Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Η συνέντευξη Τύπου του Eurogroup: Λεπτά 10:00-21:00

K. Regling: Οι δόσεις θα είναι στην συνηθισμένη τρίμηνη βάση, μετά από την συνηθισμένη αξιολόγηση εκ μέρους της τρόικα. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα και σε λίγες μέρες θα ετοιμάσουμε όλα τα έγγραφα για το πρόγραμμα, το οποίο θα συγκεκριμενοποιεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της στήριξης της Κύπρου. Θα ακολουθήσει μια πολιτική και νομική διαδικασία, που περιλαμβάνει τις διαδικασίες εθνικής έγκρισης, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Απριλίου

Θα μπορούμε λογικά να δώσουμε την πρώτη δόση νωρίς τον Μάιο.

Ερωτήσεις δημοσιογράφων και απαντήσεις:
Wall Street Journal: Μπορείτε να δώσετε κάποιες λεπτομέρειες για τον έλεγχο πάνω στη διακίνηση κεφαλαίων που θα πρέπει να αναμένουν οι Κύπριοι στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, πόσο θα διαρκέσουν, θα επηρεάσουν και τις τράπεζες που δεν αναδιαρθρώνονται; Πιστεύετε ειλικρινά ότι αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη για τον κυπριακό λαό από αυτή που πετύχατε την περασμένη εβδομάδα, και αν ναι, πώς είναι καλύτερη;
J. Djisselbloem: Θα απαντήσω τη δεύτερη ερώτηση και θα αφήσω τον Όλι Ρεν να ασχοληθεί με το σκέλος που αφορά τον έλεγχο πάνω στη διακίνηση κεφαλαίων. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η λύση είναι καλύτερη από αυτή στην οποία φτάσαμε την περασμένη εβδομάδα γιατί τώρα μπορέσαμε να επικεντρωθούμε πολύ περισσότερο στα προβλήματα εκεί όπου ανέκυψαν κατά κύριο λόγο, και αυτό είναι κυρίως οι δύο μεγάλες τράπεζες. Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε τώρα θα επικεντρωθούν σ' αυτές τις δύο τράπεζες. Θα πάμε σε εκκαθάριση της Λαϊκής και σε αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου. Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία στον βαθμό που είναι απαραίτητος [...] και όχι μια γενική εφαρμογή του εργαλείου όπως αυτή που κάναμε με την προηγούμενη συμφωνία. [...] Θα επιτρέψει στον υπόλοιπο τραπεζικό τομέα της Κύπρου να ανακάμψει από την περίοδο αβεβαιότητας στην οποία βρισκόταν, θα επιτρέψει στην Κύπρο, με πολύ πιο γρήγορο τρόπο, να συνεχίσει ενώ ως τώρα καθυστερούσε.


Όλι Ρεν: Σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας για τον έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων, σας παραπέμπω στην παράγραφο 10 στη δήλωση του Eurogroup για την Κύπρο, όπου το Eurogroup σημειώνει την απόφαση των αρχών να λάβουν διοικητικά μέτρα αρμόζοντα στην παροντική, μοναδική και εξαιρετική κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου.[...] Θα είναι απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης. [...] Αν και η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων αποτελεί πυλώνα της ενωμένης αγοράς, τα κράτη-μέλη μπορούν να εισάγουν περιορισμούς στην διακίνηση κεφαλαίων κάτω από ορισμένες περιστάσεις και με αυστηρές προϋποθέσεις, στη βάση της δημόσιας πολιτικής για τη δημόσια ασφάλεια. [...] Τα μέτρα αυτά πρέπει να μην είναι δυσανάλογα, είναι προσωρινά και δεν εισάγουν διακρίσεις. Αν η κυπριακή κυβέρνηση αποφασίσει να εισαγάγει περιορισμούς στη διακίνηση των κεφαλαίων, η Κομισιόν θα παρακουλουθεί στενά την εφαρμογή τους μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη και την ΕΚΤ, για να βεβαιωθεί ότι συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση [Μάαστριχτ].

Guardian [Ερώτηση για το μέλλον Λαϊκής και Κύπρου]
J. Djisselbloem: Η Λαϊκή Τράπεζα θα προχωρήσει αμέσως σε εκκαθάριση, με πλήρη συνεισφορά των ομολογιούχων και των ανασφάλιστων καταθετών και θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα εξαφανιστεί σε βάθος χρόνου και η καλή τράπεζα θα μετακινηθεί στην Τράπεζα Κύπρου. [...] Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε το βάθος του κουρέματος στην άλλη τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου. Αυτό θα πρέπει να το δούμε στις επόμενες εβδομάδες, οι αρχές και η τρόικα. Δεν έχουμε καθορίσει το ύψος αυτή τη στιγμή, είπαμε ότι το αποτέλεσμα πρέπει να είναι μια τράπεζα με ποσοστό κεφαλαίου 9%, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι μια αξιόπιστη τράπεζα, εξασφαλισμένη ως το τέλος του προγράμματος. Είπαμε επίσης ότι τα χρήματα του προγράμματος, μέχρι 10 δις, δεν θα είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου...αυτές είναι οι γενικές παράμετροι και οι αριθμοί θα πρέπει να υπολογιστούν για να βρούμε ακριβώς τι ύψος κουρέματος θα είναι αναγκαίο για τις ανασφάλιστες καταθέσεις ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι αριθμοί, αυτό ποσοστό κεφαλαίου. Οπότε δεν μπορούμε να δώσουμε ακόμα ποσοστό για το κούρεμα, θα πρέπει να το επεξεργαστούμε στις προσεχείς εβδομάδες.

Real News, Astra Radio Cyprus: Προφανώς, αυτή την εβδομάδα, όλες οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Άρα, θα πρέπει να φανταστούμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα οικονομικά μέτρα στην Κύπρο, επιπρόσθετα από αυτά που υπήρχαν στο προσχέδιο του Μνημονίου. Τι πρέπει να περιμένουμε; Να περιμένουμε ότι θα κοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις [...] γνωρίζοντας ότι η ύφεση στην Κύπρο θα είναι πολύ βαθύτερη από το αναμενόμενο;

Όλι Ρεν: Προφανώς, οι πρόσφατες εξελίξεις είχαν αρνητικές συνέπειες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κύπρου. [...] Στις επόμενες εβδομάδες, θα εκτιμήσουμε και θα αναλύσουμε τις μακρο-οικονομικές προβλέψεις, οι οποίες πρέπει να επικαιροποιηθούν, και σε αυτά τα πλαίσια θα κάνουμε μια αναθεωρημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα πρέπει να είναι μέρος του τελικού Μνημονίου. Αυτή η δουλειά θα γίνει στις επόμενες εβδομάδες, ως τα μέσα Απριλίου, οπότε αναμένεται και η ολοκλήρωση του Μνημονίου.

3 σχόλια:

 1. Αντώνη είναι ίσως off-topic αλλά η "ανάλυση" αυτή έχει κάποια ενδιαφέροντα σημεία για το μέλλον όλης της περιοχής, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι δε ξέρουμε τι ρόλο βαράει ο εν λόγω, αν και φαίνεται προς τα που "γέρνει" (us of a) από το άρθρο:
  http://www.capital.gr/News.asp?id=1758379

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πιστεύω ότι τέτοια "άρθρα" και "αναλύσεις" έχουν τον σκοπό τους γι αυτό τα τσεκάρω συχνά πυκνά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Από 2018 το ΗΒ θα εισάγει φυσικό αέριο από ΗΠΑ, που θα καλύπτει ανάγκες 1.8 εκ νοικοκυριών. Σήμερα ανακοινώθηκε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή