρέους και για έξω από την ΕΕ τα οποία θα τα κάνει η εργατική-λαϊκή εξουσία; Πέρα τούτου, καλώς που αναγνωρίζουν μέσω τηλεόρασης και κάποια θετικά για την Σοβιετική Ένωση επί Στάλιν(μία μικρή λεπτομέρεια).

   Τα πράγματα φαίνεται να είναι ζόρικα για την Ελληνική αστική τάξη. Και βγάζει και τα «εφεδρικά» της πολιτικά χαρτιά. Ξεπαγώθηκε ο άνθρωπος του πολιτικού Νεάντερλαντ..Α-λα-βά-νος. Αλέκο ζεις εσύ μας οδηγείς! Η Ευρώπη των λαών, η δημοκρατία της ΕΕ καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μπροστά στις ατσαλένιες νομοτέλειες του καπιταλισμού. Της αναζήτησης κέρδους με κάθε τρόπο που όταν φτάνει στο 300%, κάθε καπιταλιστής γίνεται αδίστακτος όπως έγραφε και ο Μαρξ(παλαιολιθικό βέβαια αλλά καλό).

   Ο κ.Τράγκας μιλούσε για τους δοσιλόγους της Κατοχής και είχε για Στάλινγκραντ! Μιλούσε για τους γερμανοτσολιάδες της κατοχής που μπήκαν σε θέσεις κλειδιά στην μεταπολιτευτική ελλάδα. Μιλούσε ενάντια σε κάποιον τότε ανθυπολοχαγό παπαδόπουλο ό,τι επέβλεπε την συγκομιδή των σιτηρών για τους Γερμανούς κατακτητές! Ποιος; Αν θυμάμαι καλά, o κ.Τράγκας πριν λίγο καιρό, σε άλλο μέσο ενημέρωσης, συμφωνούσε σε κάτι και έδινε το χέρι του σε βουλευτή της χ.α.

   Κάποιος επίσκοπος ή αριχεπισκοπος στην Κύπρο είχε πει πως για όλα φταίει «η κομμουνιστική κυβέρνηση του Ακελ». Ναι ναι μιλάμε για το ίδιο Ακελ της κομμουνιστικής ΕΕ, του σοσιαλιστικού ευρώ, το Ακελ το οποίο ο Αλέξης το θεωρεί αδελφό του κόμμα και το οποίο θαύμαζε παλαιότερα ο άλλος Αλέξης(της Καθημερινής) ως δείγμα πολιτικού ρεαλισμού. Η κρίση έχει και την κωμικοτραγική εκδοχή της.Ilief

   Διαγραφή