Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

Η Εκκλησία της Κύπρου πρόθυμη να υποθηκεύσει την περιουσία της και να αγοράσει κρατικά ομόλογα

Συνεχείς και εντατικές διαβουλεύσεις αναμένονται από σήμερα στην Κύπρο μετά την αρνητική απάντηση της Βουλής στο νομοσχέδιο που προέβλεπε κούρεμα των καταθέσεων ως προϋπόθεση μιας συμφωνίας με την τρόικα. Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση με κλιμάκιο των δανειστών ενώ έχει συγκαλέσει και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να εξεταστεί η κατάσταση. Πρόθυμη να συνδράμει εμφανίστηκε η Εκκλησία της Κύπρου. Διεργασίες και στη Μόσχα.

Ραγδαίες αναμένεται να είναι σήμερα οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το μέλλον της κυπριακής οικονομίας μετά την χτεσινή απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για απόρριψη της πρότασης του Eurogroup. O Nίκος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει συνάντηση με κλιμάκιο της τρόικας, την πρώτη μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Όπως μεταδίδει από τη Λευκωσία ο ανταποκριτής του enet Μανώλης Καλατζής, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει από χτες συγκαλέσει για σήμερα στις 9:00 π.μ. σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό μέγαρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Προηγήθηκε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Αμέσως μετά, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε ότι η Εκκλησία είναι στη διάθεση του κράτους για να υποθηκεύσει την περιουσία της και να αγοράσει κρατικά ομόλογα και η πρόταση αναμένεται να εξεταστεί. Πληροφορίες εξάλλου ανέφεραν ότι ο κύπριος Πρόεδρος θα ζητήσει την συμβολή του Αρχιεπισκόπου προς την κατεύθυνση του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλου ώστε να υπάρξει βοήθεια προς τη Κύπρο.

Για τις 8:45 π.μ. έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Ν.Αναστασιάδη με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη και για τις 11:00 π.μ συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.


Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σχολίασε ότι η απόφαση προστατεύει όλους τους λαούς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα και συμπλήρωσε ότι η Κύπρος αναμένει την αλληλεγγύη των εταίρων της, που αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι καταστροφική για την κυπριακή οικονομία και κρατά "όμηρο" τη χώρα στα χέρια της ΕΕ. Ως προς τα επόμενα βήματα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει 15 συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, είπε ότι "προς το παρόν δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε το ευρώ". Πρόσθεσε, επίσης, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο και πως όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις.

"Το κυπριακό κοινοβούλιο απέδειξε την αποφασιστικότητά του να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία" με το Eurogroup ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ενώ ζήτησε να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες τις επόμενες ημέρες και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση.

Χθες, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες βράδυ, επιβεβαιώνει την ετοιμότητα του Εurogroup να στηρίξει την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και επανέλαβε τη θέση του Eurogroup, όπως την είχε διατυπώσει και τη Δευτέρα, ενώ η ΕΚΤ ανέφερε ότι θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική στήριξη προς τις κυπριακές τράπεζες.

Διεργασίες στη Μόσχα

Τηλεφωνική επικοινωνία μισής ώρας είχε χθες ο Νίκος Αναστασιάδης με το ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την οποία-όπως ανακοινώθηκε- «διεξήχθη μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών». Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ρωσική πρωτεύουσα ο Ρώσος Πρόεδρος προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Μόσχα σε όποιο χρόνο θεωρεί κατάλληλο.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται από χτες στη Μόσχα για επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση. Σήμερα μεταβαίνει στη ρωσική πρωτεύουσα και ο υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, προκειμένου να παραστεί στην έκθεση τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει προσπάθεια καθησυχασμού των ρώσων οργανωτών ταξιδίων και να αποφευχθεί ακύρωση προγραμματισμένων κρατήσεων για την Κύπρο το προσεχές καλοκαίρι.

Σύμφωνα εξάλλου με το ΡΙΚ στη Μόσχα βρίσκεται επίσης κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας. Πηγή από την Τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για θετική κατάληξη στη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία, που κυοφορείται τους τελευταίους μήνες. Βάσει των πληροφοριών που μεταδόθηκαν, η προεργασία που έγινε, είναι πολύ ενθαρρυντική και η αναχώρηση της αντιπροσωπείας της Τράπεζας για τη Μόσχα ήταν εσπευσμένη, προκειμένου να μη χαθεί η ευνοϊκή χρονική συγκυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου