Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Το Κοάν της ημέρας

Είναι σαν να λες με πονάει το πόδι, πας στο γιατρό, σου κόβει το πόδι και λέμε ότι είναι καλό που δεν έχεις την αβεβαιότητα του πόνου στο πόδι σου πλέον. Αλλά φεύγεις χωρίς πόδι. 
Χριστόφορος Πισσαρίδης, Νομπελίστας στα οικονομικά


Είναι σαν αν λες με πονάει το πόδι, πας στο γιατρό, σου κόβει όλα τα υπόλοιπα και αφήνει το πόδι. Που πονάει.

Είναι σαν να λες με πονάει το πόδι και εκεί που το λες να πέφτει πάνω σου ένα πιάνο απ' τον τρίτο.

Είναι σαν να λες με πονάει το πόδι, πας στο γιατρό, σου κόβει τη γλώσσα, και δεν το λες πλέον.

Είναι σαν να λες με πονάει το πόδι, πού να τρέχω τώρα στην τράπεζα, και μέχρι να φτάσεις κούτσα-κούτσα ως εκεί να είσαι μπατίρης και άνεργος.

Είναι σαν να λες με πονάει το πόδι, και δεν μου φτάνει που με πονάει, αλλά πρέπει να διαβάζω και δηλώσεις που κάνουν οι Νομπελίστες Οικονομικών.

Κάτσε, ποιο είναι πάλι το πόδι;

17 σχόλια:

 1. Τα καλά τα βάζουν μόνο στα αγγλικά. Δεν το είχα διαβάσει αυτό στο ελληνικό άρθρο.

  «I also recommend that all small countries in particular and [??? what ???] and do their homework.»

  Και η ομάδα μελέτης για το διαγώνισμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σαρρής: Διαβάστε τις σημαντικότερες τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΡΙΚ.

   -Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι το ποσοστό κουρέματος θα είναι 40%.

   -Θα σώσουμε την Τράπεζα Κύπρου.

   -Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

   -Χάσαμε την Λαϊκή το 2006 από αλόγιστα δάνεια.

   -Από αύριο τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών ανοίγουν. Έκλεισε η συμφωνία με την Πειραιώς.

   -Επαναλάβαμε στους εταίρους μας, στο πρώτο Eurogroup, ότι ήταν λάθος αυτό που προσπαθούσαν να κάνουν.

   -Πιθανότατα να μειωθούν οι μισθοί των τραπεζικών υπαλλήλων.

   -Δεν προβλέπω ότι θα γίνει σημαντική μείωση υπαλλήλων.

   -Θα ανοίξουν οι τράπεζες την Πέμπτη.

   -Αρχές Απριλίου θα είμαστε κοντά σε μια νέα υπογραφή.

   -Σταδιακή μείωση προσωπικού στους ημικρατικούς

   -Θα ήταν τραγικό λάθος η έξοδος από την Ευρωζώνη.

   -Το 2013 θα είναι μια δύσκολη περίοδος.

   -Δεν κινδυνεύουμε με στάση πληρωμών.

   Πάσχα ανεβαίνω Ελλάδα. Λέω να κάτσω.

   Διαγραφή
  2. Αν γινόταν 10 μέρες γενική απεργία, θα είχε γίνει της π* με τις καταγγελίες. Τώρα την κάνουν την γενική οι τραπεζίτες και σεις περιμένετε τι;

   Διαγραφή
  3. Όταν λες "εσείς" ελπίζω να μην εννοείς τα συμπαθή βοοειδή που διδάσκουν πανεπιστήμιο. Το τελευταίο που μου είπαν όταν προσπαθούσα να εξηγήσω το δέον ήταν "Εγώ διάβασα την Μοντ, που είναι σοβαρή εφημερίδα, και δεν λέει τίποτε τέτοιο."

   Επειδή αν χειροδικήσω θα φάω και μήνυση, δεν πρόκειται να ξαναφάω χρόνο με την συμπαθή τάξη των βοοειδών, που δεν έχουν καν πολιτικοποιημένο συνδικάτο, αλλά μια συντεχνία της οποίας το μοναδικό θέμα είναι το συνταξιοδοτικό.

   Αν εννοείς "εμείς" γενικότερα, είναι σαφές τι περιμένουμε. Τον Άντρο Τσε Γκεβάρα Κυπριανού (δε γαμιόμαστε λέω γω...)

   Μια αντζέντα που έχει κυκλοφορήσει από το εξωκοινοβούλιο, με το οποίο είμαι σε επαφή:

   ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!

   δεν έχει κανένα δικαίωμα ούτε η κυβέρνηση ούτε η βουλή να υπογράψουν την καταστροφή της χώρας και να δεσμεύσουν τον λαό και τις επόμενες γενιές στα μνημόνια της φτωχοποίησης, της εξαθλίωσης και της υποτέλειας

   ΕΞΩ Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

   ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

   ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

   ΑΜΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

   ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

   Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ.

   Διαγραφή
  4. Πρέπει να κατεβούμε στο δρόμο άμεσα. Με αυτή την αντζέντα. Χθες!

   Διαγραφή
  5. Θα πάρει χρόνο μέχρι να αντιληφθεί ο κόσμος το μέγεθος τής καταστροφής. Στο μεταξύ, η προπαγάνδα θα δουλεύει στο φουλ.

   Διαγραφή
  6. Το παραπάνω σχήμα θέλει παραμονή της Κύπρου στην ΕΕ;
   Κι αν όχι, γιατί δεν το λέει; (το λέω ψυλλιασμένος από τους δικούς μας εξυπνάκιδες)
   γ

   Διαγραφή
  7. Με διάθεση συμβολής όχι εξυπνακισμού, ειδικά για όσους δεν είμαστε στην Κύπρο, αλλά η ατζέντα Αντώνη,
   έχει αιτήματα που νομίζω πως και είναι ασαφή και που μία
   αστική κυβέρνηση μπορεί να πραγματοποιήσει όχι όλα αλλά τα περισσότερα από αυτά τα αιτήματα. π.χ.Τα τρία παρακάτω, και εκ των πραγμάτων μπορεί να τα υλοποιήσει ως επιλογή ή ως πίεση μία αστική κυβέρνηση.

   ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
   ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
   ΑΜΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

   Έχει και ασάφειες η Ατζέντα όπως

   1) όταν λέει έξω η τροϊκα εννοεί και έξω από ΕΕ; Η ατζέντα δεν θίγει την ΕΕ.

   2) Γιατί δεν λέει "μονοπολείων" και αντί για αυτό "βασικών βιομηχανιών"; Για το "βιομηχανία" τι εννοεί π.χ.τι λέει για τα ξενοδοχεία;

   3) Όσοι έστελναν τα λεφτά σε παιδιά τους που σπουδάζουν(π.χ.Ελλάδα ή Αγγλία), οσοι μετανάστες εργάτες-εργαζόμενοι έστελναν από άλλες χώρες προς τις χώρες καταγωγής τους, θεωρούνται ό,τι έβγαζαν κεφάλαια;

   4) Γιατί δεν γράφει για μονομερή διαγραφή και αντί για αυτό για αναστολή και μόνο προς τους διεθνείς δανειστές; Π.χ. για τους ντόπιους μεγαλοδανειστές όπως τι θέση έχει;

   5) Ποια εξουσία θα υλοποιήσει το δημόσιο πλούτο κάτω από κοινωνικό έλεγχο;

   Από τα γραπτά σου γίνεται κατανοητό για το πολιτικό επίπεδο των συναδέλφων σου. Σε επίπεδο εργατικής τάξης, η οργάνωση του ΚΚΕ στην Κύπρο τι γίνεται;
   Καταλαβαίνω πως η κατάσταση είναι δύσκολη, λείπει το ισχυρό ταξικό κίνημα, ειδικά όταν έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι Ισραήλ - Ρωσία - ΕΕ - ΕΚΤ - τραπεζικό σύστημα - φ.α. θα προστάτευαν την Κύπρο για πάντα και σε δύο εβδομάδες όλα άλλαξαν. Ilief

   Διαγραφή
  8. Σύντροφε Ίλιεφ,

   Μόλις επέστρεψα από συγκέντρωση έξω απ' το Προεδρικό. Σκέτο το σύνθημα "έξω απ' την Τρόικα" το "σπρώχνει" το ΑΚΕΛ αποφεύγοντας να μιλήσει για ΕΕ. Σαφώς και τα αιτήματα που ονομάζεις θα μπορούσαν, θεωρητικά έστω, να αποτελέσουν αντζέντα μιας αστικής κυβέρνησης. Και γενικά, βέβαια έχω τις ίδιες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις με σένα.

   Όμως εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πολύ πίσω από οργανωτική άποψη σε ό,τι αφορά το εργατικό κίνημα, και είναι βασικά όπως τα περιέγραψα στο Editorial του Praxis. Καταλαβαίνεις ότι προσωπικά, και εφόσον πια θίγεται η βιωσιμότητα της δικής μου ζωής και της οικογένειάς μου, είμαι υποχρεωμένος να δράσω στα πλαίσια που υφίστανται, προσπαθώντας φυσικά να τα επηρεάσω προς την κατεύθυνση της ταξικής σύγκρουσης. Πράγμα βέβαια πάρα πολύ δύσκολο όταν δεν δρας οργανωμένα μέσα από ένα κομμουνιστικό φορέα.

   Πράγμα που με οδηγεί στο ότι απόψε δεν είδα τα παιδιά από την ΚΟΒ του ΚΚΕ. Ήταν μια συγκέντρωση κατά βάση ΑΚΕΛική, αν και υπήρχε και εξωκοινοβούλιο. Επαναλαμβάνω αν κάποιος από την ΚΟΒ που διαμένει Λευκωσία διαβάζει ας έρθει σε επαφή μέσω mail.

   Διαγραφή
  9. Να συμβάλω κι εγώ στους προβληματισμούς που αρχίζουν και αναδύονται στο νησί της Αφροδίτης, σχετικά με έξοδο από την ευρωζώνη, αποδέσμευση από τρόικα και λοιπές μπαρουφολογίες που είδα να αναπτύσσονται από ΑΚΕΛ, υιό Παπαδόπουλο και λοιπούς ζορισμένους;

   Έτσι όπως το θέτουν οι ευρωσυνθήκες, δηλαδή:

   Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
   http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0047:020:el:PDF

   και

   Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
   http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0047:0200:el:PDF

   η μόνη δυνατή περίπτωση, νομικά, είναι η ρήτρα αποχώρησης:

   «Η συνθήκη της Λισσαβόνας προβλέπει μηχανισμό εθελούσιας και μονομερούς αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 50 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση). Το κράτος μέλος που επιθυμεί να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο υποβάλλει προσανατολισμούς για τη σύναψη συμφωνίας που καθορίζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις της αποχώρησης.
   Η συμφωνία συνάπτεται εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
   Οι συνθήκες παύουν να ισχύουν σε όποιο κράτος έχει υποβάλει το αίτημα, από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας ή το αργότερο δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση της αποχώρησης. Το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει την παράταση της περιόδου αυτής.
   Κάθε κράτος που αποχώρησε από την Ένωση μπορεί να ζητήσει την επανένταξή του, ακολουθώντας εκ νέου τη διαδικασία προσχώρησης.»
   http://europa.eu/legislation_summaries/glossary/withdrawal_clause_el.htm

   Υπάρχει και σχετική μελέτη της ΕΚΤ γι’ αυτό το ενδεχόμενο, σε όχι και τόσο ανύποπτο χρόνο.
   http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=23309171

   Ολόκληρο το paper εδώ:
   http://www.ecb.int/pub/pdf/scplps/ecblwp10.pdf

   Από τεχνικής πλευράς πάντα τα παραπάνω. Πολιτικά μιλώντας και από όποια πλευρά του θέματος, εργατική ή αστική, η όποια αποδέσμευση είναι ενέργεια μονομερής. Ακόμα και δυνητικά, η δημιουργία νέας ΕΕ, μέσω αναθεώρησης των συνθηκών από μπλοκ κρατών αφήνοντας έξω κάποια άλλα, μονομερής ενέργεια είναι και πολιτική επιλογή.

   Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι λαφαζανιές, οι αλαβανιές, τα plan b-c-d και οι λοιποί ακελισμοί, είναι για τον κάλαθο των αχρήστων στο υπάρχον πλαίσιο και καθιστούν τους εμπνευστές τους απλώς γελοίους. Βασικά οι τσιπραίοι, καμμένοι και λοιποί αντιμνημονιακοί επαναδιαπραγματευτές και απαγκιστρωτές, είναι πιο αξιόπιστοι. Τουλάχιστον στο ζήτημα της διαχείρισης της φτώχιας και της εξαθλίωσης εντός ΕΕ και πλαισίου.

   Βεβαίως, έτσι όπως οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς καμία εξέλιξη και ντρίμπλα των αστών πολιτικών, προκειμένου να σώσουν τα τομάρια τους και τους χρηματοδότες τους. Ειδικά από τη στιγμή που παραβίασαν το «άβατο» των καταθέσεων και βάλανε περιορισμούς, έστω μερικώς, στο βασικό πυλώνα των συνθηκών, την ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων.

   Σίγουρα πάντως το σύνθημα «αποδέσμευση από ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους» είναι επαρκές γι’ αρχή στην Κύπρο και υπό τις παρούσες συνθήκες, όπου δεν υπάρχει κομμουνιστικό κόμμα για να θέσει ρητά ζήτημα εξουσίας. Θα μου πεις βέβαια και ποιος από τους υπάρχοντες αστικούς-μικροαστικούς κομματικούς φορείς της Κύπρου να το θέσει; Εκφράζοντας τίνος τα συμφέροντα; Έλα μου ντε…

   subutai red

   Διαγραφή
  10. Το επαναλαμβάνω προς γνώση των εν Κύπρω:

   "«Η συνθήκη της Λισσαβόνας προβλέπει μηχανισμό εθελούσιας και μονομερούς αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 50 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση). Το κράτος μέλος που επιθυμεί να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο υποβάλλει προσανατολισμούς για τη σύναψη συμφωνίας που καθορίζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις της αποχώρησης.
   Η συμφωνία συνάπτεται εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
   Οι συνθήκες παύουν να ισχύουν σε όποιο κράτος έχει υποβάλει το αίτημα, από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας ή το αργότερο δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση της αποχώρησης. Το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει την παράταση της περιόδου αυτής.
   Κάθε κράτος που αποχώρησε από την Ένωση μπορεί να ζητήσει την επανένταξή του, ακολουθώντας εκ νέου τη διαδικασία προσχώρησης.»
   http://europa.eu/legislation_summaries/glossary/withdrawal_clause_el.htm"

   "Θα μου πεις βέβαια και ποιος από τους υπάρχοντες αστικούς-μικροαστικούς κομματικούς φορείς της Κύπρου να το θέσει; Εκφράζοντας τίνος τα συμφέροντα; Έλα μου ντε"

   Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου, δεδομένου του ότι η συντριπτική πλειοψηφία της εργατικής τάξης είναι οργανωμένη στο ΑΚΕΛ, και ότι αυτή που δεν είναι, είναι οργανωμένη στα κόμματα του κέντρου και της δεξιάς.

   Η δοκιμαστική οπτική μου είναι ότι σε τέτοιες συνθήκες, η μικροαστική διανόηση έχει πιο δύσκολο και σημαντικό ρόλο να παίξει από ό,τι εκεί όπου υπάρχει επαναστατική κομμουνιστική δύναμη, διότι οι ίδιοι οι κομματικοί μηχανισμοί λειτουργούν ως μοχλοί αδρανοποίησης της εργατικής τάξης. Με αμφίβολα όμως αποτελέσματα και πολύ χώρο για τσαρλατανισμούς, όπως είθισται στη μικροαστική διανόηση.

   Διαγραφή
 2. Ερώτηση 1η:

  Η Κύπρος το μόνο που "πουλούσε" ήταν τράπεζες και οάσεις για τις off-shore, που προϋποθέτουν τράπεζες. Άντε και τουρισμό, αλλά από τη στιγμή που δεν παρήγαγε τα απαραίτητα υλικά αγαθά για τις τουριστικές υποδομές, δεν είναι σημαντική πηγή πλούτου. Είχε λοιπόν μόνο τράπεζες.

  Από τη στιγμή που ακούστηκε το "κούρεμα" (πριν ακόμα γίνει), ο τραπεζικός της τομέας άρχισε να καταρρέει και είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα καταρρεύσει, αφού κανείς πλέον δε θα βάζει τα χρήματά του στις κυπριακές τράπεζες. Μαζί με την πτώση των τραπεζών και οι επιχειρήσεις θα φύγουν από την Κύπρο κακήν κακώς.

  Υπάρχει κάποια "σοβαρή" αστική άποψη για το πως θα μπορέσει ο λαός της Κύπρου να ανακάμψει, ακόμα και μετά από ύφεση 2-3 ετών;
  Πως σε ένα αστικό, ΟΝΕτικό οικονομικό σύστημα μπορεί να έρθει ανάπτυξη υπέρ του λαού, όταν ο βασικός πυλώνας της καπιταλιστικής οικονομίας, δε θα υπάρχει;
  Ακόμα ακόμα, για τα επόμενα 5-10 χρόνια, πως θα μπορέσει να υπάρξει έστω και μια καπιταλιστική μονοπωλιακή ανάπτυξη (δηλ. ανάπτυξη υπερ του κεφαλαίου μόνο) όταν το κεφάλαιο δε θα έχει ένα τραπεζικό σύστημα για να στηριχθεί;
  Μήπως στην πραγματικότητα, είτε η Κύπρος θα ερημώσει, αφού διαλυθεί ο λαός, είτε η όποια ανάπτυξη θα είναι αποκλειστικά και μόνο αποικιακή εκμετάλλευση του όποιου πλούτου όπως στην Αφρική (λ.χ. Νιγηρία), χωρίς δηλαδή την ελάχιστη επανατοποθέτηση της υπεραξίας στην ίδια τη χώρα;;  Ερώτηση 2η:

  Μετά τις γερμανικές εκλογές, και δεδομένου ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται, θα δούμε παρόμοια "οριζόντια" μετρά φτωχοποίησης και στη Γερμανία; (σημ: σε πολύ ευρύτερη κλίμακα απ' αυτή που υπάρχουν εκεί σήμερα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Η Κύπρος το μόνο που "πουλούσε" ήταν τράπεζες και οάσεις για τις off-shore, που προϋποθέτουν τράπεζες. Άντε και τουρισμό, αλλά από τη στιγμή που δεν παρήγαγε τα απαραίτητα υλικά αγαθά για τις τουριστικές υποδομές, δεν είναι σημαντική πηγή πλούτου. Είχε λοιπόν μόνο τράπεζες."

   "Το κυπριακό νηολόγιο βρίσκεται στη 10η θέση του παγκόσμιου στόλου και στην τρίτη στην Ευρώπη, με εγγεγραμμένα περισσότερα από 1.650 πλοία ολικής χωρητικότητας που προσεγγίζει τους 20 εκατ. gt. Η κυπριακή ναυτιλία συνεισφέρει το 7% του κυπριακού ΑΕΠ και, ως εκ τούτου, ο ρόλος της είναι σημαντικός στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας."
   Ναυτεμπορική, http://www.naftemporiki.gr/finance/story/629526

   "Ο τουρισμός στην Κύπρο αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕΠ. Το 2009, τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν στα 1,49 δισ. ευρώ, από 1,79 δισ. ευρώ το 2008 αι 1,85 δισ. ευρώ το 2007".
   http://traveldailynews.gr/news/article/48105#sthash.JCqSE7a4.dpuf

   "Η συνεισφορά του κατασκευαστικού κλάδου στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2008 ήταν €1,39 ή 8,04% του συνολικού ΑΕΠ. Το 2010 η συνεισφορά του κλάδου μειώθηκε στα €1,14 ή 6,53% του συνολικού ΑΕΠ."
   http://www.mcw.gov.cy/mcw/mcw.nsf/All/48CC3B0D1B10312DC22578CA00164DA8?OpenDocument

   Διαγραφή
  2. Με άλλα λόγια, και πολύ χοντρικά: Ναυτιλία+Τουρισμός+Κατασκευές=25.5% του ΑΕΠ.

   Διαγραφή
  3. Σύμφωνα δε με άρθρο του Capital.gr, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες εκπροσωπού 20% του ΑΕΠ, το ίδιο ο τουρισμός, και η ναυτιλία το 15%. Η βιομηχανία είναι άλλο ένα 16%, και μόλις 2.4% η αγροτική παραγωγή (φυσιολογικό για νησί με αυτό το κλίμα).

   Το ζήτημα εδώ είναι μάλλον η αλληλοσύνδεση των τομέων: χωρίς τραπεζικό τομέα, μια καπιταλιστική οικονομία είναι σώμα χωρίς καρδιά. Δεν μπορεί να ζήσει.

   Όταν πλήττονται ακαριαία λοιπόν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζές της, είναι βέβαιο ότι θα καταρρεύσει. Δεν μπορεί να κρατηθεί. Αν στην Ελλάδα γινόταν αυτό που έγινε εδώ με τους τρεις μεγάλους ομίλους τραπεζών, θα γινόταν κάτι διαφορετικό;

   Ή σε οποιαδήποτε χώρα.

   Είναι συνεπώς λάθος η προσέγγιση ότι υπάρχει κάτι "ιδιάζον" από την καπιταλιστική σκοπιά στην κυπριακή οικονομία. Ιδιάζουσα ήταν η αντιμετώπισή της από την ΕΕ και το Eurogroup.

   Διαγραφή
 3. Ο Σαρρής είπε επίσης το αμίμητο, ότι δεν βρίσκει τεχνοκράτες να ιδιωτικοποιήσουν τις ημικρατικές επιχειρήσεις (κοινής ωφελείας θα το έβαζα εγώ) γιατί είμαστε η τελευταία χώρα με τέτοια πράματα.

  βγαίνουμε έξω απόψε, 6 στο προεδρικό, ο καθένας με την δική του ατζέντα και τα λέμε εκεί. Ο κόσμος θέλει να ακούσει...και να πράξει...

  ΑΧΠ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. από
  ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7356660&publDate=27/3/2013 )
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
  Σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο. Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή