Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Η συνέντευξη Τύπου του Eurogroup: Λεπτά 21:00-32:00

Ερώτηση δημοσιογράφου: Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένοι σε ό,τι αφορά το πώς αξιολογήσατε τις επιπτώσεις του κλεισίματος μιας τράπεζας, πόσες επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν μετά το κούρεμα; Τι είδους ύφεση αναμένετε;

J. Djisselbloem: Η λύση στην οποία καταλήξαμε επικεντρώνεται κατά βάση στις δύο τράπεζες, και κυρίως στη Λαϊκή, η οποία απλώς είναι αδύνατο να σωθεί. Πρέπει να βεβαιωθούμε βέβαια ότι δεν θα μπει σε μια άτακτη κατάσταση, ότι θα μπει σε μια εύτακτη διαδικασία εκκαθάρισης.[...] Για την Τράπεζα Κύπρου, θα γίνουν οι υπολογισμοί και θα βεβαιωθούμε ότι θα γίνει μια τράπεζα που θα συνεισφέρει ξανά στην οικονομία της Κύπρου και θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία της Κύπρου και εταιρείες στην Κύπρο. [...] Στο μεταξύ, πρέπει να λάβει χώρα και ο επιμερισμός [carving out] των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, και όλα αυτά θα πρέπει να υπολογιστούν, και μετά θα μπορούμε να φτάσουμε στους αριθμούς που θα μας πουν τι είδους κούρεμα είναι απαραίτητο για τους ανασφάλιστους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου. Προσεγγίζοντας το πρόβλημα με αυτό τον τρόπο, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα εκεί που ανέκυψαν και εκεί που επικεντρώνονται. Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να βεβαιωθούμε ότι δεν θα χτυπηθεί ολόκληρος ο οικονομικός τομέας της Κύπρου, δεν θα είναι όλοι οι καταθέτες που θα τους ζητηθεί να συνεισφέρουν, θα επικεντρώνεται εκεί που υφίστανται τα προβλήματα, στις μεγάλες τράπεζες.


Όλι Ρεν: Ρωτήσατε πόσο βέβαιοι μπορούμε να είμαστε για τις προβλέψεις ανάπτυξης. Δεν είναι εύκολο να είσαι βέβαιος σ' αυτή την κατάσταση, γιατί βέβαια υπήρξε τόση οικονομική αναταραχή, πολιτική αστάθεια, και αυτό έχει επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Από τώρα και στο εξής είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές, οι πολιτικοί της Κύπρου και εμείς, να επικεντρωθούμε στην αποκατάσταση της σταθερότητας, οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας. [...] Έτσι δουλεύουμε, και όπως είπα, στις επόμενες εβδομάδες, και στη βάση της οικονομικής μας ανάλυσης, θα παρουσιάσουμε αναθεωρημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη και στην βάση αυτή θα παρουσιάσουμε επίσης μια αναθεωρημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Καθημερινή Κύπρου: Είπατε επανελειμμένα ότι αυτή είναι καλύτερη συμφωνία από αυτή της περασμένης Παρασκευής. Εικάζω ότι αναγνωρίζετε επομένως ότι η αρχική ομόφωνη απόφαση του Eurogroup να επιβάλλει απώλειες στους ασφαλισμένους καταθέτες ήταν λανθασμένη. Έχετε να πείτε κάτι για αυτό το λάθος εφόσον κόστισε εκροή κεφαλαίων και πάρα πολύ πόνο στην Κύπρο; Η δεύτερη ερώτησή μου είναι: Πώς περιμένετε να λειτουργήσει η κυπριακή οικονομία από την Τρίτη, όταν α) θα υπάρχουν έλεγχοι στην κυκλοφορία του κεφαλαίου, β) οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου βασικά δεν ξέρουν πόσα χρήματα έχουν στην τράπεζα, εφόσον δεν έχετε ακόμα καθορίσει καν το ποσοστό κουρέματος και γ) οι επιχειρηματικές καταθέσεις στη Λαϊκή ουσιαστικά θα εξαλειφθούν;

J. Djisselbloem: Για την πρώτη ερώτηση, για την συμφωνία που πετύχαμε αρχικά, την περασμένη εβδομάδα. Πρώτα από όλα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η προσέγγιση στην οποία συμφωνήσαμε απόψε ήταν ήδη στα χαρτιά σε προηγούμενο στάδιο, αλλά δεν μπορούσαμε να την πετύχουμε πριν. Ήταν απλώς αδύνατο να πετύχουμε πολιτική συμφωνία για αυτού του είδους τη λύση. Την τελευταία εβδομάδα, η κατάσταση στην Κύπρο, και κυρίως η κατάσταση των δύο τραπεζών επιδεινώθηκε ραγδαία, πράγμα το οποίο μας αφήνει απλώς με την μοναδική επιλογή που υπάρχει, δηλαδή να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της Λαϊκής, και τα οποία είναι οξύτατα και πρέπει να αντιμετωπιστούν από απόψε ή από σήμερα το πρωί, για να το θέσω καλύτερα. Και είμαι βέβαιος ότι η αποψινή λύση αντιμετωπίζει τα προβλήματα που ανέκυψαν από την λύση στην οποία καταλήξαμε την περασμένη Παρασκευή και την ατυχή διχογνωμία για το σύστημα των ασφαλισμένων καταθέσεων. Έπρεπε να κλείσουμε αυτή τη διαφωνία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. [...] Τα εργαλεία τα οποία επιλέγουμε τώρα θα μπορούσαν να είχαν επιγελεί πριν μία εβδομάδα, αλλά δεν θα μπορούσαν να είχαν επιλεγεί πριν μία εβδομάδα διότι αυτό δεν ήταν πολιτικά εφικτό, το να φτάσουμε σε τέτοια συμφωνία.

Όλι Ρεν: [...] Την περασμένη εβδομάδα, η ατμόσφαιρα ήταν ακόμα γεμάτη κόκκινες γραμμές [...].

13 σχόλια:

 1. ΕΚΤ-ΥπΟικ-Κεντρική Κύπρου: ανεξάρτητοι [από το κοινοβούλιο] μηχανισμοί κονιορτοποίησης κόκκινων γραμμών.

  Αν η πραγματικότητα δεν εναρμονίζεται με τα μοντέλα μας, τότε την αναπροσαρμόζουμε σύμφωνα με τα μοντέλα μας. Εξίσωση: απώλειες συντάξεων Χ%=κούρεμα Λαϊκής 80%

  Ο εκ των προτέρων γνωστός άγνωστος Χ ... υπόκειται και σε περαιτέρω αναπροσαρμογή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εξόρμηση από την ΚΟΒ Κύπρου του ΚΚΕ στη συγκέντρωση στη Λευκωσία
  http://www.902.gr/eidisi/politiki/12888/exormisi-apo-tin-kov-kyproy-toy-kke-sti-sygkentrosi-sti-leykosia


  Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΒ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
  http://www.902.gr/sites/default/files/kypros_prok_25.3.2013.pdf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Διάβασα τα μέτρα περιορισμού. Κάτι δεν πάει καλά. Αφορούν τους διαμένοντες μονίμως. Αλλοδαπές εταιρείες/φυσικά πρόσωπα με έδρα/διαμένοντες εκτός κύπρου δεν υπόκεινται σε περιορισμούς!;!; Τι ακριβώς «προστατεύουν» τα μέτρα;

  Υποθέτω αν κάποιος [λχ. Βρετανός] θέλει να εγκαταλείψει την Κύπρο και βρει αγοραστή [!] για το σπίτι του, θα μπορέσει να βγάλει το συνολικό ποσό.

  Νομίζω ότι συνιστούν προσβολή θεμελιωδών δικαιωμάτων. Κάτι δεν πάει καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έλα μου ντε!

   Κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις Νταϊσελμπλουμ απ' τη συνέντευξη τύπου στο τελευταίο ποστ; Ότι δηλαδή αυτό που επεβλήθηκε ήταν αυτό που ήθελαν εξ αρχής αλλά ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να το περάσουν από τη Βουλή, και ότι η επιδείνωση της κατάστασης που οι ίδιοι επέφεραν με την πρώτη πρόταση τους βοήθησε να το επιβάλλουν;

   Εννοώ, ο άνθρωπος λέει ανοιχτά ότι όλο αυτό ήταν στημένο για να επιβληθεί η συγκεκριμένη κατάσταση χωρίς να περάσει από το κοινοβούλιο.

   Και δεν έχω δει ΜΙΑ δήλωση στην Κύπρο για τις δηλώσεις αυτές που έγιναν πριν μέρες στην επίσημη συνέντευξη Τύπου και όχι σε κανα ραδιοσταθμό ή εφημερίδα.

   Διαγραφή
 4. http://www.legrandsoir.info/banque-centrale-europeenne-embrouille-et-secret-defense.html

  Δεν ξέρω αν ισχύει, αλλά λέει ότι η στάση πληρωμών από Κύπρο θα υποχρέωνε σε άμεση πληρωμή 12 δις σε ζεστό εκ μέρους των κρατών μελών για την κάλυψη των απωλειών τής ΕΚΤ από ομόλογα που διακρατεί.

  Επίσης αίτημα Bloomberg για παροχή εγγράφων από ΕΚΤ απορρίφθηκε από το ευρωδικαστήριο.

  Επαναλαμβάνω τα περιοριστικά μέτρα είναι πολύ περίεργα. Δεν έχω δει το κείμενο, είμαι κουρασμένος, αλλά ανησυχώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η προσέγγιση στην οποία συμφωνήσαμε απόψε ήταν ήδη στα χαρτιά σε προηγούμενο στάδιο, αλλά δεν μπορούσαμε να την πετύχουμε πριν.-->

  καλά, αυτό είναι ομολογία. Αλλά μπορεί πάντα να πει ότι «εννοούσα κάτι άλλο»· με το ζήτημα της οδηγίας για «resolution» οι δηλώσεις τους δεν ήταν; «ναι,μεν,αλλά,ναι,μεν,όχι,ναι,κάποτε,ίσως, δεν έπρεπε να το πει, αλλά, βεβαίως, ισχύει, για το μέλλον[!] ... »

  Συζητήθηκε στον τύπο, στο εξής ασφαλείς είναι μόνο οι τράπεζες που η ΕΚΤ χαρακτηρίζει ως ασφαλείς. Αν τις χαρακτηρίσει προβληματικές, χαιρετήστε τις καταθέσεις σας [τις μη «εγγυημένες»].

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα μέτρα εγώ τα είδα εδώ: http://www.24h.com.cy/epikairotira/23057-trape.html

   Δε βλέπω κάτι που να διαχωρίζει μόνιμους κατοίκους Κύπρου από μη. Μου δείχνεις πού το είδες; Είναι άκρως σημαντικό.

   Διαγραφή
  2. Κι εδώ: Την Πέμπτη 28/3 θ' ανοίξουν οριστικά οι τράπεζες, αποφάσισαν απόψε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, και ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, αλλά με περιορισμούς στις συναλλαγές.

   Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, δήλωσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν για το κοινό στις 12 το μεσημέρι και θα μείνουν ανοικτές μέχρι τις 18.00. Οι υπάλληλοι των τραπεζών θα βρίσκονται από το πρωί στις εργασίες τους.

   Το Διάταγμα, που εκδόθηκε, έχει και διάταξη επαναπατρισμού, σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσωπο (φυσικό και νομικό) που κατοικεί στη Δημοκρατία υποχρεούται να μεταφέρει στη χώρα, εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλα τα χρήματα που αποκτά (μετά την έναρξη ισχύος του Διατάγματος) από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας.

   Το Διάταγμα προβλέπει ότι:

   - Απαγορεύεται κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Δημοκρατίας.

   -Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές και για εισαγωγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που κατοικούν στη Δημοκρατία, χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό ως 5.000 ευρώ, ανά μήνα, ανά πρόσωπο.

   - Απαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακών καταθέσεων, πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης.

   - Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.

   - Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έκδοση του Διατάγματος υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.

   - Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

   - Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορά χρημάτων, ανεξαρτήτως νομίσματος.
   http://www.902.gr/eidisi/oikonomia/12886/kypros-anoigoyn-tin-pempti-me-periorismoys-stis-synallages-oi-trapezes

   Διαγραφή
  3. Αυτό είχα διαβάσει που εισάγει τη διάκριση «που κατοικεί στη Δημοκρατία».
   «Το Διάταγμα, που εκδόθηκε, έχει και διάταξη επαναπατρισμού, σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσωπο (φυσικό και νομικό) που κατοικεί στη Δημοκρατία υποχρεούται να μεταφέρει στη χώρα, εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλα τα χρήματα που αποκτά (μετά την έναρξη ισχύος του Διατάγματος) από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας.»

   Περίπτωση: πουλάς το σπίτι σε αλλοδαπό, αλλά δεν μπορείς να βγάλεις τα χρήματα έξω διακόπτοντας τη διαμονή σου !!!

   Ανέφερα την περίπτωση των Βρετανών που θέλουν να φύγουν. Είναι αδύνατο σε «ευρωπαϊκή» χώρα με συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιώματων να απαγορεύσεις σε κάποιον που θέλει να διακόψει τη διαμονή του, να σηκώσει τα χρήματά του και να εγκαταλείψει τη χώρα οριστικά. Νομίζω ότι, αν είναι αλλοδαπός η χώρα προέλευσης οφείλει να καλύψει καταθέσεις μέχρι 100.000. Τα υπόλοιπα; Οι κύπριοι μονίμως διαμένοντες έχουν τα περιουσιακά τους δεσμευμένα επ αόριστον; Αλλά οι αλλοδαποί καλύπτονται μέχρι τις 100.000 από τον τόπο προέλευσης;

   «Θα μπορούσαν εξαιρεθούν,οι ξένες τράπεζες, ανέφερε ο κ.Σαρρής, με ισχυρή ρευστότητα και με κεφάλαια που προσωρινά βρίσκονται στην Κύπρο. »

   Οι πληρωμές με μετρητά υποθέτω για να μην σηκώσουν χρήματα από «προβληματικές» και τα μεταφέρουν σε άλλες που δεν υπόκεινται σε περιορισμούς. Τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, κ.λπ. μόνο με μετρητά; Πάνε οι κάρτες;

   Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να ισχύσει στην πράξη. Είναι εκτός πραγματικότητας. Πρέπει να δω όμως το πρωτότυπο.

   Διαγραφή
  4. Ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι «μόνο» για εφτά μέρες. Στην Αργεντινή διήρκεσαν 2 χρόνια [;], στην Ισλανδία έχουν ακόμα περιορισμούς.

   Διαγραφή
  5. Τώρα κατάλαβα. Ναι, είναι πάρα πολύ περίεργο.

   Για πληρωμές με μετρητά δεν έχω καταλάβει τι διάολο εννοούνε. Οι δόσεις των δανείων μου, ηλεκτρικό, τηλέφωνο, όλα αυτά, είναι πάνω σε standing order συνδεδεμένο με όψεως. Θα σταματήσουν να τα πληρώνουν; Δεν έχω ιδέα.

   Αύριο έχουμε συνάντηση για να συζητήσουμε τη "στρατηγική" του Π/μιου ενόψει των γεγονότων. Μα ποια "στρατηγική"; Το Παν/μιο έχασε τα λεφτά του στη Λαϊκή και θα χάσει την συντριπτική πλειοψηφία των αποθεματικών του στην Κύπρου. Budget από το κράτος δεν έχει, και οι υπάλληλοί του δεν μπορούν ούτε να πληρωθούν ούτε να αντλήσουν από τις καταθέσεις τους για να ζήσουν για το αδιευκρίνιστο διάστημα στο οποίο δεν θα πληρώνονται. Σήμερα έπαψα όλες τις πληρωμές προς μεταπτυχιακούς φοιτητές που είχαν εγκριθεί αφού δεν υπάρχει μία ούτε στα αποθεματικά ούτε σε budget, αλλά αναρωτιόμουν τι ακριβώς κάνω πηγαίνοντας καν στη δουλειά.

   Εννοώ, ο καπιταλισμός δεν έχει κανένα πρόβλημα με το να δουλεύουμε όλοι δωρεάν, το καταλαβαίνω, και υπ' αυτή την έννοια μπορεί να πετύχει και πλήρη απασχόληση και να μην έχουμε καθόλου ανεργία.

   Αν συνεχίσουμε να είμαστε τόσο χαζοχαρούμενοι, μπορεί να μη χρειαστεί καν να φτιάξουν ακροδεξιά...

   Διαγραφή
  6. Στην Guardian για τη δήλωση Αναστασιάδη ότι θα ισχύσουν _μόνο_ για 7 μέρες. Αλλά αναγράφεται ο χρονικός περιορισμός στο πρωτότυπο κείμενο ή θα ανανεώνονται/αίρονται κατά το δοκούν;

   Διαγραφή
  7. Στην Guardian για τη δήλωση Αναστασιάδη ότι θα ισχύσουν _μόνο_ για 7 μέρες. Αλλά αναγράφεται ο χρονικός περιορισμός στο πρωτότυπο κείμενο ή θα ανανεώνονται/αίρονται κατά το δοκούν;

   Διαγραφή