Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013

Τα τέκνα του πολιτειολόγου Κονδύλη Ι: Cherchez la bourgeoisie (Ι)


1. Θα επιχειρήσω τώρα μια σύντομη θεώρηση της σημερινής ελληνικής κοινωνίας. Εκ πρώτης όψεως θα την εχαρακτήριζε κάποιος ως αστικήֹ και την οικονομία της καπιταλιστική. Έννοιες αλληλοκαλυπτόμενες. Χωρίς να είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Λέω, πριν από ο,τιδήποτε άλλο, πως δεν είναι αστική. Ακριβώς διότι δεν συμπεριφέρονται με τους κανόνες, που ρυθμίζουν τη λειτουργία μίας αστικής κοινωνίας, τα μέλη της. Σήμερα, δηλαδή, έχουμε μια κοινωνία, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος έχει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά (οικονομική κατάσταση, επάγγελμα, ιδιοκτησία, μόρφωση, έννοια του έθνους-κράτους, ευρωπαϊσμός) αστικής τάξεως. Δεν έχουν όμως ήθος αστικό. Τους λείπει η αστική ηθικήֹ οι αστικοί κανόνες διαγωγής.
Ν. Λιναρδάτος, ιστολόγιο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

2. Ο Μαρξ έγραφε ότι το κράτος είναι όργανο της άρχουσας τάξης. Οτι δηλαδή η άρχουσα τάξη διοικεί το κράτος για λογαριασμό όλης της κοινωνίας. Η δε κοινωνία ασπάζεται την κυρίαρχη ιδεολογία, που είναι η συνεκτική ιδεολογία της άρχουσας τάξης. Πράγματι, με κράτη της άρχουσας αστικής τάξης προόδευσαν η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, όπως ο ίδιος ο Μαρξ αναγνωρίζει. Προφανώς δεν γνώρισε την Ελλάδα. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει άρχουσα τάξη -αστική, προλεταριακή ή οποιαδήποτε άλλη- για να διοικήσει το κράτος. Υπάρχει μια ολιγαρχία που δεν διοικεί το κράτος, αλλά το λυμαίνεται, αδιαφορώντας για την τύχη του και για την κοινωνία. 
Δ. Γουσέτης, Καθημερινή


3. Υπάρχει βέβαια και ο αδύναμος κρίκος του παρασιτικού κρατικοδίαιτου ελληνικού καπιταλισμού. Το ελληνικό κράτος δανειζόταν και στη συνέχεια διένειμε τα δανεικά αυτά μέσω ενός πελατειακού διανεμητικού συστήματος στα διάφορα παρασιτικά κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονταν σε συνεχή διαπλοκή με το πολιτικό σύστημα.

Η οικονομία εκινείτο επομένως μέσα από παρασιτικούς μηχανισμούς με μια πολύ χαμηλή παραγωγικότητα και με μια κατανάλωση εισαγόμενων αγαθών που ουσιαστικά πληρώνονταν από τα δάνεια. Η ελληνική αστική τάξη παρέμεινε μεταπρατική, κρατικοδίαιτη, κυνηγούσε το γρήγορο και εύκολο κέρδος και δεν δημιούργησε τον παραγωγικό εκείνο ιστό που θα διασφάλιζε θέσεις εργασίας και την ανταγωνιστικότητα
της ελληνικής οικονομίας.

Η σημερινή διάλυση της χώρας οφείλεται ακριβώς στη χαμηλή παραγωγικότητα, στον μεταπρατισμό και σε τελευταία ανάλυση στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας του παρασιτικού αυτού οικονομικού μοντέλου.
Σ. Κωνσταντινίδης, Newsnow

4. Ο Β[ασίλειος] Μ[αρκεζίνης] εκπληρώνει σήμερα,κατά την ταπεινή μου άποψη, τον ρόλο του οργανικού διανοoύμενου της αστικής τάξης στην οποία αναμφισβήτητα ανήκει. Αλλά μιάς αστικής τάξης με στέρεες εθνικές καταβολές, όχι αεριτζήικης, κομπιναδόρικης μεταπρατικής. Δεν τα πάει καλά ο ΒΜ μ' αυτούς που μιά ζωή έβγαζαν τα λεφτά στην Ελβετία. Ούτε μ‘ αυτούς που άρχισαν να βγάζουν λεφτά μετά το ‘81 καί να τα βγάζουν επίσης στην Ελβετία καί αλλαχού. (Αμείλικτη η σύγκρουσή του με τους εθελόδουλους εκσυγχρονιστές—μερικοί των οποίων υπήρξαν καί περιστασιακοί μαθητές του).Ίσως, θα πουν κάποιοι, τέτοια αστική τάξη δεν υπάρχει, δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Ίσως, μα ο οργανικός της διανοούμενος είναι εδώ καί την απαιτεί…
Antinews

5. Δυστυχώς η χώρα δεν έχει Αστική Τάξη ώστε να επιτελεί το θεσμικό της ρόλο και να επιβιώνει η αστική δημοκρατία. Έχει πλιατσικολόγους.

Ενδιαφέρον, μη ύπαρξη αστικής τάξης! Συμφωνώ 100%. Πώς λοιπόν θα αποκτήσουμε αστική τάξη; Ή θα την εισάγουμε, ή θα την δημιουργήσουμε, ή και τα δύο σε κάποια αναλογία μεταξύ τους. Πιο θα είναι όμως το κίνητρο δημιουργίας της;

6. Πολλές φορές προσπαθώ να σκεφτώ για ποιο λόγο το Ελληνικό κράτος, η κοινωνία μας, αλλά και ο καθένας προσωπικά, έχουμε μείνει κοινωνικά, επαγγελματικά και πνευματικά στάσιμοι σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο και χωλένουμε πραγματικά ώστε να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης των Ευρωπαίων εταίρων μας. Πιστεύω ότι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η ελληνική κοινωνία προχωράει με τόσο αργά βήματα είναι η ανυπαρξία -στην πραγματικότητα γιατί θεωρητικά υπάρχει- της αστικής τάξης.

[...]
Παρόλο, όμως, που τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής κοινωνίας (καπιταλιστικό σύστημα, δημοκρατία, παιδεία, αστικά κέντρα, οικονομική δραστηριότητα) φανερώνουν ότι πρόκειται για μια αστική κοινωνία, στην ουσία δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια.

7. Η Ελλάδα είναι χώρα αεριτζήδων και αυτοαπασχολουμένων. Για ποία αστική τάξη μιλάμε; Υπήρξε ποτέ αστική τάξη στην ελλάδα εκτός από τους μεγαλέμπορους, εισαγωγείς και αντιπροσώπους οίκων του εξωτερικού; Για νεόπλουτους κι όχι για αστική τάξη, γράφει στο βιβλίο του¨ "Αιτίες της παρακμής του σύγχρονου Ελληνισμού" ο στοχαστής Π.Κονδύλης.
Σχόλιο στο Political Review

8. Τι φταίει που φτάσαμε ως εδώ, γιατί ποτέ δεν είχαμε εθνική αστική τάξη, τα ψήγματα που υπήρχαν πριν το’81 διαλύθηκαν στη συνέχεια. Τώρα δουλειά φτου και από την αρχή, αν δεν μας καταστρέψει τελείως ο διχασμός και η ανοησία.
Σχόλιο στην Athens Voice

9. Εχθές αργά το απόγευμα σε κεντρικό Βιβλιοπωλείο της Αθήνας ξεφυλίζοντας βιβλία για να αγοράσω μερικά για τις διακοπές μου "έπεσα" πάνω σε αυτό το βιβλίο το οποίο μοιάζει να είναι προφητικό (γραφτηκε το 1991) και "αγγίζει" με εντυπωσιακό τρόπο την πληγές της Ελλάδας!!

''Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ'' Παν.Κονδύλης
"Περί ελληνικής «αστικής» τάξης
Σχόλιο στην Athens Voice

22 σχόλια:

 1. Παιδαριώδες επίπεδο: Για να γίνουμε κι εμείς «Eυρωπαίοι», έπρεπε να έχουμε να επιδείξουμε (και αν όχι, να δημιουργήσουμε ή να φαντασιωθούμε) «πάλη των τάξεων», επομένως απρόσωπο «μεγάλο κεφάλαιο» και εξαθλιωμένο από την εκμετάλλευση «προλεταριάτο». Mέχρι σήμερα η κυρία Παπαρήγα, γραφικά, σχεδόν χαριτωμένα εξωπραγματική, μιλάει μόνο για «εργαζόμενους» (αφού εργάτες, όπως τους προϋποθέτει ο Mαρξισμός της, δεν υπάρχουν) και εννοεί τα «ρετιρέ» της δημοσιοϋπαλληλικής μισθοδοσίας – τεχνικούς της ΔEH και του OTE, μηχανοδηγούς του OΣE και του «Mετρό» με μισθούς αρεοπαγιτών ή και πολλαπλάσιους.

  Χρήστος Γιανναράς, Καθημερινή

  Και η γνώμη του Γιανναρά για τον Κονδύλη:

  Μόνο με ένα ελληνικό μελέτημα θα μπορούσα, προσωπικά, να συγκρίνω το βιβλίο του Νταβούτογλου: Με το «επίμετρο», στο βιβλίο του Παναγιώτη Κονδύλη, ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (1997), που έχει τίτλο «Γεωπολιτικές και στρατιωτικές παράμετροι ενός ελληνοτουρκικού πολέμου».

  Αλλά η ιδιοφυΐα του Κονδύλη και οι προβληματισμοί του οριοθετούνται καταφανώς από τον μηδενισμό του: Τον ενδιαφέρει η στρατηγική λογική (λογική του μπριτζ ή του σκακιού) για την άμυνα της αξιοπρέπειας και της εθνικής κυριαρχίας του ελλαδικού κρατιδίου – δεν έχει άλλο όραμα, δεν πιστεύει σε κάτι περισσότερο, σε πρόταση πανανθρώπινης εμβέλειας που να κομίζει στην Ιστορία ο Ελληνισμός.


  Y.Γ. Σχετικά με το διάλογο στο τουήτερ που λέγαμε τις προάλλες, τελικά τρόλαρε ο διακεκριμμένος επιστήμονας. Εξαιρετική νίκη PR γι' αυτόν αφού αν εδραιωθεί το στοιχείο που ο ίδιος ψευδώς διέδωσε, ο ίδιος θα μπορεί να λέει αφ' υψηλού: "Δείτε τι μέσα χρησιμοποιούν για να με βλάψουν". Από την άλλη αν το επιστημονικό έργο οποιουδήποτε χρειάζεται PR κολπάκια, τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της επιστημονικής Δανιμαρκίας (του εν λόγω οποιουδήποτε).


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι αναπαράααααααγει ο μικροαστός, βέβαιος ότι "τους έχει ξεσκίσει όλους" και ότι "ξεσκέπασε" την πραγματική υφή των πραγμάτων.

   Μακάααααααριος στον ύπνο του.

   Διαγραφή
 2. Εγώ εκτίμησα πολύ τη μαοϊστική στροφή των αναγνωστών τού Athens Voice που, όπως ακούω, πρόκειται να διανείμει ως δωρεάν ένθετο [τούβλο] τον πρώτο τόμο των απάντων τού Μάο.

  «Τι φταίει που φτάσαμε ως εδώ, γιατί ποτέ δεν είχαμε εθνική αστική τάξη»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πού είναι ρε φίλε μια αστική τάξη όταν την χρειάζεσαι!

   Ρε μια αστική τάξη ρε παιδιά, με ήθος, με έθος, με Άθως, με τα γαλλικά της, με το πιάνο της, φέρτε μας μια αστική τάξη επιτέλους, μας κατάστρεψαν τα λαμόγια και οι αεριτζήδες!

   Διαγραφή
 3. Τώρα το πρόσεξα, δεν είναι Λιναρδόπουλος, είναι Λιναρδάτος. Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ υποθέτω. http://kefalonianmantata.gr/articles/view/3923

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. http://www.rednotebook.gr/details.php?id=8937

  Το 2011 αφήσαμε μια δουλειά μισοτελειωμένη. Ρίξαμε μια κυβέρνηση ... Έχουμε αφήσει λοιπόν μια δουλειά μισοτελειωμένη: Να ενσωματώσουμε στο Σύνταγμα τον «χρυσό κανόνα» για τα ελλείμματα τού Χερ Γιαβόλ Στατάκις και να συγκροτηθούμε επιτέλους σε λαό που θα φορολογείται εντός του μέσου όρου που ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο (λίγο παραπάνω απ'όσο σας γδέρνουμε τώρα, με αύξηση όμως των δημοσίων δαπανών προς το κεφάλαιο κατά 2% [μετά από σκληρότατη διαπραγμάτευση]), για μια ανεξάρτητη Ελλάδα, για την ανόρθωση, για τη διαγενεακή δικαιοσύνη και τα προικιά των αγέννητων τρισέγγονων Λάτση, για τον μισθό των £250.000+περκς τής επιτρόπου μας, τής Κόκκινης Μαρίτσας των Σαλούβαρδων ...].

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Διάβαζοντας και την άλλη ανάρτηση για την "νωχελική καπιταλιστική οικονομία", (αλλά και τις άλλες που έχεις ανεβάσει σχετικά με το θέμα) θα ήθέλα την άποψή σου για την δυνατότητα(αδυναμία) της ελληνικής αστικής τάξης, ελλείψει ενός πολεμικού βραχίονα αντίστοιχου με αυτό των άλλων καπιταλιστικών κρατών. Αυτό καταλαβαίνω οτι είναι στο βάθος του το ιδεολόγημα της ψωροκώσταινας: μια πικρία απο την έλλειψη ενός τέτοιου βραχίονα. Αυτή η υστέρηση δεν προκαλεί μια υποτέλεια ανεξάρτητα απο την "καπιταλιστικότητα" της οικονομίας και την "αστικότητα" της;
  cia 239

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "θα ήθέλα την άποψή σου για την δυνατότητα(αδυναμία) της ελληνικής αστικής τάξης, ελλείψει ενός πολεμικού βραχίονα αντίστοιχου με αυτό των άλλων καπιταλιστικών κρατών. Αυτό καταλαβαίνω οτι είναι στο βάθος του το ιδεολόγημα της ψωροκώσταινας: μια πικρία απο την έλλειψη ενός τέτοιου βραχίονα."

   "Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, οι λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων της οποίας ξεπερνούν τις δαπάνες του υπουργείου Υγείας κατά 810 εκατομμύρια ευρώ, είναι σχεδόν ίδιες με τις δαπάνες του υπουργείου Εσωτερικών και είναι μόλις 574 εκατομμύρια ευρώ λιγότερες από τις δαπάνες για την Παιδεία. Οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι μεγαλύτερες από τις δαπάνες των 14 εκατ. των 19 υπουργείων της χώρας. Στο περιβάλλον της Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ που διατίθεται για αμυντικές δαπάνες, 2,8% για το 2008, όπως αναφέρεται στους πίνακες του ΝΑΤΟ. Υψηλότερο ποσοστό έχουν μόνο οι ΗΠΑ."
   Ελευθεροτυπία, 12/9/2009, http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=81771

   Διαγραφή
  2. Δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα ποσά που σπαταλώνται για εξοπλισμούς και στην πολεμική ικανότητα της χώρας. Πέρα απο το γεγονός οτι το στρατιωτικό υλικό υπερκοστολογείται, υπάρχει και το ζήτημα παντελούς αδυναμίας παραγωγής και επιδιόρθωσής του και αυτό είναι πρόβλημα ανυπέρβλητο. Υπάρχει εδώ μεγάλη σχέση ανάμεσα στην έλλειψη βιομηχανίας και στην πολεμική αδυναμία της χώρας. Εδώ έγκειται το ερώτημα μου σχετικά με την πρόσβαση της ελλαδικής αστικής τάξης στα προιόντα αυτά ή ακόμη και στους στρατούς που τα κατέχουν.

   Διαγραφή
  3. Πρώτον, το στρατιωτικό υλικό υπερκοστολογείται παγκόσμια και τα συμβόλαια αμυντικών δαπανών είναι παγκοσμίως αισχροκερδή.

   Δεύτερον αν και δεν είναι ταυτόσημες οι δαπάνες για εξοπλισμούς με την συγκριτική πολεμική ισχύ (δεν γνωρίζω τι είναι η "πολεμική ικανότητα", κάτι με ατσάλινο πνεύμα ή γνώσεις πολεμικών τεχνών μήπως;), δεν είναι ωστόσο "ασύνδετες" όπως γράφεις. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ στενά συνδεδεμένες.

   Αυτό στο οποίο υπολείπεται η Ελλάδα δεν είναι καθόλου η έμφαση στον πολεμικό εξοπλισμό (στον οποίο είναι πρωταθλήτρια, ως υπόδουλη, κακόμοιρη, αλυσσοδεμένη και κατατρεγμένη από τον κακό ιμπεριαλισμό των άλλων) αλλά η ισχύς σε ανθρώπινο δυναμικό -- κάτι δύσκολο να αναπληρωθεί χωρίς πολλαπλασιασμό του πληθυσμού της.

   Διαγραφή
  4. Φρεγάτες όπου τις χρειαστί το ΝΑΤΟ π.χ.σε Σομαλία-Ιράκ,
   S300(για να φύγουν από Κύπρο διαμαρτυρήθηκαν Τουρκία-Ισραήλ).

   Στρατούς (πρόχειρα μιλώντας) σε Κόσσοβο Αφγανιστάν.
   Στο Αφγανιστάν ο τύπος -δεν θυμάμαι εφημερίδα- είχε δημοσιεύσει πως οι της Ελληνικής δύναμης είχαν δεχθεί και εύσημα από Τούρκο διοικητή.

   Χωρίς να βάζουμε στρατιωτικούς "παρατηρητές" σε Μάλι, Σουδάν, κλπ κλπ
   F-16 σε κοινές ασκήσεις με τα αεροπλάνα του Ισραήλ, εκπαιδεύσεις ξένων. Νομίζω πως πρόσφατα ο Παναγιωτόπουλος υπέγραψε συμφωνία για εκπαίδευση Καταριανών αεροπόρων.

   Αυτό που σου λέει ο Αντώνης είναι η υπογεννητικότητα. Κάθε οικογένεια κάνει το πολύ δύο παιδιά και δεν είναι και τόσο πρόθυμη να θυσιάσει το ένα απο αυτά για την "μαμά πατρίδα". Ιlief

   Διαγραφή
  5. πράγματι, η ελλάδα παρίσταται εκεί που την καλεί η συμμαχία αλλά η συμμαχία παρίσταται εκεί που την καλεί η Ελλάδα; η απάντηση είναι προφανώς όχι. Το αν η αστική τάξη φροντίζει να συμμετέχει στις μπίζνες που δημιουργεί η δράση της συμμαχίας είναι άλλο απο το να τις σχεδιάζει και να τις δημιουργεί η ίδια. Δεν πιστεύω να νομίζει κανείς οτι οι ελληνες εφοπλιστές ζήτησαν τις φρεγάτες στη σομαλία ή οτι οι εγχώριοι κατασκευαστές απαίτησαν την εισβολή στο Αφγανιστάν. Αυτή η μη συμετοχή στη λήψη πολεμικών αποφάσεων είναι νομίζω απόρροια της παραπάνω αδυναμίας πολεμικής ικανότητας (της ικανότητας δηλ. να διεξάγωγει επιτυχώς ένα πόλεμο), για τους λόγους που ανάφερα πριν. Η σημασία αυτής της αδυναμίας δε νομίζω πως είναι αμελητέα, αφενος διοτι αποκαλύπτει στους "ιθαγενείς" την αδυναμία της κυρίαρχης τάξης και αφετέρου διοτι κατ' αυτή την έννοια υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά σε σχέση με τις αστικές τάξεις των δυτικών.
   Για το αν οι δαπάνες είναι ασύνδετες με την ισχύ της χώρας εμμένω στη γνώμη μου: http://rizospastis.gr/storyPlain.do?id=3689627

   cia 239

   Διαγραφή
  6. Θυμίζω απλώς ότι η κατά γενική ομολογία ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, έχει έναν συγκριτικά πολύ αδύναμο στρατό.

   Θυμίζω ακόμη τα κάτωθι περί των νταβραντισμένων αστικών τάξεων των "δυτικών" (και μεις δυτικοί είμαστε):

   "Όμως όταν η εισβολή [στο Ιρακ] συντελέστηκε, προέκυψαν ελάχιστες διαμαρτυρίες εναντίον της κατοχής, πόσο μάλλον εκφράσεις στήριξης της αντίστασης στην κατοχή. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις --η Βρετανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία, η Πορτογαλία στη Δύση, όλες στην Ανατολή-- υποστήριξαν την εισβολή και έστειλαν στρατό για να ενισχύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που κρατούσαν την χώρα στο ζυγό."
   (Κομπάρσοι!)

   "Από τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ το 2003, 3 μόνο --η Γαλλία, η Γερμανία, και το Βέλγιο-- εκδηλώθηκαν ως ενάντια στην προοπτική πολέμου πριν συμβεί αυτός. Κανένα τους δεν καταδίκασε την επίθεση όταν αυτή υλοποιήθηκε. Αλλά η δεδηλωμένη αντίθεση του Παρισιού και του Βερολίνου στα σχέδια της Ουάσινγκτον πρόσφερε ένα σημείο συμπύκνωσης για το λαϊκό αίσθημα σ' όλη την Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας και ενισχύοντας την αίσθησή του περί απόστασης από την εξουσία και τη γνώμη στις ΗΠΑ. [...] Από την άλλη πλευρά, η βούληση των Αμερικάνων δεν επρόκειτο να αμφισβητηθεί σοβαρά. Έτσι, ο καθένας αποζημίωσε με πράξεις για όσα κήρυξε με λέξεις, αντιτιθέμενος στον πόλεμο δημόσια, ενώ συνεργάστηκε μ' αυτόν εν κρυπτώ. Πίσω από κλειστές πόρτες στην Ουάσινγκτον, ο πρέσβης της Γαλλίας Ζαν-Νταβίντ Λεβίτ --πλέον διπλωματικός σύμβουλος του Σαρκοζί-- έδωσε πράσινο φως για τον πόλεμο στον Λευκό Οίκο, εφόσον αυτός γινόταν στην βάση της πρώτης, γενικόλογης Απόφασης των ΗΕ αρ. 1441, όπως πρότεινε ο Τσένεϊ, χωρίς επιστροφή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για δεύτερη ρητή έγκριση για επίθεση που επιθυμούσε ο Μπλερ, κάτι που θα εξανάγκαζε τη Γαλλία να ασκήσει βέτο."
   (Δειλοί!)

   http://leninreloaded.blogspot.com/2013/02/perry-anderson.html

   Διαγραφή
  7. Με παραδείγματα τελευταίας δεκαετίας +

   "πράγματι, η Ελλάδα παρίσταται εκεί που την καλεί η συμμαχία αλλά η συμμαχία παρίσταται εκεί που την καλεί η Ελλάδα; " "Δεν πιστεύω να νομίζει κανείς ότι οι Έλληνες εφοπλιστές ζήτησαν τις φρεγάτες στη Σομαλία ή ότι οι εγχώριοι κατασκευαστές απαίτησαν την εισβολή στο Αφγανιστάν."

   Ναι όπως Σομαλία. Οι Έλληνες (και όχι μόνο) εφοπλιστές είχαν και έχουν πρόβλημα με την πειρατεία στις ακτές της Σομαλίας. Αρχηγός του στόλου ελληνική φρεγάτα. Αν αυτό λέει κάτι για στρατιωτική ικανότητα που να συντονίζει άλλα Νατοϊκά πλοία. Η 2η θέση του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου λέει πολλά για το ποιος έχει συμφέρον από μία τετοια κίνηση,


   "Αυτή η μη συμμετοχή στη λήψη πολεμικών αποφάσεων είναι νομίζω απόρροια της παραπάνω αδυναμίας πολεμικής ικανότητας (της ικανότητας δηλ. να διεξάγωγει επιτυχώς ένα πόλεμο)"

   Στο Αφγανιστάν η ελληνική αστική τάξη ζητά μερίδιο από την "πίτα". Για την στρατιωτική ικανότητα, το να στέλνεται στρατιωτικό σώμα σε τέτοια περιοχή + τα συγχαρητήρια Τούρκου αξιωματικού για απόκρουση επίθεσης, λένε πολλά ΑΚΡΙΒΩΣ για την στρατιωτική ικανότητα όχι μόνο σε «εξοπλισμό» αλλά και σε ικανότητα στρατεύματος.

   Καμία αστική τάξη δεν κάθεται με τα χίλια ζόρια σε ΝΑΤΟ. Άσχετα αν τα τοπικά ΜΑΕ(μέσα αστικής ενημέρωσης) θέλουν να δείξουν την εικόνα του "τραβάτε με και ας κλαίω".

   -" Αυτή η μη συμετοχή στη λήψη πολεμικών αποφάσεων είναι νομίζω απόρροια της παραπάνω αδυναμίας πολεμικής ικανότητας (της ικανότητας δηλ. να διεξάγωγει επιτυχώς ένα πόλεμο) "

   Το ΝΑΤΟ και το ΟΗΕ γιατί τα έχουν; Πριν γίνει η εισβολή στο Ιράκ υπήρχε απόφαση του ΟΗΕ. Άρα και οι ΗΠΑ-Η.Β. μάλλον δεν είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, "αναγκάστηκαν" να εισβάλουν βάσει "στοιχείων" αγοράς ουρανίου του Ιρακ από Νίγηρα. Όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσείν δεν βρέθηκαν. Να θυμίσουμε πως μία από τις πρώτες κινήσεις στην σκακιέρα, μετά την "απελευθέρωση" του Ιράκ από τον Σαντάμ (που παλαιότερα οι ΗΠΑ στήριξαν), ήταν η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑ 80% του χρέους του Ιράκ προς την Ρωσία.

   "Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα". Κλαούζεβιτς


   "Η σημασία αυτής της αδυναμίας δε νομίζω πως είναι αμελητέα, αφενος διοτι αποκαλύπτει στους "ιθαγενείς" την αδυναμία της κυρίαρχης τάξης και αφετέρου διοτι κατ' αυτή την έννοια υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά σε σχέση με τις αστικές τάξεις των δυτικών. "

   Η μέχρι στιγμής "αδυναμία" σε σχέση με τους δυτικούς, οφείλεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει ισχυρό αντιπολεμικό προηγούμενο(όπως Σερβία - Κόσσοβο το 1999), ιστορική μνήμη, αριστερή παράδοση, αντιαμερικανισμός ακόμα και στους δεξιούς, και ΚΥΡΙΩΣ στην ισχυρή συνεπή ιστορική παρουσία του ΚΚΕ. Αυτό το τελευταίο θέλουν να «αλλάξουν» αστοί «διανοητές», ο ΣΥΡΙΖΑ και η χ.α. Ο καθένας στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες του.Ilief

   Διαγραφή
 6. Νομίζω πως και σε κάποια άλλη ανάρτηση (ή σε κάποιο σχόλιο) είχε αναφερθεί οτί η αστική τάξη της Ελλάδας διαφέρει απο άλλες στο μέτρο που δεν είναι αυθύπαρκτη αλλά ενσωματωμένη στην αστική τάξη της Δύσης γενικά. Θεωρείς οτι απο μια τέτοια θέση είναι σε θέση να επηρεάσει ακόμη και των πολεμικό βραχίονα των Δυτικών κρατών στην αστική τάξη των οποίων συμμετέχει; ή αυτό είναι κάτι απο το οποίο αποκλείεται;
  cia 239

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Επανάληψη για εμπέδωση
  Διαφθορά-Διαπλοκή

  (..)Ούτε ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΝΑΤΟ μετεβλήθη επειδή πριν λίγα χρόνια αποπέμφθηκε ο Β.Κλας από γενικός γραμματέας του, λόγω εμπλοκής του στο σκάνδαλο με τα ελικόπτερα Agusta, ούτε βεβαίωςτο πλιάτσικο στο Ιράκ έπαψε να είναι πλιάτσικο επειδή επήλθε «κάθαρση» στην πυραμίδα του ΝΑΤΟ

  Ουδέποτε «συναχώθηκε» ο καπιταλισμός στις ΗΠΑ, όταν τη δεκαετία του 70 βρέθηκε στο στόχαστρο η δυναστεία Ροκφέλερ ή επειδή την δεκαετία του 90 συνέβηκε κάτι ανάλογο με την Microsoft του Μπιλ Γκέιτς, ή επειδή κατέρρευσε η δεμένη με χίλια νήματα διαπλοκής με το Λευκό Οικό εταιρεία Enron, ή επειδή υπήρξαν ακόμα και πολιτικοί σεισμοί στο αμαρικάνικο πολιτικό εποικοδόμημα μεγέθους ενός Γουότερ-γκέιτ ή ενός Ιράν-γκέιτ. Όσο για τις πολυεθνικές, με τα 1,5 δις δολλάρια που «έσπρωξαν» σε Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον και Κέιν στις προεδρικές εκλογές του 2008, ξέρουν καλύτερα ποιοι εκλέγουν τους προέδρους στις ΗΠΑ.

  Ουδέποτε μετεβλήθη ο χαρακτήρας της ΕΕ, όπως προέβλεπαν επί προεδρίας Σαντέρ διάφοροι «φωστήρες», λόγω της αποπομπής ολόκληρης (!) της κομισιόν με την κατηγορία των σκανδάλων. Παρομοίως, οι επίτροποι ποτέ δεν έπαψαν να διορίζονται με βάση την προϋπηρεσία που έχουν σε πολυεθνικές ή να προστρέχουν σε αυτές μετά την «ευδόκιμη» θητεία τους στην Κομισιόν

  Ούτε τα «καθαρά χέρια» των εισαγγελέων εξάγνισαντο σύστημα στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι και της Κεντροαριστεράς.

  Ούτε η αυτοκτονία Μπερεγκοβουά έφερε την «κάθαρση» στη Γαλλία, μία χώρα όπου τον Σιράκ, με την «περιώνυμη» θητεία του στο Δήμο του Παρισιού, τον διαδέχτηκε ο Σαρκοζί, επίσης ελεγχόμενος για δοσοληψίες του δικού του κόμματος με την βαθύπλουτη Μπετανκούρ της L’Oreal.

  Ούτε βεβαίως η φυλάκιση Βρεττανού βουλευτή το Γενάρη του 2011 με αφορμή τα σκάνδαλα «αξιότιμων» μελών του βρετανικού κοινοβουλίου απέτρεψε τη λιτότητα, μία λιτότητα που όμοιά της δεν έχουν ζήσει οι Βρετανοί πολίτες από την εποχή που ο Τσώρτσιλ τους υποσχέθηκε «δάκρυα και αίμα».

  Αντιθέτως, έχουμε το φαινόμενο η θητεία ακόμα και σε πρωθυπουργικούς θώκους, όπως των Σρέντερ και Μπλέρ, να αξιοποιείται ως μία πρώτη τάξεως «συστατική» για τις προσλήψεις τους ως συμβούλων, από την Gazprom και από την JP Morgan, αντίστοιχα(..) Μπογιόπουλος «ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΗΛΙΘΙΕ» (Σελίδες 124-125)

  Επίσης η Γερμανία έχει αλλάξει δύο προέδρους σε μικρό χρονικό διάστημα γιατί το όνομά τους ενεπλάκικε σε σκάνδαλα. Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο τζίρος της διαφθοράς παγκοσμίως υπολογίζεται σε 1 τρις δολλάρια ετησίως(2010 – Οργάνωση Διεθνή Διαφάνεια). Σε απόλυτο ποσό φαντάζει τεράστιο, όμως σε ποσοστό αντιστοιχεί σε 1,5% (ολογράφως σε ενάμισυ τα εκατό) του ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ αθροίοσματος των ΑΕΠ (60+ τρις δολλάρια)!

  Ερωτήματα
  προς όλους όσους υπερασπίζονται το σύστημα, του «ηθικού» καπιταλισμού,
  προς αυτούς θέλουν να στρέψουν την λαϊκή οργή μόνο προς την διαφθορά αλλά όχι συνολικά προς το καπιταλιστικό σύστημα,
  προς του «Ας μη γίνει λαϊκή δημοκρατία, ας γίνει μια αστική δημοκρατία που να μην είναι χυδαία, που να μην εξευτελίζει τον άνθρωπο»(όπως ο Τζιμάκος).

  Γιατί η διαφθορά δεν είναι αφύσικη, ούτε «τοπικό» φαινόμενο, όσο αφορά την «λειτουργία της αγοράς»;
  Γιατί ο υπόλοιπος 98,5%, ο «καλός και ηθικός» καπιταλισμός δεν μπορεί να κατισχύσει εκείνου του «μιαρού» «κακού»;
  Πως γίνεται μόλις το 1,5% «του ανέντιμου», να σπρώχνει στην κρίση το 98,5% του «φτωχού πλην τίμιου» καπιταλισμού;Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δανία τις επόμενες μέρες από το βιβλίο του Μπογιόπουλου «ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΗΛΙΘΙΕ».

   Προχωρημένα σκανδιναβικά κόλπα
   με σχεδόν 0% φόρο σε μεγάλες εταιρίες πολυεθνικές
   και απολύσεις σε κερδοφόρες εταιρίες "πράσινης" ανάπτυξης.Ιlief

   Διαγραφή
 9. Τελικά η δεξιά του Κυρίου «έχασε την παραδοσιακή φυσιογνωμία της» ή «Η αστική δεξιά δεν απέκτησε [ποτέ] ταυτότητα εφόσον έλειπε η εθνική αστική τάξη»?
  Μας τα μπερδεύει εδώ η Σώτη, η οποία και αυτή δεν παραλείπει να εντοπίσει την «ειδική περίπτωση» της Ελλάδας-είμαστε το άλας της γης τελικά:

  «Η τρομοκρατική στροφή της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο λαϊκισμό και τη σύγχυση της συντηρητικής παράταξης που έχασε την παραδοσιακή φυσιογνωμία της. Οι ιστορικές ενοχές έναντι της αριστεράς και η ψηφοθηρία οδήγησαν την ελληνική δεξιά σε πολυδιάσπαση: λαϊκή, αναχρονιστική δεξιά (τύπου ΛΑΟΣ), ψευτοαστική δεξιά, φιλελεύθερη κεντροδεξιά που κολακεύει την αριστερά (όπως έκανε προσφάτως ο Κώστας Καραμανλής επαινώντας τη «φρεσκάδα» του ΣΥΡΙΖΑ), θρησκευτική δεξιά.
  Ωστόσο η έλλειψη σαφούς περιγράμματος δεν ωφελεί κανέναν: όταν τα κόμματα ακολουθούν το φύσημα του ανέμου, παραβιάζοντας τις ιδρυτικές αρχές και ιδέες τους, επηρεάζεται αρνητικά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα...

  Στην Ελλάδα, εκτός από το ασάλευτο ΚΚΕ -ένα κόμμα μαυσωλείου- όλες οι πολιτικές παρατάξεις έχουν υποστεί, όπως είναι φυσικό, βαθιές αλλαγές. Ωστόσο, είμαστε, για μια ακόμη φορά, ειδική περίπτωση: η ελληνική ακροδεξιά εκφράστηκε με τις κατά καιρούς δικτατορίες ή με τα διάφορα κόμματα της ριζοσπαστικής δεξιάς. Η αστική δεξιά δεν απέκτησε ταυτότητα εφόσον έλειπε η εθνική αστική τάξη -η ολιγομελής αστική τάξη προσπαθούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της μέσω των ακροδεξιών κομμάτων. Με τραγικά αποτελέσματα.»

  Πηγή: Σώτη Τριανταφύλλου: Η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει γιατί η Δεξιά έχασε την παραδοσιακή φυσιογνωμία της | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/94295#ixzz2NAC6C0zz

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχει αστική τάξη στην Ελλάδα λέμε. Αυτά τα λέει μόνο το ασάλευτο κόμμα μαυσωλείου. Στην Ελλάδα υπάρχουν αετονύχηδες εργολάβοι, ψιλικατζήδες, μεταπράτες, περιπτεράδες, δημόσιοι υπάλληλοι, γκαρσόνια, νοικοκυραίοι, καραβοκύρηδες, μπουρλοτιέρηδες, προύχοντες, καπεταναίοι, Κουίσλιγκ, Γκαουλάιτερ, δοσίλογοι και λαμόγια.

   Πλατεία πήγατε σήμερα;

   Διαγραφή
  2. Εγκληματική αμέλεια για την πληρότητα του άρθρου η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στο Νίκο Δήμου. Τον άνθρωπο που θα είχε εφεύρει την έννοια της Ψωροκώσταινας ακόμα και αν αυτή δεν είχε υπάρξει ποτέ.

   Πέρασα επτά ημέρες στο Ντουμπάι. Δεν έκανα μόνο τουρισμό - έκανα έρευνα. Με παραξένεψε τόσο αυτό το κράτος, που θέλησα να μάθω περισσότερα. Τι είναι το Ντουμπάι; Mε δυο λέξεις θα έλεγα: το αντίθετο της Ελλάδας. Πριν από δυο δεκαετίες δεν είχαν τίποτα - τώρα έχουν τα πάντα. Κι εμείς… Ήταν ένα χωριό. Ούτε κάτι να δεις ούτε να κάνεις. Σήμερα, ο πιο δραστήριος τουρίστας θέλει έναν μήνα σκληρή δουλειά για να περιηγηθεί όλα του τα αξιοθέατα. Έφτιαξαν αξιοθέατα εκεί που είχαν μόνο άμμο - κι εμείς που είχαμε τόσα, τα έχουμε απαξιώσει (και μαζί όλη τη χώρα). Έχουν περισσότερους ουρανοξύστες απ’ οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο (και τον ψηλότερο, στα 900 μέτρα), σχεδιασμένους από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες: ένα σκηνικό επιστημονικής φαντασίας. Μη βιαστείτε να πείτε: να τι κάνει το πετρέλαιο! Το Ντουμπάι ΔΕΝ έχει πετρέλαιο. Έχει φτιάξει ένα ενδιαφέρον τουριστικό προϊόν κι ένα εκπληκτικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Έτσι, όλη η υφήλιος επενδύει εκεί - και τα αδελφά εμιράτα τα πετροδολάριά τους. Το Ντουμπάι ζει απ’ τον τουρισμό και το εμπόριο. Σαράντα εκατομμύρια επισκέπτες είχε τον περασμένο χρόνο. (Με μόνιμο πληθυσμό δύο εκατομμύρια.) Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν εκεί γραφεία, από τα οποία ελέγχουν όλη τη δουλειά τους σε Ασία και Αφρική. Τα λιμάνια (φτιάχνουν και δεύτερο τεράστιο) και τα αεροδρόμια (επίσης) είναι διαμετακομιστικός σταθμός για το διεθνές εμπόριο. Από τη στιγμή που θα ξεφορτωθεί ένα κοντέινερ από το πλοίο, θέλει μόνο μία ώρα για να πετάει προς τον προορισμό του. Φορολογία στις εταιρείες (και τα άτομα); Καμία. Παιδεία και περίθαλψη: δωρεάν. Παράδεισος; Όχι βέβαια. Πολλά τα τρωτά: από το κλίμα μέχρι το πολίτευμα. Αλλά υπόδειγμα ανάπτυξης. Και πολυπολιτισμικής συνύπαρξης (80% των κατοίκων δεν είναι ντόπιοι). Και καθαριότητας. (Τα πάντα λάμπουν!) Και οργάνωσης. Κατάθλιψη σε πιάνει. Κάποτε είχαμε τον Τρίτο Κόσμο για παρηγοριά στη σύγκριση. Εδώ ο Τρίτος έγινε πρώτος. Κι εμείς κάπου στον Καιάδα της ανθρωπότητας. Σκέψου να είχαν Ακρόπολη και Δελφούς, Μύκονο και Σαντορίνη... Αλλά ίσως επειδή δεν τα είχαν πρόκοψαν τόσο πολύ και τόσο γρήγορα...
   http://www.lifo.gr/mag/columns/4468


   Πλατεία πήγατε σήμερα;=Με μπερδεύεις με άλλη…


   Διαγραφή