Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Ευλαβικό ξεκίνημα στην τήρηση της Σαρακοστής--και μερικαί παρενέργειαι


Κλειστές Τρίτη και Τετάρτη οι τράπεζες
18 Μαρτίου 2013 18:10

Διάταγμα για παράταση της τραπεζικής αργίας μέχρι και την Τετάρτη, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, να εκδώσει σύντομα ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η απόφαση για να παραμείνουν κλειστές Τρίτη και Τετάρτη οι τράπεζες λαμβάνεται λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργείται μέχρι τη ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για επιβολή τέλους σταθερότητας στις καταθέσεις.Εξω από το Προεδρικό ομάδα διαδηλωτών κατά του κουρέματος

Συγκεντρωμένοι έξω από το Προεδρικό βρίσκονται αυτή τη στιγμή πολλοί από τους διαδηλωτές, που συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή για τη συμφωνία της Κυβέρνησης με το Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.

Οι διαδηλωτές είναι συγκεντρωμένοι στην πύλη εξόδου του Προεδρικού παρά τον κυκλικό κόμβο της Πλατείας Κυριάκου Μάτση και κρατούν πανό και φωνάζουν συνθήματα κατά της Τρόικας και του μνημονίου.

Νωρίτερα, μερίδα διαδηλωτών που κατευθύνονταν προς το Προεδρικό, κατευθύνθηκε στη γερμανική Πρεσβεία. Διαδηλωτής σκαρφάλωσε στην ταράτσα του κτηρίου κατέβασε τη γερμανική σημαία από τον ιστό της και την πέταξε στο δρόμο.

Οι υπόλοιποι διαδηλωτές επιχείρησαν να πάρουν τη σημαία, αλλά πρόλαβαν οι αστυνομικοί που είχαν παραταχθεί έξω από τη Πρεσβεία και τη μάζεψαν.

Η παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή είναι σημαντική αριθμητικά, ωστόσο διακριτική.

Η λεωφόρος Σεβέρη έχει κλείσει από την πλατεία Μάτση μέχρι τα φώτα τροχαίας παρά το Υπουργείο Εξωτερικών.
iKypros
Στην αντεπίθεση η Κυβέρνηση
Προσπάθησε να αποτρέψει το κούρεμα δηλώνει η Κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες που τον φέρουν να έχει απορρίψει πρόταση για εξαίρεση των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από το τέλος επί των καταθέσεων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Ανέφερε παράλληλα ότι ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν δημοσιεύματα για πρόταση της Gazprom για εξαγορά κυπριακής Τράπεζας. Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει ότι «αντίθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τη μάχη για να αποτρέψει αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη», η οποία όπως προσθέτει «τελικά επιβλήθηκε με τρόπο εκβιαστικό από αυτούς που σήμερα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις δικές τους αποφάσεις».

Συμπληρώνει ότι «η θέση τους μάλιστα ήταν πως μη συμπερίληψη των πρώτων 100.000 δεν θα εξασφάλιζε το απαιτούμενο συνολικό ποσό». Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, αυτό που ζητούσαν οι δανειστές της Κύπρου ήταν το άμεσο κλείσιμο των δύο μεγάλων τραπεζών, η μεταφορά των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ σε μια «καλή» τράπεζα και η εκκαθάριση των υπολοίπων καταθέσεων.

Είπε επίσης ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ ήταν ότι οι καταθέσεις αυτές θα έχαναν το 40% της αξίας τους, ενώ θα έμεναν παγοποιημένες για 5-10 χρόνια. Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνέχισε, η απώλεια στην αξία του συνόλου των καταθέσεων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, ενώ οι επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας θα ήταν καταστροφικές.

«Η Κυβέρνηση με την ολοκληρωμένη πρόταση προστασίας των καταθετών έχει διασφαλίσει πως η συνεισφορά τους δεν ισοδυναμεί με οριστική απώλεια αλλά θα τύχει ανταπόδοσης με την προσφορά τραπεζικών μετοχών και ομολόγων συνδεδεμένων με τα έσοδα από το Φυσικό Αέριο» κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σόιμπλε: Υπεύθυνοι για την απόφαση είναι Λευκωσία, Κομισιόν και ΕΚΤ
Την κυπριακή Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ θεωρεί υπεύθυνους ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την απόφαση του Eurogroup να συμμετάσχουν και οι μικροκαταθέτες στο κόστος της διάσωσης της Κύπρου, μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή, στο ενημερωτικό μαγκαζίνο του πρώτου γερμανικού καναλιού ARD, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «τόσο η γερμανική Κυβέρνηση όσο και το ΔΝΤ, σεβάστηκαν τη ρύθμιση για τη διασφάλιση των καταθέσεων».

Αναφερόμενος στη Λευκωσία, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «εκείνοι προέκριναν τη λύση αυτή και θα πρέπει τώρα να την εξηγήσουν στον κυπριακό λαό».

Παρά τις επιφυλάξεις του, ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη απόρριψη της απόφασης των Βρυξελλών. «Εάν το κυπριακό νομοθετικό σώμα πει «όχι», οι τράπεζες της χώρας θα πτωχεύσουν. Και τότε η Κύπρος θα περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση», είπε ο Γερμανός Υπουργός.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, εκπρόσωποι της κυπριακής Κυβέρνησης διαψεύδουν τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών.

Παρατίθενται εξάλλου δηλώσεις του Γερμανού οικονομολόγου και μέλους του «Συμβουλίου των σοφών της γερμανικής οικονομίας» Πέτερ Μπόφινγκερ, ο οποίος καλεί το Eurogroup να ανακαλέσει την απόφαση για τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, προσθέτοντας πως «σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση αυτή θα έχει ολέθριες επιπτώσεις».

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα “Passauer Neue Presse”, ο κ. Μπόφινγκερ υποστηρίζει ότι «αυτή η ντε φάκτο απαλλοτρίωση θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά συνιστά απειλή και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά της ευρωζώνης».

2 σχόλια:

 1. Όχι ότι είμαστε σε πολιορκία μέχρι να γονατίσουμε και να υμνήσουμε αυθορμήτως ό,τι μέτρα θέλουν να μας χώσουν στον πρωκτό...Δεν γίνονται αυτά στις μέρες μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό:
  Πούτιν σε Αναστασιάδη: "Βάλε και μια γερμανική σημαία στο Προεδρικό Μέγαρο"!
  αλήθεια ειπωθηκε;
  Τι λεν τα μήδια κει κάτω, γιατί εδώ το ΡΙΚ λέει ότι και το Μέγκα

  ΑπάντησηΔιαγραφή