Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Bye-Bye? (Περί των αντιφάσεων των εθνικών θυσιών στην εποχή του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου)

Όταν οι μεγαλοκαταθέτες κουρεύονται, οι μικροκαταθέτες "προστατεύονται", αλλά οι μεγαλοκαταθέτες παίρνουν τα λεφτά τους ακούρευτα και οι μικροκαταθέτες περιμένουν ματαίως να ξαναδούν σεντ...

Έξοδος τώρα από την ΕΕ. Να μπει τέλος στη φαρσοκωμωδία με αληθινά ανθρώπινα θύματα.
LR
----
Όσο οι τράπεζες ήταν κλειστές στην Κύπρο, κάποιοι μεγαλοκαταθέτες βρήκαν τον τρόπο να κάνουν αναλήψεις από υποκαταστήματα του εξωτερικού και να μεταφέρουν κεφάλαια με το αιτιολογικό ότι προορίζονται για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών.

Σύμωνα με δημοσίευμα του Reuters, δεν ήταν λίγοι οι πελάτες τραπεζών της Κύπρου που "σήκωσαν" όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν ενόσω διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας με την τρόικα. 'Ετσι έφυγαν από το νησί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες και λίγο πριν ληφθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωσή τους.

Τα στελέχη της ΕΕ κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου άρχισε να ζητάει περισσότερα χαρτονομίσματα από όσα δήλωνε στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και ότι έκαναν αναλήψεις πελάτες τραπεζών της Κύπρου, αναφέρουν πηγές του Reuters.

Η Λαϊκή τράπεζα και η τράπεζα Κύπρου έχουν υποκαταστήματα στο Λονδίνο τα οποία παρέμειναν ανοιχτά ολόκληρη την εβδομάδα των διαπραγματεύσεων και δεν είχαν κανένα όριο στις αναλήψεις.

Επίσης η τράπεζα Κύπρου ελέγχει το 80% της ρωσικής Uniastrum Bank η οποία δεν έθεσε κανένα όριο αναλήψεων στα υποκαταστήματα της στη Ρωσία.

Πηγή: Reuters/Ενικός/Οικοδόμος

22 σχόλια:

 1. Πόσο άραγε αργεί ακόμα το πραξικόπημα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Πανίκος για Πρόεδρος τής Δημοκρατίας! Τώρα! Κάτω ο Θέμος! Πάνω ο Πανίκος! Πανίκος, la seule solution pour μια δίκαιη, σοσιαλιστική πολιτική αναδιανομής τού πλούτου! Panikos douze points! Πα-νί-κος, Πα-νί-κος, Πα-νικοοοοοοόος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάτω ο Θέμος! Πάνω ο Πανίκος--> Διόρθωση: Κάτω ο Νίκος! Πάνω ο Πανίκος!

   Διαγραφή
 3. Τα στελέχη της ΕΕ κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά---> τότε κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, προηγουμένως όλα πήγαιναν μούρλια.

  Τι πραξικόπημα.

  ΜΠΟΥΜ ΤΑΡΑΤΑΤΖΟΥΜ
  http://www.youtube.com/watch?v=KOuk7qa2ZGg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάτσε ρε παιδί μου να λύσει ο Άντρος ο Κυπριανού το μαθηματικό πρόβλημα "έξω απ' την Τρόικα/μέσα στην ΕΕ"!

   Διαγραφή
 4. Είδα ένα όραμα. Ένας Αρχιεπίσκοπος ξαναγινόταν πρόεδρος της Κύπρου. Πίσω του, πολλοί ανώτεροι στρατιωτικοί με εγκλωβισμένους λογαριασμούς στην Λαϊκή και την Κύπρου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτο θα ειδες...
   (The Golden Age - Shostakovich)

   http://youtu.be/Mk7fRIXJOW8

   0:10:30

   Διαγραφή
  2. ειναι πολυ πιθανον να γινει πραγματικοτητα.οι Γεροι(ΓΥΡΩ ΣΤΑ 80) στην Ελλλαδα λενε οτι ο Αρχιεπισκοπος Κυπρου ειναι πολυ καλος!!!

   Κου Ρου

   Διαγραφή
  3. Γιατι πριν το συγκεκριμενο <> δεν τον ηξερε κανεις στην Ελλαδα........

   Κου Ρου

   Διαγραφή
  4. ( http://www.tovima.gr/society/article/?aid=274600 )
   Οι ιερές μπίζνες της εκκλησίας στην Κύπρο», Το Βήμα, 21 Ιουνίου 2009,

   ( http://www.inews.gr/147/archiepiskopos-prosgeiotheite-ekei-stin-keo.htm )
   Για την σφοδρά αντεργατική πολιτική της Εκκλησίας της Κύπρου ως κεφαλαιοκρατικού εργοδότη, βλ. τις δηλώσεις του Χρυσόστομου για την απεργία της εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας κυπριακής ζυθοποιίας ΚΕΟ, «Αρχιεπίσκοπος: Προσγειωθείτε εκεί στην ΚΕΟ», 7 Ιουνίου 2011,


   ( http://www.romfea.gr/ekklisies/ekklisia-tis-kiproy/6238-8408 )
   Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στη Καθημερινή.Ilief

   Διαγραφή
 5. Το άφησα στην Dis:

  Οι καταθέσεις των μεγαλοκαταθετών της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου, έχουν ήδη κάνει φτερά από τα υποκαταστήματα εξωτερικού-->

  Τα μεγέθη υποτίθεται θα τα μάθετε όταν ανοίξουν οι τράπεζες. Η φυγή κεφαλαίων είναι λογική συνέπεια τού γεγονότος ότι τα υποκαταστήματα εξωτερικού παρέμειναν ανοιχτά. Ωστόσο, Ο Ντισελ-μποου-ούμ* _δεν_ «διέψευσε» το άνοιγμα των υποκαταστημάτων αλλά το ότι δεν «σημειώθηκε» σημαντική έξοδος κεφαλαίων. Αυτά, για την αξιοπιστία τού κυρίου και για να έχετε κάτι να απαντήσετε στα δικά σας παπαγαλάκια.

  Πάλι, το σημαντικότερο δεν είναι οι καταθέσεις, αλλά οι περιορισμοί (που στην πραγματικότητα δεν τους επιβάλλει η δική σας κεντρική[2]) και οποίοι θα οδηγήσουν σε κατάρρευση επιχειρήσεων, μη εξυπηρέτηση δανείων και ποιος ξέρει τι άλλο. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη.

  [1] οι γάλλοι του'δωσαν ήδη το παρατσούκλι Ντζίσελ-μπούρδα. [bourde]
  [2] Ο Αρτέμης, ο πρόεδρος τής κεντρικής σας παραιτήθηκε· να σημειώσω ότι στην Αργεντινή οι τράπεζες έμειναν κλειστές 5 μέρες, αλλά οι εν γένει περιορισμοί αναλήψεων, αν θυμάμαι καλά, διάρκεσαν 1.5-2 χρόνια. Αντιλαμβάνεσαι ότι σας έδωσαν λύση Ισλανδίας-Αργεντινής χωρίς τη δυνατότητα «διεξόδου» που οι λύσεις αυτές έδωσαν στις δυο χώρες. Μια ακόμα ένδειξη για το κ*δάχτυλο των ΗΠΑ, ο Κρούγκμαν «εξυμνεί» στη στήλη του τους περιορισμούς κεφαλαίων. Εν προκειμένω, περιορισμούς κεφαλαίων που επιβάλλονται έξωθεν για την «προστασία» ενός μη εθνικού νομίσματος (δεν κόβετε λίρες, τι καλό μπορεί να βγει από τους εν λόγω «περιορισμούς»;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. υποκαταστήματα εξωτερικού-->θυγατρικές εξωτερικού

   [1] το κρατούμενο: "Cypriot banks in the UK all operate as subsidiaries, not branches. As subsidiaries they are capitalized and regulated as UK banks and fall under UK deposit guarantees. A Russian with money in the UK subsidiary can get his money in and out."

   [2] το κρατούμενο: The CB of Cyprus doesn't actually request notes from the ECB, it prints notes and keeps a ready supply in a vault, and when Cypriot banks request to swap their reserves for notes, the Cypriot central bank delivers notes, cancels reserves, and tells the ECB what it did. That's the reporting that Reuters' source must be referring to: the EU negotiators heard from the ECB what the volumes of euro notes that Central Bank of Cyprus was delivering to Cypriot banks were. And they were much greater than the amounts that the Cypriot negotiators were claiming during the negotiations was being withdrawn.

   This raises the question, which Reuters apparently didn't know to ask, of whether the Cypriot CB was also topping up Cypriot banks' reserves all week by lending them emergency liquidity assistance.

   http://www.zerohedge.com/news/2013-03-25/have-russians-already-quietly-withdrawn-all-their-cash-cyprus?page=8

   Διαγραφή
  2. πρόεδρος τής κεντρικής σας===> τής Κύπρου. Με πονάν τα μάτια σόρι. Ο Πανίκος τής Κεντρικής σας ίσως υπό παραίτηση.

   Διαγραφή
 6. ό,τι και να πούμε λίγο...26 Μαρτίου 2013 - 10:19 μ.μ.

  Σαφές παιδιά. Το είχαμε σκεφτεί όλοι ότι θα συνέβαινε με τα υποκαταστήμτα των Κύπρου και Λαικής στο εξωτερικό. Διότι δεν έχουν μόνο στο Λονδίνο (έμειναν ανοιχτά) αλλά και στη Ρωσσία (Μόσχα σίγουρα δεν ξέρω γιά Πετρούπολη...) εκτός από την Ελλάδα (που έκλεισαν) και ίσως αλλού.... Στη Ρωσσία τι έκαναν; Αλλού;
  Δε μάθαμε (ακόμα).

  Τώρα γιά εξηγήστε μου ένα πράμα. Με δεδομένη την εξήγηση ότι η Κεντρική Κύπρου τυππώνει, μοιράζει και μετά ανακοινώνει τα ούτως απαλειφθέντα reserves στην ΕΚΤ πως γίνεται να:

  1. παίρνουν κάποιοι ζεστό μετρητό ενώ οι Κύπρου και Λαική ήταν κλειστές στην Κύπρο

  2. μπορεί να λένε ό,τι γουστάρουν οι κύπριοι διαπραγματευτές και σε κάθε περίπτωση άλλα απ' ότι λέει η Κεντρική Κύπρου στην ΕΚΤ; Δηλαδή δεν έχει άμεσο ελεγκτικό μηχανισμό κάποιου είδους το Eurogroup επ' αυτού;

  3. και πέραν των ψεμμάτων, να "ανέχεται" το Eurogroup και η ΕΚΤ την οποιαδήποτε εκροή κεφαλαίων (=αναλήψεις) ενώ υποτίθεται θέλουν να ελέγξουν ακριβώς αυτό;

  ΟΚ, προφανώς τα 2. και 3. είναι τάχα μου μπέρδεμα με την πλήρη ανοχή και κάλυψη των ευρωπαίων. Επιβεβαιώνει ότι το βασικό γιά αυτούς δεν ήταν να πάρουν τα λεφτά (των πλουσίων, των φτωχών τα πήραν και θα πάρουν και τ' άλλα...) αλλά να τα στείλουν αλλού.

  Με το 1. τι γίνεται; Και επίσης:

  4. μπορούσε κάποιος με καταθέσεις στην Κύπρου ή της Λαικής στην Κύπρο να κάνει αναλήψεις από το Λονδίνο; Αν ναι, νόου πρόμπλεμ! Είχες γκαφρά, έπαιρνες το αερόπλανο (οι μπτήσεις συνεχίζονταν) πάγαινες Λόντρα και τα σήκωνες.
  Έτσι έπαιξε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω καθόλου. Εγώ απόψε πήρα 120 ευρώ, όσα μου επέτρεπε η ΑΤΜ. Ποιοι πήραν αεροπλάνα και αν μπορούσες να το κάνεις, δεν έχω ιδέα.

   Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν υπάρχει τίποτε όρθιο και ότι όλα τα αστικά κόμματα του νησιού είναι βουτηγμένα στα σκατά και στη διαπλοκή.

   Και ότι ο κόσμος κάθεται σπίτι αποσβολωμένος και περιμένει το θαύμα απ' το υπερπέραν.

   Έτσι φαίνεται τουλάχιστον.

   Διαγραφή
  2. Λαϊκής στην Κύπρο--> η Λαϊκή τελικά έχει «υποκαταστήματα» στο Λονδίνο, πράγμα που σημαίνει ότι οι λογαριασμοί είναι οι ίδιοι (γι' αυτό και οι δηλώσεις τού Όσμπορν, για την τύχη των υποκαταστημάτων της).[*] --- Η Κύπρου λειτουργεί με θυγατρικές. Οι λογαριασμοί είναι διαφορετικοί.

   --- Για τις «διαρροές» [discrepancies] στο εσωτερικό λένε ότι είναι στο ύψος των 3 δις (αύριο μπορεί να είναι και 10 ή 20).

   Ο Κρούκγμαν τώρα προτείνει έξοδο από το ευρώ αμέσως. The solidarity of nobelists (μετά από τη δήλωση Πισσαρίδη, δεν μπορεί να συνεχίσει να λέει μαλακείες για κεφαλαιακούς ελέγχους σε ευρώ που δεν είναι ευρώ. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πλεονέκτημα από την παραμονή σε ένα ευρώ με ελέγχους από την ΕΚΤ και περιορισμούς κεφαλαίων. Τα Ευρώ σας δεν είναι πλέον ευρωπαϊκά ευρώ. Είναι ευρώ κύπρου.

   Από Πέμπτη όλες οι τράπεζες γενικά θα υπόκεινται σε περιορισμούς. Αυτό ήταν το τελευταίο που άκουσα. Υπόσχονται ότι δεν θα παραταθούν για μεγάλο διάστημα. Αλλά τώρα ...

   [*] "Those discussions are taking place at the moment, I can't say a great deal more about them, but we are engaged in negotiations to try to avoid the branch of Cyprus Popular Bank in the UK, or branches, becoming sucked into the Cypriot resolution process," he added. [Όσμπορν]

   But as Laiki operates as a "branch" in the UK its depositors are covered by Cyprus, which also guarantees deposits up to the £85,000 Europe-wide limit.
   Laiki runs three branches in London, including one in Mayfair, and one in Birmingham – it has been stressing to customers that it is "business as usual".

   [Μάλλον συζητάν για το ποιος θα καλύψει τους καταθέτες μέχρι 100.000. Κύπρος ή ΗΒ.]

   Διαγραφή
  3. Ο Krugman μάλλον φοβάται επίταση της "μόλυνσης" της ευρωζώνης. Χέστηκε ο Κρούγκμαν για το αν θα ζήσει ή θα πεθάνει άνθρωπος εδώ.

   Διαγραφή
  4. δεν νομίζω να εννοείς ότι οι «έλεγχοι» τής ΕΚΤ «προστατεύουν» το νησί. Έξοδο από το ευρώ, νέο νόμισμα, διαγραφή χρέους, κεφαλαιακοί περιορισμοί που θα επιβάλλει ο λαός, αλλιώς περιμένετε ελεημοσύνη από τους Γιούνκερ και τους Ντίσελμπλουμς.

   Διαγραφή
  5. "δεν νομίζω να εννοείς ότι οι «έλεγχοι» τής ΕΚΤ «προστατεύουν» το νησί."

   Χα χα χα χα! Το νησί δεν το προστατεύει απολύτως τίποτα.

   Το μόνο που λέω είναι ότι μετά τις δηλώσεις του Γερούν και τις συνέπειές τους, τρέχουν να τα μαζέψουν οι Ολάντηδες, τρέχει και ο Κρούγκμαν να προστατέψει την ΕΕ απ' την φοβιτσιάρικη για τους καταθέτες θεσμική επαφή με το "μίασμα" που η ίδια έφτιαξε.

   Εδώ πάντως δεν τρέχει κανένας προς το παρόν, εκτός από κάτι γραφικούς σαν εμένα και μια χούφτα άλλους...και τον Αρχιεπίσκοπο Τόμμυ τον Β. Αγρόοοοον αγοράζουν.

   Πάντως ευρώ Κύπρου που λες δεν έχουμε. Δεν έχουμε ευρώ οποιουδήποτε τύπου. Η αγορά είναι νεκροταφείο. Το λιμάνι της Λεμεσού είχε 50% μείωση εισαγωγών σε μία βδομάδα. Και όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί φαλίρησαν. Όπως εικάζω και οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι μικρομεσαίοι και οι ΕΒΕ. Απλά συνεχίζουμε να κινούμαστε και να βλέπουμε τηλεόραση, σαν νεκροί που δεν ξέρουν ότι πέθαναν.

   Διαγραφή
 7. ό,τι και να πούμε λίγο είναι...26 Μαρτίου 2013 - 11:43 μ.μ.

  Πρόσθεσε και το εξής, από τα ελάχιστα που ανθίστηκα εγώ, ως αφελής και άσχετος από τα τραπεζικά κόλπα:

  Οι κυπριακές τράπεζες (σίγουρα Κύπρου και Λαική, δεν ξέρω γιά την Κεντρική, θάταν ενδιαφέρον να τσεκαριστούν, αν γίνεται, τα σχετικά στοιχεία) αγόραζαν ελληνικά ομόλογα όλο σχεδόν το διάστημα της κρίσης, δηλ. επί κυβέρνησης του μαλακοπίτουρα.
  Λέμε από αυτά τα σούπερ τοξικά, τη στιγμή που μέχρι κι οι αθλητικές εφημερίδες έγραφαν ότι όλες οι τράπεζες παγκοσμίως είχαν ξεκωλωθεί να τα ξεφορτωθούν.
  Γράφτηκε και επιβεβαιώθηκε οίκαδε πως είχαν πάρει πάνω από 4 δις.
  Μετά τους έριξε την τορπίλα ο Μπένυ με το PSI και τους μείναν τα @@ του.
  Ποιός μας κάνει πλάκα;
  Είναι οι τζυπραίοι τραπεζίτες βεδουίνοι σπεκουλαδόροι ή παίζει (και είμαι φανατικός κατά των θεωριών συνομωσίας) η δουλειά να στηνόταν τσούκου τσούκου γιά να τη μπουμπουνίσουν μόνο στα κορόιδα, στους μαφιόζους που δεν γουστάρει ούτε ο Πούτιν και βασικά στο 80% τουλάχιστον των κυπρίων αδελφών μας που τους έχουν γραμμένους εκεί που ούτε ο Στουρνάρας δεν τολμάει να γράψει τον υπερήφανο ελληνικό λαό (μιλάμε γιά πολύ αξιοπρεπή και δαύτον).

  Μετά μου λες ρε φίλε γιά τα αστικά κόμματα... Μετά από πολλά χρόνια σκατοψυχίζω πάλι αβέρτα το μπίχλα τον Εζεκία, τι να λέμε μωρέ με τα πουλητάρια..., ήταν και στην Ισπανία τρομάρα του.

  Θυμίζω και τσέκαρε ότι πλην του Κληρίδη και μόλις τώρα του Νίκου "κλαμμένο μουνί" Αναστασιάδη, ΟΛΟΙ οι άλλοι προέδροι βγήκαν με τη στήριξη του ΑΠΟΕΛ. Εκτός αυτού τι άλλο κατάφερε αυτό το κόμμα δεκαετίες τώρα; Να βάλει δηλαδή τους κύπριους σε sedation...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. πάμε για ακόμα ένα "εργαλείο" για να αντιμετωπίσει ο νταιτζελμπλουμ τον κακό καπιταλισμό: εξαέρωση διοικητή κεντρικής τράπεζας χώρας μέλους ευρωζώνης με συνοπτικές διαδικασίες...

  ΑΧΠ (το προνόμιο του φτωχού)

  ΑπάντησηΔιαγραφή