Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

Ελλάδα, χώρα πολιτικής υστερίας

Μια σύντομη παρατήρηση απ' την οπτική γωνία της Λευκωσίας: αξίζει μνείας η συγκριτική ψυχραιμία των Κύπριων απέναντι στην εμπειρία του ότι βρέθηκαν αιφνίδια στο μάτι του κυκλώνα σε αντιπαράθεση με το απίστευτο κλίμα πολιτικής υστερίας στην Ελλάδα. Εδώ ούτε οι αστοί ούτε η λαϊκή τάξη βαυκαλίζονται ότι έγινε κάτι κοσμοϊστορικό· υπάρχει μια πρακτικότητα στις αντιδράσεις, πιθανώς ως συνέπεια της επίγνωσης ότι η χώρα είναι μικρή και υπό στρατιωτική κατοχή και τα περιθώρια πάντα στενά. Αυτός ο πρακτικός προσανατολισμός, στον βαθμό που παίζει τον δικό του ιδεολογικό ρόλο για την καλλιέργεια μιας συναινετικής, ελεγχόμενης προσέγγισης στα προβλήματα, δημιουργεί και ο ίδιος ένα πρόβλημα: είναι εξαιρετικά δύσκολο εδώ να χτιστεί έστω θεμελιωδώς ένα αυτόνομο εργατικό κίνημα που να διαχωρίζει τον εαυτό του ξεκάθαρα από τον ορίζοντα του "εθνικά συμφέροντος" που λειτουργεί πάντα υπέρ της αστικής τάξης.

Στον αντίποδα όμως, και από την οπτική του Έλληνα που ζει μόνιμα στην Κύπρο, η εικόνα της πολιτικής "γνώμης" στην Ελλάδα είναι εξευτελιστική και ταπεινωτική: ένας ατελείωτος ορυμαγδός ξερολισμού, υπερβολής, υστερικής διάθεσης και ανεξέλεγκτων ψυχικών προβολών, μια πόλωση στη βάση του ψεύδους και της κατάφωρης στρέβλωσης της πολιτικής πραγματικότητας: ο ένας τσιρίζει εθνοπατριωτικά από την φαντασιακή θέση του Κολοκοτρώνη ή του Γρίβα, ο άλλος λοιδωρεί από την φαντασιακή θέση του Σόιμπλε· ο ένας ανακηρύσσει εαυτόν οπλαρχηγό ενός ανύπαρκτου απελευθερωτικού πολέμου, ο άλλος παριστάνει το υπερεγώ της ΕΕ· και παντού φωνασκεί μια στρατιά γαϊδάρων που μαλλώνει σε ξένο αχυρώνα.

Μόνη κοινοβουλευτική φωνή πολιτικής διαύγειας και ψυχραιμίας το ΚΚΕ. Για το οποίο όμως συνειδητοποιεί κανείς εκ νέου πόσο μόνο είναι σ' αυτή την Ελλάδα της κραυγαλέας πολιτικής αγραμματοσύνης, της τσιρίδας και των σκιαμαχιών στου καραγκιόζη το γάμο. Τέτοιος εκφυλισμός της σκέψης όπως αυτός που ξεχειλίζει από την τεράστια πλειοψηφία πολιτικών δηλώσεων και "αναλύσεων" για την Κύπρο που βγαίνουν στην Ελλάδα τρομάζει πραγματικά. Ας κοιταχτεί λιγάκι η ελληνική μκροαστική τάξη στον καθρέφτη, όπου θα έβλεπε ότι η όψη της δεν είναι παρά η διαθλασμένη σε βαθμό καρικατούρας αντανάκλαση των αφεντών της, και ας πάψει να διασύρεται διεθνώς με τις εμβριθείς "απόψεις" της. Δεν γίνεται να συνεχίζει επ' άπειρον να μιλά για την πολιτική με το πανηγύρι του Συντάγματος να παίζει σα χαλασμένη λατέρνα μέσα στον κουρασμένο εγκέφαλό της.

24 σχόλια:

 1. "Διαβάζω άρθρα αριστερών δημοσιογράφων-αναλυτών όπως π.χ. ο Γ.Δελαστίκ και δεν πιστεύω πως γίνεται να κατρακυλάνε σε τέτοιο επίπεδο που να μην μπορείς να τους ξεχωρίσεις από το ρηχό λαικισμό του Γ.Τράγκα. Του Γ. Τράγκα που γλιστράει αργά, κρυφά ή και φανερά προς το φασισμό, ανακαλύπτοντας ξαφνικά πριν λίγες μέρες πως ο ναζισμός και ο φασισμός ήταν καθαρά Γερμανική πατέντα και εφεύρεση!..."
  Γ. Σαρρής, Ποιο Δ' Ράιχ μωρέ;
  http://giorgossarris.blogspot.gr/2013/03/blog-post_20.html

  Μάλλον διάβασε αυτό και έφριξε:

  "Με «κυβερνήσεις Τσολάκογλου» από πολιτική σκοπιά στην εξουσία των χωρών της Ευρωζώνης και γενικότερα της ΕΕ, καμιά αντίσταση σε επίπεδο ηγεσίας δεν είναι δυνατή, ούτε καν επιθυμητή από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην πολιτική υποδούλωσης της Ευρώπης που ακολουθεί η Γερμανία του Τέταρτου Ράιχ. Αποσταθεροποιώντας έτσι τις οικονομίες των κρατών της Ευρωζώνης, οι Γερμανοί καθιστούν τις κυβερνήσεις τους ακόμη πιο δουλόφρονες προς το Βερολίνο και έτσι το Τέταρτο Ράιχ επεκτείνεται με διαρκώς επιταχυνόμενους ρυθμούς. Εναπόκειται πλέον αποκλειστικά και μόνο στους λαούς της Ευρώπης να απαλλαγούν από τις γερμανόδουλες κυβερνήσεις Κουίσλινγκ και να αντισταθούν αυτοί στους Γερμανούς, όπως έκαναν οι πρόγονοί τους κατά τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο..."
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63799253

  Ζωγράφισε πάλι ο Δελαστίκ.
  Όλα του τα κείμενα τελευταία έχουν καταντήσει τόσο βαρετά και επαναλαμβανόμενα, λες και βγήκαν από αντιΔ'ράιχ-generator.

  subutai red

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πέραν της αρθρογραφίας των γνωστών και των κωμικών δηλώσεων των πολιτικών, διάβασα σχόλια στο tvxs. Παναγιά μου βοήθα! Πώς να μιλήσεις με τέτοια άτομα; Αυτοί είναι όλοι για ζουρλομανδύα. Και οι οπλαρχηγοί του πληκτρολογίου και οι ειδήμονες της ευρωζώνης του καφενέ. Απίστευτα χαμηλό επίπεδο αντίληψης.

   Διαγραφή
  2. Kόπια κάνει από τα παλιά subutai red.
   Λίγο Κόυισλιγκ, λίγο Τσολάκογλου, λίγο "προδότες" και τσουπ φτιάχνει άρθρο για το αναγνωστικό κοινό του "Έθνους".Ilief

   Διαγραφή
 2. Νομίζω ότι δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα της απόφασης της κυπριακής βουλής. Θα τα δούμε από σήμερα και μέχρι να ανοίξουν οι τράπεζες και βέβαια όταν ανοίξουν. Σε κάθε περίπτωση οι κύπριοι εργαζόμενοι θα είναι οι χαμένοι.
  Επανάσταση για την εργατική εξουσία σε Ελλάδα και Κύπρο, οτιδήποτε άλλο είναι για να επουλώσουν τις πληγές τους οι αστοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σύντροφε,

   Επέτρεψέ μου να εκμεταλλευτώ το σχόλιό σου για να αναπτύξω ένα πολιτικό σκεπτικό:

   1. Η τωρινή συναίνεση αστικής και εργατικής τάξης και μικροαστών στο "όχι" είναι εξ ορισμού παροδική. Σύντομα, η αστική τάξη θα φέρει ένα "ναι" (σε συνεργασία με μια άλλη αστική τάξη) το οποίο θα είναι "όχι" στα εργατικά δικαιώματα. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

   2. Πλην όμως: Το "όχι" στο Eurogroup αδυνατίζει τη δομική θέση του ΑΚΕΛ, στον βαθμό που αδυνατίζει τη δική του πολιτική αυξανόμενων δεσμεύσεων στην ΕΕ και στις αστικές της τάξεις.

   3. Η πορεία του ΑΚΕΛ από το Μαρί και μετά ήταν μια πορεία ολοκληρωτικής παράδοσης σ' αυτές τις δεσμεύσεις, που πολλαπλασιάστηκαν με τις συνομιλίες με τους Γάλλους της Total, τις συμφωνίες με Ισραήλ, τα γλυκόλογα Χριστόφια για Μπαρόζο, κλπ.

   4. Τώρα ήρθε μια άγρια κατραπακιά απ' το Eurogroup που αναγκάζει την κυπριακή αστική τάξη, και κατά συνέπεια και τον ακελικό της φορέα, να αναπροσανατολιστούν για να επιβιώσουν οικονομικά και πολιτικά. Σ' αυτό το πλαίσιο, το ΑΚΕΛ θα προσπαθήσει να οικοδομήσει μια "κεντροαριστερή" (παπάρια) συμμαχία όπως αυτή που προσπαθεί να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, πάνω στα πλαίσια μιας "άλλης διαχείρισης" της κρίσης από αυτή της "κεντροδεξιάς" (παπάρια στο τετράγωνο).

   5. Η οριστική και αμετάκλητη ολίσθηση του ΑΚΕΛ μετά το 2011 έφερε σε εξαιρετικά δυσμενή θέση το ΚΚΕ, στερώντας του ένα καίριο δυνητικό σύμμαχο στην περιοχή και παρεμποδίζοντας ακόμα περισσότερο την αποστολή του ΚΚΕ να διεθνοποιήσει την κομμουνιστική εναλλακτική ως απτή εναλλακτική.

   Διαγραφή
  2. 6. Σε αυτή τη φάση επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο και απαρχής ευρύτερων πολιτικών αναδιατάξεων (οι οποίες διαφάνηκαν και στην ψηφοφορία και στη σύνθεση του κόσμου έξω απ' τη Βουλή), το ΚΚΕ έχει μια σημαντική ευκαιρία. Έχει την ευκαιρία να ασκήσει ΑΜΕΣΑ πολιτική στην Κύπρο, χωρίς δηλαδή να έχει πια ανάγκη τη διαμεσολάβηση του ΑΚΕΛ, το οποίο χρησιμοποίησε το ΚΚΕ για να νομιμοποιήσει την οπορτουνιστική του παράδοση στην ΕΕ και τις πολιτικο-ιδεολογικές της εκφάνσεις ως δήθεν συμβατή με την κομμουνιστική οπτική και πρόταση.

   7. Το ΚΚΕ, εκτός από τα πολλά μειονεκτήματα που παρουσιάζει ως δυνητικός παίχτης στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί πολιτικά στην Κύπρο, έχει ένα σοβαρό πλεονέκτημα. Παράγει θεωρία, δηλαδή συνολική και οργανική ανάλυση της πραγματικότητας και έχει την τεχνογνωσία να κάνει σοβαρή δουλειά πάνω στην Κύπρο και μέσα στην Κύπρο. Αυτό τη στιγμή που οι υπόλοιποι θα το ρίχνουν σε συνθηματάκια και τις γνωστές σαχλαμάρες τσιπρο-λαφαζανικής κοπής.

   8. Η απήχηση που έχει το ΚΚΕ στην Κύπρο είναι σημαντική, τόσο επειδή η εξω-ΑΚΕΛική αριστερά το παίρνει πολύ σοβαρότερα κατά μέσο όρο από ό,τι η αντίστοιχή της στην Ελλάδα, όσο και επειδή ακόμα και οι κύπριοι αναρχικοί είναι πολύ λιγότερο εχθρικοί απέναντί του από τους αντίστοιχους ομολόγους του στην Ελλάδα, όσο, τέλος, και επειδή η λαϊκή βάση του ΑΚΕΛ το έβλεπε ως όλα αυτά τα χρόνια ως "αδελφό κόμμα" χωρίς να πολυκαταλαβαίνει βέβαια που το πήγαινε η ηγεσία του κόμματος.

   9. Όπως ήδη έδειξε το "Όχι", οι σχέσεις με τη Ρωσία δίνουν στην Κύπρο ένα μεγαλύτερο περιθώριο αυτονομίας απέναντι στην ΕΕ από ό,τι έχει η ελληνική αστική τάξη. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς για μας από ό,τι έχουμε στην Ελλάδα του euro uber alles.

   10. Εάν το ΚΚΕ καταφέρει να περάσει τη γραμμή του στην λαϊκή βάση του ΑΚΕΛ (εργάτες, αγρότες, μικροαστούς) και συνάμα να κρατήσει σε μη εχθρική στάση της εξωΑΚΕΛική αριστερά και τους αναρχικούς (φοιτητές κυρίως), τότε έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την επιρροή του στην Κύπρο μετά από τη φαινομενικά καίρια ήττα που αποτέλεσε η τελεσίδικη συνθηκολόγηση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, να παίξει ρόλο για τις κυπριακές εξελίξεις, και έτσι να αποκαταστήσει τη δυναμική διεθνοποίησής του στην περιοχή, που όσο περνά ο καιρός θα αποδεικνύεται και πιο κρίσιμη στο να το βοηθήσει στην πάλη στην ιδιαίτερα αντιδραστική ελληνική κοινωνία.

   Διαγραφή
  3. Ενθαρρυντικά αυτά που γράφεις για την απήχηση του ΚΚΕ στη Κύπρο. Μήπως λοιπόν έχει έρθει η ώρα για την δημιουργία από την βάση του ΑΚΕΛ (κυρίως) ενός επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος; Δεν ξέρω πόσο είναι εφικτό αυτό άμεσα και πόσο/πως μπορεί να συμβάλλει το ΚΚΕ σε αυτό. Είναι όμως απαραίτητο πλέον.

   Διαγραφή
  4. Για να μπορέσει το ΚΚΕ να επιτύχει τους στόχους που θέτεις Αντώνη και που με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνω χώρις βέβαια να έχω τη προσωπική σού εικόνα για τις εξω-ΑΚΕΛίκές και εσω-ΑΚΕΛικές ισορροπίες που επικρατούν στην Κύπρο ή τουλάχιστον να αναπτύξει με βάση αυτόν το μπούσουλα ανάλογη δράση, βασική προυπόθεση είναι η δημιουργεία δυνατών και μαζικών αυτόνομων οργανώσεων βάσης με τις πρωτοβουλίες για την υληοποίηση του να επιφορτίζουν τους άμεσα εμπλεκόμενους με την δράση του Κόμματος στη μεγαλόνησο συντρόφους.
   Πρέπει στην Κύπρο να μπούν οι βάσεις για τη δημιουργεία του Κ.Κ.Κ γιατί κανένας άλλος πολιτικός φορέας δεν μπορεί να ενσωματώσει τη στρατηγική του Κόματος και να ανταποκριθεί στα αυξημένα κι ιδιαιτερα καθήκοντα που απαιτούνται.


   Κ.Ο

   Διαγραφή
  5. "βασική προυπόθεση είναι η δημιουργεία δυνατών και μαζικών αυτόνομων οργανώσεων βάσης με τις πρωτοβουλίες για την υληοποίηση του να επιφορτίζουν τους άμεσα εμπλεκόμενους με την δράση του Κόμματος στη μεγαλόνησο συντρόφους."

   Ακριβώς.

   Διαγραφή
 3. Εξαιρετική η πολιτική σας ανάλυση.

  Σίγουρα και είναι γεγονός ότι "οι σχέσεις με τη Ρωσία δίνουν στην Κύπρο ένα μεγαλύτερο περιθώριο αυτονομίας απέναντι στην ΕΕ από ό,τι έχει η ελληνική αστική τάξη. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς για μας από ό,τι έχουμε στην Ελλάδα του euro uber alles."

  Εαν το ΚΚΕ καταφέρει αυτό που ισχυρίζεσαι τότε προχωρούμε με σταθερά βήματα σε ένα αναγκαίο λαϊκο εργατικό κομμουνιστικό κίνημα ή και σε μια δημιουργία ενός ΚΚΚ που η Κύπρος δεν έχει βιώσει εδώ και μισό αιώνα.

  Το κοινοβουλευτικό αυτό αστικό ΟΧΙ είναι εν τέλει τόσο επικίνδυνο όσο και ένα ΝΑΙ. Η αστική τάξη θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της με οποιοδήποτε τρόπο και θα έχει επιπλέον στο ενεργητικό της ένα "υπερήφανο" όχι που θα εξασφαλίζει έτσι το δικαίωμα της αφαίμαξης της εργατικής τάξης. Αν το ΚΚΕ δεν καταφέρει να ξεσκεπάσει αυτήν την απατηλή σχέση εμπιστοσύνης αστού, μικροαστού και εργάτη που ήδη προκύπτει γοργά, βυθιζόμαστε ακόμα πιο πολύ στην αστική κυριαρχία. Η αστική τάξη χτυπάει με το χθεσινό της όχι τον μικροαστό που λυσσάει να βιώνει την εμπιστοσύνη του στην αστική τάξη αλλά και την επιβεβαιώση του ότι η αστική τάξη μπορεί να διακατέχεται από αλληλεγγύη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ. Ας κρατήσουμε επαφή τώρα που τα πράγματα στην Κύπρο μπαίνουν σε νέο στάδιο πολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων.

   Διαγραφή
 4. Ποια λύση;
  Ένας αστικός ελιγμός ήταν,
  Η όποια Κυπριακή κυβέρνηση
  ή θα δώσει γη και ύδωρ στους Ρώσους(το οποίο δεν ξέρουμε πόσο θα άρέσει σε ΕΕ-ΗΠΑ και ναι ην ΕΕ θα μείνει απέξω και γιαυτό πάει στην Μόσχα ο Μπαρόζο μαζί με τον υπουργό της Κύπρου),
  ή θα "φάει" από τα αποθεματικά των ταμείων (το συνταξιοδοτικό σου δεν το βλέπω καλά Αντώνη),
  ή εθελοντικό "κούρεμα" και με ασπιρίνη για τον πονόδοντο ομόλογα μελλοντικής αποπληρωμής από υδρογονάνθρακες,
  χωρίς να αποκλείεται και "συνδυασμός".

  ΑΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
  ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7347768&publDate=20/3/2013 )

  (..)Χτες, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, αναμενόταν τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μ. Σαρρής θα βρεθεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τον ομόλογό του. Στη ρωσική πρωτεύουσα θα βρεθεί και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο. Ωστόσο, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με την ΕΕ και με δεδομένα τα παζάρια για τους υδρογονάνθρακες, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας προανήγγειλε ότι «η Ρωσία δεν δεσμεύεται ότι θα παρατείνει την αποπληρωμή του κυπριακού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016»


  Τα σενάρια της επόμενης μέρας

  Στο μεταξύ, από χτες, η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Κύπρο, άρχισαν να διαρρέουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια για τη χρηματοδότηση της οικονομίας με ποσά αντίστοιχα με αυτά που θα εξοικονομούνταν από τη φορολόγηση των καταθέσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το μέτρο. Τα σενάρια έχουν στο επίκεντρο την ολοκληρωτική παράδοση του ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια, ενώ ορισμένα από αυτά στοχεύουν στην αφαίμαξη των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων της Κύπρου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «εναλλακτικά» σενάρια διαχείρισης που εξετάζονται είναι:

  1. Επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου από τη Ρωσία, ύψους 2,5 δισ. ευρώ και συμφωνία για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης, με την παροχή επιπλέον κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση θα προτείνει στη Ρωσία την αγορά δύο κυπριακών τραπεζών έναντι του συμβολικού τιμήματος του 1 ευρώ. Χτες, πύκνωσαν και τα σενάρια - τα οποία ωστόσο διέψευδε η κυπριακή κυβέρνηση - για συνομιλίες αξιωματούχων της Κύπρου με κυβερνητικά στελέχη της Ρωσίας, αλλά και εκπροσώπους της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου «Γκάζπρομ», ώστε να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή των Ρώσων στη «διάσωση» των κυπριακών τραπεζών. Τα ανταλλάγματα που διαρρέονταν ήταν να δοθεί στο ρωσικό μονοπώλιο «Γκάζπρομ» ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου στην Επισκοπή, μαζί και οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, να παραχωρηθεί ένα κυπριακό λιμάνι σαν βάση για ρωσικό στόλο στη Μεσόγειο.

  2. Η κυπριακή κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία υπολογίζονται στα 5 δισ. ευρώ, προωθώντας ταυτόχρονα αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Επίσης, κυκλοφορούσε σενάριο για την είσπραξη - τα επόμενα χρόνια - των ασφαλιστικών εισφορών απευθείας από το κράτος.

  3. Να υπάρξει εθελοντικό «κούρεμα» στις καταθέσεις και για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, με αντάλλαγμα ομόλογα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα προβλεπόμενα έσοδα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Στο ίδιο πνεύμα είναι και το σενάριο να εκδοθεί ομόλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας με εγγύηση τα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. μαθηματα καπιταλιστικής ιστορίας

  ( http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6742917&publDate=18/3/2012 )
  Καρλ Μαρξ ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1848 ΩΣ ΤΟ 1850

  (..)Η δημόσια πίστη και η ιδιωτική πίστη ήταν φυσικά κλονισμένες. Η δημόσια πίστη στηρίζεται στην πεποίθηση ότι το κράτος θα δέχεται να το εκμεταλλεύονται οι χρηματιστές τοκογλύφοι. Το παλιό όμως κράτος είχε εξαφανιστεί και η επανάσταση στρεφόταν πριν απ' όλα ενάντια στην ολιγαρχία του χρήματος. Οι δονήσεις της τελευταίας ευρωπαϊκής εμπορικής κρίσης δεν είχαν ακόμα σταματήσει. Συνεχίζονταν οι χρεοκοπίες η μια πίσω από την άλλη.

  Η ιδιωτική πίστη είχε, λοιπόν, παραλύσει, η κυκλοφορία είχε περιοριστεί, η παραγωγή είχε σταματήσει πριν ακόμα ξεσπάσει η επανάσταση του Φλεβάρη. Η επαναστατική κρίση μεγάλωσε την εμπορική κρίση. Και αν η ιδιωτική πίστη στηρίζεται στην πεποίθηση ότι η αστική παραγωγή σ' όλη την έκταση των σχέσεών της, ότι το αστικό καθεστώς είναι απρόσβλητο κι απαραβίαστο, ποια επίδραση μπορούσε να 'χει μια επανάσταση που διαμφισβητούσε τη βάση της αστικής παραγωγής, την οικονομική σκλαβιά του προλεταριάτου, μια επανάσταση που έστησε αντίκρυ στο χρηματιστήριο τη σφίγγα του Λουξεμβούργου; Η απελευθέρωση του προλεταριάτου είναι η κατάργηση της αστικής πίστης, γιατί σημαίνει την κατάργηση της αστικής παραγωγής και του καθεστώτος της. Η δημόσια πίστη και η ιδιωτική πίστη είναι το οικονομικό θερμόμετρο που μ' αυτό μπορεί να μετρήσει κανείς την ένταση μιας επανάστασης. Στο βαθμό που πέφτουν, στον ίδιο βαθμό ανεβαίνουν η φλόγα και η δημιουργική δύναμη της επανάστασης(..)

  (..)Για να εξαλείψει ακόμα και την υπόνοια ότι δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που κληρονόμησε από τη μοναρχία, για να δημιουργήσει την εμπιστοσύνη στην αστική ηθική και στο αξιόχρεο της δημοκρατίας, η προσωρινή κυβέρνηση κατέφυγε σ' έναν αναξιόπρεπο και παιδιακίστικο ταυτόχρονα κομπασμό. Προτού ακόμα λήξει η νόμιμη προθεσμία πληρωμής, πλήρωσε στους πιστωτές του κράτους τους τόκους των χρεογράφων των 5%, 4,5% και 4%. Η αστική σιγουριά, η αυτοπεποίθηση των κεφαλαιούχων ξύπνησε ξαφνικά, όταν είδαν με τι αγωνιώδη βιασύνη γυρεύανε να αγοράσουν την εμπιστοσύνη τους.
  Φυσικά, οι χρηματικές δυσκολίες της προσωρινής κυβέρνησης δε λιγόστεψαν με τη θεατρική αυτή χειρονομία, που της αφαίρεσε το απόθεμά της σε μετρητό χρήμα. Οι οικονομικές δυσχέρειες δεν μπορούσαν να κρυφτούν άλλο και οι μικροαστοί, οι υπάλληλοι και οι εργάτες έπρεπε να πληρώσουν για την ευχάριστη έκπληξη που είχε κάνει η κυβέρνηση στους πιστωτές του κράτους.

  Η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα ταμιευτήρια δε θα εξαργυρώνουν πια σε χρήμα τα βιβλιάρια καταθέσεων που ξεπερνούν τα 100 φράγκα. Τα ποσά που ήταν κατατεθειμένα στα ταμιευτήρια κατασχέθηκαν και με διάταγμα μετατράπηκαν σε ανεξόφλητο κρατικό χρέος. Αυτό εξερέθισε ενάντια στη δημοκρατία το μικροαστό, που έτσι είτε αλλιώς βρισκότανε κιόλας σε στενόχωρη θέση. Παίρνοντας αντίς τα βιβλιάρια των καταθέσεων του ταμιευτηρίου κρατικά χρεόγραφα, αναγκάστηκε να πάει να τα πουλήσει στο χρηματιστήριο και να παραδοθεί έτσι άμεσα στα χέρια των τοκογλύφων του χρηματιστηρίου, που ενάντιά τους είχε κάνει την επανάσταση του Φλεβάρη.

  Η αριστοκρατία του χρήματος, που κυβερνούσε στην περίοδο της μοναρχίας του Ιούλη, είχε το ναό της στην τράπεζα. Οπως το χρηματιστήριο διευθύνει την κρατική πίστη, έτσι κι η τράπεζα διευθύνει την εμπορική πίστη.
  Αμεσα απειλούμενη από την επανάσταση του Φλεβάρη, όχι μόνο στην κυριαρχία της, μα και στην ίδια την ύπαρξή της, η τράπεζα βάλθηκε από την αρχή να δυσφημίσει τη δημοκρατία, γενικεύοντας την έλλειψη πίστης στις συναλλαγές. Εκοψε απότομα κάθε πίστωση στους τραπεζίτες, στους εργοστασιάρχες, στους εμπόρους. Και μια που η μανούβρα αυτή δεν προκάλεσε άμεσα μιαν αντεπανάσταση, είχε αναγκαστικά τον αντίχτυπό της πάνω στην ίδια την τράπεζα. Οι καπιταλιστές αποσύρανε το χρήμα που είχαν καταθέσει στα υπόγεια της τράπεζας. Οι κάτοχοι τραπεζογραμματίων τρέξανε στο ταμείο της για να τα ανταλλάξουν με χρυσό και ασήμι.
  (..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "το συνταξιοδοτικό σου δεν το βλέπω καλά Αντώνη"

   Ποιο συνταξιοδοτικό; Οι ακαδημαϊκοί στην Κύπρο δεν είχαν ένα θεσμικά προστατευμένο συνταξιοδοτικό πριν την κρίση. Οι αμοιβές τους, στην ουσία, ήταν μεγαλύτερες επειδή το κράτος δεν κρατούσε σεντ σε αποθεματικό για συντάξεις.

   Τώρα συνταξιοδοτικό; Τώρα το πλάνο, μετά την επέκταση στο όριο αφυπηρέτησης στα 69 που είναι ακόμα προεόρτιο, είναι να διδάσκω μέχρι να είμαι ένα ραμολιμέντο με μαλάκυνση εγκεφάλου και μετά να ψοφήσω.

   Διαγραφή
  2. Ιδιωτική ασφάλιση ή αυτασφάλιση είναι η λύση;
   Που φαντάζομαι ότι η πρώτη θα είναι ακριβή.Ilief

   Διαγραφή
  3. Ακριβώς. Την οποία ξεκίνησα όταν γεννήθηκε ο γιος μου μήπως ψοφήσω πριν της ώρας μου λόγω καταχρήσεων, και η οποία μετά το 2008 έχει εξελιχθεί σε μια ωραιότατη τρύπα όπου πέταξα τις οικονομίες μου, καθώς οι ιδιωτικές ασφαλιστικές ήταν οι πρώτες που πήγαν στον πάτο.

   Έχω προ πολλού πάρει απόφαση ότι δεν πρόκειται να κάνω καμία οικονομική κίνηση για να "γλιτώσω" λοιπόν. Τα λεφτά μου στην Κύπρου και ό,τι γίνει. Ούτε Ελβετίες ούτε κουραφέξαλα. Το νόημα είναι τι ΠΟΛΙΤΙΚΗ επιλογή κάνεις, γιατί από οικονομικές εξυπνάδες για να σώσεις το τομάρι σου έχει ο καπιταλισμός στρατιές πιο ξύπνιους από σένα.

   Διαγραφή
  4. Το τελευταίο ξαναπέστο. Όχι μόνο ποιο έξυπνους αλλά πολλοί τους λένε και "ευχαριστώ" σε αυτούς τους μανατζεράδες.
   Και απο παραμύθι..μπόλικο, Στα τέλη του καλοκαιριού βρέθηκε ελληνοαμερικανός μεγαλοεπενδυτής ο αντίστοιχος του Σόρρος που σαν δίκτυο "επενδυτών" θα έβαζε κάτι ψιλά..το χρέος της Ελλάδας με αντάλλαγμα κάτι ψιλά, κάτι φυσικά αέρια, ορυκτό πλούτο κάτι τέλος πάντων. Μιλάμε για "δούλεμα" προς τον απλό κόσμο.Ilief

   Διαγραφή
 6. -συνέχεια- ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ Οι ταξικοί αγώνες στη Γαλλία από το 1848 έως το 1850
  ( http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6742917&publDate=18/3/2012 )

  (..)Στο μεταξύ, η προσωρινή κυβέρνηση λύγιζε κάτω από το βραχνά ενός ελλείμματος που μεγάλωνε. Μάταια ζητιάνευε πατριωτικές θυσίες. Μονάχα οι εργάτες τις έριξαν την ελεημοσύνη τους. Επρεπε να γίνει προσφυγή σ' ένα ηρωικό μέσο, στην επιβολή ενός νέου φόρου. Ποιον όμως να φορολογήσουν; Τους λύκους του χρηματιστηρίου, τους βασιλιάδες της τράπεζας, τους πιστωτές του κράτους, τους εισοδηματίες, τους βιομήχανους; Μα αυτό δεν ήταν καθόλου ένα μέσο για να κερδίσει η δημοκρατία την εύνοια της αστικής τάξης. Αυτό θα σήμαινε από τη μια ότι διακινδυνεύανε την κρατική πίστη και την εμπορική πίστη, που από την άλλη επιδιώκανε να τις εξαγοράσουν με τόσο μεγάλες θυσίες και ταπεινώσεις. Κάποιος όμως έπρεπε να πληρώσει. Ποιος θυσιάστηκε στην αστική πίστη; Ο Jacques le bonhomme14, ο αγρότης.

  Η προσωρινή κυβέρνηση επέβαλε έναν πρόσθετο φόρο από 45 λεπτά σε κάθε φράγκο πάνω στους τέσσερις άμεσους φόρους. Ο κυβερνητικός Τύπος κορόιδευε το παρισινό προλεταριάτο λέγοντας ότι ο φόρος αυτός θα έπεφτε κυρίως πάνω στη μεγάλη γαιοκτησία, στους κατόχους τού ενός δισεκατομμυρίου που χορήγησε η παλινόρθωση15. Στην πραγματικότητα όμως ο φόρος αυτός χτύπησε πριν απ' όλα την αγροτική τάξη, δηλαδή τη μεγάλη πλειοψηφία του γαλλικού λαού. Οι αγρότες έπρεπε να πληρώσουν τα έξοδα της επανάστασης του Φλεβάρη, και σ' αυτούς η αντεπανάσταση βρήκε το κυριότερο υλικό της. Ο φόρος των 45 λεπτών ήταν για το Γάλλο αγρότη ζήτημα ζωής ή θανάτου, και ο αγρότης τον μετάτρεψε σε ζήτημα ζωής ή θανάτου για τη δημοκρατία. Από τη στιγμή αυτή η δημοκρατία για το Γάλλο αγρότη ήταν ο φόρος των 45 λεπτών και στο παρισινό προλεταριάτο έβλεπε ο αγρότης τον άσωτο που καλοπερνούσε με δικά του έξοδα.

  Ενώ η επανάσταση του 1789 άρχισε με την αποτίναξη των φεουδαρχικών βαρών από τους αγρότες, η επανάσταση του 1848, για να μη βάλει σε κίνδυνο το κεφάλαιο και για να εξασφαλίσει τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού του, εμφανίστηκε στον αγροτικό πληθυσμό με την επιβολή ενός νέου φόρου.

  Με ένα μονάχα μέσο μπορούσε η προσωρινή κυβέρνηση να παραμερίσει όλα αυτά τα εμπόδια και να βγάλει το κράτος από τον παλιό δρόμο του - με την κήρυξη του κράτους σε κατάσταση χρεοκοπίας. Ο καθένας θυμάται πώς αργότερα ο Λεντρί - Ρολέν αφηγήθηκε μπρος στην εθνοσυνέλευση την ιερή αγανάχτηση με την οποία είχε αποκρούσει την αξίωση αυτή του τοκογλύφου του χρηματιστηρίου Φουλντ, του σημερινού Γάλλου υπουργού των Οικονομικών. Ο Φουλντ τού είχε προσφέρει το μήλο από το δέντρο της γνώσης...

  Αναγνωρίζοντας τα γραμμάτια που η παλιά αστική κοινωνία είχε παρουσιάσει στο κράτος, η προσωρινή κυβέρνηση υποτάχτηκε στην εξουσία της αστικής κοινωνίας. Εγινε ο στριμωγμένος οφειλέτης της αστικής κοινωνίας, αντί να στέκεται μπροστά της σαν απειλητικός πιστωτής που είχε να εισπράξει πολύχρονες επαναστατικές χρεωστικές απαιτήσεις. Ηταν αναγκασμένη να στερεώσει τις κλονιζόμενες αστικές σχέσεις για να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις που μπορούν να εκπληρωθούν μονάχα μέσα στα πλαίσια αυτών των σχέσεων. Η πίστωση έγινε ο όρος της ύπαρξής της και οι παραχωρήσεις στο προλεταριάτο, οι υποσχέσεις που του έγιναν, μετατράπηκαν σε άλλα τόσα δεσμά, που έπρεπε να σπάσουν. Η χειραφέτηση των εργατών -ακόμα και σα φράση- έγινε ένας αβάσταχτος κίνδυνος για τη νέα δημοκρατία, γιατί ήταν μια διαρκής διαμαρτυρία ενάντια στην αποκατάσταση της πίστης, που στηρίζεται στην αδιατάραχτη και ξεκάθαρη αναγνώριση των σημερινών οικονομικών ταξικών σχέσεων. Επρεπε, λοιπόν, να ξεμπερδέψει με τους εργάτες.(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ακόμα περισσότερος παφίλης για ΚΥΠΡΟ. Σε 7λεπτο VIDEO

  ( http://902.gr/eidisi/politiki/12287/th-pafilis-ston-ant1-apodeiknyetai-oti-mesa-stin-ee-kai-tin-exoysia-toy )
  Θ. Παφίλης στον ΑΝΤ1: Αποδεικνύεται ότι μέσα στην ΕΕ και την εξουσία του κεφαλαίου, δεν μπορεί να έχεις φιλολαϊκή πολιτική. Ιllief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Κι από Παφίλη σε Άντρο Κυπριανού του ΑΚΕΛ. Δες λεπτό 1.50: Αφού έκανε εμφάνιση στην πτέρυγα της ΠΕΟ, Προοδευτικής Κ.Φ. και Νεολαίας ΕΔΕΚ (σα μια καλή παρέα νεοφασίστες του Λιλλήκα και σοσιαλδημοκράτες) λέει: "ήταν αυθόρμητη η προσέλευση του κόσμου.... θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλή." http://www.youtube.com/watch?v=bBDTxbrnyeM&feature=youtu.be


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Είχα αφήσει παρόμοιο σχόλιο για Βαρουφάκη που αναπαράγει την πληρωμένη ΕΕ προπαγάνδα περί μη βιωσιμότητας [πώς συνάγεται αυτό;*] τού κυπριακού αναπτυξιακού «μοντέλου» (εξ ου και η «ανάγκη» απορρόφησης των κυπριακών υποκαταστημάτων από ελληνικές [Λάτσης;]) και το «δίκαιο» χαρακτήρα τής λύσης δήμευσης σε ποσοστό 15% των καταθέσεων των «μπαταχτσήδων» Ρώσων-Βρετανών. Το «δίκαιο», κατά Βαρουφάκη πάντα, προκύπτει απλώς από την θέση των θιγομένων εκτός τής ζώνης τού Ευρώ (δεδομέν. άλλωστε ότι δεν υπάρχει μελέτη/έρευνα περί «ξεπλύματος»). Επιτελείο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει Κύπρο. Το επισημαίνω πάλι: ο ρόλος των Συριζαίων στο συγκεκριμένο είναι πολύ-πολύ βρώμικος. Μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις παραφυάδες.

  * Τα περί ποσοστού επί τού ΑΕΠ από μόνα τους είναι γελοιότητες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-eop/%CF%83%CF%8C%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B5-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%AF-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%B1

  Το άνω είναι για τα μπάζα (μέσο «ηθικής» πίεσης σε βάρος τής Κύπρου). Πέρα από το ότι κανένας δεν γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο και τη λειτουργία τού «εγγράφου» (υπόμνημα, διατύπωση σκέψεων, έκθεση ιδεών;), ένα τέτοιο εσωτερικό έγγραφο δεν είναι τεκμήριο μελλοντικής συμφωνίας. Αν όλα τα διπλωματικά έγγραφα είχαν την ισχύ που υπονοεί η «είδηση», ο Β' Παγκόσμιος, οι πόλεμοι στο Ιράκ, ο διαμελισμός τής Γιουγκοσλαβίας θα ήταν γεγονότα ιστορικής φαντασίας.

  Τάσος Ευρωτρόλ αρ.ΙΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Το με πλάγιους χαρακτήρες, σοβαρότατο, γιατί η κατάσταση δεν είναι όπως τη παρουσιάζουν τα ελληνικά ΜΜΕ· η διακοπή των συναλλαγών με το εξωτερικό είναι ανάλογη με το εμπάργκο στο Ιράν, αλλά σοβαρότερη (συνιστά γενικό αποκλεισμό)· λίγη σημασία έχει το χρονικά περιορισμένο τού «μέτρου»· είστε σε εμπόλεμη κατάσταση:

  http://russeurope.hypotheses.org/1075

  The “monetary blockade” of Cyprus which has just been implemented by the ECB is an act of extraordinary gravity, the consequences of which must be carefully studied. Mario Draghi’s decision relates to two measures: first of all, the ECB no longer supplies the Central Bank of Cyprus in banknotes (a point which is not essential, as the cash reserves seem to be sizeable), second, it suspends transactions between Cypriot banks and the rest of the monetary system of the Eurozone. It is this latter measure which is the most grievous. On the one side, in the short term, it is a letal sentence for Cypriot banks (but also for businesses based in Cyprus) as from now on, they are no longer able to effect transactions with the rest of the Eurozone. On the other hand, it is tantamount to an economic “blockade,” that is, in the terms of international law, an “act of war.” This brings home the gravity of the decision taken by Mario Draghi. It must be added that it could well lend itself to contestation before international courts.

  Θα προσπαθήσω να μεταφράσω το κείμενο από τα γαλλικά για αύριο, είναι λίγο πιο πλήρες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το κείμενο που ανέβασες μόλις ανέβηκε. Όσο για την γενικότερη κατάσταση που περιγράφεται:

   Αντωνης18 Μαρτίου 2013 - 7:14 μ.μ.
   Όχι ότι είμαστε σε πολιορκία μέχρι να γονατίσουμε και να υμνήσουμε αυθορμήτως ό,τι μέτρα θέλουν να μας χώσουν στον πρωκτό...Δεν γίνονται αυτά στις μέρες μας!

   Διαγραφή