Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Η συνέντευξη Τύπου του Eurogroup: Λεπτά 0:01-10:00

http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000155032

Τα σημαντικότερα σημεία:

J. Djisselbloem: Ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη και κοπιαστική εβδομάδα για όλους, ιδιαίτερα για την Κύπρο, και φυσικά, νιώθουμε συμπόνοια για τον κυπριακό λαό σ' αυτές τις δύσκολες περιστάσεις.

Η εφαρμογή της συμφωνίας σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα μπορεί να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση, στη βάση του νόμου που υιοθετήθηκε από το κυπριακό κοινοβούλιο στις 22 Μαρτίου.

Οι αρχές και η Τρόικα θα καταρτίσουν ένα τελικό Μνημόνιο ως την δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου.

Όλι Ρεν: Θυμούμαι ότι έθεσα το θέμα ενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2011, στον τότε ΥΠΟΙΚ της Κύπρου, εξαιτίας της ανησυχίας για την χρηματική βιωσιμότητα και για την οικονομική σταθερότητα.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα βρεθήκαμε σε μια κατάσταση όπου δεν υπήρχαν βέλτιστες λύσεις, μόνο δύσκολες επιλογές, κι αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο τις τελευταίες μέρες.

Είναι προφανές ότι το βάθος της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο σημαίνει ότι το εγγύς μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα και το λαό. Η Κομισιόν θα κάνει ό,τι μπορεί για να απαλύνει τις κοινωνικές συνέπειες αυτού του οικονομικού σοκ και να βοηθήσει την προστασία των πιο ευάλωτων ανθρώπων.


Θα είναι απαραίτητο ο κυπριακός λαός να ανοικοδομήσει την οικονομία του σε νέα βάση, και η Κομισιόν είναι έτοιμη να κινητοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεσή της για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση.

Η Κύπρος και οι Κύπριοι έχουν περάσει πολύ δύσκολους καιρούς στο παρελθόν, και ξέρετε τι εννοώ και ξεπέρασαν αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Τώρα θα έρθουν πάλι σκληροί καιροί. Αλλά είμαι βέβαιος ότι αν δουλέψουμε σκληρά μαζί, θα ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες.

Κριστίν Λαγκάρντ: Θα ήθελα να χαιρετίσω το θάρρος των κυπριακών αρχών, που αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της θεσμοθέτησης και της εφαρμογής στις μέρες που έρχονται [του προγράμματος]. Συνοπτικά, εξαιτίας αυτής της προσέγγισης, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα συστατικά που αφορούν την χρηματική συγχώνευση [consolidation], τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μέτρα του EML που θα παρθούν και έχουν ήδη συζητηθεί, θεωρούμε ότι αυτό θα δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη, ανθεκτική και πλήρως χρηματοδοτημένη λύση. Η αποστολή της Τροϊκα ήταν στην Κύπρο, είναι τώρα στην Κύπρο, και θα εργαστεί για να ολοκληρωθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες της πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου